Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-16

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] H κρίση στην Κομισιόν

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Λιστομαχίες στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Απειλές του PKK
  • [03] Kαραμανλής στις ΗΠΑ
  • [04] Επανεμφανίστηκε η 17 Νοέμβρη
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Τραγωδία στην Ελευσίνα
  • [06] Χωρίς κίτρινα η Αθήνα
  • [07] Τραγικό φινάλε στον Ολυμπο
  • [08] Νέα σενάρια για το Λυμπέριος
  • [09] Συμφωνία υπουργείου-αλιέων
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Ιατροδικαστική έκθεση για την σφαγή στο Ράτσακ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [12] Ουρές στις Εφορίες
  • [13] Χρηματιστήριο-Πτώση 0,75%
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] H κρίση στην Κομισιόν

    16/03/99

    Κρίσιμες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την παραίτηση της Κομισιόν που κατηγορείται για απάτες, κακοδιαχείριση και ευνοικοκρατία.

    Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στη γερμανική προεδρία και καθοριστικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου Σρέντερ με τον παραιτηθέντα πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζακ Σαντέρ σε μισή ώρα στις Βρυξέλλες.

    Ο Καγκελάριος Σρέντερ έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ηγεσία και δεν είναι σε κρίση.

    Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Κομισιόν Ζάκ Σαντέρ εξαπέλυσε σφοδρή επιθεση στους εμπειρογνώμονες συντάκτες του πορίσματος, κάνοντας λόγο για ανεύθυνες κατηγορίες.

    Την ίδια στιγμή από πολλές πλευρές επισημαίνεται ότι μείζονες ανατροπές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την ώρα, θα έθεταν σε κίνδυνο τους στόχους της κοινότητας ανάμεσα στους οποίους και η ατζέντα 2000.

    Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο παραμονής όλων ή ορισμένων επιτρόπων καθώς και του προέδρου της Επιτροπής στις θέσεις τους με υπηρεσιακή ιδιότητα μέχρι τη λήξη της θητείας της Κομμισιόν σε επτά μήνες.

    Στην Αθήνα το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη. Ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε πράξη ευθύνης την παραίτηση των επιτρόπων, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για αυστηρότερα μέτρα στη διαχείριση των κονδυλίων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι κατηγορίες δεν άγγιξαν τον Ελληνα επίτροπο Χρήστο Παπουτσή, γεγονός που είναι όπως είπε θετικό και για τον ίδιο και για την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο κ.Παπουτσής μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε πράξη ευθύνης και δημοκρατικής ευαισθησίας την παραίτηση της επιτροπής και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση μιας νέας Κομισιόν που θ'απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου και των χωρών- μελών.

    Επίσης τόνισε ότι οι συντάκτες του πορίσματος υπερέβησαν τις αρμοδιότητες τους, ενώ για το ενδεχόμενο παραμονής του στη θέση του επιτρόπου είπε ότι θ'αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

    Την πεποίθηση ότι η κρίση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα επηρεάσει την πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ και δεν θα έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Λιστομαχίες στο ΠΑΣΟΚ

    16/03/1999

    Λιστο-μαχίες στο ΠΑΣΟΚ, δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος.

    Η εσωκομματική αντιπολίτευση αμφισβητεί τον αριθμό των συνέδρων που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Το πρωϊ συνεδρίασε η πολιτική γραμματεία του Κόμματος, υπό τον Κώστα Σημίτη. Το απόγευμα συνεδριάζει και το Εκτελεστικό Γραφείο.

    [02] Απειλές του PKK

    12/03/1999

    Πόλεμο στον Τουρισμό της Τουρκίας κήρυξε το ΡΚΚ.

    Χαρακτήρισε εμπόλεμη ζώνη την τουρκική επικράτεια και καλεί του τουρίστες να μην επισκέπτονται, την Τουρκία.

    Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιστορικές, προειδοποίησε και ο Οτσαλάν με μύνημά του από τη φυλακή. Γερμανία, Βρετανία και Αυστρία κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία.

    Τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ξαναθυμήθηκε, έν τω μεταξύ, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αμφισβητώντας... μόνον 150 νησίδες.

    [03] Kαραμανλής στις ΗΠΑ

    16/03/1999

    Υπάρχει σημαντικό έδαφος για να βρεθούν λύσεις με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των διεθνών συνθηκών, της αποκήρυξης της βίας και των εδαφικών διεκδικήσεων.

    Την επισήμανση έκανε ο Κώστας Καραμανλής από τη Βοστώνη, προσθέτοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται ισχυρή ηγεσία που να μην ειναι εκτεθειμένη σε εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, Γουϊλλιαμ Κοέν.

    [04] Επανεμφανίστηκε η 17 Νοέμβρη

    16/03/1999

    Με 8σέλιδη προκήρυξη που έστειλε στην Ελευθεροτυπία, προκαλεί τους διώκτες της με τη φράση "Ιδου η Ρόδος, ιδού και το πήδημα", κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για προδοσία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την Ευρωπαϊκη Ενωση ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πολιτικές θέσεις της - Ιερής Συμμαχίας- που χαρακτήριζε τρομοκράτες τους Ελληνες αγωνιστές του 1821.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [05] Τραγωδία στην Ελευσίνα

    16/03/99

    Ο Χαράλαμπος Σκουφής 68 χρόνων, πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του Χρυσάνθη στο δρόμο, στη συμβολή Αγησιλάου και εθνικής Αντιστάσεως στην Ελευσίνα ενώ αυτή επέστρεφε απο τη Λαϊκη αγορά και στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

    Ο δράστης και αυτόχειρας, μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

    [06] Χωρίς κίτρινα η Αθήνα

    15/03/99

    Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού στην Αθήνα καθώς θα είναι και πάλι χωρίς τρόλεϋ η πρωτεύουσα, από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 20.00 το βράδυ, μετά την πρωίνή τρίωρη στάση εργασίας.

    [07] Τραγικό φινάλε στον Ολυμπο

    15/03/99

    Μέσα σε πραγματικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, εικοσί πέντε ειδικοί αναρριχητές θα επιχειρήσουν, σήμερα, ν' ανασύρουν τα πτώματα των τριών ορειβατών.

    [08] Νέα σενάρια για το Λυμπέριος

    16/03/99

    Δεν αποκλείουν δολιοφθορά στο ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ, εισαγγελέας και πραγματογνώμονες. Περισσότερη βαρύτητα, δίνουν, πάντως στο ενδεχόμενο εμβολισμού του αλιευτικού από μεγαλύτερο πλοίο.

    [09] Συμφωνία υπουργείου-αλιέων

    16/03/99

    Συμφωνία υπουργείου-αλιέων μετά την συνάντηση με τον υφυπουργό Γεωργίας κ.Ντίνο Βρεττό. Συμφωνήθηκε ο διαχωρισμός εισαγωμενων με τα ελληνικα ψαρια και να αρχισουν τα εργα για τον εκσυγχρονισμο της ιχθυοσκαλας.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [10] Ιατροδικαστική έκθεση για την σφαγή στο Ράτσακ

    16/03/99

    Εκθεση φινλανδών ιατροδικαστών που πραγματοποίησαν νεκροψία στα θύματα της "σφαγής του Ράτσακ", απορρίπτει την εκδοχή ότι οι δεκάδες αλβανοί που βρέθηκαν νεκροί στο χωριό του Κοσσυφοπεδίου σφαγιάστηκαν πράγματι, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Πολίτικα".

    Στο μεταξύ, εμπλοκή σημειώθηκε σήμερα στις διαπραγματεύσεις του Ραμπουγέ για το κοσσυφοπέδιο.

    Οι διεθνείς μεσολαβητές απέρριψαν τις αντιρρήσεις που προβάλλει η σερβική πλευρά στο προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης επιβεβαίωσε ότι οι μεσολαβητές απέκλεισαν την πιθανότητα να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο προτεινόμενο ντοκουμέντο, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να εξετασθούν ορισμένες τεχνικές προσαρμογές.

