Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-05-12

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Λάδι στη φωτιά από το Τούρκο υπουργό Αμύνας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Συγκέντρωση συμπαράστασης στο Λογοθέτη
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Αρχιεπίσκοπου
  • [03] Νέα Δημοκρατία-Διαπλεκόμενα
  • [04] Αβραμόπουλος-Δημοτικές Εκλογές
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Τέλος στο σήριαλ Νικολαϊδη
  • [06] Εκπαιδευτικοί-Κινητοποιήσεις
  • [07] Ανοιχτό και πάλι το "Μακεδονία"
  • [08] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [09] Τουρκία-Μπιρντάλ
  • [10] Κόσοβο-Δηλώσεις Χόλμπρουκ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Ινδία-Πυρηνικές δοκιμές
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Το μεγαλύτερο κέϊκ του κόσμου
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Ιδιωτικοποιήσεις
  • [14] Χρηματιστήριο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [15] Ελκος-Καρδιά
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Λάδι στη φωτιά από το Τούρκο υπουργό Αμύνας

    Last Updated: Tuesday, 12-May-98 19:19:32
    Λάδι στη φωτιά έριξε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Αμυνης, Ισμέντ Σεζγκίν, επαναφέροντας και μάλιστα από ένα Ελληνικό νησί, τη Ρόδο, τις Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

    Οπως είπε υπάρχουν περιοχές και νησιά, για τα οποία πρέπει να γίνει συζήτηση.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, λέγοντας ότι η Ελληνική πλευρά δεν έχει να απαντήσει τίποτα καινούργιο.

    Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, αρνήθηκαν ότι ασκήθηκαν πιέσεις από το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

    Ολέθριο σφάλμα χαρακτήρισε η Νέα Δημοκρατία το ότι η κυβέρνηση άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές και απαράδεκτες.

    Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας νωρίτερα σε δηλώσεις του στα "ΝΕΑ" υποστήριξε ότι μπορεί να τεθούν στο τραπέζι όλα τα άρθρα της Συνθήκης και σε περίπτωση αδιεξόδου να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

    Επισης αναφέρει ότι η εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο είναι απειλή κατά των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας και η Αγκυρα θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

    Παντως η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να αυξήσει τον αριθμό των Ρωσικών πετρελαιοφόρων πλοίων που διαπλέουν το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, παρά τις έντονες πιέσεις των Ρώσων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 12-May-98 18:47:03

    [01] Συγκέντρωση συμπαράστασης στο Λογοθέτη

    Στην πρώτη δυναμική αντεπίθεση περνά μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Στέλιος Λογοθέτης.

    Η πλευρά του Δημάρχου, οργανώνει αύριο συγκέντρωση συμπαράστασης στην πλατεία Κοραή, όπου ο Στέλιος Λογοθέτης θα στείλει γραπτό ή ηχογραφημένο μήνυμα μέσα από τις φυλακές. Στην διοργάνωση της συγκέντρωσης, συμμετέχει η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Πειραιά, ενώ θα παρευρεθεί και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Την αποφυλάκιση του δημάρχου Πειραιώς έχουν ζητήσει δήμαρχοι και κοινοτάρχες απ'όλη τη χώρα, οι φορείς του Πειραιά και ο Μητροπολίτης Καλλίνικος.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Αρχιεπίσκοπου

    Δεν τίθεται θέμα αλλαγής των σχέσεων κράτους - εκκλησίας, συμφώνησαν στην πρώτη τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Αρχιεπισκοπος Χριστόδουλος.

    Στη συνάντηση που υπερέβη τα όρια του εθιμοτυπικού χαρακτήρα και διήρκεσε πενήντα λεπτά, τέθηκαν επί τάπητος τα κορυφαία ζητήματα που αφορούν στους ρόλους των δύο κορυφαίων θεσμών.

    Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε αμέσως μετά ότι στις δεκαετίες που πέρασαν έχει διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν οι δύο πλευρές ώστε να λύσουν από κοινού τα προβλήματα του λαού.

    Εχουμε όλη την καλή διάθεση να να συμβάλουμε στην πρόοδο του λαού και είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε την παρέμβαση μας στους ομόθρησκους λαούς των Βαλκανίων, διαβεβαιώσε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    [03] Νέα Δημοκρατία-Διαπλεκόμενα

    Να συσταθεί ανεξάρτητη διοικητική αρχή που θα αναλάβει την εποπτεία όλων των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών από ένα συγκεκριμένο ύψος προϋπολογισμού και άνω, και να ενδυναμωθεί ο ρόλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ζήτησε σήμερα η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το θόρυβο περί διαπλεκομένων συμφερόντων.

