Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-10-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Εξω η Τουρκία από την Ευρώπη

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Πατριάρχης
  • [03] Γ. Παπανδρέου-ΗΠΑ
  • [04] Ν. Μπακογιάννη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Πλοίο - Δηλητηρίαση
  • [06] Πολυτεχνείο-πρόγραμμα για πλημμύρες
  • [07] ΙΚΑ - Γιατροί
  • [08] Κεκάτος
  • [09] Απόδραση
  • [10] Κυνηγοί
  • [11] Δημόσιοι υπάλληλοι
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα Σκόπια
  • [13] Αλβανία-στράτευση
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Χίλαρι - γενέθλια
  • [15] Ιταλία - Σένγκεν
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Φουκουγιάμα
  • [17] ΗΠΑ - κακοκαιρία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [18] Φορολογικά μέτρα - ακίνητα
  • [19] Παπαιωάννου
  • [20] Τσοχατζόπουλος - Τέλη
  • [21] Παιδική εργασία
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Editorial: Εξω η Τουρκία από την Ευρώπη

    Last Updated: Monday, 27-Oct-97 11:24:57
    Στους καλένδες παρέπεμψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 τη συμμετοχή της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι 15 απέρριψαν την πρόταση της Γαλλίας και Ιταλίας να προσκληθεί και η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με τις 11 υποψήφιες για ένταξη χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος. Η Διάσκεψη αυτή θεωρείται προθάλαμος αναμονής για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ταυτόχρονα κατέστη σαφές ότι όλες οι χώρες συμφωνούν πως απαραίτητη προυπόθεση για την ενίσχυση των δεσμών της Τουρκίας με την Κοινότητα είναι η αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα στο ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ιδιαίτερα σαφής υπήρξε ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές πολέμου κατά της Κύπρου, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αγκυρα.

    Ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματα της συνόδου , δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος δήλωσε πως ``οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών αρχίζουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε τις οικονομικές, ούτε τις πολιτικές προϋποθέσεις για να εισέλθει, αυτή τη στιγμή, σε μια διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για να ενισχυθεί από την προενταξιακή στρατηγική της Κοινότητας``.

    Από τη Θεσσαλονίκη, ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε πως οι μεγάλοι μας σύμμαχοι αδυνατούν να επιβάλουν το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αρκούνται να μας καλούν να "τα βρούμε", αγνοώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις θίγονται κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης από τη Θεσσαλονίκη, την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία, όμως -όπως είπε - δεν επιτυγχάνεται με κομπασμούς, απειλές και επεισόδια, αλλά με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων.

    Την ανάγκη εμπέδωσης κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Σαφές μηνυμα προς την Αγκυρα να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό, εάν θελει να ανοίξει ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκη Ενωση, αναμενεται να δωσει ο Χανς Βαν Ντερ Μπρούκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τετάρτη την Αγκυρα.

    Πρέπει να σταματήσουν οι απειλές πολέμου δηλωσε σημερα ο κοινοτικός επιτροπος, μετά το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διεύρυνση, όπου επικράτησε η Ελληνική άποψη, ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη προς ένταξη.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποιηση του, γιατί-οπως είπε ``οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών αρχίζουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε τις οικονομικές, ούτε τις πολιτικές προϋποθέσεις για να εισέλθει, αυτή τη στιγμή, σε μια διαδικασία ένταξης.

    [02] Πατριάρχης

    Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Ελληνορθοδοξης Εκκλησίας Αμερικής, χαρακτηρίζεται από έγκυρους κύκλους η προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο, πρώην Αμερικής Ιάκωβο.

    Στο παρασκήνιο της προσέγγισης βρίσκεται ο ευεργέτης του Πατριαρχειου κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

    Τα προβλήματα,που αντιμετωπίζουν οι ορθόδοξες εκκλησίες στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και εκείνα, που χαρακτηρίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις, θέτει, στο επίκεντρο των επαφών του, στη Νέα Υόρκη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Ο κ.Βαρθολομαίος, σε ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών των Ηνωμένες Πολιτείες, καυτηρίασε τον προσηλυτισμό,που ασκούν πολλές προτεσταντικές εκκλησίες στις περιοχές, ''όπου η ορθόδοξη εκκλησία προσπαθεί να συνέλθει από τις δοκιμασίες δεκαετιών'', ενώ, σε ομιλία του στην ορθόδοξη θεολογική σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου τόνισε ''την καθολικότητα και την οικουμενικότητα του ορθόδοξου κινήματος''.

