Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Οχι όπλα στη Γιουγκοσλαβία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νέα Δημοκρατία
  • [02] Στην Αθήνα ο Μειντάνη
  • [03] Κληρίδης
  • [04] Αβραμόπουλος
  • [05] Σημίτης-Δημοτικές εκλογές
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Σεραφείμ -Ιερά Σύνοδος
  • [07] Σωτηρόπουλος-Δολοφονία
  • [08] Καθηγητές
  • [09] Σεισμός
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Τουρκία-Κοσσυφοπέδιο
  • [11] Βουλγαρία-Κοσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Μάκ Ντούγκαλ-Γουώτερ Γκέιτ
  • [13] Ιράκ-"πετρέλαιο έναντι τροφίμων"
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Η κότα θαύμα
  • [15] Οι φυγάδες του σφαγείου
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [16] Παπαντωνίου-Ευρώ
  • [17] Αποσύρσεις
  • [18] Ανεργία
  • [19] ΔΕΚΟ-μονιμότητα
  • [20] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Οχι όπλα στη Γιουγκοσλαβία

    Last Updated: Monday, 09-Mar-98 17:46:03
    Σειρά μέτρων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν απαγόρευση πωλήσεων όπλων στη Γιουγκοσλαβία, αποφάσισε να λάβει σε βάρος του Βελιγραδίου η Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, εάν εντός δεκαημέρου ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν αρχίσει διάλογο με τους μετριοπαθείς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου.

    Η Ομάδα Επαφής συνεδρίασε στο Λονδίνο, όπου η Ρωσία διαχώρισε τη θέση της από τις άλλες πέντε δυνάμεις της ομάδας,

    Την ώρα που συνεδρίαζε η Ομάδα Επαφής διαδήλωναν στη βρετανική πρωτεύουσα περίπου 500 άτομα, με συνθήματα υπέρ της αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου και κατά της σερβικής καταπίεσης στην περιοχή.

    Ογκώδης διαδήλωση Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου έγινε και στην πρωτεύουσα της σερβικής αυτής επαρχίας, στην Πρίστινα, όπου η αστυνομία δεν επενέβη και οι συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν ειρηνικά.

    Στο μεταξύ από διπλωματική πηγή στη Βιέννη, έγινε γνωστό ότι είναι πιθανό ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονσάλες να αναλάβει αποστολή στο Βελιγράδι ως ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπεδιο.

    Η σερβική αστυνομία παρέδωσε εξάλλου σήμερα στις οικογένειες των θυμάτων, τα πτώματα 62 ατόμων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίών συγκρούσεων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 09-Mar-98 17:49:39

    [01] Νέα Δημοκρατία

    Αντιπαράθεση χωρίς εκρήξεις μεταξύ των κ.Καραμανλή και Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

    Ο κ.Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί εσωστρέφειες και θα θέσει τέρμα οριστικό στην παθογένεια ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανασκεύασε τις πρόσφατες δηλώσεις του λέγοντας ότι όταν μίλησε για καταψήφιση κομμάτων δεν εννοούσε σε καμμία περίπτωση τη Νέα Δημοκρατία αλλά σημείωσε ότι το κόμμα όπως είναι σήμερα δεν κερδίζει τις εκλογές.

    Την ανάγκη να συζητήσει το κόμμα με τους διαγραφέντες επεσήμανε ο Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος τάχθηκε κατά της πολυδιάσπασης των κομμάτων και ζήτησε να γίνει Εθνική Συνδιάσκεψη στα τέλη Ιουνίου για την πορεία του κόμματος.

    Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο κ.Μητσοτάκης όταν έλαβε το λόγο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και άρχισε να καταφέρεται εναντίον του. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ.Καραμανλής και ζήτησε να σταματήσουν οι προσωπικές επιθέσεις.

    Ακόμη ο κ.Καραμανλής είπε στην ομιλία του ότι πρέπει να υπάρξει πραγματική ενότητα και όχι υποκριτικές επικλήσεις και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει παλινοδίες και οπισθοχωρήσεις σε εκείνα που τραυμάτισαν στο παρελθόν την παράταξη και την περιόρισαν.

    Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι οι διαγραφές δημιούργησαν ρήγμα στο κόμμα και σύγχυση και διχασμό στη βάση ενώ διερωτήθηκε εάν το 40% μπορεί να διαγράψει το 30%.

    Ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρθηκε και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τον κ.Σημίτη πρωθυπουργό των φόρων και της ανεργίας και σημείωσε πως εκτός του πληθωρισμού όλοι οι άλλοι δείκτες είναι αρνητικοί.

    Για τα εθνικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιτική και αυτό φαίνεται στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που από το βήμα προς βήμα προσέγγιση πήγαμε στη συμφωνία της Μαδρίτης και απο εκεί στην παραπομπή όλων των θεμάτων στη Χάγη.

    [02] Στην Αθήνα ο Μειντάνη

    Διαδοχικές επαφές με την πολιτική και πολιτιακή ηγεσία της χώρας μας πραγματοποιεί ο Αλβανός πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μειντάνη.

    Οι θέσεις των δύο χωρών για το Κοσσυφοπέδιο είναι κοινή είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος δηλαδή να εξευρέθει ειρηνική λύση

    Επίσης ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάς καταδικάζει τις αποσχηστικές τάσεις και είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε μεταβολή των υπάρχοντων συνόρων.

    Ο κ.Μειντάνη κάλεσε την Ελλάδα να ασκήσει την επιρροή της στο Βελιγράδι για να προσέλθει η Σέρβικη πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών υπεγράφει συμφωνία για την κοινή φύλαξη των συνόρων, επικυρώθηκε το σύμφωνο φιλίας που είχε υπογραφεί στα Τίρανα το '96 δεν υπεγράφει όμως όπως επρόκειτο μία συμφωνία επιμορφωτικών θεμάτων διότι όπως είπε ο κ.Στεφανόπουλος υπήρχε κάποιο λάθος στην διατύπωση.

    [03] Κληρίδης

    Στην Αθήνα, ο Γλαύκος Κληρίδης για συνομιλίες με την κυβέρνηση, εν΄όψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε τον Αμερικανό Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, ο οποίος αύριο θα έλθει στην Αθήνα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε διάλογο με τους Τουρκοκύπριους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    [04] Αβραμόπουλος

    Ενταση, σκληρές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευση τόνισε ότι πρέπει να συνεχισθεί επειδή οι πολίτες και η πόλη το θέλουν. Επανέλαβε πως βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο εσωτερικών ώστε να καταστεί δυνατή μια νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των χρημάτων από τις παράνομες κλήσεις. Απέδωσε δε το θόρυβο σε πολιτικές σκοπιμότητες κάνποντας λόγο για ευτελή ρητορική και μεθοδεύσεις. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Νίκος Αγγελάκης κάλεσε τον κ.Αβραμόπουλο να παραιτηθεί απο το αξιώμα του Δημάρχου και να σώσει όπως είπε τη Ρηγίλης ενω η Μαρία Δαμανάκη καλεσε το Δήμαρχο να μην χρησιμοποιει την ΚΕΔΚΕ ως προπέτασμα για να καλυφθεί ενω ζήτησε σαφή στοιχεία για το που θα βρεθούν και πως θα επιστραφούν τα χρήματα.

    [05] Σημίτης-Δημοτικές εκλογές

    Στην πολιτική του κόμματος στις ερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές αφορούσε η συνάντηση που είχαν σήμερα ο Κώστας Σημίτης και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Με το ίδιο αντικείμενο συνεδριάζει αύριο το απόγευμα το Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 09-Mar-98 17:48:36

    [06] Σεραφείμ -Ιερά Σύνοδος

    Την άτυπη αντικατάσταση του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ στα καθήκοντά του για όσο χρόνο παρατείνεται η νοσηλεία του στο Λαϊκό νοσοκομείο αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

    Ο Μητροπολίτης Καρυστείας, κ.Σεραφείμ εξ΄ αφορμής της παντελούς απουσίας του αρχιεπισκόπου από κρίσιμα εκκλησιαστικά ζητήματα τόνισε ότι η κατάσταση αυτή δεν δύναται να συνεχιστεί και ζήτησε να επιληφθεί του θέματος η Ιερά Σύνοδος.

