Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-27

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Τηλεοπτική αντιπαράθεση Παπανδρέου-Ντενκτάς

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Δαμανάκη
  • [02] Σημίτης
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Καραμανλής
  • [05] Πάγκαλος-BBC
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Βουλευτές-Ποδόσφαιρο
  • [07] Κινητοποιήσεις
  • [08] Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
  • [09] Χωματερές
  • [10] Σεισμοί
  • [11] Α.Ωνάση
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Γκλιγκόρωφ
  • [13] Τουρκία-Ε.Ε
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Ιράκ-ΟΗΕ
  • [15] Τόκυο-Citybank
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Μπόινγκ-Ασφάλεια
  • [17] ΗΠΑ-κακοκαιρία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [18] Αντικειμενικές Αξίες
  • [19] Παπαντωνίου
  • [20] Ξέπλυμα χρήματος από τράπεζες
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [21] Αποβολή
  • [22] Ασθμα
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Τηλεοπτική αντιπαράθεση Παπανδρέου-Ντενκτάς

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 11:14:26
    Τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον τουρκοκυπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Την ώρα που ο κ.Παπανδρέου έδινε συνέντευξη στο CNN, παρενέβη ο Ντενκτάς και του υπέβαλε τρείς ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που πήρε ο τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν αποστομωτικές.

    Ο κ.Παπανδρεόυ ήταν προσκεκλημενος στην εκπομπή Q&A του δημοσιογράφου Riz Han στο CNN για να αναλύσει τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό.

    Στην συζήτηση παρενέβη τηλεφωνικά από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν ο Ραούφ Ντενκτάς και απήυθυνε ερωτήσεις στον κ. Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου υπενθύμισε στον Ντενκτάς ότι το Κυπριακό είναι κατ΄ αρχήν πρόβλημα κατοχής από τον Τουρκικό στρατό.

    Η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαική ένωση, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να λυθεί το Κυπριακό, συνομιλούν μόνο με την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ο αναπληρωτης υπουτργός Εξωτρικών. Χαρακτήρισε μη εποικοδομητικές τις απειλές της Αγκυρας για ενσωμάτωση του ψευδοκράτους στην Τουρκία.

    Ο κ.Παπανδρέου υπενθύμισε μάλιστα ότι η Αγκυρα δεν έχει καμμιά δύναμη για να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Κυπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

    Ο δημοσιογράφος του CNN, Riz Han ρώτησε μάλιστα τον Ντενκτάς γιατί δεν αποδέχεται την Ελληνική πρόταση για να μετάσχουν οι τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις ένταξηςς της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε προκλητικα ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και μετά να ζητηθεί η ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαική Ενωση.

    Σήμερα στη πρωινή ζώνη του CNN θα δώσει συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών κ.Πάγκαλος ο οποίος δύο ώρες αργότερα θα πάρει μέρος σε άλλη εκπομπή του CNN με θέμα τα ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα και το σχετικό τηλεοπτικό γύρισμα θα γίνει μέσα στο βρετανικό μουσείο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 13:17:00

    [01] Δαμανάκη

    Διχάζει ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό η υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το Δήμο της Αθήνας.

    Παρά το έμμεσο χρίσμα που της έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης η νομαρχιακή της Α'Αθήνας τάχθηκε κατά της υποψηφιότητας Δαμανάκη.

    Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ οι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ προωθούν την υποψηφιότητα του Μανώλη Γκλέζου η οποία θεωρούν ότι εκφράζει την παραδοσιακή συμμαχία ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς όπως την είχε οικοδομήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Χθες, ο Δημήτρης Μπέης, προανήγγειλλε μέσω του Αntenna, ότι θα ζητήσει και ο ίδιος το χρίσμα, ενώ κατά της υποψηφιότητας Δαμανάκη, τάχθηκαν και οι κύριοι Πεπονής και Παντελής Οικονόμου.

    Απο την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνεντευξή του στο περιοδικό STATUS αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί ενός νέου πολιτικού σχηματισμού ενώ τάσσεται υπέρ της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ για κοινό υποψήφιο.