    Ειδικότερα,αναφερόμενος στις δραστηριότητες των προτεσταντών ιεραποστόλων, ιδιαίτερα στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών,ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως έχουν στη διάθεσή τους μεγάλα χρηματικά ποσά και ότι δημιουργούν εστίες τριβών στη Ρωσία και σ'άλλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης.

    '' Πολλοί προτεστάντες ιεραπόστολοι από τη Δύση,που οι φωνές τους δεν ακούγονταν στη διάρκεια των δεκαετιών της καταπίεσης, ήρθαν,όχι γιά να στηρίξουν,αλλά γιά να προσηλυτίσουν ορθόδοξους πιστούς'',είπε, χαρακτηριστικά,ο κ.Βαρθολομαίος,προσθέτοντας ότι αυτοί,οι αυτοαποκαλλούμενοι ιεραπόστολοι,υποστηρίζουν πως είναι χριστιανοί,αλλά συμπεριφέρονται''ως λύκοι με περιβολή προβάτων''. Σήμερα , θα παραθέσει προς τιμήν του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας πρόγευμα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης,ενώ, αργότερα,ο κ.Βαρθολομαίος πρόκειται να συναντηθεί με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών,Κόφι Ανάν.

    [03] Γ. Παπανδρέου-ΗΠΑ

    Γιά την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς και για το παρόν αλλά και το μέλλον της πολιτικής στη χώρα μας μίλησε στους φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμίου του Χάρβαρντ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε στους φοιτητές το μεταπολεμικό πολιτικό σκηνικό από τον εμφύλιο μέχρι τη χούντα, τα χρόνια της δικτατορίας μέσα από τις δικές του εμπειρίες και αυτές του πατέρα του Α.Γ. Παπανδρέου και του παππού του Γ. Παπανδρέου, την πορεία της χώρας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται από τη συμμετοχή της στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό και στην κατάσταση στα Βαλκάνια και στη συνέχεια επι μια ώρα απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι φοιτητές, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν να μάθουν για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς και για το ρόλο που διαδραμάτισε ο αμερικανικός παράγοντας στη μεταπολεμική πορεία της χώρας και στις πολιτικές εξελίξεις.

    Τον κ. Παπανδρέου παρουσίασε στους φοιτητές ο γνωστός για την αντιδικτατορική του δράση καθηγητής και φίλος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, Στάνλεϊ Σαϊνμπάουμ.

    [04] Ν. Μπακογιάννη

    Δεν υπήρξε πόλεμος, οικογενειών , Καραμανλή - Μητσοτάκη, στη Ν.Δ τονίζει η κα Ντόρα Μπακογιάννη σε συνεντευξή της στο Εθνος και προσθέτει ότι κανείς σήμερα δεν αμφισβητεί τη συνεργασία μεταξύ του κ.Καραμανλή, της ίδιας και των υπολοίπων στελεχών του κόμματος .

    Σχετικά με τις πολιτικές τις φιλοδοξίες η κα Μπακογιάννη απαντά οτι προέχει να γίνει η Ν.Δ κυβέρνηση και προσθέτει οτι δεν έχει την αίσθηση ότι χάνει το τραίνο.

    Last Updated: Monday, 27-Oct-97 13:38:23

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [05] Πλοίο - Δηλητηρίαση

    Τραγικές ευθύνες και παραλείψεις εντοπίζονται από την έρευνα των αρχών, για τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο ενός ναυτικού και τη μαζική δηλητηρίαση άλλων έξη, μετά από απεντόμωση στο φορτηγό πλοίο "Ελένη" στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος.

