Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαίνεται ο εσωκομματικός πόλεμος στη Νέα Δημοκρατία. Μεταβατικό Πρόεδρο χαρακτηρίζει τον Μιλτιάδη Εβερτ ο Γιώργος Σουφλιάς.

Στη Σύνοδο της Παρευξείνιας Συμφωνίας στη Μόσχα συμμετέχει ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στη Βουδαπέστη για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αρχίζουν την Τρίτη στη Λευκωσία οι εκ του σύνεγγυς στρατιωτικές συνομιλίες.

Υπο την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίθενται όλες οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, η οποία πρέπει να σεβαστεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις μειονότητες, το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και τα εξωτερικά σύνορα.

Τη λύπη της εξέφρασε η Αθήνα για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο θέμα των Ιμια.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εκδηλώσεις για το ιστορικό ΟΧΙ.

Για τις 6 Νοεμβρίου μετατίθεται ο νέος γύρος των συνομιλιών Ελλάδας και Σκοπίων.

Την αναστολή του μέτρου ηλεκτρονικής ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα αποφάσισε ο Δήμαρχος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τις εντονες αντιδράσεις.

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το διπλό έγκλημα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τριάντα τέσσερις Αλβανούς λαθρομετανάστες κρυμμένους σε κρύπτη καρότσας φορτηγού ανακάλυψαν λιμενικοί στον Πειραιά.

Ψωμί για τρείς ημέρες θα προμηθευθούμε αύριο.

Παρελθόν κατά πάσα πιθανότητα για τον Παναθηναϊκό ο Τζόν Σάλεϊ.

Συνάντηση πρωθυπουργού με την Επιτροπή Αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μαίνεται ο εσωκομματικός πόλεμος στη Νέα Δημοκρατία, ενω το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Τετάρτη. Παράλληλα, σημειώθηκε χθες νέα αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίων Γιώργου Σουφλιά και Μιλτιάδη Εβερτ. Ο κ. Σουφλιάς με δήλωσή του θέτει ανοικτά θέμα ηγεσίας στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Εβερτ μεταβατικό Πρόεδρο και ζητεί τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών ενόψει του συνεδρίου. Κατά τον κ. Σουφλιά το θέμα της ηγεσίας πρέπει να λυθεί οριστικά στο συνέδριο. Από την πλευρά του ο κ. Εβερτ κάλεσε τον κ. Σουφλιά να διατυπώνει τις θέσεις του στα όργανα του κόμματος και καθιστά σαφές ότι θα εμμένει στις απόψεις του όσον αφορά τις διαδικασίες, που θα ακολουθηθούν για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένα στελέχη καλούν τον κ. Εβερτ να προχωρήσει σε διαγραφές, ενώ άλλοι βουλευτές προετοιμάζουν το έδαφος για αμφισβήτηση της ηγεσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με συγκέντρωση υπογραφών του ενός τρίτου των βουλευτών. Κάτι τέτοιο άφησε ανοικτό ο Χρήστος Κατσιγιάννης. Φόβους για διάσπαση του κόμματος εξέφρασαν ο Στέφανος Μάνος και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Στη Σύνοδο της Παρευξείνιας Συμφωνίας θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, που απο χθες βρίσκεται στη Μόσχα. Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός θα εχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των χωρών - μελών, που συμμετέχουν στις εργασίες. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε πολύ πιθανή μια συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, χωρίς να υπάρξει συζήτηση επι της ουσίας. Σήμερα το πρωί, πριν απο τις εργασίες της Συνόδου της Παρευξείνιας Συνεργασίας, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της ελληνορωσικής συνεργασίας στα Βαλκάνια και το ζήτημα της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Αύριο Σάββατο ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στη Βουδαπέστη, για να πάρει μέρος στις εργασίες της διήμερης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αρχίζουν την Τρίτη στη Λευκωσία οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για επέκταση της απαγκίστρωσης σε επίπεδο επιτελαρχών της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Τις συνομιλίες θα συντονίζει ο επιτελάρχης της ειρηνευτικής δύναμης, Ρίτσαρντ Τάλμποτ. Στην ημερήσια διάταξη είναι τρία θέματα, η απαγκίστρωση, η απογέμιση των όπλων και τα ναρκοπέδια στη νεκρή ζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Φρουρά πριν προχωρήσει στο διάλογο θα θέσει θέμα κατεδάφισης των 150 έργων, που έχει κατασκευάσει ο Αττίλας κοντά στην ουδέτερη ζώνη ή ακόμη και μέσα στην ουδέτερη ζώνη, με πρώτο εκείνο στον Προμαχώνα Ρόκας στην Πύλη Πάφου στη Λευκωσία.

