Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη χρυσή τομή για την οικονομία αναζητεί η κυβέρνηση με στόχο την μείωση του πληθωρισμού, των επιτοκίων, του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο θα ανέλθει στα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Στη φτώχεια και στην ανέχεια θα οδηγηθεί η μισή Ελλάδα απο την κυβερνητική οικονομική πολιτική, επισημαίνει ο Συνασπισμός.

Ο ιδεολογικός και πολιτικός προσανατολισμός στο επίκεντρο της σημερινής συνεδράισης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Νέα δομή και στελέχωση της Πολιτικής Ανοιξης ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μεταβαίνει αύριο στη Μόσχα για τη σύνοδο της Παρευξείνιας Συνεργασίας, ενω το Σάββατο θα μετάσχει στη συνάντηση των ηγετών των Σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ανατολικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη.

Αναστέλλεται η εφαρμογή του εθνικού απολυτηρίου, που αναμένετο να αρχίσει φέτος για τους μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου.

Στις 11,5 δραχμές απο 1 Ιανουαρίου η αστική τηλεφωνική μονάδα.

Οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων. Αποκαλύφθηκαν 5.500 περιπτώσεις απο τις οποίες το Δημόσιο ζημιώθηκε με 10 δισεκατομμύρια δραχμές.

Επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας για τις σταθμεύσεις των αυτοκινήτων. Αποχώρησε η αντιπολίτευση. Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν κάτοικοι.

Ιερέας σε δίκη για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 92-88 στον τρίτο γύρο του κυπέλλου στο μπάσκετ.

Σήμερα οι υπόλοιποι αγώνες, στους οποίους ξεχωρίζουν οι συναντήσεις ΑΕΚ- Πανιωνίου και Ολυμπιακού-Αρη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη χρυσή τομή για την οικονομία αναζητεί ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος στη διάρκεια σύσκεψης ενημερώθηκε χθες από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου, για τα οικονομικά μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Τα μεγάλα προβλήματα είναι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, που δεν μειώνονται με τον επιθυμητό ρυθμό, το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και η εισοδηματική πολιτική. Τα παραπάνω θα αποτελέσουν στοιχεία για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 1997 και σχετικές προτάσεις και σενάρια παρουσίασε ο κ. Παπαντωνίου στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε τον κ. Σημίτη και για τις δαπάνες, που θα πρέπει να κοπούν και για τις φοροαπαλλαγές, που θα καταργηθούν, για τις οποίες ετοιμάζονται δύο νομοσχέδια, που θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή. Από τα δύο αυτά μέτρα η κυβέρνηση προσδοκά να εξοικονομήσει 450 δισεκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα, εξετάσθηκαν και προτάσεις της υπουργού Ανάπτυξης, κυρίας Βάσως Παπανδρέου και ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, για τη δημιουργία θέσπισης ειδικών πόρων για τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, την Παιδεία και την Υγεία. Σύμφωνα με τις προτάσεις ειδικοί ποροι δεν θα εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Θα συγκεντρώνονται σε ειδικούς λογαριασμούς και θα διατίθενται αποκλειστικά και δεσμευτικά για τους σκοπούς, που θεσπίζονται. Πληροφορίες αναφέρουν οτι οι πόροι αυτοί θα προέρχονται απο ειδική φορολόγηση των ``εχόντων και κατεχόντων`` στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, που εχει επαγγελθεί η κυβέρνηση. Οι οριστικές αποφάσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και την οικονομική πολιτική, θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως το θέμα συζητηθεί και στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συζητήθηκαν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος σκοπός της συνεργασίας ήταν να συμβαδίσει το υπουργείο με τους αναγκαίους αναπτυξιακούς και οικονομικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής. Το συνολικό ύψος του εξοπλιστικού προγράμματος θα ανέλθει στα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φιλοσοφία του εξοπλιστικού προγράμματος θα υπακούει στις αρχές του εκσυγχρονισμού του δόγματος της αμυντικής πολιτικής της χώρας, αιχμή του οποίου είναι το θέμα της ευέλικτης ανταπόδωσης. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποτελέσει αντικείμενο νέων συναντήσεων του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβουλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Σήμερα ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες του Εβρου και αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνέμων, καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη φτώχεια και στην ανέχεια θα οδηγηθεί η μισή περίπου Ελλάδα με την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε χθες το βράδυ σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο ιδεολογικός και πολιτικός προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσουν τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ειπε χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ κατά τη σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο δεν παρέστησαν οι πρώην Πρωθυπουργοί κύριοι Μητσοτάκης, Ράλλης και Τζαννετάκης. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Εβερτ ειπε οτι το συνέδριο θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο, προσθέτοντας οτι δεν τίθεται θέμα εσωκομματικών εκλογών. Ο κ. Εβερτ έκανε λόγο για κεντροδεξιό άνοιγμα, αναφερόμενος εμμέσως στους ψηφοφόρους της Πολιτικής Ανοιξης.

