Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-11-04

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Νίκη Σημίτη στα σημεία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Παράκαμψη Ελληνικού βέτο
  • [02] Πλήρη κάλυψη στον Θ.Πάγκαλο
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Πτώση αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας
  • [04] Απεργίες
  • [05] Αστυνομικό Δελτίο
  • [06] Παραπομπή του Μητροπολίτη Ζακύνθου
  • [Δ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [07] Μειώσεις ΦΠΑ και τιμών αυτοκινήτων
  • [08] Χρηματιστήριο
  • [Ε] Καιρός - Σήμερα

    [ΣΤ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Νίκη Σημίτη στα σημεία

    Last Updated: Wednesday, 04-Nov-98 16:42:51
    Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, δημιουργεί η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε χθες υπό την απειλή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο Κώστας Σημίτης.

    Το νέο ραντεβού του πρωθυπουργού με την εσωκομματική αντιπολίτευση έχει "οριστεί" για την Παρασκευή και το Σαββάτο, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    Ωστόσο, το γεγονός ότι και οι 163 βουλευτές ψήφισαν "ναί" στην κυβέρνηση και καθιστά τον πρωθυπουργό νικητή στα σημεία από την χθεσινή εσωκομματική αναμέτρηση και υπό αυτό το πρίσμα θα διεξαχθεί και η συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Εντεκα βουλευτές χθές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσαν κείμενο προς τον Πρόεδρο της Βουλής, στο οποίο ανέφεραν μεν ότι θα ψηφίσουν την κυβέρνηση, αλλά το αίτημα του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσυνης τέθηκε εκβιαστικά γι' αυτούς, με απειλή για εκλογές ή διαγραφή τους από το κόμμα.

    Αμέσως σήμανε συναγερμός, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες, και διεμήνυσε στους 11 ότι οι ψήφοι τους δεν θεωρούνται θετικές άρα είναι αυτονόητη η προσφυγή στις κάλπες.

    Οι 11 βουλευτές προσήλθαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής όπου γνωστοποίησαν ότι αποσύρουν το κείμενο και τελικά η κυβέρνηση έλαβε 163 ναι έναντι 136 όχι της αντιπολίτευσης.

    Αμεσως μετά την ανακοίνωση του αποτελεσματος ο πρωθυπουργός δηλωσε οτι η κυβέρνηση εχει καθαρή πλειοψηφία και ανακοίνωσε ότι επανερχονται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ οι κύριοι Κεδίκογλου, Κηπουρός και Γικόνογλου.

    Ο Παντελης Οικονομου, επανηλθε στο θεμα και σε δηλωσεις του στον Αντεννα χαρακτηρισε την σταση του κ. Σημιτη "παιδικό πείσμα".

    Απο την πλευρα του ο Κωστας Καραμανλης για πρωτη φορά χθες προκάλεσε ευθεως τον πρωθυπουργό να προσφυγει στις κάλπες για να παρει  όπως είπε  την απαντηση απο το λαό.

    Τέλος, ο Κωνσταντινος Μητοστακης προεβλεψε ότι η εσωκομματικές κοντρες στπο ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστουν , λέγοντας ότι από σήμερα αρχίζουν τα όργανα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 04-Nov-98 12:38:04

    [01] Παράκαμψη Ελληνικού βέτο

    Σήμερα υποβάλει ο Χανς Βαν Ντε Μπρουκ στην Κομισιόν, το κείμενο για παράκαμψη του ελληνικού βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    Στις σχετικές εκθέσεις, επισημαίνεται ότι η Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί αναπτυσσόμενη χώρα, τα Ιμια αναφέρονται και με την ονομασία Καρντάκ ενώ για το Κυπριακό, γίνεται λόγος για αδιαλλαξία και από τις δύο πλευρές.

    Την ίδια ώρα, ο Μεσούτ Γιλμάζ που επισκέπτεται τα Κατεχόμενα, εκτοξεύει νέες απειλές λέγοντας ότι για κάθε βήμα που κάνει η ελληνικοκυπριακή πλευρά προς την ενοποίησή της με την Ευρώπη θα υπάρχει ανάλογο βήμα για ενοποίηση του ψευδοκράτους με την Τουρκία.

