Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Οριστικοποιείται σήμερα ο προυπολογισμός

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Διαβαλκανική Διάσκεψη
  • [02] ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [03] Βουλή - Χρέη αγροτικών συνεταιρισμών
  • [04] Καρανταγί-Τουρκικές παραβιάσεις
  • [05] Αισιοδοξία στις ΗΠΑ μετά την συνάντηση
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Σεισμός
  • [07] Δολοφονία
  • [08] Αερόσακοι
  • [09] ΕΛΤΑ
  • [10] Ναρκωτικά
  • [11] Κυκλώματα προστάσιας
  • [12] Κοσμάς
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] Μπερίσα-Βαλκανική Διάσκεψη
  • [14] Ο Αλβανικός τύπος για τη Β.Διάσκεψη
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] Ιράκ-Επιθεωρήσεις
  • [16] Γαλλία-Απεργοί
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] Ναζί-Αποζημείωση
  • [18] Διάφορες Διεθνείς Ειδήσεις
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [19] Προυπολογισμός
  • [20] Ελεγκτικό Συνέδριο-Συντάξεις
  • [21] Αναδρομικά βουλευτών
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [22] Ρευματισμοί
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Οριστικοποιείται σήμερα ο προυπολογισμός

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 15:20:32
    Οριστικοποιούνται σημερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, τα οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού που προβλέπει αυξημένα έσοδα 1 τρις δρχ. αλλά και μείωση των μεγεθών για τις δαπάνες, ενω ο πληθωρισμός σημείωσε νέα πτώση φθάνοντας το 4,7%.

    Οι άμεσοι φόροι θ'αυξηθούν κατά 414 δις δραχμές δηλαδή γύρω στο 18% και οι έμμεσοι κατά τα 550 δις δηλαδή περίπου κατά 12%.

    Σήμερα έγινε η τελική σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ο οποίος δεν άφησε πολλά περιθώρια για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που θα κυμανθούν στο 4%.

    Αγνωστο παραμένει πόσο θ'αυξηθεί το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ εκτιμάται ότι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα κυμανθεί στο 5,7%.

    Θα επιβληθούν δύο νέοι φόροι, 2000 δραχμές σε κάθε κινητό και φορολόγηση κατά 0,3% στην υπεραξία των μετοχών.

    Ομως θ'αυξηθούν και όλοι οι υπάρχοντες φόροι, όπως τεκμήρια διαβίωσης έως 20%, αντικειμενικά κριτήρια έως 50%, αντικειμενικές αξίες από 30 έως 60%, όλοι οι φόροι μεταβίβασης γονικών παροχών και δωρεών, φόρος ιδιοκατοίκησης και φόρος τεκμαρτού εισοδήματος, ενώ αυξάνεται και η φορολογία στους κρατικούς τίτλους από το 7,5 στο 10%.

    Ο φόρος στ'αμοιβάια θ'αυξηθεί από το 0,2 τοις χιλιοίς στο 0,3, θ'αυξηθεί η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ ανεβαίνει στις 300 δραχμές από 100 η υπεύθυνη δήλωση.

    Την ίδια ώρα ηρεμία επικρατεί στις χρηματαγορές, ενώ χθες η Σοφοκλέους εμφάνισε άνοδο κατά 4,7%.

    Αυτή την ώρα, η κυβέρνηση καταθέτει στους κοινωνικούς εταίρους, τις προτάσεις της για μισθολογικά και φορολογικό.

    Την ίδια στιγμή, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έρχονται μεγάλες αυξήσεις για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, αναδρομικά από τον Ιανουάριο και όχι απο τον Αύγουστο, όπως ορίζει το Νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 13:17:22

    [01] Διαβαλκανική Διάσκεψη

    Με κοινό ανακοινωθέν των χωρών της Βαλκανικής για σεβασμό των συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου, ολοκληρώθηκε χθές η Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης.

