Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-05-05

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Αγγελία για την Ολυμπιακή

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ενημέρωση Σημίτη στον Στεφανόπουλο
  • [02] Νέοι ισχυρισμοί από Αγκυρα
  • [03] Χόλμπρουκ-Κυπριακό
  • [04] Σολάνα-Συνοδος Δυτικοευρωπαϊκης Ενωσης
  • [05] Αναθεώρηση του Συντάγματος-Εκκλησία
  • [06] Επιστολή Δήμητρας προς Σημίτη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Εκπαιδευτικοί
  • [08] Απεργίες
  • [09] Αττικό μετρό
  • [10] Ο μακελάρης των Ιωαννίνων
  • [11] Λαθρεμπόριο τσιγάρων
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Τουρκία-Πρόωρες Εκλογές
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Μεσανατολικό-συνομιλίες
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Εγκλημα στο Βατικανό
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] ΟΝΕ-Περικοπές δαπανών
  • [16] Χρηματιστήριο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [17] Φάρμακο για το καρκίνο
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Αγγελία για την Ολυμπιακή

    Last Updated: Tuesday, 05-May-98 18:45:47
    Διαφημιστική καταχώρηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα βήματα που έχει λάβει η κυβέρνηση Σημίτη για την μελλοντική εισοδο της χώρας στην Ευρωπαική Νομισματική Ενωση δημοσιεύεται, προφανώς απο κυβερνητικές πηγές, στο τελευταίο τεύχος του Economist, λίγες ημέρες μόνο μετά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

    Στην καταχώρηση περιλαμβάνεται και ένα σημείο το οποίο σχολιάσθηκε σήμερα απο αθηναικές εφημερίδες γύρω απο την τύχη της Ολυμπιακής Αεροπορίας ως προσπάθεια της κυβέρνησης να την πουλήσει σε στρατηγικό επενδυτή, μέσω του οικονομικού περιοδικού.

    Για του λόγου το αληθές το κείμενο στο συγκεκριμένο σημείο αναφέρεται στην πώληση μετοχών κάποιων δημοσιων επιχειρήσεων, που θα αποφέρουν κέρδη στα ταμεία της χώρας, και μετά στρέφεται στην Ολυμπιακή.

    Η καταχώρηση, γράφτηκε για λογαριασμό των διαφημιζομένων από τον Μάριο Ευριπιάδη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημιου Αθηνών.

    Η δημοσίευση δεν είναι διθυραμβική αφού αναγνωρίζει αφενός την αποτυχία σύμπλευσης των μέχρι τώρα ελληνικών κυβερνήσεων με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρώπης αφετέρου την τελευταία αποτυχία της Κυβέρνησης Σημίτη να επιλύσει το καυτό ζήτημα της Ολυμπιακής.

    Ομως,σε αρκετά ορθολογικούς και εκσυγχρονιστικούς τόνους, η καταχώρηση έχει γραφτεί έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την οικονομία μας, μετά από την πρόοδο που σημείωσε τα τελευταία τρία χρόνια, πρόοδο που οφείλεται, όπως γράφει στην επιτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.

    Η πρόσφατη πορεία του χρηματιστηρίου Αξιών της Σοφοκλέους και η δημιουργία αντιστοιχου στη Θεσσαλονίκη εκθειάζονται επίσης σε συνδυασμό με την επιτυχημένη απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. σε ξεχωριστό άρθρο εξετάζονται επίσης το τραπεζικό σύστημα και οι αλλάγές που έχει δεχθεί υπο την επίβλεψη της Τράπεζας της ελλάδας, όπως και το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και την ευρώπη, καθώς και ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση μικρών κρατικών τραπεζών στο μέλλον.

    Η πορεία του πληθωρισμού, είναι ίσως ένα απο τα μελανά σημεία του κομματιού, καθώς αναγνωρίζεται η δυσκολία συγκράτησής του μετά από την υποτίμηση.

    Ομως η πορεία των επιτοκίων και η εισαγωγή της δραχμής στο σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών χαρακτηρίζονται ώς θετικά βήματα στην πορεία της Ελλάδας προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στην Ευρώπη.

    Ξεχωριστή θέση κατέχει στο περιοδικό και το κομμάτι για τον ΟΤΕ, τις επενδυτικές του ικανότητες και την εξάπλωση της επιχειρησιακής του δυνατότητας μέσα και έξω απο την χώρα.

