Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-04-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Νύχτα ντροπής

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ασυμφωνία των 15
  • [02] Επαφές στην Αθήνα
  • [03] Εξελίξεις στην Κομισιόν
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Συλλαλητήρια σε Ελληνικές πόλεις
  • [05] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [06] Tο ΝΑΤΟ λυπάται...
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [07] Eπιστροφή του Ψυχρού πολέμου;
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [08] Πέθανε ο Τρουσάρντι
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [09] Τραπεζικοί
  • [10] Χρηματιστήριο - Πτώση 2,46%
  • [Η] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Θ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [11] Aνοσοποιητικό σύστημα-Σεξ
  • [Ι] Καιρός - Σήμερα

    [ΙΑ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Νύχτα ντροπής

    15/04/99

    Αναυδη η διεθνής κοινή γνώμη από την ΝΑΤΟϊκή επίθεση με θύματα δεκάδες Κοσοβάρους πρόσφυγες.

    Πάντως το Αμερικανικό Πεντάγωνο -όπως και στην περίπτωση του τραίνου - επιρίπτει και πάλι τις ευθύνες στους Σέρβους.

    Το ΝΑΤΟ, μετά την κατακραυγή της κοινής γνώμης,για την επίθεση κατά αμάχων προσφύγων, υποστηρίζει ότι επετέθη μόνο σε στρατιωτικούς στόχους.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός άμυνας, δήλωσε ότι για το θάνατο των Αλβανών προσφύγων ευθύνεται το Σερβικό πυροβολικό και όχι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

    Τον εφιάλτη των βομβαρδισμών έζησαν για άλλη μια νύκτα οι κάτοικοι της Πρίστινα και του Βελιγραδίου.

    Εννέα εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους στόχους που επλήγησαν.

    Εξι εκρήξεις ακούστηκαν και στο Βελιγράδι. Επλήγησαν σπίτια και ένα στρατόπεδο στη Ρακόβιτσα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα και να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Από άλλη επίθεση των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών τρία άτομα τραυματίσθηκαν και καταστράφηκαν μία γέφυρα που ενώνει την πόλη Νις με την Πρίστινα και δύο αναμεταδότες της κρατικής τηλεόρασης ΑΡ-ΤΙ-ΕΣ.

    Χερσαία επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο συνεπάγεται επέκταση του πολέμου στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε Ρωσική εφημερίδα.

    Τονίσε ακόμη ότι οι χώρες από τα εδάφη των οποίων θα εισβάλλουν οι χερσαίες δυνάμεις, αυτομάτως θα εμπλακούν σε πόλεμο με τη Γιουγκοσλαβία.

    Την ελπίδα ότι θα επιλυθούν οι διαφορές του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στο ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας,εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα,σε συνέντευξή του στους σημερινούς``Φαινάνσιαλ Τάιμς.``

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ασυμφωνία των 15

    15/04/1999

    Στο κενό έπεσε η Γερμανική πρόταση για ειρηνική λύση στη Γιουγκοσλαβία, στη χθεσινή σύνοδο των 15 ευρωπαίων ηγετών.

    Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία τάχθηκαν υπέρ της διπλωματικής λύσης με την ενεργό ανάμιξη του ΟΗΕ.

    Υπέρ της Γερμανικής πρότασης, τάχθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.

    [02] Επαφές στην Αθήνα

    15/04/1999

    Η Γιουγκοσλαβική κρίση θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών του έλληνα πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογό του σήμερα στη Σόφια.

    Ο κ. Σημίτης αναμένεται να συζητήσει σχέδιο ανοικοδόμησης της Γιουγκοσλαβίας μετά το τέλος της κρίσης, με τη συμμετοχή Ελλάδας Βουλγαρίας Ρουμανίας και Τουρκίας.

