Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Γκρίζες πτήσεις

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Κούρδοι πρόσφυγες
  • [02] Διεθνής αμνηστία
  • [03] Ρωμαίος
  • [04] E.E-Ενταξη Κύπρου
  • [05] Τσοβόλας
  • [06] Κωνσταντόπουλος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Ανασφάλιστα Ι.Χ
  • [08] ΟΑΕΔ-Αλλοδαποί
  • [09] Σχολεία
  • [10] Προσλήψεις
  • [11] Λούβρος-Κλοπή
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Ο μεσαίωνας του 2000
  • [13] Αλβανοί-Εκπληξη
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Γαλλία-Ανεργία
  • [15] Αυστραλία-Ελληνική γλώσσα
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Εlvis
  • [17] Πλανήτης-Θερμοκρασία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [18] Οικονομία-Δραχμή
  • [19] Πανωτόκια
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [20] Κλωνοποίηση
  • [21] AIDS
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Γκρίζες πτήσεις

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 14:12:01
    Ανεβάζει επικίνδυνα η Αγκυρα το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο, αφού τα τουρκικά μαχητικά που μετέχουν στα γυμνάσια, παρενόχλησαν σήμερα ακόμη και επιβατικό αεροσκάφος.

    Κάθε όριο προκλητικότητας ξεπέρασε και χθες όμως η Τουρκία στο Αιγαίο.

    Σαράντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν ταυτόχρονα τον εθνικό εναέριο χώρο από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο, ανεβάζοντας στο κατακόρυφο τον υδράργυρο της έντασης.

    Σε δύο περιπτώσεις, στα Ψαρά και στη Σύμη τα τουρκικά αεροπλάνα πέταξαν πολύ χαμηλά, πάνω από Ελληνικό έδαφος.

    Σκηνικό πολέμου έχει στήσει η Αγκυρα στο Αιγαίο και σήμερα, ενώ έχει δέσμευσει για ασκήσεις περιοχή βορεία της Λήμνου

    Την ίδια ώρα η Αθήνα απαντά με πολιτικά και διπλωματικά διαβήματα στις τουρκικές προκλήσεις

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνεντευξή του, απευθυνει προειδοποίηση, προς την Τουρκική ηγεσία ότι εάν επιχειρήσει προσάρτηση των κατεχομένων στην Κύπρο θα τιμωρηθεί από τη διεθνή κοινότητα.

    Προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε, κατέβαλε χθες στην Αγκυρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος συναντάται σήμερα στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών.

    Ανάλογη πρωτοβουλία στην Αγκυρα, αναμένεται να αναλάβει και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

    Για ενδοτική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, και προέβλεψε επεισόδιο μέτριας έντασης στο Αιγαίο.

    Η Τουρκία επιχειρεί να συμπαρασύρει την Ελλάδα σε κατάσταση τύπου Ιμια, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 13:51:01

    [01] Κούρδοι πρόσφυγες

    Απομονωμένη βγήκε η Τουρκία από τη σύσκεψη των αρχηγών αστυνομίας οκτώ ευρωπαϊκών χωρών για το πρόβλημα των Κούρδων λαθρομεταναστών, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρώμη.

    Η τουρκική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να υπογράψει το τελικό κείμενο στο οποίο συμφώνησαν οι επτά υπόλοιπες χώρες και επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει το κείμενο.

    Ο Τούρκος εκπρόσωπος τύπου διευκρίνισε ότι, η Αγκυρα προτιμά να μην έχει απευθείας διαπραγματευση με την Ευρωπαική Ενωση, αλλά είναι διατεθημένη να συνεργασθεί σε διμερές επίπεδο με όλες τις Ευρωπαικές χώρες.

    Την ίδια ώρα Κούρδος δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι πίσω απο τη μαζική φυγή των συμπατριωτών του βρίσκεται η Τουρκική μυστική υπηρεσία.

    Κούρδοι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χωρα μας αποκάλυψαν μπροστά στον Αntenna, τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές.