    Tέλος επισημαίνεται πως η επιτυχία εισόδου της Ελλάδας στη Νομισματική Ενωση εξαρτάται απο πολλούς παραγοντες.

    Αφενός, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει στους εταίρους της πως θα εφαρμόσει τα κριτήρια σύγκλισης, παρά τα διαφορα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αφετέρου, η πορεία του ίδιου του Ευρώ, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία καθώς και η σχέση του με το δολλάριο θα έχει άμεση σχέση με τις προοπτικές εισόδου της δραχμής στην ΟΝΕ.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 05-May-98 16:42:20

    [01] Ενημέρωση Σημίτη στον Στεφανόπουλο

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη Σύνοδο και τόνισε ότι πλέον είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για την πορεία προς την Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ενωση.

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ την Πέμπτη θα δώσει συνέντευξη στο Ζάππειο.

    [02] Νέοι ισχυρισμοί από Αγκυρα

    Νέα πρόκληση της Τουρκίας. Προβάλει τους ισχυρισμούς ενός ατόμου που φέρεται να είναι στέλεχος του PKK και δηλώνει ότι διετέλεσε υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του PKK στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Μπαντουβάς, παραχώρησε βίλα συγγενικού του προσώπου για τις δραστηριότητες της κουρδικής οργάνωσης.

    Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει τη λειτουργία στην Ελλάδα, οργανώσεων που περιέχουν στοιχεία βίας ή τρομοκρατίας και στρέφονται κατά κυβερνήσεων, δηλώνει ο Δημήτρης Ρέππας.

    Μιλώντας στον Αntenna, ο κ. Μπαντουβάς δήλωσε ότι συμπαρίσταται ηθικά στον αγώνα των Κούρδων, και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς παντελώς αναληθείς.

    [03] Χόλμπρουκ-Κυπριακό

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ευχαρίστησε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για τις δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει απο τη Λευκωσία επισημαίνοντας προκλητικά ότι με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στην ειρήνη. Η συνέχιση της αποστολής Χόλμπρουκ, είπε ο Ντενκτάς θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι της Τουρκίας.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να προχωρήσει άμμεσα στην ένταξη της Κύπρου, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μ.Εβερτ με αφορμή την αποτυχημένη αποστολή Χόλμπρουκ στη Μεγαλόνησο. Οπως επισημαίνει μόνο έτσι υπάρχει η πιθανότητα οι Τούρκοι να προστρέξουν σε ουσιαστικό διάλογο και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κινηθεί η Ελληνική εξωτερική πολιτική.

    [04] Σολάνα-Συνοδος Δυτικοευρωπαϊκης Ενωσης

    Στη Ρόδο φτάνει το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα για να λάβει μέρος στη Σύνοδο της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης.

    Στη Ρόδο θα βρίσκεται και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας οπότε δεν αποκλείεται να τεθουν και πάλι στο προσκήνιο τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    [05] Αναθεώρηση του Συντάγματος-Εκκλησία

    Ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους και η αλλαγή της ορκομωσίας των βουλευτών δεν περιλαμβάνονται στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συνταγματος δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίγονται θέματα που δεν πρέπει και πρόσθεσε ότι στο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας θα φτάσουμε σιγά- σιγά μέσω διαλόγου και χωρίς διασάλευση των καλών σχέσεων.

    "Εξέλειπαν," τόνισε ο κ.Γιαννόπουλος, "οι Μητροπολίτες που από αμβώνος εκφωνούσαν πολιτικούς λόγους, δυό τρείς έμειναν από τους 77 και ο νέος Αρχιεπίσκοπος ας μην απαντάει σε τυχόν προκλήσεις, αν τις θεωρεί προκλήσεις ."

    Για το θέμα του όρκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε "ότι αυτοί που έφεραν την πρόταση ας θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, εγώ θα μείνω αντιδραστικός."

    [06] Επιστολή Δήμητρας προς Σημίτη

    Νέα προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί η Δήμητρα Λιάνη, μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις Χόλμπρουκ για το ρόλο που έπαιξε στην προσεγγιση Ελλάδος - Σποπίων.

    Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό που περιέχει οξύτατους χαρακτηρισμούς κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 05-May-98 18:23:28

    [07] Εκπαιδευτικοί

    Δικαστική ήττα για τους εκπαιδευτικούς που απειλούν τώρα να τινάξουν στον αέρα τις προαγωγικες εξετάσεις με απεργία.

