Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-18

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Σε αναζήτηση νέας επικοινωνιακής τακτικής

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σημίτης
  • [02] Μιχαλολιάκος
  • [03] Χόλμπρουκ
  • [04] Τσοχατζόπουλος
  • [05] Σουμάκης
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Πτυχία
  • [07] Ναρκωτικά
  • [08] Πολυτεχνείο
  • [09] Καλτσάς
  • [10] Αθηνά Ωνάση
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Τουρκία-Ερμπακάν
  • [12] Αλβανία-Απεργία
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Στο Κάιρο ο Αζίζ
  • [14] Ιταλία-Αντιπολίτευση
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Αίγυπτος:Επίθεση εξτρεμιστών
  • [16] ΗΠΑ-Μπέιμπι σίτερ
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Επιτόκια
  • [18] Παπαντωνίου-EURO
  • [19] Ασφαλιστικές
  • [20] Αρειος Πάγος-Αποδοχές
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Σε αναζήτηση νέας επικοινωνιακής τακτικής

    Last Updated: Tuesday, 18-Nov-97 10:53:56
    Σε αναζήτηση νέας επικοινωνιακής τακτικής, με στόχο την προβολή του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης και τη μείωση των αντιδράσεων που έχουν προκύψει από την αναγγελία των νέων φόρων , βρίσκεται η κυβέρνηση.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται δυσαρεστημένος με ορισμένους συμβούλους του καθώς θεωρεί ότι δεν προβλήθηκαν πλήρως οι ανάγκες που υπάρχουν και οι οποίες υπαγορεύουν τη λήψη των νέων οικονομικών μέτρων.

    Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα, στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, θα αναλύσει την οικονομική πολιτική της κυβερνησής του επαναλαμβάνοντας ότι είναι μονόδρομος προς την οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

    Ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τον προυπολογισμό δεσμευόμενος και για σειρά μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα.

    Στο πλαίσιο της νέας επικοινωνιακής τακτικής του Μεγάρου Μαξίμου, εντάσσεται και η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΙΚΑ Νέου Κόσμου και οι δηλώσεις του για την ανάγκη καλύτερων υπηρεσιών του κράτους στον πολίτη.

    Εν΄ τω μεταξύ, αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της VPRC που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ και σύμφωνα με την οποία μόνον το 28,8% της νεολαίας θα επέλεγε να ψηφίσει κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Ειδικότερα, το 14,5% των ερωτηθέντων στις ηλικίες 15-29 ετών δηλώνει ότι θα φήψιζε το ΠΑΣΟΚ και το ,14,3% ΝΔ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 18-Nov-97 12:21:46
    18/11/97

    [01] Σημίτης

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΙΚΑ του Νέου Κοσμου έκανε χθες νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός και διαπίστωσε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ασφαλισμένων για τις υπηρεσίες που παρέχονται.

    Η σημερινή επισκεψη Σημίτη στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου εντάσσεται σε μια νέα επικοινωνιακή πολιτική που θέλει το περιβάλλον του πρωθυπουργού καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να χάνει σε δημοτικότητα.

    Ο κ.Σημιτης ,συμφωνα με δημοσκοπηση της ΑΛΚΟ που εγινε στην Αττικη για την εφημεριδα Βραδυνή, προηγείται ελάχιστα σε δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή, συγκεντρώνοντας το 42,9% των προτιμήσεων έναντι του 42% του αρχηγού της ΝΔ.

    Την υψηλότερη δημοτικότητα μεταξυ των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος και στη ΝΔ ο Δημητρης Αβραμόπουλος.

