Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-02-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] ΠΑΣΟΚ
  • [02] Γιαννόπουλος-Αρειος Πάγος
  • [03] Κύπρος-Εκλογές
  • [04] Παπαιωάννου
  • [05] Λαλιώτης
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Αγρότες
  • [07] Πλημμύρες
  • [08] Ι.Κ.Α
  • [09] Καζαντζίδης-Νικολόπουλος
  • [10] Αλβανοί-μακελειό
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων
  • [12] Τουρκία-Ορθόδοξες Εκκλησίες
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Μόνικαγκέιτ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Καλιφόρνια-κακοκαιρία
  • [15] Οι σωσίες της Μόνικα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Πανωτόκια
  • [17] Ευρώ
  • [18] Τέλη κυκλοφορίας
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [19] Μολυσμένο αίμα
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Editorial

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:13:18
    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία

    Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει σήμερα από το πρωί στη Ρηγίλλης το συμβούλιο των τομεαρχών το πρώτο μετά τις διαγραφές των έξι. Στη θέση του Στέφανου Μάνου μετέχει η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν αντάλλαξε ούτε καλημέρα με τον Κώστα Καραμανλή κατά την έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των τομεαρχών.

    Στο στρατόπεδο των διαγραφέντων ο Γιώργος Σουφλιάς, συνεχίζει και σήμερα τις επαφές του με κομματικά στελέχη ενώ στο Λονδίνο θα συναντηθούν το απόγευμα οι Στέφανος Μάνος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

    Χθες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η κρίση στη Νέα Δημοκρατία είναι μέρος της κρίσης που διέρχεται το πολιτικό μας σύστημα δείχνοντας έτσι τις προθέσεις του να κινηθεί εκτός του σημερινού πολιτκού σκηνικού.

    Την απόφασή του να προχωρήσει μπροστά χωρίς συμβιβασμούς, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστας Καραμανλης χθες κατά την περιοδεία του στην Αχαϊα.

    Την ίδια ώρα, ο Γιωργος Σουφλιας σε συνεντευξή του στο ΒΗΜΑ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την ίδρυση νέου κόμματος, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη προανήγγειλε ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε συγκέντρωση πολυτέκνων στο Αίγιο τόνισε ότι δεν έχει το δικαίωμα να προδόσει τις προσδοκίες μιας ολόκληρης παράταξης.

    Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά των διαγραφέντων, λέγοντας ότι προσέφεραν σωσίβιο και άλλοθι στον Κώστα Σημίτη και στην κυβέρνηση που καταρρέει και έκανε λόγο για πισώπλατα μαχαιρώματα.

    Ακόμη χθες από την Αλέξανδρούπολη ο Μιλτιάδης Εβερτ δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την εσωστρέφεια, αλλά αποκλειστικά και μόνο με τα προβλήματα του λαού.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τις διαγραφές, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, στον Πολυγυρο Χαλκιδικής. Εξαπέλυσε βολες για άτυπους Ηρακλείς του στέμματος, που οδηγούν εκτός Νέας Δημοκρατίας στελέχη του κόμματος, τονίζοντας ότι ουδέποτε αμφισβήτησαν την ηγεσία.

    Ηγετική εμφάνιση έκανε χθες στο Βουκουρέστι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κωνσταντινέσκου και τον πρωθυπουργό Τσορμπέα, κάνοντας λόγο για γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:14:47
    09/02/98

    [01] ΠΑΣΟΚ

    Απόλυτα ικανοποιημένοι εμφανιζονται οι "εκσυγχρονιστές" στο ΠΑΣΟΚ από τα αποτελέσματα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών , καθώς εκτιμούν ότι εξέλεξαν τα δύο τρίτα των νομαρχιακών επιτροπών.

    Ικανοποίηση , όμως επικρατεί και στο στρατόπεδο των "προεδρικών" και όπως ανέφεραν κορυφαία κομματικά στελέχη του χώρου, ελέγχουν αυτή τη στιγμή μία μεγάλη μερίδα του κομματικού μηχανισμού.

    Συγκεκριμένοι αριθμοί και ακριβή ποσοστά , δεν πρόκειται να δοθούν , μετά από εντολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους η εσωκομματική σύγκρουση

    Στις εκλογές, πήραν μέρος περίπου 150 χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ.

