Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Για "Περισσότερη ενέργεια και αποτελεσματικότητα" η κίνηση Γέλτσιν

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νέα Δημοκρατία-Δημοσκόπηση
  • [02] Πάγκαλος-S300
  • [03] Νέα Δημοκρατία-Εξεταστική επιτροπή
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Εγκληματικότητα
  • [05] Μηνιγγίτιδα
  • [06] Ακης Πάνου
  • [07] Ενισχυτική διδασκαλία
  • [08] Απεργίες
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Κόσοβο-Εκλογές
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Ισραήλ-Δυτική όχθη
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [11] Βραβεία Οσκαρ
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [12] Παπαντωνίου-Μετατάξεις
  • [13] Σημίτης-Οικονομία
  • [14] Μείωση των επιτοκίων
  • [15] Πιλότος η Ολυμπική για τις ΔΕΚΟ
  • [16] Χρηματιστήριο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [17] Ακτίνες "x"
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Για "Περισσότερη ενέργεια και αποτελεσματικότητα" η κίνηση Γέλτσιν

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:12:55
    Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, απομάκρυνε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί ολόκληρο το κυβερνητικό του επιτελείο, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν και του πρώτου αντιπροέδρου, Ανατόλι Τσουμπάις.

    Λίγο αργότερα διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας τον υπουργό Ενεργείας, Σεργκέι Κιριένκο, ενώ επαίνεσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν για το έργο του και τον κάλεσε "να προετοιμαστεί πολιτικά" για τις προεδρικές εκλογές του 2000.

    Ομως μολονότι, στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους το όνομα Τσερνομίρντιν αποτελεί εγγύηση, η δημοτικότητά του ανάμεσα στους Ρώσους δεν ξεπερνά το 4%, και οι πιθανότητες εκλογής του στη θέση του προέδρου δεν είναι μεγάλες εάν δεν τον στηρίξει ο ίδιος ο Γιέλτσιν.

    Με τη σημερινή του κίνηση ο Ρώσος Πρόεδρος αφήνει τον πρώην πρωθυπουργό να αιωρείται στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας, γεγονός που κρύβει υπόνοιες για την μέχρι τώρα συνεργασία τους όπως και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

    Πολιτικοί αναλυτές στη Μόσχα θεωρούν πως ο Τσερνομίρντιν είχε γίνει παντοδύναμος και πως ο ρώσος Πρόεδρος με αυτή του την κίνηση αποφάσισε να τον περιορίσει πολιτικά.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε πάντως λίγο μετά την απόλυσή του ότι θα επικεντρώσει πλέον την προσοχή του στις εκλογές που θα γίνουν το 1999 για τη Δούμα και στις προεδρικές εκλογές του 2000. Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει εάν θα είναι υποψήφιος για τη ρωσική προεδρία στις εκλογές του 2000.

    Ο Τσερνομίρντιν διαβεβαίωσε πάντως τους ξένους επιχειρηματίες και τις τράπεζες ότι η χώρα δεν διέρχεται καμμία κρίση εξαιτίας της απόφασης του προέδρου Γέλτσιν να απομακρύνει την κυβέρνηση και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός.

    Οσον αφορά τον μεταρρυθμιστή Τσουμπάις εκείνος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο Γέλτσιν ότι θα παραμείνει στην ομάδα του προέδρου, αλλά δεν διευκρίνισε ποιός θα είναι ο νέος του ρόλος.

    Ο Μπορίς Γιέλτσιν στο επίσημο διάγγελμά του τόνισε σήμερα ότι με την απόφασή του να απομακρύνει την κυβέρνηση Τσερνομίρντιν επιθυμεί να δώσει "περισσότερη ενέργεια και αποτελεσματικότητα" στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας πρέπει να είναι πιο αποφασιστική.

    Στο διάγγελμά του ο Γιέλτσιν αφησε να εννοηθεί πως κάποια στελέχη της κυβέρνησης θα συνεχίσουν το έργο τους απο τα πόστα τους και μάλλον αυτό θα ισχύσει και για τον υπουργό Εξωτερικών Γιεβγένι Πριμακώφ.

    Αλλωστε, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας δεν θα αλλάξει μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης Τσερνομίρντιν.

    Ο Γεβγένι Πριμακόφ, ο οποίος μόλις επέστρεψε από περιοδεία στις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον κουβανό ομόλογό του, Ρομπέρτο Ρομπάινα.

    Ο ρώσος Πρόεδρος, έσπευσε ακόμη να ορίσει ως αντικαταστάτη του υπουργού Εσωτερικών, Ανατόλι Κουλίκοφ τον μέχρι σήμερα αναπληρωτή του Πάβελ Μασλόβ.

    Κερδισμένος όμως φαίνεται να είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσώφ στον οποίο ο ρώσος πρόεδρος φημολογείται πως θα εμπιστευτεί κάποιο σημαντικό πόστο αργότερα σήμερα.

