Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-14

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Χτύπημα στη τρομοκρατία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Μπερνς
  • [03] E.E-Ελληνοτουρκικά
  • [04] Βουλή-Yak42
  • [05] Βουλή-Παρκοεταιρίες
  • [06] Τσοβόλας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Σφουγγαράδες-Λιμάνια
  • [08] Πρωινή ομίχλη
  • [09] Καζαντζίδης
  • [10] Νέος Κ.Ο.Κ
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] ΗΠΑ-Βαλκάνια
  • [12] Τουρκία-Κούρδοι
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Selling England for a pound...
  • [14] Αυστραλία - Μάχη της Κρήτης
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Εγκλημα στην Αγιά Σοφιά
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Φορολογία-Επιδόματα
  • [17] Εκθεση Σπράου
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Αθανασία
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Χτύπημα στη τρομοκρατία

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:07:16
    Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν μπεί η ατζέντα, οι χειρόγραφες σημειώσεις , τα όπλα και άλλα ευρύματα που βρέθηκαν στο σπίτι του 27χρονου Νίκου Μαζιώτη, σε μια προσπαθεια να βρεθεί η άκρη στο κουβάρι της τρομοκρατίας και η τυχόν σχέση του Μαζιώτη με άλλες οργανώσεις.

    Ο Νίκος Ματζιώτης, οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ οι ανακρίσεις στην ασφάλεια συνεχίστηκλαν όλη τη νύχτα.. οι ανακρίσεις των 15 ατόμων που είχαν σχέσεις με τον Μαζιώτη, από τους οποίους αφέθησαν ελεύθεροι οι 12.

    Ο Ματζιώτης γνωστός αντιρρησίας συνείδησης, έχει συληφθεί και καταδικαστεί για συμμετοχή σε κατάληψη του Πολυτεχνείου.

    Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, ο Μαζιώτης ενέχεται στην τοποθέτηση βόμβας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έχει σχέση με την οργάνωση Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων, και ερευνάται εάν σχετίζεται και με αλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Στην εξάρθρωση της οργάνωσης η Αστυνομία οδηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από ένα δακτυλικό αποτύπωμα το οποίο βρέθηκε σε βόμβα, που είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Οπως αποκαλύφθηκε το αποτύπωμα ανήκε στο Νίκο Ματζιώτη, ο οποίος διέμενε στην οδό Σπάρτης 13, στο Καματερό. Ο Ματζιώτης είχε τεθεί σε παρακολούθηση και βρίσκεται μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν.

    Ο Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός είχε επίσης αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της Μαίρη Μπόση, πρώην συμβούλου του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, της πρεσβείας του Περού, της αυτοκινητοβιομηχανίας Lancia και της αεροπορικής εταιρείας Αlitalia.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:08:49

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Πέρα από τα έξι μίλια έφθασε χθες η Αγκυρα τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο, πάνω από τα Δωδεκάνησα, στη Χίο και στη Μυτιλήνη.

    Αργά το μεσημέρι μάλιστα τουρκικά αεροσκάφη που αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος επισκέπτηκε τη Λέσβο, τη Χίο και τα Ψαρά.

    [02] Μπερνς

    Με διπλωματικότερη αυτή τη φορά γλώσσα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, επαναλαμβάνει την Αμερικανική θέση για Ελληνικό εναέριο χώρο 6 ναυτικών μιλίων.

    Η Ελλάδα έχει καθιερώσει τα 10 ναυτικά μίλια από το 1931, η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει, δεν πρόκειται για Ελληνοαμερικανική διαφορά, δήλωσε ο κύριος Μπερνς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ, Κώστα Καραμανλή, διατυπώνοντας πιο κομψά την Αμερικανική θέση περί 6 ναυτικών μιλίων.

    Επίσης, ο Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε οτι παρερμηνεύτηκαν από μερίδα του τύπου οι προηγούμενες δηλώσεις του και επανέλαβε ότι οι νησίδες Καλόγεροι είναι Ελληνική περιοχή και η εθνική κυριαρχία θα πρέπει να γίνεται σεβαστή.

