Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-07-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ερευνες για διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Κλιμακώνει η Τουρκία την ένταση για τους S300
  • [02] Τον έλεγχο της Ολυμπιάδας ζητά η CIA
  • [03] Ν.Δ-Δημοτικές, Νομαρχικές εκλογές
  • [04] Ρέππας:Στηρίζουμε τη Μ.Δαμανάκη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Ταλαιπωρία στην Ολυμπιακή
  • [06] Βλάβη στο ΠΟΣΕΙΔΩΝ EXPRESS
  • [07] Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Κορυφώνονται οι μάχες στο Κοσσυφοπέδιο
  • [09] Τουρκία-Εκθεση Λέϊκ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] Ρωσία-Οικονομική κρίση
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Ανησυχία για τον πληθωρισμό
  • [12] Αναδιάταξη στον τραπεζικό τομέα
  • [13] Χρηματιστήριο
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ερευνες για διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία

    Last Updated: Friday, 10-Jul-98 19:38:45
    Νέα αιφνιδιαστική έρευνα του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη στο τμήμα ηθών και στο τμήμα αλλοδαπών της Κρατικής Ασφάλειας.

    Ο εισαγγελέας εξέτασε σύμφωνα με πληροφορίες τα πληροφοριακά δελτία των υπηρεσιών.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα ο κ. Γεράκης εξετάζει καταγγελίες για την έκδοση πλαστών παραστατικών απο αστυνομικούς οι οποίοι φέρεται ότι ενώ έπαιρναν χρήματα για να τα δώσουν σε πληροφοριοδότες, τα κρατούσαν οι ίδιοι.

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενημέρωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ότι οι αστυνομικοί οφείλουν να υποβαλουν δηλωση "Πόθεν Εσχες" έως τις 25 Αυγούστου.

    Από την Αστυνομία, αποτάχθηκε ο πρώην διοικητής της Ασφάλειας Πύργου Γρηγόρης Δημητρόπουλος για συμμετοχή σε κυκλώματα διαφθοράς.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 10-Jul-98 19:38:33

    [01] Κλιμακώνει η Τουρκία την ένταση για τους S300

    Κλιμακώνει η Τουρκία την ένταση που δημιουργεί γύρω από το θέμα της πώλησης των Ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ, για πρώτη φορά, δήλωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε ανάπτυξη πυραύλων στην κατεχόμενη Κύπρο, αν στο νησί εγκατασταθουν οι S- 300.

    Το θεμα των πυραυλων αναμενετια να αποτελεσει το αντικειμενο της συναντησης που θα εχουν τη Δευτερα στη Μοσχα ο Μπαρις Γελτσιν και ο Γλαυκος Κληριδης.

    Στην περιοχη Αστραχάν, εν τω μεταξυ της Νότιας Ρωσίας, έγιναν με επιτυχία τόσο οι πρώτες δοκιμαστικές βολές των πυραύλων ενώπιον της ηγεσίας του Κυπριακού υπουργείου Αμυνας. Ο Γιαννάκης Ομήρου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομολογό του, Ιγκορ Σεγκεγιεφ.

    Η Τουρκία θα ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο, αν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε τηλεοπτική του συνέντευξη την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    "Αν εγκαταστήσουν πυραύλους στο νότο, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική μας ισχύ", είπε ο Γιλμάζ ο οποίος όμως δεν επανέλαβε τις απειλές ότι η Τουρκία θα χτυπήσει τους S-300 αν οι πύραυλοι αναπτυχθούν. Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πάντως ότι για την Τουρκία τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα αν υπάρξει σύγκρουση.

    "Πιστεύω ότι ένας πόλεμος θα ήταν παραφροσύνη για την Ελλάδα. Επιχείρησαν κάτι παρόμοιο το 1974. Αν έχουν ξεχάσει μπορούμε να το επαναλάβουμε", είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. "Η θέση μας είναι καθαρή, αν θέλουν ας αναπτύξουν τους πυραύλους. Δεν θα ζημιωθούμε εξαιτίας αυτού. Η ένταση στην Κύπρο θα αυξηθεί ...ίσως μια σύγκρουση να έρθει στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν θα βγούμε ζημιωμένοι", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, φτάνει σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί για διήμερη επίσκεψη κατά την οποία θα επιθεωρήσει τις τουρκικές δυνάμεις στο νησί.

    Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης θα συναντηθεί με το ρώσο πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν, όπως μετέδωσε το Κρεμλίνο.

    Χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, η Ρωσία ολοκλήρησε την εκπαίδευση των κυπρίων στρατιωτών στην χρήση των S-300 και τις δοκιμές εναντίον ιπτάμενων στόχων.

    [02] Τον έλεγχο της Ολυμπιάδας ζητά η CIA

    Τον έλεγχο των μέτρων Ασφαλείας για την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα, θελουν ν'αναλαβουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

    Το αμερικανικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επισήμως κατά τη συνάντηση του Ακη Τσοχατζόπουλου, με τον αρχηγό της CIA, Τζορτζ Τένετ στη Βιρτζίνια.

