Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Υποθέσεις κατασκοπείας!!
  • [02] Foreign office-Ελλάδα
  • [03] Foreign Affairs-Ελλάδα
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Καλτσάς
  • [05] ΟΑΕΔ-Αλλοδαποί
  • [06] Δευτέρα των ατυχημάτων
  • [07] Αδιόριστοι καθηγητές
  • [08] Βενζινοπώλες-ληστείες
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Τουρκία-Κούρδοι
  • [10] Αλβανία-Σκόπια
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Ισραήλ-Νετανιάχου
  • [12] Βρετανία-Ευρώ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Γαλλία-Βία
  • [14] Η κατάρα των Κένεντυ
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [16] Νέα εκθεση Σπράου
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [17] Γυναικείο στήθος
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 12:08:53
    Τεστ των Tουρκικών προθέσεων στο Αιγαίο, αποτελεί η σημερινή ημέρα , καθώς στα σχέδια των τουρκών στρατηγών, περιλαμβάνονται ασκήσεις στην περιοχή της βραχονησίδας Καλόγεροι.

    Πάντως τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο και στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματισθεί σύσκεψη υπό τον υφυπουργό, Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Οι Τούρκοι, μετά τις αντιδράσεις και την ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα, ανακοίνωσαν ότι ακυρωνουν την προγραμματισμένη για αύριο, ημέρα των Θεοφανείων, άσκηση ανατολικά της Ανδρου.

    Ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του, καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την "ενδοτική διπλωματία" και ζητά "επίθεση ενημέρωσης" της διεθνούς κοινής γνώμης.

    Πυρά από τις Ευρωπαϊκές χώρες δέχεται εν΄ τω μεταξύ,η Αγκυρα για το Κουρδικό.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ, κάνει λόγο για θολά σύνορα της Τουρκίας προς ανατολάς, ενώ Γερμανία και Ιταλία καλούν την Αγκυρα να δώσει πολιτική λύση στο Κουρδικό.

    Την Τετάρτη συναντώνται στη Ρώμη με θέμα το πρόβλημα των Κούρδων λαθρομεταναστών, οι επικεφαλείς των αστυνομιών Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

    Υπο την πίεση αυτή, η τουρκική αστυνομία σε τρείς διαφορετικές επιχειρήσεις συνέλαβε περίπου 200 άτομα που επρόκειτο να επιβιβασθούν σε πλοία στην Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Ευρώπη.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 13:47:34

    [01] Υποθέσεις κατασκοπείας!!

    Με τίτλο Ιδού το κυνήγι του κατασκόπου, και υπότιτλο ``η Μιλλιέτ βρήκε τα αποδεικτικά στοιχεία της σύλληψης στην Κωνσταντινούπολη του στελέχους της ΕΥΠ Χαραλάμπους``, η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύσε χθες φωτογραφίες και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες απο συναντήσεις του δήθεν κατασκόπου στην Πόλη.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ``η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) και η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών επί ένα χρόνο παρακολουθούσαν τον Χαραλάμπους που απελάθηκε μετά τη σύλληψή του και προκάλεσε διπλωματικό σκάνδαλο μεταξύ της Αγκυρας και της Αθήνας``.

    Σύμφωνα με τη Μιλλιέτ ``ο κατάσκοπος της ΕΥΠ συναντήθηκε δεκατέσσερις φορές με τον υπαξιωματικό που του έστειλαν ως δόλωμα οι μονάδες της Υπηρεσίας Πληροφοριών και συγκέντρωσε πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Διαπιστώθηκε ότι έναντι των πληροφοριών ο Χαραλάμπους έδωσε 1.150 δολάρια και 13 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας``,ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα.

    Η ``Μιλλιέτ`` δημοσιεύει τρεις φωτογραφίες του Χαραλάμπους. Μόνο του μπροστά από το κτίριο του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, σε μια καφετέρια, καθώς συνομιλεί σ'ενα τραπέζι με κάποιον και τη στιγμή της σύλληψης του, σύμφωνα με την εφημερίδα. Κατά την ``Μιλλιέτ`` η σύλληψη έγινε στις 26 Νοεμβρίου.