    Ευθύνες επιρρίπτονται στην Εταιρεία που έκανε την απεντόμωση, αλλά και στον πλοίαρχο και υποπλοίαρχο, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και δεν προσήχθησαν στον εισαγγελέα. Εκπρόσωπος Εταιρείας που κάνει απεντομώσεις σε πλοία, δήλωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι μετά από τέτοια εργασία, δεν επιτρέπεται η είσοδος στο πλοίο τουλάχιστον για τρείς ημέρες.

    Σε χημική ουσία, οφείλεται ο θάνατος του ναυτικού Τηλέμαχου Μαναδάκη, όπως προκύπτει από την νεκροτομή που έκανε σημερα ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κοτσάφτης . Η χρήση δραστικών ουσιών για τις απαραίτητες απεντομώσεις στα πλοία είναι καθημερινό γεγονός.

    Κινδυνεύουν όμως ανθρώπινες ζωές-όπως συνέβη και στην υπόθεση του πλοίου "Ελένη"-όταν δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

    [06] Πολυτεχνείο-πρόγραμμα για πλημμύρες

    Προγραμμα που μπορει να σωσει απο πλημμυρες περιουσιες αλλα και ζωες επεξεργαζεται εδω και επτα χρονια το Πολυτεχνειο και κανεις απο το κρατος δεν εχει φροντισει να το ζητησει.

    Οπως δηλωσε στο ραδιοφωνο του Αntenna , η καθηγητρια του Εθνικου Μετσοβειου Πολυτεχνειου κ.Μαρια Μιμικου το προγραμμα αυτο που χρηματοδοτειται απο την Ευρωπαικη Ενωση μπορει και δινει προγνωση τρεις τουλαχιστον ωρες πριν τα ισχυρα καιρικα φαινομενα.

    Στις πλημμυρες της Καρδιστας οπου ειχε εξαφανιστει ενα ολοκληρο χωριο η προγνωση ειχε γινει 9 ωρες πριν.

    Στην Πατρα συνεχιζεται η καταγραφη των ζημιων που προκαλεσαν οι πλημμυρες του Σαββατου ενω ο βουλευτης της Ν.Δ Σπηλιος Σπηλιοτοπουλος κατεθεσε μηνυση κατα παντος υπευθυνου για τις καταστροφες.

    [07] ΙΚΑ - Γιατροί

    Μονο επειγοντα περιστατικα θα εξυπηρετουνται το προσεχες δεκαημερο στα ιατρεια του ΙΚΑ.

    Οι γιατροι του ιδρυματος σε ολη τη χωρα αρχισαν σημερα απεργια εως τις 7 Νοεμβριου, ζητωντας αύξηση μισθών,μονιμοποιήσεις εκτάκτων, καλύτερες συνθήκες εργασίας και επαναφορά επιδομάτων που καταργήθηκαν.

    Για κλιμακωση των κινητοποιησεων αν δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα τους εκανε λογο,μιλωντας στον Αντεννα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρων Λευτερης Αθανασοπουλος.

    Μιλωντας επισης στον Αntenna, ο διοικητης του ΙΚΑ Γρηγορης Σολωμος υποστηριξε οτι τα περισσότερα αιτήματα των γιατρών του ιδρυματος έχουν ικανοποιηθεί.

    Ο κυριος Σολωμος ταχθηκε και υπερ της προτασης του υπουργου Εργασιας Μιλτιαδη Παπαιωαννου για τη

    θεσπιση ειδικου τελους υπερ του ΙΚΑ.

    Για αναλγητη πολιτικη στο χωρο της υγειας κατηγορησε την κυβερνηση ο αντιπροεδρος της ΟΚΕ Υγειας της ΝΔ Παναγιωτης Μελας.

    [08] Κεκάτος

    Μετα πολυχρονο δικαστικο αγωνα αθωωθηκε σημερα ο αστυνομικος, Πολιτης Κεκατος που ειχε κατηγορηθει και καταδικασθει πρωτοδικως σε δεκατεσσεραμισι χρονια καθειρξη για το θανατο του πυροσβεστη Παντελη Παπαζογλου, το 86.

    Το εφετειο,με ψηφους 5 εναντι 2,εκρινε οτι δεν υπηρχαν αποδειξεις για την ενοχη του.

    Η δικαιοσυνη νικησε,ποτε δεν εχασα την ελπιδα μου, δηλωσε μετα την αποφαση ο αστυνομικος.