Στο μεταξύ, πολυσέλιδη απάντηση έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στο Ραούφ Ντενκτάς μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης τεκμηριώνει τη συμμετοχή αξιωματικών του κατοχικού καθεστώτος στα πρόσφατα επεισόδια και επισημαίνει τους κινδύνους, που δημιουργεί η νέα τακτική των Τούρκων να δολοφονούν εν ψυχρώ οποιονδήποτε πλησιάσει τη γραμμή αντιπαράθεσης.

Υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίθενται όλες οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, όπως αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια του Σώματος. Ετσι για την αποδέσμευση των κονδυλίων, θα λαμβάνονται υπόψιν η κατάσταση του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης το πάγωμα του συνόλου των κονδυλίων, που προορίζονται για την Τουρκία, για το 1997 και υιοθέτησε τροπολογία του Βασίλη Ευφραιμίδη, για το πάγωμα άλλων 3,5 εκατατομμυρίων ευρωπαϊκών μονάδων, που είχαν προβλεφθεί ως ειδική ενίσχυση στην Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης με συντριπτική πλειοψηφία καταδικαστικό ψήφισμα για τη δολοφονία του Ελληνοκύπριου, Πέτρου Κακουλλή, από τους Τουρκοκύπριους. Με το ψήφισμα καλείται η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Υπουργών να εκφράσουν στις τουρκικές δυνάμεις κατοχής τον αποτροπιασμό τους για το επεισόδιο και να υπενθυμίσουν στην Αγκυρα ότι οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία εξαρτώνται και από την πολιτική της στο Κυπριακό.

Ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Αγκυρα χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το πάγωμα κονδυλίων υψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης. Εστάλη το μήνυμα προς την Τουρκία πως για να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές της και να υλοποιεί τις δεσμευσεις της, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Τη λύπη της Αθήνας για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το θέμα των Ιμια, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας παράλληλα, ότι η Ελλάδα συγκρατεί την πρόσφατη δήλωση Κλίντον για παραπομπή του θέματος στο δικαστήριο της Χάγης. Ατυχείς και απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Μπέρνς η Νέα Δημοκρατία.

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατιας, Κωστή Στεφανόπουλου, αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και του ιστορικού "ΟΧΙ". Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου με τη μεγάλη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τον Πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και την κυβέρνηση οι υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χαράλαμπος Καστανίδης, Πολιτισμού. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης. Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται κατά το εορταστικό τριήμερο και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, που αναχωρεί σήμερα το πρωί για τη μακεδονική πρωτεύουσα. Το μεσημέρι θα προεδρεύσει σε σύσκεψη της διοικούσαν επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και το βράδυ θα μιλήσει σε δείπνο των κομματικών οργανώσεων του κόμματος.

Για τις 6 Νοεμβρίου μετατίθεται ο νέος γύρος των συνομιλιών Ελλάδας και Σκοπίων υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητού του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη,λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αναμένεται ότι στη συνάντηση θα διαμορφωθεί μια πιο καθαρή εικόνα, καθώς ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Ιβάν Τοσέφσκι, θα πρέπει πλέον να ξεκαθαρίσει κατά πόσο η κυβέρνηση του διαβλέπει ότι υφίστανται περιθώρια παράκαμψης των συνταγματικών δυσχερειών, τις οποίες επικαλείται συστηματικά, εδώ και πάρα πολύ καιρό η ΠΓΔΜ, προκειμένου να προχωρήσει σε συζήτηση ουσίας για την υιοθέτηση διεθνους ονομασίας.

Την αναστολή του μέτρου της ηλεκτρονικής ελεγχόμενης στάθμευσης αυτοκινήτων στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει διάλογος και να εξευρεθεί τελική πρόταση σε πανελλήνια κλίμακα, αποφάσισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τις έντονες αντιδράσεις, που σημειώθηκαν.

