Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-10-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Στην τελική ευθεία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές
  • [02] Σχέδιο ανατροπής του Ελληνικού βέτο
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Καραμπόλα αυτοκινήτων στην Μαλακάσα
  • [04] Μετρό Θεσσαλονίκης
  • [05] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [06] Κοσσυφοπέδιο-Ανάπτυξη επιτηρητών
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [07] Μείωση τιμών σε καταναλωτικά αγαθά
  • [08] Χρηματιστήριο 16/10
  • [09] ΗΠΑ-Μείωση επιτοκίων
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Στην τελική ευθεία

    Last Updated: Friday, 16-Oct-98 18:48:09
    Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα κόμματα για την επαναληπτική εκλογή της Κυριακής με αιχμές την Υπερνομαρχία Αθήνας- Πειραια, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και τους Δήμους Θεσσαλονικής και Πειραιώς.

    "Δεν θα πρέπει να συσχετίσουμε την ψήφο της προηγούμενης Κυριακής με την ψήφο του δεύτερου γύρου. Σήμερα το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο," δήλωσε στον Αntenna ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτη.

    Τόνισε ακόμη ότι η ψήφος της πρώτης Κυριακής δεν ήταν ψήφος καταδίκης ή ανατροπής.

    Ο Κώστας Λαλιώτης Κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι θέλει να συρικνώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενω εκτίμησε ότι ο αρραβώνας της με την ΠΟΛΑΝ σε αυτές τις εκλογές θα καταλήξει σε γάμο.

    Μετά την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο, το κυβερνών κόμμα καταφεύγει στην τριτοκοσμική συμπεριφορά με υποσχεσιολογία, φθήνο λαϊκισμό και προσπάθεια διχασμού τονίζει σε δηλωσή του ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    Η πορεία προς τις κάλπες για τους ψηφοφόρους της Ξάνθης κρύβει και περίεργα όπως αποκάλυψαν ο Γιώργος Παπαδάκης και ο Γιώργος Βαρεμένος στην εκπομπή Απο τη Σκύλα στη Χάρυβδη.

    Ο νύν Νομάρχης που διεκδικει εκ νέου τον Νομαρχιακό Θώκο δίνει σήμερα με δύο χρόνια καθυστέρηση επιταγές σε πλημυροπαθείς της περιοχής. Ο συν- διεκδικήτής της Νομαρχίας καταγγέλλει πως οι επιταγές είναι ακάλυπτες και στις αιτίασεις αυτές ο Νομάρχης απαντά πως θα πληρωθούν την Τρίτη μετά τις εκλογές.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 16-Oct-98 18:49:31

    [01] Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές

    Στο ζενίθ βρίσκονται οι διεργασιες κομμάτων και υποψηφίων για το δεύτερο γύρο των Νομαρχιακών και Δημοτικων εκλογών.

    Με υποστηριχτές κορυφαία στελέχη των κομμάτων προετοιμάζονται για την αναμέτρηση στη Θεσσαλονικη, οι κυριοι Παπαγεωργοπουλος και Λαζαρίδης.

    Σήμερα στη Θεσσαλονικη περιόδευσε ο υπουργός Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σκληρή θα είναι η αναμέτρηση για την υπερνομαρχία Αττικής. Ο κ. Εβερτ παρενέβη υπέρ του Θόδωρου Κατριβάνου, ενώ ο Ευάγγελος Κουλουμπής ζήτησε την υποστήριξη και του Συνασπισμού.

    [02] Σχέδιο ανατροπής του Ελληνικού βέτο

    Σχέδιο ανατροπής του Ελληνικού βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαική Ενωση, προωθεί ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της Τουρκίας με περίπου 200 εκατ εκιού για τα επόμενα τρία χρόνια, μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργατες του έλληνα Επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή διατύπωσαν επιφυλάξεις και χαρακτήρισαν την πρόταση, προσπάθεια "νομικής ακροβασίας".

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 16-Oct-98 18:49:03

    [03] Καραμπόλα αυτοκινήτων στην Μαλακάσα

    Εντεκα τραυματίες εκ' των οποίων οι δύο σοβαρά από καραμπόλα φορτηγού, λεωφορείου του ΚΤΕΛ Σερρών και μικρού φορτηγού στην Εθνική Αθηνών Λαμίας, στο ύψος του Σχηματαρίου.

    Η σύγκρουση έγινε το πρωϊ στο 91ο χιλιόμετρο, όταν φορτηγό της εταιρίας που πραγματοποιεί τα έργα στην Εθνική βγήκε από το εργοτάξιο και προσπάθησε να διασχίσει κάθετα την εθνική. Αποτέλεσμα ήταν να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Σερρών, που ερχόταν από Αθήνα και μετέφερε 13 επιβάτες.

    Τα δύο λεωφορεία βγήκαν από το οδόστρωμα και συγκρούστηκαν με μικρό φορτηγάκι, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα.