    [09] Απόδραση

    Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας για τη συλληψη, εννέα ανηλίκων Αλβανών καταδίκων.

    Απεδρασαν το χθες απο τις φυλακες Κασσαβέτειας Βολου, την ώρα που ο δεσμοφύλακας ξεκλείδωνε τους θαλάμους.

    Οι κρατούμενοι τον ακινητοποίησαν με αυτοσχέδιο μαχαίρι και αφού τον έδεσαν, άρπαξαν 27 χιλιάδες δραχμές που είχε μαζί του.

    Στη συνεχεια, επετέθησαν και σε άλλο δεσμοφύλακα, τον οποίο τραυμάτισαν στο χέρι, ενώ την ίδια τύχη είχε και ένας τρίτος που έσπευσε σε βοήθεια του συναδέλφου του.

    Στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός μετά την απόδραση και έφθασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από το Βόλο καθώς και εισαγγελέας.

    Ηδη έχει συλληφθεί ένας δραπέτης και καταζητούνται άλλοι οκτώ.

    Αστυνομικά αποσπάσματα χτενίζουν τις περιοχές του Αηδινίου, Μαυρόλοφου και Μαμαλαίϊκων, ερευνώντας σπίτια και αγροικίες.

    [10] Κυνηγοί

    Μοιραιο αποδειχτηκε το κυνηγι του αγριοχοιρου χθες το απογευμα απο 15-μελη ομαδα κηνυγων στην περιοχη Φουρκα Κονιτσης .

    Ο 59χρονος κηνυγος Χρηστος Καρυπιδης πυροβολισε και σκοτωσε κατα λαθος των 40 χρονο Κωστα Νικηφοριδη.

    Ο δραστης παραδωθηκε οικειοθελως στο αστυνομικο τμημα Κοζανης .

    [11] Δημόσιοι υπάλληλοι

    Παραμονή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβριου σήμερα και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν είπαν... ΟΧΙ στις υποχρεώσεις τους.

    Last Updated: Monday, 27-Oct-97 13:37:28

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [12] Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα Σκόπια

    Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Μηλάγκογια Χατζίνσκι, καθώς επίσης με τον Πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή των επικυρωμένων εγγράφων της διμερούς συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας, να υπογραφει συμφωνία συνεργασίας των δύο ΥΠΕΞ, καθώς επίσης συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων και για συνεργασία στον τομέα της υφαντουργίας. Σύντομα εξάλλου θα επισκεφθεί την Αγκυρα ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Κιτάνοφσκι, προσκεκλημένος του ομόλογού του κ. Σεγκίν.

    [13] Αλβανία-στράτευση

    Οι Αλβανοί που βρίσκονται σε ηλικία στράτευσης αρνούνται σε μεγάλο ποσοστό να καταγούν στις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Αμυνας που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

    Μόνο 1.200 νέοι, η ποσοστό 33% του συνολικού αριθμού των κληρωτών, δέχθηκαν να καταταγούν για να κάνουν στην στρατιωτική τους θητεία εφέτος.

    "Μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουμε ότι οι υπόλοιποι 4.500 με 5.000 νέοι θα καταταγούν στίς ένοπλες δυνάμεις", υπογράμμισε στην ανεξάρτητη εφημερίδα "Σεκούλι" ο Μακσίμ Σουμπάσι, διευθυντής στρατολογίας.

    Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στην Αλβανία. Αλλά επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στις ένοπλες δυνάμεις αφού περισσότεροι απο 35.000 στρατιώτες και αξιωματικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά τις εκτεταμένες ταραχές που ξέσπασαν στην χώρα τον Μάρτιο.

    Οι αρχές πέτυχαν πρόσφατα να αναδιοργανώσουν αρκετές στρατιωτικές μονάδες.

    Πολλοί απο τους νεοσύλλεκτους εγκατέλειψαν την Αλβανία για να βρούν εργασία σε γειτονικές χώρες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έπεσαν θύματα της πολιτικής κομμάτων, τόνισε ο Σουμπάσι.

