Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-10-29

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial: Ατζέντα Σημίτη-Γιλμάζ

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Βαλκανική διάσκεψη της Κρήτης
  • [02] Ζακ Πόος
  • [03] Δ. Λιάνη Παπανδρέου
  • [04] Πατριάρχης
  • [05] Κοινωνικός Διάλογος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Φαρμακεία
  • [07] Αρειος Πάγος - Πυλωτές
  • [08] ΚΤΕΟ - Χρηματισμός
  • [09] Θεσσαλονίκη - Ατατούρκ
  • [10] Αστυνομικό δελτίο
  • [11] Πρόστιμο στρατού σε 80χρονο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Αλβανία-Τζεμ
  • [13] Τουρκία - Αγωγός φυσικού αερίου
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Συνάντηση Κλίντον-Ζεμίν
  • [15] Βρετανία-Ευρώ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Διάφορες Διεθνής Ειδήσεις
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Ακίνητα-φορολογία
  • [18] Διεθνή Χρηματιστήρια
  • [19] O TITAN επενδύει στα Σκόπια
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [20] ΟΥΝΕΣΚΟ-Κλωνοποίηση

  • [Α] Editorial: Ατζέντα Σημίτη-Γιλμάζ

    Last Updated: Wednesday, 29-Oct-97 17:33:30
    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον Πρωθυπουργό με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τα Ελληνοτουρκικά εν΄ όψει και της συνάντησης Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη.

    Στην ενοχή που αισθάνεται η Τουρκία για την ένταση στην περιοχή απέδωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος τους ισχυρισμούς Καρανταγί περί άξονα Ρωσίας-Ελλάδας.

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αθανάσιος Τζογάνης ο οποίος θα παραστεί το βράδυ σε εκδήλωση της Τουρκικής Πρεσβείας για την ίδρυση του Τουρκικού κράτους, χαρακτήρισε αντιδεοντολογική την μη αποστολή της επιστολής Καρανταγί στον ίδιο και εξέφρασε φόβους για την πρόκληση θερμού επεισοδίου.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη σύσκεψη των Τομεαρχών του κόμματος που έγινε το πρωί, χαρακτήρισε αδιέξοδη και χωρίς στόχους την πολιτική της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά. Επεσήμανε δε ότι, η κυβέρνηση πρέπει να δείξει με συγκεκριμένες επιλογές ότι αλλάζει την πολιτική της.

    Την Δευτέρα εκτός από την διάσκεψη κορυφής στην Κρήτη, αρχίζει και η άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, "Ταύρος '97".

    Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της διαβαλκανικής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης θα μεταβεί στην Κρήτη το μεσημέρι της Κυριακής και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς αλλά και με τον Φάτος Νάνο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρέππας επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο των στρατιωτικών στην Τουρκία και είπε οτι προβληματίζει ο εξέχων ρόλος του στρατού στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας και ότι ο Καρανταγί εφευρίσκει θέματα και κατασκευάζει προβλήματα επειδή η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την εξέλιξη των θεμάτων που την ενδιαφέρουν ως προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

    Η επιστολή Καρανταγί συμπλήρωσε ο κ. Ρέππας είναι γεμάτη ισχυρισμούς που εύκολα ανατρέπονται και υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν είναι εχθρός αφού έχει ειδική σχέση τόσο με την Ε.Ε. όσο και με το ΝΑΤΟ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Βαλκανική διάσκεψη της Κρήτης

    Σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, με θέμα την Βαλκανική διάσκεψη της Κρήτης, που αρχίζει την Δευτέρα.

    Ψυχροπολεμικό κλίμα προσπαθεί να δημιουργήσει ο Τούρκος στρατηγός Καρανταγί, ο οποίος ζητά παρέμβαση του ΝΑΤΟ ισχυριζόμενος ότι υπάρχει συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στο Αιγαίο σε βάρος της Τουρκίας

    Στην ενοχή που αισθάνεται η Τουρκία για την ένταση στην περιοχή απέδωσε την κινηση Καρανταγί, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη.

    "Η Αγκυρα παρεξηγεί την ελληνική στάση ως ενδοτικότητα και αδυναμία" δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής

    Επιφυλακτικός ως προς τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Αρσένης.

    Πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας,κρατά και ο Ριτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος συναντηθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς στην Ουάσιγκτον,και δηλωσε πως την περασμένη εβδομάδα και οι δύο πλευρές προέβησαν σε περιττές ενέργειες που δεν αρμόζουν σε δύο γειτονικές χώρες, κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

    [02] Ζακ Πόος

    "Θα ήταν ιδεώδες αν μπορούσε να πείσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και την κυπριακή πλευρά να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους S-300", δήλωσε χθες μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο προεδρεύων του συμβουλίου της Ε.Ε, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος.

    Ο Λουξεμβούργιος υπουργός συμπλήρωσε ωστόσο ότι "η ΕΕ δεν έχει τη δύναμη να πείσει την τουρκική πλευρά, αφού αυτό που προέχει είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων".

    Ο κ. Πόος επιβεβαίωσε ότι στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Λουξεμβούργο, δεν τέθηκε θέμα σύνδεσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τέλος, ο κ. Πόος, αναφερόμενος στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο τέλος του μήνα στην Αγκυρα, είπε ότι θα είναι ίσως μια τελευταία ευκαιρία διαλόγου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου.-

    [03] Δ. Λιάνη Παπανδρέου

    Είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά το σημερινό πολιτικό σκηνικό δεν την ενδιαφερει επειδή πληγώνει την ίδια, όπως πλήγωνε και τον Ανδρέα Παπανδρέου, δηλώνει η Δήμητρα Παπανδρέου στους Τάϊμς, ενώ σύμφωνα με το σημερινό ΕΘΝΟΣέχει κληθεί να δώσει συνέντευξη και στο CNN

    [04] Πατριάρχης

    Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι και η σημασία της διατήρησης των θρησκευτικών ελευθεριών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο γενικός Γραμματέας του οργανισμού Κόφι Ανάν και ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,που συνεχίζει τη περιοδεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [05] Κοινωνικός Διάλογος

    Στη μέση του δρόμου φαίνεται να μένει ο κοινωνικός διάλογος.

    Την αποχώρηση της ανακοίνωσε σήμερα η συνδικαλιστική παράταξη, Αυτόνομη Παρέμβαση, που πρόσκειται στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπονόμευσε και χρησιμοποιεί τον κοινωνικό διάλογο για να επιβάλει την πολιτική της.

    Σήμερα η αύριο αναμένεται να αποχωρήσει και η ΔΑΚΕ, με συνέπεια μοναδικός συνομιλητής της κυβέρνησης να μείνει η ΠΑΣΚΕ.

    Last Updated: Wednesday, 29-Oct-97 13:16:35

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [06] Φαρμακεία

    Τα ρολά κατεβάζουν επ΄ αόριστον την Παρασκευή οι φαρμακοποιοί, ενώ συνεχίζεται η δεκαήμερη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Για απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίζουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους Νομάρχες να αποφασίσουν οι ίδιοι πόσα φαρμακεία θα παραμένουν ανοικτά, ενώ οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι στην Αττική θα λειτουργούν μόνο έξι φαρμακεία την ημέρα της απεργίας.

    Σε σημερινή σύσκεψη των Υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Οικονομικών θα εξετασθεί ανάμεσα σε άλλα και η χορήγηση φαρμάκων απο νοσοκομεία, θεραπευτήρια του ΙΚΑ και ενδεχομένως σούπερ μάρκετ.

    Εν τω μεταξύ, η φαρμακοβομηχανία Μπέρινγκερ, που είχε απειλήσει να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα, με επιστολή της στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την παραγωγή των φαρμάκων Λοναριντ, Μεσουλίτ, Μουκοσολβαν, Μουσκοπάν και των άλλων σκευασμάτων που παράγει.

    [07] Αρειος Πάγος - Πυλωτές

    Είναι παράνομο και θα κατεδαφίζεται κάθε κτίσμα σε πυλωτή. Με απόφασή του ο Αρειος Πάγος, δικαίωσε συνιδιοκτήτη πολυκατοικίας που προσέφυγε κατά του οικοπεδούχου ο οποίος έχοντας άδεια από την πολεοδομία, έκλεισε 35 τετραγωνικά της πυλωτής και τη μετετρέψε σε κατάστημα.

    [08] ΚΤΕΟ - Χρηματισμός

    Συνελήφθη από αστυνομικούς η υπαλληλος του ΚΤΕΟ Ελληνικου Σταματινα Κωσταντη 36 χρονων, ενω παρελάμβανε 500 χιλιαδες δραχμες απο τον ναυτικό Παναγιωτη Σούφη 49 χρονων, προκειμενου να του χορηγήσει πιστοποιητικα που θα βεβαιωναν οτι εγινε ελεχγος στο αυτοκινητο που αγόρασε απο τον ΟΔΔΥ. Αναζητείται και ο συνάδελφος της Κωνσταντη Γιώργος Χρονόπουλος.

