Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-04-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Αόρατο το μέλλον της Ειρήνης

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Δημοσκόπηση
  • [02] Δηλώσεις Αβραμόπουλου
  • [03] Βουλή-Οτσαλάν
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Δεν υπάρχει ραδιενεργό νεφος
  • [05] Η Μεγάλη Εξοδος
  • [06] Με Καλάζνικωφ οι διαφορές
  • [07] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [08] Οι τρείς αιχμάλωτοι
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [09] Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου
  • [10] Χρηματιστήριο - Ανοδος 2,43%
  • [ΣΤ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Αόρατο το μέλλον της Ειρήνης

    08/04/99

    Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο για πολιτική λύση στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας υπό το κράτος των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών και πάλι στο κέντρο του Βελιγραδίου.

    Το μεσημέρι αναχώρησε για το Βελιγράδι, ο Σπύρος Κυπριανού προκειμένου να παραλάβει τους τρείς αμερικανούς στρατιώτες.

    Η κίνηση Μιλόσεβιτς, η οποία χαρακτήριστηκε ώς χειρονομία καλής θέλησης έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από το ΝΑΤΟ.

    Ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι παρά την μονομερή εκεχειρία οι στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και προέβλεψε ότι συν τω χρόνω ο Μιλόσεβιτς θα εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή.

    Στο πολεμικό πεδίο βομβαρδίστηκαν τη νύχτα κτίρια του στρατού στο κέντρο του Βελιγραδίου και σπίτια στα περίχωρα του Κράλιεβο, ενώ κάτοικοι σχημάτισαν αλυσίδα στη γέφυρα Μπράνκοφ για να αποτρέψουν τον βομβαρδισμό της.

    Στην έδρα του ΝΑΤΟ τις Βρυξέλες μετέβη σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Παραγιουδάκης μετά από πρόσκληση του Σολάνα.

    Το Μεγάλο Σαββάτο αναμένονται οι περίπου 5 χιλιάδες που θα τοποθετηθούν σε καταυλίσμους στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Το θέμα θα συζητηθεί εκ' νέου σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Δημοσκόπηση

    07/04/1999

    Τον Κώστα Σημίτη, προτιμά για πρωθυπουργό το 41,6% των ερωτηθέντων και ακολουθεί ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 30.6%, στο δεύτερο μέρος της Πανελλαδικής δημοσκόπησης της Μέτρον Ανάλυσις που δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ.

    [02] Δηλώσεις Αβραμόπουλου

    07/04/1999

    Παραμένω Δήμαρχος, θέλω να είμαι παρών και χρήσιμος, δήλωσε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην τηλεόραση του Αntenna, δεν διευκρίνησε όμως για πόσο διάστημα θα παραμείνει στη δημαρχία.

    [03] Βουλή-Οτσαλάν

    07/04/1999

    Χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών της Ν.Δ συνεχίζει την καταθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Σάββας Καλεντερίδης για την υπόθεση Οτσαλάν.

    Εκ' μέρους της Ν.Δ ο κ.Βαρβιτσιώτης με δηλωσή του κατήγγειλε τον πρόεδρο της Εξεταστικής, Χρήστο Ροκκόφυλλο, ότι αποφασίζει αυθαίρετα για κρίσιμα θέματα των συνεδριάσεων και προκειμένου να αποφύγει την είς βάθος εξέταση του Σάββα Καλεντερίδη προκάλεσε αιφνιδίως τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής.

    Μάλιστα η Ν.Δ απαιτεί να προσέλθει να καταθέσει και πάλι ο κ.Καλεντερίδης τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Δεν υπάρχει ραδιενεργό νεφος

    08/04/99

    Δεν είναι ραδιενεργό το νέφος που εντόπισαν τα Ελληνικά ραντάρ πάνω από την Εύβοια, έδειξαν οι έρευνες του Δημόκριτου.

    Οπως δήλωσε στον Αntenna, ο υφυπουργός Υγείας, Νίκος Φαρμάκης πρόκειται για σωματίδια που εκτοξεύθηκαν από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη για να παραπλανήθουν τα ραντάρ στη Γιουγκοσλαβία.

    [05] Η Μεγάλη Εξοδος

    08/04/99

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό -προς το παρόν- ταξιδεύουν οι Αθηναίοι για Πάσχα στην ύπαιθρο.

    Μεγάλη είναι η κίνηση απο το πρωϊ στις εξόδους της πόλης και στην Αθηνών- Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας όπου παραχωρήθηκε απο μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας.