    Η απομάκρυνση του κυβερνητικού επιτελείου είχε φυσικά την επίπτωσή της στο Χρηματιστήριο της Μόσχας στο οποιο ο γενικός δείκτης τιμών μειώθηκε κατά 10% στην έναρξη των συναλλαγών. Μετά απο λίγη ώρα λειτουργίας το Χρηματιστήριο έκλεισε για να μην επικρατήσει πανικός.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:11:20

    [01] Νέα Δημοκρατία-Δημοσκόπηση

    Εκλογική ήττα της Ν.Δ στις επόμενες εκλογές βλέπουν οι τέσσερις στους δέκα οπαδούς της σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Reasearch που δημοσιεύει η εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ. Και παρ' όλο που το 71% εξακολουθεί να στηρίζει τον Κώστα Καραμανλή , το 25% των ερωτηθέντων δηλώνει απαγοητευμένο από το μέχρι σήμερα έργο του αρχηγού του κόμματος.

    Την ίδρυση νέου κόμματος επιθυμεί το 30% του εκλογικού σώματος και το 12% των νεοδημοκρατών.

    Εν τω μεταξύ , το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συζητήθηκε στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος υπό τον Κώστα Καραμανλή και τονίσθηκε ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

    [02] Πάγκαλος-S300

    Δεν υπάρχει φόρμουλα Πάγκαλου για το θέμα των πυραύλων S-300, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας επιμένοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στην Ουάσιγκτον τις πάγιες Ελληνικές και Κυπριακές θέσεις .

    Εντονη κριτική στον Θόδωρο Πάγκαλο για τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ σχετικά με τους S-300 ασκήθηκε από τον Μιλτιάδη Εβερτ.

    Είναι απορίας άξιο , τονίζει ο κ.Εβερτ, πώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διαπραγματεύεται στο εξωτερικό για τα οπλικά συστήματα που μπορεί να εγκαταστήσει η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το ενίαιο αμυντικό δόγμα δεν σημαίνει ότι μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών να εμφανίζεται και να υπαγορεύει λύσεις σε μια υπέυθυνη κυβέρνηση ανεξάρτητου κράτους

    [03] Νέα Δημοκρατία-Εξεταστική επιτροπή

    Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες σχετικά με την αποτυχία του πρώτου προγράμματος εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας που κόστισε 700 δισεκατομμύρια δραχμές, αποφάσισε να ζητήσει η Νέα Δημοκρατία, στη σημερινή σύσκεψη των τομεαρχών, υπό τον Κώστα Καραμανλή.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:10:29

    [04] Εγκληματικότητα (20/03/98)

    Με απελάσεις Αλβανών και άλλων αλλοδαπών, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση πράσινης κάρτας, απαντά η κυβέρνηση στο κύμα έξαρσης της εγκληματικότητας.

    Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Γιάννη Παπαδογιαννάκη και ζήτησε να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

    Ο Κώστας Σημίτης ζήτησε πιστή εφαρμογή των μέτρων επισημαίνοντας ότι αυτά δεν πρέπει να είναι παροδικά.

    Νωρίτερα συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλο, ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά ότι διέταξε έρευνα για τις συνθήκες κατά από τις οποίες χορηγήθηκε άδεια από τις φυλακές στους αδελφούς Βλαστού και την προανάκριση θα κάνει ο Εισαγγελέας Γιώργος Κολιωκώστας.

    Η Ενωση Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η χορήγηση της άδειας ήταν απολύτως νόμιμη και ότι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

    Στην Καστοριά, εξαγριωμένοι κάτοικοι απείλησαν με λυντσάρισμα τους Αλβανούς που δολοφόνησαν τον 28χρονο αστυφύλακα Δημήτρη Ζαρομυτίδη, ενώ οι αστυνομικοί της περιοχής και μέλη των οικογενείων τους έκαναν συλλαλητήριο ζητώντας ν'αλλάξει ο νόμος για τη χρήση των υπηρεσιακών όπλων.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος που βρίσκεται στην Αυστραλία δήλώνει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι και οι πολίτες πρέπει να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας και τονίζει με νόημα ότι η εποχή της ξεγνοιασιάς με τις ανοιχτές πόρτες και με ύπνο στις βεράντες τα καλοκαίρια έχει τελειώσει για την Ελλάδα.

    Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε σήμερα την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος που συγκάλεσε σύσκεψη για την εγκληματικότητα είπε ότι είναι ανάγκη να συγκροτηθούν σώματα δημοτικής αστυνομίας σε όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου και άφησε αιχμές εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών για καθυστέρηση στην προώθηση σχετικής πρότασης του.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα τηλεειδοποίησης της αστυνομίας σε εκατό σπίτια ηλικιωμένων και μοναχικών ανθρώπων σε περιοχές υψηλής εγκληματικότητας.

