Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-02-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νεολαία ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ε.Ε-Ελληνοτουρκικά
  • [03] Φανάρι-"Ευρωπαϊκή Εκφραση"
  • [04] Ντόρα Μπακογιάννη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Κρούσματα Μηνιγγίτιδας
  • [06] Απεργίες
  • [07] Μινιόν
  • [08] Ελλάδα-πληθυσμός
  • [09] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Τουρκία-Ισλαμιστές
  • [11] Αλβανία-ταραχές
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Ιράκ-Εξελίξεις
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [13] Το κάπνισμα στον κινηματογράφο
  • [14] Του κόσμου τα παράξενα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Πιέσεις στη δραχμή
  • [16] Πετρέλαιο
  • [17] Συντάξεις
  • [18] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

    Last Updated: Monday, 23-Feb-98 16:28:19
    Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο ΠΑΣΟΚ μετά την κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή το συνέδριο της νεολαίας έκανε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκρουσιακή διάθεση στο ΠΑΣΟΚ το οποίο αντιθέτως βρίσκεται σε πορεία πραγματικής σύνθεσης και ενότητας.

    Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τη νέα ηγεσία της νεολαίας είπε χαρακτηριστικά:

    "Αφήστε να συγκροτηθεί πρώτα και βλέπουμε".

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα συζητηθούν το απόγευμα στο ΕΓ που θα συνεδριάσει υπό τον Κώστα Σημίτη.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 23-Feb-98 15:34:04

    [01] Νεολαία ΠΑΣΟΚ

    Λίγες ωρες μετά την οξύτατη αντιπαράθεση για το συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δηλώνει πώς ήρθε η ώρα να τολμήσουμε τη σύγκρουση με κατεστημένες ιδέες και παρωχημένες νοοτροπιες, μακρυά από θέσφατα και ιδεοληψίες.

    Σε δηλώσεις του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Κώστας Σημίτης λέει ακόμα: "Οι μάχες που καλούμαστε να δώσουμε δεν είναι για αυτά που έφυγαν, αλλά για αυτά που έρχονται".

    Η δήλωση του πρωθυπουργού παρερμηνεύτηκε, ο πρωθυπουργός δεν μιλούσε για εσωκομματικά θέματα, δήλωσε από την πλευρά του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Το συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέου κεντρικού συμβουλίου.

    [02] Ε.Ε-Ελληνοτουρκικά

    Στις Βρυξέλλες συνεδρίασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων αναμενόνταν να συζητηθούν και οι όροι συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει περί πρότασης ή πρωτοβουλίας των Αμερικανών για υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας.

    Ο κ.Ρέππας τόνισε πως πρόυπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί η αποδοχή από πλευράς της Αγκυρας των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμάηλ Τζεμ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα, επανέλαβε την "πρόταση διαλόγου" προς την Ελλάδα και τόνισε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση εκ μέρους της Αθήνας".

    Ο Τζεμ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ του Ιράκ και του ΟΗΕ, αναφέρθηκε και στην πρόταση που είχε διατυπώσει στις 12 Φεβρουαρίου. Ο Τούρκος υπουργός αναφέροντας τα σημεία της πρότασής του, επανέλαβε τα περί συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο υπουργείων Εξωτερικών μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο Τζεμ είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ερμήνευσε λάθος το σημείο αυτό, αφού σύμφωνα με τον Τζεμ, "το ερμήνευσε ως συνάντηση των δύο υπουργών, ενώ αυτό που πρέπει να γίνει είναι η συνάντηση δύο επιτρόπων υψηλού επιπέδου".

    [03] Φανάρι-"Ευρωπαϊκή Εκφραση"

    Τη σημασία της Ευρώπης στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του νέου αιώνα, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που δέχθηκε στο Φανάρι μέλη της "Ευρωπαϊκής Εκφρασης", μέ επικεφαλής το βουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον ευρωβουλευτή κ. Κώστα Χατζιδάκη.