    Την ίδια ώρα, και ο Μιλτιάδης Εβερτ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητεί να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα.

    [04] Αβραμόπουλος-Δημοτικές Εκλογές

    Την αποφασή του να ειναι και πάλι υποψηφιος για το Δημο Αθηναίων και την επομενη τετραετία ανακοινωσε ο Δημήτρης Αβραμοπουλος.

    Τη χαρά και την ικανοποιησή του για την υποψηφιοτητά του Δημητρη Αβραμοπουλου εξεφρασε ο εκπροσωπος τυπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτοπουλος.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 12-May-98 18:46:03

    [05] Τέλος στο σήριαλ Νικολαϊδη

    Από κτυπήματα στο κρανίο με βαρύ αντικείμενο πιθανότατα σιδηρολοστό, επήλθε ο θάνατος του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη, όπως και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη, σύμφωνα με την νεκροτομή που ολοκληρώθηκε.

    Νωρίτερα, συντετρημένοι οι ηλικιωμένοι γονείς του 45χρονου επιχειρηματία, Νίκος και Ειρήνη Νικολαϊδη , δήλωναν στους δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τη διπλή δολοφονία.

    Εν' τω μεταξύ ο υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για τη δολοφονία του ζεύγους, Παναγιώτης Κράμπης, ο οποίος διαφεύγει στο εξωτερικό , σε χθεσινο-βραδυνή επικοινωνία του με τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι υπό όρους θα παραδωθεί στις Ελληνικές αρχές.

    [06] Εκπαιδευτικοί-Κινητοποιήσεις

    Σήμερα το απόγευμα θα λάβει το Δ.Σ της ΟΛΜΕ τις τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών. Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ εισηγείται απεργία κατά την εξεταστική περίοδο .

    Μάλιστα, εκτός της ΠΑΣΚ που εισηγείται κινητοποιήσεις μόνο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού πρόσληψης των εκπαιδευτικών, μέσω ΑΣΕΠ, οι υπόλοιπες παρατάξεις τάσσονται υπέρ των πολυήμερων κινητοποιήσεων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ενώ η ΔΑΚΕ εισηγείται απεργία και στις γενικές εξετάσεις.

    Να αναβληθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών και να γίνουν σε χρόνο που δεν θα επηρεάσουν τις εξετάσεις των μαθητών ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που συνάντηθηκε με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη.

    [07] Ανοιχτό και πάλι το "Μακεδονία"

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο διάδρομο προσγειώσεων στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και έτσι οι πτήσεις εκτελούνται πλέον κανονικά.

    Στα αεροδρόμια πάντως τους επιβάτες περιμένει νέα ταλαιπωρία καθώς οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικης Αεροπορίας , εξήγγειλαν 4 ωρες στάσεις εργασίας από αυριο έως την Παρασκευή από τις 12 το μεσημέρι εως τις 4 το απογευμα.

    [08] Αστυνομικό δελτίο

    Χιλιάδες χάπια, που θεωρούνται πρόδρομες ουσίες για την παρασκευή ναρκωτικών ουσιών κατασχέθηκαν από υπαλλήλους του Τελωνείου Προμαχώνα. Συνελήφθησαν δύο Κύπριοι, που μετέφεραν 25.200 χάπια και 2.750 δισκία αναβολικών .

    Εξι εκατομμύρια άρπαξαν το πρωϊ, δύο ένοπλοι από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Λεωφόρο Ειρήνης 15 στο Νέο Φάληρο και εξαφανίστηκαν με μοτοποδήλατο.

    Και στην Κρήτη ληστές χτύπησαν το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Γάζι Ηρακλείου.

    Δύο άγνωστοι με την απειλή καλάσνικωφ πήραν από το ταμείο περίπου ένα εκατομμύριο, έριξαν μία ριπή στον αέρα βγαίνοντας από την τράπεζα και εξαφανίστηκαν με αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν λίγο αργότερα.

    Με 78 κιλά χασίς σε φούντα συνελήφθη τα ξημερώματα στην Νεάπολη Κοζανης ο Αναστάσιος Γεωργιάδης 37 ετών αγρότης απο την Ελλασονα.

    Μόλις είχε παραλάβει το χασίς απο Αλβανούς στην παραμεθόριο.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 12-May-98 18:46:48

    [09] Τουρκία-Μπιρντάλ

    Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Ακίν Μπιρντάλ ο οποίος πυροβολήθηκε από δύο αγνώστους μέσα στο γραφείο του , στην Αγκυρα.

