Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-10-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Πλημμύρες στην Πάτρα

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Στέητ Ντηπάρτμεντ
  • [02] Ρωμαίος - Αλβανία
  • [03] ΔΗΚΚΙ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Εξοδος-Κίνηση
  • [05] Θεσσαλονίκη -Παρέλαση
  • [06] Φαντάροι - Ατύχημα
  • [07] Παιδοκτόνος
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Χίλαρι
  • [09] ΗΠΑ - Κασπία
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Φορολογικά μέτρα
  • [11] Σπράος
  • [12] Μεταχειρισμένα Ι.Χ
  • [13] ΣΕΒ
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα


    [Α] Editorial: Πλημμύρες στην Πάτρα

    Last Updated: Sunday, 26-Oct-97 09:57:02
    Στη μάχη με τις λάσπες βρίσκει η επόμενη ημέρα τους κάτοικους των Νοτίων Συνοικιών της Πάτρας.

    Επιτροπή αρχίζει σήμερα να καταγράφει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις χθεσινές πλημμύρες, μετά την καταρρακτώδη βροχή και την υπερχείληση του ποταμού Διακονιάρη, μέρος της κοίτης του οποίου είχε μπαζωθεί λόγω έργων για την περιφερειακή οδό της πόλης.

    Μια δεύτερη επιτροπή θα ερευνήσει τα αίτια της καταστροφής .

    Οι κάτοικοι κατήγγειλαν χθές την καθυστέρηση επέμβασης του κρατικού μηχανισμού αλλά και το ότι δεν είχαν καθαρισθεί τα φρεάτια.Να σημειωθεί ότι για αύριο είχε προγραμματισθεί σύσκεψη στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης για τον καθαρισμό των φρεατίων και των έργων αποχέτευσης.

    Στους άστεγους θα καταβληθεί έκτακτη βοήθεια 200 χιλιάδων δραχμών και θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ενώ για καταστροφές οικίας και οικοσκευής θα δοθεί αποζημείωση έως 2 εκατομύρια δραχμές.

    Αποζημειώσεις, αλλά και επιδοτούμενα δάνεια θα δοθούν για καταστροφές σε καταστήματα και επιχειρήσεις.

    Για ανετοιμότητα του κράτους και αδυναμία στοιχειώδους συντονισμού κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

    Η χθεσινή καταρρακτώδης βροχή δημιούργησε προβλήματα και στην Αττική.

    Πάνω από 100 υπόγεια πλημμύρισαν ενώ σημειώθηκαν και καθιζήσεις οδοστρωμάτων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Στέητ Ντηπάρτμεντ

    Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης στο Αιγαίο ζητά και πάλι το Στέητ Ντηπάρτμεντ με αφορμη τη συγκρουση του Ελληνικου και του Τουρκικου πλοιου στα διεθνη υδατα του Αιγαιου, επεισόδιο που η Αθήνα χαρακτήρισε ανύπαρκτο και κατασκευασμένο.

    Αισιοδοξος για την επικειμενη συναντηση Σημιτη - Γιλμαζ στην Κρητη εμφανιστηκε ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    Στο Λουξεμβούργο γίνεται σήμερα άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή και του Θεόδωορυ Πάγκαλου με αντικείμενο τη διεύρυνση της Κοινότητας.

    Από τις ΗΠΑ, ο Ραούφ Ντενκτάς εξαπέλυσε νέες απειλές για διακοπή των συνομιλιών για το κυπριακό σε περίπτωση που προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

    [02] Ρωμαίος - Αλβανία

    Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας υπέγραψαν στα Ιωάννινα, ο υπουργός Δημοσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος και ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Νεριτάν Τσέκα, για την κοινή φύλαξη των συνόρων των δύο χωρών με στόχο τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης και την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, παρέδωσε στον κ. Ρωμαίο, λίστα με 34 ονοματα, φωτογραφιες και δακτυλικα αποτυπωματα σεσημασμενων κακοποιων που απεδρασαν απο τις αλβανικες φυλακες τον τελευταιο χρονο.

    [03] ΔΗΚΚΙ

    Διαγραφές στο ΔΗΚΚΙ,λόγω Καποδίστρια.

    Ο προεδρος του κόμματος Δημητρης Τσοβολας διεγραψε τον βουλευτη Γιαννη Καρακωστα,επειδή τάχθηκε χθες υπέρ του νομοσχεδίου, κανοντας λογο για μεθοδευμενη διαφοροποίησή του στο νομοσχεδιο για τον Καποδιστρια.

    Στη Βουλή,ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί καμμιά χωροταξική τροποποίηση,στο σχέδιο Καποδίστριας,ενω η Νέα Δημοκρατία ζητησε δημοψήφισμα.

