Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Προϋπολογισμός λιτότητας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Χόλμπρουκ-Διάσκεψη επιχειρηματιών
  • [02] Γεώργιος Ράλλης
  • [03] Διχάζει τη Βουλή η θανατική ποινή
  • [04] Σοφία Κατσανέβα
  • [05] Τουρκία-ΡΚΚ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Σύγκρουση πλοίων
  • [07] Φάρμακα
  • [08] Νοσοκομεία
  • [09] Πολυτεχνείο
  • [10] Ακροδεξιοί αστυνομικοί
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Βουλγαρία-Ιράκ
  • [12] Αλβανία-Κοσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Ιράκ-Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [14] Κοινή πολιτική Ιταλίας-Γαλλίας
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Υπόγεια πόλη
  • [16] Κατέβασαν τη σημαία του ψευδοκράτους
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Πρόυπολογισμός-Αντιδράσεις
  • [18] Το κλείσιμό στα διεθνή χρηματιστήρια
  • [19] Κύπρος:Ελευθεροποίηση της οικονομίας
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [20] Ασθμα
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Προϋπολογισμός λιτότητας

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 11:05:09
    Μισθωτοί και συνταξιούχοι παραμένουν οι βασικοί αχθοφόροι των εσόδων του κράτους και το 1998, καθώς η αύξηση των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός, στηρίζεται στην αύξηση δέκα φόρων και στην επιβολή τριών νέων, ενώ ταυτόχρονα δεν περιστέλονται οι αντιπαραγωγικές δαπάνες και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα μυστικά κονδύλια.

    Ο πρόυπολογισμός θεωρείται ο πιο αδιαφανής των τελευταίων χρόνων.

    Συνολικά οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 409 δις δραχμές και οι έμμεσοι κατά 551 δις.

    Οι αυξήσεις στους μισθούς δεν ξεπερνουν το 2,5%, όσος, δηλαδή υπολογίζεται και ο πληθωρισμός,ενω και με τη ρύθμιση της μεγαλύτερης παρακράτησης φόρου οι μισθωτοί θα βάζουν ακόμα λιγότερα χρηματα στην τσεπη.

    Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι η κυβερνηση δέχθηκε την επαναφορά της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, ανακοινωσε μέτρα για την καταπολέμιση της ανεργίας και μείωσε το όριο ηλικίας για τους συνταξιούχους δικαιούνται επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης απο τα 65 στα 60 χρόνια.

    Για πραγματικές αυξήσεις στο εισόδημα των εργαζομένων εκανε λογο στη Βουλή ο πρωθυπουργός και προσθεσε οτι η κυβερνηση δεν ακολουθεί πολιτική λιτότητας.

    Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση , επιβάλει νέες θυσίες σε εισοδηματικά ασθενέστερες τάξεις, χωρίς αντίκρισμα, δηλωσε ο προεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Αντιλαϊκό τον χαρακτηρίζει το ΚΚΕ,άδικο με σκληρές επιλογές ο Νίκος Κωνσταντόπουλος,ενω κοινωνική έκρηξη προβλέπει ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 13:31:58

    [01] Χόλμπρουκ-Διάσκεψη επιχειρηματιών

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον Κώστα Σημίτη είχε χθες συμφωνα με πληροφορίες ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ,ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τους Γιώργο Παπανδρέου, Γιάννο Κρανιδιώτη και Χανς Βαν Ντερ Μπρουκ.

    Επίσης αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη, μη κυβερνητική διάσκεψη των επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Θέμα της διάσκεψης είναι η "Οικονομική συνεργασία και αμοιβαίο όφελος" και οργανώνεται από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Ειρήνη, του Οσλο.

    Στη διάσκεψη,στην οποία συμμετέχουν και τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες, θα μιλήσουν ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο βρετανός ειδικός απεσταλμένος για το κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και άλλες προσωπικότητες που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το κυπριακό, ή ασχολούνται σήμερα.