    [02] Διεθνής αμνηστία

    Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε οτι η Ευρωπαική Ενωση θα είναι καλύτερα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κούρδων προσφύγων στην πηγή του, παρά να οργανώνει συνόδους των αρχηγών της αστυνομίας στην Ρώμη. Το γερμανικό τμήμα της οργάνωσης προειδοποίησε εξάλλου ότι δεν πρέπει να θεωρούνται ως "εγκληματίες" οι Κούρδοι και να παρουσιάζονται με "δραματικό τρόπο" τα στοιχεία και οι αριθμοί. "Μια διάσκεψη που θα επικεντρωθεί στα αίτια της φυγής των Κούρδων και στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί επίσης η βοήθεια που θα προσφερθεί στις χώρες που θα υποδεχθούν ενα μεγάλο αριθμό προσφύγων ειναι πιο σημαντική απο μια διάσκεψη αρχηγών της αστυνομίας", αναφέρει η Αμνηστία σε ανακοινωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Η οργάνωση τονίζει οτι "είναι πολύ μικρό θέμα" η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες καταγωγής των Κούρδων, και αναφέρεται επίσης στις "διώξεις" τις οποίες υφίστανται απο το κράτος στην Τουρκία και το Ιράκ. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί επίσης τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ, που ζήτησε απο την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία την υιοθέτηση αυστηρων μέτρων για να αποφευχθεί η αφιξη των Κούρδων στην Γερμανία, οτι "αδιαφορεί" για τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Η Αμνηστία εκτιμά επίσης οτι ο αριθμός αυτών που ζητούν άσυλο στην δυτική Ευρώπη "έχει μειωθεί σημαντικά από το 1992".

    [03] Ρωμαίος

    Την Τουρκία κατηγόρησε, ο Υπουργός Δημόσιας Ταξης, Γιώργος Ρωμαίος, για τα κύματα των Τούρκων προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη.

    Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι επί τέλους όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκης Ενωσης και ιδιαίτερα η Αγγλία η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αντιληφθεί ότι ο πυρήνας του προβλήματος εντοπίζεται στην παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία και στα όπλα που πωλούν οι Ευρωπαϊκες χώρες για να πολεμούν τους Κούρδους.

    [04] E.E-Ενταξη Κύπρου

    `Η μη συμετοχή των τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο για την πορεία των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση`` διευκρίνησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ με την ευκαρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Βρετανία.

    Συγκεκριμένα σε ερώτηση πως αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ενωση στις απειλές της Τουρκίας για προσάρτηση του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου εάν προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης ο Τόνι Μπλερ υπογράμμισε: ``Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και είναι αυτή που διατυπώθηκε στην πρόσφατη διάσκεψη του Λουξεμβούργου.

    Οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου θα αρχίσουν και αυτό είναι επίσης ξεκάθαρο, έχει δρομολογηθεί. Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε στο Λουξεμβούργο και πρόκειται να υλοποιηθεί. Φυσικά έχομε δηλώσει ότι θα θέλαμε να περιλαμβάνονται και Τουρκοκύπριοι στις αντιπροσωπείες της Κύπρου που θα αναλάβουν αυτές τις διαπραγματεύσεις, πιστεύοντας ότι οι προοπτικές θα είναι πολύ καλύτερες αν υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος και οι προσπάθειές μας κατευθύνονται στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

    Ωστόσο επαναλαμβάνω ότι ως προεδρία θα εφαρμόσουμε το χρονοδιάγραμμα και τις αποφάσεις που πήραμε στο Λουξεμβούργο σχετικά με την ένταξη της Κύπρου``.

    Στην αρχή της συνέντευξης, ο βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας για τους στόχους της προεδρίας του υποσχέθηκε ότι η βρετανική προεδρία θα είναι προεδρία του λαού με την έννοια ότι θα δώσει προτεραιότητα και έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν τον απλό ευρωπαίο πολίτη όπως είναι η απασχόληση, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον. Στα σοβαρά εξωτερικά προβλήματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η βρετανική προεδρία, ο Τόνι Μπλερ περιέλαβε την Τουρκία και την κατάσταση με τους Κούρδους . Το Κουρδικό θέμα παραπέμφθηκε στην επιτροπή γενικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το οποιο θα ασχοληθούν οι υπουργοί των Εξωτερικών, ενώ το θέμα της Τουρκίας τόσο ο βρετανός πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος Ζακ Σαντέρ το αντιμετώπισαν διπλωματικά λέγοντας ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να βοηθήσει την Τουρκία να έρθει πιό κοντά στην Ευρώπη.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ υπενθύμισε ότι η Τουρκία για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις τα οποία ζητούνται και από τις άλλες υποψήφιες χώρες. ``Η Τουρκία θα έχει ίση μεταχείριση με τις άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση``, δήλωσε ο πρόεδρος Ζακ Σαντέρ.