    Παράθυρο για αλλαγή της έδρας,αλλά και ονομασίας των νέων δήμων,ανοιγει ο Δημοτικός Κωδικας,εάν ταχθουν υπερ τα δύο τρίτα του Δημοτικου Συμβουλιου.

    Last Updated: Sunday, 26-Oct-97 10:52:39

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Εξοδος-Κίνηση

    Με χειμωνιάτικο σκηνικό συνεχίζεται η έξοδος για το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

    Παρά τις επισημάνσεις της Τροχαίας για τα σημεία - παγίδες, στις εθνικές οδούς, σε ένα από αυτά, στο 123 χιλιόμετρο της Εθνικής Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος της Νεμέας, λόγω της βροχής, σημειώθηκαν σήμερα, τέσσερις καραμπόλες, στις οποίες συγκρούστηκαν περισσοτερα από 40 Ι.Χ.

    Στη μεγαλύτερη καραμπόλα συγκρούστηκαν 15 αυτοκίνητα, ενώ από τις πολλαπλές συγκρούσεις τραυματίσθηκαν ελαφρά τέσσερα άτομα, με αποτέλεσμα να κλείσει για μία ώρα, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Τρίπολη.

    Ιδιατερα προσεκτικοι πρεπει να ειναι οι εκδρομεις του Σαββατοκυριακου, που θα επιστρεψουν σημερα.

    Αν χρειαστει η τροχαια απο τις τρεις μετα το μεσημερι θα λαβει εκτακτα μετρα με παραχωρηση μιας επιπλεον λωριδας στην Εθνικη Αθηνων Κορινθου απο το 27ο εως το 10ο , ενω στην Εθνικη Αθηνων-Λαμιας τροχονομοι θα ρυθμισουν την κυκλοφορια στους Κομβους Κρυονεριου Βαρυμπομπης Κηφισσιας και Σπομαχων.

    13 νεκροι, 197 τραυματιες σε 143 τροχαια απο την Παρασκευη.

    Με σταδιακη διακοπη της κυκλοφοριας απο το Μαραθων εως το Καλλιμαρμαρο, στο ρευμα προς Αθηνα αντιμετωπιζει η Τροχαια τον 15ο Διεθνη Μαραθωνιο , που αρχισε αποτις 8.30.

    Αλλα και στο κεντρο της Αθηνας εχουμε κυκλοφροιακες ρυθμισεις . Η Πανεοπιστημιου παραμενει κλειστή εως αυριο το πρωι στις εξι,απο την Κριεζωτου εως τη Ρηγα Φεραιου στο υψος των Προπυλαιων ,καθως γινονται γεωφυσικες ερευνες για τον Μετροποντικα.

    Κλειστες παραμενουν και οι καθετοι στην Πανεπιστημιου οδοι, Κριεζωτου, Βουκουρεστιου,Αμερικης , Ομηρου και Σινα.

    Η κυκλοφορια γινεται απο Σεκερη, Σολωνος , Ιπποκρατους και απο Λεωφορο Συγγρου σε Βασιλισσης Ολγας, Βασιλεως Κωνσταντινου Ρηγιλλης.

    [05] Θεσσαλονίκη -Παρέλαση

    Διπλος εορτασμος σημερα στην συμπρωτευουσα για τον πολιουχο της Αγιο Δημητριο και για την επετειο της απελευθερωσης της πολης.

    Στην Θεσσαλονικη βρισκεται και προεδρος της Δημοκρατιας, ενωπιον του οποιου θα γινει και η μεγαλη στρατιωτικη παρελαση της 28ης Οκτωβριου.

    [06] Φαντάροι - Ατύχημα

    - Το Γενικό Επιτελείο Στρατου ανακοινώνει ότι στις 19.25 χθές στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, επι της οδού Συνοικισμός Καψοχώρι - Λουτρό, απο πτώση Ι. Χ. επιβατικού αυτοκινήτου σε αρδευτικό κανάλι απώλεσαν τη ζωή τους πιθανόν απο πνιγμό, οι Δεκανέας Μηχανικοπύ, Κυραλίδης Ελευθέριος του Λαζάρου, 20 ετών κάτοικος χωριού Σεβαστής Κατερίνης και ο στρατιώτης Μηχανικού Μπέζας Γεωργιος του Σωτηρίου 22 ετών κάτοικος Γρεκοχωρίου, Θεσπρωτίας.

    Εντός του οχήματος επέβαιναν επίσης ο Στρατιώτης Μηχανικού Λιώσης Βασίλειος του Δημητρίου - οδηγός του οχήματος - και ο Στρατιώτης Βέλιος Πασχάλης του Γεωργίου οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν και είναι εκτός κινδύνου.

