Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση,που εκφράζεται από το Γιώργο Σουφλιά, ο Μιλτιάδης Εβερτ επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 19 ψήφους διαφορά.

Την ίδρυση νέου κόμματος ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Αρχίζουν το μεσημέρι στο Δουβλίνο οι διήμερες εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Κατ' αρχήν συμφωνία του υπουργού εργασίας και των αγροτικών οργανώσεων για το νομοσχέδιο μετατροπής του ΟΓΑ σε κύριο ασφαλιστικό φορέα.

Διάσταση απόψεων μεταξύ του Αρείου Πάγου και του συμβουλίου επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου περί της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία,που συνεχίζει τις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στην Κυψέλη.Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Υπόμνημα με τις θέσεις των βιομηχάνων για την οικονομία επέδωσε το προεδρείο του ΣΕΒ στον Γιάννο Παπαντωνίου. Στο 8,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι εργασίες της βουλής.

Σε συναγερμό οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Εβρου,μετά τα κρούσματα Ευλογιάς που παρατηρήθηκαν. Ηδη θανατώθηκαν 3.500 πρόβατα.

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου θα εξελιχθεί η κοινή ελληνοκυπριακή ναυτική άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και ΤΟΞΟΤΗΣ.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με ποικίλες αντιδράσεις βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία, επόμενη μέρα της εκλογής νέου αρχηγού.Ηδη ο Ανδρέας Ανριανόπουλος εξήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος,ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι προθέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.Το κόμμα χρειάζεται και οπαδούς,δήλωσε με νόημα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και τόνισε ότι κατά τη γνώμη του δεν κινδυνεύει η τυπική ενότητα στην κορυφή της ηγεσίας, ενώ ο Γεώργιος Ράλλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος.Ζήτησα από τον κ. Εβερτ να αποσυρθεί γιατί η επανεκλογή του θα ήταν σε αναντιστοιχία με τη θέληση της βάσης,δήλωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Μάνος.

Η διαφορά των 19 ψήφων,συνιστά μια καθαρή νίκη για τον Εβερτ,ο οποίος όμως θα έχει να αντιμετωπίσει την ισχυρή αντιπολίτευση του κ.Σουφλιά, που υποστηρίχθηκε από το περίπου 45% του εκλεκτορικού σώματος.Ο κ.Εβερτ προσπάθησε να είναι ενωτικός στις δηλώσεις του,λέγοντας ότι πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα για το κόμμα,με ουσιαστικό διάλογο που θα κορυφωθεί στο συνέδριο του Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σουφλιάς αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά και τη δήλωση Εβερτ ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι,το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία παραμένει ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος, είναι μεγάλο, όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές εκδηλώσεις οπαδών των δύο υποψηφίων, που χαρακτηρίσθηκαν από εμπρηστικές δηλώσεις, ύβρεις και αποδοκιμασίες.Για μεταβατική περίοδο, με απρόβλεπτες εξελίξεις και για κρίση φυσιογνωμίας, ταυτότητας και πολιτικής πρότασης, έκαναν λόγο ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός.

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αρχίζουν σήμερα στο Δουβλίνο οι εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αντικείμενο την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ,ενόψει της κρίσιμης διακυβερνητικής διάσκεψης,του προσεχούς έτους.Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει στη σύνοδο το θέμα της διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας.Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με ομολόγους του άλλων χωρών.

Ετοιμο είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας για την μετατροπή του ΟΓΑ σε κύριο φορέα ασφάλισης των αγροτών. Τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας,χαρακτήρισε το νομοσχεδιο ο υπουργός εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος ενημέρωσε για το περιεχομενό του, τα προεδρεία των κορυφαίων αγροτικών οργανώσεων,προκειμένου να αρχίσει διάλογος,πρίν την καταθεσή του στη βουλή.

Συνεχίζονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, σχετικά με τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Κυψέλη,στο αυτοκίνητο του αντισμηνάρχου κ. Ρούσση.Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και από την αστυνομία δεν αποκλείεται καμία εδοχή.Πάντως από τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, προκύπτουν ομοιότητες με αυτοσχέδιες βόμβες, τις οποίες είχε τοποθετήσει η 17 Νοέμβρη σε ανάλογα χτυπήματα.

Το ανώτατο ειδικό δικαστήριο θα κληθεί να άρει τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Αρείοιυ Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείς για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφορά τη δήμευση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.Η ολομέλεια του Συμβουλίου επικρατείας αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος είναι συνταγματικός, σε αντίθεση με την ολομέλεια του Αρείου Πάγου που τον έκρινε αντισυνταγματικό.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία των 300 βουλευτών, αρχίζουν τη Δευτέρα οι εργασίες της νέας βουλής.Την Τρίτη η ολομέλεια της βουλής θα εκλέξει τον πρόεδρο του Σώματος και την Τετάρτη τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου.Την Πέμπτη θ'αρχίσει η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης,που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στάσιμος παρέμεινε το μήνα Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός,ο οποίος σε ετήσια βάση έτρεχε με ρυθμό 8,5%. Η πορεία και οι προοπτικές της οικονομίας, συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με το προεδρείο του ΣΕΒ,το οποίο του υπέβαλλε υπόμνημα με τις θέσεις των βιομηχάνων.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού Εβρου, μετά την εκδήλωση κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα,που απειλεί την ήδη αποδεκατισμένη,από τον αφθώδη πυρετό, ζωϊκη παραγωγή της περιοχής.Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 3.500 αιγοπρόβατα, ενώ λαμβάνονται αυστηρότατα μέτρα στα σύνορα,σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η εξάπλωση της νόσου, που είναι εισαγόμενη.

Με εισήγηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, αρχίζουν σήμερα στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού.Η σύνοδος θα ασχοληθεί με το αποτέλεσμα των εκλογών και τη διαμόρφωση των αξόνων δράσης του κόμματος.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ντέρμπι ΠΑΟ - Ολυμπιακού αύριο στις 18:30 στο ΟΑΚΑ, που θα μεταδοθεί απ'ευθείας από τον ΑΝΤ1, ξεχωρίζει ανάμεσα στους αγώνες της 3ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα μπάσκετ. Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν σήμερα, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Σπόρτινγκ, το Περιστέρι τον Αρη, ο Πειραϊκός την ΑΕΚ και ο Απόλλων της Πάτρας τον Παπάγου και η Λάρισα τον Πανιώνιο (ΑΝΤ1 - 18:40).

Στο βόλλεϋ, στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής, ο Αρης αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο, ο Ολυμπιακός τον Κτησιφώντα στο Ρέντη, η Ορεστιάδα τον Ηρακλή , ο Εσπερος τον Εθνικό Αλεξανδρουπόλεως και ο Μίλωνας την ΑΕΚ. Τη Δευτέρα, τέλος, η Φιλία αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στην Ηλιούπολη.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,03 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,88, λίρα Κύπρου προς 522,59, γαλλικό φράγκο προς 47,11, ελβετικό φράγκο προς 194,16, γερμανικό μάρκο προς 159,44,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,05, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,88 και την ECU προς 304,56 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροί νοτιάδες,οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το Σαββατοκύριακο.Η κακοκαιρία θ'αρχίσει από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες που σύντομα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και αργά το βράδυ θα επηρρεάσει και την ανατολική και νότια Ελλάδα.Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα δυτικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 25 και στο Αιγαίο 18 με 28.Βροχή μετά το μεσημέρι,ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 25 και 16 με 22 αντίστοιχα,θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Δ.Κ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Saturday, 5 October 1996 - 10:53:06