Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-17

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Φόβοι για φαινόμενα αισχροκέρδιας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Πάγκαλος-Εuro
  • [02] Βουλή-Υποτίμηση
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Κακοκαιρία
  • [04] Πάτμος-Επιχείρηση διάσωσης
  • [05] Εγκατελειμένο βρέφος
  • [06] Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [07] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Κόσοβο-Πριμακώφ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [09] Κλίντον-Ροζ σκάνδαλα
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [10] Αποσύρσεις
  • [11] Φορολογικές δηλώσεις
  • [12] Χρηματιστήριο
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Φόβοι για φαινόμενα αισχροκέρδιας

    Last Updated: Tuesday, 17-Mar-98 16:35:00
    Eντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

    Οι άνδρες του ΣΔΟΕ έχουν προγραμματίσει να ελέγξουν πάνω από χίλιες επιχειρήσεις κυρίως εισαγωγικές, πρατήρια βενζίνης και επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.

    Από τα μεσάνυχτα ισχύουν νέες αυξημένες τιμές στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης ενώ η Ομοσπονδία βενζινοπωλών κατήγγειλε ότι τα κρατικά διυλιστήρια δεν τους προμηθεύουν μεγάλες ποσότητες για να ευνοηθούν από την δεύτερη αύξηση στις 26 του μήνα.

    Η Συντονιστική επιτροπή των Συνταξιούχων, που έχει προγραμματίσει την Πέμπτη συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, καταγγέλει για εγκληματική πολιτική την κυβέρνηση και τονίζει ότι το 75% των συνταξιούχων δηλαδή 950.000 άτομα αντιμετωπίζουν πρόβλημα αγοράς τροφίμων.

    Ενας άλλος τομέας που αναμένεται να επηρεαστεί από την υποτίμηση της δραχμής είναι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις το 1998, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες εντός του έτους θα αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις επ'αυτού, οι οποίες ενδεχομένως να ανατρέψουν την εξεγγελθείσα πολιτική για συγκράτηση των τιμολογίων στα σημερινά επίπεδα.

    Απ' το μ'ετωπο της δραχμής, μετά από τη σημαντική ανατίμηση της δραχμής, πριν από το κλείσιμο της διατραπεζικής αγοράς, η κατάσταση σταθεροποίήθηκε στα χθεσινά επίπεδα.

    Η δραχμή ανατιμήθηκε έναντι του δολλαρίου κατά μία δραχμή και έκλεισε στις 321,8 απο 322,8.

    Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα έκλεισε η δραχμή έναντι του μάρκου και του ΕCU.

    Η δραχμή έκλεισε στις 177,6 δραχμές έναντι του μάρκου απο 177,2 χθες και στις 352,4 έναντι του ΕCU από 352 δραχμές χθες.

    Επίσης με την υποτίμηση της δραχμής ασχολήθηκε μεγάλη μερίδα του ξένου τύπου. *Ο Αυστριακός τύπος στις πρώτες σελίδες τους υπογραμμίζουν πως με τη ριζική υποτίμηση της δραχμής που θεωρούνταν εδώ και καιρό υπερτιμημένη, η Ελλάδα αγοράζει ακριβά το εισιτήριο της εισόδου της στην Νομισματική Ενωση. Εκτενής αναφορά γίνεται στα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει το στόχο της.

    * Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Τέο Βάιγκελ, χαιρέτισε την ένταξη της Ελλάδος στο Ευρωπάικό Νομισμστικό Σύστημα ενώ σύμφωνα με τις Αυστριακές εφημερίδες, έκπληξη αποτέλεσε η άμεση αποδοχή του αιτήματος της Ελλάδος για ένταξη στο Σύστημα Συναλλαγματικών ισοτιμιών καθώς η χώρα μας δεν εκπληρεί ούτε κατά προσέγγιση τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

    * Η Γερμανική, Φρακφούρτερ Αλγκεμάινε, επισημαίνει πως με αυτή την κίνηση αυξάνονται οι πιθανότητες να εισαχθεί και στην Ελλάδα το Euro, ισως και πριν από την κυκλοφορία του Ευρωνομίσματος.

