Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-05-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ανελέητοι οι ΝΑΤΟϊκοι βομβαρδισμοί

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Σημίτης: Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί
  • [02] Προεκλογικές ξιφουλκίες
  • [03] Παπανδρέου:Καμμία εγγύηση για πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας
  • [04] Βενιζέλος:Απαράδεκτη η ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Το έγκλημα στη Κηφισσιά
  • [06] Τις πταίει για το αίμα στην άσφαλτο
  • [07] Επεισόδιο ανοικτά εντός χωρικών υδάτων
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Το Αλβανικό κοινοβούλιο στηρίζει το UCK
  • [09] Οι θέσεις του Ρουγκόβα
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [10] H Μόσχα στη διπλωματική σκακιέρα
  • [11] Επίσκεψη Σρέντερ στην Κίνα
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα


    [Α] Ανελέητοι οι ΝΑΤΟϊκοι βομβαρδισμοί

    13/05/99

    Ανελέητοι οι ΝΑΤΟϊκοι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.

    Πύραυλοι του ΝΑΤΟ, έπληξαν τα ξημερώματα,

    * το στρατιωτικό αεροδρομιο της Μπατάνιτσα, * την εδρα της σερβικης τηλεόρασης στο Νοβι-Σαντ, * βιομηχανική περιοχή στο Παντσεβο και το χωριό Κάμπος, στο νοτιο Κόσοβο.

    Η Συμμαχία, εν τω μεταξυ συμφωνα με απορρητη αναφορα που αποκαλυπτει ΤΟ ΒΗΜΑ, καταστρώνει νέο αναπροσαρμοσμενο σχεδιο για το μελλον των επιχειρησεων στο Κοσοβο. Διευρυνση των επιθεσεων με χερσαίες επιχειρησεις επιθυμουν ΗΠΑ και Βρετανία, ενω Γερμανία, Γαλλια και Ελλαδα επιδιωκουν διπλωματικη λύση.

    Το ΝΑΤΟ περικυκλωνει τη Γιουγκοσλαβία και επιτιθεται απο ολες τις κατευθυνσεις δηλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοεν.

    Ουγγαρία (αεροπορικές βάσεις), Τουρκία (βάσεις και αεροσκάφη), Βουλγαρία (εναέριο χώρο), Ρουμανια ( εναέριο χώρο), Αλβανία (στρατηγείο Ουτσεκά- Απάτσι- προετοιμασία για χερσαίες), Σκόπια ( στρατιωτική δύναμη- προετοιμασία για χερσαίες)

    Οι πιστές στον Σλομπονταν Μιλόσεβιτς δυναμεις είναι ικανες να ανθισταντια για πολύ καιρό τονισε, εξαλλου, ο αρχηγός του αμερικανικου Γενικου Επιτελειου, στρατηγός Χενρι Σέλτον.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Σημίτης: Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

    13/05/1999

    Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί ζήτησε για πρώτη φορά ευθέως χθες ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ακόμη παράγοντα διεθνούς ανισορροπίας τη λογική της μίας και μόνης υπερδύναμης.

    Υπερθεμάτισε ο Κ. Μητσοτάκης στην καταδίκη των βομβαρισμών απο τον πρωθυπουργό τονίζοντας πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον πόσο καλύτερα για την ίδια και τη χώρα τη στάση αυτή να την είχει είχε εκφράσει και δημοσια πριν η πολιτική αυτήν υλοποιηθει.

    Αυτό που χρειάζεται σήμερα επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός είναι ανακωχή σταμάτημα των βομβαρδισμών και έναρξη συζητήσεων για την εφαρμογή μιας καταρχήν συμφωνίας. Καλέι μάλιστα την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να προωθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της πολιτική λύση.

    [02] Προεκλογικές ξιφουλκίες

    13/05/1999

    Με οξείς τόνους και αντιπαραθέσεις άρχισε η αναμέτρηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές.

    Ο πρωθυπουργός- που χαρακτήρισε ως παράγοντα διεθνούς ανισορροπίας τη λογική της μίας και μόνης υπερδύναμης- κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι - είτε έχει βαθειά άγνοια, είτε αποκρύπτει την αλήθεια σε αποφασιστικά για τη χώρα ζητήματα .

    Επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο του κόμματος του και της Κ.Ε.