    [03] Εξελίξεις στην Κομισιόν

    15/04/1999

    Την αντίθεσή του στην πρόταση που προωθούν Γαλλία και Γερμανία για περιορισμό του αριθμού των επιτρόπων της Κομισιόν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Επιπλέον τόνισε, ότι το έργο της νέας επιτροπής θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων.

    Η γαλλογερμανική πρόταση, σημαίνει ότι οι μικρές χώρες ενδεχομένως να χάσουν την εκπροσώπησή τους.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Συλλαλητήρια σε Ελληνικές πόλεις

    15/04/1999

    Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών έχουν προγραμματιστεί σήμερα στις 18.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισσα, Πάτρα, και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Σοβαρές υλικές ζημιές από γκαζάκια σε τρία αυτοκίνητα έξω από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Ντιτρόιτ Μότορς στο Μαρούσι.

    Οι δράστες που χρησιμοποίησαν 20 γκαζάκια και στουπιά, έγραψαν στον τοιχο αντι-αμερικανικά και αντινατοϊκα συνθήματα .

    [05] Αστυνομικό Δελτίο

    15/04/1999

    Δύο ένοπλοι, λίγο μετά τις 10.00 το πρωί, χτύπησαν το υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 2 στη Λυκόβρυση, άρπαξαν 2.500.000 δραχμές και διέφυγαν με μοτοσυκλέτα.

    Τα ξημερώματα στο Μπραχάμι, ένας ληστής με την απειλή μαχαιριού, απέσπασε από υπάλληλο του πρατηρίου Κώστα Αργυρό 40 χιλιάδες δραχμές.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [06] Tο ΝΑΤΟ λυπάται...

    15/04/99

    Το ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι βομβαρδίστηκε χθές κατά λάθος "ένα μή στρατιωτικό όχημα" το οποίο ήταν κοντά ή μέσα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο, αλλά δέν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό των θυμάτων, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του επιτελείου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

    "Υστερα απο την προκαταρκτική έρευνα που έγινε, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει ότι ένα απο τα αεροπλάνα του εκτόξευσε χθες κατά λάθος μια βόμβα εναντίον ενός μή στρατιωτικού οχήματος που ήταν σε μια αυτοκινητοπομπή. Οχήματα της αστυνομίας και του στρατού της Σερβίας μπορεί να βρίσκονταν μέσα η γύρω απο την αυτοκινητοπομπή. Το ΝΑΤΟ δέν έχει τα μέσα να γνωρίζει τον αριθμό των θυμάτων που προκλήθηκαν απο το περιστατικό αυτό. Δέν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους αριθμούς τους οποίους ανακοινώνουν οι σερβικές πηγές. Οι ανακρίσεις συνεχίζονται και θα δοθεί στη δημοσιότητα νέα ανακοίνωση όποτε είναι δυνατό", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το ΝΑΤΟ "λυπάται που αθώοι άνθρωποι" επλήγησαν και υποστηρίζει ότι "αποκλειστικός υπεύθυνος για τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες συνέβη αυτό το δυστύχημα είναι ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και η πολιτική του", προστίθεται στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου.

    Αξιωματούχος στην έδρα της Συμμαχίας υποστήριξε ότι νατοϊκά αεροπλάνα επιτέθηκαν εναντίον δύο αυτοκινητοπομπών, στον ίδιο δρόμο, χθές, "μιας στρατιωτικής και μιας μικτής αυτοκινητοπομπής" σέρβων στρατιωτών και κοσοβάρων αμάχων.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να μελετάει τι ακριβώς συνέβη, αλλά απο τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι επλήγη ένας ελκυστήρας στην δεύτερη αυτοκινητοπομπή.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [07] Eπιστροφή του Ψυχρού πολέμου;

    15/04/1999

    Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν πάντα δύσκολες, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση μεταξύ τους ανέβηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Ο πρόεδρος Γιέλτσιν κατήγγειλε τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και προειδοποίησε ότι η επιμονή του ΝΑΤΟ σε αεροπορικές επιδρομές θα μπορούσε να οδηγήσει σ'έναν ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο πόλεμο. Παρόλο που οι φήμες ότι η Ρωσία έστρεψε και πάλι τους πυρηνικούς της πυραύλους εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ διαψεύστηκαν, η ψυχρότητα μεταξύ των άλλοτε ανταγωνιστών του Ψυχρού Πολέμου είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός.

