Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συμβιβαστική λύση για τα στρατηγεία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σημίτης-Γαλλία
  • [02] Εβερτ
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Γκάλοπ
  • [04] Δημοτικές
  • [05] Σκανδαλίδης
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Βία στα γήπεδα
  • [07] Αστυνομικοί
  • [08] Δίκη-Ναζί
  • [09] Εργάτης-Ατύχημα
  • [10] Βρέφος
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Τουρκιά-Πρόταση μομφής
  • [12] Αλβανία-Πλαστά χαρτονομίσματα
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Γερμανία-Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση
  • [14] Ιράκ-Κοέν
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Αυστραλία-Πυρκαγιές
  • [16] ΗΠΑ-Μαθητής
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Συντάξεις
  • [18] Επιτόκια
  • [19] Τέλη κυκλοφορίας
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [20] Καρκίνος
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συμβιβαστική λύση για τα στρατηγεία

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 11:27:44
    Συμβιβαστική λύση σχετικά με τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο βρέθηκε αργά χθες βράδι στις Βρυξέλλες σε επίπεδο στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας , ενω σήμερα η σύνοδος των Υπουργών Αμυνας θα επικυρώσει την απόφαση.

    Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής,στρατηγός Νάουμαν, δήλωσε ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι συμφώνησαν να μοιραστούν τα επιτελεία της διοίκησης στην Λάρισα και την Σμύρνη, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη χρήση του εναέριου χώρου του Αιγαίου.

    Η συμφωνία προβλέπει πάντως, ότι η νεα δομη του ΝΑΤΟ θα εχει στη Μεσόγειο ενα στρατηγείο στη Νάπολη και 4 υποστρατηγεία στη Ισπανια, την Ιταλια, τη λαρισα και τη Σμύρνη. Επίσης, σε περίπτωση ασκήσεων , η περιοχή όπυ θα διεξάγονται θα καθορίζεται απο το ΝΑΤΟ και το στρατηγείο της Νάπολης.

    Ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε,τις λύσεις που συμφωνήθηκαν ευνοϊκές για τη χώρα μας, ενώ από Ελληνικής πλευράς διευκρινίστηκε ότι προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας ,σχετικά με τον αεροπορικό έλεγχο του Αιγαίου.

    Στην Αθήνα, μετά από την εξέλιξη αυτή με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Αμυνας Νίκου Κουρή, ο οποίοςέχει εκφράσει ήδη την διαφωνία του με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι την παρουσίαση θα κάνουν οι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και Αναστασιος Πεπονής, ενώ στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Γεράσιμος Αρσένης.

    Εν΄ τω μεταξύ σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο, ο στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί προγραμματίζει να επισκεφθεί την Αθήνα για να παραστεί στη συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων της ΔΕΕ.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ με ερώτηση του στη Βουλή ζήτησε διευκρινίσεις για εμπιστευτικό έγγραφο που διερευσε και αφορά στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 13:45:28

    [01] Σημίτης-Γαλλία

    Στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Δυτικο-ευρωπαίκής Ενωσης στο Παρίσι, θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Χθες ο γάλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ασκησε πιέσεις στον Ελληνα πρωθυπουργού για τη συμμετοχή της Αγκυρας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη,επικαλούμενος τον κίνδυνο ανόδου της επιρροής των Ισλαμιστών στην Τουρκία.

    Υποσχέθηκε,πάντως τη στήριξη της Ελληνικής Υποψηφιότητας για μια θέση στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Εν τω μεταξύ συμφωνα με τον τουρκικό τύπο,ο στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί προγραμματίζει να επισκεφθεί την Αθήνα για να παραστεί στη συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων της ΔΕΕ. Θα πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία επίσκεψη αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στην Αθήνα.-

    [02] Εβερτ

    Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσε χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ με αφορμή επτασέλιδο ανυπόγραφο κείμενο με τίτλο "Νέα Δομή Διοικήσεως", που αναφέρεται στο ΝΑΤΟ και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

    Ο πρώην πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας, αφού επισημαίνει ότι στη σελίδα 5 του κειμένου αυτού αναφέρεται ότι το 1979 η Αθήνα αποδέχθηκε τον περιορισμό του εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 στα 6 μίλια, ρωτά τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Πάγκαλο, σε ποιές ενέργειες θα προβούν αφ΄ενός μεν για να διαψεύσουν το κείμενο, αφετέρου δε για να αναζητήσουν τον συντάκτη του.