    Από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στις εθνικές οδούς από τις 04.00 έως τις 21.00 το βράδυ.

    [06] Με Καλάζνικωφ οι διαφορές

    08/04/99

    Σε προσωπικούς λόγους αποδίδεται η επίθεση από δύο ενόπλους που δέχθηκε τη νύχτα ο Δημήτρης Μπιλής στην Ηλιούπολη.

    Οι άγνωστοι γάζωσαν τα αυτοκίνητα της οικογέειας με καλάζνικωφ και κατεδίωξαν και τον Μπιλή στον Υμηττό.

    [07] Αστυνομικό Δελτίο

    08/04/99

    Στο μικροσκόπιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας βρίσκονται το έντυπο αναρχικό υλικό και η γραφομηχανή που βρέθηκαν στο σπίτι του 32χρονου Ανδρέα Λεγάκη, που σύμφωνα με την Αστυνομία ενέχεται στην δολοφονία του 50χρονου ανθοπώλη Μιχάλη Γούλη.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    [08] Οι τρείς αιχμάλωτοι

    08/04/1999

    Αμερικανός στρατιωτικός δήλωσε σήμερα στο Πρακτορείο Ρόιτερ πως αν οι τρείς Αμερικανοί αιχμάλωτοι αφεθούν ελεύθεροι από τις γιουγκοσλαβικές αρχές με την παρέμβαση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής Σπ.Κυπριανού, θα μεταφερθούν αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Γερμανία.

    Η ίδια πηγή τόνισε ότι αν η κυπριακή αποστολή στεφθεί με επιτυχία, ένα ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος θα τους μεταφέρει αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια ένα αμερικανικό μεταγωγικό αεροπλάνο C-9 θα τους μεταφέρει στη Γερμανία.

    "Το θέμα ακόμη εκκρεμεί" τόνισε ο αξιωματούχος , ενώ την ίδια ωρα το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλούμενο κυπριακές πηγές υποστήριξε πως η συνέχιση των βομβαρδισμών κατα της Γιουγκοσλαβίας ενδέχεται να έχει αρνητικό αντικτυπο στην προσπάθεια του κυρίου Κυπριανού να επιτύχει την παράδοση των τριών στρατιωτών.

    Πηγές που πρόσκεινται στον προεδρο της Βουλής δήλωσαν στον ανταποκριτή του CNN στη Λευκωσία, Γουώλτερ Ρότζερς οτι οι Γιουγκοσλάβοι εξέφρασαν καποιους αρνητικούς θορύβους.

    Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τς εξελίξεις οι αμερικανοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί οφείλεται στο γεγονός οτι το Βελιγράδι δεν ακολούθησε την περπατημένη διπλωματική διαδικασία, χρησιμοποιώντας μια τρίτη χώρα αντί να φωνάξει εκείνους.

    Φάνηκε άλλωστε στις δηλώσεις του εκπρόσωπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζέημς Ρούμπιν, ο οποίος παραπονέθηκε οτι η Γιουγκοσλαβία δεν έκανε τις διπλωματικές ενέργειες που θα έπρεπε να έχει κάνει.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    [09] Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου

    08/04/99

    Αυτό που δεν πέτυχαν οι πετρελαιο-παραγωγικές χώρες με τη μείωση της παραγωγής του μαύρου χρυσού, να αυξηθεί η τιμή τους φαίνεται ότι το κατάφεραν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.

    Οι τιμές των καυσίμων των αεροπλάνων εξαιτίας της υψηλής τρέχουσας κατανάλωσης από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, και άλλων επιμέρους λόγων έχουν κάνει διεθνώς "αλμα" και έφθασαν στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου δωδεκάμηνου, ανέφεραν σήμερα στο Λοδίνο χρηματιστές.

    Πάντως η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον τιμάριθμο στην Ελλάδα.

    Την ίδια ώρα όμως χρηματιστής που ειδικεύεται στα καύσιμα αεροσκαφών δήλωσε ότι απο το ΝΑΤΟ αγοράστηκαν τις τελευταίες ημέρες 70 χιλιάδες τόννοι καυσίμων απο ελληνικά διυλιστήρια της περιοχής Αθηνών-Κορίνθου.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια είναι υποχρεωμένα να παράσχουν καύσιμα για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε οτι αν παραταθούν οι επιδρομές, το ΝΑΤΟ θα υποχρεωθεί να προμηθευτεί περισσότερα καύσιμα.