    [05] Μηνιγγίτιδα

    Σε επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και οι κλινικοί γιατροί όλης της χώρας, για τα αλλεπάλληλα κρούσματα μηνιγγίτιδας.

    Στη Μεγαλόπολη, γονείς, μαθητές και καθηγητές ανησυχούν μετά το τρίτο θανατηφόρο κρούσμα που σημειώθηκε πριν από πέντε ημέρες, και αναμένουν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ιατρικών εξετάσεων για να ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

    [06] Ακης Πάνου

    Ενοχο χωρίς ελαφρυντικά έκρινε κατά πλειοψηφία το Κακουργιοδικείο Καβάλας τον Ακη Πάνου, για τη δολοφονία του Σωτήρη Γιαλαμά.

    Εδώ και μίαμιση ώρα οι δικαστές συναδριάζουν για την επιμέτρηση της ποινής που σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα είναι ισόβια κάθειρξη.

    [07] Ενισχυτική διδασκαλία

    Ενισχυτική διδασκαλία με τη μορφή φροντιστηριακών μαθημάτων άρχισε από σήμερα σε όλα τα λύκεια της χώρας, για τους μαθητές της πρώτης τάξης. Αύριο πάντως τα σχολεία θα λειτουργήσουν μόνο για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που θα κορυφωθούν στην Αθήνα με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση ενώπιον του Υπουργού Παιδείας.

    [08] Απεργίες

    Κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσαν σήμερα, οι συγκεντρώσεις και πορείες των εργαζομένων στον ΟΔΔΥ, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, την Κεντρική Αγορά Αθηνών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται για την απόφαση να μετατραπούν οι υπηρεσίες αυτές σε Ανώνυμες Εταιρείες, έκαναν πορεία στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:11:09

    [09] Κόσοβο-Εκλογές

    Σε ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκαν χθες οι ανεπίσημες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο,καθώς οι σερβικές αρχές επέλεξαν να μην τις καταστείλουν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής στις εκλογές πήρε μέρος το 85% των 1.100.000 αλβανών ψηφοφόρων και η επικράτηση του Ιμπραήμ Ρουγκόβα αναμένεται να είναι καθολική.

    Μοναδικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ο Ρουγκόβα, αναμένεται να συγκεντρώσει πολύ μεγάλο ποσοστό θετικών ψήφων.

    Το κομμα του, Η Δημοκρατική Ενωση για το Κοσσυφοπέδιο, αναμένεται να αναδειχθεί πρώτη δύναμη και στις εκλογές για την κάλυψη των 130 εδρών της αλβανικής σκιώδους "Βουλής".

    Τις 130 έδρες διεκδικησαν 470 υποψήφιοι από 13 κόμματα,αλλά η Δημοκρατική Ενωση αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει την μερίδα του λέοντος,καθώς τα μεγαλύτερα κόμματα ,που αντιπολιτεύονται τον Ρουγκόβα ,αρνήθηκαν να μετάσχουν στις εκλογές. Τα αλβανικά κόμματα που δεν συμμετείχαν στις εκλογές αναφέρουν με κοινή διακήρυξή τους οτι οι χθεσινές εκλογές ηταν ιδιωτικού χαρακτήρα και διεξήχθησαν μονο για τον Ρουγκόβα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες και να διχάσει τους Αλβανούς.

    Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στη Πρίστινα η μικτή σερβοαλβανική επιτροπή για το εκπαιδευτικό και να προσδιορίσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί και θα αφορά σε πρώτη φάση το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των Αλβανών μαθητων και φοιτητών στα σχολικά κτίρια.

    Επίσης, μολονότι το κυβερνητικό κλιμάκιο της Σερβίας εχει καλέσει για όγδοη φορά σήμερα τους εκπρόσώπους των αλβανικών κομμάτων για διάλογο παραμένει ακόμη άγνωστο αν εκείνα θα προσέλθουν στις συνομιλίες τα καθώς δεν έχουν ορίσει ακόμη την επιτροπη που θα συμμετάσχει στο διάλογο.

    Στη Πρίστινα αναμένεται να έρθει και ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βλάνταν Κούτλεσιτς,

    ο οποίος οριστηκε ως ειδικός απεσταλμένος του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε αυτες τις εκλογές, ενώ φημολογείται πως στην πρωτεύουσα της σερβικής επαρχίας μπορεί να βρεθεί εντός της ημέρας και οεθνικιστής ηγέτης Βόγισλαβ Σέσελι.

    Το μεσημέρι οι Σέρβοι φοιτητές του πανεπιστημίου της Πρίστινα διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα "Το Κόσοβο ανήκει στη Σερβία. Οχι στην απόσχιση που ζητούν οι Αλβανοί απο τη Γιουγκοσλαβία".

