Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-04

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Κάθαρση στο ποδόσφαιρο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Διαφωνούντες
  • [02] Τσοχατζόπουλος
  • [03] Αντιδράσεις για ΝΑΤΟ
  • [04] Πατριαρχείο
  • [05] ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [06] Πρωτόππαπας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Τρομοκρατική επίθεση
  • [08] Ναρκωτικά στο στρατό
  • [09] Φάρμακα
  • [10] Παναγοπούλου
  • [11] Αποζημιώσεις Β΄Παγκόσμιου
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Γιουγκοσλαβία-Ρωσία
  • [13] Τζεμ-ΗΠΑ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Γαλλία-Δυτικοευρωπαική Ενωση
  • [15] Ινδία-Διάλυση της Βουλής
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Πληθωρισμός-Επιτόκια
  • [17] Οικονομία-Βουλή
  • [18] Κομισιόν
  • [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [19] Καρκίνος του μαστού
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Κάθαρση στο ποδόσφαιρο

    Last Updated: Thursday, 04-Dec-97 13:30:00
    Φωτιές στο χώρο του ποδοσφαίρου, άναψαν τα τελευταία κρούσματα βίας, ενώ το θέμα θα απασχολήσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο..

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, υπέγραψε αποφάσεις με τις οποίες καθαιρεί από τις διοικήσεις της ΕΠΑΕ και του Ολυμπιακού τους αδελφούς Βίκτωρα και Θωμά Μητροπουλο, επικαλούμενος τα ποινικά τους μητρώα.

    Η απόφαση προκάλεσε την αντεπίθεση του Βίκτωρα Μητρόπουλου που αποκάλεσε "ατυχία" για τον Ελληνικό αθλητισμό τον κύριο Φούρα.

    Σκληρή επίθεση δέχθηκε χθες στη Βουλή και ο Πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Στέλιος Σφακιανάκης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ μίλησαν για οικονομικές ατασθαλίες στην ΕΠΑΕ.

    Εν τω μεταξύ, το αυτόφωρο επέβαλε πολύμηνες ποινές φυλάκισης σε τρείς από τους 26 χούλιγκανς, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν προφυλακισμένοι για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Διαμαρτυρία με πλακάτ κατά της βίας στα γήπεδα θα κάνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου και οι αστυνομικοί,την προσεχή Τεταρτη, ημερα διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγωνα, Ολυμπιακού- Ρόζενμποργκ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 04-Dec-97 13:11:25

    [01] ΠΑΣΟΚ-Διαφωνούντες

    Επίθεση στους διαφωνούντες και πλήρη κάλυψη στον Ακη Τσοχατζόπουλο για τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ πρόσφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για τη συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού.

    Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Αρσένη αυτό είναι θέμα συλλογικής ευθύνης δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος που παραβρέθηκε σε εκδήλωση του στρατού.

    Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ο κ.Σημίτης αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ.Αρσένη για τη δήλωση του ότι με τη νέα δομή η Ελλάδα μπήκε σε ναρκοπέδιο.

    Στη Βουλή νωρίτερα ο Μιλτιάδης Εβερτ ζήτησε ενημέρωση της Βουλής για τη συμφωνία με την διεξαγωγή Προημερησίας Διατάξεως Συζήτησης.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε οτι δεν υπάρχει κείμενο συμφωνίας αλλά απλό μνημόνιο κατανόησης ενώ συζήτηση μπορεί να γίνει στην συνεδρίαση της Τρίτης για την οικονομία.

    [02] Τσοχατζόπουλος

    Απαντώντας στους επικριτές του στην Αθήνα ο Ακης Τσοχατζόπουλος είπε ότι η κριτική τους θα οφείλετε μάλλον σε ελλειπή ενημέρωση την οποίαν δεν θα είχαν εάν δεν ανέβαλλαν τα ραντεβού που είχαν κλείσει μαζί του υπονοώντας σαφώς τον Γεράσιμο Αρσένη.

