Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορυφώνονται σήμερα σ'όλη τη χώρα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,διακήρυξε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση και καμία δυνατότητα υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Για τις εξ ανατολών απειλές,ο κ. Στεφανόπουλος, επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων.

Για το Σκοπιανό επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ και κατηγόρησε για αδιαλλαξία το γειτονικό κράτος.

Εκτακτα μέτρα λαμβάνει από σήμερα η Τροχαία για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του τριημέρου που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα.

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα η Μαρία Καραχάλιου και η Δήμητρα Διονυσίου, που συνελήφθησαν κατά την έφοδο αστυνομικών δυνάμεων σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Ανω Λιόσια.

Ολοκληρώθηκαν στη Βουδαπέστη οι διήμερες εργασίες της Συνάντησης Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,επεσήμανε την επαναβεβαίωση της πρόθεσης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Κύπρο και Μάλτα.

Τα πρόσφατα ψηφίσματα της Ευρωβουλής έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, δήλωσε η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοιβούλιο, Πολίν Γκριν.

Θυελλώδης αναμένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Πέμπτη.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό ατόμων που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε στο Κάιρο.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησε η έκτη αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας.

Ο Ολυμπιακός,νίκησε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης τον Αρη με 60-52,στο μπάσκετ τηςΑ1 εθνικής κατηγορίας των ανδρών.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κορυφώνονται σήμερα σ'όλη τη χώρα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ. Στη Θεσσαλονίκη παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση και στην Αθήνα παρέλαση μαθητών. Χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη διάρκεια ομιλίας του, στη Λέσχη Αξιωματικών του Τρίτου Σώματος Στρατού, στη Θεσσαλονίκη, διακήρυξε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση και καμία δυνατότητα υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία καθορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη ανάληψη πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ.Στεφανόπουλος τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες αρκεί να μην ξεχνούν, όσοι τις αναλαμβάνουν, την πραγματικότητα. Αναφερόμενος εξάλλου στις εξ ανατολών απειλές επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, εξοπλισμένων με σύγχρονα αποτρεπτικά αμυντικά όπλα και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να υποστεί και αυτή τη θυσία. Για το Σκοπιανό επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ και κατηγόρησε για αδιαλλαξία το γειτονικό κράτος. Τα Σκόπια είπε δεν τιμούν την υπογραφή τους και δεν αναγνωρίζουν τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Εκτακτα μέτρα λαμβάνει από σήμερα η Τροχαία για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του τριημέρου που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα. Από τις τρεις μετά το μεσημέρι ως τις εννέα το βράδυ θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου. Παράλληλα και στις δύο εθνικές οδούς άνδρες της Τροχαίας θα βρίσκονται για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, ενώ θα γίνονται παρεμβάσεις όπου χρειάζονται. Και αυτή τη φορά πάντως δεν έλειψαν τα τροχαία δυστυχήματα. Σε 116 τροχαία, που σημειώθηκαν από το πρωί της Παρασκευής, 20 άτομα σκοτώθηκαν και 159 τραυματίσθηκαν.

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα η Μαρία Καραχάλιου και η Δήμητρα Διονυσίου, που συνελήφθησαν χθες κατά την έφοδο αστυνομικών δυνάμεων σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Ανω Λιόσια. Στη διάρκεια της εφόδου, που έγινε για να συλληφθεί ένας τσιγγάνος, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελία ανηλίκου προμήθευε ναρκωτικά, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών χωρίς πάντως να τραυματισθεί κανείς.

Ποινική δίωξη για παράβαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεων, πρόκληση ναυαγίου εξ αμελείας και σωματικές βλάβες κατά συρροή, σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αθηνών εναντίον του πλοιάρχου του πλοίου ΠΗΓΑΣΣΟΣ, Ευάγγελου Αντωνόπουλου, του ανθυποπλοίαρχου Κωνσταντίνου Ζαχαρία και του Α'μηχανικού Ιωάννη Μαθιουδάκη. Στη διάρκεια του χθεσινού ναυτικού ατυχήματος ανοιχτά του Σουνίου τραυματίσθηκαν συνολικά 71 άτομα εκ των οποίων δέκα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Η κατάσταση της υγείας δύο από τους τραυματίες χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Με την κοινή διακήρυξη στην οποία χαιρετίζεται μια ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκληρώθηκαν στη Βουδαπέστη οι διήμερες εργασίες της Συνάντησης Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις οποίες συμμετείχε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ.Σημίτης επεσήμανε την επαναβεβαίωση από την πλευρά των Ευρωπαίων σοσιαλιστών της δεδομένης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Κύπρο και Μάλτα έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής.

Η Τουρκία δεν πρέπει να δίνει μόνο υποσχέσεις για βελτίωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του Κουρδικού αλλά θα πρέπει να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση αν θέλει οι σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βελτιωθούν δήλωσε η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοιβούλιο, Πολίν Γκριν. Σε δηλώσεις στον ελληνικό ραδιοσταθμό Λονδίνου η κυρία Γκριν είπε ότι τα πρόσφατα ψηφίσματα της Ευρωβουλής έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, προειδοποιώντας ότι μόνο αν η Αγκυρα προβεί σε συγκεκριμένες πράξεις θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεών της με το Ευρωκοινοβούλιο.