    * Ο Βέλγικος Τύπος τονίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει δραστικά μέτρα περιορισμού των δαπανών ενώ επισημαίνει τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού των Οικονομικών πως το φορτίο θα είναι πολύ βαρύ και μία αποτυχία των μέτρων θα αποτελούσε έγκλημα για την οικονομία.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 17-Mar-98 16:30:32

    [01] Πάγκαλος-Εuro

    Η Ελλάδα διά στόματος Θεόδωρου Πάγκαλου πρότεινε σήμερα την δημιουργία συμμαχίας με την Βρετανία για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες που δεν θα μετάσχουν στην πρώτη φάση του Ευρώ δεν θα τύχουν άνισης μεταχείρισης ή αποκλεισμού από τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

    Στην είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuter αναφέρεται πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την πρόταση αυτή κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, στο Λονδίνο.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως η Ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την προσπάθεια για την συμμετοχή στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση στο επίκεντρο της εξωτερικής και οικονομικής μας πολιτικής", και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μετέχει στην πρώτη φάση του Ευρώ γιατί δεν είναι έτοιμη από οικονομική άποψη, αλλά είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ τον επόμενο χρόνο και να ενταχθεί στην ΟΝΕ το 2001.

    Σημείωσε μάλιστα ότι η Αθήνα και το Λονδίνο πρέπει να επιμείνουν ώστε όποια περιθώρια πολιτικών χειρισμών δοθούν στις χώρες που θα ενταχθούν στην πρώτη φάση του Ευρώ, θα πρέπει να επεκταθούν και στις χώρες που θα ενταχθούν αργότερα.

    Χαρακτηριστικό σχόλιο έκανε δε για αυτό λέγοντας:

    "Δεν με πειράζει άν το ποσοστό του ελλείμματος της Γερμανίας είναι 3,2%. Είμαι έτοιμος να κλείσω το ένα μάτι ή και τα δύο, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχτώ, μόλις ξεκινήσει η πρώτη ομάδα των χωρών της ΟΝΕ και κλείσουν οι πόρτες, να πουν: στο εξής θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με τους νεοεισερχόμενους", τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

    [02] Βουλή-Υποτίμηση

    Αντιδρασεις και μαλιστα με σκληρες δηλωσεις ειχαμε σημερα απο βουλευτες του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται ότι κάποιοι για μακρύ διάστημα μας δούλευαν δηλωσε ο Στελιος Παπαθεμελης και προσθεσε οτι υπαρχει ενα αμειλικτο ερωτημα πως θα προστατευθει το μεροκαματο του ελληνα πολιτη. Αναγκαιο κακο χαρακτηρισαν την υποτιμηση οι κ.Γιννακόπουλος,Ιωαννίδης,Σπυρόπουλος, Κανελλόπουλος και Θ. Κατσανέβας.

    Την ιδια ωρα η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με επιστολητης προς τον προεδρο της Βουλης και τον πρωθυπουργο ζητα να γινει συζητηση σε επιπεδο αρχηγων κομματων για την υποτιμηση της δραχμης και τα συνοδευτικα μετρα για τα οποια η κυβερνηση δεσμευθηκε απεναντι στην ΕΕ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 17-Mar-98 16:29:58

    [03] Κακοκαιρία

    Οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα.

    Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο, θα σημειώσει μικρή ύφεση την Πέμπτη εώς το μεσημέρι της Παρασκευής οπότε και θα υπάρξει νέα επιδείνωση.

    Στην Αττική τα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν και σύμφωνα με το Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Δημήτρη Φράγκο, τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Πάρνηθα , στη Μαλακάσα και στο Διόνυσο στο ύψος του Γερμανικού Νεκροταφείου.

    Σταδιακά αποκαθίστανται και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο. Ο δρόμος προς την Πεντέλη άνοιξε και η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα άνοιξαν το δρόμο της Πάρνηθας.

    Επίσης στην εθνική Αθηνών-Λαμίας στο 34ο χλμ δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα με χιονόπτωση και ομίχλη. Στην Αρκαδία κλειστή παραμένει η εθνική οδός Τρίπολης, Λεβιδίου-Νεμέας.

    Τα πλοία παραμένουν για τρίτη ημέρα δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, αφού οι άνεμοι στα πελάγη φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφώρ.