    Εν τω μεταξύ, φυλάκιση 5 ετών,χωρίς αναστολη επέβαλε το Αυτόφωρο Καρδίτσας, στον "Ράμπο" της εφορίας Κώστα Τσανή,που συνελήφθη πριν από 5 ημέρες να χρηματίζεται.

    [09] Θεσσαλονίκη - Ατατούρκ

    Αντιδράσεις προκαλεί, ημερίδα που διοργανώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Αττατούρκ και Βενιζέλος", όπου θα ανακηρυχθεί προσωπικότητα του αιώνα, ο Κεμάλ Αττατούρκ.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν ενώ ο μητροπολίτης Παντελεήμων χαρακτήρισε την εκδήλωση "σχιζοφρενική".

    [10] Αστυνομικό δελτίο

    Εκρηξη σε διαμέρισμα της 69χρονης Ζηνοβίας Χιωτάκη, στη Βουλή,προκλήθηκε τα ξημερώματα απο υπερθέρμανση θερμοσυσωρευτή.Προκληθηκαν υλικες ζημιές.

    Κλεφτες αυτοκινήτων πυρπόλησαν τα ξημερώματα το αυτοκινητο του υποσμηναγου'Αναστασίου Ηλιόπουλου, στην Καλογρέζα αφου προηγουμένως επιχείρησαν να το κλέψουν.

    Ζημιες προκληθηκαν και σε άλλο αυτοκινητο που ηταν παρκαρισμένο δίπλα στο πρώτο.

    [11] Πρόστιμο στρατού σε 80χρονο

    Αποζημίωση 15 εκατομυρίων δραχμών καλείται να καταβάλει ο 80χρονος Αστέριος Ντάμπλιας για τροχαίο πριν από 47 χρόνια,όταν ήταν λοχίας στο στρατό και τραυμάτισε με στρατιωτικό όχημα , εν έτει 1950 ένα τρίχρονο αγοράκι.

    Το δημόσιο ειχε καταβάλλει τότε διάφορα ποσά για αποζημίωση τα οποία αρχισε με καθυστέρηση να διεκδικεί απο τον 80χρονο.

    Last Updated: Wednesday, 29-Oct-97 13:14:46

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [12] Αλβανία-Τζεμ

    Υπέρ του αιτήματος της Τουρκίας να γίνει η επόμενη διαβαλκανική συνάντηση στην Αγκυρα, τάχθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Φατός Νάνο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα Τίρανα. Συζήτησαν επίσης και το θέμα της διαβαλκανικής συνάντησης της Κρήτης.

    Ο κ. Τζεμ συναντήθηκε και με τον Αλβανό πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος ζήτησε από την Τουρκία να επισπεύσει τις διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα αριθμός 8 (Παραεγνατία), που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με το Δυρράχειο, μέσω Σόφιας και Σκοπίων.

    Τέλος, κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Αλβανό ομόλογό του Πασκάλ Μίλο, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα εμπορίου και εκπαίδευσης των στελεχών του αλβανικού στρατού.-

    [13] Τουρκία - Αγωγός φυσικού αερίου

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η Ρωσία και η Τουρκία θα υπογράψουν συμφωνία στις αρχές Νοεμβρίου γιά την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα συνδέει τις δύο χώρες και θα περνάει κάτω από την Μαύρη Θάλασσα.

    Ο Βλαντιμίρ Ρεζουνένκο, αντιπρόσωπος της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom, δήλωσε ότι οι ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο ίσως φθάσουν τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2010 και τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης αυτής θα καλυφθεί από τη Ρωσία.

    Ο Ρεζουζένκο πρόσθεσε ότι η Αγκυρα πρότεινε στη Ρωσία την σύσταση κοινής εταιρίας φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αυτή το 15 με 23% του συνολικού ρωσικού φυσικού αερίου θα μεταφερθεί στην Τουρκία.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο αγωγός αυτός θα μπορεί να μεταφέρει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ο Ρεζουνένκο τόνισε ότι η κατασκευή του θα αρχίσει στο τέλος του 1998 και θα συνεχισθεί στη διάρκεια του 1999.

    Τον σχεδισμό του έργου αυτού ανέλαβε ρωσο-ολλανδική εταιρία ενώ στην κατασκευή του αγωγού θα συμμετάσχει και η ιταλική εταιρία Saipem.