    O 50 xρονος Μπιρντάλ δέχθηκε έξι σφαίρες-τρεις στο στηθος και άλλες τρεις στα πόδια από δύο νεαρούς ηλικίας 23-25 ετών, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του δήθεν για να συζητήσουν το θέμα των συγγενών τους που έχουν συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη.

    Μετά την επίθεση οι δράστες κατορθωσαν να διαφυγουν μέσα στον πανικό που ακολουθησε.

    Ο Μπιρντάλ χειρουργηθηκε στο ιδιωτικό νοσοκομείο Σεβγκί της Αγκυρας και η κατασταση του είναι πολύ κρίσιμη,όπως δηλωσε ο διευθυντης του νοσοκομείου.

    Ο Μπιρντάλ είναι γνωστός ως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απο το 1992. Απο το 1984 που ιδρύθηκε η Επιτροπή, υπήρξε πρόεδρος του παραρτήματος Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια γενικός γραμματέας. Θεωρείται απο τους βασικούς αντικαθεστωτικούς με δράση σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των Κούρδων και η ελευθερία διακίνησης ιδεών.

    Πρόσφατα είχε γίνει στόχος με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με τις "ομολογίες" του πρώην ηγετικού στέλεχους του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Σεμντίν Σακίκ.

    Ο Σακίκ ειχε ισχυριστει ότι ο Μπιρντάλ διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ αναφερόμενος στη σημερινή ένοπλη επίθεση εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ``σύντομα θα συλληφθούν οι δράστες και θα οδηγηθούν στο δικαστήριο``.

    [10] Κόσοβο-Δηλώσεις Χόλμπρουκ

    Ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έκανε σήμερα λόγο γιά "πολύ ουσιαστικές διαφορές" μεταξύ του Βελιγραδίου και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ύστερα από ένα νέο γύρο συνομιλιών που είχε με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τις οποίες χαρακτήρισε χρήσιμες.

    "Δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε ότι εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές", τόνισε ο Χόλμπρουκ, ο οποίος δήλωσε "εντυπωσιασμένος" από την προσήλωση του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σε μία "ειρηνική, μή βίαιη λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου". Ο Χόλμπρουκ και ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ θα επιστρέψουν το απόγευμα στο Βελιγράδι γιά νέες συνομιλίες με το γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Χθες και το Σάββατο, οι δύο απεσταλμένοι είχαν τετράωρες συνομιλίες ο καθένας με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο.

    Ο Μιλόσεβιτς εμφανίζεται ως αυτή την στιγμή αδιάλλακτος,

    αρνούμενος την ξένη διαμεσολάβηση σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Εν τω μεταξύ διπλωματικές πηγές στη Ρόδο, όπου πραγματοποιείται η υπουργική σύνοδος της ΔΕΕ, δήλωσαν σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ΗΠΑ πρότειναν πρόσφατα στους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ να μελετήσουν μιά σειρά στρατιωτικών ενεργειών "γύρω από το Κοσσυφοπέδιο", που θα συνέβαλαν στην σταθερότητα στην περιοχή.

    Οι ενέργειες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ενδεχόμενη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη βόρεια Αλβανία και την ΠΓΔΜ, θα συζητηθούν αύριο στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνόδου του Συμβουλίου της Συμμαχίας (πρεσβευτές) στις Βρυξέλλες, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 12-May-98 18:47:15

    [11] Ινδία-Πυρηνικές δοκιμές

    Στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται απο χθες η Ινδία μετά την πραγματοποίηση τριών υπόγειων πυρηνικών δοκιμών που είχαν ως σκοπό να ενισχύσουν το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

    Ο εθνικιστής ινδουϊστής πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βασπαγί που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας πριν από δύο μήνες είχε προειδοποιήσει ότι είναι αποφασισμένος να ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ινδίας και οι χθεσινές δοκιμές αποτελούν μάλλον μια επίδειξη δύναμης προς το γειτονικό Πακιστάν.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν αμέσως το Νέο Δελχί με κυρώσεις ενώ το Πακιστάν, η μεγάλη αντίπαλος της Ινδίας και μια χώρα που έχει τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλειά του.

    Ομως και η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Ινδίας καταδίκασε τις δοκιμές. Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ασκήσει μόνον διπλωματικές πιέσεις στο Νέο Δελχί για να αναθεωρήσει την πολιτική του.