    [02] Σημίτης

    Συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ την Κυριακή θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΔΕΕ στο Παρίσι, και στο περιθώριο της συνάντησης δεν αποκλείεται συνάντηση με τον Μεσούτ Γιλμάζ.

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Σύσκεψη πραγματοποιούν σήμερα στο Παρίσι οι ειδικοί απεσταλμένοι για το Κυπριακό των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, της Βρετανίας σερ Ντέιβιντ Χάνι, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κέστερ Χίσλιπ και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβες.

    Την πληροφορία επιβεβαίωσαν επίσημες πηγές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο. Οι ίδιες πηγές διευκρίνησαν ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά το δείπνο εργασίας που έχει προγραμματισθεί να παραθέσει αύριο βράδυ στο Λονδίνο ο βρετανός ειδικός απεσταλμένος Ντέιβιντ Χάνι στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο κ. Κασουλίδης πήγε σήμερα στο Λονδίνο και θα διαβιβάσει στο σερ Ντέιβιντ τη δυσφορία της Κυπριακής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του περί τουρκοκυπριακής λεγόμενης ιθαγένειας των εποίκων.

    [04] Καραμανλής

    ΣΕ ομιλία τοτυ στο συνεδριο του ελληνοαμρικανικου επιμελητηρίου, ο προεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής χαρακτηρισε ψευδή τον προυπολογισμό και προσθεσε οτι ο κύριος Σημίτης με τα οσα ειπε χθες για την ενταξή μας στην ΟΝΕ παραδέχθηκε οτι απέτυχε ουσιαστικά η οικονομικη πολιτική.

    Προσθεσε οτι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στις διαρθρωτικε αλλαγές γιατί ειναι δεσμια της κομματικής της νομενκλατούρας,υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη διαφάνεια γιατί εδω και τρία χρονια δεν προωθησε τις προργραμματικές συμφωνίες και ενα μηνα πριν παο τη λήξη της προθεσμίας προσπαθεί να τις προχωρήσει.

    Η ΝΔ τηρησε υπευθυνη στάση στη διάρκεια της νομισματικής κρισης ενω κάθε κομμα της αντιπολιτευσης θα μπορούσε να κάνει φθηνή εκμεταλλευση του θεματος,ορθως η κυβέρνηση θα αλλάξει την παρακράτηση του φορου αλλά η μεχρι τωρα στάση της δειχνεοι αναξιοπιστίακ αι προχειροτητα.

    Μιλησε για ευρυτατες αποκρατικοποιήσεις εκτός απο τα φυσικά μονοπωλια αναφερομενος στην Ολυμπιακή ειπε οτι πρπει να αποκρατικοποιηθούν οι θυγατρικές της και η εταιρεία να αναζητήσει στρατηγικό σύμμαχο στο εξωτερικό διότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, θα κλεισει από μόνη της.

    Ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων πρέπει να κλείσει αμέσως και αν πουληθούν όσες προβληματικές βρισκονται υπο την εποτπεία του και όσες δεν μπορούν να πουληθούν να κλεισουν.

    Πρεπει να υπαρξουν ελαστικές αγορές εργασίας να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα κέρδη των επιχειρήσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς να καλύπτουν τον πληθωρισμό.

    Κατέληξε λεγοντας οτι ο Σημίτης δεν μπορεί και πως μόνο η ΝΔ μπορεί και έκανε αυτοκριτική για την τριετία 90-93 λέγοντας ότι είχε το σωστό πρόγραμμα αλλά έγιναν λάθη κακές επιλογές και καθυστερήσεις ενώ οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες.

    Είπε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει εκ΄ νέου εσωστρέφεια στη ΝΔ, ότι έχει διδαχθεί το κόμμα απο τα λάθη του, πως τα στελέχη δουλεύουν από σήμερα για να εφαμρώσουν το πρόγραμμα και πως οι συνθήκες για την εφαρμογή του είναι περισσότερο ώριμες σήμερα.