    Σήμερα στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του κ. Χόλμπρουκ με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Γιάννο Κρανιδιώτη, κατα την οποία θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των επαφών που είχε ο κ. Χόλμπρουκ στη Λευκωσία και την Αγκυρα για τη προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στη πρώτη επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στη Κύπρο,ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι έγινε ένα βήμα μπροστά επιτυγχάνοντας να φέρει στο τραπέζι τους κ. Κληρίδη και Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι ο αμερικανός μεσολαβητής θα πρέπει να επισκεφθεί πολλές φορές την Αγκυρα αν επιθυμεί να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά του.

    [02] Γεώργιος Ράλλης

    Στον εμφύλιο αλλά και στην πολιτική του πορεία αναφέρθηκε ο κ. Γεώργιος Ράλλης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ζάχου Χατζηφωτίου, "Στα μονοπάτια του πολέμου".

    Ο πρώην πρωθυπουργός διαφώνησε με την άποψη του συγγραφέα ότι ο εμφύλιος σπαραγμός ήταν ένας πόλεμος καταστροφικός που δεν οδήγησε πουθενά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΚΚΕ έχει την αξίωση να λέγεται αυτή η περίοδος της ιστορίας εμφύλιος πόλεμος

    Γιατί όμως εναι τιμή να είσαι στρατευμένος εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Ράλλης εκφράζοντας την άποψη ότι οι κομμουνιστές πολέμησαν την νόμιμη κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη γνωστού για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις και όχι τους φασίστες.

    Τελικώς κατέληξε ο κ.Ράλλης ήρθε η κατατρόπωση το 1949.

    Αναφερόμενος στην προσωπική του πολιτική πορεία επεσήμανε ότι ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του ως ακροδεξιός ενώ ποτέ όπως είπε δεν ήταν και κατέληξε οτι ο ιδιος όταν ερωτήθη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή συμφώνησε για την νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

    [03] Διχάζει τη Βουλή η θανατική ποινή

    Διχάζει τη βουλή η πρόταση 61 βουλευτών για επαναφορά της θανατικής ποινής για τους εμπόρους ναρκωτικών.

    Αντίθετος με την επαναφορά της θανατικής ποινής τάχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να διασφαλιστεί είναι τα ισόβια για τους εμπόρους ναρκωτικών να είναι ισόβια.

    Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση έκτισης των ισοβίων ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    [04] Σοφία Κατσανέβα

    Η Σοφία Κατσανέβα διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το μερος εκείνο του αρχείου του Ανδρέα Παπανδρέου από το οποίο σημειώνονται διαρροές επιστολών στελεχών του ΠΑΣΟΚ πρός τον τέως πρωθυπουργό.

    [05] Τουρκία-ΡΚΚ

    Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κ. Ισμέτ Σεζγκίν επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί ελληνικής ενίσχυσης προς τους αντάρτες του ΡΚΚ. `` Είναι γνωστή σε όλους η επιμελητειακή υποστήριξη που εξασφαλίζει η Ελλάδα στο ΡΚΚ `` είπε ο τούρκος υπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σε όλες τις τουρκικές εφημερίδες.

    Ο κ. Σεζγκίν ισχυρίστηκε επίσης ότι `` η Ελλάδα διατηρεί το όραμα της εξασφάλισης εδαφών της Ανατολίας (Μικράς Ασίας) και τελευταία φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα του Πόντου``.

    Ο κ. Σεζγκίν χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη, πρόσθεσε όμως ότι `` δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα κάνει στροφή μέσα σε μια μέρα``.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 13:30:54

    [06] Σύγκρουση πλοίων

    Ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες , παρ΄όλο που συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια του Λαυρίου από τέσσερα πλοία και ένα αεροσκάφος για την ανέρευση τυχόν επιζώντων από το πλήρωμα του Μότορσιπ, Ντον Ρικάρντο.

