Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 25/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Εντονοι προβληματισμοί για την ετοιμότητα και την ασφάλεια των αεροδρομίων μας προκαλεί η χθεσινή υποθεση της αναγκαστικής προσγείωσης του ΝΤΟΡΝΙΕ της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας.
  • Σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων πολλών δημοσίων επιχειρήσεων,ανακοινωσε απο το μακρινο Χονγκ Κονγκ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
  • Παγώνει για πέντε μήνες από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικία η διαδικασία έγκρισης των δανείων για όσους υποβάλουν αιτήσεις από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου για αποπεράτωση, επισκευή και επέκταση , σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΕΚ.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας κ Πρωτόπαππα θα έχει στις 2 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπό την σκιά του χθεσινού ναυαγίου στη συνάντηση της Συντονιστικής Γραμματείας κοινωνικού διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, απέρριψαν την πρόταση Πρωτόπαππα, για ελαστικό ωράριο στις επιχειρήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής.

Επίσης, απορρίφθηκαν και οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνστικότητας.

Την ίδια ωρα η κυβέρνηση προχωρά σε κόψιμο και άλλης ομάδας φοροαπαλλαγών που θα συνδέονται με το ύψος του φορολογητέου εισοδηματος..

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων πολλών δημοσίων επιχειρήσεων,ανακοινωσε απο το μακρινο Χονγκ Κονγκ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πρόκειται για 12 επιχειρήσεις,μεταξύ των οποίων η ΕΥΔΑΠ, την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Προώθησης Εξωγωγών, τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών.

Ο κ. Παπαντωνίου παρουσίασε ενα τριετες σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων σε ξένους τραπεζίτες.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Εντονοι προβληματισμοί για την ετοιμότητα και την ασφάλεια των αεροδρομίων μας προκαλεί η χθεσινή υποθεση της αναγκαστικής προσγείωσης του ΝΤΟΡΝΙΕ της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθουν σήμερα στον υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη, τα πορίσματα των ερευνών σχετικά με την βλαβη του υδραλυικού συστήματος του αεροσκάφους αλλά και τους λόγους για τους οποίους έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τανάγρα και όχι στο Ελληνικό,όπου δεν λειτουργούσε το μηχάνιμα επιστρωσης αφρου.

Στη μία το μεσημέρι ο κ.Μαντέλης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Εγγραφο του Αερολιμενάρχη του αεροδρομίου του Ελληνικού προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Υπηρεσίας Πολιτικης Αεροπορίας, με την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ και ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 1997, στο οποιο τονίζεται η ανάγκη για επίσπευση της προμήθειας νέου οχήματος επιστρωσης διαδρόμου με αφρό, που εκρεμμούσε ήδη απο το 1996.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ,η καθυστέρηση της αγοράς οφείλεται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείο Εμπορίου για την έγκριση των 300 εκατομυρίων δραχμών που απαιτουνται.

Τελικά, δεν αγοράστηκε το νέο μηχάνημα, ενώ από τις 5 Σεπτεμβρίου, τέθηκε εκτός λειτουργίας το ένα από τα δύο παμπάλαια οχήματα.

Τεράστιες ευθύνες στην διοικηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας,απέδωσε πριν απο λίγο,ο Προεδρος Ομοσπονδίας στην ΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος,που μίλησε στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρενς Κουϊκ, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά τα ελληνικά αεροδρόμια είναι ακέφαλα και χαρακτήρισε φιάσκο το χθεσινό γεγονός.

ΔΑΝΕΙΑ

Παγώνει για πέντε μήνες από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικία η διαδικασία έγκρισης των δανείων για όσους υποβάλουν αιτήσεις από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου για αποπεράτωση, επισκευή και επέκταση , σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΕΚ. Από την αρχή του χρόνου έχουν κατατεθεί 32 χιλιάδες αιτήσεις , από τις οποίες έχουν εγκριθεί 23 χιλιάδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Και σε Ελληνίδες καρκινοπαθείς θα εφαρμοστεί η πειραματική θεραπεία κατά του καρκίνου με το πρωτοποριακό εμβόλιο που ανακάλυψε η ελληνοαυστραλέζα ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου που βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα.

Η Βάσω Αποστολοπούλου, θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Υγείας ενώ θα γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΕΘΝΙΚΑ

Τήν απογοήτευση τής Ματνλίν Ωλμπράιτ από τήν αποτυχία της αμερικανικής παρέμβασης για κοινό ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν που θα παρέπεμπε το θέμα των Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε αργά χθές βράδυ ο εκρπόσωπος τού Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τίθενται υπέρ της παραπομπής των Ιμια στη Χάγη.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμνετ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αιτία της απογοήτευσης της κ.Ολμπράιτ ήταν η στάση της Τουρκίας

Η Ελλάδα δεν συζητά τίς αμφισβητήσεις τής Τουρκίας γιά τά σύνορα καί τήν εδαφική μας ακεραιότητα δήλωσε στόν ΑΝΤ1 ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον αμερικανό υφυπουργό αρμόδιο γιά τά Ελληνοτουρκικά Μάικ Γκρόσμαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντηθηκε και με τον σκοπιανό ομόλογό του κ.Χατζίνσκι με τον οποίο συζήτησε το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών,αλλά και τη συμμετοχή των Σκοπίων στη βαλκανική διάσκεψη της Κρήτης τον Νοέμβριο.

