Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-03

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Έντονο παρασκήνιο στη σημερινή συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Χόλμπρουκ
  • [03] Δαμανάκη
  • [04] Συνεντεύξεις
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Γιατροί-απεργία
  • [06] Πετρέλαιο
  • [07] Αρειος Πάγος-πολυκατοικίες
  • [08] ΕΛΤΑ-θεσσαλονίκη
  • [09] Τραγωδία με νεαρή μητέρα
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Βουλγαρία-Ελληνικές επενδύσεις
  • [11] Γιουγκοσλαβία-Εγκλήματα πολέμου
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Ιράκ-οπλοστάσιο
  • [13] Κάρολος-Χάρι-Σπάις Γκερλς
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Γαλλία-Φορτηγά
  • [15] Τιτανικός
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Δραχμή-Χρηματιστήριο
  • [17] Διεθνή Χρηματιστήρια
  • [18] Πετρέλαιο θέρμανσης
  • [19] Αξιωματικοί
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [20] Ναρκωτικά
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Έντονο παρασκήνιο στη σημερινή συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 10:48:56
    Ανοιξαν και επισήμως σήμερα, οι εργασίες της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κρήτη, με χαιρετισμό του Ελληνα πρωθυπουργού .

    Με φόντο τις Αμερικανικές πίεσεις για να υπάρξει συμφωνία σε συγκεκριμένο κείμενο αρχών, σε εξέλιξη βρίσκονται από χθές το βράδυ στην Κρήτη έντονες παρασκηνιακές διαβουλέυσεις εν όψει της αποψινής συνάντησης Σημίτη- Γιλμάζ.

    Ο πρωθυπουργός κρατά χαμηλούς τόνους και περιορίστηκε να δηλώσει οτι οι διμερείς συναντήσεις είναι δευτερεύουσας σημασίας.

    Ωστόσο, κορυφαίος κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στον Αntenna, ότι το μάξιμουμ που μπορεί να επιτευχθεί είναι η επανεβεβαίωση του πνεύματος της Μαδρίτης.

    Στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής ζήτησε από τον Κώστα Σημίτη να ξεκαθαρίσει στον Τούρκο ομόλογό του, τις θέσεις μας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι δεν περιμένει ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Παζάρι χαρακτηρίζει την διάσκεψη της Κρήτης η Αλέκα Παπαρήγα, που κατηγορεί την κυβέρνηση για εξαπατηση του ελληνικου λαού.

    Την επιδίωξη υπογραφής κοινής διακύρηξης των βαλκανικών κρατών, ζητά ο Νικος Κωνσταντόπουλος.

    "Ουτε βλέπω,ουτε μπορών να ελπίζω σε συμφωνία στην Κρήτη", δηλωσε στον Antenna, Λευτέρης Βερυβάκης και έκανε λόγο για κυμαινόμενη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι η ώρα για διάλογο.

    Επιφυλακτικός, είναι ο τουρκικός τύπος για τη διάσκεψη της Κρήτης και η "Χουριέτ" σημειώνει, πως πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα του Ελληνα πρωθυπουργού για την κατάκτηση της ηγεσίας των Βαλκανίων, κατηγορώντας για αδράνεια την τουρκική ηγεσία.

    Επιφυλακτικότητα σημειώνεται και για το κοινό ανακοινωθέν που προωθεί η Ελλάδα, καθώς θεωρείται ότι στρέφεται κατά των τουρκικών συμφερόντων.

    Χθες έγιναν σε πολύ καλό κλίμα συναντήσεις Σημίτη με Φάτος Νάνο και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος ζήτησε τη διάθεση ελεύθερης ζώνης για τη χώρα του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κάτι όμως που αρνήθηκε η Ελληνική πλευρά.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι συναντήσεις Νάνο με Μιλόσεβιτς και Γκλιγκόρωφ, κατά τις οποίες θα τεθεί το θέμα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 13:16:24

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία καθώς την παραμονή της συνάντησης των ηγετών των Βαλκανικών χωρών στην Κρήτη η Τουρκικη πλευρά προέβει σε νέες προκλήσεις.

    Διακόσια άτομα, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν φίλαθλοι, επιτέθηκαν χθες το απόγευμα στο Ελληνικό προξενείο της Σμύρνης προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στα παράθυρα του προξενείου .