    Στη Ραφήνα, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, αποκολήθηκε τελικά το πρωί, το επιβατηγό οχηματαγωγό "Μύκονος 2" απο τα αβαθή του λιμανιού.

    [04] Πάτμος-Επιχείρηση διάσωσης

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται πλέον στο νοσοκομείο Σωτηρία, η 19χρονη ασθενής , που για τη σωτηρία της στήθηκε γέφυρα ζωής τη νύχτα παρά τα 10 μποφώρ, από την Πάτμο στη Σάμο και μετά στην Αθήνα, ύστερα από πρωτοβουλία του Αntenna.

    Στην αγωνιώδη έκκληση του Κέντρου Υγείας Πάτμου για τη σωτηρία της Μαρίας Βογιατζή, από κρίση αλλεργικού άσθματος και παρέμβαση του υφυπουργου Μανώλη Σκουλάκη, ανταποκρίθηκε ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος και το πλήρωμα του πλοίου "Ρομίλντα".

    Το Ρομίλντα, παρά τήν απαγόρευση τού απόπλου, μετέφερε την ασθενή στο νοσοκομείο Σάμου, απ' όπου αεροπορικώς πλέον μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

    [05] Εγκατελειμένο βρέφος

    Στο τμήμα πρόωρων νεογνών του νοσοκομείου Παίδων Αγλαία Κυριακού, νοσηλεύεται το νεογέννητο αγοράκι, το οποίο βρέθηκε χθες εγκαταλελειμένο στην είσοδο γκαράζ επί της οδού Αρεως 64 στην Κηφισσιά.

    Το αγοράκι , που είναι περίπου 10 ημερών, άν έμενε όπως δήλωσαν οι γιατροί, για μισή ώρα ακόμη εκτεθειμένο στο κρύο θα είχε πεθάνει.

    [06] Πανελλαδικές εξετάσεις (16/03/98)

    Από σήμερα εώς και τις 27 Μαρτίου, οι μαθητές της Γ' Λυκείου, καθώς και οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό μηχανογραφικό δελτίο προκειμένου να πάρουν μέρος στις Γενικές Εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    [07] Αστυνομικό δελτίο

    Υπάλληλος των ΕΛΤΑ, ο "ποντικός" του ταχυδρομείου Κεραμεικού.

    Ο 44χρονος Δημήτρης Καγιάρας, συνελήφθη τη στιγμή που έβγαινε από το ταχυδρομείο, με αντικείμενα που ειχε αφαιρέσει κατά τη διαλογή δεμάτων.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 17-Mar-98 16:30:17

    [08] Κόσοβο-Πριμακώφ

    Η πρόσφατη έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο προσδίδει κρίσιμη σημασία στην επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πρικαμώφ στο Βελιγράδι, έστω και αν, οι Ρώσοι διπλωμάτες, σε μια προσπάθεια να μην υψώσουν υπερβολικά τον τόνο, διακυνδυνεύοντας έτσι μια απογοήτευση, υπενθυμίζουν ότι η επίσκεψη Πριμακώφ είχε προγραμματισθεί από καιρό και δεν έχει κανένα "έκτακτο" χαρακτήρα, σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.

    Το Βελιγράδι είναι ο πρώτος σταθμός μιας περιοδείας, που θα οδηγήσει τον κ. Πριμακώφ σε όλες τις πρωτεύουσες των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, πλην των Σκοπίων. Είναι το πρώτο τέτοιο ταξίδι Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, μετά την επίσκεψη στην περιοχή του Αντρέα Κόζιρεφ, τον Μαϊο του 1992. Και εκτός από τα πολιτικά προβλήματα, έχει και οικονομικό περιεχόμενο: τόσο την επιτάχυνση της είσπραξης των χρεών προς την ΓΚΑΖΠΡΟΜ, όσο και τα σχέδια κατασκευής νέων αγωγών αερίου και πετρελαίου.

    Σε ότι αφορά το επίκαιρο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Μόσχα είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που μπορεί να επηρεάσει τη σερβική πολιτική στο ζήτημα. Αντίστροφα, μόνο η Ουάσιγκτον μπορεί να επηρεάσει τη στάση των Αλβανών. Και ίσως δεν είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι, παράλληλα με τον κ. Πριμακώφ, την περιοχή επισκέπτεται και ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στρομπ Τάλμποτ.