    Στη συγκέντρωση αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν φοιτητές και πολίτες απο τις υπόλοιπες πόλεις της Σερβίας, ενω ενδέχεται να μιλήσουν και εκπρόσωποι των κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:11:38

    [10] Ισραήλ-Δυτική όχθη

    Με παράκαμψη του σχεδίου του προέδρου Κλίντον και της κυβέρνησής του και προσφυγή στο αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου να αντικρουσθεί το σχέδιο της Ουάσιγκτον που προβλέπει αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 13% της Δυτικής Οχθης, απείλησε σήμερα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, ισραηλινός αξιωματούχος στην κρατική ραδιοφωνία δήλωσε πως εάν πραγματικά, η κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον δημοσιεύσει παρόμοιο σχέδιο, που θα επιβάλλει αποχώρηση κατά τέτοιο ποσοστό, τότε το Ισραήλ θα το απορρίψει πάραυτα και θα στραφεί προς τους φίλους του στο Κογκρέσο ασκώντας προσφυγή.

    Ο ίδιος επεσήμανε πως οι ισραηλινές αντιδράσεις θα είναι λιγότερο αιχμηρές στην περίπτωση που οι αμερικανικές θέσεις θα διατυπωθούν με τη μορφή απλών "προτάσεων".

    Ηδη χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου εξέφρασε σκληρές προειδοποιήσεις προς την Ουάσιγκτον, μόλις τέσσερεις ημέρες πριν την αναμενόμενη άφιξη του αμερικανού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε "απαράδεκτη", όποια πρόταση για αποχώρηση των δυνάμεών του από το 13% των Κατεχομένων.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:10:41

    [11] Βραβεία Οσκαρ

    70 ετών φέτος, ο άνευ φύλλου Οσκαρ παραμένει επίχρυσος 35 εκατοστά ψηλός, 4 κιλά βαρύς, 350 δολλαρια ακριβός συναισθηματικά και εμπορικά ανεκτίμητος. Ολα τα υπόλοιπα βραβεία δεν έχουν και τόση σημασία μπροστά στην παγκόσμια απήχηση αυτής της μεγαλύτερης παρακινηματογραφικής τελετής.

    Οσο περνάει ο καιρός, τόσο δυναμώνει η αξία της ανταμοιβής μ'ένα Οσκαρ, όλων όσων θα σκότωναν γι'αυτό ή εκείνων που αδιαφορούν για την απόκτησή του.

    Η μοναδική, φετεινή, ομοφωνία κοινού και ειδικών, στην περίπτωση του Τιτανικού, σφραγίζει με πολλά ρεκόρ τα γεννέθλια σε τέτοιο βαθμό που τα κάνει να μοιάζουν με διαφημιστικό trailer του εν λόγω φίλμ.

    Σε δύο μέρες, κατά 99,9% θα γιορτάσει η ταινία που πέτυχε να κολλήσει χημικά με ολόκληρο τον πλανήτη, παρότι στην ουσία, πρόκειται για τραγικό ρομάντσο με γνωστό φινάλε. Εντάξει, περίπου.

    Ο Τιτανικός με 14 υποψηφιότητες, ισοφάριση του σχετικά ρεκόρ που κατέχει εδώ και 47 χρόνια το άφταστο Ολα για την Εύα του Μάνκιεβιτς, μπορεί να ξεπεράσει τα 11 Οσκαρ του Μπέν Χούρ. Κινδυνεύει στους ρόλους και ίσως, στο μακιγιάζ.

    Με το δεύτερο μέρος, ένα δημιουργικό παραληρημα, που επιβάλλεται και υποβάλει, μοιάζει να μην έχει αντίπαλο. 85 χρόνια μετά, η άρση της κατάρας γράφει ξανά ιστορία με μάρτυρες 200 εκατομμύρια θεατές σ'όλον τον κόσμο.

    Το Λος Αντζελες Εμπιστευτικό του Κέρτις Χάνσον ένα φιλμ που τα έχει όλα. Σασπένς, νουάρ, αστυνομικό, τραχύ ρομάντσο, δράμα, παραπέμπει στο Λος Αντζελες του 50, σε μια ιστορία διαφθοράς με ανατροπές και εύστοχο στυλ.

    Η ταινία κέρδισε σχεδόν όλα τα βραβεία κριτικών στις ΗΠΑ, αν και είχε αγνοηθεί χαζωδώς στις Κάννες, και αποτελεί το μοναδικό, μικρό έστω, παγόβουνο, στον δρόμο του Τιτανικού. Υποψήφιο για 9 Οσκαρ, παίζει για σενάριο, β'ρόλο, φωτογραφία και σκηνικά, με πολλή τύχη.