    Ωστόσο το θέμα της συγκρότησης μονιμης γραμματείας που πρότεινε η Ελλάδα παραπέμφθηκε στην συνάντηση που θα γίνει του χρόνου στην Τουρκία.

    Σκάκι με αποδέκτες στο εσωτερικό της Τουρκίας έπαιξε ο Μεσούτ Γιλμαζ, ο οποίος δήλωσε πως συμφωνήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό να οριστούν δύο υψηλόβαθμα στελέχη των δύο χωρών που θα συνεχίσουν τον διάλογο.

    Την είδηση αυτή διέψευσε η ελληνική πλευρά αλλά την πήρε πίσω και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός αργότερα.

    Η συνάντηση Σημίτη Γιλμάζ μπορεί να μην προώθησε κατ' ελάχιστον τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκάλεσε όμως αρκετές εντάσεις στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

    Στην Αθήνα εμφανής είναι η δυσαρέσκεια του Θόδωρου Πάγκαλου που δεν συμμετείχε στη συνάντηση Σημίτη -Γιλμάζ μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία δέχθηκε η Ουάσιγκτον τα αποτελέσματα της συνάντησης καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε ότι απομένει πολλή δουλειά για να επιτευχθούν αποτελέσματα.

    Σε ο,τι αφορά στο σκοπιανό δεν υπήρξε κανένα αποτελεσμα στη συνάντηση Σημίτη-Γκλιγκορωφ. Κανένας ηγέτης δεν μπορεί να υπογράψει έγγραφο για την αλλαγή του ονόματος, δήλωσε ο σκοπιανός πρόεδρος.

    Αποτυχημένη χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Κώστας Καραμανλής, για μυστική διπλωματία εκαναν λογο ΔΗΚΚΙ και Πολιτική Ανοιξη. Θετική η συνάντηση εκτίμησε ο Κωνσταντινος Μητσοτάκης, ενω ο Μιλιτάδης Εβερτ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην τηλεοραση του ΑΝΤ αναγνωρισε οτι ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω στην συναντηση.

    Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα που τους χωρίζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, όπου πήγε για να παρακολουθήσει την άσκηση "Ταύρος", ο κ. Σεζγκίν ισχυρίστηκε ότι οι τουρκικές ασκήσεις δεν συνδέονται με την άσκηση "Νικηφόρος" και "Τοξότης" της εθνικής φρουράς και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται είπε για εκπαιδευτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί νωρίτερα. Ο Τούρκος υπουργός αναχώρησε για την Τουρκία το απόγευμα.

    [02] ΥΠΕΧΩΔΕ

    Τρόποι αντιμετωπισης των προβληματων που δημιουργουνται απο τις πορειες στο κεντρο της Αθηνας θα απασχολησουν συσκεψη που αρχιζει σε λιγο στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συμμετοχη εκπροσωπων των κομματων, συνδικαλιστικων οργανωσεων και συναρμοδιων φορεων, υπο τον υπουργο Κωστα Λαλιωτη.

    Συμφωνα με στοιχεια του υπουργειου δημοσιας ταξης, στο κεντρο της Αθηνας πραγματοποιουνται δυο πορειες μερα παρα μερα ενω συμφωνα με στοιχεια που παρουσιασε προσφατα ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ σε περιπτωση κυκλοφοριακου εμφραγματος απο πορεια, ο χρονος μετακινησης αυξανεται κατα 25% ενω η μειωση της οικονομικης δραστηριοτητας μειωνεται τις πρωινες ωρες απο 20 εως 50% και το απογευμα ξεκινα απο 50 και αγγιζει 90%

    [03] Βουλή - Χρέη αγροτικών συνεταιρισμών

    Μετα απο πολλες αναβολες ψηφιστηκε χθές τό βράδυ στη Βουλη το Νομοσχεδιο που ρυθμιζει χρεη αγροτικων συνεταιριστικων οργανωσεων και ιδιωτων.