    Σύμφωνα με τον Στήβεν Κόεν, καθηγητή ρωσικών σπουδών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συνεργάτη του περιοδικού "Νέησιον", ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής στον Ψυχρό Πόλεμο. Τα αντιαμερικανικά αισθήματα στη Μόσχα είναι έντονα και εκτεταμένα και κυριαρχούν τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και της πολιτικής ηγεσίας. Ο Ψυχρός Πόλεμος, βέβαια, δεν μπορεί να επαναληφθεί με τα ίδια χαρακτηριστικά. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η αποπομπή της Ρωσίας, όμως, από την Ευρώπη, και γενικότερα από τη Δύση, και η ανύψωση μιας νέας μορφής Τείχους ανάμεσα στις χώρες είναι ενδεχόμενα που δεν μπορούν να αποκλειστούν.

    Θα πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του - υπογραμμίζει ο Κόεν στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Salon" - ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει μια ενιαία κυβέρνηση, μια ενιαία ομάδα Ρώσων, μια ενιαία αντίληψη των πραγμάτων. Ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν πολλές απόψεις. Ορισμένοι, για παράδειγμα, υποστηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια πολύ σκληρή, ακόμη και στρατιωτική, αντίδραση στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, και η άποψη αυτή θα ενισχυθεί στην περίπτωση μιας επέμβασης χερσαίων δυνάμεων. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι οι Ρώσοι πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή.

    Αντίθετα με αυτό που πιστεύει η αμερικανική κυβέρνηση, επισημαίνει ο αμερικανός αναλυτής, η Ρωσία έχει πολλές επιλογές. Το πρόβλημα είναι ότι καμιά απ'αυτές τις επιλογές δεν θα αρέσει στη Δύση. Βραχυπρόθεσμα, η Ρωσία θα μπορούσε να παραβιάσει το εμπάργκο όπλων κατά της Γιουγκοσλαβίας, ίσως και κατά του Ιράκ. Μακροπρόθεσμα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θελήσουν να τιμωρήσουν τη Ρωσία κλείνοντας τις πόρτες των δυτικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, η Μόσχα θα μπορούσε να γίνει ένας προμηθευτής όπλων για όλα εκείνα τα καθεστώτα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν επικίνδυνα: το Ιράν, το Ιράκ, την Κίνα, ίσως την Ινδία, το Πακιστάν, ακόμη και τη Λιβύη. Και η Ρωσία θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό να κερδίσει δισεκατομμύρια δολλάρια, πολύ περισσότερα από αυτά που προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Αν θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: 1) μια σταθερή Ρωσία, 2) συνεργασία με τη Ρωσία. Αν βομβαρδίζεις το Ιράκ επειδή ανησυχείς για τα όπλα μαζικής καταστροφής, θα πρέπει να ανησυχείς ακόμη περισσότερο για τις ποσότητες αυτών των όπλων που βρίσκονται στη Ρωσία. Οι προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συμβαδίζουν έτσι με τα ίδια τα συμφέροντά τους.