    Το μότορσιπ, φορτωμένο με σιδηρομετάλευμα βυθίστηκε τα μεσάνυχτα αύτανδρο , μεταξύ Κέας και Μακρόνησου όταν συγκρούστηκε με το Συριακό φορτηγό πλοίο, Μουαχεντίν .

    Η σύγκρουστη αποδίδεται στην κακή ορατότητα λόγω πυκνής ομίχλης και σε ανθρώπινο λάθος.

    Εκφράζονται φόβοι ότι οι πέντε Λιθουανοί ναυτικοί του μότορσιπ παρασύρθηκαν στο βυθό. Ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του Συριακού φορτηγού που κατέπλευσε στο Λαύριο, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [07] Φάρμακα

    Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ανακοστολόγηση των φαρμάκων από το Υπουργείο Εμπορίου

    Εκτός από τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων από την αγορά λόγω απόσυρσης παρασκευασμάτων από τις φαρμακοβιομηχανίες η χώρα μας θα στερηθεί τα νέα επαναστατικά φάρμακα που είχαν εγκριθεί να κυκλοφορήσουν καθώς οι εταιρείες έκριναν ασύμφορη την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα οι Ελληνικές τράπεζες χάνουν περισσότερα από 100 δις το μήνα από δάνεια που χορηγούσαν στις φαρμακοβιομηχανίες ενώ σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν εκπρόσωποι των βιομηχανιών για την ποιότητα των φαρμάκων καθώς τα χρήματα που θα εισπράτει πλέον ο ΕΟΦ μειώθηκαν στο ένα έκτο και ειδικότερα για τις υπηρεσίες που έκαναν τον ποιοτικό έλεγχο των φαρμάκων.

    [08] Νοσοκομεία

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται σήμερα στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ , ενώ στο Λεκανοπέδιο οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξάωρη στάση εργασίας

    [09] Πολυτεχνείο

    Για πρώτη φορά μετά απο χρόνια η ΕΦΦΕ δεν κατόρθωσε να παρει κοινή απόφαση για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ετσι, την ευθύνη της περιφρούρης ανέλαβαν ,οι φοιτητικες παρατάξεις, η Συγκλητος και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.

    Η πόρτα του Πολυτεχνείου θα κλείσει τη Δευτέρα στις τρείς το μεσημέρι και θα ανοίξει και πάλι το πρωί της Τρίτης.

    [10] Ακροδεξιοί αστυνομικοί

    Προκαταρτική εξέταση, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για την υπόθεση των νοσταλγών της χούντας αξιωματικών της αστυνομίας.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος δήλωσε στη Βουλή, ότι η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος, επεσήμανε όμως ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι γενικεύσεις γιατί το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πιστό στις δημοκρατικές αρχές.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 13:31:44

    [11] Βουλγαρία-Ιράκ

    Η Βουλγαρία διέψευσε ότι έχει ανάμειξη σε οποιαδήποτε συμφωνία πώλησης όπλων στο Ιράκ και τόνισε ότι είναι αυστηρά προσηλωμένη στο διεθνές εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί την Βαγδάτη.

    Η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Πόστ" έκανε λόγο για εμπόριο όπλων μεταξύ Ιράκ και εταιρειών συνδεομένων με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, πρώην κομμουνιστές.

    Ο υπουργός εμπορίου Βαλεντίν Βασίλεφ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, δήλωσε ότι η χώρα του δέν έχει καμιά ανάμειξη σε συμφωνίες για πώληση όπλων με το Ιράκ απο το 1990.

    Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία εφαρμόζει τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπόριο όπλων με την Λιβύη, την Λιβερία, την Σομαλία, την Γιουγκοσλαβία, την Ρουάντα και το Αφγανιστάν.