    Κατα του νομοσχεδιου ψηφισε η Ελενη Ανουσακη ενώ παρων δηλωσε ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Δημητρης Κοσσυβακης .

    [04] Καρανταγί-Τουρκικές παραβιάσεις

    Πρόσκληση στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Αθανάσιο Τζογάνη να επισκεφθεί την Τουρκία απηύθυνε χθες ο αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ισμαίλ Χακί Καράνταγι. Η πρόσκληση έγινε μέσω του Τύπου, αφού πρόκειται για δήλωση του Καράνταγι σε Τούρκους δημοσιογράφους.

    Ο τούρκος στρατηγός, είπε επίσης ότι είχε καλέσει στην Τουρκία `` και τον προκάτοχο του αντιστράτηγου Τζογάνη, ο οποίος όμως αποστρατεύτηκε και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί``.

    Απ΄ την άλλη μεριά οι προκλήσεις των Τουρκων στο Αιγαίο συνεχίσθηκαν και το 24ωρο που πέρασε.

    Σαρανταοκτώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκαδες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, στην περιοχή τής Χίου και τής Λέσβου.

    Σε εννέα μάλιστα περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά συνεπλάκησαν σε αερομαχίες με ελληνικά.

    Την ίδια ώρα, στο Αιγαίο συνεχίζεται η άσκηση "Παρμενίων", ενώ στην Κύπρο οι Τουρκοι πραγματοποιούν την άσκηση "Ταύρος" με τη συμμετοχή και οκτώ αεροσκαφών ΕΦ-16.

    [05] Αισιοδοξία στις ΗΠΑ μετά την συνάντηση

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία δέχθηκε η Ουάσιγκτον το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κρήτη.

    ``Αντιλαμβανόμαστε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ωφέλιμη. Κάθε πλευρά επανέλαβε την υποστηριξή της στην ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και την επιθυμία της να λυθούν τα διμερή προβλήματα. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι δυο

    Πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διμερή θέματα'', τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν.Και πρόσθεσε ότι ``απομένει πολλή δουλειά για να επιτευχθούν αποτελέσματα''. Επανέλαβε δε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται ``μαζί με τους Ελληνες και Τούρκους συμμάχους μας'' υποστηρίζοντας τις προσπαθειές τους για λύση των προβλημάτων.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 13:48:36

    [06] Σεισμός

    Ραντεβού στις 12:30 φαίνεται ότι δίνει ο Εγκέλαδος.

    Διάχυτη ανησυχία από τις τρείς νέες σεισμικές δονήσεις που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην περιοχή Αθηνών μετά το χθεσινό σεισμό των 4,3 ρίχτερ με επίκεντρο την Ελευσινα .

    Ο σημερινός σεισμός είχε ισχύ 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Αθήνας, στην περιοχή του Αυλώνα

    [07] Δολοφονία

    Εξυχνιαστηκε απο την αστυνομια η αγρια δολοφονια της 44χρονης Μπλουμης Καβαλιερατου χθες στο Χατζηκυρικάκειο του Πειραια .

    Δολοφονος της ατυχης γυναικας , που βρεθηκε κατακρεουργημενη μεσα στο σπίτι της απο τις δυο κορες της μαθητριες Λυκειίου ειναι ,συμφωνα με την αστυνομια , ο ανεψιός της.........

    [08] Αερόσακοι

    Μια εξυπνη συσκευή που θα ανιχνευει εαν ένα παιδι η η ενας ενηλικας καθεται στο μπροστινο καθισμα του αυτοκινητου που διαθετει αεροσακο στην κυριολεξια θα σωσει ζωες.Δυστυχως θα διατιθεται στην αγορα στις αρχες της επομενης χιλιετιας.

    Με αυτο τον τροπο Θα μειωθει και ο αριθμος των παιδιων κατω των δεκα ετων που κινδυνευουν στις μετωπικες συγκρουσεις αυτοκινητων.

