Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Πρόβλεψη σεισμών

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σημίτης-Ανασχηματισμός
  • [02] Νέος αρχηγός ΓΕΝ
  • [03] Μπερνς
  • [04] Βουλή-Δημόσια έργα
  • [05] Στεφανόπουλος
  • [06] Τσοβόλας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Μαζιώτης
  • [08] Λιμάνια
  • [09] Χρυσόστομος
  • [10] Παιδεία
  • [11] Απεργίες
  • [12] Ινστούτο Υγείας του Παιδιού
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] Κύπρος-κατεχόμενα
  • [14] Μαυροβούνιο-ΗΠΑ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] Ινδιάνοι
  • [16] Αλγερία-Ισλαμιστές
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] Εγκλημα στην Αγιά Σοφιά
  • [18] Φάλαινες
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [19] Πανωτόκια
  • [20] Ν.Δ-Οικονομία
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [21] Αθανασία
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Πρόβλεψη σεισμών

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:08:33
    Πληθαίνουν οι αποδείξεις πως οι σεισμοί μπορούν να προβλεφθούν, ίσως και εβδομάδες νωρίτερα, μέσω της μέτρησης των ηλεκτρικών ρευμάτων στον φλοιό της Γης, ισχυρίζεται ο Ελληνας ερευνητής Παναγιώτης Βαρώτσος με άρθρα του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά .

    Ομως οι σεισμολόγοι ήταν σκεπτικοί για τους ισχυρισμούς του Βαρώτσου, γεγονός που ανάγκασε τον Ελληνα επιστήμονα να γυρίσει στο εργαστήριο και να βρεί περισσότερες πληροφορίες.

    Στην επιστημονική επιθεώρηση "Εφημερίδα των Εφηρμοσμένων Επιστημών" αυτού του μήνα αναφέρει πως πραγματοποίησε νέα πειράματα , τα αποτελέσματα των οποίων συμπίπτουν με τις προηγούμενες μετρήσεις του. Ομως η πρακτική αξία των ευρημάτων του παραμένει ασαφής.

    Ετσι έθεσε υπό περιοδική πίεση πετρώματα, όπως γρανίιτη μέχρι που υπέστησαν ρωγμές

    Λίγο πριν την εμφάνιση των ρωγμών, τα πετρώματα δημιούργησαν ρεύματα μερικών νανοαμπέρ, αποτέλεσμα που συμπίπτει με μετρήσεις στις έρευνές του.

    Η πρακτική αξία των ευρημάτων του, ακόμη κι άν επιβεβαιωθούν, είναι ασαφής.Ακόμη και ο Βαρότσος παραδέχεται πως τα σεισμικά ηλεκτρικά σήματα θα μπορούν να εντοπισθούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι μετρήσεις για τα ρεύματα που ισχυρίστηκε οτι διάλεξε έγιναν κοντά σε ρήγματα και τα πεδια τους μεγιστοποιήθηκαν πάνω απο χίλιες φορές σε τριγύρω πετρώματα. Ωστόσο ένα σήμα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε μια περιοχή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά απο το επίκεντρο του σεισμού, δίνοντας λιγοστές χρήσιμες πληροφορίες.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:11:07

    [01] Σημίτης-Ανασχηματισμός

    Θα συνεχίσει ο πρωθυπουργός τις επαφές του με υπουργούς και κομματικά στελέχη για τη βελτίωση της εικόνας της Κυβέρνησης και του κόμματος.

    Διαψεύδεται ωστόσο από συνεργάτες του πρωθυπουργού, το ενδεχόμενο να γίνει τώρα ανασχηματισμός.

    Η κριση παντως στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, προβληματίζει τον κ. Σημίτη.

    Η κρίση πυροδοτήθηκε από το ενδεχόμενο να μην γίνουν αποδεκτές ως εκπρόσθεσμες οι εγγραφές 15 χιλιάδων νέων μελών της πλευράς των εκσυγχρονιστών, οι οποίοι, απειλούν να μη πάρουν μέρος στο συνέδριο στις 20 Φεβρουαρίου .