    Η ομάδα αποθρασυμένη από την αδιαφορία της τουρκικής αστυνομίας άρχισε να πετά δειλά στην αρχή πέτρες και στη συνέχεια ότι έβρισκε μπροστά της , κέρματα , πέτρες ακόμη και ξύλα.

    Η τουρκική αστυνομία κινήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση για να τους εμποδίσει , ενώ πολύ αργότερα αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας έξω από το Ελληνικό προξενείο. Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη γείτονα χώρα καθώς όπως δήλωσαν μέλη της Ελληνικής αποστολής στη Σμύρνη τόσο το προξενείο της Σμύρνης όσο και άλλες Ελληνικές αρχές στην Τουρκία δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα.

    Χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη πέντε μοτοσυκλετιστές άφησαν λουλούδια μπροστά από το Ελληνικό γενικό προξενείο Κωνσταντινούπολης.

    Και οι προκλήσεις συνεχιζονται.

    Την ώρα που ο Μεσούτ Γιλμάζ έφθανε χθες στην Κρήτη πέντε τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παρεβίαζαν τον Ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Χίου , Λέσβου και Λήμνου.

    Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά τουρκικά πολεμικά πλοία έφθασαν χθες το πρωί στην κατεχόμενη Κύπρο για την άσκηση Ταύρος. Ειδική τελετή ετοιμάστηκε από τους Τουρκοκύπριους για την υποδοχή δύο υποβρυχίων , ενός καταδρομικού και μίας φρεγάτας που αγκυροβόλησε έξω από την Κηρύνεια.

    Δύο ακόμη πολεμικά σκάφη βρίσκονται στη Αμμόχωστο. Η άσκηση σύμφωνα με δηλώσεις τουρκοκυπρίων γίνεται σε αντίποινα για την άσκηση Νικηφόρος που είχε γίνει πριν από λίγες εβδομάδες.

    Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ παρενέβησαν επανειλλημένα τις τελευταίες ημέρες για να ζητήσουν την αναστολή των ασκήσεων που κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο. Ενώ σχετικά διαβήματα έγιναν και από τους Τούρκους επιχειρηματίες τόσο προς τον πρόεδρο Σουλειμάν Ντεμιρέλ όσο και στον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Διάσκεψη της Κρήτης, δείχνουν όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    Αλλωστε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνάντηση κορυφής των ηγετών τών Βαλκανικών χωρών.

    [02] Χόλμπρουκ

    Δείγμα γραφής των προθέσεων του για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών, έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με συνέντευξή του στον Αntenna.

    Αφησε να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις, υποστηρίζοντας, ότι οι δυο χώρες χρειάζονται μεγάλους ηγέτες που θα αγνοήσουν το πολιτικό κόστος.

    [03] Δαμανάκη

    Επιθεση της Μαριας Δαμανακη κατα Αλεκου Παπαδοπουλου,Κωστα Λαλιωτη και Γιαννου Παπαντωνιου για καλυψη παρανομιων , οπως ισχυριζεται στον Ελευθερο Τυπο, στο Δημο Αθηναιων.

    Αιχμη του δορατος η καλυψη απο το Υπουργειο Εσωτερικων της συμβασης για τα Παρκομετρα. Ζητα απο τον Υπουργο ΠΕΧΩΔΕ να παρει θεση και κατηγορει το Υπουργειο Οικονομικων οπως και το Διοικητη της Εθνικης Τραπεζας για ανοχη στη χρηση του δανειου των 25 δις που πηρε ο κ. Αβραμοπουλος για το Δημο.

    [04] Συνεντεύξεις

    Τις απόψεις τους για τους σχηματισμούς κεντροαριστεράς ή κεντροδεξιάς, εκφράζουν σήμερα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ο Κώστας Καραμανλής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Καραμανλής λέει ναί στις κοινωνικές και όχι στις κομματικές συμμαχίες, τονίζοντας ότι ο δογματισμός λειτουργεί ανασταλτικά. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προβλέπει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και προτείνει ανασυγκρότηση της ΝΔ ενώ ο Αντώνης Σαμαράς καλεί σε ένα νέο μπλόκ εξουσίας, όλες τις δυνάμεις που αντιτάσσονται στην πολιτική Σημίτη.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 13:12:13

    [05] Γιατροί-απεργία

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά από σήμερα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, λόγω της πενθήμερης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

    Οι γιατροί του Λεκανοπεδίου συμμετέχουν με καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 11.00πμ και αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία και οι ειδικευόμενοι με καθημερινές τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 10.00πμ .

