Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-05-18

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Συνεχίζονται οι απεργίες

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Επίσκεψη Καρανταγί στη Ρωσία
  • [02] Ψηφιακή τηλεόραση
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Εσωκομματική αντιπολίτευση
  • [04] Τουρκικές προκλήσεις
  • [05] Ρέππας:Επίσκεψη Ολμπράϊτ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Αλλαγές στην Παιδεία
  • [07] Πανεπιστήμιο Αθηνών-Βάνδαλοι
  • [08] Επιδρομή από κάμπιες στη Λάρισα
  • [09] Σκηνές αστυνομικής ταινίας στα Γιάννενα
  • [10] Σβήνουν τα θερινά σινεμά
  • [11] Εγκληματική αμέλεια Αγγλων γιατρών
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Τουρκία-Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Ινδονησία-Νέο κύμα διαδηλώσεων
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Βρετανία-"Λευκός γάμος"
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Συλλογική σύμβαση εργασίας
  • [16] Χρηματιστήριο
  • [17] Εβερτ:Αποσπασματικά τα μέτρα
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Βόμβα στο καρκίνο
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Συνεχίζονται οι απεργίες

    Last Updated: Monday, 18-May-98 18:23:26
    Σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης έχουν μπει οι σχέσεις κυβέρνησης και συνδικάτων για τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ εμφανή αρχίζουν να γίνονται τα προβλήματα από τις κινητοποιήσεις στις τράπεζες.

    Για όγδοη ημέρα συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στην Ιονική ενώ σήμερα απεργούν και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική.

    Παρ' ότι οι συνδικαλιστές στην Ιονική υποστηρίζουν ότι υπάρχει προσωπικό ασφαλείας κανένα από τα υποκαστήματα δεν λειτουργεί.

    Αύριο έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία η Εμπορική ενώ θα γίνει 24ωρη στην τράπεζα Αττικής.

    Για την Τετάρτη η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 εώς τις 16.00 το απόγευμα στις Τράπεζες και τις ΔΕΚΟ. Στην στάση εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα τρόλλεϋ και τον ΟΣΕ.

    Την συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία της 27ης Μαϊου αποφάσισαν οι δάσκαλοι οι αποφάσισαν επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο του διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 18-May-98 18:25:01

    [01] Επίσκεψη Καρανταγί στη Ρωσία

    Τη πώληση του αντιαεροπορικόύ συστήματος S-300 στην Κύπρο, η στάση της Μόσχας απέναντι στο PKK και το θέμα της ναυσιπλοίας στα Στενά είναι τα θέματα που αναμένεται να συζητήσει στην Μόσχα κατά την διάρκεια τετραήμερης επίσημης επίσκεψης που άρχισε σήμερα ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καράνταγι.

    Ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου θα προειδοποιήσει την Μόσχα, ότι μειώνονται οι πιθανότητες να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς για τις προμήθειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όσο επιμένουν να πουλήσουν στην Κύπρο το αντιαεροπορικό σύστημα S-300.

    Η κατασκευάστρια εταιρία "Ροζβορουζένιε" εχει ανακοινώσει ότι το αντιαεροπορικό σύστημα θα παραδοθεί κανονικά. Ως προς την εγκατάσταση του συστήματος, τονίζουν ότι εναπόκειται στην Κυπριακή κυβέρνηση να αποφασίσει σχετικά. Μόνο αν συμφωνηθεί αποστρατικοποίηση της Κύπρου θα μπορούσε να αναθεωρηθεί η πώληση το συστήματος , λένε οι Ρώσοι.

    Η Ρωσία συναγωνίζεται ωστόσο για προμήθεια 145 επιθετικών ελικοπτέρων καθώς για την παραγωγή τρίτης γενιάς πολεμικών τανκς για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τα σχετικά συμβόλαια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,5 δις δολάρια. Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν τις Ρωσοτουρκικές σχέσεις ως "ψυχρές", και αναμένουν ότι η επίσκεψη Καράνταγι θα βοηθήσει στην βελτίωση τους. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η επίσκεψη θα προετοιμάσει κατά κάποιο τρόπο την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Μεσούτ Γιλμάζ στην Μόσχα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου.

    [02] Ψηφιακή τηλεόραση

    Συνεδριάζει την Παρασκευή η κυβερνητική επιτροπή με θέμα τη δορυφορική και ψηφιακή τηλεόραση .

    Η συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη για τη σχέση κυβέρνησης με τα λεγόμενα διαπλεκόμενα τα οποία ελέγχουν εφημερίδες, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως προμήθειες δημοσίου και μεγάλα δημόσια έργα.