    09/02/98

    [02] Γιαννόπουλος-Αρειος Πάγος

    Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις Αρείου Πάγου και υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον πρόεδρό του κ. Ματθία, για να αποφανθεί αν αποτελούν παρέμβαση στη δικαιοσύνη οι δηλώσεις Γιαννόπουλου για την υπόθεση του πρώην τοξικομανούς Γιώργου Πουρσανίδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης περνά στην αντεπίθεση.

    Ο Ευάγγελος Γιαννοπουλος χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ειπε ότι οι δηλώσεις του για την υπόθεση Πουρσανίδη δεν αποτελούν κατά κανένα τρόπο παρέμβαση και η στάση του κ. Ματθία έχει αλλους σκοπούς.

    Ο κ. Γιαννόπουλος είναι ομως αντίθετος και με άλλες ενέργειες του προέδρου του Αρείου Πάγου, που αφορούν την οργάνωση της Δικαιοσύνης.

    Ο κύριος Γιαννόπουλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις του δεν αποτελούν κατά κανένα τρόπο παρέμβαση και απέδωσε τη στάση του κ. Ματθία σε άλλους σκοπούς.

    Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Ματθίας θέλει ένα ολόκληρο υπουργείο για να κάνει τη μισθοδοσία, ενώ τόνισε ότι ακόμη δεν έχει μιλήσει, αλλά θα το πράξει όταν φθάσει η ώρα.

    09/02/98

    [03] Κύπρος-Εκλογές

    Με διαφορά στήθους ο Γιώργος Ιακώβου είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Συγκέντρωσε 40,6% έναντι 40,1% του Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο τελικός νικητής θα αναδειχθεί την επόμενη Κυριακή στην επαναληπτική εκλογή όπου ρυθμιστής αναδεικνύεται ο Βάσος Λυσαρίδης ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 10,6%.

    Τις εκλογές παρακολουθούν 50 περίπου Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι καθώς απεσταλμένοι και τηλεοπτικά συνεργεία από την Ελλάδα, την Ευρώπη, και τις ΗΠΑ.

    09/02/98

    [04] Παπαιωάννου

    Την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα, προαναγγέλλει με συνάντευξή του στη σημερινή Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Εργασίας.

    Ο κ. Παπαϊωάννου, τάσσεται, όμως κατά του 35ωρου επί του παρόντος.

    09/02/98

    [05] Λαλιώτης

    Την άποψη των κατοίκων του Ψυρρή για τη μέχρι τώρα πορεία των έργων αναβάθμισης της περιοχής άκουσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος περπάτησε το πρωί στους δρόμους της ιστορικής αυτής συνοικιας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:13:51
    09/02/98

    [06] Αγρότες

    Την Πέμπτη θα γίνει το κρίσιμο ραντεβού κυβέρνησης - Πανθεσσαλικής και μέχρι τότε αγρότες σε όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, Νομαρχιών ακόμη και πόλεων.

    Στη Μεσσηνία, όλοι οι δρόμοι από και πρός την Καλαμάτα αποκλείστηκαν από τους αγρότες με τρακτέρ και θα παραμείνουν κλειστοί εώς τις 16.30 μμ.

    Στην Κρήτη , τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα έξω από τη Νομαρχία Χανίων, την οποία δύο χιλιάδες αγρότες εξακολουθούν να κρατούν από το πρωί αποκλεισμένη, ενώ ενδέχεται να προχωρήσουν και σε κατάληψή της.

    Στη Βόρεια Ελλάδα εώς τις 14.00μμ αγρότες κλείνουν διαδοχικά τα δύο ρεύματα της Εθνικής Θεσσαλονίκης- Αθήνας στα Μάλγαρα ενώ εώς τις 14.30μμ, κρατούν κλειστό το δρόμο Θεσσαλονίκης- Καβάλας στο χωριό Στίβος.

    Στη Θεσσαλία στις 15.30μμ, οι αγρότες θα αποκλείσουν τον κόμβο της Βιοκαρπέτ καθώς και τα σημεία, όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ, προκειμένου να γίνουν γενικές συνελεύσεις .

    Η Πανθεσσαλική πάντως, ζητά, όπως δήλωσε στον Αntenna, ο Θανάσης Νασίκας , στη συναντησή της Πέμπτης να μετέχει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο θα είναι παρών και ο Στέφανος Τζουμάκας.