    Ο κ Τσοχατζόπουλος είπε ότι είναι έτοιμος να ενημερώσει οποιονδήποτε του το ζητήσει και πρόσθεσε ότι θα ήταν χρήσιμη και μία ενημέρωση της Βουλής

    [03] Αντιδράσεις για ΝΑΤΟ

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα με αιχμή την υπογραφή της συμφωνίας για την νέα δομή του ΝΑΤΟ άσκησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Κουρή στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

    Το βιβλίο παρουσίασαν μεταξύ άλλων ο Αναστάσιος Πεπονής, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος οι οποίοι προέβλεψαν ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την χώρα μας από την υπογραφή της συμφωνίας κάνοντας λόγο για παραχώρηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και απομάκρυνση από τις πάγιες θέσεις όλων των προηγούμενων θέσεων του ΠΑΣΟΚ που εξυπηρετεί πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας.

    Ναρκοπέδιο χαρακτήρησε ο Γεράσιμος Αρσένης την συμφωνία ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι ο υπουργός Αμυνας κ.Τσοχατζόπουλος ανέβαλε συνάντηση επί του θέματος μαζί του ενώ ο κ.Παπαθεμελής έκανε λόγο για ΝΑΤΟικό διαβατήριο.

    Ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ είπε ότι θα έπρεπε να είχε συγκλιθεί το ΚΥΣΕΑ και το Υπουργικό Συμβούλιο για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    [04] Πατριαρχείο

    Σύγχιση και αποπροσανατολισμό επειχειρεί να δημιουργήσει η τουρκική κυβέρνηση για την επίθεση στο Φανάρι, καθώς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, καταδίκασε μεν τη βομβιστική ενέργεια, υποστήριξε όμως ότι ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει και στην Ελλάδα.

    Απαντώντας το Ελληνικό υπουργείο Εξωτειρκών κατηγορεί την Αγκυρα ότι επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση στην τουρκική αλλά και διεθνή κοινή γνώμη.

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε: ``Χθες το βράδυ ένας εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη πάνω από τον τοίχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Ενας διάκονος τραυματίσθηκε σοβαρά.

    Αλλοι τραυματισμοί δεν αναφέρθηκαν. Από όσο γνωρίζουμε κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη. Καταδικάζουμε έντονα αυτή την ενέργεια βίας, όπως κάνουμε με κάθε τρομοκρατική ενέργεια. Ο εκτελών χρέη Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε το διάκονο στο νοσοκομείο και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη.

    Αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε αυτή την επίθεση.

    Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι έχει αρχίσει μια έρευνα γύρω από το θέμα και θεωρούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του Πατριάρχη``.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρούμπιν τόνισε ότι έχει υπάρξει επαφή μεταξύ των ΗΠΑ και των τουρκικών αρχών για το συγκεκριμένο συμβάν.

    [05] ΥΠΕΧΩΔΕ

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι τον Ιανουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο Γενικός οικονομικός κανονισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν σε αυτόν νέες οδηγίες για τον τρόπο καασκευής δημοσίων κτιρίων ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες σε αυτά .

    Στα ήδη υπάρχοντα κτίρια θα δοθεί νέα προθεσμία εώς ακολουθήσουν τους όρους που προβλέπει ο ΓΟΚ για το θέμα αυτό .

    Πάντως ο Κώστας Λαλιώτης δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα έργα που έχει ήδη πραγματοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζοντας τα άτομα με κινητικές δυσκολίες όπως το πάρκο Βασιλίσσης η Ερμού το Μετρό και το Αεροδρόμιο Σπάτων .

    [06] Πρωτόππαπας

    Επιτυχής χαρακτήρησε την συνάντηση που είχε ο υφυπουργός εργασίας Χρήστος Πρωτόππαπας με τον Αλβανό ομολογο του.

