Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-04-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Πενθεί η Εκκλησία της Ελλάδος

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σαντέρ-Καραμανλής
  • [02] Στέϊτ Ντηπάρτμεντ
  • [03] Τσοχατζόπουλος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [05] Κων/νος Καραμανλής
  • [06] Δωρεές οργάνων
  • [07] Ναρκωτικά
  • [08] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Τουρκία-Τσιλέρ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Ρωσσία-Κιριγένκο
  • [11] Ιρλάνδία-Συνφωνία ειρήνης
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [12] Εβδομάδα 48 εργάσιμων ωρών
  • [13] Συνάντηση εργαζομένων-ΣΕΒ
  • [14] Συνεργασία Βαλκανικών χωρών
  • [15] Τουρισμός-Χρηματιστήριο
  • [16] Χρηματιστήριο
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Πενθεί η Εκκλησία της Ελλάδος

    Last Updated: Friday, 10-Apr-98 17:54:14
    Τον προκαθημενό της πενθεί η Εκκλησία της Ελλάδος Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, εκοιμήθη στή 01.35 τα ξημερωματα μετά απο 45 ημέρες νοσηλείας στο Λαϊκο Νοσοκομείο.

    Την βαθιά του λύπη για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου εξεφρασε ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Αρσενης τονισε οτι η μακρά παραμονή του στο πηδάλιο της εκκλησίας της Ελλάδος υπήρξε γόνιμη και οτι θα μείνει αλησμόνητο το πηγαίο και η απλότητα του χαρακτήρα του, όπως επίσης και ο ανθρώπινος αυθορμητισμός του.

    Ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Γιάννης Χατζηφώτης δήλωσε ότι η τελευταία ημέρα πρίν το τέλος ήταν ήρεμη.

    Στις 12 το μεσημερι θα συνεδριάσει εκτακτως στην Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Συνοδος για να κυρήξει την Αρχιεπισκοπή εν χηρία και να ορίσει τοποτηρητή για το διάστημα της διαδοχής, τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος είναι ο πρώτος στην τάξη της Ιεραρχίας.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 10-Apr-98 17:21:17

    [01] Σαντέρ-Καραμανλής

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κ.Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής επέκρινε συνολικά τις κυβέρνησεις του ΠΑΣΟΚ για μεγάλα λάθη και παραλέιψεις, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη χώρα που παρά τη θέληση της δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πρώτη φάση της ΟΝΕ.

    Χρειάζεται να γίνουν πολλές σοβαρές διαθρωτικές αλλαγές τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ, σημειώνοντας πάντως πως απουσιάζει η βούληση και η ικανότητα της κυβέρνησης να τις προωθήσει όπως απεδείχθη από το φιάσκο της Ολυμπιακής τις προηγούμενες ημέρες.

    Να συνεχίσει την ίδια δημοσιονομική πολιτική συνέστησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη .

    Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την ενταξή της στην ΟΝΕ εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την προσπαθειά της με την ίδια επιμονή.

    [02] Στέϊτ Ντηπάρτμεντ

    Οι Ελληνες πολιτικοί που έχουν αντίρρηση στις ειλικρινείς δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη Νίκολας Μπέρνς, είναι σχεδόν αντιδημοκράτες και θα έπρεπε να επιδείξουν περισσότερο σεβασμό για την παραδοσιακή υποστήριξη που η Ελλάδα έδειξε στο παρελθόν, για την ελευθερία του λόγου, αναφέρει μεταξύ άλλων δήλωση του εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών Τζέϊμς Ρούμπιν.

    Η Ελλάδα, είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας σ'ολόκληρο τον κόσμο, και μία από τις αρχές της λέει πως κυβερνήσεις και άνθρωποι πρέπει να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα, είπε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    Οι δηλώσεις Ρούμπιν αποτελούν απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη που την Δευτέρα αποκάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπέρνς, " Ρωμαίο ανθύπατο" για τις δηλώσεις του πάνω στις εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελληνική οικονομία καθώς τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών επιχειρήσεων.

    Ο Τζεϊμς Ρούμπιν καταδίκασε και την επίθεση της 17Ν κατά της Citybank Η οργάνωση φάντασμα εκτός από την επίθεση κατά της αμερικανικής τράπεζας ανέλαβε και την ευθύνη για 5 προηγούμενες επιθέσεις. Στην προκήρυξη κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν αναχθεί σε έθνος Μεσσία για να κυριαρχήσουν στον πλανήτη.