    Μιλώντας στον Αntenna, η γραμματέας της νεολαίας, Τόνια Αντωνίου, δήλωσε ότι δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για εγγραφή μελών, και αν κατατεθούν τώρα θα γίνουν μεν αποδεκτά τα νέα μέλη χωρίς ωστόσο να μπορούν να λάβουν μέρος στο συνέδριο, ενώ επέρριψε εμμέσως και ευθύνες σε μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που θέλουν να καταργηθεί η οργάνωση της νεολαίας.

    [02] Νέος αρχηγός ΓΕΝ

    Σε αντικατάσταση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Λεωνίδα Παλαιογιώργου, από τον εώς τώρα αρχηγό Στόλου, Γιώργο Ιωαννίδη, προχώρησε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό.

    Παρέμειναν στις θέσεις τους ο αρχηγός ΓΕΣ, Μανούσος Παραγιουδάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ, Γιώργος Αντωνέτσης.

    Εν΄ τω μεταξύ, υψηλούς τόνους έναντι της Τουρκικής προκλητικότητας τηρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Η Αγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι αν συνεχίσει τα επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο θα μας αναγκάσει να αντιδράσουμε βίαια, δήλωσε μετά το ΚΥΣΕΑ ο υφυπουργός, Δημήτρης Αποστολάκης.

    Δεν πρέπει να μας αποπροσανατολύσουν οι δηλώσεις Μπέρνς από την Τουρκική προκλητικότητα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα διέκδικεί εναέριο χώρο 10 μιλίων.

    [03] Μπερνς

    Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες για να επιλύσουν τα διμερή προβλήματα τους, είπε χθες ο Αμερικανός πρέσβης, Νίκολας Μπέρνς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Ο κ. Μπέρνς πρόσθεσε ότι δεν πρότεινε ποτέ συμβιβασμό στο Αιγαίο με αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες Καλόγηροι και αντάλλαγμα τη μείωση του Ελληνικού εναέριου χώρου.

    [04] Βουλή-Δημόσια έργα

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδικασίες ανάθεσης των δημοσίων έργων .

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ, Βαγγέλης Μειμαράκης, έκανε λόγο για διαφθορά στο τομέα των Δημοσίων έργων χαρακτηριζοντάς μάλιστα το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, κομματικό εντολέα και ταμία.

    Η επίθεση του κυρίου Μειμαράκη προκάλεσε την οργή του υπουργού Δημοσίων Εργων, Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι εξ΄ ιδίων κρίνει τα αλλότρια καλώντας τον να καταθέσει ότι στοιχεία έχει στον Εισαγγελέα.

    [05] Στεφανόπουλος

    Εφ'όλης τής ύλης ήταν η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Ρατζίβ Γκάντι, που δόθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Ινδία.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, απέρριψε τη θέση τής Αγκυρας για απευθείας διάλογο με την Αθήνα, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προτείνει διάλογο επί διαφορών τις οποίες μόνη της κατασκευάζει.

    Κατήγγειλε μάλιστα τις απειλές περί πολέμου που έχει εκτοξεύσει η Τουρκία κατά της Ελλάδος και τόνισε ότι η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμά της να επεκτεινει τα χωρικα της ύδατα απο τα εξι στα δωδεκα μιλια, το οποίο θα ασκησει, οταν κρινει τον χρονο καταλληλο.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν έχει παρά να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για όποιες διαφορές πιστεύει ότι υπάρχουν, ενώ εξέφρασε τη θλίψη του για τη δολοφονία του νεωκόρου στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε συνέντευξη που έδωσε σε Ελληνες και Ινδούς δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, μετά την ολοκληρωση των επισήμων επαφών του με την Ινδική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η τακτική τής Τουρκίας έναντι της Ελλάδος, με καθημερινά επεισόδια παραβιάσεων και παραβάσεων μπορεί να δημιουργήσει ένα σοβαρό επεισόδιο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θεμελίωσε το νέο κτίριο της Ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί.