    Ο κ. Πρωτόππαπας δήλωσε ότι συζήτησαν τρία θέματα. Την εφαρμογή της συμφωνίας εποχιακής απασχόλησης των αλβανών στην χώρα μας.

    Την νομιμοποίηση των αλβανών στην Ελλάδα και την επικύρωση και βελτίωση της συμφωνίας συνεργασίας των οργανισμών απασχόλησης μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός εργασίας της Αλβανίας εξέφρασε την ικανοποιησή του για την νομιμοποίηση των Αλβανών στην Ελλάδα, μάλιστα είπε χαρακτηριστηκά ήταν μία θετική ενέργεια της Ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι αυτή η συνάντηση έφερε νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 04-Dec-97 15:08:23

    [07] Τρομοκρατική επίθεση

    Ολα τα ενδεχομενα εξεταζει η αστυνομια σχετικα με την εκρηξη αυτοσχεδιου εκρηκτικου μηχανισμου σε διαμερισμα στον Κολωνο απο την οποια διαμελιστηκε ο Νικος Νικολοπουλος αποστρατος αξιωματικος του στρατου και πατερας του αστυνομικου που καταδικαστηκε πριν απο δεκα μερες σε ισοβια για δολοφονια εργαζομενου σε νυκτερινο κεντρο.

    Γειτονες δηλωναν οτι ο Νικολοπουλος μπορει να αυτοκτονησε γιατι ειχε πεσει σε καταθλιψη μετα την καταδικη του γιου του ενω αλλοι μιλουν για εκδικηση των κυκλωματων στα οποια ηταν μπλεγμενος ο δολοφονημενος.

    Η εκρηξη ηταν ισχυροτατη με αποτελεσμα να διαλυθουν οι πισω τοιχοι του διαμερισματος και να γκρεμιστει το μπαλκονι.

    [08] Ναρκωτικά στο στρατό

    Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα των ναρκωτικών στο Στρατό.

    Συμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ενωσης Δικαστικων Λειτουργών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης,οι υποθέσεις ναρκωτικών που απασχόλησαν τη δικαιοσύνη κατά το 1996 υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το '95 και πενταπλασιαστηκαν μέσα σε μια τριετία.

    Συνολικά το 1995 απασχόλησαν τη δικαιοσύνη ήταν 39, ενω το 1996 έφτασαν τις 84,ενω μονο το πρωτο 8μηνο

    του 1997,απασχόλησαν την στρατιωτική δικαιοσύνη 184 υποθέσεις ναρκωτικών στο στρατό.

    [09] Φάρμακα

    Νεες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων απο τη Δευτέρα.

    Μειώνονται κατά 9,4% οι τιμες σε έξι χιλιάδες φάρμακα μεταξύ των οποίων πολλά ευρείας κυκλοφορίας, όπως η ασπιρίνη, το Ντεπόν, το Πονσταν, το Λοναρίντ, το Ζαντακ, το Λεξοτανίλ, το Ανταλατ, το Κλαρισίντ και το Αμοξίλ.

    Παράλληλα,με αγορανομική διάταξη επιβάλλονται μετρα με τα οποία αποτρέπεται η υποκατάσταση των φθηνών φαρμάκων από ακριβότερα.

    [10] Παναγοπούλου

    Κορυφώνεται το ενδιαφέρον στη δίκη της ηθοποιού Βάσιας Παναγοπούλου, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του πρώην συζύγου της, Απόστολου Δοξιάδη.

    Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε σήμερα αναξιόπιστο τον μάρτυρα Κωνσταντίνο Λαδά, ο οποίος είχε προσαχθεί να καταθέσει με τη βία, και είχε υποστηρίξει ότι χρηματίσθηκε από τον Δοξιάδη για να ενοχοποιήσει τη Βάσια Παναγοπούλου.