    Η ``Μιλλιέτ`` δημοσιεύει επίσης και ``πορτραίτο`` του Χαραλάμπους που περιέχει στοιχεία από το πότε ανέλαβε καθήκοντα στο γενικό προεξενείο της Κωνσταντινούπολης μέχρι και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

    [02] Foreign office-Ελλάδα

    Τα απόρρητα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης για το 1967 δόθηκαν στη δημοσιότητα και εμπεριέχουν σημαντικά στοιχεία για την πολιτική του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα, απο τα τέλη του 1966 άρχισε να προωθείται η ιδέα παραχώρησης στην Τουρκία της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας με κυριαρχικά δικαιώματα, με αφορμή την πρόθεση του Λονδίνου να μειώσει, για οικονομικούς λόγους, την στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στην Κύπρο.

    Από την πλευρά της, η Αθήνα επέμενε, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και εμμέσως της Βρετανίας, για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα εναντι εδαφικών ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία.

    Με σκοπό τη συγκατάθεση του Λονδίνου, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, είχε στις 9 Νοεμβρίου του 1966, μυστική συνάντηση με το Βρετανό πρωθυπουργό, Χάρονλτ Ουίλσον.

    Η απάντηση, η οποία διαβεβιβάσθη σε λίγες ημέρες, έλεγε οτι το Λονδίνο θα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, νοουμένου οτι η προωθούμενη λύση, η οποία θα είχε κάποια μορφή συνομοσπονδίας Ελλάδας - Κύπρου θα ηταν δεκτή απο την Αθήνα, την Αγκυρα, την κυπριακή κυβέρνηση και τους Τουρκοκύπριους.

    [03] Foreign Affairs-Ελλάδα

    Η Κυβέρνηση Σημίτη έχει υιοθετήσει μία πιό διεθνή νοοτροπία και η Τουρκία θα πρέπει ν' ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο,αν θέλει να γίνει μέλος της Ευρώπης.

    Το υπογραμμίζει,μεταξύ άλλων,σε άρθρο της στο νέο τεύχος του αμερικανικού διμηνιαίου περιοδικού Foreign Affairs,που κυκλοφόρησε χθες,η Δημοσιογράφος, Μάρτσια Κρίστοφ Κούροπ(Μarcia Christoff Kvrop),η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα.

    Εδικότερα,στο άρθρο αναφέρεται ότι,από την ημέρα,που ανέλαβε την εξουσία ο Κώστας Σημίτης,έπαυσαν να λειτουργούν πολλές παρεμποδιστικές τακτικές του παρελθόντος,τόσο στο εσωτερικό της χώρας,όσο και στην εξωτερική της πολιτική.

    Γιά πρώτη φορά,προσθέτει η δημοσιογράφος,η Ελλάδα συνειδητοποιεί ότι είναι μέρος της Ευρώπης και οι επιτυχίες της στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο εξαρτώνται απόλυτα από την καλλιέργεια των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και-παράλληλα-από τη σύσφιξη των περιφερειακών δεσμών της στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Επιπλέον,στο άρθρο τονίζεται ότι μεγάλα εμπόδια στην επιτάχυνση της οικονομικής και της πολιτικής σύγκλισης της Ελλάδας με την Ευρώπη, εξακολουθούν να είναι οι διαφορές της με την Τουρκία,που την αναγκάζουν να δαπανά,γιά την άμυνά της,κυρίως στο Αιγαίο,τρία δισεκατομμύρια δολάρια,το υψηλότερο,κατά κεφαλή,ποσό απ'όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

    Στη συνέχεια,η Μάρτσια Κρίστοφ Κούροπ,που διετέλεσε ειδική συνεργάτης της ευρωπαϊκής έκδοσης της Wall Street Journal,είναι σήμερα ανταποκρίτρια της εφημερίδας Christian Science Monitor στον ΟΗΕ και ετοιμάζει ένα βιβλίο γιά τους μουσουλμάνους διανοητές.

