Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην τελική ευθεία η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία. Αυριο η ψηφοφορία για νέο αρχηγό.

Η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διέρχεται μέσα απο την επίλυση του Κυπριακού, δηλωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Η Ελλάδα ειναι χώρα δημοκρατίας και ελευθερίας, η οποία σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Νέα σύσκεψη θα έχουν οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών μετα την πρόταση του υφυπουργού Οικονομικών οτι θα φορολογειται το 50% του πετρελαίου κίνησης.

Το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης και εκπτωση της κοινοπραξίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ εξετάζει το δημόσιο, μετά τη διακοπή των εργασιών στα περισσότερα εργοτάξια του μετρό.

Το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στηρίζουν 252 Ευρωβουλευτές.

Αύξηση επιδοτήσεων στο γεωργικό τομέα.

Κανονικά γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών στην πρωτευουσα.

Διαμετρικά αντίθετες οι εκτιμήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τα αποτελέσματα της συνάντησης Νετανιάχου και Αραφάτ στην Ουάσιγκτον.

Επικριτικό δημοσίευμα της εφημερίδας ``Ουάσιγκτον Τάϊμς`` για τον Ερμπακάν.

Απέβαλε τα οκτάδυμα η Βρετανίδα Μάντι Αλγουντ.

Ψηφο εμπιστοσύνης πήρε η γαλλική κυβέρνηση.

Αποσύρουν την υποστήριξή τους απο τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη βόρειο Ιρλανδία προτεσταντικές οργανώσεις.

Ηττα του Παναθηναϊκού χθές στην Ευρωλίγκα απο τη γαλλική Βικερμπάν. Νίκες στις άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Σπόρτιγκ, Πανιωνίου, ΠΑΟΚ, Αρη και Περιστερίου.

Ο Ολυμπιακός σε εκτός εδρας αγώνα για την Ευρωλίγκα αντιμετωπίζει το βράδυ τη Σαρλερουά.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην τελική ευθεία εχει μπεί η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, καθώς αυριο στις 10 το πρωί εκλέκτορες, βουλευτές και ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την εκλογή του νέου αρχηγού του κόμματος. Απο τα στρατόπεδα των δυο υποψηφίων Μιλτιάδη Εβερτ και Γιώργου Σουφλιά, εκφράζεται η αισιοδοξία, ενω παράλληλα μετρούν τις δυνάμεις τους και την επιρροη τους στο εκλεκτορικό σωμα αν και η κάθε πλευρά δίνει για τον εαυτό της την πλειοψηφία των εκλεκτόρων. Τόσο από το γραφείο του κ. Εβερτ όσο και του κυρίου Σουφλιά πέρασαν βουλευτές, στελέχη, συνεργάτες και εκλέκτορες, προβαίνοντας σε δηλώσεις, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η αντιφατικότητα, τουλάχιστον αναφορικά με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη των εκλεκτόρων. Ενα απο τα τελευταία στοιχεία της προεκλογικής κίνησης είναι η υποστήριξη της υποψηφιότητας Εβερτ από τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη και της υποψηφιότητας Σουφλιά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι και οι δύο είχαν τηρήσει αποστάσεις από τους τους δύο υποψήφιους και είχαν εμφανισθεί ενωτικοί. Ο Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξή του, στον ΑΝΤΕΝΝΑ, δήλωσε πως παρόλο οτι οι αριθμοί τον ευνοούν, δεν αναφέρθηκε σε νούμερα, διότι οι εκλέκτορες δεν ειναι αριθμοί αλλά στελέχη του κόμματος, που συνειδητοποιούν το θεσμικό τους ρόλο.

Η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διέρχεται μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ολοκληρώνοντας χθες την επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα η επιβίωση του ελληνισμού της Κύπρου, αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου θα ισχύσει για όσο χρόνο η Τουρκία επιμένει στην επεκτατική της πολιτική. Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών Σημίτη - Κληρίδη χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη η σημερινή φάση του Κυπριακού και επισημαίνεται ότι απαιτούνται λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε οτι πέραν της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της πρόθεσης τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εξευρεση λύσης σε επαφές, που ειχε η ελληνική κυβέρνηση και άλλες χωρες της Ενωσης, εχουν εκδηλώσει την πρόθεση να βοηθήσουν. Ευπρόσδεκτες ειναι οι όποιες πρωτοβουλίες ληφθούν και οδηγούν στη λύση του Κυπριακού, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα δημοκρατίας και ελευθερίας, η οποία σέβεται απόλυτα τα ανθρωπινα δικαιώματα, δήλωσε ο αναπληρών τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, προσθέτοντας οτι δεν αναφέρεται μόνο στη σύγκριση που θα μπορούσε να κάνει κάποιος ανάμεσα στην Ελλάδα με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και με χώρες της Ευρώπης. Ο Γενικός Γραμματέας ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά, αφού λάβει γνώση της έκθεσης, που συνέταξε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής, Εστεμπάν Μαρτίν και αναφέρεται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Νέα σύσκεψη θα εχουν σήμερα οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, που ζητούν την αφορολόγητη χορήγηση πετρελαίου και ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους. Κατά τις διαδοχικές συναντήσεις, που είχαν εκπρόσωποι των αλιέων με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος τους πρότεινε σε πρώτη φάση να χορηγείται το 50% του πετρελαίου κίνησης για τα σκάφη τους σε τιμή αφορολογήτου ανέστειλαν χθες την πολιορκία των λιμανιών Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Αυξημένες είναι απο τα μεσάνυχτα οι τιμές της βενζίνης και του ντήζελ. Ειδικότερα, οι τιμές της σούπερ και της αμόλυβδης αυξήθηκαν κατά 0,70 δραχμές το λίτρο και του ντήζελ κατά 2,70 δραχμές το λίτρο. Η αναπροσαρμογή αυτή οφείλεται, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, στην αύξηση των διεθνών τιμών.