    Η Σύνοδος τελικώς αποφάσισε να επιλαμβάνονται των κρισίμων θεμάτων αντί του αρχιεπισκόπου, οι συνοδικοί αρχιερείς, ενώ ζητήματα που χειριζόταν προσωπικά ο ίδιος ο κύριος Σεραφείμ να τα χειρίζεται ο νυν αντιπρόεδρος της Συνόδου Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας κύριος Θεόκλητος.

    Ο Αρχιεπισκοπος υποβληθηκε το πρωϊ σε αιμοκάθαρση και όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Λαικού νοσοκομείου η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί. Η ανάρρωση του, ωστόσο παραμένει βραδεία λόγω των γνωστών προβλημάτων, της ηλικίας και της νεφρικής ανεπάρκειας.

    [07] Σωτηρόπουλος-Δολοφονία

    Τον αποτροπιασμό τους για την άνανδρη δολοφονία του Νικόλαου Σωτηρόπουλου προέδρου του επικουρικού κεφαλαίου εξέφρασαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία προσφέρει το ποσόν των 50 εκατομμυρίων σε όποιον με τις πληροφορίες του συμβάλλει στον εντοπισμό των δραστών.

    Τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και η Ενωση Ασφαλιστικών εταιρειών θα συνεχίσουν την εκκαθάριση στην ασφαλιστική αγορά ενώ χαρακτηρίζουν ανυπόστατη και ψευδή την επιστολή που άφησαν οι δράστες της δολοφονίας με σκοπό να σπηλώσουν το όνομα και την δράση του εκληπώντος.

    Η ασφάλεια κάλεσε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να συνεργαστούν για των εντοπισμό των δραστών.

    [08] Καθηγητές

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΟΛΜΕ και οι αδιόριστοι καθηγητές κατά της συνταγματικότητας του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρύθμισης, με αιχμή τον διαγωνισμό για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών.

    Εν΄ τω μεταξύ άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας με τους αναπληρωτές καθηγητές που ζητούσαν την επαναφορά της επετηρίδας. Ο κ. Αρσένης επανέλαβε ότι ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρύθμιση θα εφαρμοσθεί και οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά.

    Από την πλευρά τους η ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών δήλωσαν ότι θα συνεδριάσουν οι γενικές τους συνελεύσεις για να αποφασίσουν και νέες κινητοποιήσεις.

    Την Τετάρτη θα προσφύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας για τον ίδιο λόγο και οι αναπληρωτές καθηγητές.

    [09] Σεισμός

    Σεισμική δόνηση μεγεθους 5,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε στη μία και 21 πρωτα λεπτά με επικεντρο τη θαλάσσια περιοχη Ανατολικα της Ρόδου, 480 χιλιόμετρα Νότιαανατολικα της Αθήνας.

    Ο σεισμος εγινε ιδιαιτερα αισθητος στη Ροδο καί δεν αναφερθηκαν θυματα ή υλικες ζημιές.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 09-Mar-98 17:49:24

    [10] Τουρκία-Κοσσυφοπέδιο

    Η Τουρκία βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες βαλκανικές χώρες σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η διένεξη στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, στην νότια Σερβία, ανακοινώθηκε σήμερα απο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Παρακολουθούμε την κατάσταση απο κοντά σε στενή συνεργασία με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νετσατί Ουτκάν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Σύμφωνα με τον Ουτκάν, η κυβέρνηση της Αγκυρας συζήτησε την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο με τις κυβερνήσεις της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν και τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

    Το σημαντικό είναι να αποκαταστεί πρώτα απ όλα η ειρήνη και μετά να υπάρξει ένα κλίμα σταθερότητας και ανακούφισης του λαού του Κοσσυφοπέδιου, πρόσθεσε ο Ουτκάν.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Χικμέτ Τσετίν δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να είναι έτοιμα να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις, εαν χρειαστεί, για να τερματιστούν οι βίαιες συγκρούσεις στην επαρχία του Κοσσυφοπέδιου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα συμμετάσχει με δυνάμεις της είπε ο Τσετίν και διατύπωσε την εκτίμηση ότι εάν επεκταθεί η διένεξη μπορεί να προκληθεί πόλεμος στα Βαλκάνια.