    [03] ΠΑΣΟΚ-Γκάλοπ

    Ειδικες δημοσκοπήσεις σε 15 δημους και νομους της χωρας, διεξαγονται για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ , προκειμένου οι επικεφαλης της επιτροπής εκλογικου αγωνα του κόμματος να βολιδοσκοπησουν εν όψει των δημοτικών εκλογών τις προθεσεις των τοπικων κοινωνιών τόσο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα όσο και τους πολιτικους συνδυσμούς.

    Εν τω μεταξυ, εκκρεμμει η συναντηση της Μαριας Δαμανακη με τον Κωστα Καραμανλή, με την οποία θα ολοκληρωθούν και οι επαφες του,κορυφαίαου στελέχους του Συνασπισμού.

    [04] Δημοτικές

    Ποσοστό 49,3% συγκεντρώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην προτίμηση των ψηφοφόρων της Α Αθηνών για το δήμο της Αθήνας, έναντι 16,8% της Μαρίας Δαμανάκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας V-PRC, που δημοσιεύει σήμερα η Εξουσία.

    [05] Σκανδαλίδης

    Σαφείς αιχμές με πολλούς αποδέκτες απο το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ,Κώστα Σκανδαλίδη,ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του στη Ρόδο.

    Ο κ. Σκανδαλίδης αναρωτήθηκε αν πράγματι τα μεγάλα κόμματα έχουν φθαρεί και χρειάζονται νέοι πολιτικοί σχηματισμοί και πρόσθεσε πως λιγο τον ενδιαφέρει εάν το ΠΑΣΟΚ προχωρήσει ενωμένο ή διασπασμένο.Τον ενδιαφέρει,όμως η υπέρβαση και η ανατροπή των εξουσιαστικών δομών.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 13:44:26

    [06] Βία στα γήπεδα

    Το ερωτημα για τα αιτια της βιας στα γηπεδα ερχεται και παλι στο προσκηνιο μετα τις χθεσινες βαρβαροτητες στο Ντερμπι Ολυμπιακου- Παναθηναικου.

    Οι 32 νεαροί που συνελήφθησαν στα επεισοδια οδηγουνται σημερα στον Εισαγγελεα,ενω σοβαρες ζημιες υπεστη για αλλη μια φορα το Ολυμπιακο Σταδιο.

    Η Πανελληνια Ενωση Αστυνομικών Υπαλληλων σε ενδειξη διαμαρτυριας για τα επεισοδια στα γηπεδα εξετάζει το ενδεχόμενο να απέχει από τη φύλαξη των γηπέδων στους αυριανους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

    [07] Αστυνομικοί

    Νέες κινητοποιήσεις αστυνομικών σήμερα με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα . Το πρωί η Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής και το διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας , πραγματοποίησαν ενστολη σιωπηρη διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων των αξιωματικών μπροστά από τις Γενικές Γραμματείες της Περιφέρειας.

    [08] Δίκη-Ναζί

    Αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο, η διεθνής διάσκεψη για τις καταθέσεις της κεντρικής τράπεζας τις Γερμανίας σε ελβετικές και άλλες τράπεζες και σαράντα μία χώρες, διεκδικούν τον χρυσό των ναζί.

    Η Ελλάδα, διεκδικεί το κατοχικό δάνειο ύψους 135 εκατομμυρίων δολλαρίων.

    [09] Εργάτης-Ατύχημα

    Αγιο ειχε ο εργάτης Γιάννης Μυλωνάς 61ος ετών που καταπλακώθηκε το πρωί σε παλιά οικία ... επι της οδού Λάσκου στο Πασαλιμάνι του Πειραιά.

    Μετά την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής με 30 άνδρες και 10 οχήματα ο ηλικιωμένος εργάτης απεγκλωβίστηκε απο τα χαλάσματα και μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευεται εκτός κινδύνου.

    Στο σπίτι γίνονταν εργασίες αναπαλαίωσης.

    [10] Βρέφος

    Τραγικό θάνατο από αναθυμιάσεις βρήκε χθες βράδυ 18μηνο αγοράκι, όταν ξέσπασε φωτιά σε λυόμενο σεισμοπαθών στο Αίγιο.

    Η μητέρα του βρέφους απουσίαζε την ώρα της φωτιάς και τα αδελφάκια του έπαιζαν έξω από το λυόμενο.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 13:45:14

    [11] Τουρκιά-Πρόταση μομφής

    Το τουρκικό κοινοβούλιο πρόκειται να αποφασίσει σήμερα αν θα συζητήσει πρόταση μομφής που έχει υποβάλει η αντιπολίτευση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ.