    Μετά τα 3 του Οσκαρ για τις Σχέσεις Στοργής, ο άδικα υποτιμημένος James L. Brooks επιστρέφει με το

    Καλύτερα δε Γίνεται, μια κωμωδία ηθών εμπιστοσύνης, εκκεντρικότητας και εξαιρετικών ερμηνειών.

    Θυμίζοντας στο ύφος το Κύκλωμα, που ήταν επίσης υποψήφιο για 7 Οσκαρ πριν 10 χρόνια, ο Brooks πλησιάζει την ψυχή τραυματισμένων ανθρώπων, εξερευνώντας το χιούμορ και τις κρυφές τους πλευρες, χωρίς να προδίδει τον στόχο του: τη δημιουργία μιας επιμονης, πρωτότυπης κομεντί. Εχει τύχη στον πρωτο ρόλο, το σενάριο και τη μουσική.

    Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ με τις 9 υποψηφιότητες είναι η feel good ταινία της χρονιάς, μεταφέροντας γνωση, ορμή και αισιοδοξία μέσα απο ένα παιχνίδι ψυχανάλυσης μεταξύ ενός επιθετικού υπερεφιούς νεου και ενός παραιτημένου γιατρού.

    Απο τη διαλεκτική βγαίνουν απλές, αγνές αλήθειες κι ένας σταρ, ο Mat Damon. Φαβορί στο σενάριο.

    Εκπληξη απο την Αγγλία. Οι Ανδρες με τα Ολα τους διδάσκουν μερικά πράγματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Παρά την ενδεχόμενη καλυτερη σκηνή της χρονιάς, του πρόβα στο Hot Stuff της Donna Summer ενώ περιμένουν στην ουρά, οι 4 υποψηφιότητες του φιλμ μάλλον δε θα εξαργυρωθούν σε αγάλματα.

    Αξοσημείωτο είναι το γεγονος ότι και οι πέντε σκηνοθέτες προτείνονται για πρώτη φορά για Οσκαρ. Ο Scorsese και ο Spilberg (δικαίως) και ο Tarantino (αδίκως).

    Η ευπρόσδεκτη είσοδος του Atom Egoyan (για το Γλυκό Πεπρωμένο) στην πεντάδα, κάνει δύο τους Καναδούς υποψήφιους. Ο Cameron χάνει μόνο απο πλημμύρα. Να τι λέει, σε αποκλειστικότητα, ο κάτι παραπάνω απο πιθανός νικητής.

    O Matt Damon, σε ρόλο ανάμεσα .... και Αινστάιν είναι ο λαμπρός πρωτάρης, ο Dustin Hofman, ο έμπειρος κάτοχος δύο Οσκαρ, για 7η φορά υποψήφιος, ο Robert Duvall, ο ηθοποιός που έβαψε τα χρήματά του σε μια ολόδική του ταινία και ανταμείφθηκε.

    Το παιχνίδι όμως παιζεται ανάμεσα στον μελισσοκόμο Peter Fonda και τον μισάνθρωπο Jack Nicholson. Ο Peter γιος νικητή και αδελφός νικητριας στα Οσκαρ, καλείται να υπερσπιστεί το βαρύ του επώνυμο κόντρα στον συμπρωταγωνιστή του, Ξένοιαστο Καβαλάρη αλλοτινών εποχών.

    Ο Nicholson πάει για τρίτο Οσκαρ, έχοντας καταρρίψει ρεκόρ υποψηφιοτήτων, 11 τον αριθμό. Του αξίζει μια χορταστική αναδρομή, αν και δυστυχώς, ο Fonda είναι μεγαλυτερο φαβορί, σε ρόλο συγκρατημένο και υπερτιμημένο.

    Εξω απο την πεντάδα, το ειδωλο της χρονιάς. Προφανώς τη θέση το Leonardo di Caprio πήρε ο Matt Damon.

    Σε μια κατηγορία απ'την οποία λείπει η συγκλονιστική Pam Grier του Jackie Brawn υπάρχουν τέσσερις Αγγλίδες και μια Αμερικάνα, η Helen Hunt, η οποία έχει πιθανότητες.

    Η μοναδική νικήτρια, η Julie Christie, αξέχαστη Darling του John ..... πριν απο 32 χρονια, μάλλον θα παρακολουθήσει τις Helena Buham Carter, κάτοχο των περισσότερων βραβείων κριτικών και την Dane Judi Dench, η οποία έχει Χρυσή Σφαίρα, να κονταροχτυπιούνται.

    Η Kate Winslet χρίζεται πλέον με τη δεύτερη υποψηφιότητα της μετά το Λογική και Ευαισθησία, ως η πιο ενδιαφέρουσα νέα καρατερίστα της γενιάς της.

    Με αποντα τον Rupert Everett και outsider τον Robin William στην τέταρτη υποψηφιότητά του (τέσσερις έχει και ο sir Anthony Hopkins), ο Burt Reynolds, στο ρόλο του σκηνοθέτη πορνοταινιών, εξιλεώνεται για μια σειρά απο απαράδεκτες πρόσφατες εμφανίσεις.