    Τι θα μπορούσε όμως να κάνει η Ρωσία για να εξασφαλίσει την ειρήνη στα Βαλκάνια; Κατά τον Ντιμίτρι Σάιμς, διευθυντή του Κέντρου Νίξον και πρώην σύμβουλο των προέδρων Νίξον, Ρήγκαν και Μπους, ο Γεβγένι Πριμακώφ δεν πρόκειται να εκτελέσει εντολές της κυβέρνησης Κλίντον. Αν ο αντιπρόεδρος Γκορ του ζητήσει να επισκεφθεί τον Μιλόσεβιτς και να τον πείσει να δεχθεί τις απόψεις του ΝΑΤΟ, ο ρώσος πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχθεί. Αλλωστε, ακόμη κι αν ήθελε να το κάνει, δεν θα μπορούσε. Από την άλλη πλευρά, αν ο Μιλόσεβιτς θελήσει μια μέρα να υποχωρήσει, θα του είναι ευκολότερο από ψυχολογικής και πολιτικής πλευράς να ενδώσει απέναντι στον Πριμακώφ, παρά απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αυτό που ανησυχεί τον Σάιμς δεν είναι πώς μπορεί η Ρωσία να βοηθήσει τον Μιλόσεβιτς, αλλά η κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Γιουγκοσλαβία. Η Ρωσία μπορεί να είναι ένας αδύνατος γίγαντας σε λήθαργο, αλλά παραμένει ένας γίγαντας. Κι όταν προκαλείς τους Ρώσους, όπως προκλήθηκαν πολλές φορές στη διάρκεια της Ιστορίας τους, η απάντησή τους μερικές φορές σε καταπλήσσει. Η Ρωσία άρχισε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με εξευτελιστικές ήττες. Οι ρωσικές επιχειρήσεις εναντίον του Ναπολέοντα είχαν συνοδευτεί αρχικά από ήττες. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ασχολούνται με την Ιστορία όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με κρίσεις. Κι όμως, η Ιστορία είναι σημαντική.

    Οι Ρώσοι είναι οργισμένοι με τη Δύση, σημειώνει ο Ντιμίτρι Σάιμς. Μέχρι τώρα, στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα εθνικά συμφέροντα της χώρας και τη συσσωρευμένη οργή του πληθυσμού, κυριαρχούσαν τα εθνικά συμφέροντα. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει ότι, εφόσον ο πόλεμος συνεχιστεί, η επιλογή αυτή θα παραμείνει η ίδια. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στη Ρωσία θα επικρατεί πάντα η κοινή λογική.

    Ο Πριμακώφ δεν είναι φίλος ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε του Μιλόσεβιτς, καταλήγει ο διευθυντής του "Κέντρου Νίξον". Ο ρώσος πρωθυπουργός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Οταν πήγε στο Βελιγράδι δεν είχε κανένα σχέδιο. Τον έστειλε εκεί ο πρόεδρος Γιέλτσιν. Κι από τη μέρα που επέστρεψε με άδεια χέρια προσπαθεί να κρατήσει τον έλεγχο της κατάστασης, εκτοξεύοντας σφοδρές - αλλά ρητορικού χαρακτήρα - επικρίσεις κατά του ΝΑΤΟ. Ο Πριμακώφ είναι ένας ρώσος πατριώτης: δεν του αρέσει η ιδέα να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες η μοναδική υπερδύναμη και να δρα το ΝΑΤΟ χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ και της Ρωσίας.

    Οι επιδόσεις του στην οικονομία είναι καλές, το ρωσικό κοινοβούλιο τον υποστηρίζει, αλλά αν στραφεί ενάντια στην κυρίαρχη άποψη δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος που ελίσσεται και οι ενέργειές του μοιάζουν συχνά αντιφατικές. Δεν είναι σε θέση να λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις και να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική του σταδιοδρομία.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [08] Πέθανε ο Τρουσάρντι

    15/04/1999

    Ο Νικόλα Τρουσάρντι δεν τα κατάφερε. Μετά από διήμερη αγωνία υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που είχε υποστεί όταν η μερσεντές που οδηγούσε προχθές βράδυ για αγνώστους λόγους εξήλθε από την εθνική οδό και μεταμορφώθηκε σε μια άμορφη μάζα. Το θαύμα που όλοι περίμεναν επί 46 ώρες δεν συντελέστηκε εφόσον οι τελευταίες ελπίδες άρχισαν να σβήνουν ήδη από χθες το απόγευμα.