    Την πρόταση μομφής έχει καταθέσει το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Ορθού Δρόμου εναντίον του υπουργού Δημοσίων Εργων,Γιασάρ Τοπσού,που κατηγορείται για διαφθορά ,αναφορικά με την κατασκευή οδικής αρτηρίας κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα.

    Η ψηφοφορία, με την οποία θα αποφασιστεί αν θα περιληφθεί η πρόταση μομφής στην ημερήσια διάταξη της Βουλής, θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 [ώρα Ελλάδος].Αν η κυβέρνηση χάσει την σημερινή ψηφοφορία θα πρέπει είτε ο υπουργός Δημοσίων Εργων να παραιτηθεί είτε σε μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του.

    Με βάση την τουρκική κοινοβουλευτική παράδοση η κυβέρνηση παραιτείται αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής εναντίον υπουργού.

    Το κοινοβούλιο είχε καταψηφίσει πάντως ανάλογη πρόταση μομφής κατά του Τοπσού που είχαν υποβάλει οι ισλαμιστές του κόμματος της Ευημερίας πριν ένα μήνα.

    [12] Αλβανία-Πλαστά χαρτονομίσματα

    Πλαστά ελληνικά χαρτονομίσματα κυκλοφόρησαν στο Μπεράτι της Αλβανίας και η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών,μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Σύμφωνα με το ΑΤΑ στις 30 Νοεμβρίου δύο αλβανοί από το Ελμπασάν πούλησαν σε κάτοικο της πόλης Μπεράτι 500.000

    δραχμές σε τιμή πολύ μικρότερη από την ισχύουσα ισοτιμία.

    "Ο αλβανός Α.Κ αντιλήφθηκε ότι τα ελληνικά χαρτονομίσματα ήταν πλαστά μόλις απομακρύνθηκαν οι δύο επιτήδειοι" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Πλαστά χαρτονομίσματα είχαν κυκλοφορήσει και κατά το παρελθόν στο Μπεράτι. "Θύματα" των συναλλαγών αυτών πέφτουν συνήθως νεαροί αλβανοί που δέν έχουν την απαιτούμενη πείρα και γνώση,ανέφερε το ΑΤΑ.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 13:45:41

    [13] Γερμανία-Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ υπεραμύνθηκε της ΔυτικοΕυρωπαικής Ενωσης [ΔΕΕ] απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι έχει περιπέσει σε "λήθαργο".

    Μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση της ΔΕΕ στο Παρίσι ο Κίνκελ τόνισε ότι η χώρα του, που είχε αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΔυτικοΕυρωπαικής Ενωσης, πέτυχε τους τρείς στόχους που είχε θέσει για την ενίσχυση της οργάνωσης.

    Η ΔΕΕ, που είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός αμυντικός οργανισμός και διαθέτει 28 μέλη, "προσδοκά την μεγάλη Ευρωπαϊκή Ενωση του μέλλοντος" τόνισε ο Κίνκελ.

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ΔυτικοΕυρωπαική Ενωση ενισχύεται ως στοιχείο της ασφάλειας της Ευρωπαικής Ενωσης, ως επιχειρησιακό όργανο όπου μετέχουν κράτη της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αλλά και επιπρόσθετα ως οργανισμός που φέρνει πιο κοντά στις ευρωπαικές και ατλαντικές δομές τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    Η ασφάλεια της Ευρώπης καθοριζόταν ανέκαθεν από τους ευρωπαίους,τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία,τόνισε ο Κίνκελ.

    "Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα υπάρχει η προοπτική ότι οι τρείς βραχίονες-η Αμερική,η Ε.Ε και η Ρωσία-θα αλληλοστηρίξουν και δεν θα εμποδίσουν την οικοδόμηση της ασφάλειας στην Ευρώπη", σημείωσε ο Κίνκελ.

    "Πρόκειται για μια εξέλιξη ιστορικών διαστάσεων" τόνισε ο Κίνκελ και πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν συνιστούν "περίπτωση ληθάργου".

    [14] Ιράκ-Κοέν

    Ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν, και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή τα Ηνωμένα Εθνη, είναι αυτός που φέρει την ευθύνη για τους θανάτους παιδιών στο Ιράκ λόγω των κυρώσεων του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει για τις Βρυξέλλες προκειμενου να μετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Κόεν τόνισε επίσης ότι η προοπτική μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με το Ιράκ απομακρύνθηκε στην διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, δεν πρόκειται όμως να εξαλειφθεί από τον ορίζοντα, αν η Βαγδάτη δεν θέσει όλες τις εν δυνάμει στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στην διάθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Ιράκ, ότι εκατοντάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από υποσιτισμό και διάφορες ασθένειες λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα μετά τον πόλεμο στον Κόλπο το 1991, ο Κοέν τόνισε: "Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε (οι Ιρακινοί) πρέπει να θεωρήσουν υπεύθυνο ένα άτομο, αυτό που εμπόδισε τους επιθεωρητές να φέρουν εις πέρας την ευθύνη που έχουν αναλάβει".