    [12] Αλβανία-Κοσυφοπέδιο

    Με την παρουσίαση στη Βουλή των αποτελεσμάτων από τις επαφές που είχε ο Αλβανός πρωθυπουργός με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο στην Κρήτη, αλλά και τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο με τον ``πρωθυπουργό`` του Κοσσυφοπεδίου κ. Μπουκόσι, η σύνοδος της Κρήτης φαίνεται να παραμένει σταθερά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος του Αλβανικού Τύπου με μοναδική εξαίρεση την φιλοκυβερνητική ``Ζέρι Ι Πόπουλιτ``.

    Η ``Κόχα Γιόν`` ιδιοκτησίας του βουλευτή Νικόλ Λέσι ασκεί σκληρή κριτική στους χειρισμούς Νάνο στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και χρεώνει στον Αλβανό πρωθυπουργό την ευθύνη για την έλλειψη ενημέρωσης των Αλβανών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου.

    Απαντώντας ευθέως στις κατηγορίες του Τύπου - κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής συνεδρίασης της Βουλής - ο Φατός Νάνο δήλωσε ότι ``οι αντιδράσεις μετά τη διαβαλκανική μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε μείνει πλέον στις λαϊκιστικές φόρμουλες του πατριωτισμού και του παλιομοδίτικου αλβανο-βαλκανικού εθνικισμού.

    Επισήμανε ακόμα ότι ``ο διάλογος δεν σημαίνει εθνική προδοσία, αλλά πρακτική, φιλοσοφία και λογική για την επίλυση των προβλημάτων και τη διέξοδο από τις κρίσεις``.

    Σε συνάντηση ωστόσο του αλβανού πρωθυπουργού με τον Σαμπρί Γκόντο πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, προτάθηκε από τον Φατός Νάνο η δημιουργία τετραμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τους Μεϊντάνι-Νάνο- Ρουγκόβα-Μπουκόσι οι οποίοι και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με το σημερινό Αλβανικό Τύπο ο κ. Νάνο ζήτησε να προχωρήσουν στην επεξεργασία μιας κοινής στρατηγικής η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο τόσο των χειρισμών όσο και της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα αυτό την ερχόμενη Παρασκευή ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Βόνη, όπου και θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ.

    Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο η ``ατζέντα`` της συνάντησης περιλαμβάνει την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Στο μεταξύ την προηγούμενη της επίσκεψής του στη Βόνη ο κ. Μίλο θα παραβρεθεί στην τελετή προς τιμήν των θυμάτων του ``Οτράντο``.

    Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Αυλώνα και θα παραστούν επίσης ο Αλβανός πρωθυπουργός, ενώ με ειδική πτήση θα μεταβεί και ο ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 13:32:10

    [13] Ιράκ-Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε σήμερα ομόφωνα το Ιράκ για την απόφαση του να απαγορεύσει σε αμερικανούς επιθεωρητεςτη συμμετοχη τους στην ειδικη επιτροπη του ΟΗΕ και επεβαλε απαγορευση αναχωρησης από τη χωρα σε ιρακινους αξιωματουχους.Οι νεες κυρωσεις αποσκοπουν στον εξαναγκασμο του ιρακινου προεδρου Σανταμ Χουσειν να αναθεωρησει την αποφαση του της 29ης Οκτωβριου να απελασει τους αμερικανους επιθεωρητες.Στην αποφαση αναφερεται η προθεση του ΣΑυμβουλιου να λαβει και σκληροτερα μετρα εαν το Ιρακ δε συμμορθωθει.Διπλωματρες υπογραμμιζουν πως οποιαδηποτε μετρα κατα της Βαγδατης θα πρεπει να συζυτηθουν εκ νεου από το Συμβουλιο Ασφαλειας και οτι η αποφαση δεν εξουσιοδοτει τις ΗΠΑ να ασκησουν στρατιωτικη βια.

    Η αμερικανιδα υπουργος εξωτερικωνΜαντλιν Ολμπραιτ δηλωσε πως οι Ηνωμενες Πολιτειες θα συνεχισουν να ασκουν πιεσεις στη Βαγδατη για οσο χρονικο διαστημα χρειαστει.Δεν θα επιτρεψουμε στο Ιρακ να ξανακερδισει με την παρεμποδιση των επιθεωρητων αυτο που απωλεσε με την επιθεση στο πεδιο της μαχης προσθεσε η αμερικανιδα υπουργος.

