Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 96-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/09/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σημαντικές εξελίξεις στη μάχη αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μιλτιάδης Εβερτ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Σουφλιάς και Μπακογιάννη επισημαίνουν τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Δεν έχω πλέον καμία ηθική δέσμευση απέναντι στην παράταξη. Νέα πολιτική κίνηση σύντομα εάν δεν ωριμάσει η Νέα Δημοκρατία.

Τετραετία κοινωνικής δικαιοσύνης και θεσμικού εκσυγχρονισμού προαναγγέλει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

Συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σνασπισμού.

Σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ.

Στην Κύπρο μεταβαίνει μεθαύριο ο πρωθυπουργός.

Δύσκολη νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός στου Παπάγου με 87-80 γιά το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας του Μπάσκετ.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σημαντική εξέλιξη στη μάχη της αρχηγίας στη Νέα Δημοκρατία σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ με την ανακοίνωση του Μιλτιάδη Εβερτ ότι θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Εβερτ αφού σημειώνει ότι η δήλωση παραίτησής του το βράδυ των εκλογών ήταν πέρα ως πέρα ειλικρινής αναφέρει ότι οδηγήθηκε στην τωρινή απόφασή του ύστερα από το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στη διαδικασία διαδοχής και στην αποτυχία κάθε προσπάθειας για την ύπαρξη μιας λύσης κοινά αποδεκτής που θα έβγαζε το κόμμα από το αδιέξοδο. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Εβερτ τονίζει ότι η πορεία του κόμματος προς τη νίκη περνάει και μέσα από το τακτικό συνέδριο το οποίο υπογραμμίζει είναι το κυρίαρχο όργανο και από τον εκτεταμένο προσυνεδριακό διάλογο που θα προηγηθεί. Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ο κ. Εβερτ έχει αποδείξει ότι αντέχει στις δημοκρατικές διαδικασίες και θα το αποδείξει και πάλι. Οποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας οφείλουν όλοι να το αποδεχθούν. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνουν. Ο κ. Εβερτ προειδοποιεί ότι αν επανεκλεγεί δεν θα επιτρέψει η εσωστρέφεια να γίνει αυτοσκοπός του Κόμματος και τις εσωκομματικες αντιδικίες.

Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε απορρίψει την πρόταση - με την οποία συμφωνούσε και ο κ. Εβερτ - να ηγηθεί του κόμματος μέχρι το συνέδριο ως πρόσωπο κοινης αποδοχής ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Δεν υπήρξε συνάντηση των δυο ανδρών, ωστόσο όπως φαίνεται είχαν τηλεφωνικη επικοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του σχολίασε: ``η πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη ήταν διαμετρικά αντίθετη από την πρόταση που εμείς είχαμε κάμει. Αλλωστε, τη διευκρίνισε σήμερα το πρωί ο κ. Εβερτ. Κατά συνέπεια δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτή``.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σε γραπτή δηλωσή του αναφέρει ότι ``θέλησα και αυτή τη φορά όπως το έκανα πάντοτε σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία μου να συμβάλω στην εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της ηγεσίας που να εγγυάται την ενότητα, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική, αλλά και να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για την ανασυγκρότηση της παράταξης. Τέτοια ενωτική οριστική λύση δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί μέχρι σήμερα. Τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό δεν θα τους εκθέσω τώρα, για να μην ενταθεί ακόμη περισσότερο η πικρία και η σύγχυση στην παράταξή μας. Θα το κάνω τη στιγμή που θα κρίνω κατάλληλη``.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας ο Μιλτιάδης Εβερτ συναντήθηκε με το Γιώργο Σουφλιά,ο οποίος δήλωσε οτι είχαν μία μακρά συζήτηση για το καλό του κόμματος. Ο Στέφανος Μάνος είχε συναντήσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Σουφλιά στους οποιους ανέπτυξε την πρόταση που διατύπωσε χθες για τη δημιουργία κοινού μετώπου με τον κ. Σουφλιά. Ο κ. Μάνος έθεσε τρεις όρους. Να καθιερωθεί ο θεσμός της σκιώδους κυβέρνησης,τριετής θητεία για τον πρόεδρο και αναδιοργάνωση του κόμματος.Το θέμα της αρχηγίας, πρόσθεσε,δεν είναι το πρωτεύον αλλά εκείνο που προέχει είναι να δουλέψουμε ως ομάδα.