    Στους αγρότες όμως, όπως και σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, με απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διακόπτεται η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση αρχής γενομένης από την Μακεδονία και τη Θράκη. Το χρέος του Οργανισμού φτάνει στα 22 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά όπως δήλωσε στον Αntenna, ο διοικητής του ΟΓΑ, Σπύρος Γιαννόπουλος, εντός της εβδομάδος θα έχει εξοφληθεί το 50% των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς.

    09/02/98

    [07] Πλημμύρες

    Ο κίνδυνος πλημμύρων παραμένει στον Εβρο, παρ΄όλο που η στάθμη των νερών του ποταμού υποχώρησε σήμερα στα 5 μέτρα και 92 εκατοστά. Χθες ξεπερνούσε τα έξι μέτρα.

    Οπως δήλωσε στον Αntenna, ο Νομάρχης Εβρου, ο κίνδυνος για νέα υπερχείλιση υπάρχει λόγω των χιονοπτώσεων στη Βουλγαγία.

    Μέχρι στιγμής εν΄ τω μεταξύ έχουν καταστραφεί από πλημμύρες περίπου 150.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γής.

    Στην κοινότητα Λαβάρων εκκενώθηκαν σήμερα δύο σπίτια που είναι κοντά στο ποτάμι ενώ η σιδηροδρομική συγκοινωνία στο Πύθιο και τους Ψαθάδες δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, καθώς οι γραμμές έχουν καλυφθεί από τα νερά των χειμάρρων.

    Κλειστή η εθνική Θεσσαλονίκης-Σερρών στο 10ο χιλιόμετρο λόγω κατολισθήσεων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους.

    Στα Ιωάννινα, ανέβηκε η στάθμη των υδάτων της λίμνης και πλημμύρισαν 6 σπίτια στο νησάκι της κυρά Φροσύνης.

    09/02/98

    [08] Ι.Κ.Α

    Σήμα κινδύνου για το Ι.Κ.Α από τους εργαζομένους του Ιδρύματος.

    Οπως ανέφεραν πριν από λίγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το ΙΚΑ δεν θα μπορεί σε 5 χρόνια να δίνει συντάξεις, λόγω της συνεχιζόμενης δανειοδότησης και της μεγάλης εισφοροδιαφυγής.

    Οι εργαζόμενοι κήρυξαν για αύριο 24ωρη απεργία και έκαναν λόγο για απεργιακές κινητοποιήσεις εώς το Πάσχα.

    09/02/98

    [09] Καζαντζίδης-Νικολόπουλος

    Με επεισόδια ξεκίνησε στο μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας η δικαστική διαμάχη του Στέλιου Καζαντζίδη με τον Χρήστο Νικολόπουλο, με αντεγκλήσεις και οξύτατους υβριστικούς χαρακτηρισμούς με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να αναγκαστεί να διακόψει για λίγο τη διαδικασία.

    Ηδη η παλιά αντιδικία πήρε τη δικαστική μορφή μετά τη συνέντευξη του Καζαντζίδη στην τηλεόραση του Antenna, τον περασμένο Νοέμβριο, όπου ερωτώμενος για τον Νικολόπουλο είπε ότι νιώθει αηδία για ότι έχει κάνει με αυτόν.

    Ακολούθησε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Νικολόπουλου κατά του Καζαντζίδη, ο οποίος με τη σειρά του κατέθεσε αγωγή κατά του Νικολόπουλου για αποζημίωση 200εκατομμυρίων για τις κατά καιρούς συνεντεύξεις του Νικολόπουλου με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Καζαντζίδη.

    Στο δικαστήριο υπαρχουν αρκετοί θαυμαστές του Καζαντζίδη που τον επευφυμούν και κρατούν δίσκους στα χέρια τους και φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ενώ ο ίδιος στο επεισόδιο με τον Νικολόπουλο του φώναξε , θα καθαρίσουμε σήμερα , εδώ θα τελειώσετε.

    09/02/98

    [10] Αλβανοί-μακελειό

    Μακελειό τη νύχτα στο Πεδίον του Αρεως. Αγνωστοι πού επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα γάζωσαν με σφαίρες και σκότωσαν τον 26χρονο Αλβανό Γκούτσε Κουζτίμ από το Τεπελένι. Ολα έγιναν στήν οδό Φερρών 18 στή πλατεία Βικτωρίας στις 03.00 τα ξημερώματα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:14:36
    09/02/98

    [11] Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων

    Με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 250 δημοσιογράφων, πολιτικών και διανοουμένων από την Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη το τριήμερο 6,7 και 8 Φεβρουαρίου η 2η συνάντηση αλληλεγγύης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων με θέμα συζήτησης "Μέσα Ενημέρωσης και εθνικισμός".