    Μέχρι την Παρασκευή συνεχίζεται και η απεργία των γιατρων του ΙΚΑ.

    [06] Πετρέλαιο

    Προβλήματα στους καυστήρες των κατοικιών θα προκαλέσει το πετρέλαιο θέρμανσης που παράγεται αυτές τις ημέρες, λόγω κακής ποιότητας, καταγγέλει στον Αntenna, ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Βασίλης Σταύρου.

    Προβλήματα παρατηρούνται και στον εφοδιασμό των καταναλωτών λόγω της αυξημένης ζήτησης.

    Η καλυψη των αναγκων του Λεκανοπεδιου θα γινει σε 15 ημερες συμφωνα με τον κ.Σταυρου.

    [07] Αρειος Πάγος-πολυκατοικίες

    Υποχρεωμενοι ειναι οι ενοικοι των πολυκατοικιων να πληρωνουν εξοδα θερμανσης , ακομη κι αν δεν εχουν θερμαντικα σωματα, συμφωνα με αποφαση του Αρειου Παγου.

    [08] ΕΛΤΑ-θεσσαλονίκη

    Απεργουν σήμερα οι υπάλληλοι του κεντρικου ταχυδρομειου του Θεσσαλονικης με αποτελεσμα να μη γινονται διανομες ουτε των συνταξεων στους δικαιουχους .

    Οι υπαλληλοι των κεντρικων ΕΛΤΑ προχωρησαν σ αυτη την κινητοποιηση μετα τη μεταφορα τους σε νεο κτιριο το οποιο ομως ακομη δεν εχει ολοκληρωθει.

    [09] Τραγωδία με νεαρή μητέρα

    Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής προκάλεσε ακόμη μια τραγωδία.

    Μια 22χρονη κοπέλλα στην κλειστή κοινωνία τής Καλύμνου, γέννησε αβοήθητη και μόνη της στο σπιτι της. Εχασε όμως τις αισθήσεις της και όταν συνήλθε βρήκε το νεογέννητο κοριτσάκι της νεκρό από αιμορραγία.

    Το έκρυψε σε ένα συρτάρι, στη συνέχεια όμως μεταφέρθηκε σε κακή κατάσταση στο Νοσοκομειο του νησιού, όπου αναγκάστηκε να ομολογήσει την πράξη της.

    Η Αστυνομία διενεργεί προανάκριση, ενώ στο άτυχο νεογνό θα διενεργηθεί νεκροψία.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 13:12:58

    [10] Βουλγαρία-Ελληνικές επενδύσεις

    Η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με τις νέες τροπολογίες της Πράξης για την Προώθηση και Προστασία των ξένων επενδύσεων δήλωσε στη Σόφια ο έλληνας εμπορικός επιτετραμμένος στην Βουλγαρία Γιώργος Δουδούμης.

    Η ρήτρα, η οποία προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση για τις επενδύσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα πέντε εκατομμύρια δολάρια αποκλείει στην πραξη το 99% των έλληνων επενδυτών, οι οποίοι σχεδίαζαν --ο καθένας-- επενδύσεις αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.

    Εφ'όσον παγιωθεί αυτή η κατάσταση, οι έλληνες επενδυτές θα στραφούν στη γειτονική Ρουμανία, πρόσθεσε ο κ. Δουδούμης.

    Σημειώνεται οτι η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειράν επενδύτρια χώρα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία που παρέθεσε ο έλληνας αξιωματούχος. Ομως σύμφωνα με τα αντίστοιχα βουλγαρικά στοιχεία είναι η όγδοοη κατα σειράν επενδύτρια χώρα.

    Ο έλληνας αξιωματούχος διευκρίνισε οτι η διαφορά κατάταξης "εξηγείται" απο το γεγονός οτι τα ελληνικά κεφάλαια εισρέουν στη Βουλγαρία απο την Κύπρο και το Λουξεμβούργο.

    Ο εμπορικός επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Σόφια εγκαινίασε Σεμινάριο διάρκειας ενός μηνός που οι εργασίες του φιλοξενούνται στο βουλγαρικό Εμπορικό Επιμελητήριο και θέμα έχει την Οργάνωση με σκοπό την πρόωθηση των εξαγωγών.

