Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-14

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Κάθε παιδί και επιπλέον φόρος...

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Χόλμπρουκ-Βαν Ντε Μπρούκ
  • [02] Στεφανόπουλος
  • [03] Δαμανάκη-Δημοτικές Εκλογές
  • [04] Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Προσλήψεις
  • [06] Δημοσκόπηση
  • [07] Αστυνομικοί
  • [08] Κασετοπειρατεία
  • [09] Φάρμακα
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Βουλγαρία-Ιράκ
  • [11] Αλβανία-Κοσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Ιράκ-Επιθεωρητές
  • [13] Γέλτσιν-απομάκρυνση του Α.Καζάκοφ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Χόλιγουντ-Στρατιωτικές Βάσεις
  • [15] Αυστραλία-Φωτιά
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Πρόυπολογισμός-Αντιδράσεις
  • [17] Δρυς:Φοροδιαφυγή-Αντικειμενικές αξίες

  • [Α] Κάθε παιδί και επιπλέον φόρος...

    Last Updated: Friday, 14-Nov-97 10:31:53
    Οι μισθωτοί με παιδιά καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ αντίθετα ευνοούνται όσοι δεν έχουν παιδιά.

    Αυτό προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρύς για το νέο σύστημα παρακράτησης των φόρων.

    Ετσι, για εισοδήματα, πάνω από 6 εκατομύρια δραχμές, οι μισθωτοί με δύο παιδιά καλούνται να προκαταβάλουν περίπου 110 χιλιάδες περισσότερους φόρους, ενώ αυξάνεται η παρακράτηση για κάθε επιπλέον παιδί.

    Αντιθέτως στους εργένηδες με τα ίδια εισοδήματα η παρακράτηση είναι πολύ μικρότερη.

    Για εισοδήματα εώς 4 εκατομύρια 140 χιλιάδες, ο μισθωτός χωρίς παιδιά ωφελείται με 11.376 δραχμές το μήνα, ενώ ο μισθωτός με δύο παιδιά οφελείται με μόλις 299 δραχμές το μήνα.

    Εν΄ τω μεταξύ, λίστα με 722 εταιρίες που φοροδιαφεύγουν, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς.

    Ωστόσο, το δημόσιο δεν ελπίζει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 30% των χρεωστολυμένων φόρων, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά ορισμένων που βρίσκονται στη λίστα, που υποστηρίζουν ότι έχουν κλείσει οι υποθέσεις τους ή έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 14-Nov-97 13:02:49

    [01] Χόλμπρουκ-Βαν Ντε Μπρούκ

    Να ανοίξει η Ελλάδα τον δρόμο της Τουρκίας για την Ευρώπη, με αντιστάθμισμα να σταματήσουν οι απειλές της Αγκυρας για προσάρτηση των κατεχομένων, πρότεινε χθες ο Ρίτσαρντ Χολμπρουκ, σε συνάντηση με τον Χανς Βαν Ντε Μπρουκ και τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννο Κρανιδιώτη, στις Βρυξέλλες.

    Χόλμπρουκ και Βαν ντε Μπρουκ ανακοίνωσαν ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα επισκεφθούν την Κύπρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χολμπρουκ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στη Λευκωσία με τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Γλαύκο Κληρίδη, πρότεινε τη δημιουργία τριζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο με ενδιάμεση ζωνη μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερου τμήματος της Κύπρου, υπό τον έλεγχο πολυεθνικής δύναμης.

    [02] Στεφανόπουλος

    Τη δυσφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλεί σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού να μην ενημερώσει ο ιδιος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της Βαλκανικής Διάσκεψης της Κρήτης, αλλά ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει πως οι υπουργοί Εξωτερικών ενημερώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,όπως και οι άλλοι υπουργοί, για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    [03] Δαμανάκη-Δημοτικές Εκλογές

    Τα χαρτιά της για το τί θα κάνει στις δημοτικές εκλογές, ανοίγει σήμερα η Μαρία Δαμανάκη σε συνέντευξη τύπου όπου θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σχετικά με τη δημαρχία της Αθήνας.

    Η κίνηση αυτή της κυρίας Δαμανάκη για την οποία σημειωτέον, δεν ενημέρωσε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τον Συνασπισμό, ερμηνεύεται ως ηγετική κίνηση που αποσκοπεί να θέσει τέρμα στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιελθει τα δύο κόμματα μετά και την τελευταία αποτυχημένη συνάντησή τους.

    [04] Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

    Πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη διεύρυνση.

    Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και από τον αναπληρωτή γραμματέα του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Τα θέματα που εξετάσθηκαν ήταν η προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι δημοσιονομικές πτυχές της διεύρυνσης, καθώς και οι ειδικές περιπτώσεις της Σλοβακίας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

    Κατά τη συνεδρίαση εξετάσθηκε το σχέδιο μνημονίου που ετοίμασε το προεδρείο της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη διεύρυνση. Σημειώνεται ότι μετά την έγκρισή του, το μνημόνιο θα υποβληθεί στους σοσιαλιστές ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν κατά την πάγια τακτική, την προηγούμενη του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου στις 12-13 Δεκεμβρίου.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Κρανιδιώτης τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τις έντεκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες,τονίζοντας ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρεπει να περιέχει ένα πολιτικό μήνυμα για τη νέα Ευρώπη που θα οικοδομήσουμε. Δεν επιθυμούμε νέους διαχωρισμούς, είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με 11 χώρες και ως εκ τούτου είναι εναντίον της ιδέας της Διάσκεψης. Υπάρχει διαρθρωμένος διάλογος,είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε, είμαστε διατεθειμένοι να επιδείξουμε κάποια ελαστικότητα στο θέμα αυτό, αρκεί να συζητηθεί το περιεχόμενο της Διάσκεψης.

    Ο κ. Κρανιδιώτης κατέστησε σαφές, ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Συνέχισε, τονίζοντας, ότι η αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση προϋποθέτει την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, τις οποίες έχει θέσει το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Τουρκία, είπε, θα πρέπει να συνεργαστεί στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, να εγκαταλείψει την πάγια τακτική της των εδαφικών διεκδικήσεων και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες.

    Ανέφερε, επίσης, την ανάγκη να αποδεχθεί η Τουρκία την υποχρεωτικη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι η ενταξιακή πορεία δεν συνδέεται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

    Τέλος, για τα θέματα των θεσμών ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι δεν θα πρέπει να ανατραπούν όσα αποφασίσθηκαν στο Αμστερνταμ, ενώ για το θέμα της χρηματοδότησης, τόνισε ότι η Ελλαδα υποστηρίζει την αύξηση των ιδίων πόρων ή τουλάχιστον την προοπτική αναθεώρησης των δημοσιονομικών προοπτικών με την πρώτη διεύρυνση.

    Με βάση τις παρατηρήσεις του Γιάννου Κρανιδιώτη και άλλων εκπροσώπων, αποφασίσθηκε η αναμόρφωση του κειμένου των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 14-Nov-97 12:57:26

    [05] Προσλήψεις

    Δεκαπέντε χιλιάδες άτομα έσπευσαν χθες να εξασφαλίσουν προκηρύξεις για τον πανελλήνιο διαγωνισμό του Δημοσίου, για την πρόσληψη 2.350 ατόμων.

    Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου ενώ σε νομαρχίες και δήμους θα διατίθενται και σήμερα προκηρύξεις και έντυπα για το διαγωνισμό.

    [06] Δημοσκόπηση

    Επιστροφή της νεολαίας σε παραδοσιακές αξίες όπως η οικογένεια, ο στρατός η θρησκεία και το σχολείο, καταγραφει έρευνα της PRC, για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

    Η πλειοφηφία των νέων, δηλώνει οτι ανησυχεί για την ανεργία, τα ναρκωτικά και το Ειτζ, το 67% προτείνει την απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα και το 45% λέει "ναι" στην θανατική ποινή ενώ ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και περίπου 8 στους 10 ότι δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς .

    Οι ερωτηθέντες αυτοχαρακτηρίζουν τη γενιά τους αγχωμένη αλλά και αδιάφορη και καλομαθημένη, ενώ πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν ότι η Ελληνική κοινωνία είναι σκληρή με τους αδυνάτους και δεν δίνονται ευκαιρίες στους νέους και 8 στους 10 εκφράζουν την άποψη ότι χωρίς μέσον κανείς δεν μπορεί να πετύχει

    [07] Αστυνομικοί

    Συγκέντρωση στις 15.00μμ στο Ιβανώφειο γυμναστήριο και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, πραγματοποιούν σήμερα οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

    [08] Κασετοπειρατεία

    Στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος που δρά στη Βουλγαρία βρίσκεται πλέον η κατασκευή και η διακίνηση παράνομων Σί Ντί και κασετών, με τζίρο πολλά δισεκατομμύρια δραχμές.

    Η χώρα μας έχει τα υψηλότερα ποσοστά πειρατίας.

