Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προγραμματικές δηλώσεις και προϋπολογισμός στο επίκεντρο αλλεπάλληλων κυβερνητικών συσκέψεων.Σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους οικονομικούς υπουργούς.

Με την ορκωμοσία των βουλευτών άρχισαν οι εργασίες της βουλής. Αύριο εκλέγεται ο πρόεδρος του σώματος,που αναμένεται να είναι και πάλι ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Νέα συνάντηση Σουφλιά,Μάνου και Μπακογιάννη που αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.Πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τη στάση του κόμματος στη βουλή.

Σε εξέλιξη οι ελληνοκυπριακές ασκήσεις ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και ΤΟΞΟΤΗΣ,στην ελεύθερη Κύπρο με τη συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

ΕΥΔΑΠ και Νομαρχία αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες.Αποζημιώσεις υποσχέθηκε ο Κώστας Λαλιώτης.

Πολιτικό άσυλο ζήτησαν οι δύο Τούρκοι στρατιώτες που αυτομόλησαν στο ελληνικό έδαφος.

Επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας.

Αλλοι δύο εφοριακοί συνελήφθησαν γιατί ζητούσαν μίζα από ιδιοκτήτη φροντιστηρίου ξένων γλωσσών.

Αστατος και αύριο ο καιρός με τοπικές νεφώσεις,βροχές και καταιγίδες.Νοτιάδες μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί, το θερμόμετρο θα δείξει από 13 μέχρι 26 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προγραμματικές δηλώσεις και προυπολογισμός είναι τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, στους κόλπους της οποίας επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων.Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, οι οικονομικοί υπουργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει θα διαφανούν στις προγραμματικές δηλώσεις.Ο Γιάννος Παπαντωνίου συναντήθηκε με το προεδρείο της Ενωσης Ασφαλιστικών εταιριών,που του ζήτησε να μην καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα ζωής.Από την πλευρά του ο υπουργός εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και διαβεβαίωσε ότι ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας θα είναι έτοιμος σε έξι μήνες, αλλά δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για το ενιαίο μισθολόγιο και προειδοποίησε ότι οι προσλήψεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο.

Με την εκλογή προέδρου του σώματος θα ασχοληθεί αύριο η Βουλή, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα με τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία των βουλευτών.Πρόεδρος της βουλής αναμένεται να επανεκλεγεί ο Απόστολος Κακλαμάνης,ενώ από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προταθεί ο Αθανάσιος Τσαλδάρης.Την Πέμπτη θα αρχίσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.Με τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία,ασχολήθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος,υπό την προεδρία του Μιλτιάδη Εβερτ.

Την ίδια ώρα θολό εξακολουθεί να είναι το πολιτικό τοπίο στη Νέα Δημοκρατία,καθώς Εβερτ και εσωκομματική αντιπολίτευση μελετούν τα επόμενα βηματά τους, ενόψει του συνεδρίου.Η κύριοι Σουφλιάς, Μάνος και Ντόρα Μπακογιάννη, έιχαν νέα συνάντηση στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, να διατυπώνουν αυτόνομο πολιτικό λόγο και να έχουν κοινή στάση απέναντι στον κ.Εβερτ.Στο μεταξύ,δυσφορία έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης η ενέργεια στελεχών του κόμματος στην Κρήτη να βάλουν λουκέτο στις τοπικές οργανώσεις,σε ένδειξη αντίθεσης στην εκλογή Εβερτ.

Με τη συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, συνεχίζονται η κυπριακή και ελληνική άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και ΤΟΞΟΤΗΣ,που εισήλθε στην ουσιαστική επιχειρησιακή της φάση.Μέρος της άσκησης παρακολούθησε ο πρόεδρος της Κύπρου,Γλαύκος Κληρίδης,ο οποίος δήλωσε πώς η συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων δίνει καθαρά το μήνυμα ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου προχωρεί κανονικά και αποτελεί διασφάλιση για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.Ο κ.Κληρίδης πρόσθεσε ότιι δεν συζητούμε την απαγόρευση πτήσεων ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την ελεύθερη Κύπρο.Στο μεταξύ,τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Λευκωσίας,ενώ τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων.

Υλική και ηθική συμπαράσταση της πολιτείας,υποσχέθηκε ο Κώστας Λαλιώτης στους πληγέντες κατοίκους και καταστηματάρχες,της περιοχής του Πειραιά και των γύρω δήμων,που υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη νεοροποντή.Σε πρώτη φάση θα δοθεί ποσό 200.000 σε κάθε πληγείσα οικογένεια και ακολουθήσει αποζημίωση και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων,μετά την απογραφή των ζημιών.Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, ΕΥΔΑΠ και Νομαρχία αλληλοκατηγορούνται για το ποιός φταίει,ενώ ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί άν υπάρχουν ευθύνες.

Πολιτικό άσυλο ζήτησαν οι δύο Τούρκοι στρατιώτες,κουρδικής καταγωγής,που μαζί με ένα 17χρονο φίλο τους,αυτομόλησαν και εισήλθαν με επεισοδιακό τρόπο στο ελληνικό έδαφος, αφού προηγουμένως έσπασαν με το αυτοκινητό τους τις μπάρες στο φυλάκιο Κήπων του Εβρου.Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν τα πραγματικά στοιχεία και θα αντιδράσουν αναλόγως.

Υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Σάϊρους Βάνς,Επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη οι Ελληνοσκοπιανές συνομιλίες, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας.Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι το θέμα της ονομασίας, χωρίας να υπάρχει πρόβλεψη για οριστική απόφαση.

Αλλοι δύο υπάλληλοι της εφορίας συνελήφθησαν γιατί ζητούσαν από ιδιοκτήτη φροντιστηρίου ξένων γλωσσών 600.000 δρχ για να αποκρύψουν οικονομική ατασθαλία του. Πρόκειται για τους Λουκά Σιλέο, 50 ετών και Βασίλη Πολίτη, 51 ετών.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πολυχρονίου στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε το μεσημέρι στην Κοπεγχάγη, ενόψει του αγώνα της εθνικής μας ομάδας με την Δανία. Στόχος μας είναι η νίκη, αλλά θα είμαστε ικανοποιημένοι και με την ισοπαλία, είπε ο κ.Πολυχρονίου και τόνισε οτι η προϊστορία των μεταξύ μας συναντήσεων δεν μας δίνει και πολλές ελπίδες από άποψη στατιστικής, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται και εμείς θα παλαίψουμε γιά κάθε δυνατό αποτέλεσμα. Αν και η ενδεκάδα της εθνικής μας θ' ανακοινωθεί μάλλον μετά την αυριανή βραδυνή προπόνηση, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Πολυχρονίου θα ξεκινήσει τον αγώνα της Τετάρτης με τους Ατματζίδη, Αποστολάκη, Κασάπη, Καλιτζάκη, Ουζουνίδη, Κωνσταντινίδη, Ζαγοράκη, ΓΧ Γεωργιάδη, Τσάρτα, Δώνη και Νικολαϊδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Δανοί θα ξεκινήσουν τον αγώνα με τους Σμάιχελ, Χόγκ, Χέλβεγκ, Λάουρσεν, Ρίπερ, Αλαν Νίλσεν, Γκόλμπεγκ, Τόμσεν, Μπρίαν Λάουντρουπ, Μίκαελ Λάουντρουπ, Πίτερ Νίλσεν ή Μίλερ.

Οι καρδιές των Ολυμπιονικών μας, που ανέβασαν την Ελλάδα πιό ψηλά, χτυπούν ήδη στον ρυθμό της υποψηφιότητας της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2004, όπως φάνηκε στην σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε πρός τιμή τους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, η Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην δύσκολη αυτή προσπάθειά μας θέλουμε δίπλα μας τους Ολυμπιονίκες της χώρας μας, που μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης, κ.Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Τάσος Μπουντούρης, επεσήμανε, ότι όλοι οι Ολυμπιονίκες της χώρας μας θα βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας και εξέφρασε την αισιοδοξία του,πως όλα θα πάνε καλά.

Νεά καμπάνα έριξε ο Αθλητικός Δικαστής στον έκπτωτο πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχάλη Τροχανά, αφού τον τιμώρησε με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 15 ημέρες και πρόστιμο 200.000 δραχμών, επειδή στον αγώνα πρωταθλήματος με την Καστοριά, χτύπησε το χέρι του στο γραφείο του διαιτητή κ. Βασσάρα, στα αποδυτήρια, και του είπε γιατί μας το έκανες αυτό ρε. Ακόμη, τιμωρήθηκε η ΑΕΚ με πρόστιμο 400.000 για επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών της στο συγκεκριμένο μάτς, ενώ το ίδιο επεβλήθηκε σε Ιωνικό και Παναθηναϊκό, για τους αγώνες με Αθηναϊκό και Απόλλωνα αντίστοιχα.

Με αποκλεισμό της έδρας του για μία αγωνιστική ημέρα, τιμωρήθηκε ο Κτησιφών Παιανίας από τον αθλητικό δικαστή του βόλεϊ για τα επεισόδια που έγιναν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών με την ΑΕΚ. Ετσι ο Κτησιφών θα δώσει σε ουδέτερο γήπεδο τον αγώνα του Σαββάτου με τον Εσπερο Θεσσαλονίκης. Εξετάζεται η περίπτωση να γίνει ο αγώνας στο γήπεδο Λουτρακίου ή Κορίνθου , ενώ αποκλείστηκε το γήπεδο της Χαλκίδας γιατί είναι κατειλημμένο.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,63 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 381,07, λίρα Κύπρου προς 521,58, γαλλικό φράγκο προς 47,07, ελβετικό φράγκο προς 193,87, γερμανικό μάρκο προς 159,13,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,07, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,59 και την ECU προς 304,41 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και αύριο ο άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις και ασθενείς βροχές στη Μακεδονία,τη Θράκη,τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα δυτικά όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα.Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Ιόνιο πολύ ισχυροί.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 20 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 25 και στο Αιγαίο 18 με 26.Λίγες νεφώσεις,κατά περιόδους αυξημένες,ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 24 θα έχει η Αθήνα.Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί ασθενής βροχή και το θερμόμετρο θα δείξει 15 με 19 βαθμούς.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 7 October 1996 - 13:00:46