    Στο μεταξυ ο γιουγκοσλαβικός στρατός μεταφέρει σήμερα ενισχύσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αποστολής Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Ουόλτερ Εμπενμπέργκερ.

    Ενα τρένο προερχόμενο φορτωμένο με άρματα και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατευθύνεται προς την Κοσόβσκα Μιτροβίτσα.

    Σύμφωνα με την Αποστολή Επαλήθευσης, σήμερα δεν σημειώθηκαν επεισόδια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά τις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ του γιουγκοσλαβικού στρατού και των αυτονομιστών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή αυτή.

    Ωστόσο το Αλβανικό Κέντρο Πληροφόρησης μετέδωσε ότι περίπου δεκαπέντε χωριά στα περίχωρα του Βουτσίτρν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, βομβαρδίστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις το πρωϊ.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [11] Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία

    16/03/1999

    Στον απόηχο των αλλεπαλληλων βομβιστικών επιθέσεων συνεδριάζει εκτάκτως η Τουρκική εθνοσυνέλευση για πιθανή αναβολή των εκλογών της 18ης Απριλιου.

    Την ίδια ώρα, πολλές χωρες προειδοποιούν τους υπηκόους τους που σκέφτονται να περάσουν τις διακοπές τους στην Τουρκία να αλλάξουν τα σχέδιά τους, λόγω των συνεχιζόμενων βομβιστικών επιθέσεων.

    Το ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ πάντως διέψευσε κατηγορηματικα οποιαδηποτε αναμιξη του στην βομβιστικη επιθεση σε εμπορικο κεντρο της Πολης με 13 νεκρους.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [12] Ουρές στις Εφορίες

    15/03/1999

    Συνωστισμός και ουρές και σήμερα στις εφορίες.

    Μισθωτοί και συνταξιούχοι άφησαν και πάλι για την τελευταία στιγμή την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

    Οι εφορίες θα μείνουν ανοιχτες έως τις 8 απόψε και αύριο για την εξυπηρέτηση του κοινού, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

    [13] Χρηματιστήριο-Πτώση 0,75%

    15/03/1999

    Με πτώση 0,75%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3598,09 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 138 δισεκατομμύρια 449 εκατομμύρια δραχμές.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Κακοκαιρία τη Τετάρτη σε όλη τη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά οι τοπικές καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις στα βόρεια και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

    Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στην Αττική. Τα φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους θα είναι έντονα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα από 9 έως 13 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία στην πόλη από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Κακοκαιρία περιμένουμε το επόμενο τριήμερο με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, τα χιόνια ακομη και στα πεδινά, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελαγη και την πτώση της θερμοκρασίας.

    Κακοκαιρία την Πέμπτη σε όλη τη χωρα, με βροχές κατά τόπους ισχυρές, καταιγίδες πάνω απο τις θάλασσες και χιονια όχι μόνο στα ορεινα, αλλα και σε περιοχές της βόρειας και πιθανον της κεντρικής Ελλαδας, με χαμηλό υψόμετρο.

    Οι άνεμοι εκτός απο τα νότια που θα είναι νοτιοανατολικοί μέχρι θυελλωδεις στην υπόλοιπη χωρα θα είναι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση δηλαδή γύρω στα 7 με 8 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασία πέφτει ακόμη λίγο κυρίως στα κεντρικά και βόρεια και θα φθάσει στους 5 με 6 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και στους 12 με 14 στην υπόλοιπη χωρα.

    Την Παρασκευή αρχικά η κακοκαιρία συνεχίζεται, αλλα βαθμιαία απο τα βόρειοδυτικά ο καιρος θα αρχίσει να βελτιώνεται και μέχρι το βράδυ οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

    Οι άνεμοι παραμενουν απο νοτιες διευθύνσεις στα νότια γύρω στα 7 μποφωρ και απο βορειες στην υπόλοιπη χωρα με ένταση που τοπικά θα φθάνει και τα 8 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασια σε χαμηλά επίπεδα θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 6 με 7 βαθμούς στα βόρεια και στους 12 με 14 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Wednesday, 17 March 1999 - 0:09:36 UTC