    [11] Βουλγαρία-Κοσυφοπέδιο

    Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ ο οποίος θα παρουσιάσει ενώπιον κορυφαίων αμερικάνικων εταιριών τις ευκαιρίες για επενδύσεις στη Βουλγαρία σε επίσημο δείπνο, που διοργανώνει η γνωστή επενδυτική τράπεζα ``Μέριλ Λίντς``.

    Η έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο υπήρξε κύριο θέμα των επαφών του κ. Κόστοφ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ και με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών Αντρέϊ Πλέσου, σύμφωνα με τον κ. Κόστοφ. ``Ολοι μας ανησυχούμε πολύ απο την κλιμάκωση της έντασης. Πίσω απο την πρωτοβουλία της Βουλγαρίας για την επίλυση της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο ήδη είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και το FYROM`` ανακοίνωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

    Το γεγονός αυτό ο κ. Κόστοφ εκτίμησε ως ``μεγάλη επιτυχία της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής``, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο σε ρεπορτάζ για τις δηλώσεις του κ. Κόστοφ στην αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, απ' όπου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ με συμμετοχή των υπό σύνδεση υποψηφίων χωρών.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 09-Mar-98 17:49:53

    [12] Μάκ Ντούγκαλ-Γουώτερ Γκέιτ

    Ο στενός συνεργάτης τού αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον στήν υπόθεση Γουάιτγουότερ, Τζέιμς Μάκ Ντούγκαλ, πέθανε χθές σέ νοσοκομείο τού Τέξας.

    Ο Μάκ Ντούγκαλ εξέτιε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, όμως νοσηλευόνταν συχνά σέ νοσοκομείο λόγω τής βεβαρυμένης κατάστασης τής υγείας του.

    Ο 58χρονος Τζέιμς Μάκ Ντούγκαλ άφησε τήν τελευταία του πνοή στό νοσοκομείο τών φυλακών τού Φόρτ Γουόρθ τού Τέξας.

    Ο Μάκ Ντούγκαλ υπέφερε από χρόνια καρδιακή πάθηση καί η εξέταση τού ιατροδικαστή απέδωσε τόν θάνατο του σέ ανακοπή καρδιάς.

    Εξέτιε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων γιά τήν συμμετοχή του στό σκάνδαλο Γουάιτγουότερ καθώς διετέλεσε στενός συνεργάτης τού αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον.

    Ο ανεξάρτητος ανακριτής Κένεθ Στάρ είχε χαρακτηρίσει τόν Τζέιμς Μάκ Ντούγκαλ ώς έναν πολύ συνεργάσιμο άνθρωπο καθώς ο μεταστάς είχε συμβάλει τά μέγιστα στήν διαλεύκανση τής υπόθεσης Γουάιγουότερ.

    Ο Μάκ Ντούγκαλ είχε αποκαλύψει ότι ο αμερικανός πρόεδρος καί η σύζυγος του Χίλαρι ήταν ενήμεροι γιά πολλές από τίς παράνομες ενέργειες στό σκάνδαλο Γουάιτγουότερ σέ αντίθεση μέ τήν πρώην γυναίκα του Σούζαν, πού επίσης συνελήφθη αλλά πού αρνήθηκε νά απαντήσει στίς ερωτήσεις τού Ανωτάτου δικαστηρίου.

    Η Σούζαν παρέμεινε δύο χρόνια στίς αμερικανικές φυλακές γιά περιφρόνηση δικαστηρίου.

    Ο πρόεδρος Κλίντον όταν πληροφόρηθηκε τόν θάνατο τού πρώην συνεργάτη του εξέφρασε τήν λύπη του λέγοντας ότι διατηρεί πολύ καλές αναμνήσεις από τήν εποχή πού συνεργαζόνταν μέ τόν Τζέιμς Μάκ Ντούγκαλ.