    Η "Ευρωπαϊκή Εκφραση", είναι μια μή κυβερνητική οργάνωση Ελλήνων διανοουμένων. Εκπρόσωποί της βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένοι του "Φιλελεύθερου Κόμματος", της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Νίκος Γιαννής, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγιναν χρήσιμες ανταλλαγές απόψεων μεταξύ του μικρού φιλελεύθερου κόμματος και της ελληνικής οργάνωσης.

    [04] Ντόρα Μπακογιάννη

    Την κατηγορηματική διάψευση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, προκάλεσε τηλεγράφημα του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται να παντρευτεί σύντομα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 23-Feb-98 16:03:44

    [05] Κρούσματα Μηνιγγίτιδας

    Στα Γιάννενα δύο Γυμνάσια, το 3ο και το 10ο, που συστεγάζονται δεν λειτουργούν σήμερα καθώς χθες ένας 15χρονος μαθητής του 3ου Γυμνασίου πέθανε από μηνιγγίτιδα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

    Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα και ένα 6χρονο κοριτσάκι από το νηπιαγωγείο της κοινότητας Αμφιθέας έξω από την πόλη.

    Δύο κρούσματα μηνιγγίτιδας σημειώθηκαν και στη Χίο.

    Πρόκειται για εναν 16χρονο σπουδαστή της Σχολής Μηχανικών Χίου και μια 16χρονη μαθήτρια του 2ου Λυκείου του νησιού. Και οι δύο μεταφέρθηκαν πριν από τρείς ημέρες σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    [06] Απεργίες

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων απειλούν οι εφοριακοί που διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.

    Οι εφοριακοί, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των συλλόγων τους από όλη τη χώρα, υπογράμμισαν ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αναγκασθεί να δώσει μεγάλη παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω των μεγάλων δυσκολιών που παρουσιάζονται στη συμπλήρωση του Ε3.

    Εκτίμησαν μάλιστα ότι η παράταση μπορεί να φθάσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

    Στη Σάμο, μόνο οι υπηρεσίες του Δημοσίου και οι Τράπεζες λειτουργούν σήμερα καθώς επαγγελματίες και συνδικαλιστικοί φορείς απεργούν ζητώντας φορολογικές απαλλαγές.

    Εώς το βράδυ θα κρατήσουν αποκλεισμένη την είσοδο στην εφορία του νησιού, ενώ το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης και επέδωσαν ψήφισμα στη Νομαρχία.

    [07] Μινιόν

    Υπό κατάληψη παραμένει το Μινιόν από τους εργαζομένους, μετά την δικαστική απόφαση, υπέρ προμηθευτών, για πτώχευση της επιχείρησης.

    Η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας απέβη άκαρπη, ενώ σε συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε να συναντηθεί με το δικηγόρο του Σωματείου ώστε να αναζητηθούν λύσεις.

    Το πρωί προσήλθε ειρηνοδίκης και αστυνομική δύναμη για να σφραγίσουν το κατάστημα, οι οποίοι εμποδίσθηκαν όμως από τους εργαζομένους και στη συνέχεια αποχώρησαν.

    Εφεση κατά της απόφασης αναμένεται να ασκηθεί και από τη Μινιόν Α.Ε.

    [08] Ελλάδα-πληθυσμός

    Στασιμότητα με ελαφρότατη τάση μείωσης εμφανίζει ο πληθυσμός της Ελλάδας συμφωνα με έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    Συγκεκριμένα το 1997 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 98200 παιδιά και σημειώθηκαν 98700 θάνατοι, δηλαδή συνολικά μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας κατά 500 άτομα. Σε σχέση πάντως με το 1996 οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3, 3% και οι θάνατοι κατά 1,8%.

    Η μεγαλύτερη δημογραφική μείωση το 1997 σημειώθηκε στη Γερμανία και την Ιταλία (-0,05%) ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (0,5%) Κατά μέσο όρο ο κοινοτικός πληθυσμός αυξήθηκε το 1997 κατά 0,09%.

    [09] Αστυνομικό δελτίο

    Για κλοπές εμπορευμάτων αξίας 36 εκατομμυρίων δραχμών από φορτηγά και αποθήκες, τα οποία διέθετε αργότερα στην αγορά σε χαμηλές τιμές με τη βοήθεια αγνώστων συνεργών, κατηγορείται ο Στυλιανός Καπετανάκης, 53 χρόνων, καφεπώλης, κάτοικος Περιστερίου.

    Μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκαν σε αποθήκη που διατηρούσε ο Καπετανάκης στο Χαϊδάρι.

    Αγνωστοι με τη μέθοδο του Ριφιφί, αφαίρεσαν από κοσμηματοπωλείο της οδού Ζηνοδότου 4 στο Παγκράτι, χρυσαφικά και ασημικά άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας.

    Οι δράστες μπαίνοντας από τρύπα που άνοιξαν, στο παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου, δίπλα από το Κοσμηματοπωλείο, έκλεψαν χιλιάδες δραχμές, ένα κομπιούτερ και ένα φάξ.

    Συνελήφθησαν δίπλα από το υποκατάστημα της Τράπεζας Μπαρκλεϋς στη Ν. Σμύρνη, ώς ύποπτοι για ληστεία, ο Αλέξης Πιάσικωβ 23 χρόνων και ο Σάββας Αθανασιάδης 33 χρονών, κάτοικοι Καλλιθέας.

    Πάνω τους οι αστυνομικοί βρήκαν ένα πιστόλι, γεμιστήρα, 2 κουκούλες και 2 ζευγάρια γάντια, ενώ δίπλα στην Τράπεζα βρέθηκε και μια κλεμμένη μοτοσυκλέτα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 23-Feb-98 15:33:48

    [10] Τουρκία-Ισλαμιστές

    Το τουρκικό κοινοβούλιο έκανε σήμερα το πρώτο βήμα για την άσκηση δίωξης εναντίον του ισλαμιστή ηγέτη Νετζμεντίν Ερμπακάν, με την κατηγορία -μεταξύ άλλων- της διασάλευσης της δημόσιας τάξης.

    Οπως δήλωσαν στο Ρόιτερ αξιωματούχοι του κοινοβουλίου, το γραφείο του προέδρου του Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα φακέλους που περιέχουν στοιχεία για την άσκηση δίωξης κατά του Ερμπακάν και άλλων τριών πρώην βουλευτών του Κόμματος της Ευημερίας, το οποίο ετέθη εκτός νόμου τον προηγούμενο μήνα με το αιτιολογικό ότι συνιστούσε απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

    "Ετοιμάσαμε χθες τους φακέλους και σήμερα τους παραδώσαμε", δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού κοινοβουλίου.

    Ο Ερμπακάν έχασε επισήμως την κοινοβουλευτική ασυλία με την επισημοποίηση της απόφασης για την απαγόρευση του Κόμματος της Ευημερίας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη δικαστική δίωξή του για σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων η σύγκληση παράνομων πολιτικών συγκεντρώσεων και η υποδαύλιση μίσους.

    Ο Ερμπακάν έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, το 1996, αλλά ύστερα από ένα χρόνο στην πρωθυπουργία και κατόπιν ισχυρών πιέσεων του στρατού υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Τον διαδέχθηκε ο συντηρητικός Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος έχει στα χέρια του τους νομικούς φακέλους για το Κόμμα της Ευημερίας, στο πλαίσιο μιας μακράς νομικής διαδικασίας.

    "Τα στοιχεία θα σταλούν στα δικαστήρια, όπου και θα αρχίσουν οι δίκες", δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού κοινοβουλίου.

    [11] Αλβανία-ταραχές

    Εκτός ελέγχου αναφέρθηκε οτι είναι η κατάσταση στα Σκόδρα βορείως των Τιράνων, όπου ένοπλοι εξεγέρθηκαν εναντίον του Αστυνομικού Διοικητή της περιοχής.

    Σύμφωνα με δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού οι ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης χθες το απόγευμα και χωρίς να προηγηθούν συμπλοκές με τους αστυνομικούς, προχώρησαν στην απελευθεύρωση των κρατούμενων.