    18/11/97

    [02] Μιχαλολιάκος

    Με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη του κ. Σημίτη στο ΙΚΑ Νέου Κόσμου ο υπευθυνος του τομεέ των κοινωνικών υποθέσεων της Ν.Δ, κ.Βασίλης Μιχαλολιάκος με δηλωσή του αναφέρει:

    "Χαιρετιζουμε την έξοδο του κ. Σημίτη από τον γυάλινο κόσμο του στην καθημερινή πραγματικότητα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έστω και τώρα θα γίνουν πράξη τα αγωνιώδη μηνύματα των ασφαλισμένων και των γιατρών του ΙΚΑ για να δοθεί τέλος στον διαρκή εξευτελισμό των χαμηλοσυνταξιούχων, στην ληστρική αφαίμαξη των ασφαλισμένων αλλά και στους άθλιους μισθούς των γιατρών του ιδρύματος.".

    18/11/97

    [03] Χόλμπρουκ

    Η αποκάλυψη που έκανε ο Ρίτσαρντ Χολμπρουκ, για το ρόλο των αμερικανών στα Ελληνοτουρκικά πράγματα είναι εντυπωσιακή, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η Μαρλιν Ωλμπραιτ επεξεργάζεται το κείμενο για ένα σύμφωνο μη επίθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Απ΄την άλλη μεριά ικανοποιημένη δηλώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση για τη δήλωση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι ο Ραούφ Ντενκτάς μετά τη πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, έχει δεχθεί ως βάση για την λύση του Κυπριακού την Διζωνική , δικοινοτική ομοσπονδία.

    Η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ υποστηρίζει ότι το σχεδιο Χολμπρουκ για επιλυση του Κυπριακου ειναι δικοινοτικο κρατος με διευρυμενη νεκρη ζωνη υπο τον ΟΗΕ.

    Οι πληροφορίες αυτές πάντως εχουν διαψευσθει επανηλλημενως απο τον Αμερικανο διαμεσολαβητη.

    18/11/97

    [04] Τσοχατζόπουλος

    Σκληρή απάντηση έδωσε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος στον τούρκο ομόλογό του που ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου της Δυτικοευρωπαικής Ενωσης στη Γερμανία, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η ένταση οφείλεται στην Τουρκία και κάλεσε την Αγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της.

    18/11/97

    [05] Σουμάκης

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, επισκέπτεται σήμερα το Αρχηγείο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής στο Νορφολκ της Βιρζίνια, ενω αύριο 19/11 θα επισκεφθεί τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο Κίνγκς Πόιντ.

    Ο κ. Σουμάκης ηταν προχθες ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που οργάνωσε σην Αστόρια η Συντονιστική Επιτροπή Ελλήνων Φοιτητικών Συλλόγων (ΣΕΕΦΣ).

    Ο κ. Σουμάκης αναφέρθηκε στις δικές του μνήμες απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όταν φοιτητής στην Γένοβα, συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα εναντίον της χούντας, που ειχε πια το 1973 γιγαντωθεί μέσα και έξω απο την Ελλάδα.

    "Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε ενα ορόσημο για το ελληνικό έθνος.

    Εμείς τότε φωνάζαμε για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, προπαντός Ελευθερία. Για πρώτη φορά μαζεύτηκαν εκει Ελληνες απο κάθε κοινωνική τάξη κι όχι μόνο φοιτητές για να παλέψουν για το κοινό ιδανικό της Ελευθερίας. Σήμερα αγωνιζόμαστε ακόμα, καθώς ενα μεγάλο μέρος της Κύπρου παραμένει υπο τουρκική κατοχή. Σήμερα τα συνθήματα έχουν αλλάξει αλλά η Ελευθερία πάντα θα χρειάζεται προστασία", τόνισε ο υπουργός και επεσήμανε:

    "Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια καινούργια ανοδική πορεία, δεν ειναι πλέον μια περιφερειακή χώρα, αλλά ισότιμη στην ανάπτυξη της Ευρώπης. Η Παιδεία θα πρέπει να γίνει το πρώτο μέλημά μας, ώστε να λάβει νέο περιεχόμενο και προσανατολισμό, να αγκαλιάσει και τον τελευταίο Ελληνα σε κάθε ηπειρο, όπου και αν ζει. Η νεολαία μας, απο την άλλη, θα πρέπει να απαλλαγεί απο στείρες αντιθέσεις και να γίνει ο φάρος του ελληνισμού, που θα σφυρηλατήσουμε όλοι μαζί. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι μπροστά στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η Τουρκία αμφισβητεί συνεχώς τα σύνορά μας και το ελληνικό καθεστώς χιλιάδων βραχονησίδων στο Αιγαίο.

    Στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί πολύ καλά.

    Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναλάβει ενα κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη και όχι να βρίσκεται σε απομόνωση. Το Δίκαιο και η Ιστορία ειναι μαζί μας. Ο κόσμος ειναι ανενημέρωτος και σε αυτό φταίμε όλοι μας. Πρέπει να βγούμε εξω και να τους εξηγήσουμε τι συμβαίνει με την Τουρκία να περιφρονεί το Δίκαιο και τη Νομιμότητα, με την Κύπρο να παραμένει υπο κατοχή, 23 χρόνια μετά την εισβολή", τόνισε μεταξύ αλλων ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στη συγκέντρωση των φοιτητών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 18-Nov-97 12:20:48
    18/11/97

    [06] Πτυχία

    Πράσινο φως για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών ανωτέρων σχολών, επιπέδου ΤΕΙ, που αποκτήθηκαν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκης Ενωσης, ανάβει για μια ακόμη φορά με απόφασή του,το Εκτο τμημα του Συμβουλιου της Επικρατειας,που εκρινε οτι πρεπει η χωρα μας να ευθυγραμμιστει με τις σχετικες κοινοτικές οδηγιες.

    Αναγνωρίζει επίσης σε όσους έχουν ζημιωθεί από την υποθεση αυτη, το δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο και να διεκδικήσουν αποζημίωση.

    Η αποφαση αυτη θεωρειται προπομπός της αναγνωρισης και των πτυχιων πανεπιστημιακων σχολων της Ευρωπαικης Ενωσης.

    Το θεμα παραπέμφθηκε στην ολομελεια του Συμβουλιου της Επικρατειας.

    18/11/97

    [07] Ναρκωτικά

    23 άτομα μεταξύ των οποίων δύο στρατιώτες, οκτώ μαθητές και σπουδαστές , συνελήφθησαν χθες και σήμερα τα ξημερώματα στο Ζεφύρι Αττικής γιατί είχαν στην κατοχή τους μικρές ποσότητες χασίς.

    Συνολικά κατασχέθηκαν 352 γραμμάρια χασίς , που όπως ομολόγησαν οι συληφθέντες το είχαν αγοράσει απο αθίγγανους στην περιοχή Ζεφυρίου.

    18/11/97

    [08] Πολυτεχνείο

    Στον καλό συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων, των πρυτανικών αρχών και των ομάδων περιφρούρησης, απέδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, το ηρεμο κλίμα που επικράτησε χθες, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 24 η επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Στον Εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα 17 από τα 33 άτομα που συνελήφθησαν σε μικροεπεισόδια.

    18/11/97

    [09] Καλτσάς

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ο καταζητούμενος ισοβίτης Βασίλης Καλτσάς, που τραυματίσθηκε σε τροχαίο στη Χαλκιδική.

    Ο Καλτσάς που είχε δραπετεύσει στις 6 Αυγουστου απο τις φυλακές Κερκύρας, τραυματίστηκε οδηγώντας κλεμμένο αυτοκίνητο.

    Στην κατοχή του βρέθηκαν σφαίρες, ηρωίνη βάρους τρισήμιση γραμμαρίων και μία πλαστή ταυτότητα ενώ στον τόπο του ατυχήματος βρέθηκε και ένα γεμάτο περίστροφο.