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 13:44:39

    [15] Αυστραλία-Πυρκαγιές

    Στις κλιματολογικές αλλαγές και το φαινόμενο Ελ Νίνιο που προκαλεί αλλού μεγάλη ξηρασία και αλλού καταστροφικές πλημμύρες αποδίδονται και οι εκτεταμμένες πυρκαγιές στην Αυσραλία.Το τελευταίο 24ωρο δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους,όταν κυκλώθηκαν από τις φλόγες στη προσπάθεια τους να σβήσουν μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στα περίχωρα του Σίδνεϊ.

    Οι αρχές υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν σχολείο και ένα γηροκομείο στα νότια προάστεια του Σίδνεϊ καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά . Από τις φωτιές καταστράφηκε ένα αστυνομικό τμήμα και τουλάχιστον 38 σπίτια,ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς πλησιάζει απειλητικά και σ'ένα πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο έκλεισε. Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλλίας,Μπομπ Κάρ προειδοποίησε τον πληθυσμό ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί προς τα τέλη της εβδομάδος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν εφιαλτικές.

    [16] ΗΠΑ-Μαθητής

    Οπλισμένος σάν αστακός πήγε στήν προσευχή τής Δευτέρας ο 14χρονος μαθητής, τού οποίου τά στοιχεία δέν δόθηκαν στήν δημοσιότητα, από τήν αστυνομία τής πόλης Πάντακα τού Κεντάκι.

    Ο νεαρός είχε μαζί του ένα 22άρι πιστόλι, δύο καραμπίνες καί άλλα δύο κοντόκαννα όπλα, τά οποία είχε κλέψει από τό σπίτι ενός γείτονα του.

    Μόλις τελείωσε η προσευχή, ο δεκατετράχρονος χωρίς καμμία προειδοποίηση άνοιξε πύρ εναντίον τών συμμαθητών του.

    Οί σφαίρες έπεφταν σάν τήν βροχή, οί μαθητές έτρεχαν πανικόβλητοι νά καλυφθούν, οκτώ όμως από αυτούς δέν πρόλαβαν.

    Τρείς μαθητριες ηλικίας 14, 15 καί 17 ετών έπεσαν νεκρές από τίς σφαίρες ενώ άλλοι πέντε μαθητές, τρία κορίτσια καί δύο αγόρια τραυματίσθηκαν από τόν καταιγισμό πυρών καί νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Στη συνέχεια ο μαθητής πέταξε το περίστροφο και παραδόθηκε ήρεμα στον διευθυντή του σχολείου.

    Ο νεαρός δράστης, σύμφωνα μέ αυτόπτες μάρτυρες, πυροβόλησε τουλάχιστον 12 φορές εναντίον τών συμμαθητών του ενώ φορούσε ωτασπίδες προφανώς γιά νά μήν ακούει τούς ήχους τών πυροβολισμών.

    Στις τσέπες του βρέθηκαν τρεις γεμιστήρες με σφαίρες.

    Κάποιοι μαθητές ισχυρισθηκαν ότι ο δεκατετράχρονος είχε προειδοποιήσει τούς συμμαθητές του από τήν περασμένη Παρασκευή, νά μήν πάνε στήν προσευχή τής Δευτέρας γιατί θά συνέβαινε κάτι πολύ μεγάλο.

    Οπως καί έγινε.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 13:44:04

    [17] Συντάξεις

    Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, καταργούνται οι διατάξεις Σιούφα και δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση,ενω για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα ισχύσει το πλαφόν 20% επί της κύριας σύνταξης.

    Ωστόσο, αφήνει παράθυρο στον Υπουργό Εργασίας να αλλάξει το πλαφόν, εάν κάποιο ταμείο δηλώσει αδυναμία να καταβάλει επικουρικές συντάξεις άνω του 20% του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών.

    Με την ίδια τροπολογία παραμένει το όριο συνταξιοδότησης στα 58, με 35 χρόνια εργασίας και 10.500 ένσημα.

    Ακόμη, δίνεται δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης στο 56ο έτος.

    Παράλληλα το Ειδικό επίδομα Αλληγλεγγύης επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων ενω μειώνεται το όριο ηλικίας των δικαιούχων από τα 65 στα 60 χρόνια.