    Last Updated: Wednesday, 29-Oct-97 13:16:08

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [14] Συνάντηση Κλίντον-Ζεμίν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον πρόκειται να υποδεχθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο τον κινέζο ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν, κατά την πρώτη σινοαμερικανική συνάντηση κορυφής που πραγματοποιείται μετά την αιματηρή καταστολή του δημοκρατικού κινήματος στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου τον Ιούνιο του 1989.

    Ενόψει της πρώτης αυτής σινοαμερικανικής συνάντησης ανωτατου επιπέδου που πραγματοποιείται τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Σεν Γκουοφάνγκ προειδοποίησε χθες ότι οι συνομιλίες δεν θα αποτελέσουν πανάκεια και ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν πρόκειται να εξαφανιστούν μέσα σε μία ημέρα.

    Πρόκειται, είπε, για αναπόφευκτες διαφορές λόγω των πολιτισμικών, ιστορικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων των δύο χωρών, αυτές όμως δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Ζιάνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί οκταήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφάσισε να παρατείνει κατά μία ημέρα την παραμονή του στη χώρα και να αναχωρήσει στις 3 Νοεμβρίου για το Λος Αντζελες.

    Ο Σεν παραδέχθηκε ότι η Κϊνα δεν είναι "τέλεια" και ότι έχει να διδαχθεί πολλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει και να σεβαστεί το Πεκίνο.

    Ενόψει της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ εξόριστοι κινέζοι αντιφρονούντες κάλεσαν τον Μπιλ Κλίντον να πιέσει τον συνομιλητή του να επαλευθέρώσει τον διακεκριμένο πολιτικό κρατούμενο Βέι Τζινσένγκ καθώς και τον ηγέτη του φοιτητικού κινήματος Βανγκ Νταν.

    Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την ευρύτατα διαδεδομένη πληροφορία ότι το Πεκίνο σκοπεύει να προχωρήσει στηναπελευθέρωση του Βέι ως χειρονομία καλής θελήσεως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

    Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο για την βελτίωση της πολιτικής της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράλληλα όμως φροντίζει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την αχανή αυτή χώρα.

    [15] Βρετανία-Ευρώ

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κένεθ Κλάρκ, προτρέπει με άρθρο του τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να καταστρώσει μία υπερκομματική εκστρατεία προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και να διοργανώσει σύντομα δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

    "Η κυβέρνηση των Εργατικών φοβάται την προοπτική ενός δημοψηφίσματος. Πιστέυω όμως ότι ασφαλώς θα το κέρδιζε εάν θα διοργάνωνε μία γερή εκστρατεία σε υπερκομματική βάση" τονίζει ο Συντηρητικός πολιτικός στο άρθρο του στην "Ντέιλι Τέλεγκραφ".

    Ο Κλαρκ που υπηρέτησε στο Οικονομικών από το 1993 έως και την ήττα του κόμματός του στις εκλογές της 1ης Μαίου, δηλώνει πως συμφωνεί με τον διάδοχό του της κυβέρνησης των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, να μην ενταχθεί η Βρετανία στο μέτρο του Ευρω από την ημερομηνία της εισαγωγής του το 1999. Ο Μπράουν την περασμένη Δευτέρα απέκλεισε την πιθανότητα να μετάσχει η Βρετανία στο Ευρω πριν τις επόμενες εκλογές, το 2002.

    Ασκησε όμως κριτική στο γενκότερο περιεχόμενο της ομιλίας

    του Μπράουν ενώπιον του Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την ως "μια αδύναμη πολιτική επινόηση", προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν είναι ανάγκη--όπως τόνισε ο Εργατικός υπουργός-- να αναμένει μέχρι τις επόμενες εκλογές για να διοργανωθεί το δημοψήφισμα αυτό.

    Last Updated: Wednesday, 29-Oct-97 13:16:56

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [16] Διάφορες Διεθνής Ειδήσεις

    Στο Ιντερνετ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, κυκλοφόρησε ένα νέο ηλεκτρονικό παιγνίδι στο οποίο Ιταλοί "πατριώτες" πυροβολούν εναντιον αλβανικών πλοίων φορτωμένων με πρόσφυγες, κι ενώ η θάλασσα γεμίζει με πτώματα, τα ουρλιαχτά των γυναικών πνίγονται απο τους ήχους του " O Sole Mio".

    Ο Μπίλ Γκέιτς, ιδιοκτήτης της Microsoft και ίσως ο πλουσιότερος ανθρωπος στον κόσμο έχασε μέσα σε μία μέρα και λόγω της χρηματιστηριακής κρίσης 1,7 δισεκατομμύρια δολλάρια.