    [09] ΕΛΤΑ

    Προβληματα στη διανομη της αλληλογραφιας και την ταχυπληρωμη αναμενεται να παρουσιασθουν απο τις 24ωρες επαναλαμβανομενες απεργιες που πραγματοποιουν μεχρι την Παρασκευη, οι συμβασιουχοι των ΕΛΤΑ. Διαμρτυρονται για τις αναμενομνες απολύσεις στο κλαδο.

    [10] Ναρκωτικά

    Θλιβερό ρεκορ για την χωρα μας συμφωνα με ερευνα του Ευρωπαϊκου Παρατηρητηρίου.Η χωρα μας καταλαμβανει μια απο τις πρωτες θεσεις,αναλογα με τον πληθυσμο της,οσον αφορα στους θανατους απο ναρκωτικα,που εφθασαν το `95 τους 176.

    Φετος μαλιστα αναμενεται να αυξηθουν τα θυματα καθως μεχρι σημερα,εχουν φθασει τους 140 ενω περυσι στο ιδιο διαστημα ηταν 135.

    [11] Κυκλώματα προστάσιας

    Εντεκα συμμορίες, λυμαίνονται Αθήνα και Πειραιά, εκβιάζοντας καταστηματάρχες και πουλώντας προστασία για μεγάλα χρηματικά ποσά, σύμφωνα με το σημερινό ΕΘΝΟΣ. Ο τζίρος τους υπολογίζεται σε 6 δισεκατομμύρια δραχμές ενώ οι αρχές βεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στο κακό, αν διασφαλιζόταν η ανωνυμία των πολιτών που θα βοηθούσαν με καταγγελίες.

    [12] Κοσμάς

    Τα ισόβια αντιμετωπίζει στο Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο ο Απόστολος Κοσμάς, για την δολοφονία και τον τεμαχισμό του 27χρονου γιού του Βαγγέλη, που έπασχε από σχιζοφρένεια.

    Ο Κοσμάς είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 15 χρόνων με το ελαφρυντικό ότι η πράξη του τελέστηκε εν βρασμό ψυχικής ορμής. Ομως, ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση υποστηρίζοντας ότι κακώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 13:17:08

    [13] Μπερίσα-Βαλκανική Διάσκεψη

    Η Διαβαλκανική Σύνοδος που έγινε στην Κρήτη ήταν "μιά αποτυχία και μιά ντροπή, και το μόνο στο οποίο χρησίμευσε ήταν η προώθηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, εκτίμησε σήμερα στα Τίρανα ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

    "Η Σύνοδος αυτή ήταν μια υπηρεσία που η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε στον Μιλόσεβιτς, τον οποίο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θεωρούν ως έναν εγκληματία πολέμου", πρόσθεσε ο κ. Μπερίσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αλβανική πρωτεύουσα.

    "Οι Αλβανοί έχασαν (...) Καμιά απόφαση για το κύριο πρόβλημα των Βαλκανίων, το Κοσσυφοπέδιο (νότιο τμήμα της Σερβίας) δεν υιοθετήθηκε", συνέχισε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD αντιπολίτευση).

    Σημειώνεται ότι στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου κατοικούν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, το 90% των οποίων είναι Αλβανοί, που ζητούν την ανεξαρτησία τους από την Σερβία.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε χθές Δευτέρα, στη διάρκεια επαφών του με τον αλβανό πρωθυπουργό Φατός Νάνο, την έναρξη της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Τιράνων, αλλά δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας

    Ο κ. Μπερίσα στην σημερινή του συνέντευξη κατηγόρησε τον

    αλβανό πρωθυπουργό ότι συζήτησε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου χωρίς να έχει εξουσιοδότηση "από τους νόμιμους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου". <P. Ο πρώην Προεδρος της Αλβανίας αναφερόταν στους παράλληλου θεσμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τους αλβανικής καταγωγής κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, μετά την καταστολή των προσπαθειών αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο από το Βελιγράδι το 1989.