    Νωρίς το βράδυ αναχώρησαν απο τα Τίρανα με προορισμό τα Σκόδρα αστυνομικοί της Διεύθυνσης των Ειδικών Δυνάμεων, με εντολή να ανακτηθεί απο τις αρχές ο έλεγχος της πόλης μέσα στο ταχύτερο δυνατόν χρονικό διάστημα.

    Αυξημένα μέτρα για την τήρηση της δημόσιας ασφαλείας παρατηρήθηκαν κατά τις τελευταίες ώρες και στα Τίρανα.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 23-Feb-98 15:08:11

    [12] Ιράκ-Εξελίξεις

    Με ανακούφιση αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί αναλυτές αλλά και οι ξένοι διπλωμάτες την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ιράκ και του ΟΗΕ για την απρόσκοπτη επιθεώρηση των ιρακινών προεδρικών τοποθεσιών απο την ειδική επιτροπή του οργανισμού.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Κόφι Ανναν ανακοίνωσε οτι αμέσως μετά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη θα υποβάλλει λεπτομερή αναφορά για τη συμφωνία ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν χρονικά όρια η χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της.

    Ο Λευκός Οίκος, αλλά και η Βόννη έχουν αποφύγει να πάρουν μέχρι στιγμής θέση, περιμένοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ενω ικανοποιηση δημιουργηθηκε σε Γαλλία και Κίνα. Αισθήματα συγκρατημένης αισιοδοξίας ειχαμε στο Λονδίνο, δυσπιστίας στο Ισραήλ και νίκης στο Ιράκ.

    Σήμερα το πρωί υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ιρακ και ΟΗΕ και μπορεί, αφού έβαλε την υπογραφή του ο Γενικος Γραμματέας, Κόφι Αννάν να σημάνει, για την ώρα τουλάχιστον, την εκτόνωση της κρίσης.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Τάρεκ Αζίζ στο υπουργείο πληροφοριών ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν τόνισε ότι: οι όροι της συμφωνίας είναι αποδεκτοί και απομακρύνουν όλα τα εμπόδια για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου της Βαγδάτης.

    Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος απο την πλευρά του δήλωσε πως το Ιράκ δεν έχει πρόβλημα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται. Επίσης δεσμέυθηκε οτι η Βαγδάτη θα συνεργασθεί με τον ΓΓ για την εφαρμογή της συμφωνίας και την αποτροπή της σύγκρουσης.

    Ο Κόφι Αναν ανακοίνωσε οτι αμέσως μετά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη θα υποβάλλει λεπτομερή αναφορά για τη συμφωνία στις ΗΠΑ και τα άλλα μέλη ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν χρονικά όρια η χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της.

    Στο τέλος της συνέντευξης ο Ιρακινός αντιπρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας Ομπσέρβερ, άφησε αιχμές κατά της βρετανικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στην ιστορική και συνεχή αθέτηση των βρετανικών υποσχέσεων στην Μέση Ανατολή και τη χώρα του.

    Ας σημειωθεί οτι η Βρετανία μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κι ενώ είχε συμμετάσχει με τους Αραβες στον διωγμό των Οθομανών Τούρκων απο τη Μέση Ανατολή, είχε αθετήσει τις υποσχέσεις της για την αυτοδιάθεση των Αράβων στην περιοχή καθώς και με τη στάση της είχε προωθήσει την επιστροφή πολλών Ισραηλινών στην Παλαιστίνη.

    Οι αντιδράσεις απο την επίτευξη συμφωνίας ήταν φυσικά διαφορετικές απο χώρα σε χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατέστησε σαφές ότι για να γίνει δεκτή η συμφωνία πρέπει να ικανοποιεί δύο κριτήρια: Την ελεύθερη και χωρίς όρους πρόσβαση των επιθεωρητών σε όλες τις ιρακινές εγκαταστάσεις και την αποδοχή της επιτροπής των επιθεωρητών στο σύνολό της.

    Στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γέλτσιν αντέδρασε με επιφυλακτικότητα στην ανακοίνωση της συμφωνίας, εν αναμονή της αυριανής εκτίμησης της απο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη συμφωνία, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.

    Στο Ισραήλ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η χωρα του δεν αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια σχετικώς με τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης ιρακινής επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα.

    Στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Μούσα, που συναντήθηκε το πρωί με τον Ελληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο τόνισε πως περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεχθούν την συμφωνία.

    Την συμφωνία χαιρέτισε και η Αγκυρα, τονίζοντας ότι δίνει τη δυνατότητα να αποτραπεί ο πόλεμος.

    Η επίτευξη της συμφωνίας είχε το αποτέλεσμα να παρατηρηθεί πτώση ρεκόρ στην τιμή του μαύρου χρυσού.

    Το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ άνοιξε σήμερα στην χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 46 μηνών και οι παραγγελίες για τον Απρίλιο έκλεισαν στα 14 δολάρια το βαρέλι, παρουσιάζοντας πτώση κατά 67 σεντς ανά βαρέλι. Ωστόσο, καθώς επισημαίνουν έμποροι πετρελαίου, οι τιμές του μαύρου χρυσού μπορεί να αυξηθούν απότομα εάν οι όροι της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Κόφι Αναν και τον Τάρεκ Αζίζ δεν κριθούν ικανοποιητικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τώρα, όσον αφορά την επόμενη της συμφωνιας ημέρα, μολονότι η επίτευξή της αποτελεί καθυσηχαστική νότα στα σενάρια πολέμου, οι αναλυτές θεμάτων της Μέσης Ανατολής και αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μία νέα κρίση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

    Ειναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις της αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλήν Ολμπράιτ, ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τα δικά τους συμφέροντα σε περίπτωση που δεν τους αρέσει η συμφωνία. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν εξάλλου ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τη μείωση της στρατιωτικής δύναμης που διατηρούν οι ΗΠΑ στον Κόλπο.

    Φαίνεται, λοιπόν πως είναι αναγκαία η εξεύρεση μιας μακροχρόνιας λύσης στην περιοχή ώστε να αποτραπούν νέες κρίσεις στο μέλλον.

    Αλλωστε όπως τόνισε στο NBC ο Γιουτζίν Κάρολ, απόστρατος ναύαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος έχει επικρίνει την τακτική του Πενταγώνου, εάν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν το Ιράκ θα βρεθούν στην παράλογη θέση να ενεργούν εναντίον των συμφερόντων των Ηνωμένων Εθνών.

    Εν πάσει περιπτώσει οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις θα εξακολουθήσουν να ισχύουν εναντίον του Ιράκ, ενώ και ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν παραμένει στην εξουσία και αναμένεται ότι θα θριαμβολογήσει για νίκη έναντι των Αμερικανών.

    Το Ιράκ αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στο Κουβέιτ, υποστηρίζοντας ότι το εμπάργκο είναι υπεύθυνο για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών.

    Οι αμερικανοί βέβαια απαντούν ότι οι κυρώσεις ουδέποτε εμπόδισαν την προμήθεια τροφίμων ή φαρμάκων στη Βαγδάτη. Ομως οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνουν ότι εξαιτίας του εμπάργκο το Ιράκ δεν μπρόρεσε να ανοικοδομήσει τα δίκτυα υποδομής, όπως τις μονάδες χλωρίωσης του νερού, με συνέπεια οι περισσότεροι Ιρακινοί να είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνα βακτήρια.

    Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η τελευταία κρίση απέδειξε την ανάγκη χάραξης σαφούς και μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του Σαντάμ.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 23-Feb-98 16:14:38

    [13] Το κάπνισμα στον κινηματογράφο

    Τό θέμα τού καπνίσματος έχει έλθει καί πάλι στήν δημοσιότητα τίς τελευταίες ημέρες στήν Βρετανία.

    Δέν πρόκειται γιά νέα αντικαπνιστική καμπάνια αλλά για τό θέμα τών σκηνών σέ κινηματογραφικές ταινίες πού δείχνουν τούς πρωταγωνιστές νά καπνίζουν αρειμανίως.

    Οί οργανώσεις εναντίον τού καπνίσματος έχσουν εξεγερθεί εναντίον τών σκηνοθετών καί ζητούν νά μήν επιτρέπουν στούς ηθοποιούς νά καπνίζουν.