    Την ικανοποιηση του για την ομοφωνη αποφαση του Συμβουλιου Ασφαλειας εξεφρασε και ο βρετανος υπουργός εξωτερικων Ρομπιν Κουκ ενω ευχηθηκε ο Σανταμ τωρα να ξαναβρει τα λογικα του.

    Απο την πλευρ του το Ιρακ δηλωσε πως απορριπτει και καταδφικαζει την αποφαση του Συμβουλιου Ασφαλρειαςενω οπως τονισε ο ιρακινος αντιπροεδρος Ταρεκ Αζιζ θα συνεχισει τις προασπαθειες του να υπεραμυνθει των νομιμων δικαιωματων του.

    Τραβωντας το σχοινο η Βαγδατη ανακοινωσε οτι θα απελασει τελικα τους αμερικανους επιθεωρητες και δε θα διστασει να καταρριψει τα συμμαχικα αεροπλανα.

    Την ιδια ωρα στον Περσικο τα 70 αεροπλανα του αεροπλανοφορου Νιμιτς πραγματοποιουν συνεχεις περιπολιες.Αγνοωντας τις απειλες της Βαγδατης τα αμερικανικα αεροσκαφη οργωνουν τον ουρανο του Ιρακ ελαγχοντας καθε στρατιωτικη κινηση του Σανταμ Χουσειν.

    [14] Κοινή πολιτική Ιταλίας-Γαλλίας

    Η παλιά ``έχθρα`` μεταμορφώθηκε σε ξαφνικό ``έρωτα``, με επίσημο ``αρραβώνα`` στις 3 Οκτωβρίου στο Σάνμπερι.

    Ιταλία και Γαλλία τους τελευταίους μήνες βρίσκονται ολο και πιο κοντά σε επιλογές και στρατηγικές πολιτικο-οικονομικής σύμπνοιας.

    Οι 35 εργάσιμες ώρες του Λιονέλ Ζοσπέν, κατά γενική παραδοχή, έσωσαν απο το "γκρεμό" την κυβέρνηση Πρόντι ενώ είναι εμφανέστατα τα οφέλη που έχει στην ΕΕ η Ιταλία απο τη φιλία της με τη γειτονική Γαλλία.

    Πριν την ανάδειξη του Ζοσπέν στην εξουσία, με τη νίκη των σοσιαλιστών, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας ήταν κατά γενική ομολογία των Ευρωπαίων εταίρων το "μαύρο πρόβατο" που κανείς και κυρίως οι Γερμανοί δεν ήθελε στην Νομισματική Ενωση με το αιτιολογικό του αποσταθεροποιητικού παράγοντα. Μετά, χάρη στη Γαλλία, όλα αιφνιδίως άρχισαν να γίνονται "ρόδινα" για την ιταλική ηγεσία.

    Πόρτες διάπλατες στην ΕΕ, κοινή πολιτική για την απασχόληση μεταξύ Γαλλίας- Ιταλίας, 35 εργάσιμες ώρες ως δώρο εξ ουρανού για την ικανοποίηση του αιτήματος του κομμουνιστή συμμάχου του Πρόντι, σηματοδότησαν την αρχή ενος μεγάλου ειδυλλίου. Ενός ειδυλλίου που εξελίσσεται σε μεγάλο έρωτα, καθώς στον ορίζοντα άρχισαν να διαβλεπονται εμπορικές, βιομηχανικές και οικονομικές συμμαχίες αδιανόητες μέχρι πρόσφατα. Την "πρωτοκαθεδρία" στο σχετικό κατάλογο έχει η συνεργασία μεταξύ των δυο κρατικών αεροπορικών εταιριών, "Αιρ Φρανς" και "Aλιτάλια" αλλά και η συνεργασία των εταιριών πετρελαίου. Εξίσου σημαντική είναι και η διείσδυση στο γαλλικό έδαφος μεγάλων ιταλικών ομίλων οπως οι ασφάλειες "Τζενεράλι".