    [13] Ιράκ-"πετρέλαιο έναντι τροφίμων"

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαίντ Αλ-σαχάφ, έφθασε χθές το βράδυ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει με τα Ηνωμένα Εθνη τη συμφωνία "πετρέλαιο έναντι τροφίμων", όπως έγινε γνωστό απο ιρακινή πηγή.

    Ο Αλ-σαχάφ θα συναντηθεί σήμερα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Ανάν με ανώτατο ιρακινό αξιωματούχο απο τις 23 Φεβρουαρίου, ημερομηνία της επίσκεψης του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Η ιρακινή αντιπροσωπεία αναμένεται να παραμένει στη Νέα Υόρκη επι μία εβδομάδα.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 09-Mar-98 17:49:04

    [14] Η κότα θαύμα

    Ολοι οί κάτοικοι τού χωριού Οιγκάρντεν στήν Νορβηγία προσπαθούν νά λύσουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, πού τούς απασχολεί τίς τελευταίες ημέρες.

    Πώς κατάφερε η Χόουν Πόουν νά γεννήσει αυτά τά τεράστια αυγά.

    Οπως ήδη καταλάβατε η Χόουν Πόουν είναι η κοτούλα θαύμα πού έφερε στόν κόσμο κάτι αυγά πού πιό πολύ μοιάζουν μέ στρουθοκαμήλου παρά με κότας.

    Η κυρία τής περίφημης κοτούλας η Ρίτα Σόλμπεργκ είπε ότι ένα βράδυ άκουσε μεγάλη φασαρία στό κοτέτσι της καί νόμισε ότι είχαν επιτεθεί λύκοι.

    Τό πρωί μέ έκπληξη ανακάλυψε τά πελώρια αυγά μέ τήν Χόουν Πόουν δίπλα τους νά καμαρώνει.

    Ετσι λοιπόν τό περίεργο περιστατικό έγινε τό θέμα συζήτησης τών κατοίκων τού χωριού πού έχουν βάλει σκοπό τής ζωής τους νά λύσουν τό μυστήριο.

    Καί όπως είναι φυσικό κοιτάνε πολύ ύποπτα πρός τήν μεριά τού κόκκορα πού ζεί στό κοτέτσι.

    [15] Οι φυγάδες του σφαγείου

    Η ιστορία διδάσκει ότι η ελευθερία κατακτάται μόνο μέ αγώνες.

    Τά δύο γουρουνάκια τής δικής μας ιστορίας προφανώς τό γνώριζαν αυτό, αφού αγωνίσθηκαν γιά τήν ελευθερία τους καί δέν θεώρησαν ότι ήταν καταδικασμένα όταν τά ανέβασαν στό φορτηγό γιά νά μεταφερθούν στό σφαγείο.

    Οταν τό όχημα έφθασε στόν τόπο τού μαρτυρίου οί εκδοροσφαγείς είδαν μέ μεγάλη έκπληξη ότι δύο από τά γουρουνάκια τήν κοπάνησαν.

    Οί δύο φυγάδες φώναξαν τό ο σώζον εαυτόν σωθήτω, άφησαν στήν μοίρα τους τούς φίλους τους καί πήδηξαν στό παγωμένο ποτάμι Ειβον στό Μάλμσμπερι τής Βρετανίας καί μήν τούς είδατε τούς Παναήδες.

    Παρά τήν πολύ χαμηλή θερμοκρασία τού νερού οί δύο φυγάδες πέρασαν απέναντι καί εξαφανίσθηκαν.

    Εγιναν πρώτο θέμα στίς εφημερίδες καί τίς τηλεοράσεις καί η αστυνομία τής περιοχής έστησε κανονικό... γουρουνοκυνηγητό.

    Οπως ήταν φυσικό οί δύο πανέξυπνοι δραπέτες πού έβαλαν τά γυαλιά στούς σφαγείς τους, κέρδισαν τήν συμπάθεια καί τήν εκτίμηση όλης τής γηραιάς Αλβιώνας.