    Στις 11 το βράδυ μια ανακοίνωση από τέσσερις αράδες των γιατρών του νοσοκομείου του Μιλάνου έδινε επισήμως το τέλος της αγωνίας του 57χρονου σχεδιαστή μόδας και την απόφαση της οικογένειάς του, να δωρήσει τα όργανά του. Ο αιφνίδιος και άδικος θάνατος του Νίκολα Τρουσάρντι, ενός ανθρώπου γεμάτου ζωντάνια και δημιουργηκότητα σκέπασε με πένθος τον κόσμο της μόδας.

    Ο Τρουσάρντι υπήρξε, άλλωστε, μια ιδιόμορφη, χαρισματική προσωπικότητα που ξεχώρισε από πολλούς Ιταλούς συναδέλφους του. Με το πτυχίο του οικονομολόγου στην τσέπη από το 1970 άρχισε να μεταμορφώνει σε αυτοκρατορία διεθνούς εμβέλειας τη γονική βιοτεχνία γαντιών.

    Μέσα σε λίγα χρόνια το σήμα του με το λεβριέρ -την αγαπημένη του ράτσα σκύλων- φορέθηκε και αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο ως συνώνυμο του συνδιασμού της υψηλής ποιότητας με το δημιουργικό ντιζάιν και την κομψότητα. Για τους παραπάνω λόγους δεν ήταν τυχαίος άλλωστε και ο χαρακτηρισμός του "επιχειρηματία της πολυτέλειας" που του απέδωσε σε ένα βιβλίο του ο γνωστός κοινωνιολόγος Φραντσέσκο Αλμπερόνι.

    Επώνυμοι και ανώνυμοι αγαπούσαν το στιλ της μόδας του Τρουσάρντι. Ο Νίκι Λαουντα είχε αδυναμία στα μπουφάν του, το ίδιο και ο πρωταθλητής του τένις Μπγιορν Μποργκ που αγόραζε ολόκληρες σειρές από σπορ ρούχα με το λεβριερ κάθε φορά που περνούσε από το Μιλάνο. Από την έδρα του, σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο δίπλα στη Σκάλα του Μιλάνου, που μετέτρεψε ο Ιταλός σχεδιαστής σε "γενικό επιτελείο" του, περνούσαν όλα τα μεγάλα ονόματα του αθλητισμού, του θεάματος και της πολιτικής. Ο χαρακτήρας του, εξάλλου, και η προσωπικότητά του διαφάνηκε από τη σχέση του με την πολιτική.

    Δηλωμένος σοσιαλιστής και στενός φίλος της οικογένειας Κράξι από τη δεκαετία του '80, ο Νίκολα Τρουσάρντι δεν απαρνήθηκε ποτέ στους δύσκολους καιρούς που ακολούθησαν τη φιλία αυτή, όπως πολλά από τα γνωστά ονόματα του Μιλάνου.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [09] Τραπεζικοί

    15/04/1999

    Με τη διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, συναντήθηκε σήμερα το προεδρείο της ΟΤΟΕ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    [10] Χρηματιστήριο - Πτώση 2,46%

    15/04/1999

    Με πτώση 2,46 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.640,94 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 145 δισεκατομμύρια 799 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 16/04/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        297,4        305,5        300,8
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        164,0        168,4        165,9
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        479,6        492,8        485,2
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        200,0        205,4        202,3
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         48,9         50,2         49,4
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        249,7        256,5        252,6
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        198,5        204,0        200,9
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        188,4        193,6        190,6
                      E.C.U. (ECU)        320,7        329,5        324,5
    

    [Θ] Υγεία - Ειδήσεις

    [11] Aνοσοποιητικό σύστημα-Σεξ

    Η σεξουαλική επαφή μια ή δύο φορές την εβδομάδα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στο να αποφεύγονται τα κρυολογήματα και η γρίππη, αναφέρεται σε άρθρο της επιθεώρησης "New Scientist".

