Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-04-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Δημοσκόπηση-Γ'μέρος
  • [02] Συνέντευξη Μπέρνς
  • [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [03] Ευρώπη-Κοσυφοπέδιο
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [04] Κλίντον-Πώλ Πότ
  • [05] Πετρελαϊκός πλούτος της Κασπίας
  • [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

  • [06] Σουηδία-Λοβοτομή
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [07] Παπαντωνίου-Ιδιωτικοποιήσεις
  • [08] Χρηματιστήριο
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή

    Last Updated: Thursday, 09-Apr-98 18:40:16
    Ψηφίσθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με 158 "ναι", 124 "όχι" και ένα παρών του Χρήστου Κηπουρού. Μετά την ψηφοφορία, από τη συνεδρίαση αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό το έκτρωμα, το έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, κατά των εργαζομένων της Ολυμπιακής.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Μητσοτακης, κατήγγειλε ότι με τις αλλαγές που έχει καταθέσει η κυβέρνηση κανείς δεν γνωρίζει τί ψηφίζει.

    Ο κ.Μιλτιάδης Εβερτ, είπε ότι χρειάζεται νέα έκθεση του Λογιστηρίου του κράτους με τις διορθώσεις που έχουν γίνει, ενώ ο κ.Τσοβόλας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων εργαζομένων και κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να μην αποδεχθεί την συμφωνία που επετεύχθει, η προτασή του δεν είναι να αλλάξει κάτι που είναι αποδεκτό.

    Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ σε παρέμβαση του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. κ.Γιάννος Παπαντωνίου είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι θα εξοικονομηθούν 42 δις, ο αρχικός στόχος ήταν 50 δις, αλλά επειδή η κυβέρνηση θέλει την κοινωνική συναίνεση και συνοχή προέβη στις συγκεκριμένες αλλαγές.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 09-Apr-98 18:14:00

    [01] Δημοσκόπηση-Γ'μέρος

    Προβάδισμα έναντι του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εμφανίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε ότι αφορά την δημοτικότητα στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με το Γ' μέρος της πανελλαδικής έρευνας της Αlco που παρουσιάζει το ραδιόφωνο του Αntenna.

    Οι θετικές κρίσεις για τον Κώστα Καραμανλή φτάνουν στο 44%, με 37% για τον Κώστα Σημίτη.

    Πρώτος σε δημοτικότητα από τους πολιτικούς αρχηγούς παραμένει ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος με 51%, ακολουθεί ο Δημήτρης Τσοβόλας με 48%, ο Αντώνης Σαμαράς με 26% και η Αλέκα Παπαρήγα με 25%.

    Στα πολιτικά πρόσωπα γενικότερα, η δημοτικότητα του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου παραμενει σε υψηλά επίπεδα και φτάνει το 74%. Ακολουθεί ο Γιώργος Σουφλιάς με 63%, ο Γιώργος Παπανδρέου με 59%, ο Ακης Τσοχατζόπουλος με 50% θετικές κρίσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 49%, ο Θόδωρος Πάγκαλος με 48%, ο Κώστας Λαλιώτης με 42% , ο Γιωργος Βουλγαράκης με 33% και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος με 31%.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Νέα Δημοκρατία παρουσιάζουν ταν αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αυτά το 27% των ψηφοφόρων του κόμματος το 1996 εκτιμά ότι οι απόψεις του επίτιμου προέδρου έχουν βοηθήσει το κόμμα και το 63 % ότι το έχουν βλάψει.

    [02] Συνέντευξη Μπέρνς

    Την πεποίθηση ότι επιτελεί αποτελεσματικό έργο σε ότι αφορά την περαιτέρω σύσφιγξη των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εκφράζει ο πρέσβης των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς, σε συνεντευξή του, που φιλοξενεί η σημερινή "Ουάσιγκτον Τάϊμς".

    Ο κ. Μπερνς δηλώνει πως διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ελληνική κυβέρνηση και ότι είναι "χαρούμενος να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που θεωρώ φίλους". Ο κ. Μπερνς επικροτεί την Ελληνική κυβέρνηση για τη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, το άνοιγμα των αγορών και την προσπάθεια περιορισμού των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων.

    Στο άρθρο γίνεται και αναφορά στην πρόσφατη σκληρή κριτική κατά του κ. Μπερνς από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, κ.Απόστολο Κακλαμάνη, αλλά και στην άμεση στήριξη που πρόσφερε στον κ.Μπερνς ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. "Εργαζόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Ελλάδα στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που καταβάλλει" λέει ο κ. Μπερνς που πέντε μήνες μετά την άφιξή του στην Αθήνα δείχνει απόλυτα ικανοποιημένος από τη νέα του θέση.