    Η κατάταξη είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην βόρεια Αλβανία, οπου είναι μεγαλύτερη η επιρροή του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

    "Δέν θέλουμε να στείλουμε νέους στρατιώτες στον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο", είχε δηλώσει πρόσφατα στον Σουμπάσι τοπικός αξιωματούχος απο την βόρεια Αλβανία. "Βλέπουν τον στρατό απο πολιτική σκοπιά και όχι ως κρατικό θεσμό που εξυπηρετεί εθνικά συμφέροντα", υποστήριξε ο Σουμπάσι.

    Ποσοστό μεγαλύτερο απο 80% μεταξύ των νεοσύλλεκτων προέρχεται απο περιοχές της νότιας Αλβανίας.

    Ο Σουμπάσι πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για μεμονωμένες συμφωνίες με όσους θέλουν να υπηρετήσουν επι πληρωμή.

    "Οι αιτήσεις είναι πολλές, αλλά περιοριζόμεθα απο την δυνατότητα πληρωμής των ενδιαφερόμενων", κατέληξε.

    Last Updated: Monday, 27-Oct-97 13:38:06

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [14] Χίλαρι - γενέθλια

    Αν και οι γυναίκες δεν έχουν ηλικία, δυστυχώς οι ταυτότητες δεν κάνουν διακρίσεις φύλου.

    Και για τις διάσημες είναι ίσως πιό δύσκολο να κρύψουν τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γεννησης.

    Η Πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών λοιπόν, η Χίλαρι Κλίντον θα γιορτάσει σήμερα, χωρίς να μπορεί να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας, μισό αιώνα ζωής.

    50 χρόνια στα οποία η κόρη του μεσοαστού εμπόρου απο το Σικάγο καταφερε να γίνει αριστούχος του διάσημου Πανεπιστημίου του Γέηλ, να θεωρείται μια απο τις καλύτερες δικηγόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες με ετήσιες απολαβές 5 εκατομυρίων δολλαριών , να έχει τη ευθύνη της οικοδέσποινας του πιό διάσημου σπιτιού στον πλανητη,του Λευκού Οίκου και του στενότερου συμβούλου του πλανητάρχη, του Μπιλ Κλίντον.

    Στη διαδρομή απο το Σικάγο στην Ουάσιγκτον, η χίππυ της δεκαετίας του 70 μεταμορφωθηκε σε μια κομψή σοβαρή καριερίστα και σύμνφωνα με πολλούς πολιτικους αναλυτές στην σιδηρά κυρία πίσω απο τον ισχυρό άνδρα.

    Αλλωστε το όνομα της την πρόριζε για την κορυφή. Το Χίλαρι προέρχεται απο τον Σέρ Εντμουντ Χίλαρι, τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε την κορυφή του κόσμου, το όρος Εβερεστ.

    [15] Ιταλία - Σένγκεν

    Στις τσέπες κράτησαν τα διαβατηριά τους οι ταξιδιώτες σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της Ιταλίας σήμερα πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου των ανοικτών συνόρων βάση της συνθήκης του Σένγκεν.

    Οι άλλες επτά χώρες στις οποίες ισχύει ήδη η συνθήκη του Σένγκεν είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

    Στο διεθνές αεροδρόμιο του Μιλάνου το προσωπικό προσέφερε τριαντάφυλλα στους ταξιδιώτες, γλυκά και αφρώδη οίνο και τους ενημέρωναν οτι πλέον θα χρησιμοποιούν διαφορετικά σημεία διέλευσης στο αεροδρόμιο οταν ταξιδέυουν μεταξύ των χωρών που ισχύει η συνθήκη.

    Η Γερμανία ανακοίνωσε οτι ανησυχεί για τον κίνδυνο της παράνομης μετανάστευσης, με τα ανοικτά σύνορα καθώς επίσης και για τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών.

    Last Updated: Monday, 27-Oct-97 13:38:37

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [16] Φουκουγιάμα

    Κινδυνεύουν οι δυτικές κοινωνίες απο την έλλειψη οικογενειακής υπευθυνότητας;

    Ο αμερικανός κοινωνιολόγος και πρώην σύμβουλος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Φράνσις Φουκουγιάμα, στο νέο του βιβλίο "Το τέλος της Τάξης" ισχυρίζεται οτι η οικογένεια πνέει τα λοίσθια.