    Μόλις έγινε γνωστή η δραπέτευση τους, αμέτρητοι άνθρωποι ζήτησαν τήν σωτηρία τους όπως συμβαίνει στίς περιπτώσεις πού ο μελλοθάνατος γιά οιονδήποτε λόγο γλυτώσει τήν εκτέλεση.

    Δέν ήταν λίγοι καί οί δημοσιογράφοι πού ακολούθησαν τά ίχνη τών δύο γουρουνιών όχι βέβαια γιά νά έχουν αποκλειστικές δηλώσεις αλλά γιά νά μάθουν από πρώτο χέρι άν οί δύο φυγάδες βρέθηκαν, άν είναι σώοι καί αβλαβείς καί κυρίως νά πουλήσουν φύλλα.

    Οκτώ μέρες μετά ο ένας δραπέτης βρέθηκε καί μετά από τίς φιλότιμες προσπάθειες τών αστυνομικών, συνελήφθη.

    Ομως οί δωρεές από ανώνυμους γιά τήν σωτηρία του ξεπερνούσαν κατά πολύ τήν αξία του στό εμπόριο πού είναι ογδόντα δολλάρια καί έτσι ο κρατούμενος γλύτωσε τό σφαγείο.

    Ολοι πλέον κυνηγούν τόν άλλον φυγάδα ο οποίος όμως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πιό έξυπνος από τούς διώκτες του αφού παραμένει ασύλληπτος.

    Καί η περιπέτεια τών δύο γουρουνιών έχει συγκινήσει καί εντυπωσιάσει όλον τόν κόσμο.

    Αλλωστε ποιός μπορεί νά κατηγορήσει δύο γουρουνάκια πού ενώ τά προόριζαν γιά χοιρομέρια προσπάθησαν νά σώσουν τό πολύτιμο μπέικον πού κουβαλούν μαζί τους.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 09-Mar-98 17:47:43

    [16] Παπαντωνίου-Ευρώ

    Με διπλό στόχο σήμερα, στη συνεδρίαση του ECOFIN, ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει δήλωση του Συμβουλίου, ότι τα κράτη-μέλη που θα διεκδικήσουν αργότερα, την πλήρη συμμετοχή τους στη νομισματική ζώνη του Εuro, θα κριθούν με τα κριτήρια επιλογής της πρώτης ομάδας.

    Ο δεύτερος στόχος του υπουργού αφορά την εξασφάλιση συνθηκών ηρεμίας στο μέτωπο της δραχμής.

    [17] Αποσύρσεις

    Την αναγκαιότητα της επίσπευσης εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Λαλιώτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ.

    Ο κ.Λαλιώτης εμμένει στο μέτρο της απόσυρσης ώς μέσο της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πρότεινε η ηλικία των αυτοκινήτων προς απόσυρση να ανέβει στα 15 χρόνια και παράλληλα να αυξηθούν τα κίνητρα των ιδιοκτητών στις 500000 ελάχιστη οφέλεια για κάθε απόσυρση.

    Να σημειωθει οτι σε Αθηνα και Πειραια κυκλοφορει το 70%των αυτοκινητων ανω των 15 ετων και για τον λογο αυτο η εφαρμογη που δεν αποκλειεται να γινει μεσα στο τελευταιο τετραμηνο του 98 να ξεκινησει απο αυτες τις περιοχες.

    Παντως η αποσυρση θα γινεται μεθοδικα και οχι μαζικα αφου καθε χρονο θα πρεπει να αναφερεται και ο αριθμος των ΙΧ που αποσυρονται.

    Οσον αφορα στην εισαγωγη των μεταχειρησμενων αυτοκινητων που εισαγονται στην χωρα μας τα τελωνεια θα πρεπει να εντεινουν τον ελεγχο τοσο για την ηλικια των ΙΧ οσο και για τον τροπο λειτουργιας τους.

    Ο Υπουργος Περιβαλλοντος αναμενεται να συναντηθει για το θεμα αυτο μεσα στην εβδομαδα με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας.

    [18] Ανεργία

    Πενταπλάσιαστηκε η ανεργία στη χώρα μας τα 20 τελευταία χρόνια κι έφθασε σήμερα σε ποσοστό περίπου 10% επί του εργατικού δυναμικού σύμφωνα με έρευνεα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

    Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ως βασικές αιτίες της αύξησης της ανεργίας, την μαζική είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας, την αύξηση του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη λαθρομετανάστευση.