    Τέλος, η καθημερινή παραπολιτική διπλωματική στήλη της "Ουάσιγκτον Ποστ", αστειεύεται με το γεγονός ότι ο κ. Μπερνς προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής επειδή "τόλμησε να πει ότι η τρομοκρατία κατά αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα δεν ήταν καλή για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ότι η Ελληνική εργατική νομοθεσία αποτελεί εμπόδιο για επενδύσεις".

    [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 09-Apr-98 18:13:49

    [03] Ευρώπη-Κοσυφοπέδιο

    Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λένι Φίσερ επέκρινε έντονα σήμερα την απόφαση που ψήφισε χθες το σερβικό Κοινοβούλιο να διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 23 Απριλίου γιά την ξένη διαμεσολάβηση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    "Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη με πρωτοβουλία του γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αποσκοπεί στο να βρεθεί ένα πρόσχημα γιά να απορριφθεί η ξένη διαμεσολάβηση και να συνεχισθεί μία πολιτική, η οποία έχει ήδη οδηγήσει στην απομόνωση και σχεδόν στην οικονομική κατάρρευση που γνωρίζει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας", τόνισε η Φίσερ.

    "Η πολιτική κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να επιλυθεί μ' ένα τέτοιο δημοψήφισμα", υπογράμμισε. Μην έχοντας καμία αυταπάτη γιά το αποτέλεσμα, η Φίσερ τόνισε ότι "αμφισβητείται η ειλικρίνεια της δέσμευσης που ανέλαβε το κυβερνών κόμμα γιά την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο".

    "Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν θα βοηθήσουν στην ένταξη της χώρας στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης", υπογράμμισε η Φίσερ.

    Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας κατέθεσε

    στις 19 Μαρτίου αίτηση ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Η Φίσερ κάλεσε τον Μιλόσεβιτς να εφαρμόσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει η διεθνής κοινότητα και να οργανώσει γενικές εκλογές με βάση τους κανονισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, η Φίσερ ζήτησε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές να δεχθούν την αποστολή του ισπανού πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες ως ειδικού αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 09-Apr-98 18:14:11

    [04] Κλίντον-Πώλ Πότ

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times της Νεάς Υόρκης ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, έδωσε γραπτή εντολή για τη σύλληψη του Πώλ Πότ και τη μεταφορά του σε τριτη χώρα προκειμένου να δικαστεί για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

    Ο Πώλ Πότ, ηγέτης των Ερυθρών Χμέρ στη δεκαετία του 70, που υπήρξε ένας από τους πλέον στυγνούς δικτάτορες του 20 αιώνα και ο κύριος υπεύθυνος για την μαζική γενοκτονία μέσα στην ίδια του τη χώρα στην διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο καμποτζιανοί, ζει σήμερα όπως βεβαιώνουν δυτικοί διπλωμάτες κρυμμένος μέσα στην ζούγκλα σε περιοχή κοντά στα Ταϋλανδικά σύνορα.

    Η κυβέρνηση της Ταϋλάνδης έχει κάνει γνωστό ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην σύλληψη του Πολ Ποτ, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φροντίσουν ώστε ο πρώην δικτάτορας να αναχωρήσει από την χώρα διακριτικά και χωρίς καθυστέρηση,πιθανώς προς την Ολλανδία όπου εδρεύει το διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

    Πάντως αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπιλ Κλίντον απηύθυνε την γραπτή εντολή για την σύλληψη του Πολ Ποτ στα υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

    [05] Πετρελαϊκός πλούτος της Κασπίας

    Ρωσία και Καζαχστάν αποφάσισαν να επιλύσουν τη χρόνια διαφορά τους για την κατανομή του πετρελαϊκού πλούτου της Κασπίας Θάλασσας. Οι πρόεδροι των δύο χωρών έδωσαν εντολή στις κυβερνήσεις τους να υπογράψουν συμφωνία ως τις 28 Απριλίου για τον μοίρασμα της Κασπίας "στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης", μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    "Δεν μοιραζόμαστε το νερό αλλά την υφαλοκρηπίδα και τις υπεράκτιες ζώνες στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης", δήλωσε ο πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γέλτσιν.