    Ο ίδιος υποστηρίζει οτι δεν απομακρύνθηκε ποτέ απ' το κυρίως ρεύμα του σινεμα, απλώς οι άλλοι έφυγαν μακριά απ' αυτόν. Στις γυναίκες, η γηραιότερη υποψήφια, η 87χρονη Gloria Stuart, 50 χρόνια απούσα απο τα πλατώ, είναι το συναισθηματικό φαβορί.

    Στα τεχνικά βραβεία, ο Τιτανικός πάει να σαρώσει. Τι κι αν το Λος Αντζελες Εμπιστευτικό, με τη φωτογραφία εποχής, τα δημιουργικά σκηνικά και την ατμοσφαιρική μουσική απέδωσε το LA της δεκαετίας του 50 πειστικότατα; Το Amistad, τα Φτερά της Αγάπης, το Con Air και το Ανδρες με τα Μαύρα αποτελούν κουκίδες στη μαζική κυριαρχία του Τιτανικού σ'όλους τους τομείς.

    Ο μάγος των εφε Phil Tippett δημιουργός των εντόμων στους υποψήφιους για Οσκαρ οπτικών εφε Στρατιώτες του

    Σύμπαντος, αν και κατά βάθος ξέρει ότι φέτος δε θα κερδίσει, μας εξηγεί λίγα πράγματα για την τέχνη του.

    Στις ξενόγλωσσες ταινίες, απουσιάζουν οι μόνιμες διεκδικητριες Ιταλία και Γαλλία. Το Ολλανδικό Charcuter αποσπάσματα απ' το οποίο παρακολουθούμε, θα έχει ν'αντιμετωπίσει τον πολύ ενδιαφέροντα Κλέφτη του Πάβελ Τσουχράϊ απ' τη Ρωσία και το Τεσσερις Μέρες του Σεπτέμβρη, του Bruno Baretto.

    Τα καλά νέα για μας, είναι οτι στείλαμε ταινία, μετά απο κλήρωση, την Σφαγή του Κόκορα του Ανδρέα Πάντζη. Τα κακά μαντάτα ήλθαν φυσιολογικά. Τα Οσκαρ σνόμπαραν το αδιάφορο όσο και σφαγμένο πτηνό.

    Στη μουσική για δραματική ταινία συγκρούονται οι δύο λεοντόκαρδοι του ειδους, ο John William με καμιά τριανταριά υποψηφιότητες και 5 Οσκαρ και ο Jerry Goldsmith, ο οποίος συνέθεσε το θέμα για τα φετεινά βραβεία, για πρώτη φορά στα 70 χρόνια του Θεσμού.

    Μετά απο πολλές υποψηφιότητες που δεν έχουν ευδοκιμήσει, ο James Horner ελέω Τιτανικού, είναι φαβορί. Στη μουσική επένδυση για κωμωδία ή μιούζικαλ, σημειώστε την αποσία του Ηρακλή, και προσέξτε τον Hans Zinner και τον Janes Newton Howard.

    Στα τραγούδια, το super hit My heart will go on απ' τον Τιτανικό είναι το μεγάλο φαβορί, με αντιπάλους τα κινούμενα σχέδια. Οι πρωτάρηδες της 20th Century Fox, Stephen Flaherty και .........., απ' το φιλμ Αναστασία, κάθονται στο πιάνο και μας μιλάνε για συνθεση και στιχουργική μετα μουσικής.

    Ο βετεράνος των 8 Οσκαρ αν και νεός σε ηλικία Alan Meuken με το στιχουργό του Danid Zippel υπερασπίζονται τον Ηρακλή με φόντο την Ακρόπολη.

    Αυτά και για φέτος, Ειχαμε προβλέψεις συνεντεύξεις, αφιέρωμα στον ......, μόνο σασπένς δεν είχαμε. Ο Τιτανικός δεν έχει αντίπαλο. Η τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

    Να σας θυμίσω το Πορφυρό Χρώμα είχε προταθεί για 11 Οσκαρ και δεν πηρε κανένα. Το Καμπαρέ είχε μαζέψει 8 Οσκαρ και το τελευταίο της βραδιάς εκείνο της καλύτερης ταινίας, το πήρε ο Νονός. Ο Μιχάλης Κακογιάννης με το Ζορμπά το 65 δεν πήγε στην απονομή γιατί ήταν σίγουρος πως θα τα πάρει ολα το Ωραία μου Κυρία. Κι όμως, η ταινία του έφυγε με 3 Οσκαρ.

    Ποτέ δεν ξέρεις με τα εμπιστευτικά του Λος Αντζελες. και του χρόνου.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:10:11

    [12] Παπαντωνίου-Μετατάξεις

    Κρίσιμη σύσκεψη για τις μετατάξεις υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται θα γίνει στις 18.00μμ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό την προεδρία του Γιάννου Παπαντωνίου.