    [03] Τσοχατζόπουλος

    Μόνο με αυτονομία μπορεί να υπάρξει ηρεμία σε ένα λαό, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στη Βόρειο Ηπειρο, σε ομιλία του στα Ιωάννινα, σύμφωνα με τον Ελέυθερο Τύπο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά "υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας των Αλβανών στο Κόσοβο, όπως υποστηρίζουμε και τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και πρέπει να κατοχυρωθούν.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 10-Apr-98 17:20:41

    [04] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Κανονικά γίνονται πλέον οι αναχωρήσεις πτήσεων Εσωτερικού.

    Οι μεγάλες καθυστερήσεις παρουσιάζονται στις πτήσεις Εξωτερικού με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πτήση προς Λάρνακα που αναχωρήσε τελικά, μετά από πολύωρη καθυστέρηση στις 16.00μμ.

    Οι μηχανικοί τώρα της Ολυμπιακής, παρά τη συμφωνία Διοιήκησης και Σωματείων , απειλούν με κινητοποιήσεις. Τη Μεγάλη Δευτέρα μάλιστα πραγματοποιούν γενική συνέλευση ενώ σήμερα το απόγευμα συνεδριάζουν και οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές.

    [05] Κων/νος Καραμανλής

    Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του πρωην Προεδρου της Δημοκρατιας Κωνσταντινου Καραμανλη , οπως αναφερεται στο σημερινό ιατρικο ανακοινωθεν.

    Ο λοιμογονος παραγων αναγνωριστηκε και οι θεραποντες ιατροι εκαναν μικρες τροποποιησεις στην αντιβιωτικη αγωγη με τη συμβολη και της καθηγητριας Ελενης Γιαμαρελου.

    [06] Δωρεές οργάνων

    Την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά τις δωρεές οργάνων κατέχει η Ελλάδα.

    Το 1997, η Ελλάδα είχε μόνο 32 δότες καρδιολογικών μοσχευμάτων ενώ χρειαζόμαστε 100.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση στο Ωνάσειο στην Ελλάδα αντιστοιχούν 6 μοσχεύματα ανά εκαταμμύριο πληθυσμού όταν στην Ισπανία η αναλογία είναι 50 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

    [07] Ναρκωτικά

    Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες φοιτητών και καθηγητών για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στο χώρο τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στην Αθήνα, η εισαγγελεία διέταξε τη διενεργεια κατεπειγουσας προκαταρτικής εξετασης μετά απο δημοσιευματα για προστατες μεγαλεμπορων ακομη και μεσα στην Υποδιευθυνση Ναρκωτικών της Ασφάλειας.

    Κρατούμενος , εν' τωμεταξύ στις φυλακές της Κω , προσπάθησε να περάσει με τέχνασμα ναρκωτικά. Παρέλαβε δέμα με...καρύδια, μέσα στα οποία ήταν κρυμμένα 10 γραμμάρια καθαρής ηρωίνης.

    [08] Αστυνομικό δελτίο

    Δραπέτης συνελήφθει το μεσημέρι πριν προλάβει να ληστέψει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στην οδό Σποράδων στην Κυψέλη.

    Πρόκειται για τον 47χρονο δραπέτη των φυλακών Κορυδαλλού, Στυλιανό Λαούδη τον οποίο συνέλαβε ο αστυνομικός της τροχαίας Βασίλης Μούρτος. Στην κατοχή του Λαούδη βρέθηκαν ένα πιστόλι Γιουγκοσλαβικής προελεύσεως, ένα αναισθητικό σπρέϋ, ένα μαντήλι και μία τσάντα.

    Ο Λαούδης είχε δραπετεύσει κάνοντας χρήση 5ήμερης άδειας τον Μάρτιο όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων για εμπορία ναρκωτικών.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 10-Apr-98 17:21:03

    [09] Τουρκία-Τσιλέρ

    Το τουρκικό κοινοβούλιο θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το αίτημα της κυβέρνησης Γιλμάζ για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει την προσωπική περιουσία της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Η πρόταση θα εξεταστεί στις 14 Απριλίου, όταν η τουρκική βουλή θα επαναλάβει τις εργασίες της μετά το τέλος της μουσουλμανικής εορτής της Θυσίας.