    18/11/97

    [10] Αθηνά Ωνάση

    Δήθεν απόπειρα και παραφιλολογία του Τιερύ Ρουσέλ για να πάρει σττην κατοχή του την περιουσία της μικρής Αθηνάς, χαρακτηρίζει το Ιδρυμα Ωνάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί απαγωγής, με υπόμνημά τους στον Ανακριτή της Γενεύης.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 18-Nov-97 12:21:28
    18/11/97

    [11] Τουρκία-Ερμπακάν

    Ο ηγέτης του τουρκικού ισλαμικού κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Νετσμεντίν Ερμπακάν, θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για να υπερασπιστεί το κόμμα της Ευημερίας που αντιμετωπίζει κατηγορίες οτι συνωμωτούσε για την επιβολή ισλαμικού νόμου στη χώρα.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς υποστηρίζει το κόμμα του Ερμπακάν αποτελεί κίνδυνο για το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας και ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου .Ο Ερμπακάν είχε κληθεί την περασμένη εβδομάδα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, είχε όμως ζητήσει αναβολή για να ετοιμάσει την υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος

    του. Ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματος της Ευημερίας δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι κατηγορίες θα απορριφθούν.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι η απαγόρευση του κόμματος της Ευημερίας, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκία ,θα αυξήσει την επιρροή των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών στοιχείων. Δυτικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της πολιτικής δραστηριότητας που θα σήμαινε η απαγόρευση του κόμματος.

    "Το κόμμα της Ευημερίας κέρδισε 6 εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες εκλογές και αυτη τη στιγμή αριθμεί 4.250.000 μέλη.Η απαγόρευση του κόμματος θα προκαλέσει την εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων που έχουν χαρίσει την καρδιά τους στο κόμμα της Ευημερίας", δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος ,Τεμέλ Καραμολάογλου, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.

    Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει οτι η απόφαση για απαγόρευση του κόμματος της Ευημερίας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στη δίωξη του Ερμπακάν και άλλων 6 ισλαμιστών βουλευτών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να αρθεί προηγουμένως η βουλευτική ασυλία τους.

    Ο Εισαγγελέας Σαβας , με την υποστήριξη του πανίσχυρου στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, είχε ζητήσει την απαγόρευση του κόμματος της Ευημερίας τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνηση Ερμπακάν προσπάθησε να εισάγει μια σειρά μετριοπαθών ισλαμικών μέτρων.Και τα δύο προηγούμενα κόμματα των οποίων ηγείτο ο Ερμπακάν είχαν τεθεί εκτός νόμου μετά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα του 1971 και του 1980.

    17/11/97

    [12] Αλβανία-Απεργία

    Αρχισε η απεργία επ'αόριστον που κήρυξαν οι μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά της Αλβανίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στη χώρα.

    Μεταξύ των εφημερίδων που απεργούν είναι η "Κόχα Γιόνε" και η "Γκαζέτα Σκιπτάρε". Κυκλοφόρησε αντίθετα η "Ζέρι ι Πόπουλιτ", όργανο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος.

    Με υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση, οι εκδότες ζητούν κατάργηση όλων των φόρων επί του Τύπου, μείωση των τηλεφωνικών τελών και έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τις εφημερίδες.

    Πολλοί εκδότες προειδοποιούν ότι αν η οικονομική κατάσταση δεν βελτιωθεί θα αναγκαστούν να κλείσουν τις εφημερίδες τους

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 18-Nov-97 12:22:00
    18/11/97

    [13] Στο Κάιρο ο Αζίζ

    Ο ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάρεκ Αζίζ, έφυγε χθές λίγο πρίν απο τα μεσάνυχτα απο το Ραμπάτ με προορισμό κατά πάσα πιθανότητα το Κάιρο, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στην πρωτεύουσα του Μαρόκου.

    Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του, ο Τάρεκ Αζίζ, μεταβαίνει σήμερα το πρωί στο Κάιρο, ενω οι επόμενοι σταθμοί του θα είναι η Τυνησία, η Λιβύη και η Αλγερία. Χθές το βράδυ ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης συναντήθηκε με το βασιλιά του Μαρόκου Χασάν τον Β' , τον οποίον και ευχαρίστησε "για τις συμβουλές του και τη βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει" για την επίλυση της κρίσης που έφερε το Ιράκ αντιμέτωπο με τα Ηνωμένα Εθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Τάρεκ Αζίζ δήλωσε οτι κατα τη γνώμη του η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ, "μιλάει πολύ".

    "Αυτό που χρειάζεται είναι να δεχθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν το εμπάργκο ή τουλάχιστον να δεχθούν μια τροποποίηση της σύνθεσης της UNSCOM (επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου)", τόνισε ο Αζίζ.

    Χθές ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ-Χαρέχ είχε δηλώσει οτι ο Αζίζ ίσως να μεταβεί και στη Δαμασκό, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη ιρακινού επισήμου στη Συρία, απο τις αρχές της δεκαετίας του '80.

    17/11/97

    [14] Ιταλία-Αντιπολίτευση

    Η διαφαινόμενη θριαμβευτική νίκη της κεντρο-αριστεράς στον χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία αποτελεί σαφές μήνυμα υποστήριξης προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και αποδοκιμασίας προς την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών στον χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών σε 421 πόλεις και πέντε περιφερειακά συμβούλια ο κυβερνών συνασπισμός της Ελιάς διατηρεί τον έλεγχο των δήμων της Ρώμης, της Νάπολι και της Βενετίας και εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος στις υπόλοιπες πόλεις.

    "Η συγκομιδή της Ελιάς πήγε καλά" γράφει σήμερα η εφημερίδα Ιλ Τζιορνάλε.

    Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έξω αό τα εκλογικά κέντρα οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αριστεράς στη Ρώμη,την Βενετία και την Νάπολι επανεκλέγονται με άνετη πλειοψηφία.

    Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Abacus δείχνει ότι ο 50χρονος πρώην κομμουνιστής, δήμαρχος της Νάπολι,Αντόνιο Μπασολίνο επανεκλέγεται με ποσοστό 69-73%. Ο 54χρονος φιλόσοφος της Αριστεράς, δήμαρχος της Βενετίας, Μάσιμο Κατσιάρι επανεκλέγεται με ποσοστό 62-66% και ο οικολόγος Φρανσέσκο Ρουτέλι επανεκλέγεται δήμαρχος της Ρώμης με ποσοστό 56-60%.

    Στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη, την Γένοβα, ο υποψήφιος της Αριστεράς, Γκιουζέπε Περικού θα διεκδικήσει την εκλογή του στον δεύτερο γύρο της 30ης Νοεμβρίου,αφού στον χθεσινό πρώτο γύρο έρχεται μεν πρώτος ,αλλά με ποσοστό 30-35%,σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογική νίκη του συνασπισμού της κεντρο-αριστεράς τονίζοντα ότι αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν "η νίκη θα είναι μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν".

    Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε σήμερα το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 74% και ήταν ελαφρά μικρότερη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές [79,8%]. Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αναμένεται να διευρύνει τις ρωγμές στην κεντροδεξιά Συμμαχία για την Ελευθερία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    "Πρόκειται για ήττα της Συμμαχίας για την Ελευθερία" δήλωσε ο Φρανσέσκο Πέρα,ηγετικό στέλεχος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι." Η Συμμαχία για την Ελευθερία όπως είχε κατανοηθεί, δεν υπάρχει πιά" πρόσθεσε.

    Οι υποψήφιοι της κεντροδεξιάς επέτυχαν σαφείς νίκες μόνο σε τρείς πόλεις-τη Λατίνα, την Μασεράτα και το Τσιέτι.

