Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 96-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/09/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομιχλώδες τοπίο στη Νέα Δημοκρατία για τη διαδοχή.Αιφνιδίασε ο Στέφανος Μάνος που ζητά από τον Γιώργο Σουφλιά κοινό μέτωπο για να λήξει ο εμφύλιος Εβερτ-Μητσοτάκη.

Ανοιγμα προς την Αριστερά με διάλογο μέσα από την κοινωνία προτείνει ο Κώστας Σημίτης και υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχασε.

Δύσκολος κατά τον Γιάννο Παπαντωνίου ο προϋπολογισμός του 1997. Φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης διαπίστωσε το υπουργείο Οικονομικών στη ΒΡ,η οποία αμφισβητεί τα στοιχεία.

Με υπουργική απόφαση κι όχι νομοθετική ρύθμιση θα λυθεί το πρόβλημα εγγραφής των φοιτητών,δηλώνει ο Γεράσιμος Αρσένης.

Οποιαδήποτε προέλαση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αποτελεί αιτία πολέμου επαναλαμβάνει ο Κώστας Σημίτης που επισκέπτεται την Τρίτη τη Λευκωσία.

Βρέθηκε το 8μηνο κοριτσάκι που είχε απαχθεί από το νοσοκομείο Παίδων.

Ευνοϊκή η κλήρωση για την ΑΕΚ στο κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης. Θ'αντιμετωπίσει τη σλοβένικη Ολύμπια Λουμπλιάνας.

Βελτιώνεται από αύριο ο καιρός και οι βροχές θα περιορισθούν στα νοτιοανατολικά.Από βόρειες διευθύνσεις οι άνεμοι μέχρι πολύ ισχυροί. Πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί από 10 μέχρι 26 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η συνοχή και η ενότητα στη Νέα Δημοκρατία, καθώς στην κούρσα διαδοχής παρατηρούνται έντονες αντιπαραθέσεις και προσωπικές συγκρούσεις,που παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.Το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία ο Μιλτιάδης Εβερτ,έχει προκαλέσει τριβές και εντάσεις,ενώ οι προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές συνεχίζουν τη συγκέντρωση υπογραφών. Ο Στέφανος Μάνος αντέδρασε έντονα στο ενδεχόμενο αυτό και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Γιώργο Σουφλιά να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο απέναντι στον κ.Εβερτ,ώστε να λήξει ο εσωκομματικός εμφύλιος. Ο κ. Μάνος έθεσε τρεις όρους,δηλαδή να καθιερωθεί ο θεσμός της σκιώδους κυβέρνησης,τριετής θητεία για τον πρόεδρο και αναδιοργάνωση του κόμματος.Το θέμα της αρχηγίας,πρόσθεσε,δεν είναι το πρωτεύον αλλά εκείνο που προέχει είναι να δουλέψουμε ως ομάδα.

Την ίδια ώρα Γιάννης Βαρβιτσιώτης με τις ευλογίες Εβερτ συνεχίζει τις διερευνητικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη,για μεταβατικό πρόεδρο,παρά το γεγονός ότι το σενάριο αυτό απορρίφθηκε από μεγάλη μερίδα.Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν η πρόταση αυτή δεν περάσει,τότε ο κ.Εβερτ θα θέσει υποψηφιότητα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα υποστηρίξει τη λύση του Κώστα Καραμανλή. Τον ορατό κίνδυνο διάσπασης του κόμματος επεσήμανε ο Γιώργος Σουφλιάς, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θέλει να τον ανακατεύουν σε σενάρια και ότι μιλήσει καθαρά όταν πρέπει.

Με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ασχολήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ,υπό τον Κώστα Σημίτη.Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου με την κεντροαριστερά,μέσα στην κοινωνία και όχι σε επίπεδο κορυφής,οπως διευκρίνισε.Ο κ.Σημίτης παραδέχθηκε ότι ένα σημαντικό τμήμα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ,τήρησε κριτική στάση και στράφηκε σε άλλα κόμματα,αλλά είναι στο χέρι μας να τους ξανακερδίσουμε.

Με υπουργική απόφαση και όχι νομοθετική ρύθμιση θα λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει από την άρνηση ορισμένων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ να εγγράψουν τους επιπλέον εισακτέους. Αυτό δήλωσε ο υπουργός παιδείας Γεράσιμος Αρσένης προσθέτοντας ότι ήδη έχει σταλεί εγκύκλιος στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ενώ θα χορηγηθούν και πρόσθετες πιστώσεις στα Ιδρύματα, για να καλύψουν τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες.