Θυελλώδης αναμένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Πέμπτη σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του κόμματος αλλά και από την ένταση που συντηρείται στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, δεν φάνηκε να ανησυχεί για τις εξελίξεις, από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε συναντήσεις με πολιτευτές του κόμματος στο νομό. Στο μεταξύ ο Νίκος Κάκκαλος τόνισε ότι ο κ.Εβερτ θα έχει την τύχη του Ζίγδη αλλά η ΝΔ δεν πρέπει να έχει την τύχη της ΕΔΗΚ.

Ελεύθερος αφέθηκε ο Δημοκράτης Καραμιχάλης, 46 ετών, που σώθηκε ως εκ θαύματος από τα συντρίμμια διθέσιου επιβατικού αεροπλάνου, το οποίο κατά την προσγείωσή του σκότωσε χθες το μεσημέρι τον Ορέστη Γκιάτα, 16 ετών και τραυμάτισε σοβαρά το 17χρονο Λάζαρο Κούνιο. Το αεροσκάφος τύπου Τσέσνα που κυβερνούσε ο Καραμιχάλης πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση σε αγροτική περιοχή στον Αγιο Μάμα στη Χαλκιδική.

Αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή της στην τελική φάση της επιλογής για την πόλη που θ'αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 φαίνεται ότι έχει κάνει η Αθήνα. Ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα, δήλωσε ότι τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πρωτεύουσας είναι η υποστήριξή της από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, το πολιτιστικό πρόγραμμα και οι εγγυήσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τη διοργάνωση των αγώνων.

Εκρηξη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σημειώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες στο χώρο καυσίμων του Λιμενικού Σώματος στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στις υπάρχουσες εγκατάστασεις των αντλιών καυσίμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από την έκρηξη δεν τραυματίσθηκε κανείς, δεν εξερράγη πυρκαγιά και δεν διέρρευσαν καύσιμα.

Στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο οδηγείται αύριο ο 60χρονος Κωνσταντίνος Δογάνης που επιχείρησε χθες να ρίξει μαύρη μπογιά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Ο Δογάνης κατηγορείται για προσβολή της τιμής του προέδρου της Δημοκρατίας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως και πέντε χρόνια.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησε η έκτη αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, αφού τα περισσότερα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά. Αυτό που χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα είναι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά αυτή την φορά είναι μόνος πρώτος, αφού ο Πανηλειακός απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην Νίκαια από τον Ιωνικό, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κερδίσει στο Χαριλάου τον Αρη, αφού οι δύο ομάδες έμειναν στην ``λευκή`` ισοπαλία.

Κατά τα άλλα η ΑΕΚ δυσκολεύθηκε να νικήσει τον ουραγό Απόλλωνα στην Νέα Φιλαδέλφεια με 2-1, η Καλαμάτα απέσπασε λευκή ισοπαλία στην Ξάνθη από την τοπική ομάδα, η Παναχαϊκή συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις της στο πρωτάθλημα νικώντας τον ΠΑΟΚ στην Πάτρα με 2-0, ενώ την πρώτη του φετινή νίκη πέτυχε ο Εδεσσαϊκός που νίκησε την Βέροια με 2-0.

Ο Ολυμπιακός σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η έκτη ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας των ανδρών, νίκησε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης τον Αρη με 60-52, ενώ στο ημίχρονο οι ``ερυθρόλευκοι`` προηγήθηκαν με 34-21. Στην βαθμολογία προηγούνται ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ με 11 βαθμούς, έναντι 10 του Πανιωνίου και του Περιστερίου και του Αρη, 9 του ΠΑΟΚ, του Απόλλωνα Πατρών και του Σπόρτιγκ, 8 του Πειραϊκού και της Λάρισας, 7 του Ηρακλή και του Παπάγου και 6 του ΒΑΟ.

Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών των Χανίων, στο Μεσογειακό κύπελλο που έγινε στην Καζαμπλάνκα, αφού στον τελευταίο αγώνα της,συνέτριψε με 11-1 την γαλλική Μονπελιέ.

Ο Ελληνοαμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχασε στον τελικό του διεθνούς τουρνουά της Στουτγκάρδης, που είχε συνολικά έπαθλα 2,2 εκατομμυρίων δολλαρίων, από τον Γερμανό Μπόρις Μπέκερ με 3-2 σετ.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,75 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 385,30, λίρα Κύπρου προς 522,19, γαλλικό φράγκο προς 47,02, ελβετικό φράγκο προς 191,89, γερμανικό μάρκο προς 158,77,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,82, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 213,36 και την ECU προς 304,46 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα και μόνο στην Κρήτη αναμένονται λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς ως μέτριοι και στο νότιο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 ως 16 βαθμούς, στα δυτικά από 7 ως 19 και στην υπόλοιπη χώρα από 9 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 9 ως 17 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 28 October 1996 - 3:00:18