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την αποτρόπαια δολοφονία των δύο γυναικών προχθές μέσα στο σπίτι τους στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εγκυρες πληροφορίες όμως αναφέρουν οτι οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο για τον εντοπισμό του στυγερού δολοφόνου της 78χρονης Ελένης Κλαουράκη και της 48χρονης Μαρίνας Γερωνυμάκη. Οπλο του εγκλήματος ήταν ένα τραπεζομάχαιρο το οποίο ο δράστης μετά την αποτρόπαια πράξη του, το έβαλε και πάλι στη θέση του. Ο δράστης κτύπησε με μένος τα θύματά του, καθώς βρέθηκαν 12 μαχαιριές στο αριστερό μέρος του λαιμού της ηλικιωμένης γυναίκας και 7 μαχαιριές στο ίδιο μέρος του λαιμού της κόρης της.

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του το ζευγάρι των νεαρών ατόμων, που συνελήφθησαν έξω από της Καλλιθέας να κατέχουν ναρκωτικές ουσίες, με προορισμό να την διαθέσουν σε μικρούς μαθητές. Πρόκειται για τη Σοφία Μπάκου και το Σταμάτη Ταγαρούλια.

Τριάντα τέσσερις Αλβανούς λαθρομετανάστες είχαν κρυμμένους μέσα στην ειδικά διασκευασμένη κρύπτη της καρότσας του φορτηγού τους, ο Λάμπρος Παππάς, 38 χρόνων και ο αδελφός του Βασίλης 41 χρόνων απο τη Μάνδρα Αττικής και που τους ανακάλυψαν οι λιμενικοί λίγο πριν επιβιβασθούν στο πλοίο ΚΑΝΤΙΑ με προορισμό το Ηράκλειο. Τα δύο αδέλφια θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

Ψωμί για τρεις ημέρες θα πρέπει να προμηθευθούμε αύριο. Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, οι φούρνοι θα παραμείνουν κλειστοί και δεν θα δεχτούν ούτε φαγητά για ψήσιμο.

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και από την Κυριακή θα ισχύσει η χειμερινή ώρα. Ετσι, τα ξημερώματα της Κυριακής τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω, δηλαδή απο 4 να δείχνουν 3 τα ξημερώματα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα εξέλιξη σημειώθηκε στο θέμα του Τζον Σάλεϊ. Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, αναχώρησε εκ νέου για τις ΗΠΑ και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ο παίκτης αποτελεί παρελθόν για τους ``πράσινους``. Ο παίκτης, διαφώνησε με τον Πρόεδρο του ΤΑΚ, Παύλο Γιαννακόπουλο για την δεύτερη άδεια που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές ότι θα έπαιρνε ο παίκτης στις αρχές του επόμενου μήνα. Ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού δεν συζητούσε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τις εγγυήσεις οτι η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την υποψηφιότητα της Αθήνας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην Επιτροπή Αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με την οποία συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου. ``Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αναφέρονται μόνο στο μέλλον, αλλά και στο παρελθόν``, είπε σε κάποια στιγμή της συνάντησης ο Γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, Τόμας Μπαχ δείχνοντας έτσι, ότι η ΔΟΕ δίνει μεγάλη σημασία και στην ιστορία της χώρας μας. Η φράση αυτή του Μπαχ θεωρήθηκε ως ``κλειδί``, απο τους αρμόδιους, στην επιτυχία της υποψηφιότητας της Αθήνας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος στις 13.30 το μεσημέρι θα δεχθεί τους ξένους επισήμους, η επίσημη υποδοχή των οποίων θα γίνει το πρωϊ στις 9.15 στο Ζάππειο Μέγαρο, που είναι η έδρα της Επιτροπής Διεκδίκησης. Στην υποδοχή θα είναι παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, το προεδρείο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και όλα τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης.

Στο ποδόσφαιρο, το θέμα που καίει τον Παναθηναϊκό και τους οπαδούς του την περίοδο αυτή είναι το θέμα του προπονητή το οποίο όμως αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να κλείσει οριστικά με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των ``πρασίνων`` από το δίδυμο Ζάετς - Καρούλια.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,33 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 384,66, λίρα Κύπρου προς 522,19, γαλλικό φράγκο προς 46,97, ελβετικό φράγκο προς 192,06, γερμανικό μάρκο προς 158,70,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,77, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,02 και την ECU προς 304,21 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθούν και σήμερα οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι βοριάδες, ενώ σ'ολόκληρη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα νότια. Σταδιακά όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 4 εως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 8 εως 19 και στα νησιά απο 13 εως 20 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις με ασθενή βροχή στα βόρεια και ανατολικά του νομού, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 11 εως 18 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις και το θερμόμετρο θα δείξει από 9 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 25 October 1996 - 2:30:16