    Η αρθρογάφος αποδίδει την αύξηση της έντασης στην Κύπρο,αφ'ενός στην παραγγελία από την κυπριακή κυβέρνηση των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων,τύπου ''S-300''και στο ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Ελλάδα και- αφ'ετέρου-στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επισημαίνει δε ότι μιά άλλη διάσταση του Κυπριακού αφορά στους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή,που η Ελλάδα θεωρεί πως ευθυγραμμίζονται με τις τουρκικές επιδιώξεις παρακολούθησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

    Η Μάρτσια Κρίστοφ Κούροπ αναφέρεται στην ανησυχία,όπως τη χαρακτηρίζει στο άρθρο της,της Ελλάδας,σχετικά με τη σύσφιξη των στρατιωτικών δεσμών Τουρκίας-Ισραήλ και τονίζει ότι,ενώ η Αθήνα συνδέει το πολιτικό μέλλον της με την Ευρωπαϊκή Ενωση,προσβλέπει, παράλληλα,στις Ηνωμένες Πολιτείες,γιά την εξασφάλιση των αμυντικών της αναγκών.

    Η αθρογάφος,καταλήγοντας,υπογραμμίζει ότι,γιά την επιτυχία των ευρύτερων στόχων της εξωτερικής της πολιτικής,η Ελλάδα θα πρέπει -απαραιτήτως-να σταθεροποιήσει τις σχέσεις της και-αν είναι δυνατό- να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 13:46:38

    [04] Καλτσάς

    Το μεγαλύτερο οπλοστάσιο, που εντοπίστηκε ποτέ σε χέρια κακοποιών, βρήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι τής χήρας του Γιώργου Καλτσά. Πραγματικό πόλεμο θα μπορούσε να κάνει η εταιρεία των δολοφόνων με τις ρουκέτες, τα μπαζούκας, τα αυτόματα όπλα και τα εκρηκτικά, που είχε εφοδιαστεί.

    Η Ντόρις Γουίλκινς -Καλτσά, χήρα του κακοποιού, Γιώργου Καλτσά, στο σπίτι της οποίας στο Δίον Πιερίας, άνδρες της Ασφάλειας ανακάλυψαν τα όπλα καθώς και οι δύο Αλβανοί, από τη σύλληψη των οποίων οι Αρχές οδηγήθηκαν στο οπλοστάσιο.

    Ο κακοποιός, Γιώργος Καλτσάς, είχε βρεθεί με δύο σφαίρες στο κεφάλι σε πόρτ παγκάζ αυτοκινήτου κοντά στη Θήβα, και μαζί με τον αδελφό του Βασίλη- ο οποίος σκοτώθηκε επίσης σε περίεργο αυτοκινητικό δυστήχημα στη Χαλκιδική, είχαν συστήσει εταιρεία δολοφόνων.

    [05] ΟΑΕΔ-Αλλοδαποί

    Σάλος επικράτησε και σήμερα στα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου αλλοδαποί υποβάλλουν αιτήσεις για την κάρτα εργασίας. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Υφυπουργού Εργασίας για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

    Είναι ευχάριστο που προσέρχονται οι αλλοδαποί για την κάρτα εργασίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κατά την επίσκεψη του στα γραφεία του ΟΑΕΔ, αλλά είναι δυσάρεστο, τόνισε, το γεγονός ότι δεν υπάρχει υποδομή.

    [06] Δευτέρα των ατυχημάτων

    Η Δευτέρα είναι η ημέρα που συμβαίνουν τα περισσότερα τρόχαια ατύχηματα σύμφωνα με τη στατιστική επετηρίδα της Ενωσης ασφαλιστικών εταιρειών για το 1996. Ο πρόεδρος της Ενωσης ασφαλιστικών εταιρειών, Γιώργος Σκούρτης, μιλώντας στον Αntenna, αποκάλυψε ότι ένας σημαντικότατος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.000 μικροτραυματισμοί , δεν αναφέρονται για να αποφύγουν τις ποινικές διαδικασίες.

    [07] Αδιόριστοι καθηγητές

    Ποδαρικό στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, έκαναν το πρωί οι αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι.

    Συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της επετηρίδας.

    [08] Βενζινοπώλες-ληστείες

    Ανάστατοι ειναι οι βενζινοπώλες της Αθήνας από τις αλλεπάλληλες ληστείες στα πρατηρια υγρων καυσιμων. Ο γενικος γραμματεας της ενωσης βενζινοπωλών, του νομού Αττικής, Αγγελος Τούντας μιλωντας στον Antenna, ζητά την ευαισθησία της πολιτείας και τονίζει ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου ωραρίου λειτουργίας.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 13:47:18

    [09] Τουρκία-Κούρδοι

    Η Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστο υποψήφιο μέλος γιά ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο προβλεπτό μέλλον, λόγω πολύ σοβαρών λόγων και κυρίως της κακής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΒΒC, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, προδιαγράφοντας τη στάση της βρετανικής προεδρίας στο θέμα των σχέσεων της Ε.Ε με την Αγκυρα.

    Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας δεν είναι ιδιαίτερα σαφή,αλλά και το ότι ο στρατός ελέγχει τις πολιτικές εξελίξεις και ότι δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. Πρόσθεσε πάντως ότι πρέπει να διατηρηθεί ο διάλογος με την Τουρκία και στη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας θα αναζητηθούν τρόποι γι' αυτό.

    Το ογκούμενο κύμα των κούρδων λαθρομεταναστών προς τις χώρες της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ανησυχίες στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε., γι αυτό στις 8 Ιανουαρίου ανώτατοι αξιωματικοί της ευρωπαϊκής αστυνομίας θα συνεδριάσουν στη Ρώμη για ν αεξετάσουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν.

    Χθες ο ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

    Τις τελευταίες μέρες η Γαλλία έλαβε πρόσθετα μέτρα στα σύνορα της με την Ιταλία,την ώρα που βλέπει να αυξάνονται τα επεισόδια βίας στις περιοχές της Αλσατίας,όπου ζούν πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες.

    Αλλά και η Βόννη έχει αναπτύξει πρόσθετη δύναμη περίπου 200 αστυνομικών στα γαλλο-γερμανικά σύνορα, στη Βαυαρία και το κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης για να αποτρέψει την άφιξη κούρδων μεταναστών.

    Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν τώρα την Αγκυρα να δώσει πολιτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα στη Γερμανία,όπου ζούν σήμερα τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Κουρδοι,η κυβέρνηση του καγκελλαρίου Χέλμουτ Κολ προειδοποίησε ότι θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα" αν η Ιταλία δεν αναλάβει τις ευθύνες της για την παρεμπόδιση της εισόδου στο γερμανικό έδαφος κούρδων λαθρομεταναστών.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων η Βόννη ενδέχεται να ασκήσει πίεση να μην αρθούν από την 1η Απριλίου οι έλεγχοι στα ιταλικά σύνορα, όπως προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Ο γερμανός υπουργός εσωτερικών κάλεσε την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία να επιβάλουν "πιό αυστηρούς ελέγχους στα λιμάνια και τα πλοία". Ειδικά για την Ιταλία ζήτησε αυστηρούς ελέγχους στους δρόμους, αλλά και στα τραίνα, με τα οποία οι κούρδοι λαθρομετανάστες κατευθύνονται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, μόλις φτάνουν σε ιταλικό έδαφος.

    Μεθαύριο Τετάρτη ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Υμπέρ Βετρίν φθάνει για εικοσιτετράωρη επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα,σε μιά περίοδο που οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ε.Ε. βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας από την επικείμενη φάση διεύρυνσης της Ε.Ε. και την απειλή της τουρκικής κυβέρνησης να διακόψει τον πολιτικό διάλογο με την Ευρώπη.

    Στη συνέχεια ο γάλλος υπουργός εξωτερικών θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα παραμείνει 24 ώρες και θα έχει συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    [10] Αλβανία-Σκόπια

    Ο αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο θα επισκεφτεί την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο σύμβουλος του κ. Νάνο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πάβλι Ζέρι.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των δραστηριοτήτων στην περιοχή και ειδικά στην Διαβαλκανική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο το 1998. "Η ιδέα της διάσκεψης ήταν δική μας. Ηρθαμε σε επαφή με τους Αμερικανούς (στο πλαίσιο της αμερικανο- γερμανικής πρωτοβουλίας για την Αλβανία), οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από ανώτατους αξιωματούχους", είπε ο κ. Ζέρι.

    "Καλέσαμε επίσης σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, εκπροσώπους από την Γερμανία και την Γαλλία, αφού υπάρχει η πρωτοβουλία αυτών των δύο χωρών για το Κοσσυφοπέδιο. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει επίσης και η Ευρωπαική Ενωση", τόνισε ο Ζέρι. Επίσης ο κ. Ζέρι αναφέρθηκε και στην δήλωση του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος είπε ότι η συνάντηση πρέπει να γίνει μόνο στο Κοσσυφοπέδιο. "Εχει δίκιο, στην διάσκεψη θα συζητηθούν βαλκανικά θέματα, όμως το βασικό θέμα θα είναι το Κοσσυφοπέδιο", υπογράμμισε ο σύμβουλος του αλβανού πρωθυπουργού.