    Ο κ.Καραμανλής είπε ότι οι Ευρωεκλογές είναι μία γενικευμένη πολιτική μάχη, πως η Ν.Δ θα είναι πρώτο κόμμα και ότι το αποτέλεσμα αυτό δίνει τον τόνο και για τις εθνικές εκλογές.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε λόγο για πανικό της κυβέρνησης και του κυρίου Σημίτη προσθέτωντας, "έχουμε μάθει στα δύσκολα και το λογαριασμό θα τους τον στείλουμε τις 13 Ιουνίου."

    Απαντώντας στα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός για την στάση των ΗΠΑ στην κρίση του Κοσυφοπεδίου, είπε ότι οφείλονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και πως ουσιαστικά ο κ.Σημίτης αναγνώρισε ότι η Ν.Δ είχε δίκιο στις θέσεις που διατύπωνε.

    [03] Παπανδρέου:Καμμία εγγύηση για πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας

    13/05/1999

    "Oυδείς εγγυάται στην Ελλάδα τον πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα του πολέμου" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου

    Ερωτηθείς τέλος για σημερινό δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Πόστ ότι η χώρα μας παραβιάζει το πετρελαϊκό εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία ο κ. Παπανδρέου διαβεβαιώσε ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται από το ελληνικό κράτος αλλά ενδεχομένως από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες.

    Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνήσουμε καθώς υφίστανται ακόμη ερωτηματικά σε σχέση με τις νηοψίες, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Τις επόμενες μέρες ο κ.Παπανδρέου προγραμματίζει επισκέψεις στα Σκόπια, την Αλβανία, την Ουάσιγκτον και πιθανότατα την Κίνα.

    [04] Βενιζέλος:Απαράδεκτη η ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας

    13/05/1999

    Οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί στην Αθήνα η ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την κίνηση της Βρετανίας καθώς -όπως είπε- η ίδια έχει πρόβλημα με τρομοκρατικές ενέργειες στο εδαφός της ενώ το χθες το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα στον Αγγλο επιτετραμένο στην Αθήνα.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [05] Το έγκλημα στη Κηφισσιά

    13/05/1999

    Φρουρούμενος νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, ο δικηγόρος Γρηγόρης Κούλας, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία είναι, ο υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για το στραγγαλισμό της συζύγου του Αδαμαντίας Σίμου.

    Τη δικογραφία για την υπόθεση δολοφονίας της 38χρονης δικηγόρου θα αποστείλουν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα οι αξιωματικοί της ασφάλειας προκειμένου να την μελετήσει και να εκδόσει ένταλμα σύλληψης για τον 45χρονο σύζυγο, Γρηγόρη Κούλα.

    [06] Τις πταίει για το αίμα στην άσφαλτο

    12/05/1999

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε επείγουσα προκαρκτική εξέταση προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για τα επικίνδυνα σημεία της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

    [07] Επεισόδιο ανοικτά εντός χωρικών υδάτων

    13/05/1999

    Επεισόδιο ανοικτά του Μολύβου στην Μυτυλίνη, τα ξημερώματα , μεταξύ ανδρών του Λιμενικού και Τούρκων ψαράδων , εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Ταχύπλοο του Λιμενικού ζήτησε τον έλεγχο τριών Τούρκων που επέβαιναν σε ψαρόβαρκα, εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

    Ενας από τους Τούρκους κινήθηκε απειλητικά με μαχαίρι εναντίον ενός εκ' των λιμενικών που τον πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο.

    Ο τραυματίας Τούρκος ψαράς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου υπό φρούρηση, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

    Οι δύο Τούρκοι εντός της ημέρας θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Μυτιλήνης.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [08] Το Αλβανικό κοινοβούλιο στηρίζει το UCK

    13/05/99

    Τό Aλβανικό κοινοβούλιο στηρίζει μέ όλες τίς δυνάμεις του τόν αγώνα τού Απελευθερωτικού Στρατού τού Κοσσυφοπεδίου.

    Η βουλή τής Αλβανίας θεωρεί τόν Ουτσεκά ως έναν από τους πλέον καθοριστικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες για την επίλυση της κρίσης.