    [09] Φάρμακα

    Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ανακοστολόγηση των φαρμάκων από το Υπουργείο Εμπορίου

    Εκτός από τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων από την αγορά λόγω απόσυρσης παρασκευασμάτων από τις φαρμακοβιομηχανίες η χώρα μας θα στερηθεί τα νέα επαναστατικά φάρμακα που είχαν εγκριθεί να κυκλοφορήσουν καθώς οι εταιρείες έκριναν ασύμφορη την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα οι Ελληνικές τράπεζες χάνουν περισσότερα από 100 δις το μήνα από δάνεια που χορηγούσαν στις φαρμακοβιομηχανίες ενώ σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν εκπρόσωποι των βιομηχανιών για την ποιότητα των φαρμάκων καθώς τα χρήματα που θα εισπράτει πλέον ο ΕΟΦ μειώθηκαν στο ένα έκτο και ειδικότερα για τις υπηρεσίες που έκαναν τον ποιοτικό έλεγχο των φαρμάκων.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 14-Nov-97 12:58:43

    [10] Βουλγαρία-Ιράκ

    Η Βουλγαρία διέψευσε ότι έχει ανάμειξη σε οποιαδήποτε συμφωνία πώλησης όπλων στο Ιράκ και τόνισε ότι είναι αυστηρά προσηλωμένη στο διεθνές εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί την Βαγδάτη.

    Η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Πόστ" έκανε λόγο για εμπόριο όπλων μεταξύ Ιράκ και εταιρειών συνδεομένων με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, πρώην κομμουνιστές.

    Ο υπουργός εμπορίου Βαλεντίν Βασίλεφ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, δήλωσε ότι η χώρα του δέν έχει καμιά ανάμειξη σε συμφωνίες για πώληση όπλων με το Ιράκ απο το 1990.

    Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία εφαρμόζει τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπόριο όπλων με την Λιβύη, την Λιβερία, την Σομαλία, την Γιουγκοσλαβία, την Ρουάντα και το Αφγανιστάν.

    [11] Αλβανία-Κοσυφοπέδιο

    Με την παρουσίαση στη Βουλή των αποτελεσμάτων από τις επαφές που είχε ο Αλβανός πρωθυπουργός με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο στην Κρήτη, αλλά και τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο με τον ``πρωθυπουργό`` του Κοσσυφοπεδίου κ. Μπουκόσι, η σύνοδος της Κρήτης φαίνεται να παραμένει σταθερά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος του Αλβανικού Τύπου με μοναδική εξαίρεση την φιλοκυβερνητική ``Ζέρι Ι Πόπουλιτ``.

    Η ``Κόχα Γιόν`` ιδιοκτησίας του βουλευτή Νικόλ Λέσι ασκεί σκληρή κριτική στους χειρισμούς Νάνο στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και χρεώνει στον Αλβανό πρωθυπουργό την ευθύνη για την έλλειψη ενημέρωσης των Αλβανών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου.

    Απαντώντας ευθέως στις κατηγορίες του Τύπου - κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής συνεδρίασης της Βουλής - ο Φατός Νάνο δήλωσε ότι ``οι αντιδράσεις μετά τη διαβαλκανική μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε μείνει πλέον στις λαϊκιστικές φόρμουλες του πατριωτισμού και του παλιομοδίτικου αλβανο-βαλκανικού εθνικισμού.

    Επισήμανε ακόμα ότι ``ο διάλογος δεν σημαίνει εθνική προδοσία, αλλά πρακτική, φιλοσοφία και λογική για την επίλυση των προβλημάτων και τη διέξοδο από τις κρίσεις``.

    Σε συνάντηση ωστόσο του αλβανού πρωθυπουργού με τον Σαμπρί Γκόντο πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, προτάθηκε από τον Φατός Νάνο η δημιουργία τετραμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τους Μεϊντάνι-Νάνο- Ρουγκόβα-Μπουκόσι οι οποίοι και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με το σημερινό Αλβανικό Τύπο ο κ. Νάνο ζήτησε να προχωρήσουν στην επεξεργασία μιας κοινής στρατηγικής η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο τόσο των χειρισμών όσο και της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα αυτό την ερχόμενη Παρασκευή ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Βόνη, όπου και θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ.

    Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο η ``ατζέντα`` της συνάντησης περιλαμβάνει την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Στο μεταξύ την προηγούμενη της επίσκεψής του στη Βόνη ο κ. Μίλο θα παραβρεθεί στην τελετή προς τιμήν των θυμάτων του ``Οτράντο``.

    Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Αυλώνα και θα παραστούν επίσης ο Αλβανός πρωθυπουργός, ενώ με ειδική πτήση θα μεταβεί και ο ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 14-Nov-97 12:59:15

    [12] Ιράκ-Επιθεωρητές

    Εφτασαν στο Μπαχρέιν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που αποχώρησαν από το Ιράκ μετά την ενέργεια της Βαγδάτης να διατάξει τους αμερικανούς που μετέχουν στην επιτροπή του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού στην Μανάμα.

    "Ολοι οι επιθεωρητές που ήσαν στη Βαγδάτη έφτασαν στο Μπαχρέιν", δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.

    Εξι Αμερικανοί της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ διέβησαν οδικώς τα σύνορα με την Ιορδανία σήμερα την αυγή, ενώ οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν τη χώρα με ειδική πτήση του ΟΗΕ με προορισμό το Μπαχρέιν. Παραμένουν στη χώρα μόνον επτά μέλη της επιτροπής για να φυλάσσουν τα οπλικά συστήματα σε κέντρο ελέγχου.

    [13] Γέλτσιν-απομάκρυνση του Α.Καζάκοφ

    Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν απομάκρυνε σήμερα από το αξιωμά του τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου και πρώην υπουργό Ιδιωτικοποιήσεων, Αλεξάντερ Καζάκοφ, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

    Ο Καζάκοφ διατέλεσε υπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικοποιήσεις από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 1996. Στη συνέχεια είχε διοριστεί από τον Γέλτσιν αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου αναλαμβάνοντας τις επαφές με την τοπική ασυτοδιοίκηση.

    Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους για την απομάκρυνση του Καζάκοφ, ο οποίος διατηρεί πάντως το αξίωμα του αντιπροέδρου της κρατικής ενεργειακής εταιρίας Γκαζπρόμ.

    Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, στο τακτικό, εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα σήμερα το πρωί κάλεσε πάντως τους ρώσους να προετοιμαστούν για τον επερχόμενο σκληρό χειμώνα, αν και τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την βελτίωση των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών στην τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού.

    "Οι ειδικοί λένε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι πιο σκληρός από τους προηγούμενους. Ελπίζω όμως ότι τα σπίτια και τα διαμερίσματά σας θα είναι πιο ζεστά", τόνισε ο Γέλτσιν και πρόσθεσε:"Ο καλός οικογενειάρχης στη Ρωσία που ετοιμάζεται για τον χειμώνα σφραγίζει όλες τις χαραμάδες στο σπίτι του έτσι ώστε να μην ζεσταίνει τον...δρόμο".

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 14-Nov-97 12:57:55

    [14] Χόλιγουντ-Στρατιωτικές Βάσεις

    Τά περασμένα οκτώ χρόνια τουλάχιστον εικοσι εννιά στρατιωτικές βάσεις τών Ηνωμένων Πολιτειών έκλεισαν, είτε επειδή εκπλήρωσαν τήν αποστολή τους, είτε γιά οικονομικούς λόγους.

    Καί όλα αυτά μόνο στίς ακτές τής Καλιφόρνια.

    Οί περισσότερες από αυτές τίς βάσεις ερήμωσαν, απογυμνωμένες από τόν εξοπλισμό τους καί φέρνουν κάτι σέ πόλη-φάντασμα.

    Ομως κάποιες από τίς παλαιές στρατιωτικές βάσεις συνέχισαν νά λειτουργούν, όχι όπως παλιά αλλά μέ τελείως διαφορετικό αντικείμενο.

    Ευεργέτης τών παρωχημένων βάσεων είναι τό Χόλιγουντ.

    Τά τελευταία δύο χρόνια περισσότερες από είκοσι ταινίες τής Μέκκας τού κινηματογράφου γυρίστηκαν σ'αυτές τίς παλιές εγκαταστάσεις.

    Είναι γνωστό ότι οί αμερικανοί λατρεύουν τίς πολεμικές ταινίες, αυτές μέ τούς σούπερ ήρωες, πού όταν έχουν ελεύθερο χρόνο, σώζουν τόν πλανήτη από ολοκληρωτική καταστροφή... έτσι γιά νά μήν ξεχνιούνται.

    Οπότε ποιό είναι καλύτερο πολεμικό σκηνικό από τό αυθεντικό.

    Καί δέν μιλάμε γιά φθηνές παραγωγές.

    Οί ταινίες πού γυρίσθηκαν σέ αυτές τίς βάσεις έσπασαν ταμεία.

    Σέ μία από τίς βάσεις γυρίσθηκε η ταινία Απόλλων 13 καί μία τεράστια εκτασή της διαμορφώθηκε κατά τέτοιον τρόπο ώστε νά θυμίζει τήν Σελήνη γιά τίς ανάγκες τής ταινίας.