    Ο Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή τους, με την οποία ζητουσαν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

    Οπως αναφέρει το σκεπτικό, ο νόμος Αρσένη είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα.

    Το προεδρειό της ΟΛΜΕ, συνεδριάζει αυτη την ώρα για να αποφασίσει εάν θα εισηγηθεί προς τις τοπικές ενώσεις κινητοποιήσεις τις ημέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού, αλλα και απεργίες στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου.

    [08] Απεργίες

    Στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας αποφάσισαν για τις 14-15 και 20 Μαϊου οι εργαζόμενοι στα μπλέ λεωφορεία όπως αποφασίσθηκε σήμερα στη Γενική τους Συνέλευση.

    24ωρη απεργία κάνουν σήμερα 3500 δασολογοι, δασοπόνοι δασοφύλακες και άλλοι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που συζητείται από σήμερα στη βουλή και προβλέπει μεταφορά των αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης στο πυροσβεστικό σώμα.

    [09] Αττικό μετρό

    Με γοργούς ρυθμους προχωρουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Μέτρο και τον Ιουνιο αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι δυο πρώτοι συρμοί.

    Σήμερα το πρωί ο ένας απο τους δυο Μετροπόντικες έφθασε στο σταθμό του Φίξ, έχοντας διανοίξει σήραγγα 480 μέτρων απο τον προηγουμενο σταθμό στου Μακρυγιάννη.

    Σε ένα μήνα απο σήμερα αναμένεται να πιάσει δουλειά και ο δευτερος Μετροποντικας, κατασκευαζοντας τμημα σηραγγας μηκους περιπου ενος χιλιομετρου.

    [10] Ο μακελάρης των Ιωαννίνων

    Ενταση προκλήθηκε το πρωϊ στο εφετείο Ιωαννίνων όπου προσήχθη ο Μακελάρης, Κώστας Μπίντου που το Νοέμβρη του '94 είχε δολοφοήσει τον αντεισαγγελέα Σπύρο Σπύρου και τον αστυφύλακα Κώστα Ζαμπαλά. Η δίκη τελικά ανεβλήθη.

    [11] Λαθρεμπόριο τσιγάρων

    Τα τρία δισεκατομμύρια δραχμές πλησιάζουν οι διαφύγοντες δασμοί από λαθρεμπόριο τσιγάρων που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονικη. Στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται ένας Ελληνας γιατρός και δύο Βούλγαροι.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 05-May-98 16:54:38

    [12] Τουρκία-Πρόωρες Εκλογές

    Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα του οποίου στηρίζει την κυβέρνηση, μείωσε την σημασία της διένεξης με τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που απειλούν την κυβέρνηση μειοψηφίας.

    "Ο πρωθυπουργός πρέπει να ησυχάσει, να μήν φοβάται ούτε για τον εαυτό του ούτε για μaς και να συνεχίσει το έργο του", τόνισε ο Μπαϊκάλ στους βουλευτές του κόμματός του.

    Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν επειδή ο Γιλμάζ ζήτησε την Κυριακή απο τον Μπαϊκάλ να μhν αποσύρει την υποστήριξη του κόμματός του απο την κυβέρνηση.

    Οι Μπαϊκάλ και Γιλμάζ διαφώνησαν στα σχέδια για την διάλυση της κυβέρνησης, τον Οκτώβριο προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του επόμενου χρόνου. Επίσημα, εκλογές δeν προβλέπεται να διεξαχθούν νωρίτερα απο το 2000.

    Ο συντηρητικός Γιλμάζ, έχει την ανάγκη της υποστήριξης του Μπαϊκάλ και των 55 βουλευτών του κόμματός για να διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο το οποίο έχει συνολικά 550 έδρες.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 05-May-98 16:54:51

    [13] Μεσανατολικό-συνομιλίες

    Τα σύννεφα της αποτυχίας σκιάζουν και πάλι τις συνομιλίες για το Μεσανατολικό που πραγματοποιούνται για δεύτερη μέρα στο Λονδίνο.

    Κι αυτό γιατί το ισραήλ υπέβαλε σήμερα νέα αιτήματα αιφνιδιάζωντας την αμερικανίδα υπουργό Εξωτέρικών μαντλήν Ολμπράιτ, η οποία άφησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να περιμένει για περισσότερα από 90 λεπτά, ώστε να πάρει οδηγίες απο την Ουάσιγκτον.