    Η γαλλική αριστερά είναι πιο φιλοϊταλική απο τη δεξιά; είναι ένα εύλογο ερωτημα. Είναι γεγονός οτι απο την εκλογική νίκη της γαλλικής αριστεράς οι σχέσεις Γαλλίας-Ιταλίας άλλαξαν σημαντικά.

    Πέρα όμως απο την πολιτικο-ιδεολογική συγγένεια, άλλαξαν και οι συγκυρίες που έφερναν σε σύγκρουση τα συμφέροντα των δυο χωρών. Η επάνοδος της λιρέτας στο ΕΝΣ και ό,τι αυτή συνεπάγεται, είναι απο τους βασικούς λόγους επαναπροσέγγισης των δυο χωρών.

    Παράλληλα, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς και η προ των θυρών ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση, δημιούργησαν νέες ανάγκες και προτεραιότητες σε διάφορους στρατηγικούς τομείς και για τις δύο χώρες, γεγονός που ευνόησε το σχηματισμό ενός διμερούς εξισορροπιστικού άξονα. Η Γερμανία, παρά τις δυσκολίες της, εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης και η Γαλλία έχει ανάγκη απο έναν δεύτερο πιστό σύμμαχο μετά την Ισπανία. Ετσι, η Ιταλία θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική και πολύτιμη στις μάχες που καλείται να δώσει-όπως η πρόσφατη για την προεδρία της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 13:31:07

    [15] Υπόγεια πόλη

    Το Σίδνεϊ είναι έτοιμο να επεκταθεί... υπογείως, με σχέδια της δημαρχίας για πάρκινγκ, δρόμους, ακόμα και δημοτικά γραφεία, κάτω από τους δρόμους της πόλης. Προγραμματιστές της Δημαρχίας θα ετοιμάσουν το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για υπόγεια ανάπτυξη κτίζοντας λειτουργικά τούνελ για κυκλοφορία αυτοκινήτων μεταφοράς προϊόντων.

    Η απόφαση να χαρτογραφηθεί ο "υπόγειος κόσμος" του Σίδνεϊ πάρθηκε από τη δημαρχία ύστερα από μελέτη που προτείνει στις πόλεις να μεταφέρουν υπογείως τις υπηρεσίες τους. Η μελέτη, από το Κέντρο Προηγμένης Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, απεκάλυψε πως κάτω από τις πόλεις υπάρχει πολύτιμος χώρος που πάει χαμένος.

    Πρώτη χρήση του υπόγειου χώρου κάτω από το Σίδνεϊ, θα είναι να μεταφερθεί η διακίνηση εμπορευμάτων για να απαλλαχθεί το κέντρο της πόλης.

    [16] Κατέβασαν τη σημαία του ψευδοκράτους

    Ο δήμος Μόρελαντ της Μελβούρνης υπέστειλε τη σημαία του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, μετά τη γενική κατακραυγή και τις κινητοποιήσεις της ομογένειας.

    Αρχικά ο μεγάλος αυτός δήμος, όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς, ύψωσε τη σημαία για να τιμήσει την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Οταν όμως κινητοποιήθηκαν οι ομογενείς -και με πρωτοβουλία της Ελληνίδας δημοτικής συμβούλου κας Στέλλας Καριοφυλίδη, (η οποία δεν είχε ενημερωθεί αρχικά), ο δήμος κατέβασε τη σημαία, ζήτησε συγνώμη από τον ελληνισμό και αποφάσισε πως στο εξής θα υψώσει στο ιστό του μόνο σημαίες κρατών, αναγνωρισμένων από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Στο μεταξύ, το Σάββατο, με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ), οργανώνει ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το τουρκικό προξενείο της Μελβούρνης.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 13:30:35

    [17] Πρόυπολογισμός-Αντιδράσεις

    Εντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης για τον πιο σφιχτό και αδιαφανή πρόυπολογισμό των τελευταίων χρόνων, το βάρος του οποίου θα σηκώσουν και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

    Για νέες θυσίες χωρίς αντίκρυσμα έκανε λόγο ο Κώστας Καραμανλής. Αντιλαϊκό τον χαρακτηρισε το ΚΚΕ,άδικο με σκληρές επιλογές ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενω ο Δημήτρης Τσοβόλας προέβλεψε κοινωνική έκρηξη.

