Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, όπου θα καθοριστούν οι προτεραιότητες για την οικονομία και την πολιτική της χώρας μας στα Βαλκάνια.

Η διοίκηση του ΟΤΕ θα ανακοινώσει την τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας περνά μέσα απο τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Πολωνία.

Δεν απέκλεισε την επανάληψη απο την Τουρκία ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Υπέρ της έναρξης των διαπραγματευσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον ορισθέντα χρόνο μετά το τέλος της διακυβερνητικής διάσκεψης τάχθηκε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Βέρνερ Χόγιερ.

Ικανοποίηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για το μήνυμα Μπιλ Κλίντον προκειμένου να επιλυθούν ειρηνικά το Κυπριακό και τα προβλήματα στο Αιγαίο.

Ελληνορωσική πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης υψηλού πολιτικού επιπέδου εκδηλώθηκε στην Αθήνα.

Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας.

Σε απομακρυσμένες περιοχές και εξω απο τα διοικητικά όρια των κοινοτητων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας Χαλκιδικής θα εγκατασταθεό η μεταλλουργία χρυσού.

Συνελήφθη ανθρωπόμορφο τέρας που βίαζε 9χρονο κοριτσάκι.

Ασκήθηκε δίωξη για παράνομη ανέγερση κτίσματος σε αναδασωτέα περιοχή στην Πεντέλη.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργατών του Κερεμίδη.

Με έξοχη εμφάνιση η ΑΕΚ νίκησε 3-0 την Καλαμάτα.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η πορεία της οικονομίας, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού και η πολιτική, που θα ακολουθηθεί το 1997, είναι στο επίκεντρο αλλεπάλληλων κυβερνητικών συσκέψεων. Υπο την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Κυβερνητική Επιτροπή για τον καθορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και για την πολιτική της χώρας μας στα Βαλκάνια. Θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, όσον αφορά, τους τρόπους με τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα χωρίς νέες φορολογίες. Επίσης, θα γίνει συζήτηση για τα νομοσχέδια περικοπής δαπανών και τις οικονομίες, που θα γίνουν στο δημόσιο, καθώς και το αντίστοιχο για τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών που σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπο τον Πρωθυπουργο. Χθες ο κ. Σημίτης ενημερώθηκε απο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο, για τα νομισματικα και πιστωτικά μεγέθη και την πορεία της δραχμής, η συναλλαγματική ισοτιμία της οποίας διατηρείται μέσα στα αντιπληθωριστικά πλαίσια και ακολούθησε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό.

Η Διοίκηση του ΟΤΕ αναμένεται να προβεί το απόγευμα σε ανακοινώσεις για την τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας ``περνάει`` μέσα από τη λύση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, στην αντιφώνησή του, στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι. Ειλικρινής επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης ειναι η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδος - Τουρκίας, τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος και πρόσθεσε οτι ειναι αυτονόητο οτι ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων αυτών, προϋποθέτει τη δίκαιη και μόνιμη επίλυση του Κυπριακού. Επιπλέον, η εμπέδωση κλιματος εμπιστοσύνης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν δύναται παρά να εδράζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα δε στα όσα διαλαμβάνει ο Χάρτης του ΟΗΕ, καθώς και οι υπόλοιπες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακόμη ο κ. Στεφανόπουλος, υπογράμμισε το ρόλο κλειδί της Ελλάδας στην περιοχή και τόνισε ότι η Αθήνα ακολουθεί απαρεγκλίτως μια εξωτερική πολιτική, που πάγιο στόχο της έχει την εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση τις αρχές, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και των ανθρωπινων δικαιωμάτων.

