Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 96-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/09/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντείνονται οι διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Τα κυρυφαία στελέχη του κόμματος συνεχίζουν τις επαφές τους,ενώ ερωτηματικά προκαλεί η στάση που θα τηρήσει ο Μιλτιάδης Εβερτ για το αν και πότε θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Το απόγευμα,ο Μιλτιάδης Εβερτ συναντήθηκε με το Γιώργο Σουφλιά,ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με το Στέφανο Μάνο.

Το πρωί ο κ.Μάνος είχε συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ανέπτυξε την πρόταση που διατύπωσε χθες για τη δημιουργία κοινού μετώπου με τον κ. Σουφλιά.

Η ΝΔ πρέπει να λειτουργήσει δημοκρατικά και να λυσει όλα της τα προβλήματα δήλωσε απο τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατήγγειλε τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και απειλές στο Αιγαίο καθώς και τη βαναυσότητα των κατοχικών στρατευμάτων του Αττίλα στην Κύπρο.

Την πρόθεσή του να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη παράλληλη έδρα του υπουργείου Πολιτισμού από τώρα και καθ'όλη τη διάρκεια του 1997 εξέφρασε σήμερα,ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ενας στρατιώτης και ένας συνάδελφός του που απολύθηκε πρόσφατα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την κλοπή τεσσάρων πιστολιών από στρατιωτικό φυλάκιο των Κήπων Εβρου.

Ισόπαλοι χωρίς τέρματα αναδείχθηκαν Ιωνικός και Παναχαϊκή σε αγώνα για την τρίτη ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας.Οι υπόλοιποι αγώνες της τρίτης ημέρας θα διεξαχθούν αύριο.

Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπάγου-Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Ολοκληρώθηκαν τα υπόλοιπα παιγνίδια της πέμπτης ημέρας του πρωταθλήματος.Αύριο η συνάντηση Ολυμπιακού-Περιστερίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντείνονται οι διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη του νέου προέδρου, αν και το πολιτικό τοπίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να παραμένει ρευστό.Τα κυρυφαία στελέχη της ΝΔ συνεχίζουν τις επαφές τους,ενώ ερωτηματικά προκαλεί η στάση που θα τηρήσει ο Μιλτιάδης Εβερτ για το αν και πότε θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία.Κάτι τέτοιο εξαρτάται από την εξέλιξη της πρωτοβουλίας να αναλάβει την ηγεσία της Ν.Δ. μέχρι το Συνέδριο, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και της πρότασης Μάνου προς το Γιώργο Σουφλιά. Ο κ. Εβερτ αναμένει και την απάντηση που θα δώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον κ. Βαρβιτσιώτη και αν η Ντόρα Μπακογιάννη συμφωνήσει με τους κ. Μάνο και Σουφλιά να υπάρξει ένας υποψήφιος κοινής αποδοχής για την ηγεσία του κόμματος. Βουλευτές πάντως, που επισκέπτονται τον Μιλτιάδη Εβερτ θεωρούν πιθανόν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του το αργότερο ως το βράδυ της Δευτέρας, αφού την Τρίτη αρχίζουν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των εκλεκτόρων. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Εβερτ οι βουλευτές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του είναι ογδόντα.

Νωρίτερα,ο Μιλτιάδης Εβερτ συναντήθηκε με το Γιώργο Σουφλιά,ο οποίος δήλωσε οτι είχαν μία μακρά συζήτηση για το καλό του κόμματος.Το μεσημέρι ο κ.Μάνος συναντήθηκε με τον κ.Σουφλιά,ενώ το πρωί ο Στέφανος Μάνος συναντήθηκε με τη Ντόρα Μπακογιάννη στην οποία ανέπτυξε την πρόταση που διατύπωσε χθες για τη δημιουργία κοινού μετώπου με τον κ. Σουφλιά. Ο κ. Μάνος έθεσε τρεις όρους. Να καθιερωθεί ο θεσμός της σκιώδους κυβέρνησης, τριετής θητεία για τον πρόεδρο και αναδιοργάνωση του κόμματος.Το θέμα της αρχηγίας, πρόσθεσε,δεν είναι το πρωτεύον αλλά εκείνο που προέχει είναι να δουλέψουμε ως ομάδα.

Η ΝΔ έχει παράδοση στην αντιμετώπιση της εκλογικής ήττας και την αντικατάσταση των αρχηγών της και θέλω να ελπίζω ότι θα τη σεβαστεί και θα την τιμήσει, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν είμαστε μισαλλόδοξοι είπε, επισημαίνοντας ότι η συντηρητική πολιτική οικογένεια έχει ένα κομματικό φορέα που πρέπει να λειτουργήσει δημοκρατικά και να λυσει όλα της τα προβλήματα.

Τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Αυγούστου στην Κύπρο, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για άμεσες ενέργειες, ώστε να μειωθεί η ένταση και η βία στη νεκρή ζώνη υπογραμμίζει σε επιστολή του, προς το Κογκρέσο ο Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνει ότι παραμένει δεσμευμένος να πράξει όλα όσα μπορεί, για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των δυο πλευρών για διευθέτηση του Κυπριακού. Στο μεταξύ, με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε αργά χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την εκτίμηση του κ. Κληρίδη, ότι το 1997 θα πρέπει να είναι η χρονιά επίλυσης του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατήγγειλε τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και απειλές στο Αιγαίο καθώς και τη βαναυσότητα των κατοχικών στρατευμάτων του Αττίλα στην Κύπρο. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η Τουρκία ηθελημένα παραβιάζει ακόμη και τις πλέον βασικές αρχές της Διεθνούς εννόμου τάξεως προβάλλοντας όλο και πιό προκλητικές αξιώσεις εναντίον της χώρας μας. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου και τόνισε ότι είναι καιρός για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Χαρακτήρισε, τέλος, τραγελαφικά τα περί Ντέιτον σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Την πρόθεσή του να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη παράλληλη έδρα του υπουργείου Πολιτισμού από τώρα και καθ'όλη τη διάρκεια του 1997 εξέφρασε σήμερα, στη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του ως υπουργού Πολιτισμού στη συμπρωτεύουσα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στη μεγάλη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 1997 που αναλαμβάνει η Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστεί κάθε ίχνος μεμψιμοιρίας, επισημαίνοντας ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποτελεί δέσμη μεγάλων γεγονότων στα οποία θα αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η φυσιογνωμία της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Ενας στρατιώτης και ένας συνάδελφός του που απολύθηκε πρόσφατα συνελήφθησαν και ανακρίνονται ως ύποπτοι για την υπόθεση κλοπής των τεσσάρων πιστολιών από στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής Κήπων του Εβρου. Πρόκειται για το στρατιώτη Χαράλαμπο Ζαχαρίου 27 ετών από το Βόλο που υπηρετεί στο 534 τάγμα πεζικού και τον Γεώργιο Στρατάκη 26 ετών από την Αθήνα που απολύθηκε πρόσφατα από την ίδια μονάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζαχαρίου ομολόγησε ότι αφαίρεσε τα πιστόλια στις 24 Σεπτεμβρίου και τα παρέδωσε στο Στρατάκη που απολύθηκε την ίδια μέρα. Μέχρι στιγμής κανείς από τους συλληφθέντες δεν αναφέρει τι απέγιναν τα πιστόλια, τα οποία κατά μια εκδοχή μπορεί να έκρυψαν κοντά στη μονάδα τους.

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε δυο τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Καβάλας. Στο πρώτο δυστύχημα δυο από τα τρία μέλη οικογένειας Τούρκων τουριστών έχασαν τη ζωή τους, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βγήκε από το δρόμο και ανατράπηκε. Νεκροί είναι η σύζυγος του οδηγου Σεμρά Μπουρού 25 ετών και ο τετράχρονος γιός τους Εουρού, ενώ ο οδηγός Χουσείν 23 ετών τραυματίστηκε βαριά. Στο δεύτερο τροχαίο έχασε τη ζωή του ο Εφραίμ Γιαγλόγλου 32 ετών, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με άλλο επιβατικό. Από τη σύγκρουση αυτή, τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερα άτομα.

Για δεύτερη φορά παντρεύτηκε την ίδια γυναίκα σήμερα ο διπλός χρυσός ολυμπιονίκης μας, Πύρρος Δήμας. Η τελετή έγινε στον ιερό ναό Λιτοχώρου Πιερίας απ'όπου κατάγεται η σύζυγός του Αναστασία. Το ζεύγος Δήμα ήταν παντρεμένο με πολιτικό γάμο.

Ταινία με θέμα τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμάζει ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν. Το σενάριο της ταινίας έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο σκηνοθέτης αναζητά τόπους και μέσα για τα γυρίσματα. Χθες ο Ολιβερ Στόουν συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος του εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και ορισμένων Ελλήνων επιχειρηματιών που προτίθενται να συμμετάσχουν οικονομικά στην παραγωγή.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισόπαλοι χωρίς τέρματα αναδείχθηκαν ο Ιωνικός και η Παναχαϊκή σε αγώνα γιά την τρίτη ημέρα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας, που έγινε στο γήπεδο της Νεάπολης. Οι υπόλοιποι αγώνες της 3ης ημέρας θα διεξαχθούν αύριο.

Στους αγώνες της 5ης ημέρας γιά το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών του μπάσκετ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αρης -Ηρακλής: 82-72, Βυζαντινός -ΠΑΟΚ: 72-86, ΑΕΚ -Λάρισα:72-62, Σπόρτιγκ- Πειραϊκός: 77-80 και Απόλλων Πατρών-Πανιώνιος: 76-82.Ο αγώνας Παπάγου-Παναθηναϊκού,άρχισε στις 7 παρά τέταρτο,ενώ αύριο διεξάγεται η συνάντηση Ολυμπιακός-Περιστέρι.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,62 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 380,20, λίρα Κύπρου προς 522,90, γαλλικό φράγκο προς 47,28, ελβετικό φράγκο προς 194,22, γερμανικό μάρκο προς 159,89,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,99, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 219,77 και την ECU προς 304,94 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται για αύριο στη δυτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται σποραδικές βροχές που θα είναι πιο έντονες στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 18 βαθμούς και στα νησιά από 16 έως 25. Στην Αττική αύριο, θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα για βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα υπάρχει συννεφιά με βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 11 εως 18 βαθμούς Κελσίου.

(Β.Κ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 1 October 1996 - 5:09:55