    Η συνάντηση διοργανώθηκε και φέτος, όπως και πέρυσι στη Χίο, άπο την κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη".

    Οι κυρίως εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στην

    αίθουσα του Ινστιτούτου Θαλλασίων Μελετών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, ξεκίνησαν δε με χαιρετισμούς απο τους διοργανωτές εκπροσώπους της Κίνησης, τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Σμύρνης, Φετχί Ιντιμάν και το νομάρχη Σμύρνης, Ερόλ Τσακίρ.

    Με μήνυμα του χαιρέτησε επίσης τη συνάντηση ο νομάρχης Λέσβου, Αλέκος Μαθιέλλης. Η πρώτη συζήτηση είχε θέμα "Τύπος και οι μειονότητες των άλλων στην Ελλάδα και στην Τουρκία". Προήδρευσε ο καθηγητής του Πάντειου πανεπιστημίου, Αλέξης Ηρακλείδης και συμμετείχαν ο βουλευτής Ροδόπης του Συνασπισμού, Μουσταφά Μουσταφά, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο ιμβριακής καταγωγής, μέλος του Δικτύου των κινήσεων για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα Κώστας Αργαλιώτης, ο δημοσιογράφος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, Γιασάρ Ακσόϊ και η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" Λεϊλά Ταβσάνογλου.

    Σημαντική ηταν η παρέμβαση, που πραγματοποιήθηκε στη συνάντηση απο τους παραγωγούς της διαπολιτισμικής εκπομπής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Κομοτηνής, Μαρία Αμπατζή και Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

    Η δεύτερη συζήτηση ειχε θέμα "Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

    Αφορμή ή αιτία ελληνοτουρκικής έντασης". Προήδρευσε ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νικόλας Βουλέλης και συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Γιάννης Τζαννετάκος, ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Το Βήμα" Ριχάρδος Σωμερίτης, ο αρχισυντάκης της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" Σήφης Πολυμίλης, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" Θανάσης Παπαρήγας, ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Η Αυγή" Σοφιανός Χρυσοστομίδης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Χουριέτ" Φεράϊ Τιντς, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Μιλιέτ" Σάμι Κοέν, ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού "Καναλ Ντε" Χαλούκ Σαχίν και ο ανταποκριτής ισπανικών ΜΜΕ στην Τουρκία Ντογάν Τιλίτς.

    Στην τρίτη συζήτηση με θεμα "Αντιεθνικιστικά κινήματα στην Ελλάδα και στην Τουρκία" προήδρευσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου "Μπλκέντ" της Αγκυρας Νιμέτ Μπεριτέρ Ατίγιας. Συμμετείχαν ο Νίκος Μπίστης εκ μέρους του Μετώπου Λογικής ενάντια στον εθνικισμό, η Γιάννα Κούρτοβικ εκ μέρους του Δικτύου των κινήσεων για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ο Θανάσης Παφίλης, Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη διεθνή υφεση και την ειρήνη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Μιτζάπ Μελέν, η οικολόγος Σαϊνούρ Γκελέντοστ και ο συγγραφέας Αχμέτ Γιορουμλάζ.

    Τέλος, η τέταρτη συζήτηση είχε θέμα "Ελληνοτουρκικές εντάσεις και ο ρόλος των τρίτων". Προήδρευσε ο πρέσβης επι τιμή Κώστας Ζέπος και συμμετείχαν η Αννα Καραμάνου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Χατζηδάκης, ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, ο Λεωνίδας Κύρκος πρώην γραμματέας του Συνασπισμού και ο

    Γιάννης Μπανιάς, γραμματέας της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς, ο βουλευτής του "Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος" Χακάν Ταρτάν και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χασάν Ντενίζ Κουρντού.

    Μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης ανακοινώθηκε το παρακάτω ψήφισμα των μελών της Κίνησης:

    "Για δεύτερη φορά απο την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια, εμείς οι Ελληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι, μέλη της Κίνησης "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη" συναντηθήκαμε το τριήμερο 6,7 και 8 Φεβρουαρίου στη Σμύρνη μαζί με περισσότερους απο 250 διανοούμενους, πολιτικούς και δημοσιογράφους διαφόρων πολιτικών οριζόντων απο την Ελλάδα και την Τουρκία και συζητήσαμε για την Ειρήνη ανάμεσα στις δυο χώρες και για το πως μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια.

    Μας απασχόλησαν ιδιαίτερα ο ρόλος του Τύπου σχετικά με τα προβλήματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η ευθύνη των ΜΜΕ σε περιόδους έντασης των διμερών σχέσεων. Ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων στις δυο χώρες για την προώθηση των αιτημάτων της κοινωνίας των πολιτών. Και τέλος ο ρόλος των τρίτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Με αφορμή αυτή τη συνάντηση μας εκφράζουμε για μια ακόμα φορά τη βαθύτατη ανησυχία μας για την παρατεινόμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση οτι τα προβλήματα των δυο χωρών μπορούν και πρέπει να λυθούν με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων δικαίου, των διμερών συνθηκών και τον απόλυτο σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων. Καλούμε και τις δυο πλευρές να αποφασίσουν επιτέλους την αποφυγή κάθε προκλητικής, στρατιωτικής ή άλλης ενέργειας.

    Θεωρούμε αρνητική και για τις δύο χώρες την εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξένων στρατιωτικών σχηματισμών όπως και αν αυτές εκδηλώνονται, πράγμα που εμπεριέχει κινδύνους πολέμου ή επιδιαιτητικού ρόλου.

    Υποστηρίζουμε ότι κάθε δισταγμός στο δρόμο του διαλόγου, αποτέλεσμα πολλές φορές της πίεσης εθνικιστικών κύκλων και στις δύο χώρες καθώς και κάθε δισταγμός στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου εντείνει την κρίση. Και προκαλεί τρίτες παρεμβάσεις που δεν εξυπηρετούν παρά μόνο τους εμπόρους των όπλων σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των δύο λαών.

    Σχετικά με το πρόβλημα της Κύπρου τονίζουμε την ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης του νησιού και επίλυσης των εσωτερικών προβλημάτων σε όφελος των δύο κοινοτήτων. Υποστηρίζουμε ότι οι μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ τέλος θεωρούμε αναγκαίο να ζητήσουμε την εφαρμογή των όποιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα

    παραβιάζονται.

    Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην τρίτη συνάντηση αλληλεγγύης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων την ανάλογη χρονική περιόδο του 1999 στην Αλεξανδρούπολη της Θράκης. Επιμένοντας στην ανάγκη για ένα ψύχραιμο, λογικό, αποκαλυπτικό και αντιεθνικιστικό λόγο στα ΜΜΕ των δύο χωρών. Καταγγέλοντας τους δημοσιογράφους - ράμπο της ενημέρωσης. Και θεσμοθετώντας για αυτούς ένα ειδικό αντιβραβείο.

    Αυτό θα "απονέμεται" σε δημοσιογράφους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία που επιμένουν να υπερβάλλουν, να διαστρεβλώνουν σε όφελος μερικές φορές και εταιρειών εμπορίας οπλικών συστημάτων και να οδηγούν με την πρακτική τους σε ελληνοτουρκικές εντάσεις".

    06/02/98

    [12] Τουρκία-Ορθόδοξες Εκκλησίες

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν σήμερα από την Τουρκία να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις ορθόδοξες εκκλησίες της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις πρόσφατες επιθέσεις στην Κωνσταντινουπολη εγκληματικές ενέργειες και παρότρυνε τις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν σε βάθος τα αίτια που τις προκάλεσαν.

    Ο Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι επιθέσεις τέτοιου είδους είναι δειλές και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τις καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:14:58
    09/02/98

    [13] Μόνικαγκέιτ

    Μία ακόμη μάρτυρας εμπλέκεται στην υπόθεση Μόνικα Λεβίνσκι, την ώρα που ο Λευκός Οίκος για μία ακόμη φορά κατηγορεί τον Κενέθ Στάρ για διαρροή πληροφοριών και παραπληροφόρηση.

    Η μάρτυρας που εργάζεται ώς υπάλληλος σε διεύθυνση του Λευκού Οίκου, υποστηρίζει πως η Μόνικα Λεβίνσκι της εκμυστηρεύτηκε την υποτιθέμενη σχέση της με τον πρόεδρο Κλίντον.