ΕΦΟΡΙΕΣ

Σοβαρά προβλήματα σήμερα και αύριο σε εφορίες και τελωνεία,λόγω της 48ωρης απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών,που ζητουν την ικανοποιηση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων. Με τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας μαθητές και γονείς θα μπορούν να λύσουν τις απορίες τους θα προσπαθήσει το υπουργείο παιδείας να διαλύσει τη συχγιση που προκάλεσαν οι συνεχείς αλλαγές και διευκρινήσεις για την εκπαίδευση μεταρύθμιση.

Ανακοίνωσε ότι όσοι επιθυμούν να πληροφορηθούν για τις αλλαγές στην παιδεία μπορούν να τηλεφωνούν στο γραφείο ενημέρωσης του κοινού στο υπουργείο στο νούμερο - 32 30 861 -

Παράλληλα, συνεχίζοντας το σήριαλ των διευκρινίσεων το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει χθεσινά δημοσιεύματα σχετικά με το πότε θα ισχύσουν οι νέες αλλαγές για την Α΄ Λυκείου και τονίζει ότι οι διαγνωστικές δοκιμασίες και η πολλαπλή αξιολόγηση των μαθητών είναι υποχρεωτικές για όλα τα Λύκεια και μόνο η αυτοαξιολόγηση, η αξιολόγηση βάσει φακέλλου και η ποιοτικη αξιολόγηση, είναι προαιρετικές.

ΝΕΡΟ

Εκτός αγοράς κινδυνεύουν να βρεθούν πολλά Ελληνικά εμφιαλωμένα νερά αν δεν αλλάξουν σύστημα επεξεργασίας και απολύμανσης του νερού, αν υιοθετηθεί η πρόταση των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε, για όριο βρωμικών ιόντων τα 10 μιλιγκράμ ανά λίτρο νερού.

Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν χθες σε αυτή την πρόταση, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί στο συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος στις 16 Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση για όριο 10 μιλιγκράμ, αλλά 25 μιλιγκράμ που ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Στην Καστοριά, θα επιτραπεί η χρήση του νερού από τη Δευτέρα και όχι από σήμερα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ηδη, η πόλη έχει συμπληρώσει ένα μήνα χωρίς νερό, μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις κεντρικές δεξαμενές ύδρευσης από διαρροή λυμμάτων.

ΔΕΗ

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ αντιδρώντας στον νόμο περί απελευθέρωσης της αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Μεγάλη διαφθορά στο δημόσιο, το οποιο εμφανιζεται εχθρικο στις συναλλαγες του με τους πολιτες ,διαπιστώνει απόρρητη έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, που βασίζεται στα πορίσματα του Σωματος Ελεγκτων,συμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για χορήγηση επιδομάτων σε ανάπηρους -μαιμού από διευθύνσεις υγείας , αλλά και εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες για τη χορήγηση συντάξεων ΙΚΑ και ΟΓΑ ενώ συχνά γίνονται λάθος υπολογισμοί των συντάξεων με συνέπεια την ταλαιπωρεία των πολιτών.

ΓΙΑΤΡΟΣ

Καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Πρόκειται για τον γιατρό Μιχαήλ Φραντζόγλου 44 χρόνων, ο οποίος πουλούσε ηρωίνη και χάπια υπνοστεντόν σε τοξικομανείς του Περιστερίου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή αίτησή του αποφυλακισθεί μέχρι να γίνει η δεύτερη δίκη.

ΠΡΟΠΟ

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα ο ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ στην Γλυφάδα Παντελής Ξεζωνάκης, ο Κωνσταντινος Ζάχος και ένας Αλβανος,που κατηγορούνται για πρωτοφανή απάτη σε βάρος του ΟΠΑΠ.

Εμφάνισαν ως κερδισμένα πλαστά δελτία ΠΡΟΠΟ και ΛΟΤΤΟ σε κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Αργυρούπολη και αποκόμισαν συνολικά 17 εκατομμύρια δρχ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κυκλοφοριακό χάος στην Πανεπιστημιου οπου παραμένουν εκτός κυκλοφορίας τρείς λωρίδες, καθώς ο Μετροπόντικας συνάντησε νέο σπηλαίωμα κοντά στη συμβολή της με την Χαριλάου Τρικούπη.

Συχνά μποτιλιαρίσματα δημιουργούνται και από τα τρολλεϋ, όταν περνούν από το σημείο όπου οι πέντε λωρίδες γίνονται δύο.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 25 Σεπτεμβρίου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 278,3    285,9    281,5
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,1    160,3    157,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 449,4    461,7    454,6
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,7    194,8    191,9
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,4     47,7     47,0
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 232,1    238,5    234,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 200,2    205,7    202,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..200,8    206,2    203,1
    E.C.U............... 306,4    314,8    310,0

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 26 September 1997 - 1:54:18 UTC