    Συνδιοργανωτής του Σεμινάριου είναι ο ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου.

    Στο πλαίσιο του θα γίνουν διαλέξεις τόσο στη Σόφια όσο και στην Αθήνα με θέματα την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την προστασία του καταναλωτή, τον διεθνή εμπορικό νόμο, τις φορολογίες κ.α.

    [11] Γιουγκοσλαβία-Εγκλήματα πολέμου

    Ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τόνι Λόιντ ζήτησε σήμερα απο τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που είναι αρμόδιο για να εκδικάσει τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    "Προειδοποίησα τον κ. Μιλόσεβιτς οτι η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθεί τίποτε λιγότερο απο την παρουσία ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης όλων των κατηγορουμένων με σκοπό να γίνει μιά τίμια δίκη", δήλωσε ο κ. Λόιντ που είχε συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας.

    Ο ίδιος τόνισε ότι από όλα τα μέρη που συνυπέγραψαν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον, η Γιουγκοσλαβία ( Σερβία, Μαυροβούνιο ) είναι η μόνη που δεν συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Το Βελιγράδι αρνείται να παραδώσει στο Δικαστήριο τρείς αξιωματικούς του πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού, που κατηγορούνται οτι ευθύνονται για την σφαγή 261 αμάχων το 1991 στην περιοχή του Βούκοβαρ.

    Ο βρετανός αξιωματούχος δήλωσε οτι ανάμεσα σε αυτούς που οφείλουν να παρουσιαστούν ενώπιον του Δικαστηρίου πρέπει ασφαλώς να είναι και οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς.

    Ο πρώην πολιτικός και πρώην στρατιωτικός ηγήτορας των Σέρβων της Βοσνίας κατηγορούνται τόσο για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, που δεν παραγράφονται απο νομική σκοπιά, όσο και και για εγκλήματα πολέμου.

    Σύμφωνα με γιουγκοσλαβικά δημοσιεύματα, αμφότεροι έχουν κάνει ανενόχλητοι πολλαπλές επισκέψεις στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Λόιντ πρόσθεσε οτι κατέστησε σαφές στον γιουγκοσλάβο Πρόεδρο πως η Δύση θα επιμένει στην παραπομπή των Κάρατζιτς - Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ανέφερε οτι ζήτησε απο τον κ. Μιλόσεβιτς να ασκήσει όλη την επιρροή που έχει γι αυτό το ζήτημα.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 13:13:27

    [12] Ιράκ-οπλοστάσιο

    Το Ιράκ δεν επέτρεψε σε τρείς ομάδες εμπειρογνωνμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες περιελάμβαναν αμερικανούς αντιπροσώπους να πραγματοποιήσουν ελέγχους στο ιρακινό οπλοστάσιο, με τη δικαιολογία οτι οι αμερικανοί είναι κατάσκοποι που προσπαθούν να καθυστερήσουν την άρση των σκληρών οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας τους.

    Οι έλεγχοι, που είχαν σταματήσει την Τετάρτη, οπότε και δόθηκε προθεσμία μιάς εβδομάδας στους αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, διεκόπησαν για την ώρα και θα επαναληφθούν τη Δευτέρα ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αποστολής Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

    Η σημερινή απαγόρευση, που απειλεί να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ του Ιράκ και των Ηνωμένων Πολιτειών ανάγκασε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να στείλει σήμερα μια τριμελή επιτροπή στη Βαγδάτη. Στην τριμελή επιτροπή μετέχουν ο αλγερινός Λαχντάρ Μπραχίμι, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Εμίλιο Καρντένας, απο την Αργεντινή και ο Γιάν Ελίασον, πρώην αντιπρόσωπος της Σουηδίας στα Ηνωμένα Εθνη.

    Η αποκλιμάκωση της έντασης, από πλευράς Ηνωμένων Εθνών κρίθηκε αναγκαία καθώς χθές ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου τάχθηκαν υπέρ μιας ταχείας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της ιρακινής κυβέρνησης, ενώ ο Πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν σε έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή επιθετική ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [13] Κάρολος-Χάρι-Σπάις Γκερλς

    Ντροπαλός καί διστακτικός, ο 13χρονος πρίγκιπας, πραγματοποίησε τήν πρωτη επίσημη εμφάνιση του μετά από τήν κηδεία τής μητέρας του.