    Ο πολιτικός σύμβουλος του κ. Νάνο, Βλαντιμίρ Πρέλα είπε χαρακτηριστικά "Η αλβανική κυβέρνηση δεν παρακάμπτει την πολιτική του Κοσσυφοπεδίου, αλλά την υποστηρίζει και την βοηθά".

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 13:47:48

    [11] Ισραήλ-Νετανιάχου

    Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αρχίζει σήμερα σειρά διαβουλεύσεων με στόχο να αποτρέψει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, που διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μιάς έδρας στη Βουλή.

    Η πολιτική κρίση στο Ισραήλ ξέσπασε χθες με τη παραίτηση του υπουργού εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, λόγω των έντονων διαφωνιών του με τον υπόι ψήφιση νέο προϋπολογισμό αλλά και της πολιτικής του Νετανιάχου στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χααρέτζ ο Νετανιάχου δηλώνει στους συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα πέσει εάν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 1998.Οπώς και να έχει πάντως οι αναλυτές στο Τελ Αβίβ εκτιμούν ότι η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό θα κριθεί από λίγες ψήφους.Ο Νετανιάχου διαθέτει σήμερα 61 βουλευτές επί συνόλου 120,καθώς οι 5 βουλευτές του κόμματος του Λεβί είναι πολύ πιθανόν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Η παραίτηση Λεβί έφερε παράλληλα στο προσκήνιο το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

    Η παραίτηση Λεβί επισκιάζει και την επικείμενη μεσολαβητική πρωτοβουλία που αρχίζει αύριο στη Μέση Ανατολή ο αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρός ο οποίος έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον Νετανιάχου και τον Γιάσερ Αραφάτ για να εξετάσουν πώς θα προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    [12] Βρετανία-Ευρώ

    Επιστολή, στην οποία δηλώνουν πως επικροτούν την ευρωπαϊκή πολιτική του εργατικού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ και τάσσονται υπερ της ένταξης της Βρετανίας στο Ευρω, συνυπογράφουν κορυφαία στελέχη της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος, και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

    Η συγκεκριμένη επιστολή θεωρείται από τους πάντες ως ένα νέο χτύπημα προς τον ηγέτη των Τόρις, Ουίλιαμ Χάγκ. Ο Χαγκ έχει επιβάλλει την επίσημη γραμμή του κόμματός του, η οποία αποκλείει την ένταξη της Βρετανίας στο Ευρω στο άμεσο μέλλον και δηλώνει πως η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2002, θα βασισθεί επίσης στη θέση κατά της ένταξης.

    Την εν λόγω επιστολή συνυπογράφει το 'βαρύ πυροβολικό' της συντηρητικής παράταξης, ονόματα όπως ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Εντουαρτ Χιθ, που επί των ημερών του εισήλθε η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι πρώην αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Λόρδος Χάου και Μάικλ Χεζελτάιν, ο πρώην κυβερνήτης του Χονγκ Κόνγκ, Κρίς Πάτεν, ο βρετανός επίτροπος στην ΕΕ, Λίον Μπρίτεν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κένεθ Κλάρκ.

    'Οπως τονίζουν οι συντάκτες της επιστολής στην Ιντιπέντεντ, "οι Συντηρητικοί που διετίθενται ευνοϊκά στην ιδέα μίας Βρετανίας στην καρδιά της Ευρώπης, θα υποστηρίξουν τον Μπλέρ και τους συνεργάτες την ώρα των καλών αποφάσεων και στις δύσκολες προκλήσεις που καιροφυλακτούν στους επόμενους έξι μήνες", που η Βρετανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

    "Πολύ συχνά, η Ευρώπη αντιμετωπίζεται όχι ως ευκαιρία, αλλά σάν απειλή. Μία θετική φιλοευρωπαϊκή άποψη θα είναι κρίσιμη για την μελλοντική επιτυχία του έθνους μας", προστίθεται στην ίδια επιστολή.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 13:46:50

    [13] Γαλλία-Βία

    Νεαροί πυρπόλησαν περίπου 20 αυτοκίνητα στη διάρκεια της νύχτας στο Σεντ Ετιέν της κεντρικής Γαλλίας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των αρχών για τις διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο των βίαιων ενεργειών των νέων κυρίως σε περιοχές όπου ζουν πολλοί μετανάστες και είναι υψηλά τα ποσοστά της ανεργίας.