    Αλλωστε είναι γνωστό ότι οί μεγάλες εταιρίες κινηματογραφικών ταινιών αγοράζουν συχνά πυκνά εγκαταλελειμένα εργοστάσια, εργαστήρια, δεξαμενές, έτσι γιά νά βρίσκονται.

    Η αλήθεια είναι ότι οί σκηνοθέτες προτιμούν νά εργάζονται σέ τέτοιους χώρους αφού έτσι διαθέτουν καί απέραντη έκταση αλλά καί ησυχία.

    Καί οί εταιρίες κάνουν τά πάντα γιά νά τούς ευχαριστήσουν.

    Μέχρι καί αποβάσεις σέ στρατιωτικές βάσεις.

    [15] Αυστραλία-Φωτιά

    Οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έγιναν αιτίες για να ξεσπάσει πυρκαγιά σε θαμνώδη περιοχή στο νότιο Σίνδει.

    Δέκα άτομα μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα σε νοσοκομείο της πόλης.

    Από την πύρινη λαίλαπα κινδύνεψαν πολλά σπίτια και ένα μεγάλο κέντρο περίθαλψης.

    Σωστικα συνεργεια εσπευσαν αμεσως στο τοπο της πυρκαγιας για να αποτρεψουν την επεκταση της φωτιας προς κατοικημενες περιοχες, ενω πολλοι κατοικοι αναγκαστηκαν να εγκαταλειψουν προσωρινα τα σπιτια τους.

    Η φωτια ξεσπασε το απογευμα στην περιοχη Παντστοου του Σιντνει, μια απο τις μεγαλυτερες πολεις της Αυστραλιας.

    Σε συντομο χρονικο διαστημα η φωτια επεκταθηκε,τα μετωπα εγιναν τεσσερα με αποτελεσμα να αποτεφρωθουν πολλα στρεμματα πευκοδασσους.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 14-Nov-97 12:56:43

    [16] Πρόυπολογισμός-Αντιδράσεις

    Για νέες θυσίες χωρίς αντίκρυσμα, φορολογική επιδρομή και σκληρή λιτότητα κατηγόρησαν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    "Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση φόρων και ο Κώστας Σημίτης πρωθυπουργός των φόρων", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας παράλληλα ότι η Οικονομία στηρίζεται σε σαθρά πόδια παρά τους εξωραϊσμούς και τις ωραιοποιήσεις.

    Η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να πεί την αλήθεια για την κατάσταση της Οικονομίας, δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Επιβάλλει, πρόσθεσε, νέες φορολογίες σε μισθωτούς και επιχειρήσεις, τη στιγμή, που χαρίζει 200 δισεκατομμύρια σε ημέτερους συνεταιρισμών και αρνείται να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που επιτακτικά απαιτούνται.

    Απάνθρωπο χαρακτήρισε τον πρόυπολογισμό, μιλώντας στον Αntenna, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας και προέβλεψε κοινωνική θύελλα.

    Για μη διασφάλιση των πραγματικών εισοδημάτων μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι υπάρχει υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

    Για περεταίρω συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκανε λόγο στον Αntenna, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Γιώργος Κανελλόπουλος και για επαχθή φορολογία ο πρόεδρος των εμπόρων, Δημήτρης Καψάλης.

    Αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή από τον Μιλτιάδη Εβερτ προς τον Γιάννο Παπαντωνίου.

    Ζητεί να κατατεθεί ο προυπολογισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών πού παίρνει χωρίς αντάλλαγμα μετοχές επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα καί τις πωλεί για να καλύψει τα ελλείματα.

    [17] Δρυς:Φοροδιαφυγή-Αντικειμενικές αξίες

    Λίστες με ονόματα φοροφυγάδων στην οποία περιέχονται ονόματα εκατοντάδων προσώπων και Εταιρειών, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το μεγαλύτερο πρόστιμο θα φθάνει τα 15 δισεκατομμύρια. Τα ονόματα των φοροφυγάδων κατατέθηκαν και στην Βουλή.

    Για τα αντικειμενικά κριτήρια ο κύριος Δρύς είπε ότι δεν θα ληφθούν υπ΄ όψιν οι νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά εκείνες του 1993, ώστε η επιβάρυνση να είναι μικρότερη. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες οι νεες αντικειμενικές ακινήτων οι οποίες θα ειναι μικρότερες εώς και 30% από τις τιμές της αγοράς.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 14 November 1997 - 17:08:43 UTC