Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-10-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Πλημμύρες στην Πάτρα

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Σημίτης
  • [03] Προβοκάτσια Σκοπιανών
  • [04] ΔΗΚΚΙ
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Ρωμαίος - Αλβανία
  • [07] Πανεπιστημίου
  • [08] Μπάρμας
  • [09] Παιδοκτόνος
  • [10] Κυκλώματα υιοθεσιών
  • [11] Αλλάγη ώρας
  • [12] Ταξιτζήδες
  • [Δ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Αίγυπτος - Ελ Αλαμέιν
  • [14] Αλγερία - Εκλογές
  • [Ε] Καιρός - Σήμερα


    [Α] Editorial: Πλημμύρες στην Πάτρα

    Last Updated: Saturday, 25-Oct-97 12:55:32
    Εικόνα καταστροφής άφησε πίσω της η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε όλη τη νύχτα στην Πάτρα και το νόμο Αχαίας.

    Εκατοντάδες είναι τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει στις συνοικίες της Πάτρας Εγλυκάδα και Ψαροφάι από την υπερχείλιση του ποταμού Διακονιάρη ενώ το νερό στην πόλη έφθασε τους 50 πόντους .

    Από τις πλημμύρες κινδύνεψαν δύο οδηγοί ταξί και ένας οδηγός Ι.Χ των οποίων τα αυτοκίνητα εγκλωβίσθηκαν σε λακούβες δρόμων που είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους απεγκλωβίσθηκαν όμως με τη βοήθεια της πυροσβεστικής .

    Συνεργεία της νομαρχίας τοποθετούν από το πρωί αναχώματα , προκειμένου να σταματήσουν τη ροή των νερών του ποταμού ενώ η πυροσβεστική προσπαθεί να ανταποκριθεί στις εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και οι κάτοικοι καταγγέλουν οτι υπάρχουν προβλήματα και στις αποχετεύσεις .

    Από τις βροχές υπερχείλισε και ο ποταμός Κλουμενίτης προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις κοινότητες Σαλμενίκο και Παναγίτσα κοντά στο Αίγιο και όπως δήλωσε ο νομάρχης Αχαίας, Στάθης Σερέτης στον Αntenna, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί μια τεράστια λίμνη 20 χιλιομέτρων .

    Πάνω από 250 υπόγεια έχουν πλημμυρίσει δήλωσε στον Αntenna ο δήμαρχος Πάτρας, Ανδρέας Καράβολας προσθέτωντας ότι θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στις 14.00μμ όλων των αρμοδίων φορεων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές τους δυνάμεις δρούν με αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα δηλωσε ο εκτελων χρεη εκπροσωπου του Στεητ Ντηπαρντμεντ Λη Μπακλινι, παραπεμποντας στα μετρα οικοδομησης εμπιστοσύνης του Γενικου Γραμματέα του ΝΑΤΟ αναφορικα με τη σύγκρουση του Ελληνικου και του Τουρκικού πλοίου στο Αιγαίο.

    Ο Ελληνας Υπουργος Εθνικης Αμυνας χαρακτηρησε ανυπαρκτο και κατασκευασμενο το επεισοδιο, ενω ο πρωθυπουργός συνέστησε Ψυχραιμία και νηφαλιοτητα στην εντεινομενη Τουρκικη προκλητικότητα. Ο Θοδωρος Πάγκαλος υπογραμμισε οτι οποιος προκαλεσει εκ προθεσεως θερμό επεισόδιο ανοιγει την πόρτα του φρενοκομείου.

    Αισιοδοξος για την επικειμενη συναντηση Σημιτη - Γιλμαζ στην Κρητη εμφανιστηκε ο Ρισταρντ Χολμπρουκ σε συνέντευξή του στην τηλεοραση του ΑΝΤ1.

    [02] Σημίτης

    Και την ώρα, που κορυφώνονταν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καλούσε από τη Δράμα τον ελληνικό λαό να αντιληφθεί ότι σκοπός των μέτρων είναι μία ισχυρή Ελλάδα.

    Στη Δράμα, ο κ.Σημίτης εγκαινίασε υδροηλεκτρικό σταθμό και επισκέφθηκε τους φαντάρους μας στα ακριτικά φυλάκια.