    [06] Τσοβόλας

    Υγιής μετά το τετραπλό, μπάϊ πάς, στο οποίο υποβλήθηκε, και έτοιμος να συνεχίσει την πολιτική του δραστηριότητα, βγήκε το πρωί από το νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:09:47

    [07] Μαζιώτης

    Από το μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας περνούν τα όπλα, τα εκρηκτικά, οι ιδιοχειρες σημειώσεις και οι δισκέτες κομπιούτερ που βρέθηκαν στο σπίτι του Μαζιώτη, που θα απολογηθεί αύριο στον εισαγγελέα. Ο Νίκος Μαζιώτης κατηγορείται για προμήθεια, κατοχή και παρασκευή εκρηκτικών βομβών, απόπειρα έκρηξης στο υπουργείο Βιομηχανίας και διακεκριμένη κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Ο Μαζιώτης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, δήλωσε άγνοια για τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο σπίτι του και παραδέχθηκε μόνο ότι ανήκει στο χώρο των αναρχικών.

    [08] Λιμάνια

    Δεν εκτελούνται οι περισσότερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών που ζητούν να διατηρηθεί το καμποτάζ στις Ελληνικές θάλασσες.

    Στα αυριανά δρομολόγια των πλοίων θα υπάρξουν αλλαγές και οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τα Λιμεναρχεία.

    Εν΄ τω μεταξύ αποκλεισμενα από σφουγγαράδες και ψαράδες εξακουλουθούν να παραμένουν τα λιμάνια της Καλύμνου, της Λέρου και της Πάτμου , καθώς και τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σητείας στην Κρήτη.

    Το λιμάνι του Ηρακλείου άνοιξε σήμερα μόνο για να αποβιβαστούν οι επιβάτες δύο πλοίων από Πειραιά, ενώ έξω από τη Σητεία παραμένει το Ρομίλντα από Αλεξανδρούπολη, περιμένοντας να αποβιβάσει τους επιβάτες του.

    Ψαράδες και σφουγγαράδες ζητούν να μη φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Οι κινητοποιησεις των ψαραδων θετουν επι ταπητος την προχειροτητα με την οποια η κυβερνηση αντιμετωπιζει το θεμα της φορολογησης των Ελληνων πολιτων τονιζεται σε ανακοινωση του Συνασπισμου. Και καλεσε το Υπουργειο Οικονομικων να κανει αποδεκτες τις προτασεις τους.

    [09] Χρυσόστομος

    Γραπτές εξηγήσεις μέχρι το τέλος του μηνός ζητά από το Μητροπολίτη Ζακύνθου, Χρυσόστομο για τη συνέντευξή του στο περιοδικο Πέντ Χάουζ, ζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνδριάζει για τρίτη ημέρα ,απόντος του Αρχιεπίσκοπου Σεραφείμ.

    Σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιληφθεί του θέματος η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

    Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε και το θέμα της συνθήκης Σέγκεν και η απόφαση με τις επίσημες θέσεις της Εκκλησίας, θα ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

    [10] Παιδεία

    Από την προηγούμενη Δευτέρα έχουν καταλάβει το Ελληνικό προξενείο στο Μόναχο γονείς μαθητών του Ελληνικού Λυκείου στο Σφάϊν Φούρτ της Βαυαρίας, ζητώντας να καλυφθούν τρεις κενές θέσεις καθηγητών.

    Ηδη το Υπουργείο Παιδείας ανταποκρίθηκε για τις θέσεις των δύο φιλόλογων και σήμερα επρόκειτο να υπογραφεί η απόσπαση ενός μαθηματικού.

    Οι γονείς δηλώνουν ωστόσο ότι θα παραμείνουν μέσα στο Προξενείο μέχρι την άφιξη των τριών καθηγητών.

    Στην Αθήνα , πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν μαθητές Λυκείων της Αθήνας και του Πειραιά , καθώς και σπουδαστές ΤΕΙ ζητώντας την απόσυρση του νόμου Αρσενη και την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

    Το απογευμα ο Υπουργος Παιδειας θα δωσει συνεντευξη τυπου για το Ανοιχτο Πανεπιστημιο.

    [11] Απεργίες

    24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη και στάση εργασίας την Τρίτη εξηγγειλαν οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, αν δεν αποσυρθεί η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που ουσιαστικά προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Την Τρίτη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

    [12] Ινστούτο Υγείας του Παιδιού

    Συγκλονιστικά τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού σύμφωνα με την οποία το 17% των κοριτσιών και το 7% των αγοριών έχουν εμπειρίες ασελγών πράξεων και συνουσίας.