    Η συναυλία τού διάσημου βρετανικού συγκροτήματος τής πόπ, Σπάις Γκέρλς, στό Γιοχάνεσμπεργκ ήταν ίσως η καταλληλότερη ευκαιρία γιά τόν νεαρό πρίγκιπα νά εμφανισθεί στόν κόσμο.

    Ο Χάρι συνόδευε τόν πατέρα του πρίγκιπα Κάρολο καί δέν φάνηκε νά χαλαρώνει τό προσωπείο πού επιβάλει τό πρωτοκολλο στούς γαλαζοαίματους, ούτε από τίς υπερβολικές διαχύσεις γιά πρίγκιπα, πού τού επεφύλαξαν οί κοπέλλες τού μουσικού συγκροτήματος.

    Ψυχρός καί αλύγιστος ο Χάρι, στάθηκε δίπλα στόν πατέρα του, όταν οί διάδοχοι τού βρετανικού θρόνου, συνάντησαν τά ινδάλματα τής νεολαίας.

    Ακόμη καί τήν στιγμή πού η Εμμα, πιό γνωστή ώς Μπέιμπι Σπάις, τόν φίλησε στό μάγουλο, ο μικρός πρίγκιπας δέν είπε τίποτε.

    Αντίθετα ο Κάρολος ασπάσθηκε καί τά πέντε μέλη τού συγκροτήματος αφού άλλωστε είχε συναντήσει όλες τίς τραγουδίστριες καί νωρίτερα, όταν επισκεύθηκε τόν Νέλσον Μαντέλα στήν προεδρική κατοικία, στήν Πρετώρια.

    Η νότιος Αφρική ήταν ο τελευταίος σταθμός τού διαδόχου τού βρετανικού θρόνου κατα τήν διάρκεια τής περιοδείας του στήν μαύρη ήπειρο.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 13:12:27

    [14] Γαλλία-Φορτηγά

    Εκατόν είκοσι οδοφράγματα έχουν στήσει οι απεργοί οδηγοί φορτηγών σε καίριους αυτοκινητιστικούς κόμβους της Γαλλίας προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος αλλά και οικονομική παράλυση. Οι απεργοί, οι οποίοι ζητούν μισθολογικές αυξήσεις ξεκίνησαν την απεργία τους χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών.

    Οι οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει αρκετές συνοριακές διαβάσεις προς την Ισπανία,τη Γερμανία και το Βέλγιο,όπως επίσης και τον σταθμό επιβίβασης στα οχηματαγωγά στο Καλέ.

    Στα περισσότερα οδοφράγματα οι απεργοί αφήνουν τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα να περνούν και απαγορεύουν τη διέλευση στα φορτηγά που δεν μετέχουν στην απεργία. Οι απεργοί φορτηγατζήδες επιτρέπουν πάντως την κίνηση των οχημάτων μόνο σε μια λωρίδα με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές τεραστιες ουρές μήκους αρκετών χιλιομέτρων.

    Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος, Φρανσουά Ολάντ κατηγόρησε τους ιδιοκτήτες των φορτηγών ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση Ζοσπέν επειδή έχει αποφασίσει να μειώσει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας από 39 σε 35 ώρες.Πάντως,η γαλλική αστυνομία επενέβη νωρίς σήμερα το πρωί και διέλυσε δύο οδοφράγματα στα σύνορα με την Ισπανία και έξω από το Στρασβούργο.

    [15] Τιτανικός

    Ο "Τιτανικός" η πιό ακριβή ταινία στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, ξεκίνησε σήμερα την πορεία της από το Τόκιο και όπως φαίνεται δεν θα έχει την τραγική κατάληξη του μοιραίο υπερωκεάνιου.

    Δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και κοινό επεφύλαξαν μια ζεστή υποδοχή στην πολυδάπανη αυτή παραγωγή, που υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια, στην πρεμιέρα της που δόθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τόκιο.

    Η ταινία είχε αρχικά προγραμματιστεί στις καλοκαιρινές προβολές στις ΗΠΑ, αλλά καθυστέρησε, δίνοντας αφορμή για πικρόχολα σχόλια. Σύμφωνα με τους παραγωγούς της θα αρχίσει να προβάλεται στους αμερικάνικους κινηματογράφους στα μέσα Δεκεμβρίου.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 13:11:46

    [16] Δραχμή-Χρηματιστήριο

    Χαλαρωνουν οι πιεσεις των κερδοσκοπων επι της δραχμης.