    Η διαφορά μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και του Τουρκμενιστάν, από τη μια πλευρά της Κασπίας, και του Καζαχστάν και Αζαρμπαϊτζάν, από την άλλη, για το καθεστώς που θα διέπει την Κασπία Θάλασσα, μπλοκάρει εδώ και χρόνια την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα της.

    Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της τάσσονταν υπέρ της από κοινού εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο κέντρο της Κασπίας ενώ το Καζαχστάν και το Αζερμπαϊτζάν ήταν υπέρ του διαμοιρασμού της Κασπίας σε εθνικούς τομείς- στη βάση της ίσης απόστασης.

    Ωστόσο, από τον Ιανουάριο, η Ρωσία προσέγγισε την θέση του Καζαχστάν και του Αζερμπαϊτζάν. Τα πετρελαϊκά αποθέματα που αντιστοιχούν στο Καζαχστάν εκτιμώνονται σε 13-15 δις τόνοι πετρελαίου.

    [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 09-Apr-98 18:06:09

    [06] Σουηδία-Λοβοτομή

    Ενα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα έρχεται και πάλι στο φως της δημοσιότητας στην Σουηδία.

    Πρόκειται για ντοκυμανταίρ, που θα προβληθεί σήμερα από την Σουηδική τηλεόραση και αφορά 4.500 Σουηδούς, ασθενείς και διανοητικά ανάπηρους, που υποβλήθηκαν την περίοδο 1944-1963 σε λοβοτομή, πολλές φορές χωρίς την συγκατάθεση των ιδίων ή των συγγενών τους.

    Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, οι λοβοτομές αποτελούσαν τμήμα πειραμάτων για να διαπιστωθεί αν είναι δυνατόν να "θεραπευτούν" οι αλκοολικοί και οι εγκληματίες, γιατί μια τέτοια επέμβαση μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, επηρεάζοντας τις συναισθηματικές και διανοητικές ικανότητές του.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 09-Apr-98 17:29:24

    [07] Παπαντωνίου-Ιδιωτικοποιήσεις

    Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, επανέλαβε χθες στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να καμφθεί από κομματικά κατεστημένα.

    Είπε ακόμη ότι το ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, θα κατατεθούν περί το τέλος Μαϊου ή αρχές Ιουνίου στη Βουλή.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι για να κερδηθεί η μάχη της οικονομίας, χρειάζονται αποκρατικοποιήσεις.

    [08] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,54%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.157,39 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 52 δισεκατομμύρια 318 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 09-Apr-98 17:16:14
    Οι αραιές νεφώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Παρασκευή σε ολόκληρη την χώρα ενώ θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, την Δυτική Στερεά και την Μακεδονία. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

    Στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις και με θερμοκρασία από 13 εώς 27 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε αραιές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ασθενούς βροχής μετά το μεσημέρι ενώ τις πρωϊνές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 εώς 22 βαθμούς κελσιου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Thursday, 09-Apr-98 17:18:03

    Ιδιες οι καιρικές συνθήκες μέχρι και την Κυριακή, αλλά και τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ζεστός και υγρός καιρός με αραιή συννεφιά, λιγες βροχές κυρίως στα Βορειοδυτικά, ενώ οι νότιοι άνεμοι ενισχύονται και η θερμοκρασία ανεβαινει 1 με 2 βαθμούς πλησιάζοντας ιδιαίτερα το επόμενο διήμερο στους 30 βαθμούς Κελσίου.

    Πιο αναλυτικά μέχρι και το Σάββατο θα υπάρχει αραιή συννεφιά κατά διαστηματα θα είναι πιο πυκνή στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια και θα σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Μακεδονία. Τοπικές ομίχλες θα έχουμε και πάλι, αλλά μόνο το επόμενο 24ωρο.

    Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη και τα 7 μποφώρ και η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα φθάσει στους 24 βαθμούς στα Βόρεια, στους 29 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στους 26 στις νησιωτικες περιοχές, ενώ στη Βόρεια Κρήτη με τους νότιους καταβατικούς ανέμους ίσως πλησιάσει στους 32 βαθμούς.

    Συννεφιά και την Κυριακή στα Δυτικά και Βόρεια με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας, κυρίως στα Βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα τα σύννεφα θα

    είναι λιγότερα.

    Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν και πάλι τα 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο και τα 7 μποφώρ, σταδιακά όμως από τα Δυτικά θα στραφούν σε Δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

    Οσο για τη θερμοκρασία πέφτει λίγο στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και θα φθάσει το μεσημέρι στους 22 βαθμούς στα Βόρεια, στους 27 με 28 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά στους 25 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 9 April 1998 - 16:07:05 UTC