    Οι παραπάνω στρατιώτες επέστρεφαν στην πόλη της Αλεξάνδρειας απο τον Συνοικισμό Καψοχώρι όπου μετείχαν στην Λιτανεία της Ιεράς Εικονας του Αγίου Δημητρίου.

    Διετάχθη ένορκος προανάκριση, για την διακρίβωση των συνθηκών του ατυχήματος.

    [07] Παιδοκτόνος

    Ενα σημαντικό ελαφρυντικό αναγνώρισαν οι δικαστές στον Απόστολο Κοσμά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη δεκαπεντέμιση χρόνων για τη δολοφονία του παιδιού του: ο πατέρας όταν σκότωσε, έκριναν, είχε ελαττωμένο καταλογισμό.

    Σε κάθειρξη δεκαπεντέμιση ετών, καταδικαστηκε απο το Μεικτο Ορκωτο Δικαστηριο της Αθηνας, ο Απόστολος Κοσμάς.... που περυσι το καλοκαιρι σκοτωσε στην Κηφισιά τον 27χρονο γιο του Βαγγελη,για να τον λυτρωσει απο την σχιζοφρενεια.

    Το δικαστηριο ελαβε υποψιν του, κατα πλειοψηφία, το ελαφρυντικο του ελαττωμενου καταλογισμού την ωρα της τελεσης της πραξης, αλλα και του προτέρου εντίμου βιου.

    Πολυ δίκαιη χαρακτηρισε την αποφαση ο Κοσμας, που νωριτερα ειχε ζητησει απο το δικαστηριο καποια χρονικα περιθωρια, για να μπορεσει να προσφερει ως πατερας κατι στα αλλα δυο του παιδια και στην μητερα τους.

    Last Updated: Sunday, 26-Oct-97 10:52:16

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    [08] Χίλαρι

    Αν και οι γυναίκες δεν έχουν ηλικία, δυστυχώς οι ταυτότητες δεν κάνουν διακρίσεις φύλου.

    Και για τις διάσημες είναι ίσως πιό δύσκολο να κρύψουν τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γεννησης.

    Η Πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών λοιπόν, η Χίλαρι Κλίντον θα γιορτάσει αύριο, χωρίς να μπορεί να αποφυγει τα φώτα της δημοσιότητας, μισό αιώνα ζωής.

    50 χρόνια στα οποία η κόρη του μεσοαστού εμπόρου απο το Σικάγο καταφερε να γίνει αριστούχος του διάσημου Πανεπιστημίου του Γέηλ, να θεωρείται μια απο τις καλύτερες δικηγόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες με ετήσιες απολαβές 5 εκατομυρίων δολλαριών , να έχει τη ευθύνη της οικοδέσποινας του πιό διάσημου σπιτιού στον πλανητη,του Λευκού Οίκου και του στενότερου συμβούλου του πλανητάρχη, του Μπιλ Κλίντον.

    Στη διαδρομή απο το Σικάγο στην Ουάσιγκτον, η χίππυ της δεκαετίας του 70 μεταμορφωθηκε σε μια κομψή σοβαρή καριερίστα και σύμνφωνα με πολλούς πολιτικους αναλυτές στην σιδηρά κυρία πίσω απο τον ισχυρό άνδρα.

    Αλλωστε το όνομα της την πρόριζε για την κορυφή. Το Χίλαρι προέρχεται απο τον Σέρ Εντμουντ Χίλαρι, τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε την κορυφή του κόσμου, το όρος Εβερεστ.

    [09] ΗΠΑ - Κασπία

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επικεντρώνουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον τους στην περιοχή της Κασπίας και το ενεργειακό δυναμικό της, θα αρχίσουν σύντομα διάλογο με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν με θέμα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Στιούαρτ Εϊζενστατ.

    / "Διευρύνουμε και καθιερώνουμε ως θεσμό τις επαφές μας.

    / Μία υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία διαφόρων υπηρεσιών θα αρχίσει διάλογο για ενεργειακά θέματα με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν αυτό το φθινόπωρο", δήλωσε ο Στιούαρτ Εϊζενστατ, μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τους στόχους της πολιτικής της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Κασπίας, στην οποία επικεντρώνεται η προσοχή της κυβέρνησης Κλίντον για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.

    Η Κασπία Θάλασσα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ενεργειακά κέντρα του κόσμου και "η ταχεία ανάπτυξή της ... είναι κρίσιμη για την ανεξαρτησία, την ευημερία, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα όλων των χωρών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου", δήλωσε ο Στιούαρτ Εϊζενστατ.