    Η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση των φορολογικών εσόδων περίπου κατά 1 τρισεκατομμύριο δραχμές απ΄ το οποίο 317 εκατομμύρια θα προέλθουν από νέους φόρους.

    Τη φορολογική πολιτική θα αναλύσει σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς.

    Οι αυξήσεις στους μισθούς αθροιστικα θα ειναι 4%,ενω οι μισθωτοι θα ζημιωθουν και απο την αυξηση της παρακρατησης φορου.

    Σε μια προσπαθεια να προσδωσει κοινωνικη διασταση στον Προυπολογισμο,η κυβερνηση προχωρηση σε τιμαριθμοποιηση της φορολογικης κλιμακας κατα 5,7%, καθως και στην ληψη μετρων για την ενισχυση των ανεργων και των χαμηλοσυνταξιουχων.

    [18] Το κλείσιμό στα διεθνή χρηματιστήρια

    Η τελική διαμόρφωση ("κλείσιμο") των δεικτών των μεγαλύτερων Χρηματιστηρίων του κόσμου είναι:

    * Τόκιο - Nikkei (13/11)15.434,20 (12/11) 15.867,20 (διαφορά) -433,00
    * Νέα Υόρκη - Dow Jones (13/11) 7,401.32 (12/11) 7.558,73 (διαφορά) -157.41
    * Σίδνεϊ - All Ordin.(13/11) 2.510,90 (12/11) 2.524,00 (διαφορά) -13,10
    * Χόνγκ Κόνγκ- Hang Seng (13/11) 9.607,91 (12/11) 10.004,13 (διαφορά) -396,22
    * Παρίσι - CAC-40 (13/11) 2.696,60 (12/11) 2.699,71 (διαφορά)-3,11
    * Λονδίνο - FTSE100 (13/11) 4,720.4 (12/11)4.793,70 (διαφορά) -73.3
    * Ζυρίχη - Swissindex (13/11)3.442,50 (12/11) 3.478,71 (διαφορά) -36,21
    * Φρανκφούρτη- DAX-Index (13/11)3.659,27 (12/11) 3.731,08 (διαφορά)-71,81

    [19] Κύπρος: Ελευθεροποίηση της οικονομίας

    Η ελευθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως πριν από το 2000, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να αποκτήσει μια κεφαλαιαγορά αποτελεσματική και σύγχρονη.

    Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Ντίνος Παπαδόπουλος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έκδοσης της πρώτης ετήσιας έκθεσης του Χρηματιστηρίου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για προώθηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για διεθνοποίησή του με την εγγραφή του ως πλήρους μέλους σε διεθνή σώματα και την εγκατάσταση σύγχρονης τεχνολογίας.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 13:31:26

    [20] Ασθμα

    Εγγύτερα ενδέχεται να βρίσκεται η ανακούφιση για εκατομμύρια πάσχοντες από άσθμα σε όλον τον Κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία δύο μελετών που δημοσιέυονται στο σημερινό φύλλο της ιατρικής επιθεώρησης "Νιου Ινγκλαντ Τζέρναλ οφ Μέντισιν".

    Από τις έρευνες αυτές προκύπτει ότι η χορήγηση μεγαλυτέρων δόσεων από ένα καθιερωμένο και ευρέως χορηγούμενο φάρμακο, ή ο συνδυασμός του με κάποιο δεύτερο για να κρατηθούν ανοιχτοί οι αεραγωγοί, ενδέχεται να αποτελέσουν τη βοήθεια εκείνοι που πολυάριθμοι πάσχοντες από άσθμα δεν μπορούν να βρούν στις συμβατικές μεθόδους θεραπείας.