    [05] Πάγκαλος-BBC

    Συνέντευξη στο νέο δορυφορικό πρόγραμμα της Τηλεόρασης του BBC και στην εκπομπή επικαίρων θεμάτων ''EUROPE DIRECT''παραχώρησε,χθες το βράδυ,ο υπουργός Εξωτερικών,Θόδωρος Πάγκαλος.

    Η συζήτηση με το δημοσιογράφο του βρετανικού καναλιού,Ντικ Γκάουινγκ, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης,με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών,κ.Κουκ,στην Ουγγαρία.

    Ο κ. Πάγκαλος,που ρωτήθηκε άν θα υπάρξουν,κατά τη γνώμη του, εμπόδια στη διαδικασία της διεύρυνσης,απάντησε ότι ουδείς επιθυμεί να εμποδίσει τη διαδικασία,αλλά ενδέχεται,όπως είπε,να προκύψουν δυσκολίες,από τις οποίες η κυριότερη θα είναι το οικονομικό κόστος, που συνδεέται με την ένταξη των νέων χωρών.

    Σε πρόσθετη ερώτηση του παρουσιαστή του BBC,αν η Ελλάδα ανησυχεί,μήπως η διεύρυνση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών ωφελών από τα κοινοτικά ταμεία,ο υπουργός εξωτερικών παρατήρησε ότι αυτό που προέχει στην ΕΕ είναι η ισότητα μεταξύ των χωρών-μελών και πως η Ελλάδα ωφελείται,όπως και άλλες χώρες,από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

    ''Η περίπτωση της Τουρκίας'',επεσήμανε ο κ.Πάγκαλος,''είναι πιό περίπλοκη και η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι,όταν αυτή εντάχθηκε, είχε οικονομία αγοράς,ενώ οι υποψήφιες γιά ένταξη ανατολικές χώρες δεν έχουν ανάλογο υπόβαθρο''.

    Πρόσθεσε δε πως,γιά την Ελλάδα,είναι επιθυμητή η διεύρυνση της ΕΕ,γιατί αυτό θα συνεπάγεται σε σημαντικές δυνατότητες γιά την ανάπτυξη του εμπορίου και των επικοινωνιών.

    Ερωτηθείς γιά τη δυνατότητα άσκησης βέτο από την Ελλάδα και αν θα το ασκούσε γιά την Ουγγαρία,λόγω του προβλήματος της ένταξης της Κύπρου,ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε ότι υπάρχει ήδη απόφαση γιά την Κύπρο ν'αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε συγκεκριμένη ημερομηνία και πως η Κύπρος είναι σχεδόν ήδη μέλος και ότι θα μπορούσε άμεσα να λάβει μεέρος στην ΟΝΕ,καθώς έχει θαυμάσιες οικονομικές επιδόσεις.

    ''Οταν θα ληφθεί η απόφαση γιά τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης'', κατέληξε ο κ.Πάγκαλος,''αυτή θα πρέπει να αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες και- ανεξαρτήτως του αν υπάρξουν δύο ταχύτητες ένταξης-η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθούν θετικά πολιτικά μηνύματα στις άλλες δύο γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία,δηλαδή ότι θα ενταχθούν και αυτές.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 13:16:01

    [06] Βουλευτές-Ποδόσφαιρο

    123 βουλευτές ολων των κομμάτων πλην ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παραμένουν απαθείς μπροστά σ'αυτά τα θλιβερά φαινόμενα και ζητούν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων και να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα εκφυλιστικά φιανόμενα και να εξυγιανθεί ο χώρος.

    Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι οι Αλέξανδρος Ακριβάκης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Κίμων Κουλούρης, Τσούρας, Μανίκας, Δημοσχάκης Σωτηρόπουλος, Χωματάς, Κεφαλογιάννης

    Ευρεια συσκεψη σε μιση στο Ολυμπιακο Σταδιο για την κατασταση που επικρατει στο ποδοσφαιρο και τη βια στα γηπεδα.