    Η τραπεζα της Ελλαδος ανεβασε και σημερα τα επιτοκια στη διατραπεζικη αγορα, ενω ο δεικτης τιμων στο Χρηματιστηριο παρουσιαζει μικρη πτωση.

    "Οι επιπτώσεις από την κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται η δραχμή θα είναι σοβαρές και δεν θα έχουν μόνο λογιστικό αποτέλεσμα ", επισημαίνει στο σημερινό ΕΘΝΟΣ, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς.

    Αποκαλύπτει επισης, ότι οι επερχόμενες φορολογικες αυξήσεις αφορούν, κυρίως, την τιμή των τσιγάρων, τον συντελεστή φορολόγησης των τόκων στα ομόλογα, και τα τεκμηρια διαβίωσης για σκάφη και ΙΧ. Επιβεβαιώνει επισης ότι θα φορολογηθουν τα κινητά τηλέφωνα αναλογα με την χρηση τους και οι πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστηριο.

    [17] Διεθνή Χρηματιστήρια

    Τάσεις σταθεροποίησης παρατηρήθηκαν σήμερα στις κεφαλαιαγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ειδικώτερα ο δείκτης Χάνγκ Σένγκ έκλεισε με σημαντική άνοδο και ποσοστό σχεδόν 6%, ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα των 11.000 μονάδων.

    Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες,περιορίζοντας τη ρευστότητα των τελευταίων ημερών σ'όλα τα χρηματιστήρια.

    Στο Χονγκ Κονγκ τοπικοί μεγαλοεπενδυτές αλλά και αμερικανοί άρχισαν να αγοράζουν,κυρίως τα μεγαλύτερα πακέτα των μετοχών,σύμφωνα με δήλωση του υποδιευθυντή της χρηματιστηριακής εταιρίας Λίπο και ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε σήμερα τα τρία 3 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολλάρια.

    Σημαντική άνοδος του γενικού δείκτη τιμών σημειώθηκε και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    [18] Πετρέλαιο θέρμανσης

    Το τσουχτερό κρύο και η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οδήγησαν πολλούς καταναλωτές την Παρασκευή, στα πρατήρια καυσίμων.

    Παρατήρησαν όμως μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή πώλησης του πετρελαίου.

    Η πιο χαμηλή τιμή πώλησης είναι 97,6 δραχμές ανά λίτρο, αλλά σε αρκετά πρατήρια η τιμή του λίτρου φθάνει στις 110 δραχμές.

    Οπως εξήγησε στον Αntenna, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γιώργος Σταύρου το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις εταιρίες που προμηθεύουν πετρέλαιο στα πρατήρια, στην ίδια τιμή που το πωλούν στις πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα οι βενζινοπώλες να προσθέτουν στην τιμή αυτή το κέρδος τους.

    Ο κ. Σταύρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας καθώς η απελευθερωση των τιμών έγινε την τελευταία στιγμή.

    [19] Αξιωματικοί

    Προσλήψεις στο δημόσιο και αναπροσαρμογές σε μισθούς συγκεκριμένων κατηγοριών αξιωματικων, προβλέπει το νομοσχεδιο του Υπουργείου Εθνικης Αμυνας που θα κατατεθεί στη Βουλή.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 13:12:42

    [20] Ναρκωτικά

    Το δημοψήφισμα που έγινε στα τέλη Οκτωβρίου στην Ελβετία προσέγγισε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.

    Καλούσε το λαό να τοποθετηθεί πάνω στη φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης για διανομή της ηρωϊνης από το κράτος ή να επιλέξει άν θέλει να αλλάξει η πολιτική αυτή, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των ναρκωτικών από τους νέους.Το αποτέλεσμα ξάφνιασε,ιδιαίτερα γιατί η Ελβετία είναι από παράδοση μιά άκρως συντηρητική χώρα.

    Σχεδόν τρείς στους τέσσερις Ελβετούς ψηφοφόρους τάχθηκαν υπέρ της φιλελευθεροπόιησης των ναρκωτικών και μόνον το 29% τάχθηκε κατά της πρότασης αυτής.