    [03] E.E-Ελληνοτουρκικά

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σαφές ότι τάσσεται υπέρ του σεβασμού των εξωτερικών συνόρων και υπ' αυτή την έννοια, τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα της αμφισβήτησης των συνόρων της από την Τουρκία. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χιλ Ρόμπλες, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρόεδρος του σώματος, που στις 28 του μήνα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα προσκεκλημένος του προέδρου της ελληνικής Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, υποστήριξε ότι δεν θα ήθελε να πάρει συγκεκριμένη θέση στις ελληνοτουρκικές διαφορές, αφού κάτι τέτοιο, μπορεί να δημιουργούσε περισσότερη ένταση. Εξέφρασε όμως την ελπίδα, στο μέλλον οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας να χαρακτηρίζονται από περισσότερη συνεργασία. Ο Χιλ Ρόμπλες αναφερόμενος στο περιεχόμενο των θεμάτων της επίσκεψής του στην Αθήνα τόνισε ότι θα επιδιώξει να ενημερωθεί για το καθεστώς των εθνικών βουλευτών, το θέμα της ενιαίας εκλογικής διαδικασίας στην ΕΕ, το θέμα των σχέσεων Εθνικών Κοινοβουλίων και Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και για την πορεία του ευρωμεσογειακού Κοινοβουλευτικού διαλόγου που ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο με πρωτοβουλία της Αθήνας. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε επίσης ότι στις επαφές του στην Αθήνα θα τονίσει την αναγκαιότητα της λειτουργίας του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ, μέσα στο 1998, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα προνομιακό παρατηρητήριο της ΕΕ προς την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση με τη διεύρυνση, σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τις προς ένταξη χώρες δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές, ενώ παρατήρησε ότι η ανάπτυξη της νότιας λεκάνης της Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει κοινή πολιτική επιδίωξη των μεσογειακών χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ακριβώς η Γερμανία και η Αυστρία ενδιαφέρονται - για παράδειγμα - για την ανάπτυξη περιοχών ή κρατών που προήλθαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

    [04] Βουλή-Yak42

    Στον πιλότο του μοιραίου Γιάκοβλεφ επιρρίπτουν την ευθύνη για την αεροπορική τραγωδία στα Πιέρια Ορη, οι εκτιμήσεις των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους για το δυστύχημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την τραγωδία δεν ευθύνεται, ούτε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ούτε και η έλλειψη του ραντάρ.

    Μάλιστα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο ραντάρ διευκολύνει την εναέρια κυκλοφορία και δεν εξυπηρετεί τη διαδικασία προσγείωσης των αεροσκαφών.

    Παρόλα αυτά ο υπουργός Μεταφορών κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εγκατάσταση του ραντάρ στην περιοχή που έχει επιλεγεί.

    [05] Βουλή-Παρκοεταιρίες

    Εξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία που κατέθεσαν χθες στην Βουλή, ζητούν να μην εξαρτάται η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, από τη μη καταβολή προστίμων για τις κλήσεις παράνομης στάθμευσης.

    Οι κυρώσεις, όπως αναφέρουν, για παράνομες σταθμεύσεις επιβάλλονται περιστασιακά και μόνον για εισπρακτικούς σκοπούς. Τις χαρακτηριζουν μάλιστα ως τέλη και πρόστιμα τα οποία δεν είναι ανταποδοτικά αντίστοιχων υπηρεσιών, διότι δεν προσφέρεται καμμία υπηρεσία στάθμευσης, από τους δήμους και τις παρκοεταιρίας.

    Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Πεπονής, Λευτέρης Βερυβάκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Στέλιος Παπαθεμελής, Παντελής Οικονόμου και Θανάσης Τσούρας.

    [06] Τσοβόλας

    Ευδιάθετος και έτοιμος να επιστρέψει στον πολιτικό στίβο και στο σπίτι του, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημητρης Τσοβόλας, μετά το μπάι-πάς που υπεβλήθη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονικης.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:09:58

    [07] Σφουγγαράδες-Λιμάνια

    Αποκλεισμένα τα περισσότερα λιμάνια στα Δωδεκάνησα απο Σφουγγαράδες και Ψαράδες , που ζητούν να εξακολουθούν να υπόκεινται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και όχι να φορολογούνται ως επιτηδευματίες .

