Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Υψηλές θερμοκρασίες στο Αιγαίο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Foreign Affairs-Ελλάδα
  • [02] Τσοχατζόπουλος-Βοσνία
  • [03] Σκανδαλίδης
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Πόρισμα-Yak42
  • [05] Τιερί Ρουσέλ
  • [06] Βιαστής-καθηγητής
  • [07] Ερμού-πεζοδρόμηση
  • [08] Πολιτιστική πρωτεύουσα
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Times-Τουρκία
  • [10] Αλβανία-Σκόπια
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Κλίντον-Β.Ιρλανδία
  • [12] Μεξικό-διαδηλώσεις
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Τι λένε τ΄άστρα για το΄98
  • [14] Χονκ Κονκ-πουλερικά
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Αντικειμενικές αξίες
  • [16] Εφορίες
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Υψηλές θερμοκρασίες στο Αιγαίο

    Last Updated: Tuesday, 30-Dec-97 12:28:46
    Ιδιαίτερα θερμό μήνα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις προβλέπουν τον Ιανουάριο οι επιτελείς του Ελληνικού πεντάγωνου. Η Αγκυρα από τις 2 εώς τις 23 Ιανουαρίου, έχει προγραμματίσει ασκήσεις στο Αιγαίο, και η Ελλάδα προβάλλει ενστάσεις για 8 περιοχες που περιλαμβάνουν το πεδίο βολής Ανδρου και Ελληνικές βραχονησίδες.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της επιθετικότητος και της προκλητικοτητάς τους έναντι της Ελλάδος, ματαιώνουν τη συνάντηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδος - Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε σε σχέση με την προγραμματισμένη άσκηση των τουρκικών στρατευμάτων τις επόμενες μέρες στο Αιγαίο:

    "Το FIR Αθηνών είναι αποκλειστική ευθύνη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Οι Τούρκοι έχουν ενημερώσει εδώ και δέκα μέρες για τη διεξαγωγή της άσκησης. Αναμένουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία πιστεύουμε ότι θα υπογορεύεται από τους διεθνείς κανόνες.

    Ελπίζουμε ότι η συμπεριφορά της θα διέπεται από αυτές τις αρχές με βάση τη διάθεσή της για ένταξή της στην Κοινότητα. Θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει τους κανόνες διεθνούς δικαίου".

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 30-Dec-97 13:28:27

    [01] Foreign Affairs-Ελλάδα

    Η Κυβέρνηση Σημίτη έχει υιοθετήσει μία πιό διεθνή νοοτροπία και η Τουρκία θα πρέπει ν' ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο,αν θέλει να γίνει μέλος της Ευρώπης.

    Το υπογραμμίζει,μεταξύ άλλων,σε άρθρο της στο νέο τεύχος του αμερικανικού διμηνιαίου περιοδικού Foreign Affairs,που κυκλοφόρησε χθες,η Δημοσιογράφος, Μάρτσια Κρίστοφ Κούροπ(Μarcia Christoff Kvrop),η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα.

    Εδικότερα,στο άρθρο αναφέρεται ότι,από την ημέρα,που ανέλαβε την εξουσία ο Κώστας Σημίτης,έπαυσαν να λειτουργούν πολλές παρεμποδιστικές τακτικές του παρελθόντος,τόσο στο εσωτερικό της χώρας,όσο και στην εξωτερική της πολιτική.

    Γιά πρώτη φορά,προσθέτει η δημοσιογράφος,η Ελλάδα συνειδητοποιεί ότι είναι μέρος της Ευρώπης και οι επιτυχίες της στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο εξαρτώνται απόλυτα από την καλλιέργεια των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και-παράλληλα-από τη σύσφιξη των περιφερειακών δεσμών της στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Επιπλέον,στο άρθρο τονίζεται ότι μεγάλα εμπόδια στην επιτάχυνση της οικονομικής και της πολιτικής σύγκλισης της Ελλάδας με την Ευρώπη, εξακολουθούν να είναι οι διαφορές της με την Τουρκία,που την αναγκάζουν να δαπανά,γιά την άμυνά της,κυρίως στο Αιγαίο,τρία δισεκατομμύρια δολάρια,το υψηλότερο,κατά κεφαλή,ποσό απ'όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

    Στη συνέχεια,η Μάρτσια Κρίστοφ Κούροπ,που διετέλεσε ειδική συνεργάτης της ευρωπαϊκής έκδοσης της Wall Street Journal,είναι σήμερα ανταποκρίτρια της εφημερίδας Christian Science Monitor στον ΟΗΕ και ετοιμάζει ένα βιβλίο γιά τους μουσουλμάνους διανοητές.