    Σοβαρότερα τραυματισμένοι νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό εκτός κινδύνου, ο οδηγός του φορτηγού Βασίλης Κάνδιος και ο επιβάτης του λεωφορείου Γιώργος Δημαρούδης.

    Οι υπόλοιποι εννιά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Θήβας.

    [04] Μετρό Θεσσαλονίκης

    Δεν έχει συνταχθεί ακόμη το έγγραφο για τη σύμβαση του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

    Αυτό αποκαλύπτει το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ σε επιστολή του προς Τεχνική Εταιρία, επιστολή την οποία δημοσιεύουν σήμερα τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.

    Η σύμβαση έχει προχωρήσει δήλωσε στον Αntenna, ο Κώστας Λαλιώτης. "Εγώ προσέχω πού βάζω την υπογραφή μου," είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος.

    Για την τελική υπογραφή αναμένει και τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής.

    Στο Μετρό της Αθήνας, αθόρυβα πέρασε χθες κάτω από την πολυκατοικία της οδού Κασομούλη στο Νέο Κόσμο, ο Μετροπόντικας.

    Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ανακοίνωσε τελικά σήμερα πως η διάνοιξη της σύρραγγας ήταν επιτυχής και αντιμετωπίστηκαν οι δυσκολίες από τις εδαφικές συνθηκες.

    [05] Αστυνομικό Δελτίο

    Με δεκαπέντε διαφορετικά ονόματα κυκλοφορούσε ο Κύπριος, Κυριάκος Ταλιαδόρος ή Ανδρέου που συνελήφθη από την ασφάλεια Αττικής για απάτη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

    Ο Ταλιαδόρος είχε εξαπατησει Δημάρχους - Συνδικαλιστές καθηγητές πανεπιστημίου - γιατρούς - επιχειρηματίες και άλλα άτομα απο τα οποία είχε αποσπάσει συνολικά πάνω απο 10 εκατομμύρια δραχμές.

    Στη Θεσσαλονικη, στον ανακριτή απολογήθηκε σήμερα ο 36χρονος Δημήτρης Σακελάρης, με τις κατηγορίες της αρπαγής, της αποπλάνησης και του βιασμού 10χρονου μαθητή.

    Ενα ακόμη κρούσμα βίας ανηλίκων είχαμε χθες στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης όπου τρείς ανήλικοι οι οποίοι και αναζητούνται, επιτέθηκαν σε 16χρονο για να τον ληστέψουν.

    Οι δράστες όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι απο το κατοστράρικο που είχε επάνω ο νεαρός μαθητής και του άρπαξαν το ρολόϊ ενώ στην προσπάθειά τους να διαφύγουν του δάγκωσαν το αυτί. Το θύμα μετά την παροχή πρώτων βοηθείων επέστρεψε στο σπίτι του.

    Σπάνια συλλογή απο 1178 νομίσματα των Βυζαντινών και αρχαίων Ελληνικών χρόνων είχε στην κατοχή του ο Ευστράτιος Καρίνας ο οποίος συνελήφθη χθες απο άνδρες του τμηματος αρζαιοκαπηλίας της ασφάλειας Αττικής.

    Κατά την προανάκριση υποστήριξε οτι τα αρχαία νομίσματα αποτελούν κληρονομιά του πατέρα του ο οποίος πεθανε προ ετών στην Κωνσταντινούπολη.

    Με 10,5 κιλά χασίς συνελήφθη σε δασική περιοχή της Μεσοποταμίας Καστοριάς, ο φρουτέμπορος Πέτρος Μουμπακμάς, 36 χρόνων μαζί με τρείς Αλβανούς.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 16-Oct-98 18:49:20

    [06] Κοσσυφοπέδιο-Ανάπτυξη επιτηρητών

    Σημαντική συμφωνία βάσει της οποίας θα επιτραπεί η ανάπτυξη 2000 επιτηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο θα υπογραφεί σήμερα στο Βελιγράδι απο τον προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Πολωνό υπουργό εξωτερικών, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ και τον υπουργό Εξωτερικων της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς.

    Η σημερινή συμφωνία ακολουθεί τη χθεσινή υπογραφή για την επιτήρηση του εναέριου χώρου πάνω απο το Κοσσυφοπέδιο απο το διοικητή των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγό Κλάρκ και τον αρχηγό του ΓΕΣ της Γιουγκοσλαβίας, στρατηγό Μόμτσιλο Πέρισιτς.

    Ο Γκέρεμεκ μετά τις συνομιλίες, που θα έχει στο Βελιγράδι θα επισκεφθεί την Πρίστινα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αλβανό ηγέτη, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν στη σερβική επαρχία δεκαμελή αποστολή για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συγχρονως ενέκριναν την εκταμίευση 4,8 εκατομμυρίων δολλαρίων που θα βοηθήσουν τους Αλβανούς πρόσφυγες να περάσουν το χειμώνα.