    Σήμερα αποκλείστηκαν και τα λιμάνια της Νάξου και της Σαντορίνης, ενώ σήμερα πραμγατοποιείται συλλαλητήριο στην Κάλυμνο, το μαζικότερο που έχει γίνει εώς τώρα.

    [08] Πρωινή ομίχλη

    Προβλήματα στις συγκοινωνίες προκαλεί η πυκνή ομίχλη που καλύπτει πολλά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

    Η ομίχλη και το κακο οδόστρωμα ήταν οι αιτίες της σύγκρουσης λεωφορείου ΚΤΕΛ με φορτηγό το πρωί στο Μελισσοχώρι Λάρισας που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του λεωφορείου Αθανάσιος Μανδελάς, 60 ετών , να τραυματιστεί σοβαρά οι οδηγός και ελαφρά δέκα επιβάτες του λεωφορείου.

    Λόγω της ομίχλης κλειστό παραμένει και σήμερα το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη.

    Εξαιτίας της ομίχλης αγνοούνται από χθες το βράδυ δύο ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης Πιερίας.

    Πρόκειται για τον Δημήτρη Μητρόπουλο, 68 ετών, και τον γιό του Ανδρέα ,35 ετών.

    Στις έρευνες παίρνουν μέρος 4 σκάφη του Λιμενικού, 10 μηχανότρατες και 18 παράκτια σκάφη.

    [09] Καζαντζίδης

    Με αγωγή για ηθική αποζημίωση ύψους 200 εκατομμυρίων απάντησε ο Στέλιος Καζαντζίδης στα ασφαλιστικά μέτρα του Χρήστου Νικολόπουλου, που ζήτησε να μην αναφέρεται το ονομά του από τον Στέλιο Καζαντζίδη.

    [10] Νέος Κ.Ο.Κ

    Αφαίρεση πινακίδων, ακινητοποίηση του οχήματος για ένα μήνα και πρόστιμα εώς 200 χιλιάδες δραχμές για όσους οδηγούν μεθυσμένοι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας που θα κατατεθεί στη Βουλή εως τέλος της εβδομάδας.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:09:02

    [11] ΗΠΑ-Βαλκάνια

    Το ενδιαφέρον των βαλκανικών κρατών,γιά την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας,επισημαίνεται,μεταξύ άλλων,σε ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ,που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στ'αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης,η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 και στις 4 του περασμένου Νοεμβρίου,στην Κρήτη.

    Το ψήφισμα,που κυκλοφόρησε χθες στη Νέα Υόρκη,έδρα του διεθνούς οργανισμού, αφού τονίζει ότι οι συνεργασίες με την Ευρώπη θα έχουν

    θετική επιρροή στις βαλκανικές χώρες,καλεί το γγ του ΟΗΕ να συνεχίσει να ζητεί τη γνώμη τους,γιά διάφορα μέτρα εκ μέρους των διεθνών οργανισμών,που συμβάλουν στη δημιουργία ειρήνης,σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [12] Τουρκία-Κούρδοι

    Οί επιδρομές τής τουρκικής αστυνομίας στίς συνοικίες τής Κωνσταντινούπολης έχουν γίνει καθημερινό γεγονός τίς τελευταίες ημέρες.

    Εκατοντάδες λαθρομετανάστες συνελήφθησαν καθώς οί αστυνομικές δυνάμεις ερεύνησαν εξονυχιστικά συνοικίες στά περίχωρα τής Πόλης.

    Σπίτια, ξενοδοχεία ακόμη καί γραφεία δέχθηκαν τίς επιδρομές τών αστυνομικών πού συνέλαβαν εκατοντάδες Κούρδους από τό Ιράκ, Ιρανούς, Πακιστανούς όπως καί λαθρομετανάστες από τό Μπαγκλαντές.

    Οί επιχειρήσεις τής αστυνομίας έχουν ξεκινήσει αρκετές ημέρες τώρα καί αποτελούν δείγματα συμμόρφωσης πρός τά κελεύσματα τής Ευρωπαικής Ενωσης, σέ μία προσπάθεια νά περιορισθεί τό κύμα φυγής πρός την Ευρώπη καί τό εμποριο τών λαθρομεταναστων.