    Η συνεδρίαση της Παρασκευής θεωρείται επίσης κρίσιμη και για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη στα αγαθά της ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.

    Κυβερνητικοί παράγοντες εισηγούνται στον πρωθυπουργό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην παραδοθεί το τηλεοπτικό κοινό αιχμάλωτο στα χέρια ενός πρωτοφανούς μονοπωλίου το οποίο οικοδομείται στο παρασκήνιο.

    [03] ΠΑΣΟΚ-Εσωκομματική αντιπολίτευση

    Συμφωνία για κοινή δράση ήταν το αποτέλεσμα της κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής και Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ δυναμικά κάνει την εμφανισή της η εσωκοματική αντιπολίτευση.

    Ο πρώην υπεύθυνος των συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δηλώνει στην εφημερίδα Αθηναϊκή, ότι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται αγνώμονες μέτριοι και ανασφαλείς που προσπαθούν να σβήσουν τον Ανδρέα και σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με τον Τιτανικό.

    [04] Τουρκικές προκλήσεις

    Το Ελληνικό καϊκι "Γιαννάκος" εμβόλισε χθες το πρωί τουρκική ακταιωρός.

    Το "Γιαννάκος" βρισκόταν 9,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όταν άρχισε να το καταδιώκει η τουρκική ακταιωρός αριθμός 84, που το εμβόλισε, ευτυχώς, χωρίς να το βυθίσει ή να τραυματισθεί κάποιο από τα μέλη του πληρώματος.

    Ο πλοίαρχος του "Γιαννάκος" ειδοποίησε αμέσως μεσω ασυρμάτου το Λιμεναρχειο Αλεξανδρούπολης, σκάφος του οποίου έσπευσε σε βοήθεια. Ολα τα μέλη του "Γιαννάκος" είναι καλα.

    [05] Ρέππας:Επίσκεψη Ολμπράϊτ

    Δεν έχει αλλάξει το πρόγραμμα της επίσκεψης της στην Ελλάδα τον Ιούνιο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αναβολή της επίσκεψης.

    Ωστόσο οι διπλωματικές διεργασίες με επίκεντρο την Ελλάδα και την Τουρκία συνεχίζονται .

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 18-May-98 18:24:08

    [06] Αλλαγές στην Παιδεία

    Τρείς βαθμοί είναι το κλειδί που θα ανοίγει τις πύλες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απο το 2000.

    Το κριτηριο για την εισαγωγη στα Πανεπιστημια, θα είναι ο βαθμός του απολυτηρίου, η επιδοση στα τεστ και η βαθμολογία της Δευτερας και Τριτης Λυκείου σε δύο υποχρεωτικά μαθήματα.

    Στους αποφοίτους του Λυκείου θα δίδεται δεύτερη ευκαιρία για να βελτιώσουν το βαθμό τους, ενώ τα τρία τριμηνα γίνονται δύο τετράμηνα.

    Σήμερα οι δάσκαλοι αποφάσισαν απεργια στις 27 Μαϊου αλλα και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

    [07] Πανεπιστήμιο Αθηνών-Βάνδαλοι

    Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι βάνδαλοι που χτύπησαν και πάλι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Εβαψαν με κόκκινη και μαύρη μπογιά αγάλματα κι έγραψαν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους.

    Τους βανδαλισμούς στιγμάτισε με δηλώσεις του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώνσταντίνος Δημόπουλος και πρότεινε να μην ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο για άτομα που δεν ανήκουν στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.

    [08] Επιδρομή από κάμπιες στη Λάρισα

    Εκατομμύρια κάμπιες έχουν εισβάλλει σε χωριά της Λάρισας προκαλώντας πανικό και απόγνωση στους κατοίκους.

    Οι κάμπιες, πέρα από τις ζημιές που έχουν προκαλέσει στις καλλιέργειες εισβάλλουν και σε σπίτια δημιουργώντας φόβους για πρόκληση αλλεργιών.

    Το πρωτόγνωρο φαινόμενο των δύο-τριών τελευταίων ημερών, προβληματίζει τους γεωπόνους, οι οποίοι μη γνωρίζοντας το ακριβές είδος της κάμπιας δεν μπορούν να προτείνουν τρόπους καταπολεμησής τους .

    Ελπίζουν πάντως ότι λόγω του μικρού κύκλου ζωής της κάμπιας, αυτές θα εξαφανιστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    [09] Σκηνές αστυνομικής ταινίας στα Γιάννενα

    Σκηνές από αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο των Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια καταδίωξης αυτοκινήτου που μετέφερε λαθρομετανάστες.

