Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-09-25

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά


[Α] Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά

Last Updated: Friday, 25-Sep-98 21:56:37
Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ με αφορμή τους τραγικούς χειρισμούς εκ΄ μέρους των αστυνομικών στο μακελειό της οδού Νιόβης.

Παρασκευή στις 10.00 το πρωϊ το ΚΥΣΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση του θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής αστυνομίας.

Εν' τω μεταξύ δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό η παραίτηση για λόγους ευθυξίας, του υπουργού Δημόσιας Τάξης αλλά ούτε και η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ.Παπαδογιαννάκη .

Αντίθετα δεκτή έγινε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Αθ.Βασιλόπουλου, ενώ σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο Αττικάρχης Παν.Γεωργακόπουλος και ο ταξίαρχος Παπαφίλης.

Πάντως, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Βασιλόπουλος είχε υποβάλλει τη παραιτησή του από τη στιγμή που κατέθετε στον Εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κ.Σωτήρη Μπάγια.

Ο εισαγγελέας μετέβη νωρίς το μεσημέρι στο νοσοκομείο όπου και του πήρε κατάθεση καί ο κ.Βασιλόπουλος παραδέχθηκε λάθος εκτίμηση για το ότι η χειροβομβίδα του Σαρίν ήταν ψεύτικη.

Ο Εισαγγελέας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης μιλώντας εξ' ονόματος του προϊισταμένου του Γιώργου Κολιοκώστα, δήλωσε ότι η εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα αλλά δεν πρόκειται να ενημερώσει καμμία πλευρά μέχρις ότου ολοκληρωθεί.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον κ.Σημίτη, ο κ.Ρωμαίος που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, δεν αναγνώρισε πολιτικές ευθύνες για τη τραγωδία, κάνοντας λόγο γι' αμιγώς αστυνομική επιχείρηση για τη πρώτη φάση της οποίας δήλωσε άγνοια.

Ωστόσο, αναπάντητα παραμένουν τεράστια ερωτήματα όσον αφορά τους αστυνομικούς χειρισμούς έναντι του Ρουμάνου κακοποιού πριν αυτός ρίξει τη χειροβομβίδα.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Απόστολου Μακρυνού αρραβωνιαστικού της Αμαλίας Γκινάκη στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Οπως ανέφερε, οι ίδιοι οι αστυνομικοί προκάλεσαν τον Ρουμάνο κακοποιό να ρίξει την χειροβομβίδα επειδή πίστευαν ότι ήταν ψεύτικη.

Αστυνομικός των ΕΚΑΜ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι ο Ρουμάνος ζήτησε σε κάποιο σημείο των διαπραγματεύσεων να κρατήσει όμηρο τον αρχηγό της αστυνομίας ενώ σημείωσε ότι κανείς δεν πήρε είδηση τον Σορίν όταν έβαλε την χειροβομβίδα στο παντελόνι της κοπέλλας.

Δύσκολα βιώσιμη χαρακτήρισε τη κατάσταση της Αμαλίας Γκινάκη ο Διευθυντής της Εντατικής Μονάδας του "Ερυθρου Σταυρού," καθηγητής Μπεχράκης.

Τη λύπη του και την συμπαραστασή του για τα θύματα της τραγικής εγκληματικής ενέργειας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου μεταφέρθηκε ο Ρουμάνος, Ματέι Σορίν πήγε ο εισαγγελεας κ. Γεράκης, για να του πάρει κατάθεση.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης την επείγουσα Προκαταρκτική Εξέταση, ανέλαβε η εισαγγελία Εφετών με τον εισαγγελέα Αθανάσιο Κονταξή. Θα ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της ηγεσίας της αστυνομίας αλλά και πειθαρχικές ευθύνες του εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωάννη Σακκά που ήταν υπηρεσία χθες βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο εισαγγελέας σε έγγραφη αναφορά του επισημαίνει ότι στην πρώτη φάση της επιχείρησης ήταν σε απόσταση 30 μέτρων από τα γεγονότα και δεν είχε καμμία ανάμιξη.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η προτροπή του εισαγγελέα στα όργανα της τάξης να μην κακοποιήσουν τον Σαρίν, έδωσε την ευκαιρία στον Ρουμάνο κακοποιό να διαφύγει από το φωταγωγό και να πιάσει τους ομήρους.

Εκτός της Γκινάκη που δίνει μάχη για τη ζωή της, ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού από το γόνατο, υπέστη ο αστυνομικός Γιώργος Παλιούρας ενώ ο Αττικάρχης, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος έχει τραύματα στο πρόσωπο.

Στον Ερυθρό μεταφέρθηκε και ο πρώτος υπαρχηγός Ιωάννης Γεωργακόπουλος με τραύμα στο μάτι.

Το μεσημέρι οδηγήθηκε στον ανακριτή η φίλη του Ρουμάνου, Πηνελόπη Αθανασοπούλου που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία και χρήση ναρκωτικών.

Το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει το θεμελιώδες αίσθημα της ασφάλειας για του πολίτες.Οι ευθυνες της κυβέρνησης ειναι τεράστιες δήλωσε από τη Σύρο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Εάν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν άμεσα δήλωσε μιλώντας στον Αntenna, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Λαλιώτης.

Μόνη υπεύθυνη για τη αύξηση της εγκληματικότητας και την εξαχρείωση των εγκληματιών είναι η πλήρης αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, τονίζει σε ανακοινωσή της, η Πανεθνική Δημοκρατική Ενωση που εκφράζει την αγανάκτηση της για την αποδιοργάνωση της Αστυνομίας.

(c) ANT1 Radio 1998


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant1gr2html v1.00 run on Friday, 25 September 1998 - 19:46:48 UTC