    Ενα από τα πιο μεγάλα γεωφράγματα της Ευρώπης , στο Νέστο ποταμό, εγκαινίασ3ε χθες ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου και τόνισε ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες ήταν στην πλειονοτητά τους Ελλήνικές, πράγμα πού όπως είπε είναι σημαντικό γιατί αυτό αποδυκνύει ότι διαθέτουμε την την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Η κυρία Βάσω Παπανδρέου από την μεριά της μίλησε και αυτή για την σπουδαιότητα του έργου από το οποίο θα ηλεκτροδοτούνται η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη και θα αρδεύονται 1.300.000 στρέμματα το χρόνο.

    [03] Προβοκάτσια Σκοπιανών

    Η Πανμακεδονική Ενωση Μελβούρνης και Βικτώριας κατήγγειλε χθες ότι Σκοπιανοί εξτρεμιστικοί κύκλοι πλαστογράφησαν επιστολή της με στόχο να οξύνουν τις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και σκοπιανής κοινότητας της Αυστραλίας.

    Ως γνωστόν οι σχέσεις των κοινοτήτων οξύνθηκαν επικίνδυνα στην Αυστραλία, πριν λίγα χρόνια με διαδηλώσεις, εμπρησμούς και άλλα βίαια επεισόδια, αλλά τελευταία χαρακτηρίζονται ως καλές.

    Σύμφωνα με την Παμμακεδονική άγνωστοι πλαστογράφησαν επιστολή, την οποία έστειλαν σε δίγλωσσους, που κατάγονται από τη Φλωρινα και την Καστοριά.

    Τις επιστολές φέρεται να έστελνε η ίδια η Παμμακεδονική.

    Ο στόχος είναι προφανής: Επιτίθενται στους δίγλωσσους ομογενείς τους οποίους χαρακτηρίζουν ``Σλάβους`` και τους καλούν να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο ``Μακεδόνες``. Τους απειλούν δε ακόμα και με χρήση βίας. Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης κ. Δ. Κωσταντινίδης υπογράμμισε ότι ``οι δίγλωσσοι Ελληνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομογένειας. Ματαιοπονούν αυτοί, που με προβοκάτσιες και πλαστογραφίες επιδιώκουν να τους διώξουν μακριά μας. Η γλώσσα δεν αποτελεί το μοναδικό στοιχείο εθνικής ταυτότητας``.

    Πάντως, σύμφωνα με την Παμμακεδονική, αρκετοί παραλήπτες της επιστολής ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενό της και τηλεφώνησαν στον οργανισμό για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

    [04] ΔΗΚΚΙ

    Διαγραφές στο ΔΗΚΚΙ,λόγω Καποδίστρια.

    Ο προεδρος του κόμματος Δημητρης Τσοβολας διεγραψε τον βουλευτη Γιαννη Καρακωστα,επειδή τάχθηκε χθες υπέρ του νομοσχεδίου, κανοντας λογο για μεθοδευμενη διαφοροποίησή του στο νομοσχεδιο για τον Καποδιστρια.

    Στη Βουλή,ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί καμμιά χωροταξική τροποποίηση,στο σχέδιο Καποδίστριας,ενω η Νέα Δημοκρατία ζητησε δημοψήφισμα.

    Παράθυρο για αλλαγή της έδρας,αλλά και ονομασίας των νέων δήμων,ανοιγει ο Δημοτικός Κωδικας,εάν ταχθουν υπερ τα δύο τρίτα του Δημοτικου Συμβουλιου.

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Οξύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    Ποικίλές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη για άρση των διαγραφών 476 στελεχών του κόμματος.

    Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το σχέδιο Καποδίστριας ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να υπάρξει και δεύτερο σχέδιο Καποδίστριας, που θα καλύψει τις τυχόν ατέλειες του πρώτου.

    Last Updated: Saturday, 25-Oct-97 13:00:12

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [06] Ρωμαίος - Αλβανία

    Η τελικη συμφωνια Ελλαδας -Αλβανιας για την κοινη φυλαξη των συνορων των δυο χωρων υπογραφεται στα Γιαννινα απο τον Γιωργο Ρωμαιο και τον Νερινταν Τσεκα.

    Σκοπος ,ο περιορισμος της λαθρομεταναστευσης , του εμποριου ναρκωτικων , της εγκληματικοτητας.

    Στο πλαισιο της συμφωνιας η Ελληνικη Αστυνομια θα παρεχει ασυρματους και κινητη τηλεφωνια για αμεση επικοινωνια, αξιωματικοι του Λιμενικου θα εχουν προσβαση στις νοτιες ακτες της Αλβανιας με σκοπο να περιορισουν τις κλοπες σκαφων και τη δραση της Αλβανικης μαφιας .