    [19] ΔΕΚΟ-μονιμότητα

    Υπό αμφισβήτηση τίθεται η μονιμότητα για τους υπαλλήλους όσων ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες, καθώς το Σύνταγμα θεσμοθετεί τη μονιμότητα μόνο για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

    Η πλειοψηφία στο Πέμπτο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή τη μετατροπή του ΟΛΠ, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του ΟΔΔΥ σε Ανώνυμες Εταιρίες, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην αλλάξει η φύση των εργασιακών σχέσεων.

    Αντιθέτως, η μειοψηφία εκτίμησε ότι με την μετατροπή ΔΕΚΟ σε Ανωνυμες Εταιρίες αυτομάτως δεν ισχύει το άρθρο του Συντάγματος περί μονιμότητας.

    Η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ακόμη και αν δεν υπάρχει επικυρωμένη σύμβαση εργασίας δημιουργεί δικαίωμα αποζημίωσης και θεμελιώνει ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη.

    [20] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,29 % έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.519,02 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 20 δισεκατομμύρια 83 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 09-Mar-98 15:16:07
    Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού θα έχουμε από το βράδυ στην Δυτική Ελλάδα που θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Τα κύρια χαρακτηριστηκά θα είναι οι πολύ ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες, τα χιόνια κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και οι θυελλώδεις άνεμοι.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με βροχή και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 εώς 16 βαθμούς κελσίου.

    Στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι βροχερός και από το απόγευμα θα πέσουν χιόνια στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 εώς 12 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 09-Mar-98 15:16:20
    Χειμωνιάτικος ο καιρός αυτή την εβδομάδα με θυελλώδεις ανέμους και βροχές, που μάλιστα το επόμενο 24ωρο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη τοπικά θα είναι ισχυρές. Εξάλλου, από την Τετάρτη οι άνεμοι γίνονται παντού βόρειοι και πέφτει 4 με 5 βαθμούς η θερμοκρασία. Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται την Παρασκευή.

    Πιο αναλαυτικά, σε όλη τη χώρα θα υπάρχει συννεφιά με βροχές και καταιγίδες, κατά τοπους έντονες, ενώ μετά το μεσημέρι θα χιονίσει στα Κεντρικά και Βόρεια ορεινά, ισως και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

    Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις 8 μποφώρ, βαθμιαία όμως στα Δυτικά και Βόρεια θα στραφούν σε βόρειους χωρίς να αλλάζει η έντασή τους.

    Η θερμοκρασία αμετάβλητη θα κυμαίνεται στα Βόρεια από 5 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 έως 17 και στο Αιγαίο από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.

    Κακοκαιρία και την Τετάρτη με βροχές τοπικά ισχυρές στα Ανατολικά και Νότια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα Κεντρικά και Βόρεια ορεινά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Πάντως, στα Βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις υπολοιπες περιοχές της χώρας.

    Οι άνεμοι στα Δυτικα, Κεντρικά και Βόρεια θα είναι βόρειοι 7 με 8 μποφώρ, στην υπόλοιπη χώρα αρχικά νότιοι 5 με 6, αλλά και εκεί αργότερα θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν.

    Η θερμοκρασία σε πτώση θα πλησιάσει στα Βόρεια στους 9 με 10 βαθμούς και στους 13 με 14 στην υπόλοιπη χώρα.

    Την Πέμπτη στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός. Αντίθετα στην Ανατολική και Νότια αρχικά θα βρέχει και πάλι τοπικά, αλλά και εκεί σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Οι βόρειοι άνεμοι διατηρούνται 5 με 6 μποφώρ στα Δυτικά, πιο ενισχυμένοι στα Ανατολικά θα φθάνουν τα 7 με 8 με βαθμιαία όμως εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα φθάσει στους 10 με 11 βαθμούς στα Βόρεια και στις άλλες περιοχές στους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 9 March 1998 - 16:06:38 UTC