    Οί έρευνες τής αστυνομίας δέν περιορίζονται μόνο στήν Κωνσταντινούπολη αλλά επεκτείνονται καί στίς περιοχές κοντά στά σύνορα μέ τήν Ελλάδα.

    Μέχρι σήμερα στά χέρια τών τουρκικών αρχών έχουν πέσει περισσότεροι από τρείς χιλιάδες λαθρομετανάστες.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:27:10

    [13] Selling England for a pound...

    Selling England for a pound...

    Στις πάμπ του Λονδίνου, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί μια φήμη. Οι αριστεροί βουλευτές του κόμματος των Εργατικών, λέει η φήμη ξυπνούν κάθε πρωί και χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο τόσες φορές όσες μέρες είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός τους Τόνι Μπλαίρ.

    Είδαν κι έπαθαν οι άνθρωποι να ξεφορτωθούν την Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Τζών Μαίητζορ και τους προέκυψε αρχηγός άλλος ένας νεοφιλελεύθερος, μόνο που αυτός έχει ανοίξει το ταμείο και ξεπουλάει όσο όσο τ'απομεινάρια του κράτους στον ιδιωτικό τομέα.

    Τελευταίο θύμα του Μπλαίρ η εκπαίδευση. Ο Τόνι λοιπόν σκέφτεται να εκχωρήσει τα δημόσια σχολεία στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ν'αφήσει μάνατζερ απο το χώρο της βιομηχανίας και του κεφαλαίου ν'αναλάβουν τα πρώτα απ'αυτά το φθινόπωρο. Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί σε 500 σχολεία 25 επαρχιών, ενώ το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει οτι θα προτιμηθούν τα χειρότερα.

    Δηλαδή, τα σχολεία με τις χαμηλότερες επιδόσεις και συνθήκες λειτουργίας, σχολεία που μισούν και μαθητές και καθηγητές συγχρόνως. Σ'αυτά λοιπόν τα σχολεία, θα εφαρμόζονται οι νόμοι της αγοράς, στις εργασιακές σχέσεις, αλλά καθώς φαίνεται και σε ιδεολογικό επίπεδο στον τομέα του προγράμματος. Οι νέοι διευθυντές θα εισαγάγουν τους κανόνες της ιδιωτικής επιχείρησης, όσον αφορά τις επενδύσεις, το κόστος και το προσωπικό.

    Θα μπορούν ν'απολύουν καθηγητές και διοικητικά στελεχη αν κρίνονται ανίκανα η πολυέξοδα. Βάσει των οικονομικών συνθηκών της εποχής, θα μπορούν να διδάσκουν την ιδεολογία της αγοράς.

    Ο Μπλαίρ πιστεύει πως μολονότι τα οικονομικά κίνητρα ειναι περιορισμένα, πολλές τράπεζες , ασφαλιστικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες θα ρίξουν τα απαιτούμενα χρήματα για λόγους γοήτρου. Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεισφέρει μάλιστα με μια γερή κρατική επιχορήγηση, γεγονός που κάνει τους αριστερούς των Εργατικών να αλαλάζουν ακατανόητες ρωσικές λέξεις.

    Η κυβέρνηση βέβαια ισχυρίζεται πως η μεταρρύθμιση

    θ'ανταμείψει τους άξιους και τους φίλεργους, όπως έλεγε κάποτε ο θεωρητικός του φιλελευθερισμού Τζων Λόκ.Οι νέοι μάνατζερς θα δίνουν αυξήσεις όπου κρίνουν σκόπιμο, θα ανακαινίσουν τα κτίρια, θα αγοράσουν νέο εξοπλισμό και θα φέρουν νέες ιδέες.

    Οπως και θα χτυπήσουν τη χαλαρότητα, τον χουλιγκανισμό και το ρουσφέτι, φαινόμενα που όντως μαστίζουν τα βρετανικά σχολεία.

    Μάλιστα το 40% των παιδιών ηλικίας 10 έως 16 ετών στη Βρετανία είναι τσαντάκηδες, ενώ το 1/3 αυτών ευθύνονται για κλοπές αυτοκινήτων και διαρρήξεις στο Λονδίνο.