    Η ισραηλινή πλευρά ζήτησε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις σε άλλο μέρος και όχι στο Λονδίνο, να δωθούν εγγυήσεις από τους Παλαιστίνιους ότι δεν θα κηρύξουν ανεξάρτητο κράτος και ότι θα παταχθεί η τρομοκρατία. Το Ισραήλ αξίωσε επίσης να μην γίνει καμμία αναφορά σε "διακοπή" των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

    Η Ολμπράιτ έστειλε Ντένις Ρος και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα της Μέσης Ανατολής, Μάρτιν Ιντικ, να συναντήσουν τον Νετανιάχου στο ξενοδοχείο του. Στη συνέχεια οι δύο αμερικανοί διπλωμάτες ενημέρωσαν την κυρία Ολμπράιτ, η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

    Μετά και μέσα σε βαρύ κλίμα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Εχουμε ακόμα πολλά προβλήματα για να είμαστε αισιόδοξοι, με βάση τα όσα ακούμε".

    Ο παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού και Συντονισμού, Ναμπίλ Σαάθ δήλωσε ότι η Ολμπράιτ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον παλαιστίνιο Πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος βρίσκεται σε άλλο ξενοδοχείο στο Λονδίνο, για να του ζητήσει να μην απελπίζεται διότι οι επαφές συνεχίζονται.

    Ο Ναμπίλ Σαάθ δήλωσε ότι εάν οι συνομιλίες που άρχισαν χθες στο Λονδίνο καταλήξουν σε αποτυχία, ο Αραφάτ θα ζητήσει τη σύγκληση αραβικής συνόδου κορυφής με στόχο την συνολική αναθεώρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 05-May-98 18:23:40

    [14] Εγκλημα στο Βατικανό

    Ενα πρωτοφανές εγκλημα έγινε χθες βράδυ στο Βατικανό.

    Δέκα μόλις ώρες μετά τον διορισμό του στη θέση του διοικητή της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού από τον ίδιο τον Ποντίφηκα, ο 43χρονος λοχαγός Αλόις Εστερμαν βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα της Αγίας Εδρας,μαζί με την σύζυγό του και έναν άλλον φρουρό.

    Οι δύο άνδρες ήταν ντυμένοι με κοστούμια, ενώ η 43- χρονη γυναίκα του Εστερμαν,που κατάγεται από τη Βενεζουέλα, φορούσε γκρί φόρεμα.

    Αυτο που μπλέκει την υπόθεση είναι πως ο Εστερμαν ήταν αυτός που είχε αποτρέψει τον φόνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου κατά την δολοφονική επίθεση του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά στις 13 Μαίου του 1981,στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Ο εκπρόσωπος του Βατικανού,Χοακίν Ναβάρο-Βαλς δήλωσε στο Ρόιτερ ότι ο Εστερμαν, η σύζυγός του Γκλάντις Μέθα Ρομέρα και ο 23 χρονος δεκανέας της παπικής φρουράς, Σεντρίκ Τορνέ βρέθηκαν νεκροί στο διαμέρισμα του ζεύγους Εστερμαν, που βρίσκεται κοντά στην πύλη της Αγίας Αννας.

    Σύμφωνα με τον Ναβάρο-Βαλς, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τορνέ δολοφόνησε "σε μια στιγμή τρέλλας" τον νέο διοικητή του και τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Δίπλα από το πτώμα του Τορνέ βρέθηκε το όπλο του εγκλήματος.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ενημερώθηκε για το τριπλό φονικό,δήλωσε ο Ναβάρο- Βαλς και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί νεκροψία από ιατροδικαστές του Βατικανού.

    Ας σημειωθεί πως η ελβετική Λε Ματέν δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Εστερμάν στις εσωτερικές της σελίδες, χωρίς να έχει προλάβει την είδηση του φόνου του.

    Τραγική ειρωνία τα λόγια του

    Είναι μεγάλη τιμή. Είμαι ευτυχής. Οι ευθύνες είναι μεγάλες. Αλλά πίσω από την επιλογή μου, διακρίνω την θέληση του Θεού, που θα με βοηθήσει να εκπληρώσω την αποστολή μου.Η σύζυγός μου είναι πιο ευτυχισμένη από εμένα γιατί τώρα δεν θα χρειάζεται να εργάζεται" είχε δηλώσει ο άτυχος λοχαγός.

    Την θλίψη του για τον φόνο του Εστερμάν εξέφρασε ο πρόεδρος της Συνόδου των Ελβετών Επισκόπων, αιδεσιμότατος Αμεντέ Γκράμπ, ο οποίος μετέβη επειγόντως σήμερα στο Βατικανό για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στα μέλη της παπικής φρουράς.