    "Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την πολιτική κρίση στην Συμμαχία για την Ελευθερία" τόνισε ο Μάρκο Μινίτι,ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς."Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία,αλλά για βαθειά κρίση", πρόσθεσε.

    Η Ρεπούμπλικα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών "ψήφο της αλήθειας" για την Συμμαχία της Ελευθερίας.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 18-Nov-97 12:21:03
    18/11/97

    [15] Αίγυπτος:Επίθεση εξτρεμιστών

    Οργάνωση εξτρεμιστών ισλαμιστών προειδοποίησε τους ξένους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Αίγυπτο και ανακοίνωσε οτι η χθεσινή επίθεση εναντίον ομαδας τουριστών στο Λούξορ δεν θα είναι η τελευταία. Εξι ισλαμιστές δολοφόνησαν 57 τουρίστες και 4 Αιγυπτίους στη χθεσινή επίθεση, κοντα στο ναό της βασίλισσας Χατσεπσούτ , στο Λούξορ.

    Σε ανακοίνωση που έστειλε χθές με φαξ σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο η οργάνωση "Εμπροσθοφυλακή των Κατακτητών", δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της επίθεσης αλλά δήλωσε οτι τάσσεται εναντίον των ξένων οι οποίοι δεν υπάκουσαν σε "προγενέστερες προειδοποιήσεις" να μήν επισκέπτονται την Αίγυπτο." Οι ξένοι εν γένει δεν είναι στόχοι αλλα τους έχουμε προειδοποίησει να μην δίνουν χρήματα στο αιγυπτιακό καθεστώς", αναφέρει η ανακοίνωση της ισλαμικής οργάνωσης.Η ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν μπορεί να

    διαπιστωθεί, προσθέτει: " Η είσοδος στην Αίγυπτο πρέπει να γίνεται μέσω συμφωνίας με το λαό και οχι με την κυβέρνηση που δεν αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό. Οι ιεροί μαχητές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους οσο το αιγυπτιακό καθεστώς εξακολουθεί να βασανίζει και να δολοφονεί τους γιούς του ισλαμικού κινήματος", και τονίζει οτι τα έσοδα απο τον τουρισμό χρησιμοποιούνται εναντίον των Ισλαμιστών.Η "Εμπροσθοφυλακή των Κατακτητών" προήλθε απο την οργάνωση Τζιχάντ που δολοφόνησε τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ, το 1981.

    Αντίθετα με την Τζαμάα-αλ Ισλαμίγιαμ, τη μεγαλύτερη ισλαμιστική οργάνωση της Αιγύπτου, η Εμπροσθοφυλακή των Κατακτητών δεν έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις εναντίον ξένων τουριστών. Η χθεσινή επίθεση, που έγινε απο 6 οπλοφόρους που φορούσαν αστυνομικές στολές συμπίπτει με την έναρξη της δίκης ,σε στρατοδικείο, 66 ατόμων που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της Τζαμάα αλ Ισλαμίγια.

    Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, εκ των οποίων 100 ξένοι υπήκοοι, σκοτώθηκαν σε επεισόδια πολιτικής βίας απο το 1992, όταν ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας των ισλαμιστών για την εγκαθίδρυση θεοκρατικού καθεστώτος στην Αίγυπτο.

    17/11/97

    [16] ΗΠΑ-Μπέιμπι σίτερ

    Η Ντέμπορα Ιπεν, μητέρα του μωρού που πέθανε στα χέρια της 19χρονης νταντάς Λουίζ Γούντγουορντ, εξαπολύει σήμερα δριμύ κατηγορώ με συνέντευξή της στο περιοδικό Τάιμ, κατά του δικαστή, της Λουίζ και του σκηνικού που στήθηκε, όπως λέει, γιά την απελευθέρωσή της.