    [05] Τσοβόλας

    Πολύ ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας τού Δημητρη Τσοβόλα, μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ αναμένεται να βγει σήμερα από την εντατική.

    [06] Κωνσταντόπουλος

    Τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κουρδικό , ακόμη και με πρωτοβουλία της Ελλάδος ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος , κατά την επίσκεψη του στον καταυλισμό Κούρδων, στην Πεντέλη.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε ότι το Κουρδικό είναι πρόβλημα πολιτικό και ότι οι Κούρδοι λαθρομετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολιτικοί πρόσφυγες.

    Καταλόγισε δε υποκρισία στη Διεθνή κοινότητα για τη στάση της στο πρόβλημα των Κούρδων και στη ανοχή της έναντι της Τουρκίας για την προκλητικότητα που εκδηλώνει προς την Ελλάδα.

    Ο κύριος Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση η Τουρκία προσπαθεί να διαμορφώσει κατάσταση όμοια με αυτή των Ιμίων και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής πρόβλεψης.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 13:51:50

    [07] Ανασφάλιστα Ι.Χ

    Με τσουχτερά πρόστιμα από 30 εώς 250 χιλιάδες και αφαίρεση για ένα χρόνο της άδειας οδήγησης και κυκλοφορίας, θα τιμωρούνται όσοι κυκλοφορούν με ανασφάλιστο αυτοκίνητο. Τα περισσότερα ανασφάλιστα αυτοκίνητα ,όπως ανέφερε στον Αntenna, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατυχημάτων των Ασφαλιστικών Εταιριών, κ. Σκούρτης, ανήκουν σε αθίγγανους και σε άτομα άνευ περιουσιακών στοιχείων και αριθμού φορολογικού μητρώου.

    [08] ΟΑΕΔ-Αλλοδαποί

    Υδατογραφημένες θα είναι οι κάρτες εργασίας που θα δοθούν από τον ΟΑΕΔ στους αλλοδαπούς για να αποφευχθεί η πλαστογράφηση , δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστος Πρωτόπαππας .

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ανοίξουν και άλλα κέντρα του ΟΑΕΔ, που θα βοηθήσουν στην πεντάμηνη διαδικασία καταγραφής των αλλοδαπών εργατών στη χώρα μας.

    Αυτή την ώρα πάντως έχουν εκκενωθεί τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στην Πειραιώς, καθώς έχει γίνει τηλεφώνημα για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού.

    [09] Σχολεία

    Η εικόνα λεηλατημένων σχολικών αιθουσών, μετά από κατάληψη, δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε πρωτόγνωρη. Στην περίπτωση όμως του 63ου σχολείου στο Βοτανικό, η διαφορά ειναι ότι οι γονείς ανέλαβαν να καθαρίσουν το σχολείο, να βγάλουν έξω τους καταληψίες και να το περιφρουρήσουν.

    [10] Προσλήψεις

    Αρχισε σήμερα η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη,με μόρια,1088 ατόμων. Οι ενδιαφερομενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις στις νομαρχίες και τα επαρχεία εώς τις 28 του μηνός.

    [11] Λούβρος-Κλοπή

    Ελληνική αναθηματική στήλη του 4ου π.Χ αιώνα εκλάπη από το μουσείο τού Λουβρου στο Παρίσι.... τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων του μουσείου.

    Η μαρμάρινη αναθηματική στήλη ήταν αφιερωμένη στον Μειλίχιο Δία και φέρει επιγραφές στην ελληνική γλώσσα, καθώως και ανάγλυφη παράσταση ενός φιδιού.