Δεν απέκλεισε την επανάληψη από την Τουρκία ενός νέου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια ομιλίας του χθες στο αρχηγείο της Λάρισας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι με τη δημιουργία ενός νέου επεισοδίου, να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η απαντησή μας, τόνισε, θα είναι ακαριαία, αποφασιστική και ευέλικτη και ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί στο ΚΥΣΕΑ προς έγκριση το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Υπερ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκη Ενωση σε διάστημα εξι μηνών μετά το τέλος της διακυβερνητικής, τάχθηκε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόγιερ, σε συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνησή του στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Γερμανικής Σχολής. "Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δεν επιτρέπει την Κύπρο να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μια ενωμένη χώρα", δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύτιμη την προσέγγιση του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, που όπως είπε ειναι "ο μόνος πολιτισμένος τρόπος για τη διευθέτηση ενός τέτοιου ζητήματος". "Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει σύντομα να εφαρμόσει την πρόβλεψη της συνθήκης του Μάαστριχτ για κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, πρόβλεψη η οποία απαιτεί την αρχή της αλληλεγγύης σε ότι αφορά στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", πρόσθεσε ο κ. Βέρνερ.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε το Παγκόσμιο Συμβούλιο του αποδήμου Ελληνισμού, και ο Πρόεδρος του Αντριου Αθενς για το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Στο μήνυμά του ο Μπίλ Κλίντον επαναλαμβάνει την υποστήριξή του για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και των προβλημάτων που εχουν δημιουργηθεί στο Αιγαίο.

Ελληνορωσική πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης υψηλού πολιτικού επιπέδου με τη συμμετοχή των Βαλκανικών και άλλων ενδιαφερομένων κρατών, καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών εκδηλώθηκε χθες στην Αθήνα στο πλαίσιο της διάσκεψης ``Για τη διαδικασία σταθερότητας και καλής γειτονίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη``. Στη διάσκεψη των Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρέσβεων συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Βαλκανίων, καθώς και διεθνών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΑΣΕ. Η Ελλάδα παρουσίασε έκθεση για την πρόοδο, που έχει σημειωθεί στις σχέσεις της με όλους τους βόρειους γείτονές της και ειδικότερα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Αλβανία αλλά και με όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη Νέα Δημοκρατία, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει το μεσημέρι υπο τον Μιλτιάδη Εβερτ και την Κεντρική Επιτροπή κατά την αυριανή συνεδρίαση. Σήμερα το απόγευμα θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των προεδρείων των ΟΚΕ. Εντεκα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που θεωρείται οτι εκφράζουν τις κομματικές οργανώσεις, με επιστολή τους, που έστειλαν χθες στον κ. Εβερτ ζητούν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει ευρής διάλογος, να εκτιμηθεί η πολιτική κατάσταση μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών και να προετοιμαστεί το συνέδριο με τον ορισμό οργανωτικής επιτροπής. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ζητά να γίνει ανάλυση σε βάθος του εκλογικού αποτελέσματος και να αποτινάξει το κόμμα την απίστευτη και απαράδεκτη εσωστρέφεια. Συνέδριο τον Απρίλιο με προηγούμενη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών, ζητά ο Στέφανος Μάνος και δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Σουφλιά.

Από τις περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές σε σχέση με τα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας της Χαλκιδικής θα αρχίσουν οι εδαφολογικές μελέτες για τη χωροθέτηση της μεταλλουργίας χρυσού, που πρόκειται να δημιουργήσει στα μεταλλεία της Χαλκιδικής η Καναδικών συμφερόντων εταιρεία Τι-Βι-Εξ Ελλας. Στη συμφωνάια αυτή κατέληξαν οι αλλεπάλληλες συζητήσεις, που είχαν χθες ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, με τα μέλη της Επιτροπής Συντονιστικού και τους Κοινοτάρχες της περιοχής, που είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό του δρόμου προς την είσοδο των μεταλλείων εδώ και δέκα μήνες.

Ενα ακόμη ανθρωπόμορφο τέρας με θύμα ένα 9χρονο κοριτσάκι συνελήφθη στον Πειραιά. Πρόκειται για τον 48χρονο Μανώλη Ονοράντο εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη, για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου κατ` εξακολούθηση. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης που εργαζόταν σε διάφορα γραφεία Τελετών και συζούσε με την γιαγιά της 9-χρονης , αρχισε να ασελγεί σε βάρος της τελευταίας απο την Πρωτοχρονια του 1993 χωρις κανείς να καταλάβει τίποτα. Ο Μανώλης Ονοράντος θα οδηγηθεί την Πέμπτη το πρωί στον ανακριτή Πειραιά.

Σφαίρες, διαρρηκτικά εργαλεία, περούκες και 3 εκατομμύρια δραχμές, που πιστεύεται οτι είναι απο την τελευταία του ληστεία σε Τράπεζα στις 17 του μηνός, ανακάλυψαν οι αστυνομικοί στο σπίτι, όπου διέμενε στο Χολαργό και στο αυτοκίνητο. Απο την ερευνα, που εγινε στο αυτοκίνητο του Κερεμίδη διαπιστώθηκε οτι στη θέση του συνοδηγου βρέθηκαν κηλίδες αιματος και μία τρύπα στο δάπεδο, που τους οδηγούν στο συμπέρασμα οτι ο Κερεμίδης πυροβόλησε την Ανδριοπούλου ενω βρίσκοταν μέσα στο αυτοκινητό του.