    Τη συσκεψη εχει συγκαλεσει ο υφυπουργος Αθλητισμου Ανδρεας Φουρας και θα συμετασχουν οι προεδροι των 18 ΠΑΕ και ολοι οι εμπλεκομενοι φορεις στην διεξαγωγη του πρωταθληματος.

    [07] Κινητοποιήσεις

    Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων ενάντια στην οικονομική πολιτική πήραν σήμερα από τους μικρομεσαίους οι συνταξιούχοι, με συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εθνικης Οικονομίας, όπου αντιπροσωπία τους συναντήθηκε με τον Γιάννο Παπαντωνίου.

    Νέες κινητοποιήσεις εξάλλου αποφασίζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ενώ αύριο αποφασίζει και η ΓΣΕΕ.

    [08] Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

    Ηρεμία σήμερα στην κοινότητα Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, όμως το χωριό είναι περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όπως καταγγέλει ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Μήτσιου, καθώς οι κάτοικοι αντιτίθενται στη λειτουργία εργοστασίου χρυσού.

    Από χθες πάντως είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλία της εκκλησίας για εκτόνωση της κατάστασης, σήμερα ωστόσο αναμένεται να οδηγηθεί στο αυτόφωρο, ένας αγρότης, επειδή βρέθηκε στο αυτοκινητό του ένα τσεκούρι.

    Στη Βουλή ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης αποδοκίμασε την ενεργοποίηση από τον Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής τη χουντικής διάταξης για απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 5 ατόμων.

    [09] Χωματερές

    Σε νέο αδιέξοδο το θέμα των νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμάτων στην Αττική.

    Ο εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζήτησε την ακυρωση των αποφασεων του Υπουργειου Περιβαλλοντος για την δημιουργια χωματερων σε Αυλωνα, Γραμματικο και Κερατεα με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις τρεις περιοχές.

    [10] Σεισμοί

    5,2 ρίχτερ και 5,3 ήταν οι δύο νέες σεισμικές δονήσεις, τέσσερις και μισή και έξι και μισή το πρωί, νότια της Ζακύνθου με το ίδιο επίκεντρο με το σεισμό των 6,6 ρίχτερ.

    [11] Α.Ωνάση

    Σκληρή κόντρα και ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ.

    Ο προεδρος του Ιδρύματος κ. Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε το Ρουσέλ "ανήθικο πατέρα" ενώ αποκάλυψε ότι υποχρέωσε την Αθηνά, σε ηλικία 8 ετών να υπογράψει διαθήκη που ο ίδιος συνέταξε.

    Ανταπαντώντας ο Ρουσέλ,με συνέντευξή του χθες βραδι στην τηλεόραση του Αntenna, κατηγόρησε το Ιδρυμα Ωνάση οτι βρισκεται πισω απο την υποθεση απαγωγής της 11χρονης Αθηνάς και αφησε ανοιχτό το ενδεχομενο να απαγγελθούν κατηγορίες απο την ελβετική δικαιοσύνη εναντίον του προεδρου του Ιδρύματος.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 13:16:47

    [12] Γκλιγκόρωφ

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ή άμεση αφορμή κινδύνου της ΠΓΔΜ από την Ελλάδα, παρόλο που η διένεξη για το όνομα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, αφού μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, τα σύνορα είναι ανοικτά και η Ελλάδα έγινε ο τρίτος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΠΕΤΑ.

    Ο Γκλιγκόροφ ανέφερε ακόμη ότι πέρασε ο καιρός της αμφισβήτησης της ύπαρξης της ΠΓΔΜ και οι διενέξεις για το όνομα και τη γλώσσα του κράτους έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.

    Εχω την εντύπωση, είπε ο Γκλιγκόροφ, ότι η Ελλάδα έχει αντιληφθεί πως η ύπαρξη της ΠΓΔΜ είναι σημαντική και για την ίδια διότι η ΠΓΔΜ αποτελεί μια συγκεκριμένη οντότητα στα Βαλκάνια και αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα.