    Με την πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ, ζητείται η έναρξη ανακρίσεων για το "πόθεν έσχες" των περιουσιακών στοιχείων της Τσιλέρ και του επιχειρηματία συζύγου της, στο διάστημα 1993-96 που η Τανσού Τσιλέρ ήταν πρωθυπουργός.

    Τόσο η Τσιλέρ όσο και ο σύζυγός της αποκρούουν τις κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό.

    Το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ έχει ζητήσει την διεξαγωγή ανακρίσεων για τα περιουσιακά στοιχεία του Γιλμάζ.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 10-Apr-98 17:21:30

    [10] Ρωσσία-Κιριγένκο

    Η ρωσική βουλή απέρριψε την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριγένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη συνθεση της νέας Κυβέρνησης.

    Στην ψηφοφορία επί συνόλου 450 βουλευτών, 143 ψήφισαν υπέρ, 186 κατά, ενώ υπήρξαν 5 αποχές και απουσίες.

    Τώρα για την εκλογή του, ο Κιριγένκο χρειάζεται 226 ψήφους. Κάποιοι βουλευτές πάντως, δεν αποκλείουν να υπερψηφιστεί σε μια από τις δύο επόμενες ψηφοφορίες.

    Ο Κιριγένκο πρότεινε στον πρόεδρο Γέλτσιν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους οι υπουργοι Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Αμυνας.

    Και οι τέσσερις ήταν παρόντες στα κυβερνητικά έδρανα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Σεργκέι Κιριγένκο.

    [11] Ιρλάνδία-Συνφωνία ειρήνης

    Επί θύραις βρίσκεται η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για την ειρήνη στην Βόρεια Ιρλανδία μετά από 30 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων και έντονων πολιτικών διενέξεων ανάμεσα στους Προτεστάντες και τους Καθολικούς, αν και το Σιν Φέιν εξακολουθεί να μιλά για "υπαρξη εμποδίων".

    Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία εργάστηκαν σκληρά ολόκληρη τη νύχτα για την επίλυση των τελευταίων εκκρεμοτήτων.

    "Με τη συμφωνία αυτή αφήνουμε πισω μας το παρελθόν και κάνουμε μια νέα αρχή", δήλωσε ο μετριοπαθής ηγέτης του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Εργατικού κόμματος, Τζον Χιούμ.

    "Είναι μια λαμπρή, μια φωτεινή ημέρα" τόνισε και η ηγέτις του Συνασπισμού Γυναικών, Μόνικα μακΓουίλλιαμς.

    Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν -της πολιτικής πτέρυγας του IRA-Μίτσελ ΜακΛάφλιν δήλωσε πάντως το πρωί ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα εμπόδια να ξεπεραστούν πριν την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Το σχέδιο της συμφωνίας για την ειρήνη στην Βόρεια Ιρλανδία αποτελείται από 69 σελίδες και στηρίζεται σε τρείς θεμελιώδεις αρχές Πρωτον, Καμμία συνταγματική αλλαγή δεν θα αποφασίζεται χωρίς τη συγκατάθεση της Προτεσταντικής πλειοψηφίας, δεύερον αναγνωρίζεται η ιρλανδική ταυτότητα της Καθολικής μειοψηφίας [αποτελεί το 43%] και τριτον θεσμοθετείται η ισότιμη αντιμετώπιση των δύο κοινοτήτων.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 10-Apr-98 17:20:19

    [12] Εβδομάδα 48 εργάσιμων ωρών

    Εβδομάδα 48 εργασίμων ωρών και 9ωρη καθημερινή εργασία κατά περίπτωση, μερική απασχόληση, πλαφόν εισοδήματος στους συνταξιούχους καθώς και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

    Οι επιπλέον του οκταώρου ώρες απασχόλησης δεν θα πληρώνονται ώς υπερωρίες αλλά θα δίνονται εντός τετραμήνου ως ρεπό.

    Επίσης προβλέπεται επιχορήγηση σαράντα χιλιάδων θέσεων εργασίας για νέους ανέργους με το ποσό των 100 χιλιάδων δραχμών μηνιαίως ή 4 χιλιάδων δραχμών ημερησίως και για χρονικό διάστημα 18 έως 22 μηνών.

    Πενήντα χιλιάδες νέοι άνω των 27 ετών θα προσληφθούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

    Τρεις χιλιάδες νέοι θα προσληφθούν ως ειδικοί επιστήμονες στους νέους δήμους.

