Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ορκίζονται σήμερα οι νέοι βουλευτές, που αναδείχθηκαν απο τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων και της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 1997.

Την Πέμπτη αρχίζει στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης και ψηφοφορία το Σάββατο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης του κυβερνώντος κόμματος.

Ανοιγμα προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αναμένεται να κάνει ο επανεκλεγής Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ.

Διαδοχικές συναντήσεις του Γιώργου Σουφλιά με βουλευτές, που τον ψήφισαν για την τακτική, που θα ακολουθήσουν στο εσωτερικό πεδίο.

Την απόφαση να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ έλαβαν στο Δουβλίνο οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για μεγαλύτερη προσαρμογή στους σχεδιασμούς της νέας τάξης πραγματων κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ με αφορμή τη Σύνοδο του Δουβλίνου.

Στην ουσιαστική επιχειρησιακή φάση της μπαίνει σήμερα η στρατιωτική άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, που πραγματοποιείται στην Κύπρο με συμμετοχή και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρόγραμμα δράσης του Συνασπισμού απασχόλησε την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη υπο την αιγίδα του Σάϊρους Βανς οι διαπραγματευσεις για το ονομα των Σκοπίων.

Επαναλαμβάνεται στο Εφετείο Λάρισας η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα.

Σε δημόσια αναμέτρηση Μπιλ Κλίντον και Μπομπ Ντόουλ, που διεκδικούν την προεδρία των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη ειναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για επίλυση του Μεσανατολικού.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν για τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου γύρου των συνομιλιών, που θα γίνει στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας.

Τις ρωσικές προτάσεις για τη διευρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς θα παρουσιάσει ο Αλεξάντρ Λεμπέντ, που βρίσκεται στο αρχηγείο της συμμαχίας.

Σοκαρίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ερμπακάν απο τη δήλωση του Μοαμάρ Καντάφι να διακόψει η Τουρκία τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και να επιτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Την Τετάρτη ο αγώνας της εθνικής μας ομάδας με την αντίστοιχη της Δανίας για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου .

Νικητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων στο μπάσκετ.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχίζουν σήμερα στις 11 πριν το μεσημέρι οι εργασίες της νέας Βουλής με τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία των 300 βουλευτών. Αύριο Τρίτη αναμένεται να επανεκλεγεί ο Απόστολος Κακλαμάνης στη θέση του Προέδρου, ενώ την Τετάρτη θα γίνει η εκλογή προεδρείου στη Βουλή. Μετά την εκλογή του Προέδρου του Κοινοβουλίου θα συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας - πιθανότατα και των άλλων κομμάτων. Την Πέμπτη αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες θα αναγνώσει ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ενώ την Παρασκευή θα λάβουν το λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997. Στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η εξασφάλιση νέων εσόδων χωρίς την επιβολή νέων φόρων. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου, θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων για την αύξηση των εσόδων κυρίως από περικοπές δαπανών και φοροαπαλλαγών, πάταξη της φοροδιαφυγής, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και αύξηση των εμμέσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Στόχος της κυβέρνησης για το 1997 ειναι να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και ο πληθωρισμός στο τέλος του επόμενου έτους, να φτάσει στο 4,5 τοις εκατο.

Ανοιγμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να κάνει τις επόμενες ημέρες ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Εβερτ θα ζητήσει την άμεση και ενεργό συμμετοχή του Γιώργου Σουφλιά, καθώς θα του προταθεί, μεταξύ άλλων και η θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου. Διερευνητικές κινήσεις θα γίνουν και προς την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, ο κ. Εβερτ μελετά την αντιπολιτευτική τακτική ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο κ. Εβερτ ειχε χθες τόσο στο Πικέρμι όσο και στο προσωπικό του γραφείο στην Αθήνα συναντήσεις και συζητήσεις με συνεργάτες του, οπου εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις του. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού, να συγκαλέσει τα κομματικά όργανα και αργά αλλά σταθερά να προχωρήσει η διαδικασία για το συνέδριο. Ο Γιώργος Σουφλιάς ειχε και αυτός συναντήσεις με βουλευτες, που τον ψήφισαν κατά την εσωκομματική εκλογή της Παρασκευής και συζήτησαν για την τακτική, που θα ακολουθήσουν. Τέλος, ο κ. Σουφλιάς ειχε αργά το βράδυ διαδοχικές συναντήσεις με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον Στέφανο Μάνο και κατά πληροφορίες εξέτασαν τις επομενες κινήσεις τους και την τακτική, που θα ακολουθήσουν στο εσωτερικό πεδίο.

Μετά την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Ζωνιανών Ρεθύμνης έκλεισε χθες το απόγευμα και το γραφείο της οργάνωσης Κολυμβαρίου Χανίων, που θεωρείται απο τις μεγαλύτερες του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο νομό Χανίων. Τα μέλη της οργάνωσης δήλωσαν οτι το γραφείο κλείνει και θα ανοίξει οταν αλλάξει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Την απόφαση να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ έλαβαν στο Δουβλίνο το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες. Εκφράσθηκε η επιθυμία οπως οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, ώστε να υπάξει νέα συνθήκη τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έθεσε τα εθνικά μας θέματα και χαρακτήρισε βραδεία αλλά σταθερή την ανταπόκριση των εταίρων μας.