    [03] Ν.Δ-Δημοτικές, Νομαρχικές εκλογές

    Την απόλυτη στήριξη των επιλογών της Ν.Δ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ζήτησε κατά την ομιλία του το πρωϊ στην Κ.Ε του κόμματος ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής.

    Και σε αυστηρό ύφος τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να ναρκοθετήσει την πορεία της Ν.Δ προς τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοιήση .

    Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε και πάλι ότι οι εκλογές αυτές θα έχουν πολιτική σημασία και θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να κομματικοποιηθούν.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, επιτέθηκε στη κυβέρνηση για την πολιτική της, η οποία, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από δειλά, άτολμα και ανεπαρκή μέτρα

    [04] Ρέππας:Στηρίζουμε τη Μ.Δαμανάκη

    Την ολόθερμη υποστήριξη της κυβέρνησης στην υποψηφιότητα Δαμανάκη για τη δημαρχία της Αθήνας, επανεβεβαίωσε σήμερα ο Δημήτρης Ρέππας, μετά τα περί του αντιθέτου σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 10-Jul-98 19:40:20

    [05] Ταλαιπωρία στην Ολυμπιακή

    Ενταση και επεισόδια σήμερα στο Ελληνικό λόγω των καθυστερήσεων αλλά και ματαιώσεων που παρουσιάζουν τα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπλοίας λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας στους αεροδιαδρόμους.

    Σε μία περίπτωση μάλιστα υπάλληλος της εταιρία που δέχτηκε επίθεση από αγανακτισμένους πελάτες, έσκισε κυριολεκτικά τα ρούχα της εκφράζοντας έτσι τη δική της αγανάκτηση για τις συνθήκες εργασίας της.

    [06] Βλάβη στο ΠΟΣΕΙΔΩΝ EXPRESS

    Η βλάβη που υπέστη στην μία κύρια μηχανή του το επιβατηγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ, ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Ιου, προκάλεσε αλλαγές στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τις Κυκλάδες.

    Ετσι, όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν με το ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ θα διακινηθούν με τα πλοία ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ και ΝΤΑΛΙΑΝΑ, που αναχωρούν από τον Πειραιά και το ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ, που θα αποπλεύσει στις 10 το βραδυ.

    Και τα τρια πλοια θα προσεγγίσουν εκτάκτως την Πάρο, την Σίκυνο και τη Φολέγανδρο, ώστε να εξυπηρετήσουν και τους επιβάτες του ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ.

    [07] Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

    Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα απο τον υπουργο υγειας Κωστα Γειτονα το νομοσχεδιο για την αναπτυξη και τον εκσυγχρονισμο των υπηρεσιων ψυχικης υγειας.

    Μεταξύ άλλων καθιερώνει ειδική υπηρεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, ενιαίο σύστημα υπηρεσιών για θεραπεία ασθενούς στον τόπο διαμονής του, υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας, κινητές μονάδες ψυχιατρικής περίθαλψης και τον θεσμό των κοινωνικών συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης, δομή που εφαρμόζεται με επιτυχια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 10-Jul-98 19:36:01

    [08] Κορυφώνονται οι μάχες στο Κοσσυφοπέδιο

    Νέα επεισόδια σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η πόλη Πετς δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκατοντάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να περάσουν στην Βόρεια Αλβανία.

    Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, κατηγόρησε παράλληλα την Ομάδα Επαφής γιά την πρώην Γιουγκοσλαβία, οτι είναι πολύ ανεκτική απέναντι στο γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [09] Τουρκία-Εκθεση Λέϊκ

    Ο τουρκικός Τύπος, με εκτεταμένες ανταποκρίσεις από την ελληνική πρωτεύουσα, γράφει ότι η έκθεση του πρώην πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα, Μάικλ Λέικ "αναστάτωσε την Αθήνα".

    Η εφημερίδα "Ραντικάλ", με τον τίτλο "Ο Ευρωπαίος που εξόργισε την Αθήνα", γράφει ότι η 28σέλιδη έκθεση για την Τουρκία που έστειλε στην Επιτροπή ο κ. Λέικ, προκάλεσε μεγάλη οργή στην Αθήνα.

    Η "Ζαμάν" γράφει η "Η Αθήνα πνέει μένεα" και η "Μιλιέτ" αναφέρει ότι "Η Αθήνα άφρισε για τον Λέικ". Τέλος, η "Τούρκιε" κάνει αναφορά στο θέμα με τον τίτλο "Πανικός στην Αθήνα για την έκθεση Λέικ".-

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 10-Jul-98 19:36:24

    [10] Ρωσία-Οικονομική κρίση

    Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (άνω βουλή) της Ρωσίας ψήφισε σήμερα κατ'αρχήν υπέρ των προτάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ρωσία.

    Η άνω βουλή υπερψήφισε την πρόταση που υποστήριζε το κυβερνητικό πρόγραμμα με 97 ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά. Η νομοθεσία που προβλέπεται από το πρόγραμμα αυτό πρέπει να υιοθετηθεί πρώτα από τη Δούμα (κάτω βουλή) και μόνο τότε θα εξεταστούν λεπτομερώς οι επιμέρους νόμοι από την άνω βουλή.