    Η αστυνομία του Σεντ Ετιέν ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε κανένας αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων που έγιναν στη διάρκεια της νύχτας και δεν έγιναν συλλήψεις.

    "Απλώς συνέβη, χωρίς προφανή λόγο. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε τέτοια επεισόδια", δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Η έξαρση της βίας προ ημερών στο Στρασβούργο, αλλά και σε προάστεια του Παρισιού προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.

    [14] Η κατάρα των Κένεντυ

    Ο 39χρονος Μάικλ Κένεντι έπαιζε αμέριμνος με τους φίλους του μπάλα με σκι σ`ένα θέρετρο στα Βραχώδη Ορη του Κολοράντο. Ηταν απογευματάκι, η ορατότητα δεν ήταν καλή. Γλύστρισε, έπεσε με το κεφάλι στον κορμό ενός δέντρου κι όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ασπεν, οι γιατροί προσπάθησαν αλλά δεν πρόλαβαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Αλλος ένας της οικογένειας Κένεντι προστίθεται στην τραγική αλυσίδα των νεκρών από μη φυσιολογικό θάνατο. Δεν υπήρχε ίχνος αλκοόλ ή ναρκωτικών στο αίμα του, όπως διαπίστωσαν οι γιατροί. Ηταν επικίνδυνο το παιχνίδι που έπαιζε η παρέα του Μάικλ Κένεντι, παρά τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων ασφαλείας του χιονοδρομικού κέντρου. ``Οι Κένεντι επαιζαν κατά παράδοση αυτό το παιχνίδι`` δήλωσε ένας εργαζόμενος στο χιονοδρομικό κέντρο. Μια παράδοση τραγική, όμως, για την δυναστεία των Κένεντι. Η μητέρα του Εθελ, σύζυγος του Ρομπερτ θα θάψει το Σαββατοκύριακο το δεύτερο παιδί της. Πριν από 14 χρόνια είχε πεθάνει και ο 28χρονος τότε γιός της, Ντέιβιντ, από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο Μάικλ Κένεντι θα ταφεί στο Μπρούκλιν, ακριβώς δίπλα στον αδελφό του.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 12:41:48

    [15] Φορολογικό νομοσχέδιο

    300 δισεκατομμύρια προσδοκά να συγκεντρώσει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο , το οποίο αναμένεται μεθαύριο να κατατεθεί στη Βουλή.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται περιορισμοί στην απόκτηση πρώτης κατοικίας με την επέκταση του πόθεν έσχες , αλλαγές στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος απο ιδιοκατοίκιση, αυξήσεις των τεκμηρίων διαβίωσης εώς 13%, της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 50 σε 55% και της παρακράτησης φόρου από 15 σε 20% για όσους έχουν δελτία παροχής Υπηρεσιών.

    Επίσης προβλέπεται αύξηση της φορολόγησης κατά 2,5% των τόκων των εντόκων γραμματίων, φορολόγηση του 40% των αποθεματικών των εταιριών, αλλά και των κινητών τηλεφώνων.

    Τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα και αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους με παιδιά, ενώ ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για επικουρικές συντάξεις εώς 600.000 δραχμές το χρόνο είναι 5% και 14% για συντάξεις εώς 1 εκατομμύριο 400.000 δραχμές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιβάλει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κομματική πειθαρχία, καθώς το νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις και εντός του κυβερνώντος κόμματος.

    [16] Νέα εκθεση Σπράου

    Παράκαμψη της ιεραρχίας προτείνει ο καθηγητής, Γιάννης Σπράος, σε νέα εκθεσή του για τη δημόσια διοίκηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

    Στην εκθεση που δημοσιεύηκε χθες στο ΒΗΜΑ, ο κύριος Σπράος προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητου διυπουργικού Σώματος Στελεχών Διοίκησης, το οποίο θα επανδρώνει ανώτατες διοικητικές θέσεις υπουργείων και δημοσίων οργανισμών. Προτενει επίσης την ίδρυση Σώματος οικονομολόγων Δημοσίου, το οποίο θα αποτιμά οικονομικά την απόδοση των δημοσίων υπηρεσιών.