    Μόλις λίγα χρόνια πρίν ο μελλοντολόγος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν είχε γράψει τη νεκρολογία της πολιτικής ιδεολογίας," Το Τέλος της Ιστορίας", ισχυριζόμενος πως η εξάπλωση του καπιταλισμού και της δημοκρατίας θα έδινε τέλος στις ιδεολογικές αναζητήσεις και τις διαμάχες για ποιό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα θα έπρεπε να εφαρμοστεί.

    Τώρα ισχυρίζεται πως οι νέες οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αλλαγές καθώς και τα ψυχολογικά κατάλοιπα του μοντέρνου καταμερισμού της εργασιας μέσα κι έξω απο τον οικογενειακό χώρο έχουν δημιουργήσει διαφορετικές απαιτήσεις στο οικογενειακό περιβάλλον.

    "Ούτε απο τον άντρα, αλλά ούτε και απο τη γυναίκα, στην εποχή μας δεν αναμένεται να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις που επιβάλει ένας γάμος", λέει ο Φουκουγιάμα.

    Ετσι,ενώ, στη δεκαετία του 50, ανω του 80% των παντρεμένων αμερικανίδων έμεναν έγκυοι, θέτωντας τους συζύγους τους προ των ευθυνών τους,αυτές τις ημέρες, με τη διάδοση των αντισυλληπτικών και τη μαζική είσοδο των γυναικών στον εργασιακό χώρο, ο άνδρας δε νιώθει πια υπεύθυνος για κάτι που μεταλλάσεται με γρήγορο ρυθμό.

    Απο την πλευρά της η γυναίκα, ισχυρίζεται ο Φουκουγιάμα, μετά τις κατακτήσεις της δεκαετίας του 70,οπότε και εγκατέλειψε το νοικοκυριό για να σαρώσει τον εργασιακό χώρο, τώρα έχει λιγότερες απαιτήσεις απο τον άνδρα στο γάμο.

    [17] ΗΠΑ - κακοκαιρία

    Οι συνεχείς χιονοπτώσεις στιςε νοτιοδυτικές πολιτειες των Ηνωμενων Πολιτειών εχουν προακλεσέι τεράστια προβληματα στους κατοικους.

    Το χιονι σε αρκετές περιοχές εχει φθασει τα πέντε μέτρα,με αποτελεσμα πολοι κατοικοκι ναεχουν αποκλιεσθει στα σπιτια τους που εχουν μεινει χωρίς θερμανση.

    Ελικόπτερα εκχιονιστικά μηχανηματα αλλα και μοναδές του στρατού καταβαλλουη σνεχείς προαπθειες για να τους απεγκλωβίσουν.

    Στις πολιτειες της Νεβμπράσκα και τηγς Αιοουα χιλιάδες νοικοκυρία εχουν μεινει χωρίς ηλεκτρικό.

    Ενα μεγαλο τμημα του αυτοκινητοδρομου Ιντερστεήτ που διασχίζει την αντολική Νεμπράσκα εχει κλεισει ενω μερικοι οδηγοί στο Κάνσας προσπαθούν να ελευθερώσουν τα αυτοκινητα τους απο το χιόνι που τα εχει παγιδευσει .

    Στο νοτιοδυτικό Κολοράντο αγνουουνται οκτώ ανθρωποι.Δυο ατομα βρηκαν τραγικό θανατο στην Ομαχα στην πολιτεια της Νεβρασκα οταν το σπιτι τους τυλιχθηκε στις φλόγες και δυστυχώς οι πυροσβέστες εκαναν πανω απο κισή ώρα να φθασουν λογοω της σφοδρής κακοκαιρίας.

    Last Updated: Monday, 27-Oct-97 13:37:43

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [18] Φορολογικά μέτρα - ακίνητα

    Προς τα επάνω παρασύρει την αγορά των ακινήτων η αύξηση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών, καθώς συμπαρασύρει και τους φόρους που έχουν σχέση με τα ακίνητα. Το γεγονός προκαλεί εξαρση μεταβιβασεων, γονικων παροχων και αλλων τροπων παρακαμψης των νεων οικονομικων βαρων.