    Σε ανέργους άνω των 58 ετών το κράτος θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών κρατήσεων.

    Δημιουργείται ειδικό σώμα ράμπο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και μπαίνει πλαφόν στα εισοδήματα των συνταξιούχων που εργάζονται. <> Για το θέμα αυτό πιλότος θα είναι ότι εφαρμόζεται σήμερα στι ΙΚΑ και το πλαφόν θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες 300 χιλιάδες δραχμές.

    Από το ποσό αυτό και πάνω θα υπάρχει μείωση μισθού.

    [13] Συνάντηση εργαζομένων-ΣΕΒ

    Και η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση Εργοδοτών -Εργαζομένων με αντικείμενο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατέληξε σε αδιέξοδο.

    Η πρόταση του ΣΕΒ για αυξήσεις 4% το '98 χαρακτηρίστηκε ώς προκλητική από τη ΓΣΕΕ. Ο κ.Πολυζωγόπουλος, αναφέρθηκε και στο ελαστικό ωράριο, τονίζοντας ότι η πρόταση της ΓΣΕΕ είναι 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

    [14] Συνεργασία Βαλκανικών χωρών

    Στη Σαντορίνη θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο συνοδος των υπουργών εξωτερικων της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με θέμα την συνεργασία των χωρών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

    [15] Τουρισμός-Χρηματιστήριο

    Είναι ο τουρισμός η "βαριά" βιομηχανία της χώρας μας;

    Το χρηματιστήριο φαίνεται να απαντάει "ναι" στην ερώτηση και να πριμοδοτεί εταιρίες που ζητούν την εμπιστοσύνη του για να αναπτυχθούν, "ανοίγοντας πανιά" για τους συνεχώς διευρυνόμενους ορίζοντες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Ο κλάδος των εταιριών Γιότινγκ είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς του Ελληνικού τουρισμού και πρόσφατα δύο από τις εταιρίες του κλάδου, η Κυριακούλης Γιότινγκ μόλις χτες και η βερνίκος Γιότινγκ πριν από περίπου δύο χρόνια έβαλαν η μετοχή τους στο χρηματιστήριο και τα αποτελέσματα δικαίως χαρακτηρίζονται λίαν θετικά.

    Στις 1500 δραχμές είχε οριστεί η τιμήτης μετοχής της Βερνίκος και από την ημέρα εισγωγής της δεν έχει διαπραγματευτεί κάτω από το ποσό εισαγωγής ενώ σήμερα η τιμή της φτάνει τις 2750 δραχμές.

    [16] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 0,03 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.158,12 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 57 δισεκατομμύρια 143 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 10-Apr-98 17:22:35
    Ζεστός και υγρός το Σάββατο ο καιρός σε όλη την χώρα ενώ τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα βορειοδυτικά.

    Στην Αττική θα έχουμε αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα αυξηθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 εώς 25 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε παροδικές νεφώσεις με βροχή κυρίως τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 εώς 24 βαθμούς κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Friday, 10-Apr-98 17:22:17
    Δεν αλλάζει σημαντικά και το Σαββατοκύριακο η εικόνα τού καιρού. Τοπική συννεφιά, πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια, ενώ οι νοτιάδες απο την Κυριακή θα αρχίσουν να εξασθενούν. Τη Μεγάλη Εβδομάδα φαίνεται πως ο καιρός θα είναι μελαγχολικός, με τοπικες βροχες, μικρής διάρκειας, κάμψη της θερμοκρασίας κυρίως απο τη μεγάλη Τρίτη, συνθήκες που βέβαια ταιριάζουν απολυτα με το πνεύμα αυτών των ημερών.

    Την Κυριακή και τη Μεγάλη Δευτέρα, ο καιρός θα ειναι πιο καλός, με λίγα σύννεφα, που κατά τόπους θα είναι περισσότερα και θα σημειωθούν λίγες βροχές, μικρής διάρκειας, στα Δυτικά και κυρίως στα Βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι απο δυτικές διευθύνσεις μέτριοι και η θερμοκρασία πέφτει 1 με 2 βαθμούς και θα πλησιάσει στα Βόρεια στους 22 και στους 25 με 26 στις άλλες περιοχες της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 10 April 1998 - 15:30:00 UTC