    Αστυνομικοί χρειάστηκε να πυροβολήσουν στον αέρα και να κυνηγήσουν με περιπολικά ύποπτο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Βίκτωρας Γαλιώτης, ο οποίος με επικίνδυνους ελιγμούς προσπαθούσε να ξεφύγει.

    Τελικά ο Γαλιώτης και οι τέσσερις λαθρομετανάστες που μετέφερε, συνελήφθησαν και κρατούνται.

    [10] Σβήνουν τα θερινά σινεμά

    Από τα 100 θερινά σινεμά που απέμειναν ώς όαση πολιτισμού τα μισά κινδυνεύουν να σταματήσουν την λειτουργία τους καθώς από αύριο το πρωϊ οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα μπορούν να ζητήσουν υπέρογκα ενοίκια δεδομένου ότι από αύριο απελευθερώνονται οι εμπορικές μισθώσεις.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, επεσήμανε το ενδιαφέρον του υπουργείου για να διασωθούν και υπενθύμισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δεσμεύσει με προεδρικό διάταγμα την χρήση των οικοπέδων καλώντας τις 2 πλευρές σε μία λογική διαπραγμάτευσης.

    Μάλιστα επανέφερε την πρόταση του προκειμένου οι κινηματογράφοι να ενοικιάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να μετατραπούν σε παιδότοπους το χειμώνα.

    [11] Εγκληματική αμέλεια Αγγλων γιατρών

    Γάζες και χειρουργικές λαμες είχαν ξεχάσει στην κοιλιά 19χρονης Αγγλοι γιατροί με αποτέλεσμα η Κάρεν Μιούρεϊ να πεθάνει στην Κέρκυρα, και ενώ έκανε διακοπές, λίγες μέρες μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί στο Λιβερπουλ.

    Η 19χρονη παρουσίασε δυνατούς πόνους στην κοιλιά και εμετούς, αρχικά όμως απέφυγε να πάει αμέσως στο νοσοκομείο. Η κατάσταση όμως χειροτέρεψε και τελικά εξέπνευσε στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

    Τις γάζες και τις λάμες εντόπισε πίσω από το παχύ έντερο ο ιατροδικαστής, Στέφανος Γαστεράτος.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 18-May-98 18:24:49

    [12] Τουρκία-Ανθρώπινα δικαιώματα

    Η διεθνής Ομοσπονδία των Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε σήμερα τις τουρκικές αρχές να λάβουν μέτρα γιά να εγγυηθούν την ασφάλεια των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ακίν Μπιρντάλ, στις 12 Μαίου.

    Ο Μπιρντάλ, 50 ετών, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας και αντιπρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά δύο ενόπλων στο γραφείο του στην Αγκυρα. Ο Μπιρντάλ νοσηλεύεται τώρα εκτός κινδύνου.

    Σε ανοικτή επιστολή του προς τον τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, ο πρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας των Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πατρίκ Μποντουέν, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μπιρντάλ στο νοσοκομείο, εξέφρασε τη λύπη του γιά το γεγονός ότι "κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα στην Τουρκία γιά τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπευθύνων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των δραστών των πολυάριθμων επιθέσων όπως αυτή της οποίας έθεσε θύμα ο Ακίν Μπιρντάλ".

    "Εσείς πρέπει τώρα, να αναλάβετε επιτέλους την πρωτοβουλία γιά τη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές εγγυήσεις γιά την ασφάλεια και την ελευθερία δράσης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία", τονίζει στην επιστολή του ο Μποντουέν.

    Ο Μποντουέν καλεί επίσης στην επιστολή του την Τουρκία να υπογράψει το συντομότερο την Διακήρυξη του ΟΗΕ γιά την Προστασία των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υιοθετήθηκε στις 3 Απριλίου από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    Εν τω μεταξύ, ο Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος βρίσκεται εκτός κινδύνου, αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι του αύριο ή την Τετάρτη το αργότερο, όπως δήλωσε ο χειρουργός του Καμίλ Ιμάμογλου.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 18-May-98 18:25:09

    [13] Ινδονησία-Νέο κύμα διαδηλώσεων

    Νέο κύμα διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση του ινδονήσιου προέδρου Σουχάρτο ξέσπασε σημερα στην Τζακάρτα ,με πρωτοβουλία των φοιτητών από 56 πανεπιστήμια της χώρας.