    [02] Πλήρη κάλυψη στον Θ.Πάγκαλο

    Πλήρη κάλυψη παρείχε η Κυβέρνηση, διά του εκρπροσώπου της, προς το Θεόδωρο Πάγκαλο σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο στην Υπηρεσία Μεταφραστικού του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Πρωταρχικός στόχος των Υπηρεσιών του Υπουργείου και μάλιστα αυτών που έρχονται σε επαφή με το κοινό, είναι η αποτελεσματική και απρόσκοπτη λειτουργία τους.

    Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπούργειου Εξωτερικών μια ημέρα μετά το επεισόδιο.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 04-Nov-98 16:37:14

    [03] Πτώση αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας

    Εναν ακόμη πιλότο θρηνεί η πολεμική αεροπορία.

    Το Μιράζ 2000, κατέπεσε στις 11.30 πμ στην περιοχή Σαραντάρι Ωρωπού. Ο πιλότος ανθυποσμηναγός Νικόλαος Παρούσης χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα όμως δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο και ακοτώθηκε.

    Το αεροσκάκος είχε απογειωθεί τρία λεπτά νωρίτερα από το αεροδρόμειο της Τανάγρας όμως διαπιστώθηκε βλάβη στο πηδάλιο και επέστρεφε να προσγειωθεί.

    Πρόκειται για το έβδομο ΜΙΡΑΖ 2000 που χάνει η πολεμική αεροπορία.

    [04] Απεργίες

    Νέος γύρος κινητοποιήσεων στα σχολεία.

    Στη Δυτική Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία δασκάλων γονέων και μαθητών, προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Αύριο συγκέντρωση των μαθητών της Αττικής.

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί Αθήνας-Πειραιά έχουν εξαγγείλει απεργία από αύριο έως τις 6 Νοεμβρίου. Εν' τω μεταξύ αύριο πραγματοποιεί 4ωρη στάση εργασίας από τις 10.00πμ η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

    Η ΕΙΝΑΠ πραγματοποιεί σήμερα το βράδυ γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασισθούν απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Την Πέμπτη απεργούν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ύστερα από απόφαση της Ομοσπονδίας τους με στόχο την υπεράσπιση, όπως αναφέρουν, του εισοδηματός τους και του Ασφαλιστικού τους ταμείου.

    [05] Αστυνομικό Δελτίο

    Νεο Ρόζ κύκλωμα εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής καθως συνέλαβε δύο Ελληνες , τον Ιωάννη Μωραϊτη 41 ετών και τον Κωνσταντίνο Οικονόμου, 49 χρόνων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία οι δύο συλληφθέντες εξέδιδαν σε πορνεία 6 νεαρές αλλοδαπές και μία Ελληνίδα.

    Οι δύο μαστρωποί μετέφεραν τις κοπέλες στα ερωτικά ραντεβού με πολυτελή αυτοκίνητα όπως Πόρσε και Αλφα Ρομέο.

    Ενας 22χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αμαρουσίου, κατηγορούμενος για τρείς βιασμούς γυναικών που έγιναν τους τελευταίους τρεις μήνες στην περιοχή. Πρόκειται για τον Μανώλη Αλιφραγκή, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διανοητικά προβλήματα.

    Οι δύο από τις βιασθείσες τον αναγνώρισαν. Ο Αλιφραγκής οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος του απηύθυνε κατηγορίες και αύριο θα απολογηθεί στον

    Ο Αλλιφραγκής όταν συνελήφθη ομολόγησε όχι δύο αλλά τέσσερις βιασμούς.

    Τρία εκατομμύρια δραχμές η λεία των δύο ένοπλων ληστών το πρωϊ στο υποκατάστημα της Εμπορικής στην Καισαριανή.

    Ιερόσυλοι λεηλάτησαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Αθηνιώτισσας στο Μοναστηράκι.

    Αρπαξαν τρείς επίχρυσους σταυρούς, μία επίχρυση λειψανοθήκη με τα οστά του Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Βαρβάρας, ένα επιστήθιο Αρχιμανδρίτη και χρήματα από το παγκάρι.