    Ο δικαστής Χίλερ Ζόμπελ "έχει πλήρη άγνοια του τί σημαίνει κακοποίηση παιδιού", λέει η κα Ιπεν γιά τον δικαστή που μετέτρεψε την κατηγορία κατά της Λουίζ από φόνο εκ προθέσεως σε ανθρωποκτονία εξ΄ αμελείας, γεγονός που επέτρεψε την απελευθέρωσή της.

    "Δεν μπορώ να καταλάβω", συνεχίζει η μητέρα του Μάθιου Ιπεν, "πώς εκείνη έγινε ηρωίδα και εγώ μετατράπηκα σε μιά αχρεία.

    Νιώθω ότι είμαι θύμα του δικαστή".

    Στην ερώτηση, αν ο δικαστής Ζόμπελ επηρεάστηκε από τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, η Ιπεν απάντησε : "Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιές είναι οι κρυφές του προκαταλήψεις. Εδειξε πλήρη άγνοια του τί σημαίνει κακομετάχειριση παιδιού".

    Η Ιπεν κατηγόρησε τη Λουίζ ότι "είπε τόσα πολλά ψέματα που μπορεί ακόμη κι η ίδια να πιστεύει αυτά που λέει. Είναι απίστευτο...ολο το σκηνικό, στο δικαστήριο ήταν στημένο, ήταν αηδιαστικό".

    "Η Λουίζ", τονίζει η Ιπεν, "είναι μιά αποδεδειγμένη εγκληματίας και αυτό που έκανε μεταστράφηκε στη μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής της".

    Παρά την πικρία της πάντως, η Ντέμπορα Ιπεν που έχει έναν ακόμη γιό, δήλωσε αποφασισμένη να αποκτήσει κι άλλα παιδιά.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 18-Nov-97 12:20:28
    18/11/97

    [17] Επιτόκια

    Απλησίαστα έγιναν τα δάνεια μετά την αύξηση των επιτοκίων από τις Τράπεζες κατά μία εώς τέσσερις μονάδες, ενώ η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων δημιούργησε αρρυθμίες στο Χρηματιστήριο, καθώς επίσης αναμένεται να επηρρεάσει και τον πληθωρισμό.

    Το παράδειγμα της Εθνικής και της Τράπεζας Πίστεως ακολούθησαν ακόμη επτά τράπεζες, οι οποίες δεν συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για συγκράτηση.

    Η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων συνεπάγεται επιβάρυνση από 180 ως 200 χιλιάδες δραχμές το χρόνο για δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων και θίγει ιδιαίτερα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στεγαστική αγορά.

    Πάντως, από την Κτηματική Τράπεζα η οποία ελέγχει το 60% των στεγαστικών δανείων, δηλώνεται ότι δεν θα γίνει αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

    18/11/97

    [18] Παπαντωνίου-EURO

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου εξέφρασε, στις Βρυξέλλες τις Ελληνικές επιφυλάξεις έναντι της γαλλογερμανικής προτασης να θεσμοθετηθεί μια άτυπη διαδικασία διαβούλευσης των κρατών που θα υιοθετήσουν το ευρώ με στόχο τον συντονισμό των οικονομικών τους πολιτικών, διαδικασία η οποία κατά τη γαλλογερμανική πρόταση, θα προηγείται των συνεδριάσεων του Συμβουλίου των 15 υπουργών οικονομικών της ΕΕ.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες χώρες που δεν προβλέπεται να συμμετάσχουν εξ αρχής στο ευρώ (Μ. Βρεταννία, Δανια, Σουηδία) θεωρουν ότι η πρόταση αυτή εμπεριέχει τον κίνδυνο υποκατάστασης των αρμοδιοτήτων που με βάση τη Συνθήκη της Ε.Ε. έχει το Συμβούλιο των 15 υπουργών Οικονομικών Υποθέσεων και το οποίο ειναι το μόνο όργανο που φέρει την ευθύνη της εξέτασης και του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών της Ε.Ε.