    H Rolls Royce, τελευταία ανεξάρτητη αγγλική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται, εκτός απροόπτου να αγοραστεί απο τη γερμανική BMW.

    Οι Ευρωπαιοι και ειδικα οι ΙΤΑΛΟΙ, οι Ελληνες και οι Βρετανοι ψηλωνουν κατα τις τελευταιες δεκαετιες, σύμφωνα με μελέτες Αυστραλών επιστημόνων,με ταχύτερο ρυθμό απο τους Αυστραλούς και τους Νοτιοαφρικανούς.

    Συνολικά 224 μέλη της αμερικανικής Βουλής των

    Αντιπροσώπων υπέγραψαν την αίτηση με την οποία προτρέπουν τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να αποφύγει κάθε προσέγγιση με το καθεστώς της Τεχεράνης .

    Στο Λονδίνο,ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κένεθ Κλάρκ, προέτρεψε με σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Ντέηλι Μέηλ τον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να καταστρώσει μία υπερκομματική εκστρατεία προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και να διοργανώσει σύντομα δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

    Last Updated: Wednesday, 29-Oct-97 13:14:58

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [17] Ακίνητα-φορολογία

    Αυξάνεται η φορολογία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται να φθάσει κατα μέσον όρο το 30% συμπαρασύρει πρός τα επάνω μια σειρά από φόρους, οπως φόρο ιδιοκατοίκησης και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Παραλληλα αυξάνονται και οι φόροι κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις αναμένεται να τετραπλασιαστούν.

    Η πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνει ότι τους ιδιοκτήτες περιμένουν δύσκολες ημέρες, με τα νέα δεδομένα και τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την συμπληρωση των δηλώσεων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και των εντύπων Ε και Κ.

    [18] Διεθνή Χρηματιστήρια

    Σε φάση ανάκαμψης βρίσκονται από το πρωί όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την άνοδο- ρεκόρ του Dow Jones στη Γουώλ Στρητ.

    Με άνοδο 15% άνοιξε στην απογευματινή συνεδρίαση ο δείκτης συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ, που έκλεισε το πρωί με άνοδο 16,69% για πρώτη φορα, μετά την θεαματική πτώση των τελευταίων ημερών.

    Ανοδικές τάσεις σημειώνονται σε όλα τα Χρηματιστήρια της Ασίας ενώ ανάλογη αναμένεται η εικόνα και στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης..

    Πιο συγκεκριμένα, μετά την χθεσινή δραματική πτώση , τα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας ξαναβρήκαν σήμερα το "χρώμα" τους υπό το φώς της ανόδου -ρεκόρ που σημειώθηκε αργά χθες στη Γουόλ Στρητ.

    Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 337,17 μονάδες ( 4,7%) και έκλεισε στις 7.498,32 ενώ την προηγουμένη ημέρα, ο Dow Jones είχε υποστεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία του απώλεια μονάδων.

    Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Χανγκ Σένγκ παρουσίασε κατά την απογευματινή συνεδρίαση μεγάλη άνοδο.Λίγο πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών ο γενικός δείκτης είχε ανεβεί κατά 623 μονάδες ή ποσοστό 17,91%, φθάνοντας τις 10.682 μονάδες.

    Η σημερινή ανάκαμψη ακολούθησε τη χθεσινή χειρότερη πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ,όταν ο δείκτης Χανγκ Σένγκ έχασε 1438,31 μονάδες ή ποσοστό 13,70%.

    "Η αγορά συνεχίζει να ανακάμπτει και εκτιμώ ότι ο δείκτης Χανγκ Σένγκ θα κινηθεί πάνω από τις 11.000 μονάδες μετά το τέλος Οκτωβρίου", δήλωσε ο Μάικλ Ναγκ,διευθυντής μεγάλης χρηματιστηριακής επιχείρησης.

    Για τους οικονομικούς αναλυτές πάντως το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Η ανάκαμψη αυτή θα έχει διάρκεια ή θα υπάρξει και νέα ύφεση.

    "Για τις χρηματαγορές η φετινή χρονιά ήταν πολύ ρευστή", εκτιμά ο αναλυτής, Αλαν Γκρίνμπεγκ. "Οι δραματικές διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών δεν ήταν κάτι το καινούργιο" υποστηρίζει ο αναλυτής Μπία Στερνς

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναλυτής Φιλ Ροθ της Στάνλεϊ Μόργκαν προειδοποιεί ότι ακόμη δεν μπορούμε να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα." Πρέπει να παρακολουθήσουμε πρώτα για αρκετές εβδομάδες τους μελλοντικούς προσανατολισμούς της Γουόλ Στρητ",σημειώνει.