    Ο Εστερμαν είχε ενταχθεί στην 100μελή Ελβετική Φρουρά του Βατικανού το 1980 και από το 1989 είχε αναλάβει τα καθήκοντα του υποδιοικητή. Συνόδευε δε τον Ποντίφηκα στα περισσότερα ταξίδια του στο εξωτερικό.

    Η Ελβετική Φρουρά του Βατικανού ιδρύθηκε το 1506. Στις 6 Μαίου του 1527, περίπου 150 μέλη της Φρουράς είχαν σκοτωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου προστατεύοντας τον Πάπα Κλεμέντιο τον Εβδομο από τις δυνάμεις του αυτοκράτορα Καρόλου του Πέμπτου.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 05-May-98 18:59:15

    [15] ΟΝΕ-Περικοπές δαπανών

    Προσπάθεια επιτάχυνσης των μέτρων για την πορεία προς την ΟΝΕ καταβάλλει η κυβέρνηση και ήδη αποφασίσθηκαν περικοπές δαπανών για τον ΟΣΕ και αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για την Ολυμπιακή.

    Παράλληλα έως το τέλος του μηνός κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σήμερα επί 45 λεπτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αύριο ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και ο επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, Χρήστος Παπουτσής δηλώνει με νόημα στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ ότι η συμμετοχή στην ΟΝΕ είναι αναγκαία, δεν είναι όμως αυτοσκοπός και ότι η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να έρχεται σε δεύτερη μοίρα και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι η προσπάθεια σύγκλισης λειτουργεί ως άλλοθι για τη μείωση των κοινωνικών κατακτήσεων.

    Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

    [16] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,22% έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.634,54 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 74 δισεκατομμύρια 108 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 05-May-98 18:23:56

    [17] Φάρμακο για το καρκίνο

    Νέο δρόμο για την καταπολέμηση του καρκίνου ανοίγει ο συνδυασμός δύο πρωτεϊνών, της αγγειοστατίνης και της ενδοστατίνης.

    Το κοκτέηλ αυτό παρασκευάσθηκε από τον δόκτωρα Τζούντα Φόλκμαν και τους συνεργάτες του στην παιδιατρική κλινική της Βοστώνης.

    Το φάρμακο εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στους όγκους με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να εξαφανίζονται, όπως έδειξε η δοκιμή σε ποντίκια.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αποφεύγεται και η μετάσταση των όγκων σε άλλα τμήματα του οργανισμού.

    Ο δόκτωρ Φόλκμαν πιστεύει ότι σε ένα χρόνο από τώρα, ο συνδυασμός της αγγειοστατίνης και της ενδοστατίνης θα δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 05-May-98 15:40:22
    Αστατος ο καιρός και σήμερα με σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας.

    Συννεφιά στην Αττική. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία στην Αθήνα ώς 24 βαθμούς κελσίου.

    Νεφώσεις και πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στην συμπρωτεύουσα και η θερμοκρασία ώς 21 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Tuesday, 05-May-98 15:42:41

    Αστατος θα είναι ο καιρός τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο, κάτι βέβαια συνηθισμένο αυτη την εποχή, με τοπικές βροχές το απόγευμα, αλλα και μεγάλα διαστήματα με ήλιο. Κατά τ αλλα η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα και οι άνεμοι δεν θα προκαλούν προβλήματα στα πελάγη.

    Πιο αναλυτικά μέχρι και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι άστατος με συννεφιά κατά περιόδους και σποραδικές βροχές ή καταιγίδες τις απογευματινές ώρες, κυρίως στα ηπειρωτικά, αλλα και διαστήματα με ήλιο που θα είναι μεγαλύτερα στις ανατολικές νησιωτικές περιοχές.

    Οι άνεμοι απο δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα κυμαίνεται στα ηπειρωτικά απο 12 μέχρι 26 βαθμούς και στα νησιά απο 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.

    Και την Παρασκευή τα λίγα σύννεφα που θα υπάρχουν μέχρι το μεσημέρι στη συνέχεια το απόγευμα κατά τόπους θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι γίνονται βόρειοι όχι όμως περισσότερο απο 4 μποφωρ και η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 25 με 26 βαθμούς στα ηπειρωτικά και στους 23 με 24 στις νησιωτικές περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 5 May 1998 - 16:14:52 UTC