    "Ο κ. Νάνο θα μπορούσε να επιμείνει στους φίλους του τους Ελληνες ώστε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα (ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπέδιου) να βρίσκεται και αυτός στο Ηράκλειο", πρόσθεσε ακόμα ο κ. Μπερίσα.

    Καταλήγοντας εκτίμησε ότι μιά λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου "χρειάζεται και τη δέσμευση των ΗΠΑ και των ευρωπαικών χωρών" και αρνήθηκε κάθε άμεσο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, παρουσία ενός μεσολαβητή που --κατά τον ίδιο-- είναι αναγκαίος.

    [14] Ο Αλβανικός τύπος για τη Β.Διάσκεψη

    Θύελλα αντιδράσεων, σήμερα στον αλβανικό Τύπο, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση, στην Κρήτη, του Αλβανού πρωθυπουργού,Φάτος Νάνο, και του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η εφημερίδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ``Ζέρι Ι Πόπουλιτ`` χαρακτηρίζει τη συνάντηση ``κανονική ανταλλαγή ιδεών, σκέψεων, ώστε ο διάλογος να είναι επί της ουσίας για να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις και όχι να γίνει διάλογος για το διάλογο``.

    Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα υποστηρίζει οτι ``ο Νάνο δήλωσε πως θα μιλούσε με ευρωπαϊκή γλώσσα με τον Μιλόσεβιτς, αλλά μίλησε σερβικά``. Η εφημερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος υπογραμμίζει οτι ``ο Μιλόσεβιτς κορόιδεψε το Νάνο``.

    Η εφημερίδα ``Ριλίντια`` της Πρίστινα - εκδίδεται στα Τίρανα - εκφράζει αμφιβολία για την ειλικρίνεια των δηλώσεων Νάνο για το Κοσσυφοπέδιο και τον κατηγορεί ότι δεν εξασφάλισε την παρουσία του Κοσσυφοπεδίου στη διάσκεψη της Κρήτης.

    Η ανεξάρτητη ``Κόχα Γιόνε`` υπογραμμίζει: ``Οι Νάνο-Σλόμπο, ενενήντα λεπτά μυστήριο``. ``Οι πάγοι δεν έλιωσαν``, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει οτι ``Σήμερα αναμένεται να μάθουμε περισσότερα για τη συνάντηση``. Η ``Κόχα Γιόνε'' επισημαίνει ότι εκείνο που έχει σημασία, είναι το πόσο θα επηρεάσει η συνάντηση

    τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και την αλλαγή του κλίματος στο Κοσσυφοπέδιο. Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης τη δήλωση του Μιλόσεβιτς οτι ``συζητήσαμε (με τον Νάνο) τόσο για τα προβλήματα της αλβανικής ``μειονότητας`` στη Γιουγκοσλαβία, οσο και για τις μειονότητες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην Αλβανία``.

    Η ``Κόχα Γιόνε`` επίσης υπογραμμίζει το γεγονός οτι ο Μιλόσεβιτς δεν έδωσε την εντύπωση οτι, μετά τη συνάντηση με το Νάνο, ``δεν θα κάνει χρήση βίας στο Κοσσυφοπέδιο`` και εκτιμά οτι ``το κλίμα της συνάντησης υπαγορεύθηκε για τη σερβική πλευρά απο την προεκλογική περίοδο στη Σερβία``.

    Για τη ``Ρεπούμπλικα``, η συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς ηταν ``μια φάρσα εθιμοτυπίας``. Η εφημερίδα υπογραμμίζει οτι ``αφαιρούν το δικαίωμα εκπροσώπησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου`` και αναφέρει οτι ``στις συνθήκες αυτές, απέναντι στην τυπική ανορθόδοξη στάση, ο Νάνο προτίμησε την τυπικότητα ενός κοσμοπολίτη πολιτικού και διπλωμάτη, τον οποίο ενδιαφέρει η εθιμοτυπία σε σχέση με τις εθνικές τύχες``.