    Η αρθρογάφος αποδίδει την αύξηση της έντασης στην Κύπρο,αφ'ενός στην παραγγελία από την κυπριακή κυβέρνηση των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων,τύπου ''S-300''και στο ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Ελλάδα και- αφ'ετέρου-στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επισημαίνει δε ότι μιά άλλη διάσταση του Κυπριακού αφορά στους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή,που η Ελλάδα θεωρεί πως ευθυγραμμίζονται με τις τουρκικές επιδιώξεις παρακολούθησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

    Η Μάρτσια Κρίστοφ Κούροπ αναφέρεται στην ανησυχία,όπως τη χαρακτηρίζει στο άρθρο της,της Ελλάδας,σχετικά με τη σύσφιξη των στρατιωτικών δεσμών Τουρκίας-Ισραήλ και τονίζει ότι,ενώ η Αθήνα συνδέει το πολιτικό μέλλον της με την Ευρωπαϊκή Ενωση,προσβλέπει, παράλληλα,στις Ηνωμένες Πολιτείες,γιά την εξασφάλιση των αμυντικών της αναγκών.

    Η αθρογάφος,καταλήγοντας,υπογραμμίζει ότι,γιά την επιτυχία των ευρύτερων στόχων της εξωτερικής της πολιτικής,η Ελλάδα θα πρέπει -απαραιτήτως-να σταθεροποιήσει τις σχέσεις της και-αν είναι δυνατό- να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία.

    [02] Τσοχατζόπουλος-Βοσνία

    Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στη Βοσνία και συγκεκριμένα στο Σαράγεβο.

    Ο Ελληνας υπουργός είναι ο πρώτος που στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή είχε επαφές και με τα τρία μέλη του προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    Νωρίς το πρωί συναντήθηκε κατ'αρχήν με τον πρόεδρο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, τον οποίο επισκέφθηκε στο προεδρικό μέγαρο. Λίγο αργότερα στον ίδιο χώρο συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο των Κροατών και μέλος του τριμελούς προεδρείου κ.Κρέιζερ Ζούμπακ, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Πάλε όπου και είχε συνομιλία με τον εκπρόσωπο της σερβικής πλευράς, στο προεδρείο, Μομκίλο Κράισνικ.

    Μετά τις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους του τριμελούς προεδρείου ο κ.Τσοχατζόπουλος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη που είχαμε στη

    διάρκεια του τελευταίου χρόνου στο θέμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ενώ αναφερόμενος στη Συνθήκη του Ντέιτον - η οποία υπεγράφη το Νοέμβριο του 1995- σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να υπάρξει "εμπιστοσύνη" από τη διεθνή κοινότητα και προς τις τρεις πλευρές "ίσοι όροι συμμετοχής" και "δίκαιη αντιμετώπιση για όλους" τους συμμετέχοντες στο τριμελές προεδρείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    Σχολιάζοντας την παρουσία της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ως μέλος της στρατιωτικής δύναμης Βοσνίας, στην απόφαση για στήριξη της Συμφωνίας του Ντέιτον και καυτηρίασε τη στάση άλλων χωρών, οι οποίες στο παρελθόν εξέφρασαν την επιθυμία να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Βοσνία.

