Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-29

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Εφιαλτική νύχτα στη Γιουγκοσλαβία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Απειλές της Αγκυρας
  • [02] Πιέσεις των ΗΠΑ στην Αθήνα
  • [03] Εκτελεστικό Γραφείο
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Ζημιές από τον Μετροπόντικα
  • [05] Στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ
  • [06] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [07] Στο Βελιγράδι ο Πριμακώφ
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [08] Στην Πίστεως η Ιονική
  • [09] Χρηματιστήριο - Ανοδος 1,47%
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Εφιαλτική νύχτα στη Γιουγκοσλαβία

    29/03/99

    Νύχτα φρίκης πέρασε η Πρίστινα, καθώς βομβαρδιζόταν ανελέητα από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα.

    Η πρωτεύουσα του Κοσόβου -πλήρωσε- ακριβά για την κατάρριψη του αμερικανικού ιπτάμενου μύθου, του βομβαρδιστικού ΣΤΕΛΘ

    Χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγεφ

    Πύραυλος ΚΡΟΥΖ έπληξε και το κτίριο της αστυνομίας στο κέντρο της Πρίστινα το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Τανγιούνγκ, αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς οι Αλβανοί αυτονομιστές εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των Σερβικών δυνάμεων.

    Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες διέψευσε, τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα Γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης περί κατάρριψης 5 αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ

    Η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, άν το ΝΑΤΟ τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές και οι Κοσοβάροι σταματήσουν τα τρομοκρατικά κτυπήματα. Τη δήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους στο Βελιγράδι.

    Ο Μπιλ Κλίντον επανέλαβε, πάντως, ότι οι ΝΑΤΟϊκοι έταιροι είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά στις απάνθρωπες, όπως τις χαρακτήρισε, πράξεις του Μιλόσεβιτς κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλλ κατηγόρησε την Γιουγκοσλαβία ότι έχει προσχεδιάσει την μαζική απομάκρυνση των Αλβανών από την περιοχή.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Απειλές της Αγκυρας

    29/03/1999

    Νέα ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλεί στο μεταξύ η Αγκυρα εκμεταλλευόμενη την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και ζητάει να πετούν ελεύθερα τα πολεμικά της αεροσκάφη στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ που αναδημοσιεύει η Ουάσιγκτον Πόστ η Τουρκία απειλεί με πόλεμο εάν επαναληφθεί το φαινόμενο Ελληνικά ραντάρ να εγκλωβίσουν μαχητικά της αεροσκάφη.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 3 Μαρτίου Ελληνικό ραντάρ εγκλώβισε Τουρκικό αεροσκάφος πάνω από τη Λήμνο και ενώ πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αυτό έγινε σε δικό μας εναέριο χώρο. Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε και σχετικό διάβημα στις 15 Μαρτίου.

    Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλευθεί κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται για επιτύχει πόντους στο θέμα του εναέριου χώρου δήλωσε στον Αntenna ο καθηγητής κ.Βαλυνάκης.

    [02] Πιέσεις των ΗΠΑ στην Αθήνα

    29/03/1999

    Στη μέγγενη της Ουάσιγκτον η Αθήνα για να εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση έναντι των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία.

    Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο αμερικανός πρεσβευτής Νίκολας Μπέρνς, συναντήθηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη, ενώ ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ετοιμάζει απαντητική επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο.

    Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλος μετέβη στο Πεντάγωνο και ενημερώθηκε από τον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο για τις εξελίξεις . Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για πιθανή εμπλοκή της Ελλάδος αλλά για το που θα καταλήξει η κρίση στο Κόσοβο.

    Εν' τω μεταξύ, περισσότεροι από 60 χιλιάδες πρόσφυγες κατέφυγαν στην Αλβανία τις τελευταίες 35 ώρες δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Αλβανικής κυβέρνησης Ιλιρ Μετά.

    Οικονομική βοήθεια στη FYROM προκειμένου να ανταπεξέλθει στο κύμα των προσφύγων υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Σκοπιανό ομολόγό του.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, επιφυλάχθηκε ν' απαντήσει στο αίτημα του Γιουγκοσλάβου πρεσβευτή στη Αθήνα ν'αναλάβει η Ελλάδα την εκπροσώπηση του Βελιγραδίου, στη Βόννη και στις ΗΠΑ.

    Τα όπλα δεν είναι η καλυτέρη λύσις και δεν είναι ασφαλώς η τελευταία, τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ελευθεροτυπία.

    Επαναλαμβάνει ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής της καλης γειτονίας και συνεργασίας Ελλαδος και Τουρκίας, παρά τις αντιδράσεις από μερίδα του Ελληνικού τύπου και πιθανόν και στο χώρο της Εκκλησίας. Υπενθυμίζει ότι ο εθνικισμός έχει καταδικασθεί ώς αίρεση από το 1872 και παραμένει ώς αίρεση ακόμη και αν προβάλλεται το θρησκευτικό στοιχείο ώς μέσο εξυπηρετήσεως εθνικιστικών σκοπών.

    [03] Εκτελεστικό Γραφείο

    29/03/1999

    Πρεπει να γυρισουμε τις πλατες στην εσωστρεφεια και στην μεμψιμοιρια , ηταν ενα συνεδριο συσπειρωσης που διεψευσε τα σεναρια για διαλυση του ΠΑΣΟΚ, τονισε ο Κωστας Σημιτης στην εναρκτηρια ομιλια του για την πρωτη συνεδριαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

    Με τη βοηθεια ολων ανεξαιρετως, υπογραμμισε ο Πρωθυπουργος, πρεπει να κεριδσουμε τις ευρωεκλογες και να παμε με δυναμη για τις εθνικες εκλογες το 2000.