    Αυτά έν κατακλείδι είναι τά συμπέρασματα από τήν ανακοίνωση τής Αλβανικής βουλής σύμφωνα μέ τήν οποία οί Αλβανοί εκφράζουν τήν υποστηρίξη τους στήν προσωρινή κυβέρνηση τού Κοσσυφοπεδίου πού έχει σχηματίσει ο Χακίμ Θάτσι.

    Η απόφαση τής Λαϊκής Συνέλευσης εγκρίθηκε από τήν πλειοψηφία τής βουλής την οποία ελέγχει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, αλλά ο ηγέτης του, Σαλί Μπερίσα έχει ταχθεί στο πλευρό του μετριοπαθούς Κοσοβάρου ηγέτη, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος έχει σχηματίσει τη δική του κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, υπό τον Μπουχάρ Μπουκόσι.

    Η αλβανική βουλή με την απόφασή της ζητά επίσης τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνές προτεκτοράτο και την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να εγγυηθούν την επιστροφή των προσφύγων και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τον εκδημοκρατισμό.

    Τήν ίδια ώρα εκατοντάδες Αλβανοί κρατώντας αμερικανικές σημαίες διαδήλωσαν σέ κεντρική πλατεία τών Τιράνων.

    [09] Οι θέσεις του Ρουγκόβα

    12/05/99

    Παιχνίδι του Βελιγραδίου χαρακτήρισε ο Ιμπραχήμ Ρουγκόβα την ανακοίνωση Μιλόσεβιτς για μερική αποχώρηση των Σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο

    Ο μετριοπαθής ηγέτης των Κοσοβάρων, που από σήμερα αρχίζει περιοδεία στην Ευρώπη, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Υπογράμμισε, όμως, την ανάγκη απο-στρατικο-ποίησης της επαρχίας, συμπεριλαμβανομένου και του UCK.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [10] H Μόσχα στη διπλωματική σκακιέρα

    13/05/1999

    Υπο το βάρος της νέας πολιτικής κρίσης στη Ρωσία συνεχίζονται, οι διπλωματικές προσπάθειες για το Κόσοβο.

    Ο Μπορίς Γιέλτσιν- η διαδικασία καθαίρεσης του οποίου άρχισε ήδη στη Δούμα - απείλησε, ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για το Κοσσοβο, εφ' όσον το ΝΑΤΟ δε λάβει σοβαρά υπ' όψιν τις Ρωσικές θέσεις.

    Στη Μόσχα ο Μπόρις Γιέλτσιν συναντήθηκε με τον Ζακ Σιράκ.

    Εντός της ημέρας θα συναντηθούν εκ νέου ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ και ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

    [11] Επίσκεψη Σρέντερ στην Κίνα

    13/05/1999

    Στο μεταξύ, χάσμα απόψεων μεταξύ Κίνας και ΝΑΤΟ διεπίστωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Σρέντερ κατά την επισκεψή του στο Πεκίνο λόγω των βομβαρδισμών.

    Σήμερα, εξάλλου, θα κριθεί η τύχη του "Ερυθροπράσινου~ κυβερνητικού συνασπισμού στη Βόννη καθώς αρχίζει σήμερα το έκτακτο συνέδριο του Κόμματος των Πρασίνων. Αν το συνέδριο ταχθεί υπέρ του τερματισμού των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο Πράσινος υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, απειλει με παραιτηση

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Για την Παρασκευή καιρός παραμένει γενικά αίθριος και μόνο τις απογευματινές ωρες θα συννεφιάσει τοπικά στα ηπειρωτικά.

    Οι ανεμοι θα πνέουν μεταβλητοι ασθενείς και μόνο στα νότια πελάγη θα φθάνουν τα 4 με 5 μποφωρ από δυτικές διευθύνσεις.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χωρα και θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά απο 13 έως 32 βαθμούς και στα νησιά απο 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική ο καιρός θα παραμείνει αίθριος εκτός απο τα βόρεια και ανατολικά όπου τις απογευματινές ωρες θα συννεφιάσει τοπικά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 3 μποφωρ απο διάφορες διευθύνσεις, ενώ η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

    Λίγες νεφώσεις πού υπάρχουν στη Θεσσαλονικη, που τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνεουν μεταβλητοί ασθενεςι 2 με 3 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία θα φθάσει στην πόλη τους 28 βαθμούς.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Thursday, 13 May 1999 - 15:22:00 UTC