Δύσκολο χαρακτήρισε τον προυπολογισμό του 1997,ο υπουργός εθνικής οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου,ο οποίος προήδρευσε ευρείας σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου,όπου εξετάσθηκε η πορεία των εσόδων και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.Παράλληλα έγινε μια πρώτη συζήτηση την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997.

Στο μεταξύ,φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης,πολλών δις δρχ,διαπίστωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών στην εταιρία πετρελαιοειδών BP,η οποία από την ππλευρά της υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δεν έιναι ακριβή.Ο υπουργός εθνικής οικονομίας δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Οποιαδήποτε προσπάθεια προέλασης των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο αποτελεί αιτία πολέμου Ελλάδος-Τουρκίας,επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός σε συνεντευξή σε Κυπριακό περιοδικό.Ο κ. Σημίτης,που την Τρίτη μεταβαίνει στη Λευκωσία για επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία, προσθέτει πώς ο ενιαίος Αμυντικός χώρος Ελλάδος-Κύπρου δεν αποτελεί απλή ανάγκη,αλλά εθνικό χρέος.

Την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αναλάβει ρωτοβουλία για συνολική λύση του Κυπριακού και των προβλημάτων στο Αιγαίο, μετά τις αμερικανικές εκλογές, διατύπωσαν ο συνεργάτης του Μπίλ Κλίντον, Τζόρτζ Στεφανόπουλος και σύμβουλος ασφαλείας Αντονι Λέϊκ.Προανήγγειλαν μάλιστα ότι επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής θα είναι ο γνωστός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Βρέθηκε το αβάπτιστο κοριτσάκι,που ειχε απαχθεί απο το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Δραστης ειναι η Ειρήνη Γιασιμάκη, 29 ετών, τοξικομανής, η οποία συνελήφθη σε ξενοδοξείο της Ομόνοιας. Μαζί της ειχε και το μωρό, το οποίο μεταφέρθηκε εσπευμενα στο νοσοκομείο, γιατί είχε πυρετό και αντιμετωπίζει αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαμόγελα αισιοδοξίας στην ΑΕΚ μετά απο την σημερινή κλήρωση του δευτέρου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αφου θ' αντιμετωπίσει την Ολύμπια Λιουμπλιάνας από την Σλοβενία. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου στην Λιουμπλιάνα και ο επαναληπτικός στις 31 του ίδιου μήνα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τόσο ο προπονητής της ΑΕΚ, Πέτρος Ραβούσης, όσο και οι παίκτες, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ευνοϊκή κλήρωση, αλλά παραμένουν προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, γιατί γνωρίζουν, ότι μόνο έτσι δεν θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Η Ολύμπια Λιουμπλιάνας είναι η πιό γνωστή ομάδα της Σλοβενίας, αλλά αυτή την περίοδο παρουσιάζει μεγάλη κάμψη. Στον τελευταίο αγώνα της γιά το πρωτάθλημα της χώρας της γνώρισε την ήττα στην έδρα της με 2-1 από την Ρούνταρ Βελένια και βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με μόλις 3 βαθμούς σε 8 αγώνες.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου θα γίνει πιθανότατα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο επαναληπτικός αγώνας Εθνικού - Παναιτωλικού, για την δεύτερη φάση του κυπέλλου που δεν διεξήχθη επειδή χάθηκαν τα δελτία αθλητικής ιδιότητας και υγείας των παικτών του δεύτερου. Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ δέχθηκε ότι η μη τέλεση του αγώνα οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας και έτσι αποφάσισε να γίνει στην ημερομηνία που θα ορίσει το συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Η ομάδα που θα προκριθεί, θ' αντιμετωπίσει στην τρίτη φάση την Καλλιθέα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,62 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 380,20, λίρα Κύπρου προς 522,90, γαλλικό φράγκο προς 47,28, ελβετικό φράγκο προς 194,22, γερμανικό μάρκο προς 159,89,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,99, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 219,77 και την ECU προς 304,94 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός και οι βροχές θα περιορισθούν κυρίως στα νοτιοανατολικά,αλλά και εκεί ο καιρός από το απόγευμα θα βελτιωθεί.Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα νότια πελάγη πολύ ισχυροί.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 20 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 25 και στο Αιγαίο 17 με 26.Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες,μέτριους μέχρι ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία 17 με 24 και 14 με 20 βαθμούς αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 1 October 1996 - 5:08:58