    [11] Αποζημιώσεις Β΄Παγκόσμιου

    Δεν έδωσε τίποτα στην Ελλάδα η τριμερής επιτροπή των Συμμάχων που είχε αναλάβει να διανείμει μετά το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου τον κλεμμένο από τους ναζί χρυσό, παρ΄ότι η χώρα μας ήταν στο κατάλογο των 10 χωρών, των οποίων τα θησαυροφυλάκια των κεντρικών τραπεζών τους είχαν λεηλατηθεί από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Διάσκεψη του Λονδίνου για την αναζήτηση της αλήθειας.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 04-Dec-97 13:11:10

    [12] Γιουγκοσλαβία-Ρωσία

    Η Ρωσία και η Γιουγκοσλαβία υπέγραψαν μνημόνιο για την απελευθέρωση των διμερών εμπορικών σχέσεων και συμφωνία για να αγοράσουν οι γιουγκοσλάβοι με πίστωση από τη Ρωσία αγαθά συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο ρώσος πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο γιουγκοσλάβος ομόλογός του, Ραντόιε Κόντιτς υπέγραψαν επίσης συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Οπως μετέδωσε η Ρωσική Τηλεόραση το Βελιγράδι συμφωνήθηκε να αγοράσει στρατιωτικό υλικό από τη Μόσχα.

    "Οι πρωθυπουργοί υπέγραψαν πιστωτική συμφωνία για αγαθά αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα μνημόνιο για την απελευθέρωση του εμπορίου και μία συμφωνία για στρατιωτική-τεχνική συνεργασία", μετέδωσε στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων η κρατική Ρωσική Τηλεόραση.

    Σύμφωνα με το ρωσικό κανάλι το Βελιγράδι πρόκειται να αγοράσει σύγχρονα όπλα από τη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται λεπτομέρειες της σχετικής συμφωνίας.

    Το πρακτορείο Ιντερφαξ μετέδωσε ότι ο Κόντιτς δήλωσε πως η Γιουγκοσλαβία "ενδιαφέρεται να αγοράσει σύγχρονα όπλα από τη Ρωσία να αποκτήσει πλεονάζον υλικό και να διατηρηθούν οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στη Γιουγκοσλαβία όπως γινόταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος".

    Η επίσκεψη του Ραντόιε Κόντιτς στη Μόσχα είχε ως κύριο στόχο την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά εξετάσθηκαν παράλληλα οι σχέσεις στους τομείς των επιστημών, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

    "Οι σχέσεις μας με τη Γιουγκοσλαβία έχουν τις ρίζες τους στα βάθη της ιστορίας", δήλωσε ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιταρ- Ταςς. Το ρωσικό πρακτορείο μεταδίδει ότι ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν υποσχέθηκε βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία, στην προσπάθειά της να επανενταχθεί στα Ηνωμένα Εθνη και στους διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς.

    Ο Τσερνομίρντιν επανέλαβε εξάλλου ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη διατήρηση των διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία. "Θα ήταν πρόωρο να συζητηθεί η απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης από τη ζώνη της βαλκανικής σύγκρουσης", δήλωσε ο Τσερνομίρντιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Ο ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του με αφορμή τις πληροφορίες ότι άλλες χώρες στέλνουν όπλα στην περιοχή, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει "σοβαρές συνέπειες

    [13] Τζεμ-ΗΠΑ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ έφθασε στην Ουάσιγκτον για συνεργασία με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.Σήμερα επρόκειτο να συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ και τον υπουργό Ενέργειας Φεντερίκο Πένια, ενώ αύριο θα δεί στο Στέιτ Ντιπάρμεντ την Αμερικανίδα ομόλογό του Μάντλιν Ολμπράιτ.

