Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μιλτιάδης Εβερτ επενεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 19 ψήφους διαφορά από το Γιώργο Σουφλιά,ο οποίος αποδέχθηκε το αποτέλεσμα.Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι δήλωσε ο κ.Εβερτ και προανήγγειλε αναδιάταξη των δυνάμεων της παράταξης.

Την ίδρυση νέου κόμματος ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός,κατά την αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Δουβλίνο.

Ετοιμο το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε κύριο ασφαλιστικό φορέα.Ενημερώθηκαν οι αγροτικές οργανώσεις.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Κυψέλη.Δεν αποκλείει η Αστυνομία πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η 17 Νοέμβρη.

Στο 8,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο.Συνάντηση του Γιάννου Παπαντωνίου με το προεδρείο του ΣΕΒ.

Αλλοι τρεις λαθρομετανάστες έπεσαν σε ναρκοπέδιο στον Εβρο και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Οι ισχυροί νοτιάδες,οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το Σαββατοκύριακο.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 14 με 28 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με 19 ψήφους διαφορά, δηλαδή 103 έναντι 84,ο Μιλτιάδης Εβερτ επανεξελέγη στην αρχηγία του κόμματος, ενώ βρεθηκαν τρία λευκά και ένα άκυρο.Γιώργο χάσαμε,είπε χαριτολογώντας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Γιώργος Σουφλιάς,ο οποίος συνεχάρη τον κ. Εβερτ,του ευχήθηκε καλή επιτυχία και δήλωσε ότι σέβεται την ετυμηγορία και αποδέχεται το αποτέλεσμα.Προσθεσε όμως ότι το ζητούμενο είναι να επανακτήσει το κόμμα την ενοτητά του.

Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι,δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Εβερτ, που έκανε λόγο για καινούργια σελίδα στη Νέα Δημοκρατία και προανήγγειλε αναδιάταξη των δυνάμεων της,ώστε ν'αρχίσει μια νέα εσωκομματική πορεία,που θα καταλήξει στο τακτικό συνέδριο του Μαρτίου με ουσιαστικό διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς.Ο κ.Εβερτ απηύθυνε έκκληση για διαφύλαξη της ενότητας και συστράτευση όλων, ώστε να μπορέσει το κόμμα να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Το απόγευμα ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος τόνισε οτι το αποτέλεσμα της εκλογής πιστοποιεί οτι η Νέα Δημοκρατία εισήλθε σε πορεία αποσύνθεσης και διάλυσης και ανακοίνωσε την ιδρυση μεταρρυθμιστικής πολιτικής κινήσεως,υποσχόμενος περισσότερη ελευθερία και λιγότερο κρατικό αυταρχισμό.Η διαδικασία εκλογής σημαδεύθηκε με εμπρηστικά συνθήματα, ύβρεις, αποδοκιμασίες ακόμη και μικροεπεισόδια,που σημειώθηκαν πριν και κατά την ψηφοφορία,έξω από τη Ργηγίλλης,από οπαδούς των δύο υποψηφίων Η κυρία Μπακογιάννη και οι κύριοι Μάνος και Κεφαλογιάννης αποδοκιμάσθηκαν από το πλήθος, αν και τα περισσότερα στελέχη προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους της έντασης.Νομίζω ότι η τυπική ενότητα στην κορυφή δεν κινδυνεύει,αλλά το κόμμα χρειάζεται και οπαδούς,δήλωσε με νόημα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.Για μεταβατική περίοδο, με απρόβλεπτες εξελίξεις και για κρίση φυσιογνωμίας, ταυτότητας και πολιτικής πρότασης, έκαναν λόγο ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός.

Η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης,οι διήμερες εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στο Δουβλίνο.Ο πρωθυπουργός,Κώστας Σημίτης,αναχώρησε το απόγευμα για την ιρλανδική πρωτεύουσα,για να πάρει μέρος στη Σύνοδο,ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπλοκάρει τη διεύρυνση της Κοινότητας προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης,άν δεν προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα.

Τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποτελεί το νομοσχέδιο που μετατρέπει τον ΟΓΑ σε κύριο φορέα ασφάλισης των αγροτών, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου,μετά τη σύσκεψη που είχε με τις ηγεσίες των κορυφαίων αγροτικών οργανώσεων.Ο κ.Παπαϊωάννου έδωσε στις αγροτικές οργανώσεις τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος διάλογος και σημείωσε ότι δεν αναιρείται καμιά από τις ασφαλιστικές κατακτήσεις των αγροτών.