    Οι δέκα ειδικοί της Υπηρεσίας Παγκόσμιας Ανάπτυξης αναμένεται να φθάσουν στην Πρίστινα κατα τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και προτεραιότητα τους θα είναι η μεταφορά πόσιμου νερού και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής.

    Μέχρι στιγμής επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ξαναρχίσει τις δραστηριότητες τους στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

    Τέλος το μόνιμο συμβούλιο του ΝΑΤΟ αναμένεται να παρατείνει σήμερα κατά δέκα περίπου ημέρες την προθεσμία που έχει θέσει στο Βελιγράδι, για να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 16-Oct-98 18:48:45

    [07] Μείωση τιμών σε καταναλωτικά αγαθά

    Πάγωμα τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μείωση των έμμεσων φόρων και συμφωνίες κυρίων για μείωση τιμών καταναλωτικών αγαθών, η πολιτική της κυβέρνησης για την πτώση του πληθωρισμού και την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού για το '99.

    Ο Πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως στη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Υπάρχει βελτίωση δήλωσε ο υπουργός.

    [08] Χρηματιστήριο 16/10

    Η Σοφοκλέους συνέχισε και σήμερα την ανοδική της πορεία. Ανοιξε με 5,14%, αγγίζωντας ακόμη και το 7% και έκλεισε το 6,37%.

    Εφθασε τις 2.040,47 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 69 δισεκατομμύρια 351 εκατομμύρια δραχμές.

    [09] ΗΠΑ-Μείωση επιτοκίων

    Η ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία τους προσεχείς μήνες οδήγησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, το προεξοφλητικό της επιτόκιο και το βραχυπρόθεσμο διατραπεζικό κατά 0,25%. Ετσι το πρώτο διαμορφώνεται πλέον στο 4,75%, ενώ το δεύτερο στο 5%.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μισέλ Καμντεσίς εξέφρασε σήμερα από το Παρίσι την ικανοποίησή του για την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων

    Οπως ήταν φυσικό ολες οι διεθνείς χρηματαγορές αντέδρασαν θετικά στην εξέλιξη. Ο δείκτης βαρόμετρο Ντάου Τζόουνς εκλεισε χθες με κέρδος 4,15%, ενώ οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη σημειωσαν ανοδο κατα 9% . Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,2%.

    Με σημαντικές ανοδικές τάσεις άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX παρουσίασε λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών άνοδο 2,91%, ξεπερνώντας τις 4.5Ο0 μονάδες.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης "Φούτσι" παρουσίαζε επίσης στις 11.11 [ώρα Ελλάδος] άνοδο 2,4% φθάνοντας στις 5.179,2 μονάδες.

    Σήμερα άλλωστε το ιαπωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την διάσωση των ιαπωνικών τραπεζών,που προβλέπει την χορηγηση έως και 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 16-Oct-98 18:50:20
    Αίθριος καιρός το Σαββάτο σε όλη τη χώρα και μόνο στα ανατολικά θα υπάρχουν τοπικά λίγες νεφώσεις.

    Οι άνεμοι βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί.

    Αίθριος καιρός στην Αττική και θερμοκρασία έως 23 βαθμούς.

    Σχεδόν αιθριος καιρός στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Friday, 16-Oct-98 18:50:11
    Τετραήμερο καλοκαιρίας μας επιφυλάσσει ο καιρός, με αρκετή ηλιοφάνεια, ασθενείς ανέμους ή ελαφρό βοριαδάκι και καλές θερμοκρασίες. Ωστόσο τη νύχτα και νωρίς το πρωί, η ψύχρα θα είναι και πάλι αισθητή, καθώς η ελάχιστη θερμοκρασία με την ξαστεριά θα είναι αρκετά χαμηλή. Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Τρίτη.

    Πιο αναλυτικά το Σαββατοκύριακο, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος σε ολόκληρη τη χώρα.

    Οι άνεμοι βόρειοι, ασθενείς στα Δυτικά, γύρω στα 3 μποφωρ, ενώ στα Ανατολικά το Σάββατο θα φθάνουν τα 4 με 5 και τοπικά στο Κεντρικό και Νοτιο Αιγαιο τα 6 μποφώρ, αλλά την Κυριακή θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία, ανεβαίνει λίγο και θα κυμαίνεται στα Βόρεια από 5 μέχρι 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 έως 24 και στο Αιγαίο από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.

    Τη Δευτέρα, αρχικά σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος, σταδιακά όμως θα συννεφιάσει στα Δυτικά και μετά το μεσημέρι, ίσως βρέξει για λίγο στα βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί, ασθενείς μεχρι μετριοι και στα Ανατολικά δυτικοί- βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση και η θερμοκρασια, χωρίς αλλαγή θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 22 βαθμούς στα Βόρεια και στους 24 με 25 στην υπόλοιπη χώρα.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 16 October 1998 - 16:06:06 UTC