    Η επίσημη, δημόσια διατυπωμένη θέση της Μόσχας στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, είναι ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με πολιτικό τρόπο, χωρίς χρήση βίας και στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η λύση στην κρίση είναι η απόδοση στο Κοσσυφοπέδιο, ειδικού καθεστώτος, που θα υπερβαίνει τα πλαίσια μιας καθαρά πολιτιστικής αυτονομίας. Το ζήτημα βέβαια είναι, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, ότι το Βελιγράδι δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να δεχθεί μια παρόμοια διευθέτηση και αυτό ακριβώς διεμμήνυσε ο κ. Μιλόσεβιτς στη Μόσχα και πριν ξεσπάσει η τελευταία κρίση. "Οτι και να κάνω, οι Αμερικανοί με έχουν ξεγραμμένο", φέρεται, από διπλωμάτες στη Μόσχα, διαμηνύσας ο Σέρβος ηγέτης.

    Πέραν της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πριμακώφ αναμένεται να συζητήσει με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την όλη κατάσταση στα Βαλκάνια, μια περιοχή που η Μοσχα βλέπει την επιρροή της να συρρικνώνεται δραματικά, προς όφελος της Ουάσιγκτον, της Βόνης, του ΝΑΤΟ, ακόμα και της Αγκυρας και όπου, μετά τις τελευταίες βουλγαρικές εκλογές, το Βελιγράδι μοιάζει ο τελευταίος εναπομείνας "στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας".

    Ο Ρώστος υπουργός αναμένεται επίσης να συζητήσει και τις προσπάθειες να "ξαναζωντανεύψουν" οι οικονομικές σχέσεις Βελιγραδίου και Μοσχας, που καταστράφηκαν μετά την επιβολή των κυρώσεων στη Γιουγκοσλαβία. Ο όγκος των οικονομικών αναταλλαγών των δύο χωρών φτάνει μετά βίας το ένα δισεκατομμύριο δολλάρια, έναντι επτά δις στο παρελθόν. Το 80% των ρωσικών εξαγωγών στην Γιουγκοσλαβία, αποτελούνται από προϊόντα του ρωσικού ενεργειακού τομέα. Το 1993 η ΓΚΑΖΠΡΟΜ και η Πρόγκρες υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή αγωγού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Νότιας Σερβίας, ενώ δύο χρόνια αργότερα υπεγράφη συμφωνία για την παροχή αερίου στο Βελιγράδι έως το 2010.

    Μια παρολίγον κρίση, λόγω της μη πληρωμής των χρεών για το ρωσικό αέριο αποφεύχθηκε μετά από παρέμβαση του Ρώσου πρωθυπουργού (στα πλαίσια της σχετικής διευθέτησης τμήμα του γιουγκοσλαβικού χρέους θα αποπληρωθεί με προϊόντα) και ένα πακέτο συμφωνιών για την ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας έχει υπογραφεί στον ενάμισυ χρόνο που μεσολάβησε από την μερική άρση των κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου. Η Ρωσία έχει επισης προσφέρει μια πίστωση 150 εκατ. δολαρίων, την πρώτη κρατική πίστωση προς τη Γιουγκοσλαβία.

    Το ζήτημα των χρεών προς την ΓΚΑΖΠΡΟΜ, ύψους εκατό εκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να θέσει εξάλλου ο κ. Πριμακώφ και προς τους ιθύνοντες της Βοσνίας.

    Η ρωσική εταιρία, πραγματικό "κράτος εν κράτει" στη Ρωσία, επεκτείνεται τώρα εντυπωσιακά σε ολόκληρο τον χώρο των Βαλκανίων, αλλά επίσης της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο με την υπογραφή συμβολαίων, αλλά και με τη σύσταση εταιριών με ισχυρή επιρροή. Μεταξύ των νέων, βαλκανικών σχεδίων της εταιρίας, περιλαμβάνεται η διοχέτευση φυσικού αερίου σε μια μεγάλη έκταση της (νέας) Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας και η διοχέτευση ρωσικού αερίου, μέσω Σλοβενίας στην Ιταλία. Από την πλευρά τους, οι εξαγωγείς ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζουν την κατασκευή πετρελαιαγωγού μέσω Ουκρανίας και Ουγγαρίας, έως το κροατικό λιμάνι της Ριέκα.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 17-Mar-98 16:30:44