    Ακομη η Ελληνικη Αστυνομια θα οργανωσει την αστυνομια στη Νοτια Αλβανια , οπως για παραδειγμα στο Τεπελενι , την Κορυτσα , το Αργυροκαστρο.

    Χθες ο κ.Τσεκα αποκαλυψε οτι στη χωρα μας κυκλοφορουν πανω απο 100 χιλιαδες οπλα που εχουν κλαπει απο τις αποθηκες του Αλβανικου στρατου.

    [07] Πανεπιστημίου

    Κλεινει και παλι στις 11 το βραδυ η Πανεπιστημιου, εως το πρωι της Δευτέρας λογω γεωφυσικων ερευνων που γινονται για τον Μετροποντικα.

    Η λεωφορος κλεινει απο την αρχη της εως την οδο Ρηγα Φεραίου στα Προπυλαια και το ίδιο χρονικό διάστημα θα είναι κλειστές και οι κάθετες στην Πανεπιστημίου οδοί Κριεζώτου, Βουκουρεστίου, Αμερικής, Ομήρου και Σίνα.

    [08] Μπάρμας

    Στον Ανακριτή Ηγουμενίτσας παραπέμφθηκε, ο Χαραλαμπος Μπάρμπας, που κατηγορείται για εισαγωγή ναρκωτικών στη χωρα μας.

    Η κόρη του Βάνα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του και απειλεί με μηνύσεις τις αρχές για σκευωρία εναντίον του πατέρα της.

    [09] Παιδοκτόνος

    Ενα σημαντικό ελαφρυντικό αναγνώρισαν οι δικαστές στον Απόστολο Κοσμά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη δεκαπεντέμιση χρόνων για τη δολοφονία του παιδιού του: ο πατέρας όταν σκότωσε, έκριναν, είχε ελαττωμένο καταλογισμό.

    Σε κάθειρξη δεκαπεντέμιση ετών, καταδικαστηκε απο το Μεικτο Ορκωτο Δικαστηριο της Αθηνας, ο Απόστολος Κοσμάς.... που περυσι το καλοκαιρι σκοτωσε στην Κηφισιά τον 27χρονο γιο του Βαγγελη,για να τον λυτρωσει απο την σχιζοφρενεια.

    Το δικαστηριο ελαβε υποψιν του, κατα πλειοψηφία, το ελαφρυντικο του ελαττωμενου καταλογισμού την ωρα της τελεσης της πραξης, αλλα και του προτέρου εντίμου βιου.

    Πολυ δίκαιη χαρακτηρισε την αποφαση ο Κοσμας, που νωριτερα ειχε ζητησει απο το δικαστηριο καποια χρονικα περιθωρια, για να μπορεσει να προσφερει ως πατερας κατι στα αλλα δυο του παιδια και στην μητερα τους.

    [10] Κυκλώματα υιοθεσιών

    Νέα τροπή στις έρευνες για τα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών στη θεσσαλονικη.

    Οπως προέκυψε από την προανάκριση το νεογέννητο που θα κατέληγε από ζευγάρι βουλγάρων σε άτεκνη γυναίκα στην Πάτρα, είναι πιθανό να έχει απαχθεί από ίδρυμα στη Ρωσία αφού δεν είναι φυσικό τους παιδί.

    Οι αρχές εικάζουν ότι υπάρχει σχέση και με άλλη υπόθεση στις αρχές του μήνα όταν δύο ρωσίδες είχαν δηλώσει τρία ανήλικα ως παιδιά τους, αποκαλύφθηκε όμως ότι προέρχονταν από ιδρύματα της Ρωσίας και της Γεωργίας.

    Η αστυνομια συνεχιζει σε βαθος την ερευνα , μετα τις πληροφοριες οτι στην υποθεση εμποριας βρεφων ενεχονται γιατροι, δικηγοροι και συμβολαιογραφοι.

    [11] Αλλάγη ώρας

    Χειμώνας ...και με την ώρα του απο αύριο.Στις 4 το πρωί της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών γυριζουν μια ωρα πίσω και θα δείχνουν 3,... χειμερινη ωρα.

    [12] Ταξιτζήδες

    Οδηγοί ταξί συνελλήφθησαν από την Τροχαία Κηφισιάς, επειδή "ψάρευαν" επιλεκτικά πελάτες.