    Τη λύπη του για τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές στην έρημο του Ρατζαστάν εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τονίζοντας ότι η Ινδία έχει υπογράψει την συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.

    Αντι όμως το Νέο Δελχί να κρατήσει τους τόνους χαμηλά, οι δηλώσεις των επισήμων έγιναν ακόμη πιο προκλητικές. Ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας της Ινδίας δήλωσε σήμερα ότι το Νέο Δελχί έχει την ικανότητα να γίνει πυρηνική δύναμη "ανά πάσαν στιγμήν".

    "Ας γνωρίζει ο κόσμος ότι τώρα είμαστε σε θέση να γίνουμε ανά πάσαν στιγμήν πυρηνική δύναμη", δήλωσε ο Μάρλι Μάνοχαρ Τζόσι στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι τρεις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η χώρα του χθες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στον μαραθώνιο των εξοπλισμών στην περιοχή.

    Ο ινδός υπουργός τόνισε ακόμα ότι η χώρα του "δεν έχει ιστορικό επιθέσεων εναντίον άλλης χώρας" και ότι πιστεύει στην παγκόσμια ειρήνη, αλλά "επιθυμεί

    παράλληλα να προστατεύσει τον εαυτό της".

    Την άποψη αυτή πάντως δεν δείχνει να συμμερίζεται η Ευρώπη.

    Η βρετανική κυβέρνηση που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω του υφυουργού Εξωτερικών Ντέρεκ Φάτσετ προειδοποίησε ότι το θέμα θα εξεταστεί σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του Νέου Δελχί προσανατολίζεται και η Ιαπωνία, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ινδία.

    Η Γαλλία,τέλος εξέφρασε την ανησυχία της και καλεσε όλες τις χώρες της περιοχής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, όμως και αυτη έχει τη φωλιά της λερωμένη απο το 1995-96, οπότε και πραγματοποίησε τις τελευταίες πυρηνικές δοκιμές της την περίοδο 1995-96.

    Γιαυτό και το Παρίσι απέφυγε να καταδικάσει την Ινδία, αλλά περιορίστηκε να καλέσει το Νέο Δελχί να σεβαστεί την διεθνή απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 12-May-98 18:46:19

    [12] Το μεγαλύτερο κέϊκ του κόσμου

    Τό μεγαλύτερο κέικ τού κόσμου είναι γεγονός.

    Καταλαμβάνει μία έκταση τετρακοσίων τετραγωνικών ποδών καί διεκδικεί μία θέση στό βιβλίο τών ρεκόρ Γκίνες αφού δέν κατασκευάσθηκε ποτέ κέικ μέ τέτοιες αναλογίες.

    Τό τεράστιο γαστριμαργικό δημιούργημα έγινε πραγματικότητα από γνωστό ζαχαροπλαστείο τής Νέας Υόρκης πού γιόρτασε μέ αυτόν τόν περίεργο τρόπο τήν επέτειο τών εκατό χρόνων τής λειτουργίας του.

    Απαιτήθηκαν 48 ώρες γιά νά ψηθεί τό πελώριο κέικ μέ τά μπισκότα κανέλας καί τό συνολικό του βάρος ξεπέρασε τούς είκοσι τόννους.

    Οί ιδιοκτήτες τών ζαχαροπλαστείων Εντενμαν τραγούδησαν τό γνωστό τραγούδι τών γενεθλίων όταν ολοκληρώθηκε τό γλυκύτατο καί γευστικότατο δημιούργημα τους.

    Καί τώρα πάρτε μολύβι καί χαρτί γιά νά γράψετε τήν συνταγή τού κατά τά άλλα νόστιμου κέικ.

    Παίρνετε εικοσι επτά χιλιάδες αυγά καί τά ανακατεύετε μέ εικοσιοκτώ χιλιάδες πεντακόσια εβδομήντα ένα φλυτζάνια ζάχαρης.

    Προσθέτετε εννιά χιλιάδες οκτακόσια εβδομήντα πέντε κουταλάκια τού γλυκού μπέικινγκ πάουντερ καί εννιά χιλιάδες εκατον σαράντα τρία κουταλάκια τής σούπας κανέλλα.

    Ανακατεύετε καλά καί όταν καταλάβετε ότι τό μίγμα είναι έτοιμο τό πασπαλίζετε μέ επτά τόννους αλεύρι.

    Τό βάζετε στόν φούρνο καί τό ψήνετε στούς 350 βαθμούς γιά 48 ώρες.

    Οταν φουσκωσει τελειώσατε.