    Από το ίδιο πνεύμα κυριαρχούνται και σειρά άλλων δημοσιευμάτων αλβανικών εφημερίδων.-

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 13:17:38

    [15] Ιράκ-Επιθεωρήσεις

    Τα Ηνωμένα Εθνη διέκοψαν σήμερα τις επιθεωρήσεις των οπλικών συστημάτων του Ιράκ, μετά την ενέργεια του καθεστώτος της Βαγδάτης να απαγορεύσει για τρίτη συνεχή ημέρα την συμμετοχή αμερικανών επιθεωρητών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    "Οι ιρακινοί αξιωματούχοι εδήλωσαν στους επί κεφαλής των επιθεωρητών ότι μπορούν να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις, αλλά χωρίς την συμμετοχή προσωπικού αμερικανικής εθνικότητας", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Αλαν Ντέισι, εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένο με τις επιθεωρήσεις του οπλοστασίου του Ιράκ.

    "Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου (της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ) οι επί κεφαλής των επιθεωρητών δήλωσαν στους ιρακινούς ομολόγους τους ότι ο επιθεωρήσεις τους δεν είναι δυνατόν να συνεχισθούν στη βάση αυτή", πρόσθεσε.

    [16] Γαλλία-Απεργοί

    Η σημερινή συνάντηση τών απεργών μέ τούς εργοδότες στό γραφείο τού Γάλλου υπουργού Μεταφορών Ζάν Κλόντ Γκεσό, κατέληξε σέ αδιέξοδο μέ αποτέλεσμα νά συνεχίζεται ο αποκλεισμός τών βασικών οδικών αρτηριών τής Γαλλίας, από τούς οδηγούς φορτηγών.

    Τό θέμα παίρνει κολοσσιαίες διαστάσεις καθώς οί απεργοί έχουν αποκλείσει δεκάδες σημεία τής χώρας, ιδίως κοντά σέ βιομηχανικές περιοχές, σέ αυτοκινητοδρόμους, πρατηρια βενζίνης και αγορές, θετοντας σε κινδυνο ζωτικές αναγκες της χωρας.

    Ο αντίκτυπος τής απεργίας τών γάλλων οδηγών φορτηγών σέ ολόκληρη τήν Ευρώπη, έχει θορυβήσει τά κράτη μέλη τής Ευρωπαικής κοινότητας.

    Το Λονδίνο κλιμάκωσε σήμερα τις πιέσεις του προς τη γαλλική κυβέρνηση, με παρέμβαση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος ζήτησε βοήθεια γιά τους βρετανούς οδηγούς φορτηγών.

    Εξάλλου ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκάβιν Στρόνγκ ύψωσε τους τόνους δηλώνοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας πρέπει να ασκήσουν από κοινού πιέσεις στο Παρίσι γιά να πετύχουν την ελεύθερη διακίνηση των ξένων φορτηγών που έχουν αποκλεισθεί εξαιτίας των οδοφραγμάτων.

    Τήν ίδια ώρα στην Βόννη, ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Ματίας Βίσμαν, εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία γιά την κατάσταση και ζήτησε από τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Κλοντ Γκεσό να παρέμβει γιά να μπορέσουν τα γερμανικά φορτηγά να κινηθούν ελεύθερα στη Γαλλία.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 13:16:32

    [17] Ναζί-Αποζημείωση

    Δικαστήριο της Βόνης εξέδωσε σήμερα απόφαση σύμφωνα με την οποία μία ηλικιωμένη σήμερα Εβραία η οποία είχε πουληθεί και εργαστεί ως σκλάβα στο στρατόπεδο του Αουσβιτς στην διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, δικαιούται αποζημιώσεως για την εργασία που είχε προσφέρει εκεί, χωρίς φυσικά να αμείβεται.

    Το ίδιο δικαστήριο απέρριψε ωστόσο τις αιτήσεις αποζημίωσης που έχουν υποβάλει άλλες 20 γυναίκες στο πλαίσιο κοινής αγωγής.