Το ενδεχόμενο ακόμη και της καταγγελίας της σύμβασης και την έκπτωση της κοινοπραξίας ``Ολυμπιακό Μετρό`` απο το έργο εξετάζει σοβαρά το δημόσιο μετά τη διακοπή των εργασιών απο την εταιρία στα περισσότερα εργοτάξια του Μετρό της Αθήνας. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία ``Ολυμπιακό Μετρό`` ζητεί να αναθεωρηθεί για δεύτερη φορά η σύμβαση και να υπάρξει αύξηση 60 δισεκατομμυρίων δραχμών . Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε δηλώσεις του κατέστησε σαφές οτι δεν πρόκειται να υπογράψει νέα σύμβαση και δεν πρόκειται να γίνει καμία ρύθμιση που θα είναι έξω απο όσα προβλέπει η ισχύουσα.

Το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στηρίζουν 252 Ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη μέλη και από όλες τις πολιτικές ομάδες. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε με πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Αγγλο ευρωβουλευτή του Εργατικού Κόμματος Αλφρεντ Λόμας. Σε συνέντευξη Τύπου ο Λόμας επεσήμανε οτι οι υπογραφές τόσο μεγάλου αριθμού ευρωβουλευτών επιβεβαιώνουν το ισχυρό συναίσθημα των λαων της Ευρώπης ότι τα γλυπτά θα έπρεπε να επιστραφούν στο νόμιμο χώρο τους που είναι η Ακρόπολη της Αθήνας. Ο βρετανός ευρωβουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση Μέιτζορ να εξετάσει θετικά το ελληνικό αίτημα, γιατί όπως είπε ``θα αποτελούσε μια μεγάλη πράξη διεθνούς αλληλεγγύης. Αυτά τα γλυπτά είναι σημαντικό μέρος της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού``.

Αυξημένες κατά 15,1% ήταν οι επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν σε δικαιούχους αγρότες την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 1996 από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι πληρωμές του πρώτου οκταμήνου του 1996, που κινούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ετησίου προγράμματος του υπουργείου Γεωργίας, ανήλθαν σε περίπου 502 δις δρχ.

Σύμβαση αρχικού ύψους ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων υπέγραψε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ με την γερμανική εταιρία BGT για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών τμημάτων και του λογισμικού του νέου πυραύλου αέρος-αέρος IRIS- T που θα ενσωματωθεί σε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, το πρόγραμμα IRTS-T, ύψους τριών δις μάρκων στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας με ποσοστό 6%, προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά το έτος 2.000.

Αστυνομικές δυνάμεις θα περιφρουρούν και θα ελέγχουν την χωματερή Ανω Λιοσίων, ώστε να μην εισέρχονται στον χώρο της ρακοσυλλέκτες, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, κατά την συνάντηση, που ειχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στη χωματερή. Μετά απο αυτό κανονικά γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών στην πρωτεύουσα, καθώς οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε νίκες και μία ήττα ήταν ο απολογισμός για τη χώρα μας των αγώνων μπάσκετ στα κύπελλα Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που γνώρισε τη μοναδική ήττα. Εχασε στην έδρα του 72-66 από τη γαλλική Βικερμπάν για την Ευρωλίγκα, ενώ ο Πανιώνιος στην αγωνίζεται στην ίδια διοργάνωση νίκησε στη Γλυφάδα 92-77 την γαλλική Λιμόζ. Στο κύπελλο Κόρατς ο Σπόρτιγκ κέρδισε στην Σουηδία 92-67 την Πλάνια, ο ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο την τουρκική Γαλατά Σαράι με 93-61, ο Αρης στην Πράγα την τοπική USK με 90-88 και το Περιστέρι στην έδρα του με 82-63 την γερμανική Γκίσεν.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε τη Σαρλερουά στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα. Ο προπονητής των Ερυθρολεύκων Ντούσαν Ιβκοβιτς σε δηλώσεις του τόνισε οτι θεωρεί το σημερινό παιχνίδι πιο σημαντικό απο εκείνο με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου Νέων στον δεύτερο αγώνα της γιά την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, πέτυχε μία πολύ σημαντική νίκη. Επεβλήθη της αντίστοιχης της Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι με 1-0 και τώρα έχει πολλές ελπίδες πρόκρισης στα τελικά της διοργάνωσης.

Εξι ομάδες της τρίτης εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου απειλούνται με αποκλεισμό από την νέα διοργάνωση που αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή. Πιό συγκεκριμένα η ΕΠΑΕ θα αποκλείσει από το νέο πρωτάθλημα το Αιγάλεω, τον Ηρόδοτο, τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας, τον Ηλυσιακό, την Αναγέννηση Αρτας και τον Ηρακλή Πτολεμαίδας, αν οι διοικήσεις των ομάδων αυτών δεν καταθέσουν μέχρι την Παρασκευή τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι διαθέτουν μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δραχμές.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,51 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,42, λίρα Κύπρου προς 523,20, γαλλικό φράγκο προς 47,16, ελβετικό φράγκο προς 194,60, γερμανικό μάρκο προς 159,78,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,04, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,84 και την ECU προς 304,85 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού, που σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι σχεδόν αίθριος εκτός από τα βορειοδυτικά, όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 10 εως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 14 εως 27 και στο Αιγαίο απο 18 εως 25 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό,με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 18 εως 26 και απο 13 εως 24 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Δ.Β.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Thursday, 3 October 1996 - 1:58:27