    Ηταν εκτεθειμένη στη νέα πτέρυγα του μουσείου που εγκαινιάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει επιγραφές απο το ελληνικό, τον αιγυπτιακό και τον ετρουτσκικό πολιτισμό.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 13:50:46

    [12] Ο μεσαίωνας του 2000

    Στο κατώφλι του 2000, ιδού ο Μεσαίωνας...

    Η Ισιλαυ Σαιγκιν είναι υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης για θέματα γυναικών και οικογενειακές υποθέσεις και τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει μια πανεθνική διαμάχη γύρω απο την πρακτική των εξετάσεων παρθενίας για κορίτσια που βρίσκονται υπο την προστασία του κράτους σε διαφορα ιδρύματα.

    Μετα τις απόπειρες αυτοκτονίας πέντε νεαρών κοριτσιών που τους είχε ζητηθεί να κάνουν το τέστ παρθενίας το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία απαγόρευσης της μεσαιωνικής πρακτικής.

    Τα πέντε κορίτσια, ηλικίας 12 μέχρι 16 χρονών είχαν διαταχθεί απο την διευθύντρια του ορφανοτροφείου να κάνουν το τέστ, όταν εκείνη είχε αντιληφθεί ότι είχαν αργήσει να γυρίσουν ένα βράδυ. Εκείνα αντέδρασαν παίρνοντας ποντικοφάρμακο και πηδώντας σε μια βαθιά δεξαμενή νερού.

    Σώθηκαν όμως και διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο όπου και αναγκάστηκαν να υποστουν την εξέταση παρθενίας στα κρεβάτια τους.

    Ομως η ιστορία πήρε έκταση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν η υπουργός Σευγκίν προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της απόπειρας αυτοκτονίας των κοριτσιών.

    Κορίτσια 12, 13 χρονών συνήθως μένουν εγκυοι, είπε η υπουργός. Εάν τα κορίτσια προσπαθούν να αυτοκτονήσουν λόγω των τέστ παρθενίας, τότε μάλλον θα αυτοκτονούσαν έτσι κι αλλιώς, συνέχισε. Και συμπλήρωσε, εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αποτρέψουμε. Κάπως έτσι πήγε χαμένη και η κυβερνητική εκστρατεία για την απαγόρευση της μεσαιωνικής πρακτικής και οι εφημερίδες όρμηξαν πάνω στην υπουργό για να τη φάνε.

    Σήμερα πάντως η υπουργός υποστήριξε πως τα σχόλιά της είχαν παρερμηνευθεί, ενώ η εκπρόσωπος του γραφείου τύπου του υπουργειου της προσπάθησε να καλύψει την Σευγκιν ισχυριζόμενη πως η υπεράσπιση της πρακτικής των εξετάσεων παρθενίας περιορίσθηκε μόνο στα κρατικά ιδρύματα.

    Η υπουργός, είπε η εκπρόσωπός της, πιστεύει πως τα κορίτσια που διαμένουν στα ορφανοτροφεία η σε άλλα κρατικά ιδρύματα πρέπει να προστατέψουν την υπόληψή τους και το όνομά τους απο ατίμωση γι να μην αποβληθούν απο τα ιδρύματα.

    Σε αυτή την περίπτωση τα τέστ παρθενίας θεωρουνται αναγκαία για να καθαρισθεί το όνομά τους.

    Φυσικά οι γυναικείες οργανώσεις ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού ενώ και η υφυπουργός της αποκάλεσε την Σευγκιν κακώς πληροφορημένη, ενώ της ζήτησε συγχρόνως ν'αλλάξει τη στάση της. Η Σέλμα Ακουνέρ τόνισε μάλιστα πως τα τέστ παρθενίας παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα των γυναικών.

    Η παρθενία είναι μια απο τις υψηλότερες αξίες της μουσουλμανικής κοινωνίας, όμως το φαινόμενο των τέστ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στην Τουρκία, όπου ο άνδρας είναι και το κεφάλι της οικογένειας.