Τον κίνδυνο διάσπασης επισημαίνουν σε συνεντεύξεις τους στο ΒΗΜΑ οι δύο από τους διεκδικητές της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιωργος Σουφλιάς. Η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι η υποψηφιότητα του κ. Εβερτ ενέχει τον κίνδυνο διάσπασης αλλά διευκρινίζει δεν υπάρχει τέτοιου είδους πρόθεση από την πλευρά της και σπεύδει να δηλώσει ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης όποιο κι αν είναι αυτό. Ο Γιώργος Σουφλιάς σε ερώτηση αν οι υποψηφιότητες Εβερτ και Μπακογιάννη διαιωνίζουν το διχασμό στο κόμμα αναφέρει ότι φαίνεται πλέον καθαρά ότι πάμε σε σύγκρουση των δύο πλευρών που με μαθηματική βεβαιότητα θα έχει αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κόμματος και τον εσωτερικό διχασμό του ενώ δημιουργούνται και κίνδυνοι διάσπασης.

Παρέμβαση στις εξελίξεις της Νέας Δημοκρατίας σημειώθηκε σήμερα και από τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η ΑΥΓΗ επαναλαμβάνει την πρότασή του να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γιατί όπως λέει είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε επανασυσπείρωση του κόμματος. Ο κ. Ανδριανόπουλος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στα ``υπόλοιπα επονομαζόμενα ηγετικά στελέχη`` όπως τ' αναφέρει χαρακτηριστικά για τα οποία υποστηρίζει ότι είναι όλα τους συνυπεύθυνα της συρρίκνωσης της παράταξης γιατί νομιμοποίησαν με την προεκλογική τους στάση τις επιλογές Εβερτ. Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ακόμη ότι δεν έχει πλέον καμία ηθική δέσμευση απέναντι στην παράταξη και αν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ωριμάσει σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μια άλλη κίνηση.

Τετραετία της κοινωνικής δικαιοσύνης και του θεσμικού εκσυγχρονισμοόυ θα είναι αυτή που έρχεται``, προβλέπει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης. Επισημαίνει ότι η αριστερή αντιπολίτευση που υπάρχει, θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ ``νααντιμετωπίσει με ταχύτερο ρυθμό τις κοινωνικές εκκρεμότητες``. Στη συνέντευξή του στην ``Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία`` ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοινώνει ότι λίαν συντόμως το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της πολιτικής βάσης της κυβέρνησης. Πιστεύει ότι η πορεία του κόμματος του κ. Τσοβόλα θα εξαρτηθεί από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ ``ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτές για όσους έφυγαν``. Βλέπει διάσπαση της ΝΔ αν υποψήφιος είναι ο Μιλτιάδης Εβερτ και τέλος προειδοποιεί τους βιαστικούς δελφίνους στο ΠΑΣΟΚ να προσέξουν ``για να μην καούν στην προθέρμανση``.

Συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού. Το προσεχές Σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού με τη συμμετοχή των γραμματειών των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος και των υποψηφίων του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Στη σύνοδο θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης για το προσεχές διάστημα.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού σε συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ τονίζει ότι το κόμμα του θα ακολουθήσει πλέον γραμμή διαρκούς αμφισβήτησης, αλλά και σταθερής προγραμματικής προβολης συγκεκριμένων προτάσεων. Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΝ έχει τεράστιες δυνατότητες να είναι η νέα επιλογή, αλλά τονίζει ότι δεν χρειάζεται ούτε έπαρση ούτε επανάπαυση γιατί, όπως εξηγεί, ``οι εκλογές γίνονται κάθε μέρα``. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζει ότι ο κ. Σημίτης πέτυχε μεν τη βελτίωση των εσωκομματικών συσχετισμών υπέρ του και την ανανέωση της κυβερνητικής εντολής, αλλά θα τον βαραίνουν πάντα τρία μελανά σημεία: Το πολιτικό του κήρυγμα περί ανυπαρξίας ρόλου για τα μικρά κόμματα, το ``ευχαριστώ τις ΗΠΑ`` και τα ``μολών λαβέ``.

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το πρόγραμμα δράσης του κομματος είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ.

Στην Κύπρο μεταβαίνει μεθαύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου με στόχο το συντονισμό των ενεργειών για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει επίσης στόχο και τη στενότερη συνεργασία Λευκωσίας και Αθήνας στον οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και στον τομέα μεταφορών. για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της ανερξαρτησίας της Μεγαλονήσου.