    Από το Χονγκ Κονγκ ως τη Κουάλα Λουμπούρ, τη Σιγκαπούρη, την Τζακάρτα ,το Τόκιο,το Σίδνεϊ και το Ουέλλινγκτον στην Νέα Ζηλανδία τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν σημαντικά σήμερα.

    Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο ανέβηκε κατά 4,17%.και ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας ,Γιασούο Ματσουχίτα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αγορές θα ανακτήσουν την χαμένη σταθερότητά τους.

    Κατά την σημερινή συνεδρίαση στη Μανίλα ο γενικός δείκτης παρουσίασε άνοδο 4,30%, στη Νέα Ζηλανδία κατά 8%,στη Σιγκαπούρη 5,66% και στην Ινδονησία 4, 94% .

    "Συμβαδίζουμε με τα κέρδη της Γουόλ Στρητ,αλλά δεν είμαι πεισμένος ότι θα διατηρήσουμε αυτούς τους ρυθμούς" δήλωσε χρηματιστηριακό στέλεχος στη Μαλαισία.

    "Οι μετοχές ανακάμπτουν, αλλά η ενέργεια ανόδου είναι ακόμη αδύναμη" προειδοποιεί στέλεχος μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρίας στο Τόκιο.

    Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει τις χώρες της νοτιανατολικής Ασίας που επλήγησαν από την τελευταία αναταραχή στις χρηματαγορές.

    Αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποίησε πάντως ότι σε αντάλλαγμα για την παροχή οιασδήποτε οικονομικής βοήθειας οι χώρες αυτές πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

    [19] O TITAN επενδύει στα Σκόπια

    Ο ελληνικός όμιλος ΤΙΤΑΝ εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου 51% και περισσότερο του μετοχικού κεφαλαίου της τσιμεντοβιομηχανίας Usje με έδρα στα Σκόπια.

    Η πρόταση του ΤΙΤΑΝΑ εξετάστηκε σε πολλά επίπεδα και οι μέτοχοι της σκοπιανής τσιμεντοβιομηχανίας έχουν τώρα λάβει γνώση των επιμέρους στοιχείων της.

    Μέχρι στιγμής η πρόταση εξετάζεται χωρίς ούτε να έχει εγκριθεί ούτε όμως και να έχει απορριφθεί.

    Η Usje έχει περίπου 1.000 εργαζόμενους και είναι ιδιωτική σε ποσοστό 67% .

    Παράγει 800 χιλιάδες τόνους τσιμέντου ετησίως --έναντι 13 εκατομμυρίων τόνων που παράγει ο ΤΙΤΑΝ-- και η αξία της εταιρείας αποτιμάται σήμερα στα 62,5 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα

    Last Updated: Wednesday, 29-Oct-97 13:13:55

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    [20] ΟΥΝΕΣΚΟ-Κλωνοποίηση

    Η ΟΥΝΕΣΚΟ, ο διεθνής οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την επιστήμη και τον πολιτισμό, επιδιώκει την εφαρμογή διεθνούς απαγόρευσης για την εφαρμογή της κλωνοποίησης στον άνθρωπο και προτείνει την επιβολή διεθνών ηθικών πλαισίων για τις έρευνες στα ανθρώπινα γονίδια.

    Τα θέματα αυτά θα περιληφθούν σε γενική διακήρυξη για την ανθρώπινη γενετική και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Μια Διεθνής Βιοηθική Επιτροπή ( ΙΒC) επεξεγράζεται τους κανονισμούς αυτούς ήδη απο το 1992 και 53 ειδικοί διαφόρων κυβερνήσεων απο όλο τον κόσμο έχουν αποφανθεί θετικά υπερ του σχεδίου.

    Η σχετική απόφαση θα τεθεί σε ψηφοφορία απο τη γενική συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που διαθέτουν την πλέον προηγμένη τεχνολογία στον τομέα αυτό, δεν είναι μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ απο το 1984 αλλά η πρόεδρος της IBC Νοέλ Λενουάρ κατόρθωσε να πάρει έγκριση για το βαικό πλαίσιο της πρότασης απο τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές στην Ουάσιγκτον.

    Last Updated: Wednesday, 29-Oct-97 13:15:38

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 29 October 1997 - 16:25:26 UTC