Τη νέα δομή και στελέχωση της Πολιτικής Ανοιξης, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, εξαγγέλοντας οτι το συνέδριο θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 1997.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραντ Λίλιτς, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αυριο, Πέμπτη ο κ. Σημίτης μεταβαίνει στη Μόσχα, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας. Απο τη Μόσχα ο κ. Σημίτης θα μεταβεί το Σάββατο στη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών των Σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το θέμα της διευρυνσής της.Ο κ.Σημίτης θα αναπτύξει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας οτι υποστηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Κύπρου και της Μάλτας.

Αναστέλλεται και επίσημα με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλου, η εφαρμογή του εθνικού απολυτηρίου, που επρόκειτο να αρχίσει φέτος για τους μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου. Ωστόσο, θα συνεχιστεί η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας και της Φυσικής από το νέο βιβλιο, με εξαίρεση ορισμένα κεφάλαια. Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Ράλλης, που συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας, τόνισε ότι τα προβλήματα της παιδείας πρέπει να παραμείνουν μακριά από φανατισμούς και αντιπαραθέσεις.

Στις 11,5 δραχμές αυξάνεται από πρώτης Ιανουαρίου 1997 η αστική τηλεφωνική μονάδα, από 10,20 που είναι σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Επίσης, αυξάνεται κατά 200 δραχμές το πάγιο. Μειώνονται από 50 σε 40 χιλιάδες το τέλος για την πρώτη τηλεφωνική σύνδεση, καθώς και τα τέλη των διεθνών κλήσεων.

Πέντε χιλιάδες πεντακόσιες περιπτώσεις λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων, απο τις οποίες το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 10 δισεκατομμύρια δραχμές, αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δρύς μιλώντας σε ημερίδα τόνισε οτι παρά τα μέτρα, που έχουν ληφθεί συνεχίζεται το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων. Πάντως, στο πρώτο εξάμηνο του 1996 παρατηρείται αύξηση 30% στις εισπράξεις από τη φορολογία πετρελαίου κίνησης και κατά το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται - κυρίως- στην περιστολή της λαθραίας χρήσης του πετρελαίου, αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης στην κίνηση.

Επεισοδιακή υπήρξε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τοποθέτηση δαγκανών από τον Ιανουάριο του 1997 για το μπλοκάρισμα των παρανόμως σταθμευμένων αυτοκινήτων. Μέχρι το τέλος του έτους θα τοποθετούνται προειδοποιητικές ταμπέλες στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων των παραβατών. Η συζήτηση για τη σύμβαση, που υπέγραψε ο δήμος με ιδιωτική εταιρία έγινε μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα καθώς αντιδρούσαν η αντιπολίτευση, που αποχώρησε και ορισμένοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης.Tο υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του χαρακτηρίζει τη σύμβαση άκυρη και επισημαίνει ότι προκαλεί οικονομική βλάβη.

Σε φυλάκιση δώδεκα μηνών για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο από κοινού καταδικάστηκαν η μητέρα και η θεία των τριών παιδιών, τα οποία συμμετείχαν στην ομάδα των ανηλίκων, που διέπραξε πρόσφατα σωρεία κλοπών στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και τα οποία έχουν ήδη εγκλειστεί σε ιδρύματα Πρόνοιας της Επαρχίας.Στο μεταξύ σε δίκη με την κατηγορία οτι προέβαινε σε ανήθικες προτάσεις σε ανήλικους παραπέμπεται ιερέας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγαίου, που υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ιερέας μετά το τέλος του κατηχητικού, προέβαινε σε ανήθικες προτάσεις γιά ασελγείς πράξεις σε ανηλίκους ηλικίας 12-17 ετών. Την ίδια ώρα, επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο, απόφαση του Εφετείου ΑΘηνών, με την οποία καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 16 μηνών, με τριετή αναστολή, λογιστής, γιά την αποπλάνηση κοριτσιού 13,5 ετών.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισόπαλη 1-1 με την αντίστοιχη της Γερμανίας αναδείχθηκε σε αγώνα εκτός έδρας η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ενόπλων Δυνάμεων στον πρώτο της αγώνα για τα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Στον όμιλό μας μετέχουν ακόμη η Ουγγαρία και το Βέλγιο, εναντίον του οποίου θα δώσει το εθνικό μας συγκρότημα το επόμενο παιχνίδι του.