    "Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τσοχατζόπουλος, "όπως και στο παρελθόν οπότε και δηλώσαμε ότι η ελληνική δύναμη θα παραμείνει έστω και αν είναι η μόνη που θα μείνει στη Βοσνία, έτσι και σήμερα δηλώνουμε ότι η δύναμή μας θα βρίσκεται και στο μέλλον εδώ".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρόνο παραμονής της ελληνικής δύναμης στη Βοσνία δεν συγκεκριμενοποίησε το διάστημα, ωστόσο ανέφερε ότι "η συμβολή της Ελλάδας θα εξακολουθήσει όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και μέσα από την ενεργοποίηση της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο. Σύντομα - σύμφωνα με δήλωσή του - θα προχωρήσουμε στην κατασκευή εκπαιδευτικών συγκροτημάτων, ενός νοσοκομείου, θα συμβάλουμε στην ανακαίνιση ενός τζαμιού στο Βύσσοβο, όπως επίσης και στην κατασκευή χώρων θρησκευτικής λατρείας.

    Κλείνοντας ωστόσο το θέμα για την ελληνική δυναμη Βοσνίας γεγονός άλλωστε που αποτέλεσε και το λόγο για την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού - τόνισε ότι και οι τρεις πλευρές (Ιζετμπέγκοβιτς, Ζούμπακ, Κράισνικ) συνεχάρηκαν τον ελληνα υπουργό για την ελληνική στρατιωτική παρουσία και το ρόλο της ελληνικής δύναμης, ενώ τόσο από τον κ.Ζούμπακ, όσο και από τον κ.Ιζετμπέγκοβιτς ετέθη αίτημα, σύμφωνα με τον Ελληνα πρέσβη, Π.Μαντζουράνη, όπως η Ελλάδα αξιοποιήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της με το σερβικό λαό.

    Τέλος, ο κ.Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή ανέφερε ότι "κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο, η Ελλάδα ενδιαφέρεται αυτοτελώς σε διμερή βάση για την ευημερία και την πρόοδο των λαών της περιοχής κι αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι οποιαδήποτε κρίση στην περιοχή έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα.

    Αργά το απόγευμα ο Ελληνας υπουργός μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει αναχώρησαν για τα Τίρανα, όπου και αναμένεται συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, και κατόπιν επίσκεψή τους σε στρατόπεδο που φιλοξενεί την ελληνική δύναμη Αλβανίας.

    Αμέσως μετά θα υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Φάτος Νάνο.

    [03] Σκανδαλίδης (29/12/97)

    Για θέατρο του παραλόγου στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο ο Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ.

    Τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να έχει στους κόλπους του την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση μαζί.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 30-Dec-97 13:27:25

    [04] Πόρισμα-Yak42

    Σήμερα, αναμένονται τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης των μελών του πληρώματος του Γιάκοβλεφ 42.

    Χθες, κατέθεσε στον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που είχε βάρδια τη νύχτα της πτώσης του Ουκρανικού αεροσκάφους.

    [05] Τιερί Ρουσέλ

    Στο σκαμνί θα καθήσει τελικά ο Τιερί Ρουσέλ. Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο ο Ρουσέλ παραπέμπεται σε δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση,ψευδορκία και ψευδή καταμηνυση, σε βάρος των μελών του Ιδρύματος Ωνάση.

    [06] Βιαστής-καθηγητής

    Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημελλήματα άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον του βιαστή καθηγητή, Χρήστου Πράππα.

    Ο εισαγγελέας του απήυθυνε κατηγορίες για βιασμούς κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση και αποπλάνηση ανηλίκων.

    Ο Πράππας οδηγούσε του ανήλικους σε ερημικές τοποθεσίες με το πρόσχημα οτι θα τους μάθαινε να οδηγούν και ασελγούσε εις βάρος τους.

    Στον εισαγγελεα παραδέχθηκε τις πράξεις του και τις απέδωσε σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπιζει.

    [07] Ερμού-πεζοδρόμηση

    Φιεστα σήμερα στην Ερμου που πεζοδρομήθηκε.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση στην Αθήνα τόνισε μιλώντας στον Αntenna, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν αναλογες παρεμβασεις και στις οδους Κολοκοτρωνη, Διονυσιου Αεροπαγιτου και παροδους της Ερμου.