    Η Ασλευ Ράινς είναι η δεύτερη γυναίκα μετά τη Λίντα Τρίπ που υποστηρίζει πως άκουσε στον τηλεφωνητή μηνύματα του προέδρου Κλίντον προς τη Μόνικα.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών της Αμερικής, Ναντλίν Ολμπράιτ χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά σκληρή γλώσσα κατά του Ιράκ και προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επίθεση είναι θέμα εβδομάδων.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επισήμως την στρατιωτική υποστήρικη άλλων δύο κρατών, του καναδά και της Ολλανδίας, και αναμένουν απάντηση, ενώ ο Υπουργός Αμυνας Γουίλλιαμ Κόεν μετά τις συνομιλίες του με σαουδάραβες ηγέτες ανακοίνωσε πως δεν θα ζητήσει από την Σ.Αραβία να χρησιμοποιήσει το έδαφος της σε μία πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Εντωμεταξύ η αναχώρηση Αμερικανών πεζοναυτών για τον Περσικό συνεχίζεται και το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο Γκουάμ διέσχισε την διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενο προς τον Κόλπο για να ενωθεί με τις ήδη ευρισκόμενες εκεί αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Εντωμεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ξεκινά δεκαήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ύστερα από πιέσεις της Ρωσίας για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση.

    Πάνω από 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον και φώναζαν συνθήματα κατά ενός Αμερικανικού πλήγματος στο Ιράκ σε περίπτωση μη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:14:04
    09/02/98

    [14] Καλιφόρνια-κακοκαιρία

    Θάλεγε κανείς ότι οί τελευταίες καταιγίδες έχουν αλλάξει τόν χάρτη τής Καλιφόρνια.

    Από τό Σάν Ντιέγκο μέχρι τό Σάν Φρανσίσκο δέν βλέπεις τίποτε άλλο από πλημμυρισμένες περιοχές, κατεστραμμένα σπίτια καί περιουσίες θαμένες μέσα σέ τεράστια βουνά λάσπης.

    Αν καί η τελευταία καταιγίδα πού έπληξε τήν βόρεια Καλιφόρνια κόπασε χθές τό βράδυ, οί έντονες βροχοπτώσεις επιμένουν, ολοκληρώνοντας τήν καταστροφή.

    Ολόκληροι λόφοι κινδυνεύουν νά ισοπεδωθούν καθώς τά νερά παρασύρουν τά χώματα προκαλώντας κατολισθήσεις.

    Στο Τσίνο, μία έγκυος γυναίκα παρασύρθηκε από τά ορμητικά νερά καί σώθηκε τήν ύστατη στιγμή από ομάδα διάσωσης.

    Ελικόπτερο τής πυροσβεστικής έβγαλε από χείμαρο έναν άντρα πού είχε παγιδευθεί μέσα στό αυτοκίνητο του.

    Εξ'αιτίας κατολίσθησης ένα άλογο έπεσε από ύψος δεκαπέντε μέτρων καί οί άνδρες τών σωστικών συνεργείων έστησαν ολόκληρη επιχείρηση γιά νά τού σώσουν τήν ζωή.

    Οί πυροσβέστες υποχρεώθηκαν νά τραβήξουν τό άλογο μέσα στό χείμαρο καθώς η θέση του δέν επέτρεπε οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση.

    Γιά αρκετή ώρα οί πυροσβέστες προσπαθούσαν νά τραβήξουν τό ζώο έξω από τά ορμητικά νερά όμως τό άλογο, παγωμένο, δέν μπορούσε νά κινηθεί μέ ευκολία.

    Μέ κίνδυνο τής ζωής τους οί άντρες τής ομάδας διάσωσης έδεσαν ένα σχοινί στό άλογο καί μέ αυτό κατάφεραν νά τό τραβήξουν στήν όχθη.

    Ο κτηνίατρος πού τό εξέτασε διέγνωσε ότι τό ζώο δέν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.

    Η σημερινή ημέρα στήν βόρεια Καλιφόρνια θά μπορούσε κάλλιστα νά χαρακτηρισθει σάν ένα σύντομο διάλειμμα στήν ταλαιπωρία τών κατοίκων αφού οί μετεωρολόγοι περιμένουν μιά νέα σφοδρή καταιγίδα νά πλήξει αύριο τίς ίδιες περιοχές.