    Πολλες απο τις προτασεις Σπράου ειναι εκτός Ελληνικής πραγματικότητας δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ, Προκόπης Παυλόπουλος στον Antenna. Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται τους υπουργούς και τα κυβερνητικά όργανα και για το λόγο αυτό προτιμά να συνεννοείται με τον κύριο Σπράο.

    Η συνταγη θεραπειας στο Δημοσιο βρισκεται στον απεγκλωβισμο απο το πελατειακο συστημα επισημανε μιλωντας επισης στον Αntenna, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Κόλλιας, ο οποίος χαρακτήρισε πρόχειρες τις προτάσεις Σπράου.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 13:07:21

    [17] Γυναικείο στήθος

    Οι γυναίκες που επιθυμούν μετά απο μαστεκτομή ή για να βελτιώσουν την εμφάνιση του στήθους τους, να αποκτήσουν εμφυτεύματα σιλικόνης ίσως να μπορέσουν σύντομα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ζωντανού ιστού, απο τα ίδια τους τα κύτταρα, που θα αυξήσει τον όγκο του στήθους τους, όπως αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Sunday Times.

    Αμερικανοί επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να αυξήσουν το μέγεθος των θηλών και των γύρω τους ιστών, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα απο χόνδρο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

    Οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρίας Reprogenesis θα επιχειρήσουν να εμφυτεύσουν τις θηλές σε ασθενείς την επόμενη χρονιά και προβλέποιυν οτι μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε χρόνων θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο στήθος απο ζωντανά κύτταρα.

    Αυτη η εξέλιξη αποτελεί επανάσταση στη θεραπεία των γυναικών που χάνουν το στήθος τους απο μαστεκτομή , αλλα και για εκείνες που επιθυμούν να αλλάξουν το στήθος τους καθαρά για αισθητικούς λόγους, προσφέροντας μια πιό ασφαλή εναλλακτική λύση απο τα εμφυτεύματα σιλικόνης.

    Στα εργαστήρια της Reprogenesis οι θηλές αναπτύχθηκαν απο ένα μικρό δείγμα λίπους και κυττάρων του αίματος που αφαιρέθηκαν απο τους γλουτούς ή τους μηρούς. Το μείγμα τοποθετήθηκε σε μια προσχεδιασμένη φόρμα που κατασκευάζεται απο πολυμερές πλαστικό και προστέθηκαν παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη επιταχύνοντας τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων επιβραδύνεται όταν η φόρμα γεμίσει και το πολυμερες εξαφανίζεται αφήνοντας τη θέση του σε ζωντανό φυσικό ιστό.

    Το γεγονός ότι η θηλή, ή αργότερα ολόκληρο το στήθος θα δημιουργείται απο τα κύτταρα της ίδιας της ασθενούς εξαφανίζει τον κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος, καταλήγει το άρθρο Sunday Times.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 11:20:43
    Ηλιοφάνεια και υγρασία σήμερα σε όλη τη χώρα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς και στα νότια μέχρι μέτριοι .

    Στην Αττική, σχεδόν αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 15 βαθμούς.

    Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη Θεσσαλονίκη, περιορισμένη ορατότητα τις πρωινες ώρες , και θερμοκρασία εώς 12 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 05-Jan-98 11:20:31
    Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές ο καιρός, ως την Τετάρτη οπότε και αναμένονται τοπικές βροχές κυρώς στα βόρεια και ανατολικά, βορειάδες και πτώση της θερμοκρασίας.

    Ηπιος και υγρός καιρός προβλέπεται για την Τρίτη με αραιή συννεφιά που θα ειναι πυκνότερη στα δυτικά και ίσως σημειωθούν ασθενείς βροχές. Το πρωί θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 εώς 4 μποφώρ και τοπικά 5. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 13 βαθμούς στα βόρεια και τους 16 με 17 στην υπόλοιπη χώρα.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 5 January 1998 - 12:43:53 UTC