    Χιλιάδες φοιτητές του πανεπιστημίου της Τζακάρτα συγκεντρωθηκαν έξω από το κοινοβούλιο ζητώντας την απομάκρυνση του Σουχάρτο από την προεδρία της χώρας.

    Οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε ζητωκραυγές ακουγοντας τον προεδρο της Βουλής και ηγέτη του κυβερνωντος κομματος Γκολκάρ, Χοκάρμο να αξιώνει κι αυτός την παραιτηση του Σουχάρτο.

    Αρκετά ηγετικά στελέχη του κυβερνωντος κομματος ζητούν πλέον ανοικτά την απομακρυνση του Σουχαρτο από την προεδρία,για να εκτονωθεί η λαικη εξέγερση και να αποκατασταθει η τάξη.

    Σημερα παραιτηθηκε ο υπουργός Τουρισμού και έπονται και άλλες παραιτησεις.

    Μοναδικό στηριγμα για τον Σουχάρτο αποτελεί πλέον ο στρατός και προσωπικά ο αρχηγός των ενόπλων δυναμεων,στρατηγός βιράντο. Ο στρατηγός που θεωρείται από πολλους ο επικρατεστερος διάδοχος του Σουχάρτο, επέκρινε τον προεδρο της Βουλής επειδη έθεσε ζητημα παραιτησης του προεδρου της χωρας.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 18-May-98 18:24:18

    [14] Βρετανία-"Λευκός γάμος"

    Τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει στήν Βρετανία τό θέμα τών μεταναστών καί ιδιαιτέρως ο τρόπος πού χρησιμοποιούν γιά νά παραμείνουν στήν χώρα, όταν λήξει η άδεια παραμονής τους.

    Καί μιλάμε γιά τόν λεγόμενο λευκό γάμο.

    Οταν δηλαδή ένας ξένος παντρεύεται έναν Βρετανό γιά νά αποκτήσει τήν πολυπόθητη υπηκοότητα.

    Μέχρι πρίν από λίγες εβδομάδες οί υπεύθυνοι τής βρετανικής υπηρεσίας αλλοδαπών πίστευαν ότι οί γάμοι απάτες πού τελούνταν μέ σκοπό τήν παραμονή ενός μετανάστη στήν χώρα ήταν μόλις μερικές εκατοντάδες κάθε χρόνο.

    Ομως μιά επιχείρηση σκούπα πού διενεργήθηκε καί ο επισταμένος έλεγχος πού έκαναν οί αστυνομικοί εμφάνισαν έναν ασύλληπτο αριθμό.

    Καθε χρόνο στήν Βρετανία τουλάχιστον δέκα χιλιάδες γάμοι είναι απάτες μέ αποτέλεσμα αυτά τά ζευγάρια νά μήν ζούν μαζί.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 18-May-98 18:23:52

    [15] Συλλογική σύμβαση εργασίας

    Υπεγράφει σήμερα, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα για το '98-'99

    Την ικανοποιησή του για την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Δεν δικαιούται να πανηγυρίζει ο υπουργός που ανήκει σε μια κυβέρνηση που υπαγορεύει αυξήσεις πείνας δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιάννης Μανώλης

    [16] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,24%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.500,44 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 53 δισεκατομμύρια 985 εκατομμύρια δραχμές.

    [17] Εβερτ:Αποσπασματικά τα μέτρα

    Αποσπασματικά τα μέτρα της κυβέρνησης και δεν υπάρχει ο εθνικός σχεδιασμός που απατείται για την προσαρμογή μας στο Εuro, δήλωσε ο Μ. Εβερτ στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας του Αntenna για την πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ.

    Ο κ.Εβερτ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν νέες πιέσεις στη δραχμή και διέβλεψε νεά υποτίμηση τον επόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.

    Ο πρόεδρος των Χρηματιστών, Παναγιώτης Βοϊλής, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ώστε την 1η Ιανουαρίου '99 να κλειδωθεί η δραχμή έναντι του Euro για να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας διολίσθισης.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 18-May-98 18:24:34

    [18] Βόμβα στο καρκίνο

    Πρόκειται γιά τήν έξυπνη βόμβα τών επιστημόνων.

    Χρησιμοποιώντας στρατιωτικούς όρους θά μπορούσαμε νά πούμε ότι η έξυπνη βόμβα τοποθετείται στά θεμέλια τού καρκινικού όγκου καί τόν συρρικνώνει μέ ελεγχόμενη έκρηξη.

    Τό νέο φάρμακο επιτίθεται μόνο στά καρκινικά κύτταρα χωρίς νά ενοχλεί τά υγιή.