    Την ίδια ώρα εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή καταθέτουν αιτήσεις για πρόωρη αποχώρηση, προκειμένου να προλάβουν τις δραματικές εξελίξεις στον εθνικό αερομεταφορέα.

    Η ΟΣΠΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τη διαδικασία προσλήψεων εποχικού προσωπικού και επισημαίνει ότι δεν θα ευθύνονται οι εργαζόμενοι αν υπάρξει αδυναμία εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού στο αμέσως προσεχές διάστημα και ιδιαίτερα το Πάσχα.

    Γι'αύριο οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή έχουν εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 ως τις τρεις το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων τους με τη διοίκηση σχετικά με το μέλλον της εταιρείας.

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου προειδοποιεί ότι η Ολυμπιακή θα κλείσει αν δεν υπάρξει συμφώνια στο πρόγραμμα εξυγίανσης, ενώ η ΝΔ αποφάσισε να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το πρώτο προγραμμα εξυγιάνσης της εταιρείας που κόστισε 700 δισεκατομύρια δραχμές.

    Ανήσυχη για τις εξελίξεις και η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου επιμένει να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες, ο ΟΔΔΥ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Το πρωί, ο Γιάννος Παπαντωνίου, είχε διαδοχικές συσκέψεις για την πορεία των οικονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης . Το μεσημέρι επίσης τέθησαν επί τάπητος σε σύσκεψη με τους Διοικητές της Ιονικής και της Εμπορικής Τράπεζας, σκέψεις και τρόποι ιδιωτικοποιήσης της Ιονικής αλλά και το μέλλον της Εμπορικής .

    Προηγηθηκε η συσκεψη του Γιαννου Παπαντωνιου με τους Υφυπουργους Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων για τον προϋπολογισμο, τον πληθωρισμο, αλλα και την ανάγκη περικοπής των κρατικών δαπανών κατά 350 δις.

    [13] Σημίτης-Οικονομία

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στη νέα του παρέμβαση για την οικονομία. Ο κ.Σημίτης σημείωσε πάντως ότι για την επιτυχία των χειρισμών, απαιτούνται θυσίες. Παραδέχεται ωστόσο ότι διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

    Σε μια παρέμβαση του στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος , με συνεντευξή του στα ΝΕΑ, ζητά αλλαγή τώρα στην πολιτική αυτή με έμφαση στην ανάπτυξη .

    Προτείνει ακόμη μέτρα και ειδικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συνταξιούχων και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

    [14] Μείωση των επιτοκίων

    Σε μείωση επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχωρεί απο σήμερα η Αλφα Τράπεζα Πίστεως.

    Το επιτόκιο για δάνεια κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο από 17,25 διαμορφώθηκε σε 16,75. Για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου το επιτόκιο διαμορφώθηκε από 9,25% στο 8,75% και για τα κεφάλαια κίνησης από 16,75% στο 16,25%.

    Η εμπορική τράπεζα μείωσε ήδη τα επιτόκια του ταμιευτηρίου από 9,75 στο 9% και του ταμιευτηρίου στέγης από 10,25 σε 9,50% για ποσό έως 10 εκατομμύρια και από 10,75 σε 10% για ποσό άνω των δέκα εκατομμυρίων.

    [15] Πιλότος η Ολυμπική για τις ΔΕΚΟ

    Η Ολυμπιακή αποτελεί πλέον τον πιλότο για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

    Σε ότι αφορά τον ΟΣΕ προβλέπονται σταδιακή μείωση του προσωπικού εώς το 2002 κατα 3.000 άτομα, μετατάξεις , πρόωρη συνταξιοδότηση, συγχωνεύσεις ειδικοτήτων και νέο ωράριο εργασίας.

    Ακόμη δρομολογείται κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και είσοδος στρατηγικού επενδυτή για συνεκμετάλλευση περιφερειακών γραμμών .

    Μετά το Πάσχα θ' ακολουθήσουν οι αλλαγές και στις Αστικές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες καθιερώνονται ατομικές συμβάσεις εργασίας, ελαστικό ωράριο , περικοπές υπερωριών , μερική ιδιωτικοποίηση, με ανάθεση έργου σε ποσοστό εώς και 40% σε δήμους και σταδιακά μείωση της επιδότησης του εισιτηρίου .

    [16] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,61 %, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.950,75 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 75 δισεκατομμύρια 724 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:10:55

    [17] Ακτίνες "x"

    Γερμανοί γιατροί και επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα ακτίνων Χ με σκοπό τη μείωση της έκθεσης των παιδιών στην ακτινοβολία στο ελάχιστο δυνατό.Το σύστημα αφού εξετάστηκε στο νοσοκομείο Σουάρμπινγκ του Μονάχου, θα διατεθεί σύντομα στη διεθνή αγορά.