    Οι γυναίκες αυτές είχαν πωληθεί σαν σκλάβες από τα SS σε γερμανικό εργοστάσιο που λειτουργούσε στο Αουσβιτς.

    Η πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης επί του θέματος είναι ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης για καταναγκαστική εργασία, υπάρχει όμως δυνατότητα αποζημίωσης για ανήκεστο βλάβη της υγείας ή απώλεια εισοδημάτων.

    Ο δικαστής Χάιντς Ζόνενμπεργκερ, κατά την τελευταία ημέρα της ακροαματικης διαδικασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει ότι μία πολιτική λύση του προβλήματος θα ήταν προτιμότερη από μία νομική.

    [18] Διάφορες Διεθνείς Ειδήσεις

    Εκτόνωση της έντασης στη περιοχή του Κόλπου ύστερα από την αμοιβαία υπαναχώρηση Ηνωμένων Πολιτειών και Βαγδάτης στην εφαρμογή των τελεσιγράφων τους για πτήσεις αμερικανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στο Ιράκ αφενός και την απέλαση των αμερικανών επιθεωρητών αφετέρου,όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αποστολή της επιτροπής των μεσολαβητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    Το ντεμπούτο του στη πολιτική ξεκινά σήμερα ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της επιχείρησης "Καθαρά χέρια" Αντόνιο Ντι Πιέτρο,προκειμένου να εκλεγεί γερουσιαστής σε περιοχή βόρεια της Φλωρεντίας.

    Ελπίδες ότι θα τερματιστεί το κυκλοφοριακό και οικονομικό έμφραγμα στην Ευρώπη από την απεργία και τα οδοφράγματα των γάλλων φορτηγατζήδων δημιουργούν οι σημερινές συνομιλίες εκπροσώπων των εργοδοτών και των οδηγών φορτηγών στο Παρίσι,με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης.

    Ανετη νίκη για τον αμφιλεγόμενο 53-χρονο ρεπουμπλικανό Ρούντολφ Τζουλιάνι, που επανεκλέγεται Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Συνεχίστηκε και σήμερα η πτωτική τάση στις χρηματαγορές της νοτιανατολικής Ασίας. Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ το πρωί ο δείκτης Χανγκ Σενγκ έχασε 334 μονάδες, δηλαδή ποσοστό 3.10%.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν απομάκρυνε σήμερα τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπόρις Μπερεζόφσκι από τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα του πανίσχυρου ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σε νοσοκομείο της Βέρνης βρίσκεται για ιατρικές εξετάσεις ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης,Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

    Οι γυναίκες που παίρνουν πολύ βάρος σε μεγάλη ηλικία διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν απο καρκίνο του μαστού σε προχωρημένη ηλικία, σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 13:15:58

    [19] Προυπολογισμός

    Οριστικοποιούνται σήμερα, σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό τα οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    Τα έσοδα του προυπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά 1 τρις δρχ και οι κρατικές δαπάνες μειωμένες.

    Οι άμεσοι φόροι θ'αυξηθούν κατά 414 δις δραχμές και οι έμμεσοι κατά τα 550 δις.

    Σίγουρο θεωρείται επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μερική τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ενώ για το αφορολόγητο θα προτείνει αύξηση περίπου κατά 200 χιλιάδες δραχμές.

    Ο πληθωρισμος εν τω μεταξύ, σημείωσε νέα πτώση φθάνοντας το 4,7%.

    [20] Ελεγκτικό Συνέδριο-Συντάξεις

    Το τελικό σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης -εργοδοτών - συνδικάτων μετά τον κοινωνικό διάλογο, καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση στους κοινωνικούς εταίρους.

    Οπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών πλευρών ενώ σίγουρο θεωρείται οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μερική τιμαριθμοποιηση της φορολογικής κλιμακας ενω για το αφορολογητο θα προτείνει αυξηση περίπου 200 χιλιάδες δραχμές.