    [08] Πολιτιστική πρωτεύουσα

    Πέφτει η αυλαία σήμερα για την Θεσσαλονίκη- Πολιτιστικη Πρωτευουσα, με λαμπρή εκδήλωση και συναυλια των Γκόραν Μπρέγκοβιτς και Γιώργου Νταλάρα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 30-Dec-97 13:28:12

    [09] Times-Τουρκία (29/12/97)

    "Νέο γύρο επαφών για τη σύσφιγξη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία και χώρες του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Βαλκανικής, ξεκινά η Τουρκία, που βαρέθηκε να χτυπά απελπισμένα την πόρτα της ΕΕ", αναφέρει ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη των "Τάιμς" της Νέας Υόρκης.

    Οι πρώτες προσπάθειες στέφονται από επιτυχία, που ωστόσο κρύβει πολλούς κινδύνους, σημειώνεται στο δημοσίευμα, που κάνει

    αναφορά στη "θερμή" υποδοχή του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ από τον Πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος λέγεται ότι σχεδιάζει επίσκεψη στηνΤουρκία.Οι ΗΠΑ- προστίθεται-αναγνωρίζουν τη γεωπολιτική, στρατηγική σημασία της Τουρκίας, παρ`όλο που τα ισχυρά λόμπι των Ελλήνων, Αρμενίων και φιλικών προς τους Κούρδους ομάδων, εμποδίζουν τον Πρόεδρο Κλίντον να φέρει ΗΠΑ και Τουρκία όσο κοντά θα επιθυμούσε.

    Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη συνάντηση του Μεσούτ Γιλμάζ με το Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν και στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών για την παροχή φυσικού αερίου αξίας 13.5 δισεκ.δολαρίων. Λέγεται ότι προετοιμάζεται επίσκεψη του Μπόρις Γέλτσιν στην Τουρκία. Ωστόσο, η Ρωσία, που αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, ενώ διατηρεί άρρηκτους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ελλάδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα σίγουρη σύμμαχος, επισημαίνεται στο άρθρο των "Τάιμς".

    Και παρ`όλο που οι περισσότερες χώρες του Καυκάσου ,της Κεντρικής Ασίας και της Βαλκανικής ανοίγουν διάπλατες τις πόρτες τους στην Τουρκία, είναι γεγονός ότι η χώρα αυτή έχει σκληρούς ανταγωνιστές, για την ενίσχυση της επιρροής της στην περιοχή.

    Τέλος, οι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με το Ισραήλ μοιάζουν πολύ γεροί, καθώς "και οι δύο χώρες χρειάζονται απελπισμένα έναν φίλο σε αυτή την πολύ επικίνδυνη γειτονιά".Ομως, παρ`όλο που πολλοί Τούρκοι διάκεινται ευμενώς προς το Ισραήλ, τους ανησυχεί η αδιάλλακτη, καταπιεστική και υπερβολικά βίαιη στάση της κυβέρνησης Νετανάχιου προς τους Παλαιστινίους.Η μακράς πνοής στρατιωτική και οικονομική συμμαχία, που βρίσκεται σε εξέλιξη - και με τις κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο, τον ερχόμενο μήνα, στις οποίες θα πάρουν μέρος τουρκικά, ισραηλινά και αμερικανικά πολεμικά-μπορεί να ευνοείται ιδιαίτερα από τους Τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές, αλλά δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα κλίμα λαϊκής αποδοκιμασίας, που θα ωφελήσει την ισλαμική πολιτική ηγεσία, καταλήγει το άρθρο των "Τάιμς".

    [10] Αλβανία-Σκόπια (29/12/97)

    Ο αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο θα επισκεφτεί την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο σύμβουλος του κ. Νάνο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πάβλι Ζέρι.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των δραστηριοτήτων στην περιοχή και ειδικά στην Διαβαλκανική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο το 1998. "Η ιδέα της διάσκεψης ήταν δική μας. Ηρθαμε σε επαφή με τους Αμερικανούς (στο πλαίσιο της αμερικανο- γερμανικής πρωτοβουλίας για την Αλβανία), οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από ανώτατους αξιωματούχους", είπε ο κ. Ζέρι.