Η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη ευθύνεται μάλλον για τη χθεσινή έκρηξη σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην Κυψέλη, που ανήκει σε αξιωματικό της πολεμικής μας αεροπορίας. Από τα υπολείμματα του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, προκύπτουν ομοιότητες με αυτοσχέδιες βόμβες, τις οποίες είχε τοποθετήσει η 17 Νοέμβρη σε ανάλογα χτυπήματα.Πάντως μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Στάσιμος παρέμεινε το μήνα Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός,ο οποίος σε ετήσια βάση έτρεχε με ρυθμό 8,5%. Η πορεία και οι προοπτικές της οικονομίας, συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με το προεδρείο του ΣΕΒ,το οποίο του υπέβαλλε υπόμνημα με τις θέσεις των βιομηχάνων.

Στην Κύπρο, άρχισε σήμερα η ετήσια άσκηση της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία Νικηφόρος η οποία θα συνδυαστεί με την άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Τοξότης που αρχίζει την Κυριακή.Στην άσκηση της Κύπρου παίρνουν μέρος και ελληνικές δυνάμεις του στρατού ξηράς,του ναυτικού και της αεροπορίας,χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά,ενώ έχει προγραμματιστεί και ρίψη ελλήνων αλεξιπτωτιστών.

Τίς θέσεις του ΔΗΚΚΙ για τα εθνικά θέματα, την οικονομία και τα προβλήματα που απασχολούν το λαό, διατύπωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας,στον πρόεδρο της Δημοκρατίας,Κωστή Στεφανόπουλο.

Τραγικό τέλος είχε η προσπάθεια τριών λαθρομεταναστών,να βρούν μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα. Οι τρεις, μάλλον κουρδικής καταγωγής λαθρομετανάστες, μπήκαν σε περιφραγμένο ναρκοπέδιο στην περιοχή του Εβερου, με αποτέλεσμα να βρούν τραγικό θάνατο.

Την απαλλαγή του προέδρου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκράτη Κόκκαλη προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών. Ο κ. Κόκκαλης κατηγορορείται για διασπορά ψευδών ειδήσεων,σχετικά με δηλώσεις του περί ανάμειξης πολιτικών,δημοσιογράφων και οικονομικών παραγόντων με άνομα συμφέροντα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανικανοποίητος παραμένει ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, από την απόδοση των παικτών του, παρά το γεγονός ότι η ομάδα είναι πρώτη στο πρωτάθλημα και σχεδόν έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην επόμενη φάση του κυπέλλου μετά την νίκη της την Τετάρτη με 4-1 επί της Καλαμάτας. Ο κ Μπαγεβιτς δηλώνει ότι θα βρεθούν όλες οι λύσεις για να φτάσει η ομάδα στα επίπεδα που αυτός επιθυμεί, ενώ ταυτόχρονα έδωσε ρεπό για σήμερα και την Κυριακή στους παίκτες του.

H Eλληνίδα αμαζόνα, Μαριλίζ Λαγού πήρε την 6η θέση στο πρώτο αγώνισμα του παγκοσμίου κυπέλλου για την περιφέρεια της Κεντρικής Ευρώπης, που γίνεται στο κέντρο ιππασίας στο Γουδί και το ύψος των εμποδίων ήταν 1.30μ. - 1.50μ. Στο ίδιο αγώνισμα η Ελίνα Δενδρινού πήρε την 7η θέση , μεταξύ των 61 αθλητών και αθλητριών που έλαβαν μέρος, ενώ το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ιταλός Ντούτσιο Μπαρταλούτσι με άπταιστη διαδρομή.

Σε αγώνες για το διεθνές τουρνουά Βόλεϊ γυναικών, που γίνεται στο Κερατσίνι, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΑΕ Λεμεσού - Ηλυσιακός 1-1, Φιλαθλητικός - Πρεσόφ (Σλοβακίας) 2-0 Παναθηναϊκός - Ιωνικός ΝΦ 2-0, Απολλώνιος Κερατσινίου - ΑΕ Λεμεσού 1-1.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,03 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,88, λίρα Κύπρου προς 522,59, γαλλικό φράγκο προς 47,11, ελβετικό φράγκο προς 194,16, γερμανικό μάρκο προς 159,44,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,05, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,88 και την ECU προς 304,56 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροί νοτιάδες,οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το Σαββατοκύριακο.Η κακοκαιρία θ'αρχίσει από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες που σύντομα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και αργά το βράδυ θα επηρρεάσει και την ανατολική και νότια Ελλάδα.Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα δυτικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 25 και στο Αιγαίο 18 με 28.Βροχή μετά το μεσημέρι,ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 25 και 16 με 22 αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 4 October 1996 - 14:58:56