    06/02/98

    [15] Οι σωσίες της Μόνικα

    Οί δημοσιογράφοι νόμιζαν ότι επιτέλους στρίμωξαν τήν Μόνικα Λεβίνσκι καί προσπάθησαν νά τής πάρουν κάποιες δηλώσεις γιά τό ρόζ σκάνδαλο τού Λευκού Οίκου.

    Η Μόνικα καλύπτοντας τό πρόσωπο μέ τό παλτό της φώναζε- δέν έχω νά πώ τίποτα, δέν κοιμήθηκα μέ τόν πρόεδρο.

    Λίγο μετά τά λαγωνικά τής αμερικανικής δημοσιογραφίας κατάλαβαν ότι είχαν μπροστά τους μία σωσία τής Μόνικα, η οποία θέλησε νά τούς κάνει ένα αστείο.

    Γιά μερικούς ανθρώπους, η ομοιότητα μέ κάποιον διάσημο είναι λαχείο.

    Από τότε πού η Μόνικα Λεβίνσκι κατηγόρησε τόν πλανητάρχη γιά ανομολόγητες πράξεις, η μορφή της ξεφυτρώνει παντού καί δέν εννοούμε φυσικά μόνο στά εξώφυλα τών περιοδικών.

    Οί σωσίες τής Μόνικα βρίσκονται παντού καί όλες τους, εκτός από τήν ομοιότητα μέ τήν πρώην γραμματέα τού Λευκού Οίκου, έχουν κάτι κοινό.

    Δηλώνουν ότι αμέσως μετά από τό ξέσπασμα τού σκανδάλου καί αφού οί φωτογραφίες τής αυθεντικής Μόνικα έκαναν τόν γύρο τού κόσμου, υιοθέτησαν τόν θρυλικό πλέον μπερέ.

    Η κυρία λέει ότι μπορεί νά μοιάζει στήν Λεβίνσκι αλλά ποτέ δέν είχε ερωτική σχέση μέ παντρεμένο.

    Αυτήν τήν ενοχλούν οί δημοσιογράφοι ενώ η άλλη κυρία ισχυρίζεται ότι ένας σερβιτόρος τής ζήτησε αυτόγραφο.

    Υπάρχουν και τά καλά.

    Η σωσίας τής Μόνικα κέρδισε κάποια χρήματα αφού ένα περιοδικό τής ζήτησε νά ποζαρει μπροστά από τόν Λευκό Οίκο.

    Και συμπληρώνει ότι τήν κολακεύει τό γεγονός ότι η Μόνικα Λεβίνσκι είναι πανέμορφη.

    Κάποιες άλλες μιλούν γιά συμπτώσεις ενώ οί πιό συντηρητικές Λεβίνσκι, ισχυρίζονται ότι ο εσωτερικός τους κόσμος δέν μοιάζει καθόλου μέ αυτόν τής Μόνικα.

    Οποιαδήποτε γυναίκα λοιπόν μοιάζει στήν Λεβίνσκι αυτόματα γίνεται στόχος τών δημοσιογράφων.

    Στόχος βέβαια γίνεται καί ο δημοσιογράφος όπως αυτός πού βλέπετε, πού ένοιωσε τήν ρόδα τού αυτοκινήτου τής αυθεντικής Μόνικα νά περνάει πάνω από τό πόδι του.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:13:04
    09/02/98

    [16] Πανωτόκια

    Τα πανωτόκια των τραπεζών και συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να ετοιμαστεί μετά την απόφαση του Αρειου Πάγου, είναι το αντικείμενο της συνάντησης που έχει σήμερα, ο Γιάννος Παπαντωνίου με τους διοικητές των τραπεζών.

    Να υπενθυμίσουμε ότι η ρύθμιση που προωθείται είναι για ανατοκισμό ανά έξι μήνες ενώ δεν έχει αποφασιστεί εάν θα υπάρξει αναδρομική ισχύ της ρύθμισης.

    09/02/98

    [17] Ευρώ

    Αντιδράσεις και προβληματισμός για την εφαρμογή του EURO, ενώ απομένουν λιγότεροι από τρείς μήνες από την Νομισματική Ενοποίηση.