    Ο Εϊζενστατ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον οφείλει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις αμερικανικές εταιρίες να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό για τη σύναψη συμβολαίων στην περιοχή.

    Κάτι που -όπως είπε- κάνουν ήδη αρκετές ξένες κυβερνήσεις.

    Ζήτησε εξάλλου από το Κογκρέσο να άρει την απαγόρευση χορήγησης βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν, ή τουλάχιστον να επιτρέψει κάποια προγράμματα, όπως η παροχή τεχνολογικής βοήθειας και η ενίσχυσητων προσπαθειών οικοδόμησης δημοκρατικού συστήματος στην πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία.

    Last Updated: Sunday, 26-Oct-97 10:52:51

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    [10] Φορολογικά μέτρα

    Εντος των επομενων 10 ημερων οριστικοποιει η κυβερνηση τα φορολογικα μετρα . Ερχεται αυξηση κατα 50 δραχμες το πακετο τα τσιγαρα ενω δεν αποκλειεται ο φορος Ακινητης Περιουσιας, που θα επιβληθει και αυτος το Δεκεμβριο να καταβληθει εφαπαξ.

    Αυξανονται ακομη τα τεκμηρια διαβιωσης κατα 10%, τα τελη κυκλοφοριας κατα 30%, τα αντικειξενικα κριτηρια κατα 20%, ο φορος στα ομολογα απο 7,5 σε 10%, η προκαταβολη φορου επιχειρησεων απο 50 σε 55%, η προεισοπραξη φορου για μισθωτους.

    [11] Σπράος

    Αίσθηση σε οικονομικούς παράγοντες και συνδικαλιστές προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι η περίφημη έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό αποτελεί απλή αντιγραφή του μονέτλου που επέβαλλε η Παγόσμια Τράπεζα στη Χιλή του Πινοσέτ τις αρχές της δεκαετίας του '80.

    Πρωιμο σαφαρι του υπουργειου οικονομικων για τα τελη κυκλοφοριας.

    Η εισπραξη των τελων για το 98 θα αρχισει απο την 1η Δεκεμβριου και η σχετικη προθεσμια θα ληξει στις 31 Ιανουαριου.

    [12] Μεταχειρισμένα Ι.Χ

    Μικρη μονο μειωση στις τιμες των μεταχειρισμενων αυτοκινητων αναμενεται να επιφερει η καταδικαστικη για τη χωρα μας αποφαση του Ευρωπαικου Δικαστηριου καθως η κυβερνηση δεν προτιθεται να χασει τα δισεκατομμυρια των εσοδων που εχει.

    Το υπουργειο Οικονομικων μελετα την αντικατασταση του ειδικού φόρου κατανάλωσης,με Ειδικό Τέλος ταξινόμισης σε όλα τα ΙΧ και φόρο μεταβίβασης για τα μεταχειρισμένα. Ικανοποιημενοι απο την εξελιξη ειναι οι εμποροι αυτοκινητων.

    [13] ΣΕΒ

    Να πάψουν οι ρυθμίσεις χρεών συνεταιρισμών ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαική Επιτροπή με αίτημα την αναστολή εφαρμογής του σχετικού νόμου.

    Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις χρεών έρχονται σε αντίθεση με όσα διακηρύσσει η κυβέρνηση με αρνητικές επιπτώσεις στην Οικονομία.

    Last Updated: Sunday, 26-Oct-97 10:51:37

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Η πτωση της θερμοκρασιας στα Ανατολικα και οι ισχυροι βορειαδες στο Αιγαιο, ειναι σημερα τα κυρια χαρακτηριστικα του καιρου.

    Συννεφια με βροχη και πιθανοτατα λιγες καταιγιδες θα σημειωθουν σε Δυτικη Μακεδονια,Θεσσαλια, Ανατολικη Στερεα,Ανατολικη Πελοποννησο,Κυκλαδες, Κρητη και Δωδεκανησα.

    Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Συμφωνα με δελτιο αναγγελιας θυελλωδων ανεμων,που εξεδωσε το πρωι η ΕΜΥ, στο Κεντρικο, το Νοτιο Αιγαιο και το Ικαριο,πνεουν ανεμοι εντασεως εως και 8 μποφωρ.

    Λιγες νεφωσεις στην Αττικη αυξημενες στα βορεια και ανατολικα του νομού,με πιθανοτητα ασθενων βροχων κυριως το πρωι.Η θερμοκρασια στην Αθηνα θα φθασει τους 15 βαθμους.

    Τοπικες νεφωσεις στην Θεσσαλονικη και θερμοκρασια στην πολη εως 14 βαθμους.

    Last Updated: Sunday, 26-Oct-97 10:58:30

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Sunday, 26 October 1997 - 12:33:07 UTC