    Τα φορολογικα μετρα Θα περιλαμβανουν μεταξυ αλλων αυξησεις στα τεκμηρια διαβιωσης ,στα τελη κυκλοφοριας στα αντικειμενικα κριτηρια , στο φορο των ομολογων.

    Ερχονται ακομη φορος 2.000 δραχμες το μηνα στα κινητα αυξηση 50 δραχμων το πακετο τα τσιγαρα, ενω δεν αποκλειεται ο φορος Ακινητης Περιουσιας, που θα επιβληθει και αυτος το Δεκεμβριο να καταβληθει εφαπαξ.

    Ευνοϊκες ρυθμισεις για τους φορολογουμενους ειναι η τιμαριθμοποιηση της φορλογικης κλιμακας και η αυξηση του αφορολογητου , ομως πριν απο την ελαφρυνση θα δουν τους μισθους τους να μειωνονται καθως αυξανεται η παρακρατηση του φορου απο τους μισθωτους .

    [19] Παπαιωάννου

    Νέο ειδικό τέλος υπέρ του ΙΚΑ, προτείνει με συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαιωάννου, παραδέχεται ωστόσο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα, είναι υψηλές.

    Ο κ. Παπαιωάννου, θεωρεί επίσης ότι το 35ωρο θα καθιερωθεί και στη χώρα μας αλλά προς το παρόν είναι ανέφικτο.

    [20] Τσοχατζόπουλος - Τέλη

    Απογειώνονται τέλη κυκλοφορίας και τεκμήρια αυτοκινήτων και δικύκλων για το 1998 και αναμένονται σημαντικές αυξήσεις.

    Την ίδια ώρα ο Ακης Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις του στον Αntenna, παίρνει αποστάσεις από τα μέτρα Σπράου για το σφαλιστικό.

    [21] Παιδική εργασία

    Οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης κατά της εκμετάλευσης της παιδικής εργασίας σε όλον τον κόσμο άνοιξαν σήμερα στο Οσλο με τη συμμετοχή υπουργών, συνδικαλιστών και εμπειρογνωμόνων από 40 αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

    Η διάσκεψη οργανώνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νορβηγίας και με τη συνεργασία δύο υπηρεσίων του ΟΗΕ- της UNICEF και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Στόχος της διάσκεψης είναι η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση της ληστρικής εκμετάλευσης της παιδικής εργασίας,που αφορά άμεσα 250 εκατομμύρια παιδιά σ` όλον τον κόσμο.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η σεξουαλική εκμετάλευση των παιδιών, η παιδική εργασία σε επικίνδυνα βιομηχανικά προγράμματα ,αλλά και η παιδική δουλεία.

    Η νορβηγίδα υπουργός Ανάπτυξης και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,Χίλντε Τζόνσον, ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης τόνισε την ανάγκη μιας" οικουμενικής προσέγγισης" στο θέμα της παιδικής εργασίας και μιας πιο αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας.

    Οι εργασίες της διάσκεψης θα κρατήσουν τέσσερις ημέρες και αναμένεται να υιοθετηθεί ένα διεθνές πρόγραμμα δράσης με στόχο την εξάλειψη της παιδικής εργασίας.

    Last Updated: Monday, 27-Oct-97 13:37:05

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Χαμηλές θερμοκρασίες σήμερα, με βροχες μονο στα δυτικα απο αυριο ομως θα εχουμε και νεα επιδεινωση του καιρου

    Οι ανεμοι θα πνεουν στα ανατολικα βορειοι μετριοι εως ισχυροι και προσκαιρα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι.

    Στην Αττική λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 17 βαθμούς

    Στην Θεσσαλονίκη σχεδόν αίθριος καιρός και συννεφιά το απόγευμα με θερμοκρασία ως 13 βαθμούς κελσίου.

    Last Updated: Monday, 27-Oct-97 16:41:13

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Για τα καλά μπήκε ο χειμώνας και η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση του καιρού από αύριο.

    Η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή το τριήμερο - Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

    Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά ενώ θα χιονίσει στα βόρεια και τα κεντρικά ορεινά. Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να χιονίσει και σε πεδινές βόρειες περιοχές όπως Φλώρινα και Καστοριά.

    Last Updated: Monday, 27-Oct-97 16:41:53

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 27 October 1997 - 19:31:07 UTC