Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-01-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Πανωτόκια ζητούν οι δανειολήπτες

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ελληνοτουρκικά
  • [02] Μητσοτάκης
  • [03] Γιαννόπουλος
  • [04] Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Εμπρησμοί
  • [06] Αγρότες
  • [07] Καλαμπόκας
  • [08] Φάρμακα
  • [09] Αεροδρόμια
  • [10] Γιατροί
  • [Δ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Πανωτόκια
  • [12] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [Ε] Καιρός - Σήμερα

    [ΣΤ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Πανωτόκια ζητούν οι δανειολήπτες

    Last Updated: Friday, 23-Jan-98 13:56:01
    Χιλιάδες αγωγές ετοιμάζονται να καταθέσουν τώρα κατά των τραπεζών οι δανειολήπτες μετά την απόφαση του Αρειου Πάγου να καταργήσει τα πανωτόκια.

    Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ, Γιώργος Κανελλόπουλος, μιλώντας στον Αntenna, κάλεσε τους συναδέλφους του να καταθέσουν αγωγές κατά των τραπεζών.

    Θα υπάρξουν μαζικές αγωγές από τους δανειολήπτες για την επιστροφή των χρημάτων δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, Θεόδωρος Θανόπουλος.

    Ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προστατεύσει και τα συμφέροντα των τραπεζών και δεν πρόκειται να δώσει αναδρομική ισχύ στη ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή σε 15 μέρες και θα προβλέπει ότι ο ανατοκισμός θα γίνεται ανά εξάμηνο.

    Οι τράπεζες πάντως απειλούν με αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων εάν τους ζητηθεί επιστροφή χρημάτων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 23-Jan-98 13:57:03

    [01] Ελληνοτουρκικά

    Τις γνωστές Τουρκικές θέσεις για την έκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων επανέφερε το Τουρκικό ΥΠΕΞ .

    Σε ανακοινωσή του, επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Δημήτρη Ρέππα, ότι η Ελλάδα θα κάνει, όποτε κρίνει η ίδια, χρήση του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα Ι2 μίλια, έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία της Μαδρίτης καί την υποχρέωση αποχής από μονομερή τετελεσμένα γεγονότα που προβλέπει.

    Για πόλεμο νεύρων της Αγκυρας προς την Ευρώπη έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι η τακτική αυτή καί η ανέλεγκτη συμπεριφορά των στρατιωτικών που ουσιαστικά κυβερνούν σήμερα τη χώρα, ενδέχεται να δημιουργήσει περιπέτειες γι΄ αυτό καί επαγρυπνούμε.

    Σειρά ερωτημάτων καί ανησυχιών για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργούν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών καί του κυβερνητικού εκπροσώπου για παραπομπή ολων των διεκδικήσεων της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχολιάζει ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ, Αρης Σπηλιώπουλος.

    [02] Μητσοτάκης

    Η Ελλάς μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διαφοράς των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων και των 10 μιλιων του εναέριου χώρου είτε μειώνοντας τον εναεριο χώρο είτε αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια", δηλώνει ο Κώνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στον "Εθνικό Κύρηκα" της Νέας Υόρκης.

    Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο, ενώ προτείνει να συνεχισθεί η συζήτηση για μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης, στη βάση της συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ.

    [03] Γιαννόπουλος

    Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σαλαγκούδης και Νίκος Νικολόπουλος και ερωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης από που γνωρίζει οτι ο Μανώλης Δασκαλάκης μέλος τώρα του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ δαπάνησε προεκλογικά 300 με 400 εκατομμύρια δραχμές.

    [04] Καραμανλής

    Πρωθυπουργό των φόρων και της ανεργίας χαρακτήρισε τον κύριο Σημίτη, ο πρόεδρος της Ν.Δ ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή .

    Ο κύριος Καραμανλής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρότυπο προχειρότητας που προσπαθεί να βουλώσει τρύπες ενώ διπλασιάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις .