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ, κερδίζοντας μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, τον ΠΑΟΚ με 92-88.

``Επίθεση`` κατά του διαιτητή της συνάντησης Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ, Θόδωρου Βιδάλη, που διηύθυνε τον αγώνα του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ των δύο ομάδων, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ``δικέφαλου του βορρά``, Βασίλης Οικονομίδης, αφού τον κάλεσε να αποχωρήσει από τη διαιτησία κατηγορώντας τον για ``δολοφονία`` της ομάδας του στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Σήμερα θα διεξαχθούν οι υπόλοιποι αγώνες για το κύπελο. Στον Ολυμπιακό τρείς παίκτες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ενόψει του αγώνα με τον Αρη στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Φασούλα, Δημήτρη Παπανικολάου και Ουίλι Αντερσον, η συμμμετοχή των οποίων στον παραπάνω αγώνα, θα κριθεί λίγο πριν το απογευματινό τζάμπολ.

Ο αγώνας του Ιωνικού Νικαίας με την Βέροια για την 8-η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας θα γίνει την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου αντί για την Κυριακή 17/11.

Η πολύ καλή φυσική κατάσταση των παικτών της ΑΕΚ, αποτελεί το κλειδί της μέχρι τώρα καλής πορείας της ``Ενωσης`` σε Ελλάδα και Ευρώπη, σύμφωνα με τον τεχνικό της ομάδας, Πέτρο Ραβούση. Ο ``Ενωσίτης`` τεχνικός υποστήριξε ακόμη πως το σημείο που κάνει τη διαφορά στην ΑΕΚ είναι η μεσαία γραμμή, ενώ όσον αφορά το φημολογούμενο ενδιαφέρον των ``κιτρινόμαυρων`` για τέσσερις παίκτες της Βέροιας, ο Ραβούσης φρόντισε να το επιβεβαιώσει, αναφέροντας μάλιστα πως πρόκειται για τους Κατσαβό, Μαλλού, Κουλακιώτη και Τρούπκο.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στον Παναθηναϊκό σε ο,τι αφορά την κάλυψη της κενής θέσης του προπονητή. Ο Ρουμάνος, Ανχελ Ιορντανέσκου αποκάλυψε ότι σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Γιώργο Βαρδινογιάννη, συμφώνησαν σε όλα. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού όμως είχε συνάντηση και με τον Κροάτη Βέλιμιρ Ζάετς, ενώ δεν αποκλείεται και η ενεργοποίηση των παλιών διεθνών ποδοσφαιριστών του συλλόγου , Νίκου Καρούλια και Σπύρου Λιβαθηνού, προκειμένου να καλύψουν το κενό του Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Με εξάμηνη διακοπή συμβολαίου τιμώρησε η διοίκηση του ΤΑΚ Αρης τον μπασκετμπολίστα της ομάδας Μιχάλη Μισούνοφ, μετά την απολογία του παίκτη. Η διοίκηση του ΤΑΚ επέβαλε στον παίκτη την παραπάνω ποινή με τον χαρακτήρα ``λίαν επιεικώς``, γιά δυσφήμηση τους αθλήματος και των θεσμών και παραβίαση των όρων του συμβολαίου και του εσωτερικού κανονισμού κατ' εξακολούθηση.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,86 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 387,19, λίρα Κύπρου προς 521,28, γαλλικό φράγκο προς 46,82, ελβετικό φράγκο προς 192,10, γερμανικό μάρκο προς 158,23,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,86, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,28 και την ECU προς 303,88 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθούν και σήμερα οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βοριάδες σ'ολόκληρη τη χώρα, ενώ ο καιρός θα είναι άστατος με συννεφιά, σποραδικές βροχές αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και από το απόγευμα στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 5 εως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 10 εως 18 και στο Αιγαίο απο 14 εως 20 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία, που θα κυμανθεί απο 13 εως 18 και απο 10 εως 14 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 23 October 1996 - 2:00:12