    [09] Κλίντον-Ροζ σκάνδαλα

    Ο Λευκός Οίκος πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση μετά απο τις νέες κατηγορίες απο την πρώην υπάλληλο Καθλήν Γουίλλυ εναντίον του προέδρου Κλιντον για σεξουαλική παρενόχληση, δημοσιεύοντας περίπου είκοσι μηνύματα, που απεστάλησαν από την Γουίλεϊ,προκειμένου να αποδείξει ότι αυτή δεν φαίνεται πουθενά να κρατά κακία στον Πρόεδρο, μετά το υποτιθέμενο επεισόδιο.

    Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, στο CBS την Κυριακή, η Ουίλεϊ είχε ισχυρισθεί ότι το 1993 ο Κλίντον της είχε χαϊδέψει στο στήθος και την είχε φιλήσει, όταν αυτή τον επισκέφθηκε για να του ζητήσει εργασία.

    Τώρα ο Λευκός Οίκος εμφανίζει την Γουίλεϊ, που προσελήφθη, από τον Μάιο του 1993 έως τον Νοέμβριο του 1997 να έχει αποστείλει στον Πρόεδρο περίπου είκοσι μηνύματα, κατά κύριο λόγο συγχαρητήρια για τις πολιτικες του πρωτοβουλίες, για την επανεκλογή του, προσκλήσεις για διακοπές, ευχαριστίες για τις προσπάθειές του να της βρεί δουλειά, ενώ σε ένα μήνυμά της αυτοχαρακτηρίζεται ως η "υπ' αριθμ.1 θαυμάστρια του Προέδρου".

    Οι απαντήσεις του Κλίντον είναι σε τυπικό ύφος, δακτυλογραφημένες, και είναι κυρίως ευχαριστίες προς την Ουίλεϊ για την υποστήριξή της, καθώς και για μία γραβάτα, και ένα βιβλίο που κάποτε του δώρησε.

    Μετά και τις νέες αποκαλύψεις της Γουίλλυ το 63% των αμερικανών τείνουν να πιστέψουν οτι ο πρόεδρος Κλίντον ενέχεται σε σειρά σεξουαλικών σκανδάλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    Σχεδόν τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν οτι ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση που έχει ψευδορκήσει, όμως το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι -με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία- ο πρόεδρος πρέπει να παραμείνει στην εξουσία.Το 63% υποστηρίζει μάλιστα οτι η πορεία του ως προέδρου είναι ικανοποιητική.

    Πάντως ο Λευκός Οίκος και ο πρόεδρος έχουν και πιο σοβαρά προβλήματα αυτές τις ημέρες, μετά απο την κατάθεση ενός απο τους κυριώτερους χρηματοδότες του Δημοκρατικού κόμματος, ο οποίος παραδέχθηκε οτι είχε συνεισφέρει παράνομα 391,000 δολάρια στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία χρησιμοποίησε για εκλογικούς σκοπούς το ποσό αυτό.

    Ο Τζόνι Τσάνγκ, 43χρονος μηχανικός ταιβανικής καταγωγής παραδέχθηκε επίσης χθες ενώπιον δικαστηριου την ενοχή του, για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής, της τραπεζικής απάτης και ότι χρησιμοποίησε πλαστούς χρηματοδότες για να παρακάμψει τους ομοσπονδιακούς περιορισμούς σχετικά με το ανώτατο ύψος της χρηματοδότησης κομμάτων.

    Το κατηγορητήριο εναντίον του Τσανγκ αφορά την προεκλογική εκστρατεία του Κλίντον για τις προεδρικές εκλογές του 1996, καθώς και για την επανεκλογή, τον ίδιο χρόνο, του Γερουσιαστή της Μασσαχουσέτης, Τζον Κέρι. Ο Τσάνγκ αντιμετωπίζει την πιθανότητα να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 37 χρόνων και χρηματικό πρόστιμο έως και 1.45 εκατ. δολάρια.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 17-Mar-98 16:29:41

    [10] Αποσύρσεις

    Αναβάλλεται για το 1999 σύμφωνα με πληροφορίες η έναρξη του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων.