    Ο Γκλιγκόροφ ανέφερε ακόμη ότι το ένα εκατομμύριο περίπου βίζες, που έλαβαν οι πολίτες της χώρας του μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, για ταξείδια στην Ελλάδα, είναι κάτι που άλλαξε την ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Γκλιγκόροφ αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας τις οποίες χαρακτήρισε πολύ καλές και σε ανοδική πορεία, υπογραμμίζοντας ότι η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ. Παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τον καθορισμό των συνόρων και τις σχέσεις των δύο εκκλησιών, τα οποία συζήτησε στην Κρήτη με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Για τα σύνορα συμφωνήθηκε όπως η κοινή επιτροπή που ασχολείται με τον καθορισμό των συνόρων συνεχίσει το έργο της με βάση τους χάρτες που συνέταξε το γεωγραφικό ινστιτούτο του στρατού πριν από 50 χρόνια οι οποίοι παραμένουν ακόμη σε ισχύ.

    Ο Γκλιγκόροφ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Μιλόσεβιτς το 1995 στο Βελιγράδι που αφορούσε την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο Γκλιγκόροφ ανέφερε πως ρώτησε τότε τον Μιλόσεβιτς με πιό όνομα θα αναγνωρίσει η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας τη χώρα του και έλαβε την παρακάτω απάντηση: ``Μα είναι γνωστό με ποιό όνομα. Δεν μπορούμε να επινοήσουμε τώρα ένα όνομα για το κράτος με το οποίο ζήσαμε 70 χρονια. Ο σερβικός λαός γνωρίζει ότι είστε διαφορετικός λαός και ότι έχετε διαφορετική γλώσσα αν και έχουμε ομοιότητες``.

    Ο Γκλιγκόροφ υπογράμμισε ακόμη ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου επηρεάζει τόσο τη χώρα του όσο και την κατάσταση στην περιοχή ευρύτερα και τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή θα εξομαλυνθεί, όταν θα εξομαλυνθεί και η κατάσταση γενικά στα Βαλκάνια και όταν το Βελιγράδι αρχίσει τις συνομιλίες για την επίλυση αυτού του προβλήματος ως εσωτερικό πρόβλημα της Σερβίας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Οσον αφορά τα προβλήματα με τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ, αυτά τα απέδωσε στους ριζοσπαστικούς κύκλους και ιδιαίτερα σε εκείνους τους Αλβανούς που ήρθαν ως έποικοι στην ΠΓΔΜ από το Κόσσοβο και την Αλβανία. Αυτοί επιθυμούν τη μεγάλη Αλβανία και ονειρεύονται ότι κάποτε θα ζουν σ' ένα κράτος, είπε ο Γκλιγκόροφ και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη νέα αλβανική ηγεσία στα Τίρανα θα υπάρξει και διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα αυτά.

    [13] Τουρκία-Ε.Ε

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ υποστήριξε ότι η διάσκεψη για την διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης που προγραμματίζεται μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του, τον Ιανουάριο, πρέπει να περιλαμβάνει και την Τουρκία.

    "Θα πρέπει να είναι μία διάσκεψη ουσίας", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στην διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη και συνέχισε:

    "Αν θέλουμε σοβαρά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών στη Δυτική Ευρώπη, για παράδειγμα, θα είναι πολύ πιο χρήσιμο να το πράξουμε με την Τουρκία παρούσα, παρά απούσα".

    Ο Κουκ δήλωσε ακόμα ότι από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ η Γερμανία απέσυρε τις αντιρρήσεις της για την συμμετοχή της Τουρκίας στην διάσκεψη, που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο, και μόνον η Ελλάδα αντιτίθεται στην ιδέα.

    "Η Γερμανία είχε επί μακρόν εκφράσει επιφυλάξεις, αλλά τώρα φαίνεται να δέχεται την ιδέα της εκεί παρουσίας της Τουρκίας... απομένει να πεισθεί η Ελλάδα, αλλά οι άλλες χώρες συμμερίζονται την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να μετάσχει στην διάσκεψη", κατέληξε.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 13:17:12

    [14] Ιράκ-ΟΗΕ

    Μια ενδεχόμενη διεύρυνση την Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ (UNSCOM) θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί απο την συμφωνία "πετρέλαιο για τρόφιμα", δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Τάρεκ Αζίζ.