    Τό σερβίρετε ζεστό και... Καλή σας όρεξη.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 12-May-98 18:45:34

    [13] Ιδιωτικοποιήσεις

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των τραπεζοϋπαλλήλων κατά των ιδιωτικοποιήσεων και η ΟΤΟΕ προχωρά σε απεργία μίας τράπεζας κάθε μέρα.

    Στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που συνεδριάζει αυτήν την ώρα η ομόφωνη πρόταση του προεδρείου της Ομοσπονδίας είναι να κηρυχθεί απεργία διαρκείας στην οποία θα μετέχει μία τράπεζα κάθε μέρα.

    Το πρωϊ οι εργαζόμενοι στην ΙΟΝΙΚΗ έκαναν πορεία από το κεντρικό κτίριο της τράπεζας στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

    Εν' τωμεταξύ η ιδιωτικοποίηση άλλων δύο τραπεζών και έξι κρατικών επιχειρήσεων τίθεται επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη αύριο υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου.

    [14] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 3,40%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.438,39 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 54 δισεκατομμύρια 933 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 12-May-98 18:46:33

    [15] Ελκος-Καρδιά

    Στέλεχος ιδιαίτερα ανθεκτικό του βακτηρίου Helicobacter pylori που συναντάται στις περισσότερες περιπτώσεις ελκών μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη καρδιοαγγειακών παθήσεων, επιβεβαιώνουν ιταλοί ερευνητές σε άρθρό τους που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής ιατρικής επιθεώρησης "Circulation".

    Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε από την επιστημονική ομάδα του δρα Βιντσένζο Πασκέρι του καθολικού πανεπιστημίου της Ρώμης, σε 176 ασθενείς, το βακτήριο Helicobacter pylori εντοπίστηκε στο 62% των ασθενών που έπασχαν από καρδιοαγγειακές νόσους.

    "Τα ευρήματά μας κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ του βακτηρίου Helicobacter pylori και των καρδιοαγγειακών παθήσεων εξαρτάται από την άμυνα του βακτηρίου", διευκρίνισε ο δρ. Πασκέρι.

    "Παρότι υπάρχει σχέση μεταξύ του συγκεκριμένου βακτηρίου και των παθήσεων αυτών, το Helicobacter pylori που θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, δεν επιδεινώνει τις καρδιοαγγειακές λοιμώξεις", επεσήμανε.

    Ακόμη κι αν θεωρείται αναγκαία η περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η φύση αυτής της απρσδόκητης σχέσης, οι ιταλοί γιατροί παρατηρούν ότι όλο και περισσότερες μελέτες έχουν ήδη επιτρέψει να εδραιωθεί μια σχέση μεταξύ αρκετών χρόνιων λοιμώξεων και της ανάπτυξης αρτηριοσκλήρυνσης.

    "Αύξηση έστω και μικρή του κινδύνου καρδιοαγγειακής ασθένειας από αυτό τον τύπο των λοιμώξεων σημαίνει σημαντικό αριθμό καρδιακών προβλημάτων και θανάτων. Η θεραπεία των εν λόγω λοιμώξεων μπορεί ν' αποτελέσει νέα στρατηγική πρόληψης των καρδιοαγγειακών ασθενειών", πρόσθεσε ο δρ. Πασκέρι.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της Ατλάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εννέα στα δέκα έλκη προκαλούνται από το βακτήριο H. pylori.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 12-May-98 18:48:03
    Βελτίωση θα παρουσιάσει τη Τετάρτη ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 14 εώς 25 βαθμούς κελσίου.

    Στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 εώς 23 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Tuesday, 12-May-98 18:47:48

    Η αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να προκαλεί και τις επόμενες 3 μέρες τοπικές βροχές μικρής όμως διάρκειας το απόγευμα στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Απο το Σάββατο οι βροχές θα είναι πιο πολλές καθώς οι βόρειοι άνεμοι στρέφονται σε νότιους σε όλα τα πελάγη.

    Μέχρι και την Παρασκευή ο καιρός δεν αλλάζει, λίγα σύννεφα μέχρι το μεσημέρι, τα οποία στη συνέχεια αυξάνονται κατά τόπους χωρίς να αποκλείεται να βρέξει ή να εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες καταιγίδες στη κεντρική και κυρίως στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα.

    Οι άνεμοι εξασθενούν αρκετά και μόνο την Πέμπτη στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι γύρω στα 4 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη λίγο και θα πλησιάσει το μεσημέρι στα βόρεια στους 24 με 25 βαθμους και στην υπόλοιπη χωρα στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 12 May 1998 - 18:28:06 UTC