    "Καλέσαμε επίσης σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, εκπροσώπους από την Γερμανία και την Γαλλία, αφού υπάρχει η πρωτοβουλία αυτών των δύο χωρών για το Κοσσυφοπέδιο. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει επίσης και η Ευρωπαική Ενωση", τόνισε ο Ζέρι. Επίσης ο κ. Ζέρι αναφέρθηκε και στην δήλωση του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος είπε ότι η συνάντηση πρέπει να γίνει μόνο στο Κοσσυφοπέδιο. "Εχει δίκιο, στην διάσκεψη θα συζητηθούν βαλκανικά θέματα, όμως το βασικό θέμα θα είναι το Κοσσυφοπέδιο", υπογράμμισε ο σύμβουλος του αλβανού πρωθυπουργού.

    Ο πολιτικός σύμβουλος του κ. Νάνο, Βλαντιμίρ Πρέλα είπε χαρακτηριστικά "Η αλβανική κυβέρνηση δεν παρακάμπτει την πολιτική του Κοσσυφοπεδίου, αλλά την υποστηρίζει και την βοηθά".

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 30-Dec-97 13:28:48

    [11] Κλίντον-Β.Ιρλανδία (29/12/97)

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στη Βόρειο Ιρλανδία και καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της φιλο- βρετανικής οργάνωσης LVF, Μπίλι Ράιτ, χαρακτηρίζοντας της πράξη χωρίς νόημα.

    "Ο πρόεδρος καταδικάζει την προμελετημένη δολοφονία του Μπίλι Ράιτ στη φυλακή Μέιζ", ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρι. "Αυτή η δολοφονία, που έγινε τις μέρες των Χριστουγέννων, δεν έχει νόημα σε μια εποχή που ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν έμπρακτους λόγους να ελπίζει σε ειρήνη και ευημερία για την επόμενη χρονιά", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο οποίος κάλεσε τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας "να μην επιτρέψουν σ'αυτη την πράξη δειλίας να τους αποτρέψει απο τις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης " και τους κάλεσε "να μην οδηγηθούν σε ενέργειες αντεκδίκησης".

    [12] Μεξικό-διαδηλώσεις (29/12/97)

    Εκαντοντάδες Μεξικανοί πραγματοποίησαν χθες πορεία στο κέντρο της πόλης του Μεξικού, διαμαρτυρόμενοι για την σφαγή των 45 Ινδιάνων στην επαρχία Τσιάπας, την περασμένη Δευτέρα.

    Οι διαδηλωτές, με την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων και καλλιτεχνών, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς την Πινς, την κατοικία του Προέδρου του Μεξικού Ερνέστο Ζεντίγιο, κρατώντας 45 άσπρους σταυρούς και φωνάζοντας το σύνθημα "Οι δολοφόνοι βρίσκονται στο Πινς".

    Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις σταμάτησαν τους διαδηλωτές 500 μέτρα από την προεδρική κατοικία. Τότε η ηθοποιός Ζεσούζα Ροντρίγκες διάβασε μια διακήρυξη στην οποία αναφέρεται πως η σφαγή στο χωριό Ακτεάλ ήταν αποτέλεσμα της διακοπής από την κυβέρνηση των διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες Ζαπατίστας.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες Ινδιάνοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους, φοβούμενοι νέες αιματηρές επιθέσεις από τις παραστρατιωτικές ομάδες.

    Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έφτασαν στο χωριό Πόλχο, όμως άλλοι 8.000 έχουν μείνει πίσω, κινδυνεύοντας να δεχτούν επιθέσεις από οπλισμένα μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων που κρύβονται στα βουνά, δήλωσε η Μιρέιγ Ροκάτι, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 30-Dec-97 13:27:44

    [13] Τι λένε τ΄άστρα για το΄98

    "Παλιότερα, οι αναγνώστες μάς έκαναν ερωτήσεις για τον έρωτα. Τώρα ζητούν τις προβλέψεις μας για την ανεργία."