    [06] Παραπομπή του Μητροπολίτη Ζακύνθου

    Στο πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο παραπέμπεται μετά από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Ζακύνθου για τις δηλώσεις που είχε κάνει στις αρχές του χρόνου στο ανδρικό περιοδικό ΠΕΝΤ-ΧΑΟΥΖ.

    Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου είχε ταχθεί υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων και τις επιβολής της θανατικής ποινής στους εμπόρους ναρκωτικών.

    Οι Συνοδικοί ιεράρχες αποφάσισαν ακόμη να καλέσουν σε απολογία τον επίσκοπο Κερνίτσης Λεόντιο για την υπόθεση των οικονομικών της εκκλησίας. Ενώ η αναβληθείσα επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στις Βρυξέλλες για την ίδρυση γραφείου της Ελλαδικής Εκκλησίας θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

    [Δ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 04-Nov-98 16:36:45

    [07] Μειώσεις ΦΠΑ και τιμών αυτοκινήτων

    Ολες οι εισηγήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου έγιναν αποδεκτές κατά τη σημερινή σύσκεψη για την Οικονομία.

    Παράλληλα, επισπεύδονται κατά ένα 6μηνο οι μειώσεις ΦΠΑ καί τιμών αυτοκινήτων.

    Για τα μικρού κυβισμού η μείωση που θα ισχύει απο πρώτης Ιανουαρίου θα είναι 7-8% ενώ για αυτοκίνητα έως 1.600 κυβικά, της τάξης του 5%.

    Επίσης μειώνεται από 18% σε 8%, ο ΦΠΑ για τη ΔΕΗ.

    Την ίδια ώρα με το μικρό ασφαλιστικό νομοσχέδιο του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος, καθιερώνονται προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

    Ειδικά για τους συνταξιούχους σε περίπτωση που αρνηθούν να δώσουν πληροφορίες για την ασφαλιστική τους κατάσταση θα αναστέλλεται η χορήγηση της συνταξής τους.

    Ακόμη, περιορίζεται από 25 σε 10% η συμμετοχή τους στα φάρμακα, όσων όμως παίρνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Οσον αφορά τα αποθεματικά των ταμείων, αυξάνεται σταδιακά το ποσοστό που μπορεί να επενδυθεί στο Χρηματιστήριο. Εως το 2001, όπως ανακοίνωσε ο κ.Παπαϊωάννου, θα έχει φθάσει το 23%.

    [08] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 1,14 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.299,09 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 58 δισεκατομμύρια 805 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ε] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 04-Nov-98 16:23:10
    Τοπικές νεφώσεις, ίσως και σποραδικές βροχές, προβλέπονται για την Πέμπτη στα δυτικά και βόρεια. Συννεφιά και στην υπόλοιπη χώρα που κατά τόπους στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα είναι αυξημένη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και στα πελάγη τοπικά ισχυροί.

    Σχεδόν αίθριος καιρός στην Αττική και θερμοκρασία έως 25 βαθμούς.

    Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    [ΣΤ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Wednesday, 04-Nov-98 16:22:56
    Ιδιο παραμένει το σκηνικό του καιρού, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή. Νοτιάδες, αυξημένη υγρασία, ενώ η θερμοκρασία θα πλησιάσει και πάλι στους 26 βαθμούς. Από το Σάββατο όμως, ο καιρός αλλάζει, με βροχές και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, που θα γίνει αισθητή στις πιο πολλές περιοχες της χώρας την Κυριακή, καθώς οι άνεμοι γίνονται παντού βορειοι και ενισχύονται.

    Το Σάββατο στη Δυτική Ελλαδα θα έχουμε συννεφιά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, φαινομενα που μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα πέσουν στα ορεινά της Βόρειας Ελλαδας, πάντως απο τη νύχτα στα Δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Οι άνεμοι στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα είναι δυτικοί-νοτιοδυτικοί μετριοι, το βραδυ όμως απο τα Βορεια θα γίνουν βορειοι και θα ενισχυθούν.

    Η θερμοκρασία πέφτει κυρίως στα Βορεια, όπου θα φθάσει στους 19 με 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη ομως χώρα θα πλησιάσει και πάλι στους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 4 November 1998 - 18:18:28 UTC