    Στη Γερμανία 150 Ακαδημαικοί ζητούν να αναβληθεί επ' αόριστον η εφαρμογή του, επειδή είναι επιζήμια για τη χώρα τους, ενώ 4 επιστήμονες προσέφυγαν στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Παναγιώτης Γεννηματάς, δήλωσε στον Αntenna, ότι η προοπτική ένταξης της δραχμής στο Εuro, δεν είναι τόσο άνετη και έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την χρηματιστηριακή κρίση.

    09/02/98

    [18] Τέλη κυκλοφορίας

    Τελευταία ημέρα αύριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Οσοι συλλαμβάνονται χωρίς το ειδικό σήμα, θα πληρώνουν πρόστιμο, ίσο με το τέλος που έχει ορισθεί για την κατηγορία του οχήματός του.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:14:20

    [19] Μολυσμένο αίμα

    Σοκ προκάλεσε σήμερα η καταγγελία της δικηγόρου Μαρί Γκαμπριέλ Κολέρ για τη διεξαγωγή διεθνούς παράνομου εμπορίου μολυσμένου αίματος και ανθρωπίνων οργάνων που προέρχονταν απο τις ανατολικές χώρες και προορισμός τους ήταν Ελληνες άρρωστοι.

    Η δικηγόρος, που εργαζόταν σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο στο Λιχτενστάιν και κατέφυγε για να προστατευτεί σε μια γερμανική πόλη, πλησίον των ελβετικών συνόρων, αποκάλυψε οτι το γραφείο τους οργάνωσε και καθοδηγούσε το εμπόριο μολυσμένου αίματος με την ίδρυση μιας εταιρίας- φάντασμα στη Γενεύη, η οποία όμως δεν λειτούργησε ποτέ στην πραγματικότητα.Αντι αυτής, στη συνέχεια ιδρύθηκε μια άλλη εταιρία, με έδρα το Μπάντ-Ραγκάζ, ελβετική λουτρόπολη στο Καντόνι του Σεντ-Γκαλ.

    Αυτή η δεύτερη εταιρία ενεργοποιήθηκε και λειτούργησε για λογαριασμό ενός γιατρού στη Γερμανία, πελάτη του μεγαλο-δικηγόρου στο Λιχτενστάϊν. Το όνομά του μας είναι άγνωστο, γνωρίζουμε μόνο τα αρχικά του Μ. Η. Μέσω αυτού του Γερμανού γιατρού στέλνονταν μεγάλες ποσότητες ενός φαρμάκου με προορισμό Ελληνες αρρώστους με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να εμφανισθούν απο αυτό το φάρμακο που είχε ως βάση για την παραγωγή του αίμα μή ελεγχόμενο καθώς προκάλεσε ηπατίτιδες σε πολλούς Ελληνες αρρώστους.

    Η Μαρί Γκαμπριέλ Κολέρ που έφερε στη δημοσιότητα την όλη υπόθεση δήλωσε επίσης οτι εχει στη διάθεσή της ολόκληρο κατάλογο με ονόματα ανθρώπων που ο Γερμανός γιατρός δωροδοκούσε για να προωθούν τα φάρμακά του.

    Απο τον ίδιο μεγάλο-δικηγόρο του Λιχτενσταϊν είχαν ιδρυθεί πολλές εταιρίες - φαντάσματα στη Βρετανία και στη Γερμανία, που ξέπλυναν τα χρήματα που προέρχονταν απο το βρώμικο αίμα απο τις ανατολικές χώρες και απο τα νεφρά απο τη Ρωσία.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:15:43
    Συννεφιά με σποραδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά σήμερα ενώ οι ισχυροί βοριάδες φθάνουν στο Αιγαίο ακόμη και τα 9 μποφώρ.

    Συννεφιά με ασθενείς βροχές στην Αττική, άνεμοι βόρειοι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 10 βαθμούς.

    Συννεφιά με πιθανή βροχή και στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία στην πόλη εώς 7 βαθμούς.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 09-Feb-98 16:15:32
    Βροχές, ενισχυμένους βορειάδες και κρύο προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα και αύριο.

    Αύριο, στην δυτική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός, αντίθετα στην ανατολική και νότια θα υπάρχει συννεφιά με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα ειναι βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 μποφώρ, στα ανατολικά 7 και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφώρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 7 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 12 με 13.

    Την Τετάρτη αναμένεται βελτίωση του καιρού με εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 10 February 1998 - 23:19:46 UTC