    Για πολλές γυναίκες στον ισλαμικό κόσμο η παρθενία είναι και υπερηφάνεια και εκφράζεται στην τελετή του γάμου, αφού οι παρθένες νύφες φορούν κόκκινες ζώνες στη μέση τους, δείχνοντας έτσι την καθαρότητά τους.

    Στην Τουρκία πάλι, ένας άλλος υπουργός προεδρεύει μιας επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχεδιάζει να προτείνει τον περιορισμό των τέστ μόνο σε περιπτώσεις συλλογής ενοχοποιητικών στοιχείων κατα τη διάρκεια εκδίκασης εγκλημάτων.

    Ο Σαμί Τουρκ, υπεύθυνος υπουργός για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε μαλιστα πως ακομη κι αν είναι παρθένες, οι Τουρκάλες που υφίστανται αυτή τη δοκιμασία οχι μόνο στιγματίζονται, αλλά και αντιμετωπίζουν το τέστ σαν λεκκέ στην ανθρώπινή τους αξιοπρέπεια.

    Οσο για τον πραγματικό λεκκέ, εκείνον απο αίμα, κι εδώ οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ωρίωνται, μπορεί να το βρουν οι συγγενείς στο κρεβάτι της νύφης, αμέσως μετά την πρώτη νύχτα του γάμου, κι είναι σημάδι πως η νύφη ήταν παρθένα.

    Οσο όμως κι αν οι μεσαιωνικές πρακτικές των Τούρκων μας σοκαρουν, ακούστε κι αυτό. Η πριγκήπησσα των καρδιών των Εγγλέζων, Νταιάνα πέρασε την ίδια δοκιμασία με τις πέντε τουρκάλες που αποπειραθηκαν ν'αυτοκτονήσουν , το τέστ παρθενίας δηλαδή, πριν παντρευτεί τον Κάρολο. Εκεί το λένε πρωτόκολλο.

    Στην Ιταλία, πάλι ένα άλλο τέστ, αυτό της εγκυμοσύνης, θα γίνεται πριν μια γυναίκα προσληφθεί

    Σάλος ξέσπασε μάλιστα, ύστερα απο απόφαση δικαστηρίου που δικαίωσε εργοδότη που αρνήθηκε να προσλάβει εγκύους γυναίκες στην επιχείρησή του.

    [13] Αλβανοί-Εκπληξη

    Η μόνη εμπειρία από την Βρετανία για τέσσερεις Αλβανούς λαθρομετανάστες που κατάφεραν να εισέλθουν στην χώρα, θα είναι το εσωτερικό ενός αγγλικού αστυνομικού τμήματος.

    Οι τέσσερεις Αλβανοί πρέπει να δοκίμασαν την έκπληξη της ζωής τους όταν άνοιξαν οι πόρτες του φορτηγού που τους μετέφερε χθες στην Βρετανία, για να διαπιστώσουν ότι βρίσκονταν μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

    Ο οδηγός άκουσε θορύβους από την καρότσα μετά το θαλάσσιο ταξίδι από την Γαλλία και οδήγησε το φορτηγό του κατ' ευθείαν στο αστυνομικό τμήμα του Ρέντινγκ, στην νότια Αγγλία. Οι τέσσερεις κρατούνται...

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 13:51:14

    [14] Γαλλία-Ανεργία

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος της λαϊκής δυσαρέσκειας για την ανεργία, όπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο.

    Ο Ζοσπέν πρόκειται να έχει από σήμερα σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των συνδικάτων και των ανέργων, μία ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις σ`όλη τη Γαλλία με συνθήματα εναντίον της ανεργίας.

    Περίπου 4000 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο του Παρισιού και ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε άλλες 40 πόλεις της Γαλλίας.

    Το γραφείο του Ζοσπέν ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις δεκάδων γραφείων ευρέσεως εργασίας "υπογραμμίζουν την ανησυχία των πολλών ανέργων ... που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον καθημερινό βίο".