    Η Λωρ-Μαρί Λαπούζ είναι διευθύντρια του έγκυρου γαλλικού περιοδικού "Οροσκόπ" (Ωροσκόπιο), που κάθε μήνα πουλάει περί τα 80.000 τεύχη αλλά τον Δεκέμβριο η κυκλοφορία του φτάνει τα 120.000. "Ο κόσμος πηγαίνει λιγότερο συχνά στους αστρολόγους, όπως έχει μειώσει και τις επισκέψεις στο κομμωτήριο, αφού κοστίζουν χρήματα", σημειώνει η γαλλίδα δημοσιογράφος.

    Οπως ανεμένετο, οι γάλλοι αστρολόγοι κάνουν φέτος προβλέψεις για το τι θα φέρει το 1998 στην πριγκιπική οικογένεια του Μονακό και στον Τζώνυ Χάλιντεϊ. Είναι όμως αρκετά "κουμπωμένοι". Ισως το τέλος της χιλιετίας να φοβίζει ακόμη κι αυτούς. Ισως πάλι να ντρέπονται επειδή κανείς τους δεν είχε προβλέψει την τραγωδία της Νταϊάνας. Πολλά περιοδικά του είδους στρέφονται έτσι σε θέματα διατροφής ή στη μετενσάρκωση: για όποιον δεν το ξέρει, ο Μελ Γκίμπσον ήταν κάποτε γυναίκα.

    Οπως γράφει η Λωρ-Μαρί Λαπούζ στον πρόλογο του πρωτοχρονιάτικου τεύχους του περιοδικού της, οι ερωτήσεις των περισσότερων αναγνωστών αφορούν την ανεργία, τη βία, την πιθανότητα πολέμου στο Ισραήλ και το Ιράκ και τη γαλλική κουλτούρα. Ενα άλλο καυτό ερώτημα που απασχολεί τους Γάλλους είναι τι θα γίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο - και η απάντηση είναι ότι δυστυχώς δεν θα το πάρει η Γαλλία.

    Στον πολιτικό τομέα, οι περισσότεροι αστρολόγοι πιστεύουν ότι το μέλλον είναι ρόδινο για τον Λιονέλ Ζοσπέν και ζοφερό για τον πρόεδρο Σιράκ. Σύμφωνα με την Ιρέν Αντριέ, η βασίλισσα Ελισάβετ θα παραιτηθεί του θρόνου υπέρ του πρίγκιπα Αντριου και ο πρόεδρος Κλίντον θα έχει προβλήματα με "ένα από τα παιδιά του": αν εξαιρεθούν ο Μπάντυ (ο σκύλος) και ο Σοκς (ο γάτος), το παιδί θα πρέπει να είναι η Τσέλση.

    Πολλές από τις προβλέψεις είναι "προβλέψιμες". Ο χειμώνας θα είναι κρύος. Στην Αφρική θα συνεχιστούν οι φυλετικές συγκρούσεις. Μια (μη κατονομαζόμενη) προσωπικότητα θα πεθάνει. Η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται. Η αποσταθεροποίηση των χρηματιστηρίων θα συνεχιστεί.

    Και θα γίνουν σεισμοί στην Ιαπωνία, το Μεξικό, στην Καλιφόρνια, τη νότια Γαλλία και τη νότια Αμερική - ή τέλος πάντων σε ένα μέρος απ'αυτά.

    Ολα αυτά όμως λέγονται κάθε χρόνο. Η φετεινή πρωτοτυπία του "Οροσκόπ" είναι ότι προβαίνει σε συγκεκριμένες προβλέψεις για το κάθε ζώδιο χωριστά: ποιος θα κόψει το κάπνισμα, ποιος θα βοηθήσει τον πλανήτη, ποιος θα επισκεφθεί τους ηλικιωμένους συγγενείς του, ποιος θα πληρώσει τα χρέη του, ποιος θα κάνει κάτι τολμηρό και ποιος θα σεβαστεί την καινούργια δίαιτα που άρχισε.