    Ο καθηγητής Ντίτερ Φάρμπερ, επικεφαλής της παιδιατρικής ακτινολογικής κλινικής του νοσοκομείου διευκρίνισε ότι με τη νέα ακτινογραφία και τη διαδικασία φωτογράφισης κατέστη δυνατή η ουσιαστική μείωση στην έκθεση στη ραδιενέργεια. Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σημαίνει ότι μόνο μια απλή ακτινογραφία με ακτίνες Χ είναι απαραίτητη.

    Η δόση ακτινοβολίας είναι μόνο 5 με 10% ,σε σχέση με το ποσοστό που τα παιδιά λάμβαναν όταν έκαναν ακτινογραφία με την παλιά μέθοδο. Ακόμη, τα αποτελέσματα μπορούν να εμφανίζονται κατευθείαν στην οθόνη του υπολογιστή.

    Ενα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι λόγω της περιορισμένης ακτινοβολίας με τη νέα τεχνική, οι γονείς μπορούν να μένουν δίπλα στα παιδιά τους κατά την εξέταση.

    Ως επιπλέον βοήθεια για ακριβέστερη διάγνωση, η νέα διαδικασία έδωσε στους γιατρούς τη δυνατότητα να "παγώνουν" ορισμένα σημεία όταν γίνεται η ακτινογραφία και να τα τυπώνουν αμέσως.

    Αλλο πλεονέκτημα της νέας τεχνικής για παιδιά είναι η προσαρμογή των ακτίνων Χ στη μικρή ηλικία των ασθενών και το βάρος τους, πρόσθεσε ο καθηγητής.

    Ακτινογραφίες που έχουν ληφθεί λάθος είναι τώρα κάτι που ανήκει στο παρελθόν, αφού οι αντίστοιχες που λαμβάνονται ψηφιακά επιδέχονται ουσιαστική διόρθωση.

    Οι ακτινογραφίες με την παραδοσιακή διαδικασία ακτίνων Χ που ενδέχεται να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται --από εξωνοσοκομειακούς γιατρούς για παράδειγμα-- μπορεί να τυπώνονται σε εκτυπωτή laser.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:12:28
    Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και σημερα σε ολη τη χώρα.

    Στην Αττική, λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν το απόγευμα και θερμοκρασία στην Αθήνα εως 10 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη παροδικές νεφώσεις, ανεμοι μέχρι ισχυροί και θερμοκρασία έως 6 βαθμούς Κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Monday, 23-Mar-98 18:12:17
    Δεν αλλάζει αισθητά το επόμενο 24ώρο ο καιρός. Την Τετάρτη όμως περιμένουμε έντονη κακοκαιρία, με ισχυρές βροχές και χιόνια και το πιο σημαντικό πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Σταδιακή βελτίωση προβλέπεται από την Πατασκευή.

    Πιό αναλυτικά το επόμενο 24ώρο, σε όλη τη χωρα αρχικά θα υπάρχουν λίγα συννεφα, σταδιακά όμως στα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, φαινόμενα, που προς τη νύχτα θα επεκταθούν πιο ανατολικα.

    Οι άνεμοι αρχικά θα είναι βόρειοι μέχρι 4 μποφωρ, αλλα απο το μεσημέρι θα γίνουν ανατολικοί - νοτιοανατολικοί 4 με 5 ενισχυόμενοι σταδιακα στο Ιονιο σε 6 με 7 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία, δεν αλλάζει και θα κυμαίνεται στα βόρεια απο -5 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο απο -2 μέχρι 12 και στο Αιγαίο απο 4 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.

    Κακοκαιρία την Τετάρτη, ημέρα της Εθνικής μας Εορτής, με βροχές και καταιγίδες στα Νότια πεδινά και χιόνια όχι μόνο στα ορείνά αλλά και στα πεδινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα μετά το μεσημέρι στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο τις Κύκλάδες και την Κρήτη και προς το βράδυ τα Νήσιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα , τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

    Οι άνεμοι στα Νότια θα είναι ανατολικοί- νότιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 με 10 μποφώρ και στις άλλες περιοχές βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία χαμηλή θα φθάσει στα Βόρεια στους 6 βαθμούς και στους 10 με 11 στην υπόλοιπη χώρα.

    Την Πέμπτη η κακοκαιρία περιορίζεται στην ανατολική και Νότια Ελλάδα με μικρότερη βέβαια ένταση, ενώ από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο.

    Ωστόσο οι θυελλώδεις βοριάδες διατηρουνται με μικρή εξασθένηση από το βράδυ στο Ιόνιο, ενώ η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα φθάσει στους 6 με 7 βαθμούς στα Βόρεια και στους 10 με 11 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 23 March 1998 - 16:25:34 UTC