    Το θέμα συζήτησαν σήμερα οι Κώστας Λαλιώτης και Γιάννος Παπαντωνίου οι οποίοι αποφάσισαν την αναστολή εφαρμογής του μέτρου λόγω και των νέων δεδομένων με την υποτίμηση.

    Για τα αυτοκίνητα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε με κατεπείγουσα εγκύκλιο του ότι για όσα θα εκτελωνιστούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ισχύουν οι ίδιες τιμές για εκτελωνισμό και Φ.Π.Α ενώ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ισχύουν από χθές οι νέες ισοτιμίες.

    [11] Φορολογικές δηλώσεις

    Σιωπηρή παράταση εώς την Παρασκευή, έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, για την υποβολή ή την αποστολή μέσω ταχυδρομείου των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι εφορίες και σήμερα θα παραμείνουν ανοικτές, έως τίς 8 τό βράδυ.

    [12] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 5,31 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1737,37 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 62 δισεκατομμύρια 723 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 17-Mar-98 16:37:01
    Εντυπωσιακή επιστροφή του χειμώνα με θυελλώδεις βοριάδες, τσουχτερό κρύο, χιονόνερο και χιόνι ακόμη και στην Αθήνα.

    Στην Αττική, πυκνή συννεφιά με τοπικές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα καί θερμοκρασία από 2 εώς 7 βαθμούς. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Στην Θεσσαλονίκη, συννεφιά με πιθανότητα ασθενούς χιονόπτωσης κυρίως στα ορεινά καί θερμοκρασία από 1 εώς 7 βαθμούς Κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 17-Mar-98 16:31:20
    Με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα Ανατολικά, αλλά και σταδιακή εξασθένηση των βορείων ανέμων, θα συνεχιστεί ο καιρός και το επόμενο 24ωρο. Την Πέμπτη όμως, αναμένεται σχετική βελτίωση, που ωστόσο θα είναι προσωρινή, γιατί την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο ο καιρός χαλάει και παλι, με κύρια χαρακτηριστικά τις πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, κυρίως στα Ανατολικά και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

    Πιο αναλυτικά, το επόμενο 24ωρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ευβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα υπάρχει συννεφιά, με χιονόνερο στις νότιες παραθαλάσιες περιοχές και λίγα χιόνια στις υπόλοιπες. Στις άλλες περιοχές της χωρας, παρά τη τοπική συννεφιά η πιθανότητα να χιονίσει είναι μικρή.

    Οι άνεμοι βόρειοι 6 με 7 μποφωρ στα δυτικά, πιο ενισχυμένοι στα ανατολικά θα φθάνουν τα 7 και τοπικά στο Αιγαίο και τα 8 μποφωρ, με εξασθένηση απο το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμαίνεται στα Βόρεια απο - 5 έως 9 βαθμούς, στα Δυτικά απο -1 έως 11 και στην υπόλοιπη χωρα απο 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

    Την Πέμπτη, μέχρι το μεσημέρι σε όλη τη χώρα θα υπάρχουν μόνο λίγα σύννεφα, στη συνέχεια όμως θα αυξηθούν στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια και πιθανόν να σημειωθεί χιόνι ή χιονόνερο, κυρίως στα Βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι απο βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφώρ, με γρήγορη όμως εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και θα πλησιάσει στα Βόρεια στους 9 με 10 βαθμούς και στους 12 με 13 στην υπόλοιπη χώρα. Προσοχή όμως, στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωι, στα ηπειρωτικά θα σχηματιστεί επικίνδυνος παγετός.

    Συννεφιά με χιόνι ή χιονόνερο κατά τοπους θα έχουμε την Παρασκευή, αλλά βαθμιαία στα Δυτικά και Βόρεια ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 5, ενισχυόμενοι απο το μεσημερι στο Ιόνιο σε 6 με 7 μποφώρ και η θερμοκρασία χαμηλή, θα φθάσει στα Βορεια στους 9 βαθμούς και στις άλλες περιοχές στους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 17 March 1998 - 15:10:17 UTC