    "Το Ιράκ δεν έχει αντίρρηση αν η UNSCOM χρησιμοποιήσει τα έσοδα απο την συμφωνία 'πετρέλαιο για τρόφιμα' για να πληρώσει τους ειδικούς", δήλωσε ο Αζίζ σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΑ.

    "Το Ιράκ υπογραμμίζει έτσι την επιθυμία του τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμμετάσχουν με ισορροπημένο τρόπο στις δραστηριότητες της UNSCOM", προσθέτει ο Αζίζ σε μηνυμά του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Ο Αζίζ δεν διευκρίνησε αν το Ιράκ θέλει να αυξηθεί το ανώτατο όριο των εξαγωγών του πετρελαίου του για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία ποσά για την διεύρυνση της UNSCOM.

    Το Ιράκ εκτιμά οτι η UNSCOM με την σημερινή της σύνθεση κυριαρχείται απο τις ΗΠΑ και θέλει μια μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτήν των άλλων μονίμων μελων του Συμβουλίου Ασφαλείας, κυρίως της Ρωσίας και της Γαλλίας.

    [15] Τόκυο-Citybank

    Η περιφερειακή τράπεζα Τόκιο Σίτι Μπανκ Ελ Τι Ντι, που ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τόκιο κήρυξε πτώχευση. Ηταν η τέταρτη κατάρρευση μέλους της ιαπωνικής χρηματαγοράς σε διάστημα ενός μήνα. Ο ιαπωνας υπουργός οικονομικών, Χιρόσι Μιτσουζούκα διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για να σταθεροποιηθεί η αγορά, αλλά οι χρηματιστές αντιμετωπίζουν με έντονη ανησυχία τους κλυδωνισμούς που υφίσταται η αγορά χρήματος στη νοτιοανατολική Ασία. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσαν και οι ηγέτες των κρατών του Ειρηνικού στη συνάντηση κορυφής στο Βανκούβερ του Καναδά, αν και παραδέχθηκαν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. Στο Τόκιο, πελάτες του χρηματιστηριακού οργανισμού Γιαμαϊτσι που γονάτισε τη Δευτέρα έκαναν ουρές έξω από τα κεντρικά γραφεία περιμένοντας εξηγήσεις για το τί θα κάνουν με τις μετοχές τους. Η αναταραχή στο ιαπωνικό χρηματιστήριο έχει βεβαίως επιπτώσεις και στα χρηματιστήρια των γειτονικών κρατών, γεγονός που είχε ως συνέπεια πολλά άτομα να καταστραφούν οικονομικά. Μάλιστα η απόγνωση δύο επιχειρηματιών στο Χονγκ Κονγκ για τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν στο τοπικό χρηματιστηριο τους οδήγησε στην αυτοκτονία.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 13:16:16

    [16] Μπόινγκ-Ασφάλεια

    Ελέγχους για τον εντοπισμό και την επισκευή πιθανών πηγών ανάφλεξης μέσα ή κοντά στις κεντρικές δεξαμενές καυσίμων των αεροπλάνων Μπόϊνγκ 747 θ'αρχίσουν να κάνουν όλες οι αεροπορικές εταιρίες,ύστερα από σχετική οδηγία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η οδηγία εκδόθηκε ύστερα από την έρευνα που έγινε για να εξακριβωθούν τα αίτια της έκρηξης στην πτήση 800 της TWA πάνω από το Λονγκ Αϊλαντ πέρυσι τον Ιούλιο και στοίχισε τη ζωή 230 ανθρώπων.

    Στην ανακοίνωσή της η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας χαρακτηρίζει τα μέτρα ως προληπτικά για να αποκλειστεί ο κίνδυνος βραχυκυκλωμάτων στο εσωτερικό ή κοντά στις κεντρικές δεξαμενές καυσίμων των τζάμπο της Μπόϊνγκ.

    Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν το αργότερο μέσα σε ένα διάστημα 12 μηνών και συγκεκριμμένα αφορούν τα πιό παλιά μοντέλα των Μπόινγκ 747, δηλαδή τις σειρές 100, 200 και 300.