    Οπως δήλωσε στον Αntenna, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χαμόγελο του παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, συνήθως υπάρχει συγκάλυψη από το στενό συγγενικό περιβάλλον του σεξουαλικά κακοποιημένου παιδιού και τόνισε οτι ο Σύλλογος δέχεται ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες κακοποίησης παιδιών τις οποίες παραπέμπει στην εισαγγελία.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:10:57

    [13] Κύπρος-κατεχόμενα

    Για ίδρυση εργοστασίου κατασκευής όπλων στο ψευδοκράτος απο τουρκική εταιρία αμυντικής βιομηχανίας, γράφουν σήμερα τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας βρίσκεται στα κατεχόμενα και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της εταιρίας ανέφερε οτι έχουν προτείνει συνεργασία στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας του ψευδοκράτους.

    Τα μέλη του συμβουλίου συναντήθηκαν και με τον Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος ευχήθηκε οπως η εταιρία επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στα κατεχόμενα.

    [14] Μαυροβούνιο-ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέρριψαν σήμερα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την ευθύνη για τις μαχητικές διαδηλώσεις που σημειώνονται στο Μαυροβούνιο και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 45 άτομα ενόψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

    "Είμαι υποχρεωμένος να θεωρήσω υπεύθυνο τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς διότι υποστηρίζει αυτές τις διαδηλώσεις", δήλωσε στους δημοσιογραφους ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς.

    Χιλιάδες διαδηλωτές, οπαδοί του απερχόμενου προέδρου Μομίρ Μπουλάτοβιτς, συγκρούσθηκαν χθες με την αστυνομία στους δρόμους της πρωτεύουσας Ποτγκόριτσα, αντιδρώντας έτσι για την μεταβίβαση της εξουσίας στον αντίπαλό του, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο αμερικανός απεσταλμένος εξέφρασε τέλος τη βαθειά ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας για την συμπεριφορά του απερχομένου προέδρου Μπουλάτοβιτς την οποία χαρακτήρισε "εξοργιστική" και στην οποία απέδωσε την πρόκληση των ταραχών.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:11:16

    [15] Ινδιάνοι

    Οι Ινδιάνοι Μοχώκ του Καναδά διακήρυξαν σήμερα την υποστήριξή τους στους Ινδιάνους της πολιτείας Τσιάπας, στο Μεξικό και ζήτησαν από τους καναδούς αξιωματούχους που επισκέπτονται το Μεξικό να διαμαρτυρηθούν για τη βία των μεξικανικών αρχών εναντίον των αυτόχθονων.

    Ο Τζο Νόρτον, επικεφαλής του Συμβουλίου Καναουάκε Μοχώκ του Καναδά, δήλωσε ότι η δολοφονία από μεξικανούς αστυνομικούς μίας 25χρονης Ινδιάνας της φυλής Τζελτάλ στην πολιτεία Τσιάπας, την Δευτέρα, ήταν το "αποκορύφωμα της βίας".

    "Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε εναντίον της βίας και των σφαγών του λαού στην Τσιάπας, σε ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης στους εκεί αδελφούς μας", δήλωσε στο Ρόιτερ ο Νόρτον, σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε ευρισκόμενος στον Καναδά.

    [16] Αλγερία-Ισλαμιστές

    Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη Βρετανία ευδοκιμούν κυκλώματα υποστήριξης των αλγερινών Ισλαμιστών, υποστήριξε σήμερα ο αλγερινός υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Αταφ.

    Σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1 ο αλγερινός υπουργός απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει ποιές είναι εκείνες οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλγερινοί Ισλαμιστές διατηρούν δίκτυα.

    Ο ίδιος έμμεσα απευθύνθηκε στην αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής τρόικας (Βρετανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία) που θα επισκεφθεί την Αλγερία για την εφαρμογή κοινής πολιτικής ενάντια στην τρομοκρατία.