    Την ίδια στιγμή, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έρχονται μεγάλες αυξήσεις για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, αναδρομικά από τον Ιανουάριο και όχι απο τον Αύγουστο, όπως ορίζει το Νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο.

    [21] Αναδρομικά βουλευτών

    Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των βουλευτών βρέθηκαν για μια ακόμη φορά φέτος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης στο κοινοβούλιο για τον προυπολογισμό της Βουλής του 98. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον προυπολογισμό, καταγγέλοντας τις αυξήσεις και τη διαδικασία με την οποία δώθηκαν τα αναδρομικά στους βουλευτές ενώ το ΔΗΚΚΙ είπε "όχι", στον προυπολογσμό χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη διαδικασία των αναδρομικών

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 13:16:50

    [22] Ρευματισμοί

    Ενας στους πέντε Ελληνες ταλαιπωρείται από ρευματικές παθήσεις, δηλαδή οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδη αρθριτιδα, ανακοινωθηκε σε συνεντευξη τυπου της ελληνικης ρευματολογικης εταιρειας .

    Ο κινδυνος να προσβληθει καποιος απο οστεοαρθριτιδα δεκαπλασιζεται σε ηλικιες ανω των 40 ετων , ενω οι κυριοτεροι παραγοντες κινδυνου που οδηγουν στην παθηση αυτη ειναι η παχυσαρκια , ο ζαχαρωδης διαβητης οι τραυματισμοι και οι επαγγελματικες καταπονησεις των αρθρωσεων

    Συμφωνα με το νομπελιστα καθηγητη ιατρικης σερ Tζων Βέην τα νεα μη στεορειδη αντιφλεγμονωδη φαρμακα συμβαλουν στη βελτιωση της ποιοτητας ζωης των ασθενων και επιβραδυνουν ή αναστελουν τη χειρουργικη επεμβαση .

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 13:18:14
    Τοπικες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενων βροχων στην Ανατολικη και Νότια Ελλαδα, σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Στην υπόλοιπη χωρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός.

    Στην Αττική, παροδικες νεφωσεις κυριως στα βόρεια και ανατολικά. Οι ανεμοι θα πνεουν βόρειοι, ΒΑ μέτριοι και πρόσκαιρα στ' ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στην Αθηνα θα κυμανθεί απο 10 εως 17 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφωσεις και θερμοκρασία στην πόλη απο 6 εώς 15 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 05-Nov-97 13:18:03
    Λίγες ασθενείς βροχές στα κεντρικά και νότια, προβλέπει για σήμερα η Μετεωρολογική υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός παραμένει σχεδόν αίθριος.

    Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί - νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφωρ και στα ανατολικά βόρειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφωρ με εξασθένηση απο το απόγευμα.

    Η θερμοκρασία θα φθασει στα βόρεια τους 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο τους 20 και στα νησιά του Αιγαίου τους 19 βαθμούς Κελσίου.

    Αύριο ο καιρός σε όλη την χώρα θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα δυτικά θα συννεφιάσει προς το μεσημέρι, ενώ το πρωί θα σημειωθούν λίγες τοπικές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νότιοι - νοτιοανατολικοί 5 με 6 και απο το βράδυ 7 μποφωρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με ένταση όμως οχι μεγαλύτερη απο 4 μποφωρ.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 17 και στις άλλες περιοχές τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

    Την Παρασκευή σε όλη τη χώρα θα υπάρχει αραιή συννεφιά που κατά τόπους στα δυτικά θα είναι πιο πυκνή και ίσως βρέξει για λίγο το απόγευμα στα βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις στα ανατολικά 4 με 5, στα δυτικά πιο ενισχυμένοι θα φθάνουν τα 6 με 7 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα πλησιάσει τους 18 με 19 βαθμούς στα βόρεια και στην υπόλοιπη χωρα τους 22 με 23 βαθμους Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 5 November 1997 - 17:07:41 UTC