    Μάλιστα επισημαίνουν ότι ο λόγος γιά τόν οποίον ένας πρωταγωνιστής πρέπει νά καπνίζει δέν είναι ο ίδιος όπως ήταν τήν εποχή τού Χάμφρει Μπόγκαρτ, τού Μάρλον Μπράντο καί τών άλλων μεγάλων τής εβδόμης τέχνης.

    Τότε οί πρωταγωνιστές κάπνιζαν επειδή ήθελαν νά περάσουν στόν κόσμο τόν τύπο τού επαναστάτη, τόν τύπο τού ανθρώπου πού δέν υποκύπτει σέ τίποτε, πού πηγαίνει κόντρα στό κατεστημένο.

    Τότε θεωρούσαν αναγκαίο τό αξεσουάρ τού τσιγάρου γιά νά συμπληρώσει τήν εικόνα τού επαναστάτη χωρίς αιτία.

    Σήμερα τό τσιγάρο συνήθως μπαίνει στό στόμα τού κακού χαρακτήρα.

    Ο σκηνοθέτης γιά νά προσδώσει στόν κακό τού έργου μιά πιό αντιπαθητική χροιά τόν μετατρέπει σέ καπνιστή.

    Σημεία τών καιρών.

    Ομως οί αντικαπνιστικές οργανώσεις αντιδρούν καί επιμένουν ότι τό τσιγάρο θά πρέπει νά εκλείψει τελείως από τό πανί.

    [14] Του κόσμου τα παράξενα

    Θέλετε νά κάνετε τό ζωάκι σας να αισθάνεται καλύτερα.

    Η λύση είναι πολύ απλή.

    Κάντε του ένα μασάζ.

    Οπως ακριβώς καί στούς ανθρωπους ένα καλό μασάζ κάνει τό ζωάκι σας... άλλο σκύλο η άλλη γάτα κατά περίπτωση.

    Ακούστε για τόν Αλλάρντ, τό δεκάχρονο σέτερ, στόν οποίο η Κάθι Γουίλσον κάνει ένα μασάζ σέ όλο τό σώμα.

    Η Κάθι προσφέρει τίς υπηρεσίες της στά σφιγμένα ζωάκια καί μέχρι στιγμής έχει δύο ευχαριστημένους πελάτες.

    Η ιδέα ήρθε ξαφνικά, όταν η Κάθι ανέλαβε νά κουράρει ένα σκυλάκι πού είχε σπάσει τό πόδι του καί μόλις έβγαλε τόν γύψο είχε πρόβλημα στίς κινήσεις του.

    Τό συστηματικό μασάζ τής Κάθι επανέφερε τόν τριχωτό ασθενή στήν καλή του φόρμα.

    Από τότε τό έκανε επιχείρηση.

    Πιστεύει ότι όλα τά σκυλακια καί τά γατάκια λατρεύουν τό καλό μασάζ ακόμη καί τά μικροσκοπικά ζωάκια σάν τά τσιουάουα.

    Μάλιστα τά κατοικίδια πού είναι κάποιας ηλικίας καί αντιμετωπίζουν προβλήματα αρθρίτιδας καί ρευματισμών αισθάνονται πολύ καλύτερα μετά από ένα καλό μασάζ καί κυρίως περπατάνε πολύ πιό άνετα.

    Φυσικά η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή καί δέν είναι απαραίτητο νά απευθυνόμαστε σέ πτυχιούχους τού είδους.

    Απλώς παίρνουμε τό ζωάκι μας τό βάζουμε κάτω καί τού αλλάζουμε τά φώτα στό μασάζ.

    Σίγουρα θά τού κάνει καλό.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 23-Feb-98 14:40:54

    [15] Πιέσεις στη δραχμή

    Με σχετικά μικρές απώλειες αποκρούσθηκαν σήμερα οι πιέσεις που δέχθηκε η δραχμή, με αφορμή την είδηση οτι η εταιρεία Μούντις στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο, προτίθεται να υποβαθμίσει την δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.

    Ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους έκλεισε τελικά με πτώση 2,44% άν και το πρωί η πτώση είχε αγγίξει το 5%.

    Για να προστατεύσει την ισοτιμία της δραχμής, η Τράπεζα της Ελλάδος διέθεσε στην αγορά δολλάρια, ενώ τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά αυξήθηκαν λίγο, φθάνοντας το 18%.

    "Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία της δραχμής, η πολιτική μας έχει αποδώσει καρπούς και όλα συντείνουν στο να διατηρήσουμε την ισοτιμία της δραχμής", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστουδουλάκη, στις ΗΠΑ για την σύναψη δανείου ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων, ο κύριος Ρέππας πρόσθεσε ότι ο εξωτερικός δανεισμός χρησιμοποιείται με φειδώ.

    Η πολιτική της σκληρής δραχμής δεν αρκεί από μόνη της για να ξεπεραστεί η κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, μετά τη συνεδρίαση των Τομεαρχών της ΝΔ. Χρειάζονται, πρόσθεσε, διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα.

    Είναι καιρός πλέον να καταλάβει η κυβέρνηση ότι είναι αδιέξοδη η πολιτική της σκληρής δραχμής, δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    [16] Πετρέλαιο

    Πτώση ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου σημειώνεται στις διεθνείς αγορές μετά την πρωινή συμφωνία της Βαγδάτης. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της διεθνούς πετρελαιαγοράς οι τιμές έχουν πέσει ήδη κατά πέντε δολάρια το βαρέλι κάτω από το μέσο όρο της τιμής του 1997.

    Ωστόσο προσθέτουν ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν απότομα άν οι όροι της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Κόφι Αναν και τον Τάρεκ Αζίζ δεν κριθούν ικανοποιητικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [17] Συντάξεις

    Τη θέσπιση μιας βασικής σύνταξης και μίας επικουρικής, η οποία θα ειναι πλήρως ανταποδοτική, για όλους τους ασφαλισμένους, πρότεινε σε ημερίδα του ΙΟΒΕ για το ασφαλιστικό σύστημα ο σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Λέανδρος.

    [18] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 2,44%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.393,46 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 19 δισεκατομμύρια 288 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 23-Feb-98 14:12:26
    Τοπική συννεφιά στα δυτικά και σχεδόν αίθριο καιρό στην υπόλοιπη χώρα προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Σχεδόν αίθριος ο καιρός στην Αττική οι άνεμοι ασθενείς και η θερμοκρασία στην Αθήνα από 4 εώς 19 βαθμούς.

    Ιδιος καιρός στη Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία στους 17 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 23-Feb-98 14:12:15
    Με αραιή συννεφιά, τοπικές ομίχλες και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη. Από την Πέμπτη όμως και μέχρι το Σάββατο το σκηνικό αλλάζει κάπως, με βόρειους ανέμους, τοπικές βροχές και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται απο την Κυριακή.

    Πιο αναλυτικά, μέχρι και την Τετάρτη στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα θα υπάρχει τοπική συννεφιά, με πιθανότητα να βρέξει για λίγο κυρίως μετά το μεσημέρι στα Δυτικά. Στο Αιγαίο και τις Νότιες θαλάσσιες περιοχές, ο καιρός παραμένει αίθριος. Το πρωί εξάλλου, δεν θα λείψουν και πάλι οι τοπικές ομίχλες, καθώς οι άνεμοι γίνονται παντού νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, δηλαδή γυρω στα 3 με 5 μποφώρ. Πάντως, από το βράδυ της Τετάρτης οι άνεμοι θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν.

    Η θερμοκρασία, χωρίς αλλαγή, θα κυμαίνεται στα Βόρεια απο 3 μέχρι 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 21 και στα νησιά από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

    Την Πέμπτη σε όλη τη χώρα θα έχουμε συννεφιά, με τοπικες βροχές στα Δυτικά, Κεντρικά και Νότια.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι, 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφώρ, και η θερμοκρασία πέφτει γύρω στους 3 με 4 βαθμούς και θα πλησιάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 15 και στους 16 με 17 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 23 February 1998 - 15:06:17 UTC