    Πέρα από έναν συντονισμό κινήσεων σε ό,τι αφορά την προώθηση της περαιτέρω προσέγγισης ΕΕ-Τουρκίας πρίν τη σύνοδο κορυφής στο Λουξεμβούργο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, στόχος των επαφών του κ.Τζεμ είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ( βλέπει τον Πρόεδρο Κλίντον στις 19 Δεκεμβρίου ), και να προωθήσει τη διμερή σηνεργασία που ήδη έχει αναπτυχθεί για τη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από το Μπακού, μέσω της Τουρκίας.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 04-Dec-97 13:11:38

    [14] Γαλλία-Δυτικοευρωπαική Ενωση

    Η κοινοβουλευτική συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης σε σειρά προτάσεών της προς στο συμβούλιο υπουργών του ευρωπαϊκού αυτού αμυντικού οργανισμού, υποστηρίζει την ανάγκη σύστασης δικής του δύναμης ταχείας επέμβασης και της δημιουργίας προϋποθέσεων για μία κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων.

    Η κοινοβουλευτική συνέλευση, που εδρεύει στο Παρίσι και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, τονίζει στο σχετικό ψήφισμα ότι η άμεση σύσταση μιας "δύναμης άμεσης αντίδρασης" θα προσέδιδε στην ευρωπαϊκή άμυνα μεγαλύτερο γόητρο.

    Η δύναμη αυτή θα έπρεπε, σύμφωνα με τις συστάσεις της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, να είναι μία ελαφρά μεραρχία πεζικού αποτελούμενη από 10.000 έως 12.000 άνδρες, που να διαθέτει αεροπορική υποστήριξη και δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού.

    "Είναι ζωτικής σημασίας για την ΔΕΕ να διαθέτει σχετικά μικρές και ευέλικτες, αλλά άμεσα διαθέσιμες δυνάμεις για επιχειρήσεις, όπου η ΔΕΕ ενεργεί χωρίς να χρησιμοποιεί πόρους και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ", αναφέρει η κοινοβουλευτική συνέλευση στις συστάσεις της προς το συμβούλιο υπουργών.

    [15] Ινδία-Διάλυση της Βουλής

    Ο πρόεδρος της Ινδίας Κ.Ρ. Ναραγιανάν προχώρησε σήμερα στην διάλυση της Βουλής, ανοίγοντας το δρόμο για την διενέργεια πρόωρων εκλογών, των δεύτερων που θα διενεργηθούν σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων UNI.

    Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ενωμένου Μετώπου, η οποία είχε ανατραπεί την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση του κόμματος του Κογκρέσου να αποσύρει την κοινοβουλευτική του στήριξη, συνέστησε την διάλυση της Βουλής. Η έκκληση διατυπώθηκε μετά την αποτυχία του Κόμματος του Κογκρέσσου και του ινδουιστικού ενικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα κόμματα της κατακερματισμένης Βουλής.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 04-Dec-97 15:08:05

    [16] Πληθωρισμός-Επιτόκια

    Στο 5,1 έκλεισε ο πληθωρισμός τον Νοεμβριο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Την ίδια ώρα σημειώνονται εξελίξεις στο θέμα των επιτοκίων και των φαρμάκων. Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει νέα μείωση των επιτοκίων την προσεχή εβδομάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

    Οσον αφορά στα φάρμακα, η μείωση στις τιμές έλαβε σήμερα και τυπική μορφή, και το Κράτος υπολογίζει ότι στα ασφαλιστικά Ταμεία, θα εισρεύσουν 156 δισεκατομμύρια.

    [17] Οικονομία-Βουλή

    Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει στη βουλή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πορεία συγκλισης της οικονομίας ,με πρωτοβουλία της κυβερνησης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι έγινε αναπροσαρμογή ορισμένων μεγεθών του προγράμματος συγκλισης οπως ο πληθωρισμός.

    Δυσκολα χαρακτηρισε τα επομενα δυο χρόνια ο Γιάννος Παπαντωνίου,που επεσήμανε και την ανάγκη διαρθωτικών αλλαγών.