    "Η κυβέρνηση εύχεται να βρεθούν ... άμεσες και εποικοδομητικές βελτιώσεις στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της δραματικής κατάστασης... κυρίως μέσω της νομοθεσίας με στόχο την καταπολέμηση της (κοινωνικής) περιθωριοποίησης", αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

    Η υπουργός εργασίας, Μαρτίν Ομπρί, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των σοσιαλιστών συναισθάνεται τον πόνο των διαδηλωτών. "Συναισθανόμαστε τί εκπροσωπεί αυτό το κίνημα", δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου η Ομπρί, απαντώντας στις επικρίσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Η ανεργία, που βρίσκεται σήμερα στο ποσοστό ρεκόρ του 12,4%, αυξήθηκε μετά από σειρά μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, απάντησε στους επικριτές της η Μαρτίν Ομπρί, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα που αποδίδουν, αφού -όπως είπε- παρατηρείται μείωση της ανεργίας.

    [15] Αυστραλία-Ελληνική γλώσσα

    Οι μαθητές στα κρατικά σχολεία,στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης,της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτώριας θα μπορούν να διδάσκονται και την Ελληνική γλώσσα.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Βικτώριας,Φιλ Γκουντ, από φέτος, καθίσταται υποχρεωτική η διδασκαλία απ'όλα τα κρατικά σχολεία τουλάχιστον μιάς ξένης γλώσσας.

    Ο κ.Γκουντ πρόσθεσε πως,σε ορισμένα σχολεία,η διδασκαλία ξένων γλωσσών, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική,θα γίνεται και δορυφορικά.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 13:52:04

    [16] Εlvis

    Μπορεί να έχουν περάσει 20 χρόνια από τον θάνατό του αλλά οι εκατοντάδες φανατικοί λάτρεις του Βασιλιά της Rock and Roll σχημάτισαν όπως κάθε χρόνο ουρές έξω από την Graceland το σπίτι του στο Μέμφις της Πολιτείας του Τενεσσί την ημέρα τον γενεθλίων του.

    Του είχαν ετοιμάσει και μία τεράστια τούρτα για να τον τιμήσουν, αν ζούσε σήμερα θα ήταν 63 χρονών. μουσική...

    Τα αξέχαστα τραγούδια του που κατά πολλους άλλαξαν την πορεία της μουσικής νοσταλγούν οι εκατοντάδες θαυμαστριες του που έχουν δημιουργήσει και λέσχες θαυμαστών του σε Πολιτείες της Αμερικής. Από την γιορτή δεν έλειψαν βέβαια και οι σωσίες του αξέχαστου βασιλιά.

    [17] Πλανήτης-Θερμοκρασία

    Οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη είχαν σαν αποτέλεσμα το 1997 να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της σύγχρονης μετεωρολογίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Ωκεανογραφικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας, στα 9 από τα 11 τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες του μέσου όρου.

    Το ρεκόρ θερμοκρασίας θαλάσσης σημειώθηκε πέρυσι, αλλά στην ξηρά η πιο θερμή χρονιά ήταν το 1990. Οι υψηλές θερμοκρασίες αποδίδονται εν μέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και στο φαινόμενο "Ελ Νίνιο" που θεωρείται υπεύθυνο για πολλά από τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.

    Παρότι η περυσινή χρονιά ήταν από τις πιο ζεστές, το 1998 μπήκε με διαφορετικές διαθέσεις. Ετσι από τα τελευταία 24ωρα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, από τον καναδά μέχρι την Ιαπωνία επικρατεί δριμύ ψύχος, με χιονοθύελλες και θυελλώδεις ανέμους.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 14:26:22

    [18] Οικονομία-Δραχμή

    Η πορεία της Οικονομίας αλλα κυρίως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την θωράκιση της δραχμής είναι το αντικείμενο της συνάντησης που έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος.

    Αποκαθιστάται σταδιακά η ηρεμία στη δραχμή δήλωσε νωρίτερα στον Αntenna, ο διοικητής της Γενικής Τράπεζας, Γιώργος Δασκαλάκης, όμως σημείωσε ότι και οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες.

    Εν΄τω μεταξύ ο πληθωρισμός έκλεισε τον Δεκέμβριο στο 4,7% κονάα στους στόχους της κυβέρνησης που ήταν το 4,5%.