    "Από την αρχή, όταν η ΕΕ μας ρώτησε τί μπορεί να κάνει για να βοηθήσει την Αλγερία, εμείς συστηματικά της απαντούσαμε, πως η μαχη κατά της τρομοκρατίας περνά ξεκάθαρα από την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που υπάρχουν σήμερα και αποτελούν κυκλώματα επιμελητειακής υποστήριξης", δήλωσε ο ίδιος.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:10:01

    [17] Εγκλημα στην Αγιά Σοφιά

    Ιατροδικαστική έκθεση εντοπίζει σοβαρές κακοποιήσεις στο πτώμα του νεωκόρου Βασιλείου Χαβιαρόπουλου, που δολοφονήθηκε προχθές στο αγίασμα του Αγίου Θεράποντος στην Κωνσταντινούπολη. Από έγκυρες πηγές έγινε γνωστό ότι ο ιατροδικαστής εντόπισε άγρια χτυπήματα στα χέρια, στα πόδια, στο στήθος και στο κεφάλι, χτυπήματα που έχουν προέλθει από σιδερένια ράβδο, ενώ υπάρχουν ίχνη από δέσιμο των χεριών του θύματος.

    Η ιατροδικαστική έρευνα δεν έχει αποκαταστήσει ακόμα εάν ο νεωκόρος πετάχτηκε στο πηγάδι ενόσω ζούσε, αλλά εχει δημιουργήσει μια ζοφερή ούτως ή άλλως εικόνα των συνθηκών του θανάτου του δυστυχούς Βασιλείου Χαβιαρόπουλου (73 ετών).

    Μαρτυρίες των ανθρώπων της εκκλησίας και της οικογένειας του νεωκόρου δημιουργούν την ακόλουθη εικόνα για τις κινήσεις που έγιναν την ημέρα της δολοφονίας:

    Ολα ήταν ομαλά μέχρι τις 14.30 η ώρα που έφυγε ο ιερέας και έκλεισε η πόρτα του αγιάσματος. Στις 15.50 χτύπησε την πόρτα του αγιάσματος ο καφετζής που μπήκε για να συγκεντρώσει τα ποτήρια που είχε σερβίρει νωρίτερα. Δεν διαπίστωσε τίποτα περίεργο. Στις τέσσερις έφευγε συνήθως από το αγίασμα ο νεωκόρος που είχε απολύτως τακτικές κινήσεις. Κάποιοι από τα απέναντι εργαστήρια, νομίζουν μάλιστα ότι τον είδαν να κλειδώνει και να φεύγει, εκείνη περίπου την ώρα. Πρέπει ασφαλώς να ήταν κάποιος άλλος που κλείδωσε την πόρτα του αγιάσματος αφού στις 16.40 φάνηκε καπνός από το αγίασμα ενώ η πόρτα ήταν κλειστή και οι κλειδαριές κλειδωμένες. Η πυροσβεστική υπηρεσία που έφθασε λίγο αργότερα χρειάσθηκε να σπάσει τις κλειδαριές για να μπει στο αγίασμα.

    Από τις μαρτυρίες αυτές συνάγεται ότι η δολοφονία και η ληστεία πρέπει να έγιναν στα σαρανταπέντε λεπτά που μεσολαβούν από την επίσκεψη του καφετζή μέχρι την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

    Μέσα στο αγίασμα υπήρχε μεγάλη κηλίδα αίματος, η οποία είχε πρόχειρα σφουγγαριστεί. Πριν από δύο χρόνια, άγνωστοι είχαν ληστέψει το αγίασμα αφαιρώντας πολύτιμα σκεύη, εικόνες και χρήματα. Η κλοπή εκείνη είχε γίνει όσο το αγίασμα ήταν κλειστό.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία έσβησε γρήγορα τη φωτιά, έκλεισε και σφράγισε το αγίασμα παρουσία εκπροσώπων του Πατριαρχείου, στις 19.00.

    Κατά τα μεσάνυχτα, μετά από την πίεση της οικογένειας επανήλθε για να ψάξει εκ νέου και βρήκε στο πηγάδι το πτώμα του θύματος.

    [18] Φάλαινες

    Οι κάτοικοι της παραλιας Βολούσια και Φλάγκερ στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ξύπνησαν ένα πρωί και αντίκρυσαν τις 7 τεράστιες φάλαινες που τα κύματα του Ατλαντικού είχαν βγάλει στην ακτή. να σπαρταρούν μακριά από το νερό.