    Οι επιμέρους λόγοι της αύξησης της τιμής εστιάζονται στην κατάσταση των αμερικανικών αποθεμάτων--μετά τα τρία διαδοχικά ατυχήματα στα καλιφορνέζικα διυλιστήρια--την υψηλή ινδική ζήτηση και την διακοπή λειτουργίας του αλγερινού διυλιστηρίου της "Sonatrach".

    Ωστόσο οι χρηματιστές προέβλεψαν οτι αν η παράταση των επιδρομών κατά γιουγκοσλαβικών στόχων είναι μεγάλη, αυτό και μόνον θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επίπτωση στην ανοδική διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων των αεροπλάνων.

    Στην Ευρώπη, η τιμή διαμορφώνεται πλέον στα 20 δολάρια το βαρέλι επανερχόμενη στο επίπεδο του Φεβρουαρίου του 1998, με συνεπακόλουθη άνοδο της τιμής κατά οκτώ επιπλέον δολλάρια το βαρέλι των συναλλαγών swap -- ανταλλαγή ίσης συναλλαγματικής αξίας φορτίων με διαφορετική παράδοση η επιτόκια.

    Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι η κατανάλωση καυσίμων απο την αεροπορία του ΝΑΤΟ διαμορφώνεται στους 25 χιλιάδες τόννους ημερησίως συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Απο αυτούς πέντε χιλιαδες τόννοι καυσίμων καταναλώνονται απο τα αεροσκάφη που εφορμούν απο τις ιταλικές στρατιωτικές βάσεις.

    [10] Χρηματιστήριο - Ανοδος 2,43%

    08/04/99

    Με με άνοδο 2,43 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.621,53 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 133 δισεκατομμύρια 250 εκατομμύρια δραχμές.

    [ΣΤ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 13/04/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        296,6        304,7        300,0
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        164,0        168,5        165,9
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        476,0        489,0        481,5
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        201,1        206,6        203,4
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         48,9         50,2         49,4
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        245,5        252,2        248,4
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        198,2        203,7        200,6
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        185,4        190,4        187,5
                      E.C.U. (ECU)        320,8        329,6        324,5
    

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Χαλάει τελικά τη Παρασκευή ο καιρός, με νοτιάδες και βροχές, πρώτα στα Δυτικά και από το απόγευμα και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Το Μεγάλο Σάββατο οι βροχές θα είναι περισσότερες, ενώ το Πάσχα ο καιρός θα είναι άστατος. Ωστόσο, τη Δευτέρα του Πάσχα θα έχουμε βελτίωση .

    Αίθριος θα είναι ο καιρός μέχρι το μεσημέρι στην Αττική, αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει και αργά τη νύχτα ίσως βρέξει τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στην Αθήνα από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αρχικά θα υπάρχουν λίγα σύννεφα, βαθμιαία όμως θα πυκνώσουν και ενδεχεται να βρέξει το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 9 μέχρι 19 βαθμούς.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Αλλάζει τελικά ο καιρός, με νοτιάδες και τοπικές βροχές, που θα αρχίσουν από τα Δυτικά και το Μεγάλο Σάββατο θα επεκταθούν σχεδόν σε όλη τη χωρα. Το Πασχα εξάλλου ο καιρός θα ειναι άστατος, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα βελτιώνεται στις πιο πολλές περιοχές.

    Το Μεγάλο Σάββατο οι βροχες θα είναι πιο πολλές, κυρίως στις Δυτικές, Κεντρικές και Βόρειες περιοχές της χώρας, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, ενώ οι νοτιάδες διατηρούνται, φθάνοντας τα 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο και τα 7 μποφωρ και η θερμοκρασία πέφτει λίγο και θα πλησιάσει στους 18 με 19 βαθμούς στα Βόρεια και στους 22 με 24 στην υπόλοιπη χώρα.

    Το Πάσχα, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου θα υπάρχει συννεφιά με βροχές κατά διαστήματα και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, με σποραδικες βροχές και καταιγίδες, αλλά και διαστήματα με ήλιο, μεγαλύτερα στα Κεντρικά και Νότια. Εξάλλου από το βράδυ ο καιρός βελτιώνεται.

    Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφώρ και η θερμοκρασία πέφτει ακόμη λίγο και θα φθάσει στα Βόρεια στους 17 με 18 βαθμούς και στους 20 με 22 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Thursday, 8 April 1999 - 17:51:10 UTC