    Η Δούμα θα πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο στις 15 και 16 Ιουλίου για να συζητήσει το πρόγραμμα κατά της κρίσης, την εφαρμογή του οποίου επιθυμεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από την

    έγκριση ενός μεγάλου πακέτου πιστώσεων για τη Ρωσία. Η Δούμα έχει ήδη απορρίψει μερικά προτεινόμενα φορολογικά μέτρα.

    Η Ρωσία ζητεί 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πηγές προκειμένου να ανταποκριθεί σε βραχυπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις ντόπιες αγορές και να αποτρέψει μια πιθανή υποτίμηση του ρουβλίου.

    Η ψηφοφορία αυτή στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο διεξήχθη έπειτα από έκληση για υποστήριξη του προγράμματος από το ρώσο πρωθυπουργό Σεργκέι Κιριγένκο. Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Γεγκόρ Στρόγεφ δήλωσε ότι οι οικονομικές δυσκολίες ευνόησαν την ενότητα. "Ουσιαστικά, δεν έχουμε διαφορές για το προς τα πού και πώς να προχωρήσουμε. Είμαι χαρούμενος που τώρα έχουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα και όχι ένα για την κυβέρνηση και ένα για το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο", τόνισε ο Στρόγεφ.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 10-Jul-98 19:35:15

    [11] Ανησυχία για τον πληθωρισμό

    Το πρόβλημα του πληθωρισμού, που σκαρφάλωσε στο 5,2%, απασχολεί την κυβέρνηση.

    Και με παρεμβάσεις στην αγορά τροφίμων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων επιχειρεί να τον τιθασεύσει.

    Τα πρώτα μέτρα πάντως για τον περιορισμό του πληθωρισμού , που αναμένεται να ανέβει κι άλλο, θα εφαρμοστούν από 1ης Σεπτεμβρίου.

    Στην Τραπεζική αγορά, αλλαγές και μάλιστα θεαματικές, αναμένονται, εν' όψει και της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας και μετά την εξαγορά από τον όμιλο Λάτση του 11,4 % των μετόχων της Τράπεζας Εργασίας αντί του ποσού των 101,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    [12] Αναδιάταξη στον τραπεζικό τομέα

    Η μεγαλύτερη αναδιάταξη στον τραπεζικό χώρο συντελείται το τελευταίο διάστημα με τις κινήσεις του ομίλου Λάτση να αλλάζουν το σκηνικό καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που φιλοδοξεί και όπως φαίνεται καταφέρνει να παίξει ο όμιλος όχι μόνο στον τραπεζικό στίβο αλλά και στην εγχώρια οικονομία συνολικά.

    Η Αλφα Τράπεζα Πίστεως εξακολουθεί παντως να κρατά τα σκήπτρα μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζών και να αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει πεί ακόμη την τελευταία λέξη.

    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσδοκά να εξαργυρώσει και σε πολιτικό επίπεδο τα οφέλη απο το πρόγραμμα μετοχοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και διατηρεί ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

    [13] Χρηματιστήριο

    Μικρή κάμψη της της του 0,27% παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη τιμών να κλείνει στις 2667,10 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 80 δισεκατομμύρια 614 εκατομμύρια δραχμές.

    Και σήμερα το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού μονοπώλησε ο χώρος των τραπεζών με τις μετοχές των τραπεζών Πειραιώς και Χίου να κλέινουν στο λίμιτ απ.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 10-Jul-98 19:37:09
    Τοπικές βροχές κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπονται στην χώρα.

    Στην Αττική καλός ο καιρός με λίγα σύννεφα το απόγευμα στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Friday, 10-Jul-98 19:36:58
    Παρά τη μικρή άνοδο που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα είναι ευχάριστος με ηλιοφάνεια και ελαφρύ βοριαδάκι στο Αιγαίο. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδος πάντως, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φθασει στα ηπειρωτικά τους 36 περίπου βαθμούς.

    Ετσι λοιπόν, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος παντού και μόνο στα ηπειρωτικα τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι εξασθενούν λίγο και θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφωρ στα δυτικά και 4 με 5 στα ανατολικά, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φθάνουν την ημέρα κατά τόπους τα 6 μποφωρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή ανοδο και θα κυμανθεί αύριο στα βόρεια απο 15 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο απο 17 έως 32 και στα νησιά του Αιγαίου απο 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή θα ανέβει στις περισσότερες περιοχές 1 με 2 βαθμούς ακόμη και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 34 βαθμούς.

    Τη Δευτέρα ο καιρός παραμένει σχεδόν αίθριος σε ολοκληρη τη χωρα.

    Οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς και μονο στο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους βόρειοι με ένταση όχι πάνω απο 4 με 5 μποφωρ την ημέρα.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φθάσει το μεσημέρι τους 33 με 35 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 30 στα νησιά.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 10 July 1998 - 18:04:04 UTC