    Ομως άς πάρουμε τά πράγματα από τήν αρχή.

    Στό ετήσιο συνέδριο στό Λός Αντζελες, τών επιστημόνων πού μάχονται τόν καρκίνο, έγινε η πρώτη παρουσίαση τού Χερσεπτίν, τού φαρμάκου πού εμποδίζει τήν εξάπλωση τού καρκίνου τού στήθους.

    Οί ερευνητές παρουσιάσθηκαν στό συνέδριο πολύ ικανοποιημένοι μέ τίς κλινικές δοκιμές τής νέας θεραπείας.

    Τά αποτέλεσματα τών δοκιμών σέ 469 γυναίκες έδειξαν ότι τό Χερσεπτίν όχι μόνο μειώνει στό μισό χρόνο τό μέγεθος τού καρκινικού όγκου αλλά εμποδίζει καί τήν εξάπλωση του σέ άλλα όργανα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λόρι Ράιντ.

    Γιά αρκετά χρόνια έπασχε από καρκίνο τού στήθους, πού είχε ήδη κάνει μετάσταση στό σηκώτι καί τά οστά.

    Καμμία συμβατική θεραπευτική μέθοδος δέν μπορούσε νά σταματήσει τήν πορεία τής ασθένειας.

    Ξεκίνησε θεραπεία μέ τό Χερσεπτίν συνδυασμένο μέ χημειοθεραπεία.

    Σήμερα εκτός από τόν όγκο στό στήθος πού έχει συρρικνωθεί αρκετά δέν παρουσιάζει καρκίνωμα σέ κανένα άλλο όργανο.

    Τό Χερσεπτίν στοχεύει τήν πρωτείνη Ειτς-Ι-Αρ-2, η οποία, σύμφωνα μέ τούς επιστήμονες, ρυθμίζει τήν φυσιολογική ανάπτυξη τών κυττάρων.

    Η παραγωγή μεγάλης ποσότητας αυτής τής πρωτείνης από τόν γυναικείο οργανισμό προκαλεί τήν υπερβολική ανάπτυξη τών κυττάρων καί τήν εξάπλωση τους.

    Τό Χερσεπτίν σέ συνδυασμό μέ χημειοθεραπεία μπλοκάρει τήν πρωτείνη έτσι ώστε νά μήν δέχεται μηνύματα γιά ανάπτυξη τών κυττάρων καί συγκεκριμένα τών καρκινικών κυττάρων.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι, οί κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι τό Χερσεπτίν δέν προκαλεί παρενεργειες.

    Οί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τό Χερσεπτίν δέν βοηθάει όλα τά είδη τού καρκίνου τού στήθους, αλλά μόνο τό 30% έξ αυτών.

    Τό φάρμακο υπολογίζεται ότι θά πάρει έγκριση από τόν αμερικανικό οργανισμό τροφίμων καί φαρμάκων μέχρι τό τέλος τού χρόνου.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 18-May-98 18:25:55
    Δεν αλλάζει τη Τρίτη ο καιρός, έτσι θα έχουμε και πάλι βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

    Στην Αττική συννεφιασμένος ο καιρός με πιθανότητα να έχουμε βροχή μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 εώς 23 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι βροχερός με πιθανότητα να έχουμε ισχυρή καταιγίδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 εώς 19 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Monday, 18-May-98 18:25:44

    Με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στη διάρκεια του απογεύματος θα συνεχιστεί ο καιρός και το επόμενο διήμερο. Απο την Πέμπτη όμως η αστάθεια στην ατμόσφαιρα εξασθενεί, έτσι οι βροχές θα περιορίζονται στα βόρεια, ενώ και η ένταση των ανέμων πέφτει αρκετά.

    Αστατο καιρό θα έχουμε την Τετάρτη, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, αλλά και διαστήματα με ήλιο κυρίως στις νότιες περιοχές.

    Οι άνεμοι δυτικοί - βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα δυτικά και νότια πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιάσει στους 19 με 20 βαθμούς στα βόρεια και στους 23 με 24 στην υπόλοιπη χωρα.

    Την Πέμπτη αρχικά σε όλη τη χώρα θα υπάρχουν μόνο λίγα σύννεφα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα βρέξει κυρίως στα βόρεια.

    Οι άνεμοι απο δυτικές διευθύνσεις όχι όμως περισσότερο απο 4 μποφώρ και η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο και θα φθάσει στα βόρεια στους 20 με 21 βαθμούς και στις άλλες περιοχές στους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 18 May 1998 - 16:53:36 UTC