    Σε δεύτερη οδηγία ζητείται ο άμεσος έλεγχος των ηλεκτρικών καλωδίων των αντλιών που αδειάζουν τις δεξαμενές στα πιό παλιά μοντέλα των Μπόινγκ 747 για να εντοπιστούν πιθανές φθορές των υλικών μόνωσης των ηλεκτρικών συνδέσμων και να γίνει αντικατάσταση τους μέσα σε 90 ημέρες.

    [17] ΗΠΑ-κακοκαιρία

    Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος χθές στην Καλιφόρνια, όπου δύο 14-χρονα κορίτσια πνίγηκαν σε ποτάμι του Λός Αντζελες που υπερχείλισε. Ενα τρίτο κορίτσι εξακολουθεί να αγνοείται.

    Στη Νότια Καλιφόρνια οι δυνατές βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις χωμάτων και βράχων που έφραξαν εναν αυτοκινητόδρομο, κοντά στο Μαλιμπού.Οι καιρικές συνθήκες ευθύνονται για καραμπόλα 54 αυτοκινήτων κοντά στο Σαν Χοζέ.Δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, πάντως 11 άνθρωποι διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    Η κακοκαιρία προκάλεσε χθές και μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροπορικά δρομολόγια. Η χθεσινή ημέρα ήταν μια απο τις πιό βεβαρυμένες για τις αεροπορικές εταιρίες, καθως εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες μετακινήθηκαν για την παραδοσιακή αμερικανική οικογενειακή γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving).

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 13:15:42

    [18] Αντικειμενικές Αξίες

    Αυξημένο φόρο εώς και 400% θα κληθούν να καταβάλουν όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα μετά την 1η Ιανουαρίου, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα είναι κάτα μέσο όρο από 20 εώς και 40%.

    Ειναι ενδεικτικό ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Ηρώδου Αττικού και τη Βουλιαγμένη το τετραγωνικό φθάνει τις 920.000.

    Πάνω όμως και τα ενοίκια καθώς θα υπολογίζονται με συντελεστή 6,5%.

    [19] Παπαντωνίου

    Δίκαιη αντιμετώπιση των φορολογικών βαρών χαρακτήρισε την παρακράτηση, έτσι όπως σχεδιάστηκε, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Συμπληρωσε μάλιστα οτι η κυβερνηση δεν θα δεχθει να συμπιεστουν οι ασθενεστερες οικονομικα ταξεις.

    Εντονη είναι ωστόσο, η αντίδραση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία οι απώλειες κάθε μήνα είναι της τάξεως των 40 χιλιάδων δραχμών.

    Οι αντιδράσεις πάντως, πληθαίνουν και σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης.

    Επικρατέστερο σενάριο αναφέρει αύξηση του αφορολογήτου για κάθε παιδί από 20 σε 30 χιλιάδες

    δραχμές και τη διατήρηση της έκπτωσης του 5% στην πληρωμή του φόρου.

    [20] Ξέπλυμα χρήματος από τράπεζες

    Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατήγγειλαν στη Βουλή εκπρόσωποι πέντε τραπεζών. Εικοσι επτά φάκελλοι με ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές θα κατατεθούν ως την Παρασκευή, προκειμένου να εξεταστούν από την Επιτροπή Ελέγχου του Κοινοβουλιου.

    Εικοσι-επτά φάκελοι με τραπεζικές συναλλαγές, που οι ιδιες οι τραπεζες υποπτευονται οτι σχετιζονται με ξεπλυμα βρωμικου χρηματος θα διαβιβαστουν εως την Παρασκευη στη Βουλη και θα εξετασθουν απο την Επιτροπη Ελεγχου του Κοινοβουλιου.

    Οι περισσοτερες απο τις υποθεσεις έχουν σταλεί και στον εισαγγελέα.