Για μεγαλύτερη προσαρμογή στους σχεδιασμούς της νέας τάξης πραγμάτων και για νέες εξετάσεις υποτέλειας, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο. ``Αποδείχθηκε ότι ο πολυδιαφημισμένος στόχος της κυβέρνησης να γίνουν τα σύνορα της Ελλάδας και σύνορα της Ευρώπης, παραμένει ευσεβής πόθος της``, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η στρατιωτική άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, που πραγματοποιείται στην Κύπρο μπαίνει σήμερα στην ουσιαστική επιχειρησιακή φάση της με χρήση πραγματικών πυρών. Στην εξέλιξη της άσκησης αναμένεται ότι θα πάρουν μέρος και αεροναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα στο πλαίσιο συνδυασμένων επιχειρήσεων της άσκησης ΤΟΞΟΤΗΣ. Οπως μεταδίδει το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούν μορατόριουμ έξι μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στη διάρκεια του οποίου δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών υπεράνω της Κύπρου. Κυβερνητική πηγή δήλωσε πως η Ουάσιγκτον ζήτησε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, να αποφευχθούν ενέργειες, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα των συνομιλιών. Στο μεταξύ, στη Γερμανία μεταβαίνει σήμετα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα έχει επαφές και συνομιλίες για το Κυπριακό.

Το πρόγραμμα δράσης του Συνασπισμού απασχόλησε τις διήμερες εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος με τη συμμετοχή των Νομαρχιακών Επιτροπών και των υποψηφίων βουλευτών απ' όλη τη χώρα. Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε μετά από συζήτηση κείμενο πολιτική απόφασης, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντοπουλος, πρότεινε την πραγματοποίηση νέας εξόρμησης του Συνασπισμού προς τον ελληνικό λαό για να ακούσουν τα στελέχη τις παρατηρήσεις του κόσμου.

Επαναλαμβάνονται σήμερα στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων υπό την αιγίδα του Σάιρους Βανς. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει συναντήσεις με τους πρέσβεις, Χρήστο Ζαχαράκη και Ιβάν Τοσέφσκι, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιστρέψουν αντίστοιχα στην Αθήνα και στα Σκόπια για διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους.

Στο Διαρκές Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα, στον οποίο έχει επιβληθεί κάθειρξη 17 ετών και 3 μηνών για το φόνο του καθηγητή, Νίκου Τεμπονέρα, στην Πάτρα, στις 9 Ιανουαρίου 1991. Στον Αρειο Πάγο ασκήθηκε αναίρεση απο τον κατηγορούμενο ζητώντας να επανεξεταστεί το γεγονός, αν την ώρα του φόνου ενεργούσε ευρισκόμενος σε βρασμό ψυχικής ορμής.

Συνελήφθησαν ο Δημήτρης Νικολινάκος, 37 ετών και η φίλη του Ειρήνη Αποκόντου, 36 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας πλαστές πιστωτικές κάρτες δημιούργησαν λογαριασμό 18,5 εκατομμυρίων τον οποίο επιβαρύνθηκαν πέντε τράπεζες. Στην κατοχή του Νικολινάκου βρέθηκαν τέσσερις πιστωτικές κάρτες και τέσσερις κλεμμένες αστυνομικές ταυτότητες. Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν οι Νικολινάκος και Αποκόντου έχουν διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις. Σε βάρος του Νικολινάκου εκκρεμούν οκτώ εντάλματα και ισάριθμες καταδικαστικές αποφάσεις με συνολική ποινή φυλάκισης οκτώμιση ετών και χρηματική ποινή 1.400.000 δραχμών.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από ταλαιπωρία αρκετών ωρών, έφθασε στη Δανία, η αποστολή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, η οποία την προσεχή Τετάρτη θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο συγκρότημα της χώρας αυτής, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνας τεχνικός είναι οι μικροτραυματισμοί των Ζαγοράκη, Μπατίστα και Νταμπίζα, που ωστόσο ελπίζεται ότι θα είναι σε θέση να ενισχύσουν την προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον αγώνα της Τετάρτης.

Στο μεταξύ, αναμένονταν αργά χθες το βράδυ, από Ισπανία και Αγγλία αντίστοιχα, οι Βασίλης Τσάρτας και Γιώργος Δώνης, με τους οποίους, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός θα έχει επαφή το πρωί,προκειμένου να διαπιστωθεί η αγωνιστική τους κατάσταση.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής στο ντέρμπι των ``αιωνίων`` αντιπάλων που έγινε στο νέο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, κερδίζοντας 79-64 τον Ολυμπιακό. Πρώτος σκόρερ των ``πρασίνων`` ο Οικονόμου με 23 πόντους, όσους πέτυχε για τους ``ερυθρόλευκους`` ο Αντερσον.

Πέντε ομάδες μοιράζονται την πρώτη θέση στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Β` Εθνικής κατηγορίας μετά τους αγώνες της δεύτερης ημέρας. Συγκεκριμένα, Λάρισα, Πύργος, Τρίκαλα, Εθνικός και Παναιτωλικός βρίσκονται στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της διοργάνωσης με 6 βαθμούς, με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών στον δεύτερο αγώνα της για την προκριματική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του Βύρωνα, αναδείχθηκε ισόπαλη 20-20 με την αντίστοιχη της Ισλανδίας. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, στην πόλη Ακιουρέρι της Ισλανδίας η ελληνική ομάδα είχε γνωρίσει την ήττα με 32-21.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,03 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,88, λίρα Κύπρου προς 522,59, γαλλικό φράγκο προς 47,11, ελβετικό φράγκο προς 194,16, γερμανικό μάρκο προς 159,44,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,05, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,88 και την ECU προς 304,56 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός σ` όλη τη χώρα και οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 15 εως 26 και απο 15 εως 22 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 7 October 1996 - 3:03:27