    Τα περισσότερα παραπτώματα διαπράττονται στη διάρκεια της ώρας των μαθημάτων και οι στατιστικές των ανακρίσεων σε περισσότερους από 500 νεαρούς κακοποιούς δείχνουν ότι το 21% αυτών δεν μπορούν να γράψουν το όνομα και το επίθετό τους χωρίς να κάνουν λάθος, περίπου οι μισοί απ'αυτούς δυσκολεύονται να διαβάσουν σωστά την ώρα, να πουν τις ημέρες της εβδομάδας ή τους μήνες με τη σειρά τους.

    Κάθε πρόσχημα όμως, πέραν της υποκρισίας που εμπεριέχει, κρύβει πίσω του και μια ορθολογική ιστορική εξήγηση. Κι αν ο κ.Μπλαίρ ψάξει να βρεί το λόγο της εξαθλίωσης των μαθητών στην Αγγλία, θα πρέπει να τον αναζητήσει στην αντικοινωνική πολιτική των προκατόχων του που με τρομερό εργατικό κόστος χτίσαν την κοινωνία των δύο τρίτων και έριξαν στην ανεργία χιλιάδες οικογένειες τις δυο προηγούμενες δεκαετίες, εφαρμόζοντας την ίδια ιδεολογία που προσφέρει εκείνος τώρα σαν λύτρωση για τα λάθη τους.

    [14] Αυστραλία - Μάχη της Κρήτης

    Οι Κρήτες της Ωκεανίας θα επιδώξουν να διδάσκεται η ιστορία της Μάχης της Κρήτης, στα κρατικά σχολεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

    Την απόφαση αυτή πήρε το συνέδριο των Κρητών Ωκεανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη. Ως γνωστόν στη Μάχη της Κρήτης, πολέμησαν και πολλοί Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί με τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Το συνέδριο αποφάσισε, επίσης, ν' αναλάβει πρωτοβουλία για την ίδρυση Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Κρητών, εξέφρασε την ανησυχία του γιατί πωλούνται σε ξένους μεγάλες εκτάσεις της Κρήτης και ενέκρινε σειρά ψηφισμάτων υπέρ της Κύπρου, της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:09:45

    [15] Εγκλημα στην Αγιά Σοφιά

    Την πλήρη διαλευκανση της στυγερής δολοφονίας του νεωκόρου Βασίλη Χαβιαρόπουλου,στο παρεκκλήσι του Αγίου Θεράποντος στην Κωνσταντινούπολη , ζητά η Ελληνική κυβένρηση με διάβημά της στην Αγκυρα.

    Την υπόθεση που συγκλονίζει τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αποκάλυψε στο χθες στο Press Room ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Πιο συγκεκριμένα, βρεθηκε νεκρος ο νεοκορος του Ναού Βασίλης Χαβαρόπουλος , μετα απο πυρκαγια που εκδηλώθηκε στο ναό, και συμφωνα με τα στοιχεια που εδωσε ο κύριος Ρέππας, έφερε θανατηφορο κτυπημα στο κρανιο.

    Οι βανδαλοι αφαιρεσαν τιμαλφη και εικόνες απο το ναο και παρα τον όγκο των τιμαλφων , εξαφανισθηκαν σε κεντρικοτατη λεωφορο της Κωνσταντινούλης χωρίς να τους δει καποιος.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:10:46

    [16] Φορολογία-Επιδόματα

    Δεν κόβεται το οικογενειακό επίδομα σε δημόσιους υπαλλήλους λόγω διαζυγίου ή χηρείας ακόμη και εάν δεν έχουν παιδιά, έκρινε ο Αρειος Πάγος ενώ επίδομα δικαιούνται και όλοι οι άγαμοι γονείς .

    Η απόφαση καλύπτει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ανεξάρτητα εάν είναι μόνιμοι ή έκτακτοι.

    Αυξημένο φόρο εώς 20% θα πληρώσουν φέτος γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες μετά την απόφαση του υπουργείου οικονομικών για αύξηση κατά 9% της επαγγελματικής αμοιβής.

    Αυξάνεται επίσης κατά 8,2% το ελάχιστο εισόδημα που υποχρεούνται να δηλώσουν φέτος στην εφορία οι ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, καθώς και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.