    Τα τεράστια θηλαστικά θα ξεψυχούσαν στην παραλία αν δεν κινητοποιούνταν αμέσως οι κάτοικοι.

    Γιατροί έσπευσαν στην παραλία για να επαναφέρουν τη ζωή στα θηλαστικά που ξεψυχούσαν.

    Δύο φάλινες άφησαν την τελευταία τους πνοή στην παραλία αλλά οι υπόλοιπεςφροντίδα των κατοίκων

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:05:00

    [19] Πανωτόκια

    Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ανά εξάμηνο ανατοκισμό των τόκων των δανείων δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Παχτάς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίιες που είχαν δει το φώς της δημοσιότητας.

    [20] Ν.Δ-Οικονομία

    Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, που συναντήθηκε με τους προέδρους των ομάδων κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο αποδεικνύει το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας είναι δυσμενείς και απαισιόδοξες.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:10:34

    [21] Αθανασία

    Το κλειδί της αθανασίας μπορεί να βρίσκεται σε ένα χημικό στοιχείο, το ένζυμο τελομεράση, που ανακάλυψαν επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το οποίο σε σειρά εργαστηριακών πειραμάτων φαίνεται να αυξάνει τη διάρκεια ζωής των ανθρωπίνων κυττάρων.

    Ο Jerry Say, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας δήλωσε στην εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ" πως εκείνος και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν οτι η βιολογική γήρανση μπορεί να αναχαιτισθεί. Ο Σέι και οι συνεργάτες του, σε συνεργασία με την βιοτεχνολογική εταιρία της Καλιφόρνια "Geron Corp." δημοσιοποίησαν χθες τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

    Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι το ένζυμο τελομεράση, αναδομεί την μοριακή δομή των κυττάρων.

    Αυτό επιτυγχάνεται με την προστασία των άκρων των ανθρωπίνων χρωμοσωμάτων γεγονός που συμβάλλει μοναδικά στην πρόληψη του θανάτου των κυττάρων.

    " Εχουμε σοβαρές ενδείξεις οτι αυτά τα κύτταρα γίνονται αθάνατα", δήλωσε η Ουώντρινγκ Ράιτ της ερευνητικής ομάδας το Ντάλας και πρόσθεσε " το ένζυμο σίγουρα δεν είναι η απάντηση στην αιώνια νεότητα αλλά μπορώ να φαντασθώ οτι είναι δυνατόν να ενισχύσει την υγεία των κυττάρων έτσι ώστε να βελτιωθούν σημαντικά και παράλληλα να υπάρξει βελτίωση και στη διάρκεια της ζώης τους".

    Ωστόσο άλλοι επιστήμονες έσπευσαν να προειδοποιήσουν, λέγοντας οτι τα εργαστηριακά αποτελέσματα επι των ανθρωπίνων κυττάρων δεν θα έχουν τις ίδιες λειτουργίες στους ζώντες οργανισμούς. Ενας γιατρός μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "και ο καρκίνος είναι μια μορφή αθανασίας των κυττάρων".

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:12:13
    Λίγες νεφώσεις σήμερα σε όλη την χώρα, με πιθανότητα βροχής στα δυτικά και τοπικές ομίχλες.

    Αραιή συννεφιά στην Αττική - Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 17 βαθμούς.

    Λίγες νεφώσεις στην Θεσσαλονίκη, τοπικές ομίχλες και θερμοκρασία στην πόλη εως 13 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Thursday, 15-Jan-98 17:12:01
    Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού το Σαββατοκύριακο με βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

    Αύριο σε όλη τη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες και τοπικές ομίχλες κυρίως τις πρωϊνές ώρες.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς γύρω στα 3 με 4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 14 βαθμούς στα Βόρεια και τους 18 με 19 στην υπόλοιπη χώρα.

    Το Σάββατο ο καιρός αρχίζει να χαλάει, αφού από το απόγευμα στα Δυτικά αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, που τη νύχτα θα επεκταθούν ανατολικότερα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 με 5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα φθασει τους 14 βαθμούς στα Βόρεια και τους 18 με 19 στις υπόλοιπες περιοχές.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 15 January 1998 - 17:29:10 UTC