    Τροχονόμοι με πολιτικά, εμφανίστηκαν στις πιάτσες ταξί Αμαρουσίου και Κηφισιάς μετά από καταγγελίες πολιτών. Πέντε ταξιτζήδες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και αντιμετωπίζουν το αδίκημα της άρνησης μίσθωσης αλλά και διοικητικές κυρώσεις.

    Last Updated: Saturday, 25-Oct-97 12:54:20

    [Δ] Γεγονότα - Διεθνή

    [13] Αίγυπτος - Ελ Αλαμέιν

    Εκπρόσωποι από 46 χώρες συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Ελ Αλαμέϊν της Αιγύπτου όπου στις 23 Οκτωβρίου 1942 δόθηκε μια μάχη που -όπως είπε ο Τσώρτσιλ-ήταν η χαραυγή της τελικής νίκης των Συμμάχων κατά του Αξονος.

    Μετά το Επος της Αλβανίας,το Ελ Αλαμέϊν ήταν το επόμενο πεδίο όπου δοξάστηκε ο Ελληνικός Στρατός κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σήμερα,55 χρόνια αργότερα,η Αίγυπτος ζητάει από τους τότε εμπολέμους να την βοηθήσουν να καθαρίσει τα 16 εκατομμύρια νάρκες που έμειναν εκεί από την εποχή εκείνη.

    [14] Αλγερία - Εκλογές

    Ο Προεδρός της Αλγερίας Λιαμίν Ζερουάλ,το κόμμα του οποίου ανδειχθηκε νικητής των δημοτικών εκλογών μπορέι να πανηγυριζει,αφου ο προσκειμενος συατον Εθνικός Δημορκατικός

    Συναγερμός συγκεντρωσε το 60% των ψήφων στις εκλογές καταλαμβάνοντας τις 7 7.242 απο τις 13.123 εδρες στα τοπικα δημοτικά συβμουλία, αλλα ειναι βεβαιο οτι δεν θα θέσει τελος στην βία που μαστιζει τη χωρα αυτή των 26 εκατομμυριών κατοικώνν τα τε τελευταία εξη χρόνια, στην διαρκεια των οποίων εχουν χάσει τη ζωή τους

    75000 αλγερινοι

    Τα κόμματα πάντως της αλγερινής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο γιά νοθεία στις τοπικές εκλογές και απέρριψαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, σύμφωνα με τα οποία τις εκλογές κέρδισαν οι υποστηρικτές του προέδρου Λιαμίν Ζερουάλ.

    Την δευτερη θέση κατελαβε το Εθνικό Κινημα Απελευθερωσης, κερδίοζοντας 2, 864 εδρες ενω στα τoπικα συμβουλια και 373 στα περιπεφερειακα ενω κατελαβε 890 θέσεις και 260 αντιστοιχα το Ισλαμιστικό Κινημα τηςΚοινωνίας ο υπουργός εσωτερικών Μοσταφά Μπεμανσούρ δήλωσε οτι οι εκλογές διεξηχθηκαν κανονικά, εων οι ξενοι παρατηρητές επεσημαναν οτι οι παραβιασεςι που σημειωθηκαν υπήρξαν ασημαντες ωστε να Γεγονός ειναι πάντως οτι κατατη διαρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δολοφονήθηκαν εννεα υποψηφίοι .

    Last Updated: Saturday, 25-Oct-97 12:54:41

    [Ε] Καιρός - Σήμερα

    Βροχές και καταιγίδες , κατά τόπους ισχυρές, σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Πάντως σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά και τα Βόρεια πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές πνέουν νότιοι ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο πολύ ισχυροί, που προς το απόγευμα θα στραφουν σε βόρειους .

    Νεφώσεις στην Αττική με παροδικές καταιγίδες που τοπικά δεν αποκλείεται να είναι έντονες. Βαθμιαία θα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι απο νοτιάδες , γρήγορα θα στραφούν σε βορείους μέτριους εώς ισχυρούς. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έως 17 βαθμους

    Συννεφιά με πρόσκαιρη βροχή και στη Θεσσαλονίκη, με βορειάδες ισχυρούς και πρόσκαιρα πολύ ισχυρούς, η θερμοκρασία στην πολή δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς Κελσίου.

    Last Updated: Saturday, 25-Oct-97 13:08:48

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Saturday, 25 October 1997 - 16:59:18 UTC