    Ο Γ Παπαντωνίου δήλωσε ότι μετά τη σημερινή διαφωνία στο πλαίσιο των 15 το θέμα παρεπέμφθη προς επανασυζήτηση στη Νομισματική Επιτροπή η οποία θα παρουσιάσει τις νέες της προτάσεις στο Συμβούλιο ECOFIN του Δεκεμβρίου.

    Περαν του ζητήματος αυτου οι 15 υπουργοί Οικονομικών Υποθέσεων συζήτησαν σήμερα μια Εκθεση της Επιτροπής σχετική με τη δημοσιονομική εξυγίανση στην Κοινότητα (Εκθεση SEM 2000). Η Εκθεση αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα από τους 15 υπουργούς σε ότι αφορά τους αυστηρότερους ελέγχους στη διαχείριση των κοινοτικών δαπανών. Η ελληνική και η ισπανική πλευρά όμως κατεθεσαν μια γραπτή δήλωση - επιφύλαξη η οποία αμφισβητεί τη δυνατότητα που ισχυρίζεται στην Εκθεσή της ότι έχει η Επιτροπή να επιβάλλει κυρώσεις και να παρακρατεί από τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων ποσά που σχετίζονται με παραβάσεις που αφορούν το Γεωργικό Ταμείο - Τμήμα Εγγυήσεων.

    17/11/97

    [19] Ασφαλιστικές

    Το κλείσιμο έξι ασφαλιστικών εταιρειών ,αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ο υφυπυοργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης,καθώς δεν πληρούν τους όρους της αγοράς.

    Οπως δηλωσε στον Αntenna, ο προεδρος της Επιτροπης ατυχηματων της Ενωσης Ασφαλιστικων Εταιρειων Γιωργος Σκουρτης, το επικουρικο Ταμειο της Ενωσης δεν ειναι σε θεση να καλυψει τους ασφαλισμενους σε εταιρειες που κλεινουν.

    Απο τον Ιανουάριο όμως έρχονται και νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων έως και 20 τοις εκατό.

    17/11/97

    [20] Αρειος Πάγος-Αποδοχές

    Ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη αποτελεί -σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο- η οποιαδήποτε καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών σε κάθε εργαζοενο, ακόμη και εάν δουλέυει χωρίς σύμβαση εργασίας ή με σύμβαση εργασίας που είναι άκυρη.

    Την απόφαση πήρε το Ποινικό Τμήμα του ΑΣνωτάτου Δικαστηρίου, ενώ το θέμα παραπέμφθηκε για οριστικές αποφάσεις στην Ολομέλεια.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 18-Nov-97 12:22:31
    Βροχές και τοπικές καταιγίδες στις νότιες κυρίως περιοχές της χώρας και λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα.

    Στη Αττική ασθενείς τοπικές βροχές κατά διαστήματα και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 14 βαθμούς.

    Συννεφιά με πιθανότητα βροχής στη Θεσσαλονικη και θερμοκρασία στην πολη εως 10 βαθμούς Κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 18-Nov-97 12:22:19
    Αυριο στα Κεντρικά και Βόρεια θα έχουμε πάλι ασθενείς βροχές και λιγα χιόνια στα ορεινά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με πρόσκαιρες βροχές, αλλά και διαστήματα και ήλιο.

    Οι άνεμοι στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα είναι βόρειοι γύρω στα 4 μποφώρ και στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στα Βόρεια τους 10 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

    Πιο καλός θα ειναι ο καιρός την Πέμπτη, με λίγες βροχες το πρωί στα Βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα συννεφιάσει μετά το μεσημέρι και ίσως βρέξει για λίγο στα Δυτικά και Νότια.

    Οι άνεμοι εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα που θα είναι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφώρ, στην υπόλοιπη χώρα παραμένουν νότιοι με την ίδια ενταση και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιάσει τους 11 βαθμούς στα Βόρεια και τους 18 με 19 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 18 November 1997 - 16:09:52 UTC