    Η νεα ΚΕ θα εκλεξει τον Γραμματεα του Κομματος και το ΕΓ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Ζημιές από τον Μετροπόντικα

    29/03/99

    Στη Βουλιαγμένης, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο εκκενώνεται εντός της ημέρας, για να αποκατασταθούν οι ρωγμές που προκλήθηκαν από το πέρασμα του Μετροπόντικα, από Δάφνη πρός Αγιο Ιωάννη.

    Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από Βουλιαγμένης - Φιλομήλα και Λάττα, όπου, 8 καταστήματα και ο κινηματογράφος ΑΒC υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

    Μικροζημιές έχουν προκληθεί σε άλλα 50 κτίρια της περιοχής.

    [05] Στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ

    29/03/99

    Μετ' εμποδίων η παροχή πρώτων βοηθειών σε ασθενείς. Εως τις 20.00 το βράδυ η δεύτερη για σήμερα στάση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

    [06] Αστυνομικό Δελτίο

    29/03/99

    Ενοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Νέα Μαδυτό Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα, με λεια 250.000 δραχμές.

    Μια νεαρή γυναίκα νεκρή και δύο τραυματίες από τροχαίο, το πρωϊ, έξω από την Καβάλα, όταν Ι.Χ ξέφυγε από την πορεία του, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    [07] Στο Βελιγράδι ο Πριμακώφ

    29/03/1999

    Σε ολα τα επιπεδα ενεργοποιείται ο ρωσικός παράγοντας καθώς ο πρωθυπουργός, Γεβγένι Πριμακόφ ετοιμάζεται να μεταβεί στο Βελιγράδι, ίσως και αύριο μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία των τεσσάρων Ρώσων πολιτικών για τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών επιδρομών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας,

    Ο ρώσος πρώην πρωθυπουργός Γεγκόρ Γκαϊντάρ, και οι πρώην αντιπρόεδροι Μπόρις Νεμτσόφ,Μπόρις Φιοντόροφ, καθως και ο Ανατόλι Τσουμπάις συναντωνται σημερα στο βελιγραδι με την γιουγκοσλαβικη ηγεσία.

    Οι γιουγκοσλαβικές αρχές είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μπορίς Νεμτσόφ, μετα τη συνομιλίες που είχε με τον αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής κυβερνησης Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Χθες η ομαδα των τεσσαρων μετεβησαν στη Βουδαπέστη όπου συναντήθηκαν με τον αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χολμπρούκ στο πλαίσιο μιας "ιδιωτικής" πρωτοβουλίας.Η συναντηση ωστόσο απέβη ακαρπη. ενω προκάλεσε δυσαρέσκεια σε κύκλους του Βελιγραδίου.Μάλιστα η γιουγκοσλαβική κρατική τηλεόραση αποκήρυξε την αποστολή Γκαϊντάρ τον οποίο χαρακτήρισε "προδότη". Ωστόσο ο Νεμτσόφ επιμένει οτι η αποστολή του έχει την έγκριση του ρώσου προέδρου Μπορίς Γέλτσιν.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    [08] Στην Πίστεως η Ιονική

    29/03/1999

    Συνεδρίαση του Δ.Σ της Εμπορικής Τράπεζας για να εγκρίνει την κατακύρωση στην Αλφα Τράπεζα Πίστεως του 51% της Ιονικής.

    Νωρίς το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι ο διαγωνισμός για την Ιονική έγινε κάτω από διαφανέστατες διαδικασίες.

    Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς με εξώδικο της προς την Εμπορική ζητάει τα έγγραφα του διαγωνισμού και προσφέρει 290 δις για την αγορά της Ιονικής.

    [09] Χρηματιστήριο - Ανοδος 1,47%

    29/03/1999

    Με πτώση 1,47%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.496,31 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 172 δισεκατομμύρια 916 εκατομμύρια δραχμές.

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Αστατος καιρός τη Τρίτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Στη Βόρεια Ελλάδα, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Πάντως θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας, κυρίως στα Δυτικά.

    Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα στην Αττική. Ανεμοι βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 17 βαθμούς κελσίου.

    Νεφωσεις με βροχες και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 14 βαθμούς κελσίου.

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση

    Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζεται ο καιρός και το επόμενο διήμερο. Ηλιος το πρωί, τοπικές βροχες στη διάρκεια του απογεύματος, άνεμοι όχι ιδιαίτερα ενισχυμένοι και κανονικές θερμοκρασίες. Πιο καλός θα είναι ο καιρός απο την Πέμπτη εως και την Κυριακή.

    Συγκεκριμένα μεχρι την Τετάρτη ο καιρός παραμένει άστατος με τοπικές βροχές και καταίγιδες, αλλα και διαστήματα με ηλιο κυρίως στα δυτικά.

    Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι 4 με 5 και τοπικά, κυρίως στο Αιγαίο 6 μποφωρ, ενώ στην υπόλοιπη χωρα αρχικά θα είναι νότιοι μέτριοι, αλλα και εκεί γρήγορα θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία χωρις αλλαγή θα κυμαίνεται στα βόρεια απο 4 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιονιο απο 7 έως 18 και στο Αιγαίο απο 10 μεχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

    Την Πέμπτη αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χωρας. Ωστόσο δεν θα λείψουν οι παροδικές βροχές στα ηπειρωτικά, μικρής όμως διάρκειας και τοπικού χαρακτήρα και κυρίως τις απογευματινές ώρες.

    Οι άνεμοι απο δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασια αμετάβλητη θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 14 με 15 βαθμούς στα βόρεια και στους 17 με 18 στην υπόλοιπη χωρα.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Monday, 29 March 1999 - 16:01:05 UTC