Δίωξη για παράνομη ανέγερση κτίσματος μέσα σε αναδασωτέα περιοχή στην Πεντέλη (είχε καταστραφεί πρόπερσι από πυρκαγιά) καθώς και για εκχέρσωση της περιοχής αυτής άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών κατά του κτηματία Δημητρίου Α. Κόλλια και του εργολάβου - Πολιτικού Μηχανικού Νικολάου Γεωργάκη. Για απλή εξάλλου συνέργεια στις παραπάνω πράξεις ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του δασάρχη Πεντέλης Ε. Παπακωνσταντίνου και του διευθυντή της διεύθυνσης Δασών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής Χρήστου Πάλζα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μεγάλο πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Ντέμη Νικολαϊδη, η ΑΕΚ πιστοποίησε την καλή της αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται τον τελευταίο καιρό και νίκησε, μετά απο έξοχη εμφάνιση, 3-0 στο γήπεδο του Μεσσηνιακού την Καλαμάτα. Και τα τρία τέρματα της ΑΕΚ σημείωσε ο Νικολαίδης. Η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας πέρασε έτσι με 10 βαθμούς στην 5-η θέση μαζί με την Παναχαϊκή, η Καλαμάτα βρίσκεται στην 11-η με 5, ενώ προηγούνται Ολυμπιακός και Πανηλειακός με 13.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργος Βαρδινογιάννης, συναντήθηκε με τον Ρουμάνο προπονητή, Ανχελ Ιορντανέσκου και συζήτησαν το ενδεχόμενο να του ανατεθεί η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας. Ο Ιορντανέσκου φέρεται ως επικρατέστερος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των ``πρασίνων`` μετά την απόλυση του Χουάν Ραμόν Ρότσα, κάτι που ίσως ανακοινωθεί επίσημα από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ακόμη και σήμερα.

Ο Αρης σε αγώνα για την τέταρτη ημέρα του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών στο βόλεϋ που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο της Μίκρας, νίκησε 3-2 σετ τον Κτησιφώντα Παιανίας και περέμεινε στον πρώτη θέση με 10 βαθμούς όσους έχει και ο Παναθηναϊκός.

Το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης είναι το ελληνικό δήλωσε κατά την άφιξη του στη χώρα μας ο νέος Αμερικανός μπασκετμπολίστας της Λάρισας, Ράϊαν Λόρθριτζ, ο οποίος επρόκειτο αργά χθες το βράδυ να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας ενός έτους.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται στην Αθήνα από τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, Τζον Σάλεϊ, ο οποίος έφυγε την Κυριακή με άδεια για τις ΗΠΑ. Να θυμίσουμε ότι ο Αμερικανός σέντερ, φέρεται δυσαρεστημένος από το κλίμα που υπάρχει στο στρατόπεδο του ``τριφυλιού`` και πιο συγκεκριμένα από τον τεχνικό των ``πρασίνων``, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, κάτι το οποίο σε δηλώσεις που έκανε δεν πέρασε απαρατήρητο. από κανέναν.

Επιδημία ... τραυματισμών, έπεσε στην διάρκεια της χθεσινής προπόνησης του Πανιωνίου αφού ένοιωσαν ενοχλήσεις και αποχώρησαν ο Χριστοδούλου, ο Χάμινγκ, ο Μποσγανάς και ο Γιέλιτς. Οι παίκτες αναμένεται να εξεταστούν από το ιατρικό τιμ της ομάδας της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διαπιστωθεί το χρονικό μέρος της αποθεραπείας τους.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 243,94 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 388,24, λίρα Κύπρου προς 520,89, γαλλικό φράγκο προς 46,81, ελβετικό φράγκο προς 191,90, γερμανικό μάρκο προς 158,14,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,86, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,71 και την ECU προς 303,94 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού. Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αλλά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 6 εως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 10 εως 19 και στο Αιγαίο απο 14 εως 21 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 13 εως 18 και απο 10 εως 15 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν ΑΘήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 22 October 1996 - 3:00:11