    Ο Γιαννης Καψης, προεδρος της επιτροπης Θεσμων και Διαφανειας της Βουλης, ζητησε με δηλωσεις τους στον ΑΝΤ1, να αιρεται το τραπεζικο απορρητο στις περιπτωσεις που διερευνωνται για ξεπλυμα βρωμικου χρηματος.

    Θα μπορουσα να αποδεχθω την αρση του τραπεζικου απρρητου σε τετοιες περιπτωσεις δηλωνει στον ΑΝΤ1 ο Γενικος Διευθυντης της Εμπορικης Τραπεζας Γεωργιος Μιχελης.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 13:16:31

    [21] Αποβολή

    Οι γυναίκες που εργάζονται σε καθαριστήρια είναι πιό πιθανόν να αποβάλουν και αιτία είναι ο διαλύτης που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα, αναφέρουν ιατρικές πηγές.

    Ερευνητές της "Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου" υποστηρίζουν ότι οι έγκυες που εργάζονταν σε στεγνοκαθαριστήρια όπου χρησιμοποιείται το υπερχλωροαιθυλένιο, εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά αποβολών, γύρω στο 20%, σχεδόν το διπλάσιο από τις υπόλοιπες εργαζόμενες.

    Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι εγκυμονούσες που εργάζονταν σε μηχανήματα στα οποία χρησιμοποιείται υπερχλωροαιθυλένιο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν το μωρό τους από τις άλλες. "Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αποβολής μπορεί να αυξηθεί αν υπάρχει έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπερχλωροαιθυλενίου", αναφέρει ο δόκτωρ Πατ Ντόιλ.

    [22] Ασθμα

    Γονίδιο που η δυσλειτουργία του μπορεί να ευθύνεται για τις κρίσεις άσθματος, ανακάλυψε ο έλληνας γιατρός Νικόλαος Νικολαίδης και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής της φαρμακοβιομηχανίας "Μαγκέινιν" στο Πλίμουθ της Πενσιλβάνια.

    Σε μελέτη που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, οι ερευνητές περιγράφουν πώς κατάφεραν να απομονώσουν, σε ένα ποντίκι, ένα γονίδιο που ευθύνεται για την υπερευαισθησία των βρόγχων, που θεωρείται ως μια από τις αιτίες του άσθματος.

    Η δυσλειτουργία του γονιδίου αυτού αλλάζει την ποσότητα μιας ουσίας, της ιντερλευκίνης-9, που καθορίζει επίσης την ευαίσθησία των βρόγχων στις αλλεργίες. Το γονίδιο αυτό, το οποίο υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνδυασμό με την ουσία είναι πολύ πιθανό

    να προκαλεί τις κρίσεις άσθματος.

    Βέβαια, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την ασθένεια αυτή που πλήττει πολλά έκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και στις πιό σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 11:13:54
    Ασθενείς βροχές στη δυτική Ελλάδα και νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα, σήμερα.

    Στην Αττική τοπικές νεφώσεις και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 17 βαθμούς.

    Ιδιες καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ως 15 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Thursday, 27-Nov-97 11:14:08
    Αύριο, εκτός από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικου και Βορειου Αιγαίου, που ο καιρός παραμένει καλός, στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές, κυρίως στα Δυτικά και Νότια και πιθανόν λίγες καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες περιοχές.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφώρ και στα Ανατολικά βορειοανατολικοι μέτριοι, δηλαδή γύρω στα 4 με 5 και η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα φθάσει στους 15 βαθμούς στα Βορεια και στους 19 με 20 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Το Σάββατο στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε και πάλι τοπικές βροχές, μικρής όμως διάρκειας, που μάλιστα σταδιακά θα σταματήσουν, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή στα Δυτικά και Βόρεια, από το πρωί ο καιρός θα είναι καλός αλλά προς το βράδυ θα συννεφιάσει και πάλι στα Δυτικά.

    Οι άνεμοι παντού βορειοανατολικοί 3 με 5 και το πρωί στο Αιγαίο 6 μποφώρ και η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα πλησιάσει στους 15 βαθμούς στα Βορεια και στην υπόλοιπη χώρα στους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 27 November 1997 - 14:20:07 UTC