    [18] Κομισιόν

    Ερευνα πρόκειται να αρχίσει η Κομισιόν, για τις διαγραφές και ρυθμίσεις χρεών αγροτικών συνεταιρισμών προς την Αγροτική Τράπεζα που έγιναν πρόσφατα στη χώρα μας, για να διαπιστώσει αν είναι σύμφωνες με τις κοινοτικές διατάξεις.

    Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να δώσει διευκρινήσεις και αν διαπιστωθεί ότι παραβιάζονται οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς, η Κομισιόν θα προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο.

    [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 04-Dec-97 15:08:47

    [19] Καρκίνος του μαστού

    Οι γυναίκες, που μπαίνουν στην ηλικία της ήβης πιό νέες απο οτι παλαιότερα και κάνουν παιδιά όλο και πιό αργά, έχουν μια διαδικασία "ωρίμανσης" του στήθους τους πολύ πιό μακροχρόνια καθως αυτη ξεκινάει με την πρώτη περίοδο και ολοκληρώνεται στην εγκυμοσύνη.

    Σύμφωνα με τον Δρ.Νέλσον Χόρσμαν, επικεφαλής της έρευνας, "μόνο μετα το τέλος αυτής της διαδικασίας οι ιστοί του στήθους δεν είναι πιά τόσο ευαίσθητοι στους παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο".

    Ετσι οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά και αναβάλουν τη μητρότητα για μετά την ηλικία των 30 ετών διατρέχουν 4 φορές μεγαλύτερους κινδύνους να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού απο αυτές που απέκτησαν παιδί πρίν τα 18 τους, διότι σε αυτές η ωρίμανση του στήθους έγινε πολύ πιό σύντομα.

    Εδω και 20 χρόνια οι επιστήμονες γνωρίζουν οτι μια γρήγορη ωρίμανση του γυναικείου στήθους περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου, όμως πραγματοποιώντας πειράματα σε ποντίκια, οι αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να ενεργοποιήσουν για πρώτη φορά την ορμόνη που ευθύνεται γι'αυτή τη διαδικασία.

    Πρόκειται για την προλακτίνη, η οποία παράγεται απο την υπόφυση.

    Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης της Ευρωπαικής Οργάνωσης Μοριακής Βιολογίας, οι αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν οτι οι ανακαλύψεις τους θα επιτρέψουν την ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα επιταχύνει την ωρίμαση του στήθους στις νέες γυναίκες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη πιό διαδεδομένη

    μορφή καρκίνου, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 04-Dec-97 15:09:18
    Σταδιακή βελτίωση τού καιρού καί εξασθένηση των ανέμων σήμερα σέ όλη τή χώρα σύμφωνα με την ΕΜΥ.

    Στήν Αττική λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, ανεμοι μέτριοι έως ισχυροί καί θερμοκρασία στήν Αθήνα ως 18 βαθμούς.

    Πρόσκαιρες νεφώσεις στή Θεσσαλονίκη, ανεμοι μέτριοι και θερμοκρασία ως 15 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Thursday, 04-Dec-97 15:09:07
    Από το Σάββατο, χαλάει και πάλι ο καιρός με βροχές, που την Κυριακή θα είναι αρκετά έντονες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα Βορεια ορεινά. Παράλληλα, οι άνεμοι ενισχύονται και μάλιστα την Κυριακή γίνονται σταδιακά βόρειοι και αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία.

    Αύριο, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι καλός με λίγα μόνο σύννεφα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει τοπική συννεφιά, που προς το μεσημέρι θα πυκνώσει στα Δυτικά και αργά το απόγευμα θα βρέξει. Το πρωί, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

    Οι άνεμοι, αρχικά θα ειναι ασθενείς, βαθμιαία όμως απο τα Δυτικά θα γίνουν νότιοι μέτριοι και προς το βράδυ στο Ιόνιο ισχυροί και η θερμοκρασία, χωρίς αλλαγη, θα κυμαίνεται στα Βόρεια από 4 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπολοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 4 December 1997 - 14:33:37 UTC