    Στις κλινικές δοκιμές σε 71 ιατρικά κέντρα, με τη συμμετοχή 852 εθελοντών, οι ερευνητές βρήκαν πως η χορήγηση αυξημένης δοσολογίας της ουσίας βουδεσονίδης ή ο συνδυασμός της με το φάρμακο φορμοτερόλ, "ενδεχομένως να είναι ευεργετική" για τους ασθενείς που "παρά τη χορηγούμενη θεραπεία έχουν χρόνια συμπτώματα άσθματος".

    Στην έρευνα που διεξήγε η ομάδα του Παν/μιακού Νοσοκομείου της Γάνδης, στο Βέλγιο, με επικεφαλής τον Δρ Ρομέν Πάουβελς, βρέθηκε πως οι οξείες κρίσεις άσθματος μειώνονται κατά 26%, όταν προστεθεί στη δοσολογία φορμοτερόλη επί 100 μικρογραμμαρίων βουδεσονίδης.

    Η μείωση των κρίσεων αυτών ήταν 49%, όταν η δόση της βουδεσονίδης τετραπλασιάσθηκε (400 μικρογραμμάρια) και 63%, όταν η φορμοτερόλη συνδυάσθηκε με μεγαλύτερη δοσολογία βουδεσονίδης.

    Στη δεύτερη έρευνα, που φιλοξενείται στις σελίδες του ιατρικού περιοδικού, γιατροί από το Λονδίνο και τη Σουηδία ανεκάλυψαν πως η κατάσταση των ασθενών με άσθμα βελτιωνόταν όταν αυξανόταν η δόση της βουδεσονίδης. Κατέληξαν δε, πως μία δόση 800 μικρογρμ βουδεσονίδης, δις ημερησίως, μπορεί να είναι αποτελεσματική, όπως εξίσου ευργετική είναι και η χορήγηση 400 μικρογρμ βουτεσονίδης σε συνδυασμό με την ουσία θεοφυλλίνη.

    Η έρευνα είχε την υποστήριξη της συοηδικής φαρμακοβιομηχανίας Αστρα ΑΒ, που παρασκευάζει βουτεσονίδη.

    'Οπως τονίζει η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, ένας στους 20 κατοίκους πάσχει από άσθμα, ενώ ο αριθμός είναι διπλάσιος στην παιδική ηλικία.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 13:32:44
    Θυελλώδεις νοτιάδες θα επικρατήσουν σήμερα στο Ιόνιο που θα φθάνουν τοπικά και τα 9 μποφώρ, τοπικές καταιγίδες και ομίχλη το πρωί σε πολλές περιοχές σύμφωνα μέ τήν ΕΜΥ.

    Στην Αττική ομίχλη το πρωί, νεφώσεις και τη νύχτα πιθανόν να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 21 βαθμους.

    Ανάλογες οι καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία ως 16 βαθμους.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Thursday, 13-Nov-97 13:32:31
    Από αυριο ο καιρός βελτιώνεται και μόνο το πρωί θα σημειωθουν τοπικες βροχες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης στα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου.

    Οι άνεμοι στα Δυτικα θα είναι Δυτικοί μέτριοι, στα Ανατολικα αρχικά νότιοι 6 με 7, σταδιακά όμως θα στραφούν και εκεί σε Δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

    Η θερμοκρασία θα φθασει το μεσημέρι στα Βόρεια τους 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

    Το Σάββατο ο καιρός χαλάει απο τα Δυτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες που μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

    Οι άνεμοι θα πνεουν νότιοι 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφωρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθάσει τους 18 βαθμούς στα Βόρεια και στις άλλες περιοχές τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 13 November 1997 - 17:55:21 UTC