    [19] Πανωτόκια

    Παράνομο κρίνει κατ΄ αρχήν ο Αρειος Πάγος το μέτρο των πανοτοκίων που επιβάλλουν οι τράπεζες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην χθεσινή πρώτη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, 15 Αρεοπαγίτες έναντι 5, έκριναν παράνομο και άκυρο τον ανατοκισμό.

    Η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας ορίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 13:51:32

    [20] Κλωνοποίηση

    Το πρώτο διεθνές πρωτόκολλο που θα απαγορεύει ρητά την κλωνοποίηση ανθρώπων θέτει προς υπογραφή τη Δευτέρα στο Παρίσι το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Δεκαεπτά ευρωπαικές χώρες , μετά και τη δήλωση του αμερικανού dr. Ruchard Sint, ότι είναι έτοιμος να δημιουργήσει κλωνοποιημένα παιδιά άτεκνων ζευγαριών, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υπογράψουν το πρωτόκολλο του Παρισιού.

    Θα απαγορευθεί λοιπόν η δημιουργία μέσω της κλωνοποίησης γενετικώς ομοίων ανθρώπων, ζωντανών ή νεκρών και θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε επιστήμονες και ερευνητικά ιδρύματα να πραγματοποιήσουν τέτοιες έρευνες.

    Η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ευρωπαικής διάσκεψης των εθνικών επιτροπών Ηθικής και να σημειωθεί όμως ότι μόνο οι χώρες που έχουν υπογράψει ήδη την ευρωπαική συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου μπορούν να υπογράψουν το πρωτόκολλο για την κλωνοποίηση. Για τον λόγο αυτό η Γερμανία, αν και συμφωνεί απολύτως με το πρωτόκολλο, δεν έχει την εξουσιοδότηση να υπογράψει το κέιμενο.

    [21] AIDS

    Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως ένα φυσικό συστατικό του σάλιου των ανθρώπων μπορεί να εμποδίσει σε εργαστηριακό επίπεδο-- την ανάπτυξη του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, ανακοινώθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση "Journal of Experimental Medicine" θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην δημιουργία φυσικών ανασταλτικών ουσιών για την μετάδοση του ιού HIV. Οι ερευνητές δήλωσαν πως εντόπισαν μια φυσική σακχαρο- πρωτείνη συγκεντρωμένη στο σάλιο, η οποία είναι γνωστή ως θρομβοσπονδίνη (TSP), η οποία έχει την ιδιότητα να σταματά την ανάπτυξη του ιού. "Οι έρευνες ξεκίνησαν για να διαπιστώσουμε γιατί υπάρχουν λίγες ποσότητες του HIV στο σάλιο σε αντίθεση με τις ποσότητες που βρίσκονται σε άλλα υγρά του οργανισμού", επεσήμανε ο Δρ Τζέφρι Λόρενς, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ερευνών για το AIDS του νοσοκομείου. Ο ίδιος τόνισε πως η ανακάλυψη αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόληψη εναντίον της μετάδοσης του ιού. "Παράγωγα της TSP μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε προφυλακτικά, αλλά και σε αντισυλληπτικούς αφρούς, αλλά και σε οδοντόπαστες και διαλύματα για στοματικές πλύσεις", καταλήγει ο ίδιος.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 11:28:06
    Σχεδόν αίθριος καιρός σήμερα σε όλη την χώρα και υψηλές γιά τήν εποχή θερμοκρασίες.

    Τοπικές νεφώσεις προβλέπονται μόνο στα βορειοανατολικά μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς εώς μέτριοι.

    Σχεδόν αίθριος ο καιρός στην Αττική και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 17 βαθμούς

    Καλοκαιρία και στη Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία εώς 14 βαθμούς κελσίου

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 09-Jan-98 11:28:15
    Λιακάδα προβλέπει η ΕΜΥ μέχρι και την Τετάρτη και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

    Αίθριος θα είναι ο καιρός και το Σαββατοκύριακο με λίγη πρόσκαιρη συννεφιά μόνο στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο αύριο ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία πέφτει λίγο, και θα φθασει το μεσημέρι τους 12 με 13 στα βόρεια και τους 17 με 18 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 9 January 1998 - 12:42:30 UTC