    Οι Κριοί, για παράδειγμα, θα δημιουργήσουν νέες σχέσεις, θα κάνουν περισσότερα σπορ, αλλά δεν θα καταφέρουν να οδηγούν πιο προσεκτικά ή να σέβονται το περιβάλλον. Οι Υδροχόοι θα είναι περισσότερο οικολόγοι, αλλά δεν θα μπορέσουν να αρχίσουν εκείνη τη γιόγκα. Οι τυχεροί Ταύροι θα αρχίσουν μαθήματα όχι μόνο γιόγκα αλλά και αγγειοπλαστικής, θα τρώνε λιγότερες κατεψυγμένες τροφές αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα του βάρους τους. Οι Σκορπιοί θα κόψουν το κάπνισμα, όχι όμως και οι Δίδυμοι, που θα πηγαίνουν πάντως συχνότερα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Οι Καρκίνοι ας μην περιμένουν έναν τρομερό νέο χρόνο κι ας μην ελπίζουν ότι θα πάνε επιτέλους στον οδοντίατρο. Οι Λέοντες θα προσέχουν περισσότερο την εμφάνισή τους, αλλά δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους: καλό είναι να μην τους δανείζετε μεγάλα ποσά. Οι Παρθένοι θα είναι πιο συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, θα καταφέρουν να μάθουν αγγλικά αλλά δεν θα βρουν το θάρρος να ζητήσουν αύξηση από τον εργοδότη τους. Οσο για τους Ζυγούς, θα αλλάξουν το χαλί στο καθιστικό τους αλλά δεν θα ξεπεράσουν τον τρόμο που τους προκαλεί η αιμοδοσία.

    Οι Σκορπιοί θα περάσουν λιγότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση αλλά δεν θα πάνε ούτε αυτή τη χρονιά στο γιατρό. Οι Τοξότες θα κάνουν εκείνο το μεγάλο ταξίδι και θα αποκτήσουν παιδί, αλλά κατά τα άλλα η χρονιά γι'αυτούς θα είναι μέτρια. Οι Αιγόκεροι θα καταφέρουν επιτέλους να πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά, αλλά δεν θα βρουν τον έξτρα ελεύθερο χρόνο που ζητούσαν. Οι Υδροχόοι θα γκρινιάζουν πάντα όταν πρέπει να κουρέψουν το γρασίδι ή να καλέσουν τον θείο για φαϊ. Και οι Ιχθείς θα έχουν ένα δύσκολο χρόνο - θα τους βοηθήσει όμως ο Δίας να είναι πιο ευγενικοί με τους ανθρώπους και να χρησιμοποιούν τον συμβατικό φούρνο αντί για τα μικροκύματα.

    Με λίγα λόγια, η χρονιά θα είναι μάλλον γκρίζα. Καλό είναι λοιπόν να μην αναλαμβάνουμε σοβαρές δεσμεύσεις - για να μη βρισκόμαστε μετά στη δυσάρεστη θέση να αθετούμε τον λόγο μας. Οσο για εκείνους που ενδιαφέρονται για τον Τζώνυ Χάλιντεϊ, άλλοι αστρολόγοι λένε ότι θα αποκτήσει νέα γυναίκα, άλλοι νέο μωρό κι άλλοι νέο άλμπουμ. Τελικά μπορεί να του τύχουν όλα αυτά μαζί.

    [14] Χονκ Κονκ-πουλερικά

    Η επιχείρηση εξόντωσης 1,3 εκατομυρίων πουλερικών δεν απέφερε χθες παρά τον θάνατο του 12% του συνολικού αριθμού των πουλερικών στο Χονγκ Κόνγκ και κατα συνέπεια θα συνεχιστεί και σημερα.

    Οι αρχές του Χονγκ Κόνγκ, στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν την ασθένεια που είναι γνωστή με την ονομασία "γρίππη των πουλερικών", και έχει προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων πρόκειται να κινητοποιήσουν άλλα 400 άτομα ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εξόντωσης των πούλερικών.