    [18] Επιτόκια

    Σε πτώση των επιτοκίων της προχωρά η Xiosbank, εκτιμώντας, ότι η αγορά χρήματος μπήκε σε φάση εκτόνωσης.

    Ετσι,μειώνει κατά μία μονάδα,από 15,5% σε 14,5% το κυμαινόμενο επιτόκιο για στέγη,κατά δυό μονάδες ,δηλαδή στο 23% το επιτόκιο κατανωλιτικού δανείου, ενω προχώρησε σε μειώσεις επιτοκίων και σε αλλους τύπους δανείων.

    02/12/97

    [19] Τέλη κυκλοφορίας

    Αυξανονται κατά 30% τα τέλη κυκλοφορίας για φορτηγά,με τροπολογία του υπυοργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε χθες βραδι στη Βουλη.

    Στις 2500 χιλιάδες απο 1500 δραχμες που ήταν , ανεβαίνουν τα τέλη για μοτοποδήλατα εως 50 κυβικά.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 13:44:56

    [20] Καρκίνος

    Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μια νέα πρωτείνη που εμποδίζει την καταστροφή των καρκινικών κυτάρων στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να αποτελέσει το στόχο μιας καινούργιας θεραπείας εναντίον του καρκίνου, αναφέρεται σήμερα σε άρθρο της ιατρικής επιθεώρησης "Cancer Research".

    Σύμφωνα με τη μελέτη της ιατρικής ομάδας του πανεπιστημίου του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν, η πρωτείνη αυτή --η γαλακτίνη-3-- επεμβαίνει στην αύξηση του όγκου και στη μετάσταση του καρκίνου του στομάχου, του εγκεφάλου, του παχέος εντέρου και τους θυρεοειδούς.

    Μέχρι σήμερα οι ερευνητές πίστευαν ότι μόνο τα γονίδια της οικογένειας Bcl- 2 εμποδίζουν τις διάφορες χημειοθεραπείες να εξαφανίζουν τα καρκινικά κύταρα και κατα συνέπεια να προλαμβάνουν την επέκταση της ασθένειας.

    Οι ειδικοί πιστεύουν πως με την ανακάλυψη αυτή θα μπορέσουν να διορθώσουν ή να ενισχύσουν τις χημειοθεραπείες, ώστε να ξεπερνούν τα εμπόδια...σε όλες τις μορφές καρκίνου", τόνισε ο Δρ Αβραάμ Ραζ, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 13:46:17
    Τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα σχεδόν σε όλη την χώρα, θα υπάρξει ωστόσο σχετική βελτίωση από το απόγευμα και οι βροχές επιστρέφουν και πάλι από αύριο.

    Στην Αττική λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και θερμοκρασία στην Αθήνα ώς 17 βαθμους.

    Στην Θεσσαλονίκη παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή και θερμοκρασία ως 15 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 02-Dec-97 13:46:04
    Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν και αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας κατά διαστήματα βροχές και τοπικες καταιγίδες, ιδιαίτερα αυριο και την Παρασκευή, ενώ σημερα και την Πέμπτη ο καιρός θα παρουσιάζει μεγάλα διαστήματα με βελτίωση.

    Πιο αναλυτικά για σημερα , αρχικά ο καιρός θα είναι παντού άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες, που τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές, αλλά σταδιακά κυρίως μετα το μεσημέρι θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα νοτια πελάγη 6 μποφώρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθασει στα Βόρεια τοους 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 18 και στα νησιά του Αιγαίου τους 19 βαθμούς Κελσίου.

    Αυριο Τετάρτη, θα αρχίσει και πάλι να συννεφιάζει από το πρωί στα Δυτικά και στη συνέχεια θα βρεξει, ενώ αργότερα οι βροχές θα δυναμώσουν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία σταδιακά θα επεκταθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλαδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    Οι άνεμοι παραμένουν νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πιθανόν το μεσημέρι στα πελάγη και 8 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα φθάσει στους 14 βαθμούς στα Βόρεια και στους 18 με 19 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Την Πέμπτη περιμένουμε πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού. Ετσι, αρχικά στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα βρέχει τοπικά, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στην Κεντρική και Νότια θα είναι καλός από το πρωί.

    Οι άνεμοι παραμένουν νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφώρ, μετά το μεσημέρι όμως, σταδιακά από τα Δυτικά θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν λίγο.

    Η θερμοκρασία πέφτει 1 με 2 βαθμούς κυρίως στα Βόρεια και θα φθάσει στους 13 στη Βόρεια Ελλάδα και στην υπόλοιπη στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 2 December 1997 - 16:52:57 UTC