Ταινία με θέμα τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμάζει ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν. Το σενάριο της ταινίας έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο σκηνοθέτης αναζητά τόπους και μέσα για τα γυρίσματα. Χθες ο Ολιβερ Στόουν συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος του εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και ορισμένων Ελλήνων επιχειρηματιών που προτίθενται να συμμετάσχουν οικονομικά στην παραγωγή.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύσκολη νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός στου Παπάγου με 87-80 και σημείωσε την δεύτερη επιτυχία του σε ισάριθμουτς αγώνες γιά το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας του Μπάσκετ.Την δεύτερη νίκη τους πέτυχαν ακόμη η ΑΕΚ, που επεβλήθη με 72-62 της Λάρισας, ο Αρης, που επικράτησε με 82-72 του Ηρακλή και ο εντυπωσιακός Πειραϊκός, που νίκησε με 80-77 στα Πατήσια τον Σπόρτινγκ, ενώ απόψε αγωνίζεται ο Ολυμπιακός με το Περιστέρι.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια γιά την δεύτερη ημέρα του πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών του μπάσκετ, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 86-72 του Βυζαντινού και ο Πανιώνιος με 82-76 στην Πάτρα του Απόλλωνα. Ετσι τώρα προηγούνται Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Αρης και Πειραϊκός με 4 βαθμούς, έναντι 3 του Πανιωνίου, του ΠΑΟΚ και του Σπόρτινγκ, ενώ ακολουθούν με 2 βαθμούς ο Ολυμπιακός και το Περιστέρι, που έχουν μόνο έναν αγώνα και ακόμη ο Ηρακλής, η Λάρισα, ο Απόλλων Πατρών, ο Βυζαντινός και η ομάδα του Παπάγου.

Μία μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 Εθνικής κατηγορίας των ανδρών, αφού ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα στην Αλεξανδρούπολη από τον τοπικό Εθνικό με 3-2 σέτ, παρά το ότι προηγήθηκε με 2-0 στο σκόρ. Στα άλλα παιχνίδια της πρεμιέρας, ο Αρης επικράτησε του Ηρακλή με 3-0, ο ΠΑΟΚ του Εσπέρου Θεσσαλονίκης με 3-1, η ``νεοφώτιστη`` Φιλία Ηλιούπολης του Μίλωνα με 3-0 και ο Κτησιφών Παιανίας της ΑΕΚ με 3-2 σέτ. Το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και την Ορεστιάδα θα διεξαχθεί την Δευτέρα.

Να περάσουμε στο ποδόσφαιρο και την ``αυλαία`` της τρίτης ημέρας γιά το πρωτάθλημα της Α Εθνικής κατηγορίας, που άνοιξε στο γήπεδο της Νεάπολης με την συνάντηση Ιωνικού-Παναχαϊκής, η οποία και έληξε ισόπαλη χωρίς τέρματα. Οι υπόλοιποι αγώνες της 3ης ημέρας θα διεξαχθούν σήμερα.

Εξάλλου, σε αγώνα γιά την πρεμιέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας, ο Πύργος νίκησε τη Νάουσα με 2-1.

Στο τένις, ο πρωταθλητής μας Παντελής Μοσχούτης συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο διεθνές τουρνουά της Ξάνθης, αφού πέρασε στον τελικό της διοργάνωσης κερδίζοντας στα ημιτελικά τον Ισραηλινό Λίρο Μόρ, νούμερο 439 στον κόσμο, με 2-0 σέτ. Ο Μοσχούτης, που είναι ο καλύτερος Ελληνας στην παγκόσμια κατάταξη αφού βρίσκεται στο νούμερο 674, θα αντιμετωπίσει σήμερα στον μεγάλο τελικό του τουρνουά τον επίσης Ισραηλινό Εγκιαλ Ερλιχ, νούμερο 389 στον κόσμο, ο οποίος στον άλλο ημιτελικό επεβλήθη του συμπατριώτη του Αμίρ Χαντάντ (Νο 771) με 2-1 σέτ.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,62 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 380,20, λίρα Κύπρου προς 522,90, γαλλικό φράγκο προς 47,28, ελβετικό φράγκο προς 194,22, γερμανικό μάρκο προς 159,89,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,99, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 219,77 και την ECU προς 304,94 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται στη δυτική Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται σποραδικές βροχές που θα είναι πιό έντονες στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 18 βαθμούς και στα νησιά από 16 έως 25. Στην Αττική θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα για βροχή. Οι άνεμοι θα πνεουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει συνεφιά με βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 1 October 1996 - 5:11:19