    Εμβόλιο για την γρίππη των πουλερικών προσπαθούν να αναπτύξουν και αμερικανοί επιστήμονες και ήδη έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την "απίθανη" περίπτωση της άφιξης της νόσου στις ΗΠΑ.

    Το Εθνικό Ιδρυμα για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους (ΝΙΑΙD) και το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επίτευξη ενός τέτοιου εμβολίου, τόνισε ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος, Δρ Αντονι Φάουτσι.

    Στο οικονομικό μέτωπο της κρίσης, η Ταϊβάν εκδήλωσε την πρόθεση να αντικαταστήσει την Κίνα ως κύριος προμηθευτής κοτόπουλων στο Χονγκ Κονγκ. Στέλεχος της εταιρείας "Charoen Pokphand and Great Wall Enterprise" της Ταϊβάν, που έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για να μπει στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε σήμερα πως η εταιρεία του μπορεί να αρχίσει εξαγωγές στο Χονγκ Κονγκ μέσα σε μία εβδομάδα.

    Το Χονγκ Κονγκ που εισάγει περίπου 75.000 κοτόπουλα ημερησίως από την Κίνα, απαγόρευσε τις εισαγωγές από την ενδοχώρα την ημέρα των Χριστουγέννων στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της θανατηφόρου "γρίππης των πουλερικών".

    Ομως η Κίνα απο την πλευρά της αρνείται μέχρι τώρα πως τα πουλερικά της έχουν ενδείξεις του ιού. Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν σε 1078 κοτόπουλα στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ της νότιας Κίνας δεν έχουν δώσει καμμία ένδειξη του ιού γράφει σήμερα η εφημερίδα "China Daily" του Πεκίνου.

    Η "China Daily" προσθέτει ότι το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας έδωσε εντολή για πιο αναλυτικές εξετάσεις "σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού Α Η5Ν1, που προκαλεί τη γρίππη, από το Χονγκ Κονγκ στην ενδοχώρα".

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 30-Dec-97 13:27:06

    [15] Αντικειμενικές αξίες

    Σε αύξηση των αφορολογήτων ορίων κατά 15% για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές προχώρησε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η υπέρμετρη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

    Εμπαιγμό χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ο πρόεδρος των ιδιοκτητών Στράτος Παραδιάς και επανέλαβε την πρόταση του για ενός μήνα παράταση στις μεταβιβάσεις με παλιές τιμές.

    [16] Εφορίες

    Ταλαιπωρίας συνέχεια σήμερα στις εφορίες καθώς αύριο λήγει η προθεσμία για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες

    Οι ενδιαφερομενοι σπεύδουν να προλάβουν εώς τις 20.00μμ απόψε και εώς τις τρείς αύριο το μεσημεέι για να καταθέσουν στις εφορίες τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τα οποία ωστόσο επικρατεί σύχγιση

    Γι΄ αυτό θα πρέπει πριν στηθούν στην ουρά της εφορίας να περάσουν πρώτα από τον συμβολαιογράφο τους.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 30-Dec-97 12:29:24
    Σχεδόν αίθριος καιρός σήμερα στις περισσοτερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα, όπου αρχικά προβλέπονται τοπικές βροχές και πιθανότατα καταιγίδες. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί και σε αυτές τις περιοχές.

    Ηλιοφάνεια σήμερα στην Αττική με θερμοκρασία εώς 15 βαθμούς.

    Σχεδόν αίθριος καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο να φθάνει τους 12 βαθμούς κελσίου

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 30-Dec-97 12:29:11
    Με καλό καιρό θα υποδεχτούμε τον νέο χρόνο.

    Αρκετά καλός θα είναι ο καιρός αύριο και την Πρωτοχρονιά, με πρόσκαιρη συννεφιά στα δυτικά και τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στο Ιόνιο, νότιοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 12 με 13 βαθμούς στα βόρεια και τους 16 με 17 στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο το βράδυ και νωρίς το πρωί, στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί παγετός.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 30 December 1997 - 17:44:53 UTC