    Το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε αμέσως ότι θα εισηγηθεί το συντομώτερο δυνατό στο υπουργικό συμβούλιο σχέδια για τη κρατική διανομή ηρωϊνης στους παλιούς χρήστες,ενισχύοντας το πειραματικό πρόγραμμα διανομής από τις αρχές ηρωϊνης και μεθαδόνης σε περίπου 1.000 χρήστες,που είχε αρχισει πρίν δύο περίπου χρόνια.

    Το αποτέλεσμα της πειραματικής εφαρμογής έδειξε ότι μειώθηκε πολύ η εγκληματικότητα, βελτιώθηκε η υγεία τους και εν γένει η κοινωνική τους συμπεριφορά.

    Το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία υποχρεώνει τις αρχές να αυξήσουν τον αριθμό των χρηστών που θα προμηθεύονται σκληρά ναρκωτικά από ειδικά κέντρα υγείας,περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανεξέλεγκτη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας.

    Η εξέλιξη αυτή στην Ελβετία αναμένεται να έχει σίγουρα επιπτώσεις και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

    Ηδη η Ολλανδική βουλή επέτρεψε τη χορήγηση της ηρωϊνης σε 50 χρήστες ενώ στη Γερμανία,παρά τις αντιδράσεις της Βόννης,οι ομόσπονδες κυβερνήσεις του Αμβούργου και της Φρακφούρτης πιέζουν για νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

    Δημοσκόπηση που έκανε πρόσφατα και η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ έδειξε ότι η πλειοψηφία των βρετανών τάχθηκε ύπερ της αποποινικοποίησης της ινδικής κάνναβης για προσωπική χρήση.Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ καθώς και ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του Πώλ Φλύν τασσόμενοι υπέρ της αποποινικοποίησης και τονίζοντας ότι η χώρα τους κοντεύει να χάσει τη μάχη γαι τα ναρκωτικά.

    Το περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε αποκαλύψει ότι το 50% των νεαρών γυναικών και το 70% των ανδρών κάνουν παράνομη χρήση ναρκωτικών.

    Η Αμερική άλλωστε δεν κατάφερε τίποτε στα 20 χρόνια που προσπαθεί με βίαια και κατασταλτικά μέτρα να αντιμετωπίσει τη μάστιγα αυτή.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 15:45:13
    Εξασθένηση των βορειάδων, τοπικές νεφώσεις και λίγες βροχές στα ανατολικά, προβλέπει για σήμερα η Ε.Μ.Υ.

    Σχεδόν αίθριος καιρός στην Αττική με λίγες τοπικές νεφώσεις το πρωί και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 17 βαθμούς.

    Παροδικές νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία εώς 15 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 03-Nov-97 15:44:39
    Τοπική συννεφιά, λίγες ασθενείς βροχές στα Ανατολικά και βόρειους ανέμους που δεν θα ξεπερνούν στο Αιγαιο τα 6 με 7 μποφώρ,προβλεπει η Ε.Μ.Υ μεχρι και την Τεταρτη.

    Από την Πέμπτη αναμένεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού, με επικράτηση νοτίων ανέμων, και άνοδο τής θερμοκρασίας, ενώ από την Παρασκευή έρχονται και βροχές από τα Δυτικά.

    Αναλυτικα, σημερα στη Νοτιο-ανατολική Ελλάδα, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, με σποραδικές βροχές τις πρωινές μόνο ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που θα ειναι αυξημενες στα Ανατολικά και Βόρεια.

    Οι άνεμοι,πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί, στα Δυτικά 4 μποφώρ και στα Ανατολικά 5 με 6.

    Η θερμοκρασία θα φθασει στα Βόρεια τους 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 19 και στα νησιά του Αιγαίου τους 18 βαθμούς Κελσίου.

    Αυριο και την Τετάρτη, στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός με λίγα σύννεφα. Στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουμε τοπικές νεφώσεις, χωρίς να αποκλείονται λίγες ασθενείς βροχές σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Βόρεια Κρήτη.

    Οι άνεμοι ενισχύονται λίγο και θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα Δυτικά 4 με 5 μποφώρ, στα Ανατολικά 5 με 6 και από αύριο το απόγευμα στο Αιγαίο 7 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς στα Βόρεια τους 17 με 18 στην υπόλοιπη χωρα.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 3 November 1997 - 17:14:13 UTC