    Με το νομοσχέδιο επιβάλλονται φόροι επί παντός επιστητού και σε όλους τους πολίτες . Κάθε μήνα αντιστοιχούν τρείς νέοι φόροι στους πολίτες .

    Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό για σκληρότητα αφού όπως είπε οδηγεί τους πολίτες στο αδιέξοδο τη μιζέρια, τη φτώχεια και την ανεργία .

    Ανάλογη ήταν και η ομιλία του κύριου Εβερτ, ο οποίος κατήγγειλλε την κυβέρνηση γι αναλγησία και ανικανότητα που οδηγεί τους πολίτες στα όρια της φτώχιας, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο .

    Για λαικίστικες εξαγγελίες κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, λέγοντας ότι δεν έχει αξιόπιστο πρόγραμμα η Ν.Δ, καταφεύγει σε λαικισμούς και ότι η πολιτική της καταψηφίστηκε και οδηγησε τη Ν.Δ σε ήττα. Δεν μπορεί να διαμορφώσει αξιόπιστο πρόγραμμα είπε ενώ κατηγόρησε τον κύριο Εβερτ ότι ειναι υβριστής. Πρόσθεσε εξ΄ άλλου ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ αποδίδει.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 23-Jan-98 13:56:38

    [05] Εμπρησμοί

    Νέος εμπρησμός αυτοκινήτου στις 06.20 πμ, παρά τα δρακόντια μέτρα της αστυνομίας.

    Αγνωστοι έβαλαν φωτιά στο διπλωματικό αυτοκίνητο του πρέσβη της Αρμενίας, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Πλαστήρα 46 και Σαρδών στη Νέα Σμύρνη, ενώ χθες βράδυ έκαψαν μια Mercedes στο Κολωνάκι.

    Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση "Εμπρηστές Συνείδησης", με τηλεφώνημα σε ραδιοφωνικό σταθμό.

    Τη νύχτα άγνωστοι έκαψαν στο Βόλο, το ΙΧ του προϊσταμένου στην τεχνική εκπαίδευση Μαγνησίας.

    Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Βασιλόπουλος, δηλώνει στο σημερινό ΕΘΝΟΣ, ότι χίλιοι αστυνομικοί κάθε νύχτα περιπολούν με πολιτικά στις συνοικίες της Αθήνας.

    Εν΄ τω μεταξύ, η αστυνομία εκτιμά ότι Τούρκοι πράκτορες βρίσκονται πίσω από τις τρείς χθεσινοβραδυνές εκρήξεις βομβών σε Εξαρχεια και Σύνταγμα.

    [06] Αγρότες

    Σε συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Παλαιοφαρσάλων θα προχωρήσουν σήμερα οι αγρότες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δίκες που γίνονται σήμερα στη Λάρισα είς βάρος συναδέλφων τους, με την κατηγορία της παρεμπόδισης συγκοινωνιων στις περσυνες κινητοποιησεις.

    [07] Καλαμπόκας

    Αποφυλακίζεται σε λίγες ημέρες ο Γιάννης Καλαμπόκας, που είχε καταδικαστεί για το φόνο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

    Το Μικτό Εφετείο Λάρισας, μείωσε χθες την ποινή του σε 16 χρόνια και 9 μήνες.

    Ο Καλαμπόκας δήλωσε ότι θα καταθέσει αίτηση υπό όρους αποφυλάκισης επειδή έχει εκτίσει τα δύο πέμπτα της συνολικής του ποινής.

    [08] Φάρμακα

    Απο την 1η Απριλιου θα εφαρμοσθει απο ολους τους ασφαλιστικους φορεις και το δημοσιο η ενιαια λιστα φαρμάκων,που περιλαμβανει περιπου τα μισα απο τα σκευασματα που κυκλοφορουν.

    [09] Αεροδρόμια

    Οκτώ επιθεωρητές του ΙACEO αναμένονται να έρθουν στη χώρα μας για να ελέγξουν εάν τηρουνται τα όρια ασφαλείας των αεροδρομίων και της λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών .

    Οι έλεγχοι θα γίνουν και στις εκατόν σαράντα οκτώ χώρες που υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία στον Καναδά.

    [10] Γιατροί

    Την υποχρεωτική αναγραφή στις ταμπέλες των ιατρείων, του αριθμού μητρώου των γιατρών στον ιατρικό σύλλογο, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μετά την παραπομπή στον εισαγγελέα φαρμακοποιών, φυσιοθεραπευτών και ενός διαιτολόγου οι οποίοι διατηρούσαν παράνομα ιατρεία και προέβαιναν σε διαγνωστικές εξετάσεις.

    [Δ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 23-Jan-98 13:55:26

    [11] Πανωτόκια

    Παράνομα εκρινε τα πανωτόκια η Ολομελεια του Αρειου Παγου μέ ψήφους 15 υπέρ και 6 κατά.

    Η αποφαση ανοιγει το δρομο σε οσους εχουν επιβαρυνθει από τα πανωτόκια, να προσφυγουν στα δικαστηρια και να ζητησουν τα χρήματα που εχουν καταβαλει ή επαναπροσδιορισμό των χρεων τους.

    Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζει ρύθμιση που θα ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ανατοκισμός πριν από το 6μηνο, η οποία όμως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

    [12] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή μετά από ονομαστική ψηφοφορία το φορολογικό νομοσχέδιο επί της αρχής του και όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου η αναδιατύπωση του άρθρου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 153 ψήφους υπέρ 122 κατά.

    Κατά την συζήτηση των πρώτων άρθρων του εξέφρασαν σοβαρές διαφωνίες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ Αναστάσιος Πεπονής, Λευτέρης Βερυβάκης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

    Ο κ.Πεπονής μίλησε για αφαίμαξη των συνταξιούχων και για κοινωνική δυσφορία και σχολίασε ότι θα σκεφθεί εάν θα ψηφίσει τα άρθρα.

    Ο κ.Γεωργακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει φοροαπαλλαγές που είχε καταργήσει και βοηθά την φοροδιαφυγή ενώ ο κ.Βερυβάκης δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει τα δύο άρθρα, επέκρινε το Υπουργείο Οικονομικών για τις διατάξεις που φέρνει στην Βουλή και είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να πάψει τις βρώμικες μεθόδους προκειμένου να αντλίσει έσοδα.

    Μετά από νέα πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας της Ν.Δ στα δύο πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου η συνεδρίαση διεκόπη και θα συνεχισθεί την επόμενη Τρίτη .

    [Ε] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 23-Jan-98 13:57:53
    Αστατος καιρός σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με ήλιο κυρίως στα δυτικά και νότια.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια και δυτικά - βόρειοι - μέτριοι και στο βόρειο Αιγαίο ισχυροί. Στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι.

    Αστατος καιρός στην Αττική κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και ίσως καταιγίδα. Θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα με ήλιο. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 13 βαθμούς.

    Συννεφιά με βροχή κατά περιόδους στην Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία στην πόλη εώς 9 βαθμούς.

    [ΣΤ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 23-Jan-98 13:57:42
    Βορειάδες και κρύο έρχονται από αύριο.

    Τοπική συννεφιά με πρόσκαιρες βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και ίσως λίγες καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες περιοχές προβλέπονται για αύριο. Πάντως θα υπάρχουν και διαστήματα με ήλιο κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 και αργότερα στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφωρ και η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση θα πλησιάσει τους 6 με 7 βαθμούς στα βόρεια και τους 13 με 15 στην υπόλοιπη χωρα.

    Την Κυριακή στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη όμως χωρα θα υπάρχει τοπική συννεφιά με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.

    Οι άνεμοι παραμένουν βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφωρ ενώ η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα πλησιάσει στα βόρεια τους 5 με 6 βαθμούς και τους 12 με 13 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 23 January 1998 - 17:07:18 UTC