    Η σεξουαλική δραστηριότητα, με μέτρο, αυξάνει τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α που εντοπίζει τα βακτηρίδια και βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να τα καταστρέψει.

    "Η ανοσοσφαιρίνη Α βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της άμυνας του οργανισμού εναντίον κρυολογημάτων και γρίππης", τονίζουν οι Καρλ Τσαρνέτσκι και Φρανκ Μπρέναν από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

    Για να αποδείξουν τα οφέλη μιας μετριοπαθούς και όχι υπερδραστήριας σεξουαλικής ζωής, οι δύο ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ουσίας αυτής στο σάλιο 111 φοιτητών σε σχέση με το πόσο συχνά είχαν σεξουαλικές επαφές.

    Οι φοιτητές που είχαν μια ή και καμία σεξουαλική επαφή στο διάστημα μιας εβδομάδας παρουσίασαν μικρή αύξηση της ουσίας, ενώ αυτοί που έκαναν έρωτα δύο φορές την εβδομάδα παρουσίασαν αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Α κατά 30%. Αντίθετα, η αύξηση της ουσίας σε αυτούς που είχαν έντονη σεξουαλική ζωή ήταν μικρότερη ακόμα και από την αύξηση που παρουσιάστηκε σε όσους δεν είχαν καθόλου επαφές.

    "Πιστεύουμε πως όσοι έχουν πολύ συχνές σεξουαλικές επαφές βιώνουν άσχημες ή αρρωστημένες σχέσεις που τους προκαλούν μεγάλο άγχος. Και γνωρίζουμε πως το άγχος μειώνει τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α", καταλήγουν οι αμερικανοί ερευνητές.

    [Ι] Καιρός - Σήμερα

    Ανεβαίνει τη Παρασκευή η θερμοκρασία, ενώ αραιές νεφώσεις προβλέπονται σε όλη τη χώρα, νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές.

    Αίθριος καιρός στην Αττική και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι νότιοι μέτριοι και αργότερα τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έως τους 26 βαθμούς.

    Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους στη Θεσσαλονίκη, με μέτριους νότιους ανέμους. Η θερμοκρασία την πόλη μέχρι τους 24 βαθμούς Κελσίου.

    [ΙΑ] Καιρός - Πρόγνωση

    Με σχετικά ζεστό καιρό και γενικά νότιους ανέμους θα περάσουμε και το επόμενο τριή μερο, ενώ παρά την τοπική συννεφιά, η πιθανότητα να βρεξει είναι μικρή και μόνο στα Βορειοδυτικά.

    Πιο αναλυτικά μέχρι και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός, με αραιή συννεφιά, που θα ειναι πιο πυκνή στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια και δεν αποκλείεται το Σάββατο να βρέξει για λίγο στο Βορειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Μακεδονία.

    Οι άνεμοι παραμένουν νότιοι 6 με 7 μποφώρ στα Δυτικά, 4 με 5 και πρόσκαιρα 6 στα Ανατολικά, με τάση όμως απο το Σάββατο να στραφούν σε δυτικούς και να εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά ια την εποχή επίπεδα, θα κυμαίνεται στα ηπειρωτικά απο 8 μεχρι 27 βαθμούς και στα νησιά απο 12 έως 25, ενώ στη Βορεια Κρήτη, τοπικά η μέγιστη θα φθάσει και στους 30 βαθμούς Κελσίου.

    Πιο καλός θα είναι ο καιρός την Κυριακή, με πρόσκαιρη συννεφιά στα Δυτικά και Βόρεια και μικρή πιθανότητα να βρέξει για λίγο στα Βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι απο δυτικες διευθύνσεις μέτριοι και κατά διαστήματα στα πελαγη ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία πέφτει λιγο και θα φθάσει στους 23 με 24 βαθμους στα Βόρεια και στους 24 με 25 στην υπόλοιπη χώρα.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Thursday, 15 April 1999 - 15:25:15 UTC