    Αύριο, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, απαιτώντας την απόσυρση της διάταξης που ανοίγει το δρόμο για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στις ΔΕΚΟ.

    [17] Εκθεση Σπράου

    Στη δημοσιότητα δώθηκε χθες η νέα έκθεση του καθηγητή Γιάννη Σπράου για τη δημόσια Διοίκηση που μεταξύυ άλλων προτείνει τη συγκρότηση Ειδικού Σώματος που θα κρίνει την απόδοση των δημοσίων υπηρεσιών.

    Οχι στην άρση της μονιμότητας, αλλά επαναπροσδιορισμό της στο πλαίσιο του συντάγματος ,προτείνει για το Δημόσιο,ο καθηγητής Σπράος. Ζητά αυστηρό έλεγχο για την αποδοτικότητα των υπηρεσιών και αυστηρή εφαρμογή των πειθαρχικών διώξεων.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:09:23

    [18] Αθανασία

    Το κλειδί της αθανασίας μπορεί να βρίσκεται σε ένα χημικό στοιχείο, το ένζυμο τελομεράση, που ανακάλυψαν επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το οποίο σε σειρά εργαστηριακών πειραμάτων φαίνεται να αυξάνει τη διάρκεια ζωής των ανθρωπίνων κυττάρων.

    Ο Jerry Say, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας δήλωσε στην εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ" πως εκείνος και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν οτι η βιολογική γήρανση μπορεί να αναχαιτισθεί. Ο Σέι και οι συνεργάτες του, σε συνεργασία με την βιοτεχνολογική εταιρία της Καλιφόρνια "Geron Corp." δημοσιοποίησαν χθες τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

    Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι το ένζυμο τελομεράση, αναδομεί την μοριακή δομή των κυττάρων.

    Αυτό επιτυγχάνεται με την προστασία των άκρων των ανθρωπίνων χρωμοσωμάτων γεγονός που συμβάλλει μοναδικά στην πρόληψη του θανάτου των κυττάρων.

    " Εχουμε σοβαρές ενδείξεις οτι αυτά τα κύτταρα γίνονται αθάνατα", δήλωσε η Ουώντρινγκ Ράιτ της ερευνητικής ομάδας το Ντάλας και πρόσθεσε " το ένζυμο σίγουρα δεν είναι η απάντηση στην αιώνια νεότητα αλλά μπορώ να φαντασθώ οτι είναι δυνατόν να ενισχύσει την υγεία των κυττάρων έτσι ώστε να βελτιωθούν σημαντικά και παράλληλα να υπάρξει βελτίωση και στη διάρκεια της ζώης τους".

    Ωστόσο άλλοι επιστήμονες έσπευσαν να προειδοποιήσουν, λέγοντας οτι τα εργαστηριακά αποτελέσματα επι των ανθρωπίνων κυττάρων δεν θα έχουν τις ίδιες λειτουργίες στους ζώντες οργανισμούς. Ενας γιατρός μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "και ο καρκίνος είναι μια μορφή αθανασίας των κυττάρων".

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:07:39
    Σχεδόν αίθριος καιρός και σήμερα σε όλη την χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις, αυξημένες στα δυτικά, ενώ δεν λείπουν και οι τοπικές ομίχλες.

    Σχεδόν αίθριος καιρός στην Αττική και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 17 βαθμούς.

    Λίγες νεφώσεις στην Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία στην πόλη θα φθάσει τους 12 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 14-Jan-98 13:07:50
    Αυξημένη υγρασία, ομίχλες τις πρωινές ώρες και νοτιάδες προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένονται λίγες βροχές στα δυτικά και νότια.

    Αύριο και την Παρασκευή στη δυτική και νότια Ελλάδα προβλέπεται συννεφιά με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός παραμένει καλός με αραιές νεφώσεις. Τις πρωινές ωρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

    Οι νότιοι άνεμοι ενισχύονται λίγο, αλλά δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφώρ στο Αιγαίο και τα 5 με 6 στο Ιόνιο.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει το μεσημέρι τους 14 βαθμούς στα βόρεια και τους 16 με 19 στις υπόλοιπες περιοχές.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 14 January 1998 - 12:39:00 UTC